- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
76/év? Azaz cirka négy nap alatt kivégzel egy könyvet és nemigen tartasz szünetet. Vagy úgy csinálod, hogy leülsz és olvasol egyfolytában 8 órát?
Én 16 hónap alatt 16-ot olvastam el, igaz, hogy bőven olvasok közben mást is, és ezek nagyjából a lefekvéskori olvasások, amitől 15 perc alatt elalszom.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
snowdog
veterán
-
tecsu
addikt
Egyetértek. Én sem fogom elolvasni az összeset, a célom amúgy is igazi (fizikai) könyvek vásárlása/gyűjtése és olvasása.
1. Szeretek kollekcióból, hangulatomnak és aktuális érdeklődésnek megfelelően választani.
2. Ha már a négy kinézett Gárdonyi Géza regényt letöltöttem, miért ne tölteném le a többi fellelhetőt mellé?
Majd a négy elolvasása után kiderül, olvasom-e tovább, vagy nem, illetve a HDD-n elfér és néhány másodpercbe kerül ,aga a letöltés.
3. A több letöltött könyv között - sajnos, bizonyára - van rosszul konvertált, rosszul digitalizált könyv is, ami így kiesik, de előre nem tudható.
4. Nem csak én használom, hanem a párom is, némileg eltérő ízléssel - neki lazábban válogattam könyveket.
5. A kérdés inkább az, ha 4GB az olvasó, miért ne tölteném fel könyvekkel?Az egészet egyfajta refernciaként használom és szívesen odaadom másnak is, csak ne lenne ilyen szedett-vedett kompatibilitású.
Egyébként rengeteg könyv volt, amit nem találtam meg letölthető formában (és letöltöttem volna).
Mellesleg, mint említettem, vannak nagyobb fájlok is. Valamivel több, mint 1600 kötetes a digitális könyvtáram, de vannak audiokönyveim is szépszámmal.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
hampidampi
senior tag
válasz snowdog #1494 üzenetére
Én pl. alapvetően minden könyvemet docx-ben tartom a Calibre-ben. Megformázom a saját ízlésemre, javítom a típushibákat, stb. Ha el akarom olvasni, akkor konvertálom azw3-ba. Olvasás közben megjelölöm az olvasón a hibákat, amit aztán így könnyen ki tudok javítani a docx-ben.
-
snowdog
veterán
Nem mondod komolyan, hogy 5 GB könyvet akarsz az olvasóra másolni! Soha az életben nem tudod elolvasni. Akkor meg minek rámásolni?
Phülöp
Minek tartogatsz minden könyvet két formátumban? Kétszer annyi helyet foglal a semmiért. Ha van egy rendes formátumod, mondjuk az AZW3, akkor minek a MOBI formátum? Ha netán mégis szükséged lenne a MOBI-ra, a Calibre egy pillanat alatt átkonvertálja AZW3-ból.Most álltam neki (több év után ismét) rendbe tenni a Calibre könyvtáramat. Először 2013-ban fogtam neki, akkor nyitottam ezt a topikot. Aztán évekig nem értem rá vele foglalkozni. Most ismét nekikezdtem.
Csak olyan formátumú könyvet tartok meg, amit a PW olvasó elfogad. Tehát az EPUB, a PDF és hasonlók szóba sem jönnek.[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
Kis számolgatás a saját tapasztalataim alapján:
Jelenleg 1.8GB a Calibre könyvtáram, ez kb. 1300 kötet.
Minden könyv duplikált, nagyjából 1GB azw3 és 0.8GB mobi eloszlásban.
Számoljunk az azw3-mal: 4GB 4x1300 kötet, összesen 5200 kötet.
6 év alatt olvastam el 460 könyvet -> éves átlag így 76 könyv.
5200 könyvhöz nekem 68 évre van szükségem.
Valószínűleg ez idő alatt le fogom cserélni az olvasómat.Mindezt nem kóstolgatásnak szántam, csak levezettem, hogy az én felhasználási szokásaim mellett értelmetlen az olvasót teljesen megtölteni. Meg legalább tudom, hogy egy átlagos olvasó tárhelye kitartana egész életemre.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
tecsu
addikt
válasz snowdog #1491 üzenetére
Igen. Ugyanis összesen kb. 5 GB a kollekció, az olvasó max. 4GB. A könyvek kettéválasztása után vajon mekkora helyet fog foglalni az olvasón a kisebb fájlméretű csoport? Szerintem belefér (pontosabban, ráfér), de nem becsülni akarom, hanem megtudni.
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
A virtuális könyvtár végtelen méretű, azért virtuális. Semmi helyet nem foglal. Arról van szó, hogy a könyvtárban található könyveket különböző szempontok szerint csoportosíthatod. De ettől még fizikailag ugyan ott maradnak, ugyan annyi helyet foglalnak.
Virtuális könyvtárat csak már meglevő fizikai könyvtárból tudsz (virtuálisan) létrehozni. Tehát elsőnek elkészül a fizikai, valódi könyvtár, és ebből lehet akárhány virtuális könyvtárat létrehozni. Csak virtuális könyvtár önmagában nem létezik.
[ Szerkesztve ]
-
tecsu
addikt
válasz hampidampi #1486 üzenetére
Jah, hogy erre való a "keresési kifejezés"? Hát azt nem is tudtam, hogy ez automatikus.
Nagyon köszi!Az eszközzel kapcsolatban már szinte mindent kipróbáltam. Másik kábel, másik aljzat...
És azt meg lehet tudni, hogy adott virtuális könyvtárak hány GB-osak? A többes kijelölés sajnos nem összesíti a fájlok tárhelyméreteit.
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
válasz hampidampi #1484 üzenetére
Köszönöm, de pontosan így írtam be én is.
És készítettem egy egyéni oszlopot is, amibe pedig ez került:
Ezt az oszlopot pedig a "Könyv részletei" sablonoknál választom ki. Így a Calibre-ben ugyan úgy jelenik meg, mint a könyv elején.
[ Szerkesztve ]
-
hampidampi
senior tag
B-terv, hogy két virtuális könyvtárat hozol létre. Egyikbe a mondjuk 120M-nál nagyobb könyveket rakatod (Keresési kifejezés:
size:>120M
), a másikba a 120M-nál kisebbeket (size:<120M
).
Az előnye, hogy ha ez megvan, onnantól tök automatikus a dolog, hogy melyik könyv hova kerül. -
hampidampi
senior tag
"Micro USB be, az olvasó kiírja, hogy csatlakozott és tölt is, sem a Windows 7-es, sem a Kobo Desktop, sem a Calibre nem jelzi, hogy észrevette volna."
Másik kábel, másik aljzat? Nem lehet, hogy az olvasón kell valamit állítani? Kapcsolódási módot, ilyesmit?"Majd ezután szeretnék a Calibre-ben könyveket elkülöníteni, amit próbáltam virtuális könyvtárral, de oda nem tudom áthúzni a "rendes könyvtárból" az adott könyveket."
Persze, mert az nem így működik. Oda a beállított szűrő feltételeknek megfelelő könyveket sorolja be a Calibre. Nem tudsz csak úgy átpakolgatni: [link]"Külön "Library" mappát nem akarok, mert a biztonsági másolások esetén esetleg elfelejtem.."
Ez szerintem csak szervezés kérdése. Legyen mondjuk egy Calibre Library mappád, ami alá szervezed be a tényleges Librarykat almappákként, mondjuk Normal Library, Big Library, stb. -
snowdog
veterán
válasz hampidampi #1481 üzenetére
Köszönöm, tetszik. Ki fogom próbálni.
-
tecsu
addikt
Eljött az idő, hogy több év után újra feltöltsek könyveket a Kobo Aura H2O olvasómra a Calibre-ből, de sajnos nem emlékszem, hogy csináltam azelőtt.
A Kobo-nak van egy saját "desktop" alkalmazása, amivel lehet(ne) frissíteni a drivert, de egyszerűen nem csatlakozik az eszköz.
Micro USB be, az olvasó kiírja, hogy csatlakozott és tölt is, sem a Windows 7-es, sem a Kobo Desktop, sem a Calibre nem jelzi, hogy észrevette volna.
Valaki tud ezzel kapcsolatban segíteni?Majd ezután szeretnék a Calibre-ben könyveket elkülöníteni, amit próbáltam virtuális könyvtárral, de oda nem tudom áthúzni a "rendes könyvtárból" az adott könyveket.
(A nagy fájlokat szeretném külön kezelni, mert pl. 120MB-os pdf-vel nem próbálkoznék az olvasón, így lenne egy "Nagy fájlok" mappa vagyis "virtuális könyvtár" külön, de fizikailag mégis egy helyen.
Külön "Library" mappát nem akarok, mert a biztonsági másolások esetén esetleg elfelejtem...)
Vagy van erre más megoldás? "Tag"-gel megjelölni szerintem nem a legpraktikusabb, hiszen az csak akkor válik külön, ha éppen azt a tag-et szűröm.[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
válasz snowdog #1479 üzenetére
Gondoltam az "1 of Sorozat neve" formára, de ez meg nem elég "magyaros". Kötőjelet meg azért nem akarok használni, mert a sorozat nevében is előfordulhat. Szóval legyen jól értelmezhető, és magyaros. Keresgéltem a neten is, de eddig nem találtam jó megoldást.
u.i. közben a per jelet lecseréltem *-ra, valamivel jobb lett.
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
Tanácsot szeretnék kérni formázással kapcsolatban.
Konvertáláskor a borító kép mögé beszúrok egy oldalt, ami a metaadatokat tartalmazza. Ha sorozatról van szó, akkor eredetileg a cím után a következő módon jelenik meg a sorozat száma és neve: római szám, majd a "összesen" szöveg után a sorozat neve. Pl. így: "I összesen Sorozat neve ". Az "összesen" az angol "of"-ból keletkezik automatikusan. Gondolom azért, mert a Calibre nyelve jelenleg magyar.
Ezt most lecseréltem úgy, hogy a római szám helyett arab szám legyen, illetve az "összesen" szó helyett ezt írom be: ". / ". Tehát jelenleg mondjuk így jelenik meg: "1. / Sorozat neve".
Igazából ez sem tetszik. A pont és a per jel helyett kellene valami jó megoldás. Egyértelmű is legyen, és jól is nézzen ki, és a jelölés ne zavarjon bele a sorozat nevébe. A sorozat számát nem szeretném a név mögé tenni, mert hosszú névnél nem lesz könnyen értelmezhető. Tehát a sorozat szám legyen elöl.
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
A Kindle-re másolás után létrehoztam az eszközön a collection-t, hozzá is adtam a könyveket, de azokat csak cím/szerző alapján tudom sorba rendezni, nekem meg úgy kellene, ahogy a sorozat kötetei követik egymást.
Van ezekre a problémákra valami praktika?Többféle megoldással próbálkoztam, jelenleg a következő módszert alkalmazom. Létrehoztam egy saját oszlopot "Soroz." néven. Ebbe írom a sorozat rövidített nevét, a sorozat számot, és ami még fontos, a végére teszek egy pontot. A lemezre mentés és az eszközre küldés beállításokban a következőket írtam:
{author_sort}/{authors} - {#sorozat_id}{title}
illetve
{authors}/{#sorozat_id}{title}Ekkor a Calibrében a címek abc sorrendben jelennek meg, de az olvasóra (és lemezre) mentésnél a cím elé bekerül a sorozat azonosító. Ha valaki jobb módszert talált ki, én arra is nyitott vagyok.
Mind ez képen így néz ki.
Mentésnél pedig ez lesz a fájl neve:
Agatha Christie - BF04.Gyilkolni konnyu.azw3
Agatha Christie - MM01.Gyilkossag a paplakban.azw3[ Szerkesztve ]
-
G.F.
aktív tag
Azt a txt-be letöltött makrót hogyan kell a wordbe beimportálni, ill. használni?
-gf-
-
snowdog
veterán
És akkor most következik az eredményhirdetés: 2:2.
Egyébként meg mindenkinek
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
És ez azért logikátlan, mert aránytalan a névelős címek javára. Viszont tudjuk, hogy vannak nyelvek, ahol nincs névelő (jól elvannak nélküle), ilyen például az orosz is, ahol nincs olyan nyelvi elem, amely fölösleges zavarokat okozna a könyvtári nyilvántartásban. A magyar és az angol igen.
Én az "Utazás a Föld középpontja körül"-t és az "Édes élet"-et mindenképpen a "A Terminátor" előtt keresném, és a névelő ebbe csak belekavar.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
tecsu
addikt
válasz hampidampi #1468 üzenetére
Egyszerűen ha elöl hagynád a névelőket, lenne mondjuk 20 szekrény A-betűsöd és 20 minden más.
Igen, hiszen ilyenek a címek. Semmi gond nem lenne vele szerintem. (Néhány címet kellene csak két helyen megnézni.) Magyarországon a XIX. században még így rendezték a könyveket több helyen.
A latinnyelvű könyvtárakra lennék kíváncsi, hogy rendezhették az ókorban és a középkorban a különféle irományokat.https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
BonFire
veterán
válasz snowdog #1469 üzenetére
Szerintem pont úgy jó, ahogy a felsorolásban névelő nélkül rendezi sorba: D, E, G, K, M, R stb.
Vannak könyvolvasók, ahol nem lehet figyelmen kívül hagyni a névelőt, és rettentő idegesítő, hogy 200+ könyv gyűjtemény fölött már nem találsz meg semmit szimpla scrollozással, hanem mindig keresgélni kell, mert nem betűrendben vannak a névelők miatt.
Egyébként Calibre-ben lehetőség van sorszámozni a könyveket, akár sorozatok részei, akár nem. Például besorszámozhatot megjelenés sorrendjébe a szerző neve alá, és akkor úgy is fogod látni őket.
-
snowdog
veterán
válasz hampidampi #1468 üzenetére
Egyetértek veled. Nem is akartam ebből vitát provokálni, az eredeti kérdésem arra vonatkozott, ha én úgy szeretném használni, hogy a névelő az elején legyen, akkor hol és mit kell beállítanom. A korábbi hozzászólásaimból látható, hogy erre végül is magamtól is rájöttem.
-
hampidampi
senior tag
Nem, ez nem angolszász, ez mindenhol így van. Még a régi, papír alapú iratrendezés miatt van. Egyszerűen ha elöl hagynád a névelőket, lenne mondjuk 20 szekrény A-betűsöd és 20 minden más. Ez eléggé megnehezítené a keresést. Ezért szokás a névelőket a végére rakni.
Persze a digitális korban ennek már jóval kisebb a jelentősége. Hiszen bármire rá tudsz keresni, nem csak az elejére, és még szűrni is tudsz. Szerintem mindenki csinálja úgy, ahogy neki tetszik. -
tecsu
addikt
válasz snowdog #1466 üzenetére
BonFire is pontosan erről beszélt. Ha jól tudom, ez az angolszász katalogizáló sztandard része, amit - szerintem sajnos - átvett a magyar könyvtárazás is.
Persze ennek is van előnye: ha sok kevésbé ismert cím között keresel, nem kell megnézned névelővel és anélkül, hanem egy helyen vannak. Bár számomra a legtöbb egyértelmű. Az "Az öreg halász és a tengert" nem keresném soha Öreg halász és a tengerként.https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
snowdog
veterán
válasz BonFire #1462 üzenetére
Kezdem azt hinni, hogy nem is egy dologról beszélünk, és ez lehet hogy az én hibám. Nekem nem tetszene, ha pl. az A. J. Cronin könyvek, amik most így jelennek meg:
így jellennének meg:
Doktor Finlay
Ezt látják a csillagok
Gracie
Kalapos kastélya, A
Mennyország kulcsa, A
Mesterdalnok, A
Réztábla a kapu alattÉn erről a rendezési formáról írtam eddig, de lehet hogy félreérthető voltam. Nem tudom nálad mi alapján vannak sorba rendezve a könyvek, de mint az a mellékelt képen látható nálam szerző majd cím alapján. Nekem itt zavaró ha a névelő a végén van.
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz hampidampi #1463 üzenetére
Köszönöm, akkor marad a manuális megoldás
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
BonFire
veterán
válasz snowdog #1457 üzenetére
Hát, ahány ház, annyi szokás, de én rendkívül utálom, amikor a címek úgy vannak sorba rendezve, hogy:
A (névelő) bolond…
A (névelő) cicák…
A (névelő) zebrák…majd ezek után:
Az (névelő) alma…
Az (névelő) elemek…
Az (névelő) utolsó…majd végül leghátul a névelő nélküli címek:
Antarktisz
Béla bá disznót vág
Nagy puncikönyvstb.
Ha a névelőt beleveszed az ABC-rendbe, azt csak felfordítja neked az ABC-rendet.
-
-igu-
addikt
válasz hampidampi #1460 üzenetére
Azért írtam ide, mert Calibre adatbázist használok, és Calibre-vel másolom a könyveket az eszközre. Azt gondoltam, hogy az átvitel beállításaiban kell kicsit kutakodnom (ahogyan teszem is kb. 2 órája, sikertelenül).
A próbaképp feltöltött könyvek mindegyike "sideload-olt" (mek.oszk.hu), nem az Amazon-ról származik.
Megpróbálom az azw3 formátumot, köszönöm.szerk: ha nem az adatbázisban nézem, hanem az "az eszköz fő memóriájában lévő könyvek megjelenítése" funkcióval, akkor a gyűjtemény osztlop üres
[ Szerkesztve ]
-
hampidampi
senior tag
Bár nem igazán értem, ezt miért a Calibre topicba írtad, de:
1. Könyvnek azt nevezi a Kindle, amit az Amazonról vásároltál. Minden más (sideloadolt könyvek) dokumentum. Használj azw3-at, de mobit, azzal nekem nincs ilyen probléma.
2. Szerintem nincs. De ez a régi Kindle-ökön is így volt. Esetleg a cím elejére írj sorozatszámot. -
-igu-
addikt
Uraim, segítségre van szükségem.
6 év után lecseréltem a "hagyományos", Kindle-met egy Kindle Oasis-ra. Nagy a váltás, külsőben, kezelésben egyaránt.
Kitaláltam, hogy használom a Calibre-t, jó néhány könyvet be is pakoltam az adatbázisba, mobi formátumban.
A készüléket beregisztráltam az Amazon-hoz.A gondjaim a következőek:
1. néhány könyvet könyvnek, néhányat pedig dokumentumnak lát az olvasó. Ez így annyira nem kellemes, nekem könyvként kellenének.
2. Belezavarodtam a collections-kezelésbe
Emile Zola - Rougon-Macquart család, 20 kötet
A Calibre rendben mutatja a köteteket, sorozatba szedve (Rougon-Macquart család [1], stb)A Kindle-re másolás után létrehoztam az eszközön a collection-t, hozzá is adtam a könyveket, de azokat csak cím/szerző alapján tudom sorba rendezni, nekem meg úgy kellene, ahogy a sorozat kötetei követik egymást.
Van ezekre a problémákra valami praktika?
-
snowdog
veterán
válasz BonFire #1456 üzenetére
Kellemes ünnepeket kívánok!
Értem amit írtál, de nekem mégis csak jobb, ha a névelőket előre veszi. Mert ha keresem (Az) utolsó mohikán-t, akkor én azt az ABC elején keresem, és nem akarom megnézni, hogy vajon megtalálható-e az U betűnél. Ez nyilván ízlés és szokás kérdése, nekem most ez tűnik jobb megoldásnak. Aztán ha később kiderül hogy mégiscsak a másik megoldás a kényelmesebb, akkor majd visszacsinálom. Hiszen csak egy változtatás az egész. Csak rá kellett jönnöm, hogy hol kell változtatni.
-
BonFire
veterán
válasz snowdog #1455 üzenetére
Kellemes ünnepeket!
A névelő figyelmen kívül hagyásának elég nagy gyakorlati szerepe van, így ugyanis elkerülhető, hogy a névelős címek mind az ABC-rend elejére kerüljenek. Ha nem vesszük őket figyelembe, akkor
(Az) utolsó mohikán
után egyből következhet a
Tüskevár
és nem fogja a Tüskevár-t megelőzni a A Zellerkrémleves visszavág cím.
-
snowdog
veterán
válasz snowdog #1454 üzenetére
Jól elbeszélgetek itt magammal.
A megoldásokat csak azért írom ide, mert mások számára is hasznos lehet. Tehát ebben az esetben a 'library_order'-t kellett 'strictly_alphabetic're cserélni (Finombeállítások - Címek és sorozatok rendezésének beállítása a könyvtár ablakban).
-
snowdog
veterán
A Calibre 3 verzóban nem tudom úgy beállítani a cím rendezési formát, hogy ha megnyom ezt a gombot, akkor az "A"-t ne a végére tegye. A Beállítások-Finom beállítások-A névelőként kezelt... pontban kitöröltem a hun részt, de így sem jó. Hol lehet még állítani?
-
snowdog
veterán
válasz snowdog #1452 üzenetére
Pontosítom a kérdésemet, mert ha a lemezre mentés pontot választom, akkor az általam kívánt file név lesz.
Ha új könyvet hozok létre, vagy más formátumba mentem, akkor hol kell beállítani, hogy a file neve szerző-cím formátum legyen?
u.i. azt hiszem itt megtaláltam a választ, vagyis amit én szeretnék, azt nem lehet. [link]
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
Sziasztok! Boldog Karácsonyt!
Mentésnél szeretném meghatározni a file nevét. Jelenleg a "Beállítások/Könyvek lemezre mentése" pontban az {author_sort}/{title}/{authors} - {title} van beállítva, de ennek ellenére a file nevében a cím van elöl, és azt követi a szerző. Ha nem itt kell meghatározni a mentendő file nevét, akkor hol?
[ Szerkesztve ]
-
Bosco01
tag
válasz hampidampi #1449 üzenetére
Köszönöm!
Ez HTML forrásra használható vagy word-re is?[ Szerkesztve ]
-
-
BonFire
veterán
Lapdobásokat, oldaltöréseket keress. Ha konvertáláskor úgy van beállítva, hogy minden fejezetet új oldalon kezdjen, plusz még az alapdoksiban is vannak lapdobások, akkor előfordulhat, hogy dupla lesz belőle.
A forrásdokumentumon kell normálisan megszerkeszteni.
-
repro
tag
Sziasztok!
Szeretnék visszatérni az "üres oldal" témájú kérdésemhez.
Letöltöttem egy könyvet EPUB formátumban. A calibre-ben megnyitottam és találtam benne üres oldalakat.
Megnyitottam a könyv szerkesztése lehetőséget, de ott nem mutatja az üres oldalakat.Hogyan tudom mégis eltüntetni azokat?
Előre is köszi!
-
Ajándékok
aktív tag
válasz hampidampi #1441 üzenetére
Ha nem feltétel a tökéletes végeredmény, hanem elég a jó olvashatóság, akkor #1350.
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
G.F.
aktív tag
Nem a calibre_1 miatt van sortörés, hanem a [<p> tag miatt, hiszen az csak a 'p' stilusa. Ez síma html forrás.
Igazából ilyesminek kéne lennie:<p class="calibre1">
Ide jön a szöveg, és csak a következő sortörésnél kezdődik újra a p taggal, ami az új sort jelzi a html-ben.
ccmcgmcgmcmcmc
</p>[ Szerkesztve ]
-gf-
-
zseko
veterán
válasz hampidampi #1436 üzenetére
Nem. Ez mobi. Csak trehány volt aki készítette. Már évek óta nem olvasok pdf-et, csak ha muszáj, tableten is, és telefonon is jobb volt eleve mobit vagy epubot használni.
(#1437) BonFire köszi, ez most épp nem jutott eszembe, pedig múltkor hasonlóképp csináltam Nem vagyok rutinos, na Azóta sikerült részeredményt elérni, AZW3-ba konvertáláskor ráengedtem a heurisztikus keresést, vagy mit, az elég sokat javított, most már csak a maradékot javítom át, bár itt a vége felé meg már kicsit túlzásba is esett
LibreOffice van egyébként.[ Szerkesztve ]
HR24.hu
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #1436 üzenetére
Van, amikor nincs más opció a PDF-en kívül. Wordben, Writerben lehet ezeket korrektúrázni, ha van az embernek néhány fölösleges órája. Nekem már a legtöbb ilyen műveletre van szkriptem, de vannak bizony helyzetek, amit kézzel kell egyesével felülbírálni, ami nem megy gyorsan, és a gondos munka ellenére még azért befigyel egy-egy hiba.
Ami már azért annyira nem zavaró.
-
BonFire
veterán
PDF?
Konvertáld szövegszerkesztő által emészthető formátumba (DOCX, ha MsWord-öd van, RTF, ha LibreOffice), majd rá lehet uszítani egy rossz sortörés szkriptet, valahogy így:
LibreOffice Writer Batch
[Name] Széttört bekezdések egyesítése
[Find]([a-zA-ZéáűőúöüóíÉÁŰŐÚÖÜÓÍ–,-])$
[Replace]\1
[Parameters] MsgOff MatchCase Regular
[Command] ReplaceAllHa vannak széttört szavak is elválasztójellel külön sorban, azt is külön egyesíteni kell, így:
[Name] Szétszakított szavak egyesítése
[Find]-\p
[Replace]
[Parameters] MsgOff MatchCase Regular
[Command] ReplaceAllEz utóbbit kézzel kell egyesével ráengedni, mert ha történetesen valódi kötőjeles szóösszetétel kerül külön sorba (már-már, egy-egy, egy-két), akkor ott nem hiba, ha el van választva, de ellenőrizni kell, hogy valóban indokolt-e hogy külön bekezdésbe került. Ezeket ki kell hagyni és egy következő körben korrektúrázni.
[ Szerkesztve ]
-
zseko
veterán
Könyveknél a felesleges sortörést, és a feleslegesen nagy távolságokat hogyan lehet egyszerűen rendberakni? Például az alábbinál, az látható, hogy a bekezdések a "calibre_" sorral kezdődnek, a bekezdéshez tartozó többi szöveg pedig a "calibre_1"-ben van. Csak így az olvasón minden sort külön kezel, van, hogy csak 3 betű meg yát az elválasztásnak köszönhetően a következő sorba, és a sorköz is túlságosan nagy.
Hogy lehet ezt egyszerűen megszüntetni, hogy majd a kindle elintézi magának az elválasztást ahogy akarja, és 'normális' könyvként jeleníti meg, nem pedig többek között felesleges sorközökkel?
HR24.hu
-
-igu-
addikt
Szerbusztok,
tegnap óta használom a Calibre-t, egyelőre a könyvek feltöltése, metaadatok kiigazítása és konvertálás van soron.
Menet közben végigolvastam a topikot - köszönöm a sok hasznosságot, amit összegyűjtöttetek.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
repro
tag
Sziasztok.
Konvertálok egy könyvet EPUB-ra, majd a könyv szerkesztésnél korrigálom, pl. törlök egy plusz képet, vagy fülszöveget, ezután a könyv olvasásakor üres oldalak jelennek meg.
Ezeket hogyan tudom kiszedni,Előre is köszönöm
-
G.F.
aktív tag
-
G.F.
aktív tag
Úgy lehet-e szűrni, hogy a kijelöltek ne, vagy ne csak, kiemelve legyenek, hanem a többit elrejtve mutassa? Csoportos kijelölésnél nehézkes végigböngészni a listát, mi van kiemelve és egyesével jelölgetni...
-gf-
-
Ajándékok
aktív tag
válasz Degeczi #1424 üzenetére
A 2. kérdésre nem válaszoltál: "Vagy mindet letölti és aztán kézzel végigmehetek az összes könyvön letöltésre várakozás nélkül?"
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
Degeczi
nagyúr
Ha csak átkonvertálod, akkor nincs jeletősége.
Azonban ha már AZW3-as a könyv, akkor már ráengedheted a "Hyphenate this" plugint, az telerakja feltételes elválasztásokkal, vagyis attól kezdve szépen elválasztva jelenik meg az olvasón, ami magyar könyvek esetén különösen fontos, mert a más nyelvekhez képest tipikusan hosszabb szavakkal rondán néznek ki a sorvégek elválasztás nélkül. -
Ajándékok
aktív tag
válasz hampidampi #1420 üzenetére
Ahogy írtam sok szerző. 1 oldalon 1 féle eltérésből max 1 van. És fel is kellene ismernem, hogy ott éppen fordított a sorrend.
Ha megvan az impresszum, és összehasonlítja a szavakat a netes teljes könyvlistával, meg lehet találni melyik a név és a cím. Nem is túl bonyolult.
-
hampidampi
senior tag
válasz Ajándékok #1416 üzenetére
"Magyarul szépen egyesével megcsinálhatom."
Nem, mint írtam, több könyvet is kijelölhetsz, azt egyszerre át tudod írni.
"Valami olyasmire gondolok, hogy megnyitja a könyveket és az elején lévő adatokból kiszedi a szerzőt, címet vagy a file névből és a meta adatokból is kiszed mindent és összeveti egy netről leszedett teljes könyv listával. Ha mindkét módszert kombinálná, teljesen automatikus is lehetne."
Nem, ilyet természetesen nem tud. Pláne hogy nincs két egyforma könyv. Hogy döntené el egy automatizmus, mi számít egy megnyitott könyv szövegéből pl. a szerzőnek?
-
Ajándékok
aktív tag
válasz hampidampi #1414 üzenetére
Magyarul szépen egyesével megcsinálhatom. Nincs rá semmilyen okos automatizmus.
Valami olyasmire gondolok, hogy megnyitja a könyveket és az elején lévő adatokból kiszedi a szerzőt, címet vagy a file névből és a meta adatokból is kiszed mindent és összeveti egy netről leszedett teljes könyv listával. Ha mindkét módszert kombinálná, teljesen automatikus is lehetne.Degeczi: A metaadat letöltést egyesével már próbáltam. 1 könyvhöz általában 2-3 hozzáillő és néhány teljesen más borítót tölt le. A plugin hogyan választja ki melyik kell? Vagy mindet letölti és aztán kézzel végigmehetek az összes könyvön letöltésre várakozás nélkül?
A mobi formázása nekem elég. Az elválasztás sem érdekel, mert ebook olvasón belefér, hogy a hiánya miatt egy 300 oldalas könyv 330 oldalas lesz. Az viszont számít, hogy ha olvasót cserélek, akkor nem kell újra kialakítanom a könyvtár struktúrámat, mert a formátum konverzió miatt elveszett. Még a méret is számíthat egy nagy könyvtár esetén.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Ajándékok #1411 üzenetére
A Quality Check plugin bármilyen jellemző alapján szűri a könyvlistát: metaadatok hiánya, borítókép megléte vagy min. mérete, beágyazott fontok, stb.
Az ez alapján kapott listán kijelölsz bármennyi könyvet, jobb klikk, "metaadatok és borítók letöltése" - ennyi, amit szerettél volna elérni.
A szerzőt egyszer rendbeteszed, olyan írásmódra alakítod, ami neked tetszik, pl. "H.G.Wells", bal oldalon lenyitod a szerzők listáját,majd a fő listában kikeresed azokat a könyveket, amiknél "Herbert George Wells" szerepel szerzőként, ezeket kijelölöd, rádobod a bal oldalon látható szerzőre, és már ki is javul mind erre a formátumra.
MOBI-t nem érdemes használni, mert a létező legbutább e-book formátum.
Kezdve a durván beszűkült formázási lehetőségekkel, egészen a különösen magyar nyelv esetén fontos feltételes elválasztás hiányával (szintén egy ügyes Calibre plugin, a Hyphenate magyar szótár alapján hibátlanul oldja meg ezt)
Persze kisebb, mint a többre képes formátumok - de hol érdekes ez? Egy szépen megformázott könyv jellemzően jobb formátumban (EPUB vagy AZW3) is ritkán haladja meg az 1MB-ot... -
hampidampi
senior tag
válasz Ajándékok #1413 üzenetére
Kijelölöd a kérdéses könyveket, ráböksz a Könyv címének / szerzőjének / borítójának, stb. megváltoztatása ikonra. Kitöltöd a kívánt értékeket (Szerző(k), Szerző rendezési forma, vagy a Szerző rendezési forma automatikus beállítása gomb) a megjelenő ablakban, majd OK.
Ha több szerző van egy könyvnél, azt & jellel válaszd el, pl.: Terry Pratchett & Stephen Baxter. -
Ajándékok
aktív tag
válasz hampidampi #1412 üzenetére
Az "E-book olvasók" fórumon volt vitánk Degeczi-vel, ide zavart, tőle vártam választ, ezért nem fejtettem ki a kérdéseim.
De ha tudsz jó módszert, nagyon örülnék a segítségednek.Nagyon sok könyv, nagyon sok szerző, ugyan azon szerző neve sok féle képen szerepel. Lehet, hogy a cím előtt, lehet, hogy utána, szóközzel, egybe írva, pontokkal elválasztva, ...... lehet, hogy sehogyan sem szerepel.
Hogyan tudom javítani egyszerűen, gyorsan a szerzők nevét?
[ Szerkesztve ]
-
-
Ajándékok
aktív tag
Akkor kérem a segítséget:
Hogyan tudom javítani egyszerűen, gyorsan a szerzők nevét sok szerző esetén?A Quality check plugint még nem próbáltam, tegnap lett w10, legalább 1 hét, mire sorra kerül a calibre.
De a neve alapján ez csak kijelöli vagy lehetőséget ad tömegesen letölteni és a letöltés után a megfelelő borítót kiválasztani is sorban egymás után mindegyik könyvnél 1 gombnyomásra?Még egy gondom van. Nekem a mobi formátum tetszik, mert kb minden olvasó ismeri. Van olyan plugin calibre-hez, amivel legalább a 10 éves mobipocket creator tömörítési szintjét eléri?
[ Szerkesztve ]
-
hampidampi
senior tag
válasz Bosco01 #1409 üzenetére
A mobi önmagában nem képes tárolni ilyen információkat. Ilyet csak epubbal lehet.
szerk.: Egyébként ha rendesen mented ki a könyvet (floppy ikon), akkor tesz mellé többek közt egy .opf file-t is, abban vannak a metaadat információk. Így már simán vissza lehet egy az egyben tölteni egy könyvet.
[ Szerkesztve ]
-
Bosco01
tag
Sziasztok,
Azt vettem észre, hogy mobi formátumnál a metadatok között nem menti el a sorozatinformációkat.
Úgy értem, hogy ha kitöltöm ezeket az információkat, lementem a könyvet és visszaolvastatom a Calibre-vel, akkor ezek az információk hiányoznak.
Én csinálok valamit rosszul, vagy a mobi nem képes tárolni ezeket az információkat?Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv. -
konyvmoly2
csendes tag
válasz hampidampi #1407 üzenetére
Köszönöm! (mondtam, hogy nem vagyok nagyon járatos...)
-
hampidampi
senior tag
válasz konyvmoly2 #1406 üzenetére
"Bárcsak megjelennének a magyar ékezetek is!"
Hát,ha a lemezre küldés beállításainál egy kicsit feljebb néztél volna, láttál volna egy olyat, hogy Nem angol karakterek konvertálása angol karakterekké. Ha ez elől kiszeded a pipát, maradnak az ékezetes karakterek. -
konyvmoly2
csendes tag
válasz hampidampi #1404 üzenetére
Köszönöm szépen!
Azért nem próbáltam az eszközre küldést, mert eddig csak egyszer dugtam be a gépbe az olvasómat, amikor a Calibre be volt kapcsolva, azonnal nekifogott beolvasni az olvasóm kártyáját - na az eltartott volna órákig. Sajna az a típus vagyok, aki akkor lenne boldog, ha a kártyán az OSZK teljes állománya fent lenne, és még akkor is aggódnék, hogy nincs nálam elég válogatni való.
Szóval úgy is tudom eszközre küldeni, hogy nem olvassa be az eszköz tartalmát?A könyvek lemezre mentése - kék ikon - beállításainál megoldottam: most így néz ki a beállításokban a sablon értéke: {authors} {title}
Mentésnél megkérdezi, hova akarom, de legközelebb már emlékszik rá.
Volt némi harc, előbb minden könyvet külön saját könyv-mappába rakott, borítóval és külön opf-fájllal, de most már ok.Bárcsak megjelennének a magyar ékezetek is!
Amúgy a könyvekben a szövegben szereplő smiley-k miért törlődnek?
Még egyszer köszi!
-
hampidampi
senior tag
válasz konyvmoly2 #1401 üzenetére
"szeretném úgy megkapni a calibre könyvtármappájában a könyveket, hogy elöl legyen a szerző, utána a cím. "
A Calibre Libraryban lévő file-ok/könyvtárak neveit, szerkezetét nem tudod módosítani, de neked ez nem is kell. Egyszerűen csatlakoztasd az olvasódat és nyomd a küldés eszközre gombot. Ha alapértelmezett kimenetnek az epubot állítottad be, akkor átkonvertálja és átmásolja a könyvet. Ennek viszont a formátumát a Beállítások / Importálás/Exportálás / Könyvek küldése eszközre alatt tudod beállítani. A sablonszerkesztőben a megadott példák szerint."A calibrében, a beállításokban van egy rész, a "könyvek lemezre mentése". Itt próbáltam már megfordítani a sorrendet, de rá se hederít, hogy én mit akarok. Valamit nyilván teljesen nem értek."
Igen ez a funkció akkor kell, ha az E-könyvek exportálása a Calibre könyvtárból (kék floppy ikon) funkciót használod. Mondjuk pendrive-ra mentesz ki könyveket, vagy olyan olvasóra, amit a Calibre nem ismer fel, csak mint háttértárat."kimeneti readerek között nem szerepelnek a Pocketbookok, csak kettő, nekem persze teljesen más típusok vannak. Honnan lehet megjeleníteni köztük mondjuk a HD-t, a Touch Lux 2-t, a Basic 2-t, hogy az ezeréves és most is legjobban szeretett 301-esről ne is beszéljek?"
A kimeneti beállításoknál egyszerűen azt az olvasót válaszd ki típustól függetlenül, amelynek a felbontása megegyezik a tiéddel (810*1180 vagy 825*1200). Egyébiránt lényegtelen. -
Geripapa
aktív tag
Azt tudja valaki hogy hol tárolja a Calibre a beállításait linux rendszer alatt?
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
konyvmoly2
csendes tag
Sziasztok!
Lenne két kérdésem, afféle haladó, miközben én nem vagyok nagy programozó ász.A calibrét én csak konvertáláshoz használom, aztán a kapott (e-pub) könyveket rakom fel az olvasómra. Ez az oka annak, hogy szeretném úgy megkapni a calibre könyvtármappájában a könyveket, hogy elöl legyen a szerző, utána a cím. (Pocketbook-readerek vannak itthon, többféle, a fájkezelésük mint a windows-é). Eddig konvertálás után külön újraírtam a fájlnevet, de kezdem unni.
A calibrében, a beállításokban van egy rész, a "könyvek lemezre mentése". Itt próbáltam már megfordítani a sorrendet, de rá se hederít, hogy én mit akarok. Valamit nyilván teljesen nem értek.Valaki próbált már ilyet?
A másik: kimeneti readerek között nem szerepelnek a Pocketbookok, csak kettő, nekem persze teljesen más típusok vannak. Honnan lehet megjeleníteni köztük mondjuk a HD-t, a Touch Lux 2-t, a Basic 2-t, hogy az ezeréves és most is legjobban szeretett 301-esről ne is beszéljek?
Köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest