- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz pethYeti #598 üzenetére
Dehogy nincs, csak máshol: "Finomhangolások / Címek és sorozatok formázásának beállítása sablonok használatakor", ahol részletesen leírja (magyarul, ha az a program nyelve), h az alapértelmezett "library_order" helyett "strictly_alphabetic" beállítás a normál címet használja mentéskor
-
tecsu
addikt
válasz pethYeti #591 üzenetére
Ha Calibre-t használsz, akkor ne foglalkozz a mappákkal. Neked egy mappa van, a Calibre Library, amit a Calibre-vel vizsgálsz/módosítasz. Azon belül minden mappa a Calibre program magánügye. ;-)
A mappák az olvasókon is lényegtelenek, hiszen a metaadatok alapján tudsz szerzőre, címre stb. (egyéb tag-re, általad meghatározott műfajokra is) keresni vagy külön librarykat hozhat létre, a probléma inkább a libraryk kompatibilitása.A mappaelnevezések egyébként az angol nyelv szabályai és a metaadatok szerint történik, kissé sajátos módon. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
pethYeti
addikt
Ha mentek lemezre egy mappába könyvet akkor a könyv címét a file névébe miért úgy írja hogy pl.:
kivalasztott, A - Suzanne Collins.mobi
Miért ilyen hülyén rendezi?
-
tecsu
addikt
Vajon a Calibre jól konvertál azw3-ról epubra?
https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
BMizutani
tag
Üdv . Azt tudom hogy hol kell beállítani , csak azt nem hogy hogyan . Próbáltam a hun szekciót variálni + okat - okra írni , törölni , sehogy sem tetszett neki , nem akaródzott úgy kikapcsolodni .
Pontosan mit kell beírni ?
Amúgy jó lenne egy mindenre kiterjedő magyar nyelvű calibre leírás , célszerűen epub ba vagy mobiba .
-
ZooLee
senior tag
válasz BMizutani #579 üzenetére
Mi az a nemzetközi név ?
Nem nemzetközi név, hanem nemzetközi forma vagy formátum a névnél azt jelenti, hogy vesszővel elválasztva írják a nevet. Ekkor tuti biztos lehetsz benne, hogy a családnév van elöl, és a keresztnév utána. Nem kell tudni milyen országból jött, és ott hogyan írják a nevet, ebben az esetben teljesen egyértelmű.
De nem lehet szarakodni mikor lehetne úgy írni ahogy a nyomtatott könyvön szerepel , ugyanígy nincs értelme a névelők ide oda rakosgatásának . De miként lehet kikapcsolni a calibre ezen hülyeségét pontosan tudja valaki ?
Ez egyáltalán nem hülyeség, ha nincs meg a rendezési forma, akkor egy lista nézetnél Asimov Gárdonyi után fog megjelenni a listában. Ez nem a Calibre "hülyesége" hanem mindenhol használják, legegyszerűbb példa telefonokban, vagy a levelezőprogramok névjegyzékében és még millió más helyen.
A névelők rakosgatása is pont emiatt van, ha ugyanis nem veszed ki a névelőt a rendezésből, akkor lehet, hogy a könyveid 50%-a az "A" betű alatt jelenik meg. Ezt minden normális alkalmazásban lehet állítani, hogy figyelembe vegye-e. (De ugyanez a példa a neveknél a "dr." előtag használatára. Ha nincs meg a rendezési forma beállításának lehetősége, akkor az összes doktor a "D" betű alatt fog szerepelni a listában)
(#582) BMizutani: A szerző név másolást már beállítottam a nekem megfelelő formátumra , mint azt fent már írtam . De én szerintem a szerző nevét nem kellene variálni , szerepeljen úgy ahogy a rendesen a könyvein használja(ta) . A felhozott példa esetén a szerző neve Isaac Asimov szerepeljen így mert ez a neve . De inkább azt oldanák meg a szerző rövidített nevét hozzá linkelni a teljes névhez , pl I Asimov -- Isaac Asimov vagy J.K.Rowling -- Joanne Kathleen Rowling stb .
Dehát pont erről van szó. A rendezési névben beállítod, hogy "Rowling, Joanne Kathleen", és utána a sima névhez már beírhatod, hogy "J.K. Rowling". Ez után már a lista megfelelő helyére teszi, de keresésnél is megtalálja...
-
BMizutani
tag
Üdv . A szerző név másolást már beállítottam a nekem megfelelő formátumra , mint azt fent már írtam . De én szerintem a szerző nevét nem kellene variálni , szerepeljen úgy ahogy a rendesen a könyvein használja(ta) . A felhozott példa esetén a szerző neve Isaac Asimov szerepeljen így mert ez a neve . De inkább azt oldanák meg a szerző rövidített nevét hozzá linkelni a teljes névhez , pl I Asimov -- Isaac Asimov vagy J.K.Rowling -- Joanne Kathleen Rowling stb .
A névelő variálást nem tudom beállítani , pl." A két koldus diák " ból a calibre ne csináljon " két koldus diák A " t stb .
-
kuruczz
tag
A keleti névsorrendet a következő országokban használják hivatalosan: Magyarország, valamint négy ázsiai nép, a kínaiak, japánok, koreaiak és vietnamiak a következő országokban: Kína, Japán, Észak-Korea, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan, Vietnam, továbbá Malajzián belül a kínai közösség tagjai. A világ valamennyi többi országában (így Ázsia többi országában is) a nemzetközi sorrend a hivatalos. A középkorban még Európa-szerte általános volt a keleti névsorrend alkalmazása, és a hétköznapi élet különböző helyzeteiben ma is sok országban előfordul.
Sic Wikipédia Keleti névsorrend
-
Degeczi
nagyúr
válasz BMizutani #579 üzenetére
Már hogyne lehetne: a "finomhangolások" alatt ott van a "Szerző rendezési forma algoritmus", ahol választható egyszerű "copy" módszer is, és akkor változatlanul teszi át oda a megjelenítési mezőhöz beírt értéket
Egyébként persze, h van értelme: a példában is említett Asimov az A betű alatt legyen már, ne az I-nél...
(mivel a kínaiak is a családnevet teszik előre, persze, h a népesség nagy része ezt használja - de mivel ritkán olvasunk távol-keleti szerzőket, szinte mindig a nyugatira van szükség, a magyar könyvek kivételével)
-
BMizutani
tag
Üdv . Mi az a nemzetközi név ? Én úgy tudom a keleti és nyugati név sorrend van , érdekes a keletihez a magyaron kívül kb 6-8 ország tartozik s mégis a világon több mint 60% használja . De nem lehet szarakodni mikor lehetne úgy írni ahogy a nyomtatott könyvön szerepel , ugyanígy nincs értelme a névelők ide oda rakosgatásának . De miként lehet kikapcsolni a calibre ezen hülyeségét pontosan tudja valaki ?
-
ZooLee
senior tag
Szia, Írtam választ a másik topicban feltett kérdésre.
-
Degeczi
nagyúr
Mivel csak a könyv nyelve szerepel a metaadatok között, a szerző nemzetisége nem, automatizáltan aligha...
De a szerzők listájában rákattintasz bármelyikre a jobb gombbal, ott "rendezési forma szerkesztése", és teljes lista jön föl, amit gyorsan át lehet futni, javítani akit kell
-
tecsu
addikt
Sziasztok!
A magyar szerzők neveit a Calibre fordítva, vagyis a keresztnevek alapján rendezi sorba.
Legalább száz név van, hogyan tudnám ezt a problémát a leghatékonyabban megoldani?
Köszönöm.https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
Spy89
aktív tag
Végül is sikerült megoldani. Bele kellett fúrni a html kódba.
Jön még boardosra lavina! :D
-
Spy89
aktív tag
Próbálkoztam úgy is, de ott is van olyan problémám amire nem találtam még megoldást.
Ha így csinálom akkor az általam, a szöveges állományban beformázott címlap (prc-ben így néz ki:helyett egy ilyen képet kapok (a bekezdések közötti térköz eltávolításával):
Illetve ehhez kapcsolódóan a szövegben magában se lesz meg az hely-idő megjelölés teljes balrahúzása:
Esetleg tudtok erre megoldást?
-
BonFire
veterán
Egyrészt túlbonyolítod: minek először HTML-t majd, abból PRC-t csinálni, hogy azután abból legyen az AZW3? Én Wordből mindig RTF-et mentek, mert úgy vettem észre, azzal tud a legjobban együttműködni. A fontbeágyazást sem értem, felesleges plusz lépésnek tűnik (minden plusz lépéssel nő a hibalehetőségek száma): hagyni kéne, hogy a PW saját betűtípusaival jelenítse meg a könyvet.
Harmadrészt konvertáláskor próbálkozz meg azzal, hogy a bekezdések közötti térköz eltávolítását kipipálod, és így nézed meg az eredményt.
Negyedrészt a könyvolvasó (akár a program) belső beállításai felülbírálhatják a térközöket, tehát ott is érdemes szétnézni, hogy mik az alapértelmezett megjelenítési módok.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Spy89
aktív tag
Sziasztok!
Egy elég összetett, és hosszú kérdésem van.
Adott egy beformázott word-ös anyag, aminek a fejezetcímeit az alábbi módon formázom:A fejezeteken belüli tér és helyszín változásokat jelölő alcímeket pedig így:
A szöveg többi része pedig a word alap normál stílusával bír.
Az így megformázott szöveget html (nem szűrt weblap) formátumban elmentve majd ebből Mobi pocket creatorral elkészítve a tartalomjegyzéket is tartalmazó prc-t. A tartalomjegyzék első bejegyzéssével induló formában természetesen.Ezt a prc a content file átírás miatt epub-bá alakítom a következőmódon:
Majd azw3-á alakítom a fentebbi beállítások szerint.Arra keresem a választ, hogy a fejezet és a hely-időt jelölő címek után miért szúr be plusz térközt - a könyv más részein csak a feliratok után van plusz térköz - . A könyv többi része rendben van de erre mostanáig nem találtam a választ.
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
válasz hampidampi #568 üzenetére
Pontosan erre gondoltam. Word-ből egy-két kattintással bármi készíthető (PDF is), és akkor szerkesztem át amikor csak akarom. Ez nem teljesen igaz egy PDF állományra.
-
Degeczi
nagyúr
Valóban sokkal egyszerűbb PDF-be menteni, hiszen nem kell hozzá áttördelni
(az egy dolog, h OCR-el szövegessé alakítja, attól még a sorvégi elválasztásokat, és persze legtöbb sortörést, kivéve a bekezdések végét, el kell távolítani ahhoz, h egyáltalán e-book formátum lehessen belőle. PDF-be mentéssel nem kell semmi ilyesmi, hiszen marad minden ott, ahol a scannelés találta - persze azzal a fix oldalmérettel) -
-
snowdog
veterán
válasz hampidampi #564 üzenetére
ps.: Ha már valaki vette a fáradságot, hogy ocr-ezze a szöveget, mi a fenéért pdf-be menti???
-
hampidampi
senior tag
-
BonFire
veterán
válasz #42308056 #562 üzenetére
A heurisztikus feldolgozás valamelyest segíthet csökkenteni a problémát, mindazonáltal fog egy csomót tévedni, tehát utána kézi munkával kell javítani, vagy pedig keresni egy másik forrást.
A PDF kerülendő formátum, mert utólagos szerkesztésre nincs lehetőség, csak kézzel. Ne is töltsetek le olyan ebookot, ami PDF, ha csak nem nagy képernyőn akarjátok olvasni. Könyvolvasón/telefonon bukta.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
törölt tag
Sziasztok!
Konvertáltam egy OCR PDF-et MOBI-ba, és minden sort új bekezdésbe rakott, és vannak olyan sorok ahol minden szót. Kiküszöbölhető ez valami beállítással amit nem találtam meg, vagy hagyjam inkább a profikra?
Előre is köszi!
-
BonFire
veterán
Én úgy szoktam megoldani, hogy makrókkal és helyesírás-ellenőrzővel átfutok rajta, amíg nagyjából olvasható formátumba nem kerül, majd konvertálás után átrakom a könyvolvasóra, és elkezdem olvasni. Olvasás közben a hibákhoz könyvjelzőt teszek, majd, miután végeztem az egész könyvvel, újra megnyitom az RTF fájlt, és a könyvjelzők segítségével kijavítom benne hibákat. Ez az utólagos hibajavítás már sokkal kevésbé stresszelő, mint ha korrektúráznád koncentrált figyelemmel. Így azért elmerülhetsz az olvasásban, max egy-két ujjmozdulat megkönyvjelzőzni a hibákat. Az utólagos hibajavítás is megvan így 1-2 óra alatt. Nem vészes.
-
snowdog
veterán
válasz BMizutani #554 üzenetére
Ha egy könyv már eleve rossz, akkor nem sokat tudsz már rajta rontani. Mint előttem is írták az egészet át kell nézned az elejétől a végéig, gyakorlatilag szavanként. Egy-két ilyen könyvet javítottam, de inkább csak a saját okulásomra. Ma már csípőből törlöm az ilyeneket. A javítás egy teljesen hibás könyv esetében rengeteg időbe telik akkor is, ha makrókat írsz hozzá. Vagy csak nekem telt sok időbe, nézőpont kérdése.
-
hampidampi
senior tag
válasz BMizutani #552 üzenetére
1. Nagyon egyszerű Könyv hozzáadása ikon. Ha a rendszer talál importáláskor duplikátumot, szól, és eldöntheted mi legyen a sorsa.
2. Általánosságban azt mondhatom, hogy az egykattintásos dolgok úgysem fognak menni. A legelterjedtebb gyakorlat az, hogy először konvertáld szerkeszthető formátumba; pl az ajánlott rtf, de én htmlz-be szoktam, kicsomagolom stb. Ezt érdemesebb docx-re menteni és wordben készre formázni, azt behúzni a calibre-be. Ekkor már onnan közvetlenül megnyitható wordbe és egyből konvertálni is lehet.
3. Ha jól megcsinált az epub, akkor a calibre-nek van beépített könyvszerkesztője, amivel apub és azw könyveket lehet bűvölgetni. Bár az azért elég rocket science. Egyszerűbb wordben.
4. ld. előbbiek. Egy jól megformázott word doksinál nem probléma. Epub/azw-t meg direktbe lehet a beépített könyvszerkesztővel.
-
BonFire
veterán
válasz BMizutani #554 üzenetére
A PDF-et kerüld! Nyomtatásra való. Az e-könyv tulajdonképpen egy jól álcázott HTML fájl. Így értelmezi az olvasó is. Az EPUB-ot RTF-be kell átkonvertálni, ekkor szerkeszthető. Sajnos ez a konverzió sem hibátlan, mert csinál a bekezdésekbe tabulálást, a bekezdés behúzása helyett, de ezt egy keresés és cserével könnyen ki lehet javítani. Több baj vele nincs, csak a fölös tabulátorokat és szóközöket kell kiszedni belőle.
-
BonFire
veterán
válasz BMizutani #552 üzenetére
Ha a herurisztikus feldolgozás már ugrott, akkor jön az örvendetes rész: a kézi munka. Egyes folyamatokat ugyan meg lehet gyorsítani makrókkal, de az egész könyvet át kell olvasni és javítani, mert sok olyan hiba benne marad, ami fölött a helyesírás ellenőrző is elsiklik. Például ha őt helyett öt van, akkor az nem hiba. Van ilyen millió: csorgott helyett csörgött, elől helyett elöl (és vice versa), vesszők ott, ahol nem kellene lenniük, és ahol lenniük kéne, ott hiányoznak.
Makrókat a következő műveletekre te is programozhatsz, minimális utánajárás és guglizás után.
Itt vannak az általam sűrűn használt makrók. Talán valamennyit segítenek.
[ Szerkesztve ]
-
-
BMizutani
tag
Üdv . A következő problémáim vannak a calibrével .
1, Mivel az ismerőseim közül többen is használnak calibrét pontosabban a portable verziót . Érdekelne több calibre könyvtárat miként lehet össze dolgozni , egyesíteni ? A duplikátumokat kiszűrni stb .2, Van jó néhány epub amit már át lett konvertálva eredetileg sajnos pdf volt de az eredeti pdf nincs meg , és sajnos a konvertálás során a heurisztikus feldolgozás ki lett felejtve . Ezt utólag miként lehet pótolni ?
3, Továbbá epubok hibajavítása kozmetikázását hogyan lehet megoldani ? A problémák pl, szkennelési hibák , értelmetlen karakterek , hibás helyesírás ellenőrzőből adódó hibás szavak , stb.
4, Nem működő tartalomjegyzék kitörlése , javítása ?
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Legyél nyugodt: jól csinálod. Azért is kértem képernyőképet, mert sokan sem a stílusokkal, sem a címsorokkal nincsenek tisztában sem… Legtöbben, akik itt vagyunk, sok könyvet szerkesztünk – magad, uram, ha szolgád nincs! –, és mi is Wordöt használunk. (Többnyire.)
[ Szerkesztve ]
-
ilci87
csendes tag
Szerencsére egyéb probléma nincs, igaz még csak 2 hete használom, de eddig tökéletes. Csak mivel én is a "tökéletes" epub-ra hajtok, így napokig szerkesztgetek javítgatok egy letöltött doc formátumot de a tudásom még nem tökéletes hozzá, azt hittem én szúrok el valamit. De ha valószínű, hogy nem az én hibám, akkor megnyugodok.
-
BonFire
veterán
Akkor a PocketBook a hunyó, ha Calibre-ben is jó és Wordben is. Nincs abban fölös oldal egy szál se. Vagy a könyvolvasó beállításaiban lesz valami hüle alapértelmezés, amit át lehet állítani, vagy ha nem lehet, akkor egy firmware-frissítéssel lehet megpróbálkozni.
Mindenesetre ha egyéb gond nincs a készülékkel, ezzel az üres oldal beszúrásával még szerintem együtt lehet élni. Engem sokkal jobban zavarnak a hibásan OCR-ezett amatőr „könyvkiadványok”, amelyeket hetekig javítgatni kell, mire olvasható formába hozod.
-
ilci87
csendes tag
http://kepfeltoltes.hu/141029/203932319N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png
Itt található egy kép egy ilyen fejezetről. Itt pl a könyvolvasó beszúrt egy oldalt a fejezet vége után, a fejezet elé.
Ha telefonon olvasok, ott soha nem jelent meg plussz oldal. Általában a Calibre olvasójával sem.
Csak most mióta vettem egy PB 626 könyvolvasót, egyszerűen nem tudom hozzá szerkeszteni a könyveket[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
A Calibre ebook nézője is bugos! Van pl egy könyv, amelynek minden fejezete előtt van egy kép. Ha ablakban nézem, akkor a kép és a fejezet közé berak egy üres oldalt, ami pl teljes képernyőn nincs benne, sem pedig a könyvolvasó alkalmazásban.
Ezért kéne tisztázni, hogy most akkor ténylegesen van ott oldaltörés, vagy csak a megjelenítő csinálja a hülyeséget.
-
-
BonFire
veterán
Képernyőképet a Wordből a problémás részről a mindent mutat bekapcsolt állapotában, illetve az átkonvertált fájl ominózus helyéről kérünk, mert enélkül csak pufogtatunk a levegőbe!
-
ilci87
csendes tag
Épp ez az, hogy mindig mindent mutat jel mellett dolgozom word-ben, és nincs ott semmi az ég világon. Véget ér a fejezet, betettem egy oldaltörést. Nincs fölös enter, nincs fölös térköz, és ezért nem értem én sem.
De ha nem is rak be új oldalt, olyan is előfordul, hogy nem a lap alján ér véget a szöveg hanem 1-2 sorral feljebb még akkor is ha mondat közben vagyok, ahol végképp nem lehet új bekezdés (megnéztem, a word-ben sincs olyan hogy mondat közben ott lenne az enter)
-
hampidampi
senior tag
Bizony-bizony.
#Ilci87:
Tipikusan akkor fordul elő ilyen, ha az utolsó bekezdés után még áll egy-két üres bekezdés (fordított p-szerű jel). Ilyenkor ha a szöveg vége az oldal aljára esik, az üres bekezdés(ek) átkerül(nek) a következő oldalra. És mivel a bekezdések üresek, az oldal is üres lesz.Anno szövegszerkesztés órán a tanárunknál az egymás utáni két bekezdésvége jel automatikus egyes osztályzatot jelentett. Meg az is, ha gépelés közben az egérhez nyúltál
-
BonFire
veterán
A Calibre nem generál üres oldalt bele magától. A Wordben van valami rosszul megszerkesztve. Be kell kapcsolni a mindent mutató ikont, és megnézni, mi van azon a helyen, ahová üres oldal kerül.
-
ilci87
csendes tag
Üdv Calibre szakértők. Van lehetőség ezzel a progival üres oldalt eltávolítani?
Ugyanis a problémám az, hogy van egy szépen megszerkesztett word doksim, amiben sehol nincs üres oldal. Fejezetek között oldaltörés, hogy a fejezetek új oldalon kezdődjenek az ebook olvasón, behúzások beállítva, fölös oldalak kiszedve stb......
Na ha én ezt a word dokumentumot átalakítom epubbá, akkor előfordul, hogy a fejezet végén az új fejezet előtt van egy üres lapom. Hogyan tudnám én ezeket az üres oldalakat eltávolítani. Word és calibre megoldás is jöhet, ha van tippetek -
Oldman2
veterán
válasz hampidampi #534 üzenetére
Mivel friss Android, ezen már nincs meghajtó nézet, csak MTP hozzáférés.
A Calibre így is tökéletesen látja az eszközt, csak a Mappa lista nem frissül a leírt pontok alatt.A Calibre Companion fizetős.
Az eredetileg felvetett problémára keresek továbbra is megoldást, ami tapasztalhatóan hibás működés eredménye.
-
hampidampi
senior tag
Az lesz az, az első menüpont, de neked valamiért nem él. Szóval itt nálad valami alapvető probléma lesz.
Ha egy pendrive-ot bedugsz, akkor sem él a menüpont? Olyan, mintha nem is látná az eszközt mint meghajtót.De amúgy ha Androidot használsz, érdemes kipróbálni a Calibre Companiont (áruházból), és/vagy a képeden is látható content servert beizzítani.
-
Oldman2
veterán
válasz hampidampi #532 üzenetére
Erre az ikonra gondolsz?
Ahogy látom, ott nincs ilyen menüpont...
-
hampidampi
senior tag
-
Oldman2
veterán
Gondom van a Clibre-vel...
Van több Androidos estközöm, többek között egy Tablet is. Ezen eddig volt Kindle Reader és Moon Reader is.
A Kindle a /sdcard/Kindle/ alá pakolja a felhőből letöltött dolgait, a Moon Reader-nek meg eddig a /sdcard/Books/ alá pakoltam a cuccait.Ma eszembe jutott, hogy az Eszköz beállításai alatt meg lehet adni több alkönyvtárat is, sőt meg lehet mondani hogy mely formátumot, hová másolja a Calibre.
Azonban nem látszik a Change scanned folders alatt a Kindle mappa.
Hogyan lehetne az itt megjelenő listát frissíteni?
[ Szerkesztve ]
-
ilci87
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudjátok mi okozhatja azt a problémát, hogy calibre programmal megcsinálom az epubot, metaadatoknál beállítom a könyvsorozatok sorszámozását is, de ha PB könyvolvasóra teszem és beállítom, hogy sorozat szerint mutassa a könyveket, akkor nem rakja sorba.
A könyvolvasó hibája vagy én állítok valamit rosszul? -
BonFire
veterán
válasz hampidampi #528 üzenetére
Köszönöm! Én voltam figyelmetlen. Mindent úgy csináltam, ahogy mondtad, csak az Insert inline Table of Content elé elfelejtettem pipát rakni! Ezért nem csinálta meg. De most már jó.
-
hampidampi
senior tag
Megint leírom: amit akarsz, azt a Calibre alapból megcsinálja.
"a Calibre a könyv automatikus tartalomjegyzékét a h1/h2 formázások alapján minden további nélkül el is készíti."
Helyes, ha meg van, szépen lapozz a könyv leges-leges-legvégére. ott lesz, amit keresel. az elejére meg úgy lehet rakni, ahogy az előző kommentemben írtam. Lásd:Vagy nem erre gondoltál?
"Az e-könyvben használhatatlan."
Nem. A Calibre felismeri, és konvertálja, mint ahogy írtam is (de nincs rá szükség, mert anélkül, amúgy is létrehozza a címsorok alapján). De ha szűrt html-be mented wordből, máris látod az eredményt:"nem tudom, hogy hozhatnám létre."
Ahogy írtam, csak meg is kéne próbálni. -
BonFire
veterán
Onnan indultunk el! Amint látszik, nem jó.
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #524 üzenetére
Szerintem nem egyről beszélünk. A könyv fejezetcímeit címsorokkal rendesen megformáztam, van első- és másodrendű címsor, amelyekből a Calibre a könyv automatikus tartalomjegyzékét a h1/h2 formázások alapján minden további nélkül el is készíti.
Ezek a könyvolvasón is kattinthatók, és rendesen navigálnak, oda, ahová kell.
Én viszont azt szeretném, hogy a dokumentum első oldalain kézzel csinálok egy tartalomjegyzéket, amelyek a dokumentum címsoraira mutatva hivatkozásként működnek, így az első oldalt felütve nem a menüből kell megnyitni a tartalomjegyzéket. Ebből a szövegből szeretnék a címsorokra mutató linket csinálni, de nem működik sem hiperhivatkozásként, sem kereszthivatkozásként.
Ez végül is nem vérre megy, mert csak afféle extra kényelmi funkció lenne nekem, de mégsem tudom megcsinálni. Bármilyen variációval próbálkozom, az ebook formátumban már összekeveredik minden, és nem működik.
A Wordben a tartalomjegyzék generálása az hagyományos, nyomtatott formához készít tartalomjegyzéket oldalszámokkal. Az e-könyvben használhatatlan. Linkre gondoltam, ahogy más e-könyvekben láttam, de nem tudom, hogy hozhatnám létre.
-
hampidampi
senior tag
Konvertáláskor tartalomjegyzék fül. Ha jól van megszerkesztve az alapdokumentum, címsor stílusokkal, akkor a Tartalomjegyzék 1. szintje mezőbe írd be: //h:h1. Ha címsor 2. is van, akkor rendre //h:h2
Ilyenkor automatikusan rak a könyv végére egy kattintható tartalomjegyzéket.
Ha nem a végére, hanem az elejére szeretnéd rakni, akkor a kimenet fülnél (epub/mobi, stb.) pipáld be a Generált tartalomjegyzék a könyv elején legyen, ne a végén opciót. illetve itt írhatod át magyarra a Tartalomjegyzék feliratot is.Bár megmondom őszintén nem tudom minek ez, mivel én még nem láttam olyan olvasót (és nem is akarok), ami ne kezelné a tartalomjegyzéket.
Egyébként wordben (szintén ha megvannak a címsorok rendesen):
Hivatkozás fül/Tartalom. Az így készített tartalomjegyzék kattintható.Bár szerintem egy kicsit rossz irányból fogod meg a dolgot. Ha wordben szépen mindent megcsinálsz, címsorok, láb/végjegyzetek, stb. és elmented docx-be, a Calibre szépen átkonvertál mindent.
-
BonFire
veterán
Sziasztok!
Szeretnék a könyvbe kattintható hivatkozásokkal ellátott tartalomjegyzéket készíteni. RTF-et szerkesztek, próbáltam már kereszthivatkozással, de úgy egyáltalán nem jelent meg EPUB formátumban, meg próbáltam hiperhivatkozással, de így csak az első link volt kattintható, a többi nem, ráadásul mindegyik alatt megjelent ez a szöveg.
Van rá mód a Word 2010-ben, hogyan kell ezeket a hivatkozásokat pontosan létrehozni? Mindegyik szabályos címsorra mutat, tehát van neki hova mutatni. Van olyan könyvem, ami tele van lábjegyzettel és végjegyzettel, ezekben gyönyörűen működnek a hivatkozások.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #520 üzenetére
Kalibráld be a fényerőt, kontrasztot és a gammát rendesen. Pár tesztkép megteszi. A Windows kalibrációja is megfelel.
-
Libretom
aktív tag
válasz hampidampi #520 üzenetére
Mintha nem is lennének pont a helyükön a fekete betűs címkék, a fehér "másolatok" végén meg ttt van...
-
snowdog
veterán
válasz hampidampi #518 üzenetére
Címkéknél fehér betűvel.
-
BonFire
veterán
válasz hampidampi #516 üzenetére
„Irodalomttt” „tartalomttt” – ha jól látom szürke alapon a fehéret.
-
Atthoska
újonc
Sziasztok!
Nekem olyan gondom van, hogy az antikvarium_hu plugin nem működik.
Nektek működik?
Nem találja meg az adott könyvet, és a borítót sem.
Pl:
****************************** Antikvarium_hu ******************************
Request extra headers: [('User-agent', 'Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1')]
Found 0 results
Downloading from Antikvarium_hu took 0.874938964844
Title:A titokzatos idegen
Authors:[u'Mark Twain']Parsed Antikvarium identifier: None
Parsed title: A titokzatos idegen
Parsed authors: [u'Mark Twain']
Could not find title/authors/Antikvarium.hu id for u'http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?ISBN=9638555483'
Antikvarium.hu id: None Title: u'A titokzatos idegen' Authors: [u'Mark Twain']****************************** Antikvarium_hu Covers ******************************
Request extra headers: [('User-agent', 'Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US) AppleWebKit/532.5 (KHTML, like Gecko) Chrome/4.0.249.78 Safari/532.5')]
Failed to download valid cover
Took 0.91974401474 seconds
No cached cover found, running identifyTitle:A titokzatos idegen
Authors:[u'Mark Twain']Parsed Antikvarium identifier: None
Parsed title: A titokzatos idegen
Parsed authors: [u'Mark Twain']
Could not find title/authors/Antikvarium.hu id for u'http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?ISBN=9638555483'
Antikvarium.hu id: None Title: u'A titokzatos idegen' Authors: [u'Mark Twain']
No cover foundEhhez képest, a honlapon fent van:
http://www.antikvarium.hu/konyv/mark-twain-a-titokzatos-idegen-448312Amit még furcsállok, hogy sokszor hibaüzenetet ír ki:
Plugin Antikvarium_hu failed
Traceback (most recent call last):
File "site-packages/calibre/ebooks/metadata/sources/identify.py", line 44, in run
File "calibre_plugins.antikvarium_hu.__init__", line 164, in identify
File "calibre_plugins.antikvarium_hu.__init__", line 199, in _parse_search_results
File "site-packages/calibre/customize/zipplugin.py", line 179, in load_module
File "calibre_plugins.antikvarium_hu.config", line 10, in
ImportError: No module named PyQt4Előre is köszönöm, ha bárki tud segíteni!
-
vasszarvas
tag
Köszönöm a segítséget! Megpróbálom.
"A tapasztalat sikertelenségek sorozata"
-
hampidampi
senior tag
válasz vasszarvas #509 üzenetére
- Konvertáld át őket epubba.
- Töltsd le az EpubMerge plugint. Közvetlenül a Calibre-ből is letölthető.
- Fűzd össze az epubokat a pluginnel.
- Konvertáld vissza mobira. -
Degeczi
nagyúr
Közben eljátszottam a PPW által generált .MBS és .AZW3F file-okkal, és sikerült megtalálnom bennük, hol/hogyan tárolják az utolsó olvasási pozíciót, ill. annak dátumát (+az elözményrekordokat is tárolja, ha ide-oda ugráltál a könyvben)
Egyetlen gáz még, hogy ez csak egy byte-okban kifejezett szám (amiből "location"-t 150-el leosztással lehet megkapni, eddig OK).
Ahhoz azonban, h egy könyv hány %-os olvasottságon áll, tudni kellene ennek maximális értékét, vagyis a könyv méretét is - és azt már úgy tűnik, nem tárolják ezek a file-ok... (és persze nem olyan triviális, h a könyvfile hosszával közvetlen kapcsolatban lenne, hiszen azok konténerek: jóval nagyobbak lehetnek, mint a tényleges könyv. Adott esetben egy file kétszer is tartalmazhatja a művet, többféle formátumban)Tehát valszeg ezt kell még értelmezni a könyvfile-ból, és akkor kiegészíthető a Calibre adatbeolvasási funkciója azzal, h újabb Kindle esetén is képes legyen ezeket a pozíciókat lekérdezni, és a megjegyzésbe beírni, és akkor működhet ezekkel is az alább tárgyalt script, amivel külön oszlopban lehet megjeleníteni melyikben hol tartasz.
Jó játék ez is, egyfajta rejtvényfejtés[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz vasszarvas #509 üzenetére
Az nem ilyen "könyvösszefűzés", csak a magyar ferdítés félrevezető!
A menüpont neve eredetileg "merge book records", amiből egyértelű, h nem könyvfileokat fűz össze, csak azok adatait: pl. ha egyszer már beimportáltál egy könyvet PDF-ben, majd később vmi e-book formátumban, pl. MOBI-ban is hozzájutottál, akkor van lehetőség a két rekord összefűzésére, hogy ne kétszer szerepeljen ugyanaz a könyv a listában - célszerűen abba belehúzva a másikat, amelyikben komplettebben vannak kitöltve a metaadatok.
Így mindkét (vagy akárhány) formátum egyetlen rekord alatt fog szerepelni összefűzés után.Magyarul használt Calibre-ben ezért valóban kicsit félrevezető a "Könyvek összefűzése", minderre csak az utal, h a "metaadatok szerkesztése" menüpont alatt van (tehát nyilvánvalóan nem könyveket, csak metaadatokat módosít az opció)
Jobban jársz, ha nem egyenként alakítod MOBI-ra a file-okat, hanem még a forrást fűzöd össze
-
vasszarvas
tag
Üdv,
Van néhány száz angol leckém, online, már átalakítva MOBI-ban. Összegyűjtögettem őket, és szeretném majd olvasgatni a Kindlémen. Nagyon kicsi fájlok. Most látom, hogy van a Calibre-ben könyvek összefűzése funkció. Hogyan működik ez? Nem nagyon találok semmit róla. Próbáltam már két MOBI-t egymás mellett, és összefűzni, de csak az első könyv marad meg, és nem történik semmi. Jó lenne valahogy kihasználni ezt a lehetőséget, akkor nem lenne ennyi kis MOBI-m, hanem mit tudom én 20 darabjával összefűzném őket egy könyvvé. Tudtok segíteni, jó részletesen?
"A tapasztalat sikertelenségek sorozata"
-
kuruczz
tag
Sziasztok!
Szeretném a Calibre könyvtár menedzselését kikapcsolt gép mellett is használni, a routerre kötött HDD-ről. Láttam demót a COPS-ról, egy fórumtárs leírását is próbáltam megérteni, csak hát... szóval nem ment.
Valaki használ bármilyen megoldást erre?
Köszi -
snowdog
veterán
válasz hampidampi #505 üzenetére
Ezt értem, de ránézve az olvasó fájlrendszerére látok olyan mobi könyveket, amelyekhez tartozik mbp fájl, de a Calbrie-ben ennek ellenére nem jelennek meg az adatok. Illetve az írja nem olvasott, pedig igen.
-
snowdog
veterán
válasz hampidampi #501 üzenetére
Érdekes, hogy néhány könyvnél megjelenik az mbp fájl, de jó pár esetében meg nem. Pedig az olvasón ott van. Ezek szerint a Calibre nem importálja valamiért.
És ahol megjelenik, ott működik a script is!
-
Degeczi
nagyúr
válasz hampidampi #498 üzenetére
A magyar dátum fölismerése ennyi:
(\d{4}\.\d{2}\.\d{2}\.)tehát a teljes string elvileg erre cserélendő a Python scriptben:
'.*\s(\d{4}\.\d{2}\.\d{2}\.).*?Last Page Read: Location \d+ \((\d+)%\)'[ Szerkesztve ]
-
hampidampi
senior tag
Nézd meg, hogy a formátumok közé bekerült-e az MBP? Nézd meg bal oldalt is a címkeböngészőben.
Amelyiknél ott van, annak megcsinálta a megjegyzéseit is. Valószínűleg az mbp-ből veszi ki az adatokat.
Ha nincs egyetlen mbp-s könyved sem, akkor nem sikerült a begyűjtés valamiért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest