- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- iPhone topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Hatalmas kamerasziget emelkedik ki a Z Fold7 vékony házából
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Djstefan1848 #12634 üzenetére
Nem másra ráerőltetni akarom a véleményem, csak egy kis figyelem felhívás céljából elmondom:
Djstefan1848 kérdezi, de KFORboy problémájára is ez a legegyszerűbb megoldás:
Hogyan lehet arduinot programozni úgy, hogy 2, vagy több párhuzamos loop folyamatot futtasson egymástól függetlenül ?
Annak ellenére, hogy azt írod, hogy újonc vagy, nagyon jól látod a problémát. Több loop kellene párhuzamosan. Ez a párhuzamos szálak futtatása egymás mellett. Hogy van-e ez arduinoban? Erre még így nem lehet válaszolni, mert az arduino programozás is annyiféle, ahányféle a kontroller. A régi Atmel kontrollerekkel valószínűleg nehezebben oldható meg, de itt nem ér véget az arduino világ.
Kezdjük egyből az egyik felső szeletén:
Az ESP32 arduinojában van több lehetőség is, hogy hogyan lehet arduinot programozni úgy hogy 2, vagy több párhuzamos
"loop" folyamatot futtasson egymástól függetlenül.
Az egyik lehetőség a C++ párhuzamos szálai (thread). Ha nem várakoztatod őket egymásra, akkor nyugisan elvannak egymás mellett.
Vagy a freeRTOS taskjait használod. Ez rugalmasabb. Ezekben a delay nem igazi delay, hanem átadja a vezérlést más várakozó tasknak.
Az ESP8266-on is van valami, ami ennek a kisöccse, de már nem pontosan emlékszem, egy ideje már nem használom. Egymás mellett több PWM jellegű vezérlést kellett futtatnom, különböző, és folyamatosan változó, de elég hosszú, több szekundumos periódusidőkkel, de demo módon. Van egy lib, ami azt csinálja, hogy egy beállított idő elteltével megcsinál valamit. Előkotortam egy régi programot, ezt használja:
https://github.com/esp8266/Arduino/tree/master/libraries/Ticker
Azonkívül van ez a lehetőség is schedulerre:
https://github.com/anmaped/esp8266-scheduler
Ezt nem próbáltam. Ez elvileg Atmel procikon is biztosít
párhuzamos futtatást, nem tudom, van-e valaki, aki használta már. Persze a Ticker is az arduino schedulerét használja.
Lehet persze azt csinálni, hogy járogatunk körbe-körbe, és mindig megnézzük, hogy kell-e valakinek valamit csinálni.
Mint már többször írtam, én szinte csak ESP32-t használok. Egy UNO ezer Ft, egy ESP32 kétezer. Ennyit igazán megér a kényelem, hiszen ami
UNO-n megy, az ESP32-n is, de fordítva nem, tehát egyáltalán nincs szükségem UNO-ra. -
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #12626 üzenetére
Például ilyen esetekben (is) előnyös az ESP32. Külön folyamatként lehet elindítani az egyes programrészeket, amik párhuzamosan futnak, és ha delay van az egyikben, akkor nem tényleges delay, hanem átadódik a vezérlés a másik tasknak. Persze, ha külön fizikai magra tesszük az egymással konkurálókat, az még jobb. Tudom, ez most rajtad nem segít, mert nincs ESP32-d, de be akartam mutatni, hogy pl. mi (is) előnye.
-
Janos250
őstag
Hú, a francba, tényleg.
Bármit nézek, amik a kosaramban vannak, és mikor beraktam még ingyen volt a szállítás, most már mind + 1200 Ft a szállítás, csak priority tracked van Magyarországra, más , ingyenes nincs. Úgy látszik, ők is besokalltak, hogy a track nélküli szállításra honfitársaink sorra azt jelzik vissza, hogy nem érkezett meg, és visszakérik az árát.
Nekem eddig nem tűnt fel, mert amiket mostanában rendeltem (pl. mask) azoknál inkább szándékosan kifizettem a gyors szállítás felárát, csak gyorsabban megjöjjön.
PL ez csak UK-ból ingyenes a szállítás, viszont ott az árban már eleve benne van a szállítás
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
"Ha valamelyik esp lenne, akkor a kódok is máshogy néznek ki vagy ugyanaz használható, mint a két fenti vezérlőn?"
Is-is. Azok a könyvtárak, amik a a szokásos digitalRead(), digitalWrite(), pinMode() függvényeket használják, azok simán mennek átírás nélkül.
A WS2812 RGB led meghajtás egy más téma, az már nagyon erősen ki van centizve a szükséges sebesség miatt az adott típusú lapokra.
Mint korábban írtam, elég nagy a káosz a könyvtárak terén, de vannak jól bevált példányok. Én évekkel ezelőtt egyszer a DHT11-et akartam használni, de a különböző könyvtárak között mindig kavarodás volt, ezért inkább írtam egy sajátot, ami a triviális GPIO kezeléssel és időzítéssel olvassa az adatokat, így erről pontosan tudtam, hogyan működik, mit csinál. Persze, az még odébb van, hogy te is saját könyvtárakat csinálj.
Hasonlóan voltam a Adafruit_NeoPixel.h-val is. Inkább csináltam ESP32-re egy sajátot, ami ugyan csak az ESP32-n működik, de annak a lehetőségeit kihasználja, és pontosan tudom, hogy mit csinál, így elég hosszú led szalagot elég gyorsan tudok kezelni.
Az Adafruit_NeoPixel.h - bár rég néztem, de úgy emlékszem - tud többféle processzort kezelni.Aryes:
Régebben, hogy ennyien használjátok, megnéztem ezt az attiny85-t. Tetszik, hogy pici, egyszer még lehet, hogy én is kipróbálom :-)
Bár az okos konnektorokban, miegymásban használt ESP is igen pici, de azt meg nemigen lehet kapni. -
Janos250
őstag
válasz
Janos46 #12595 üzenetére
"Gondolom akik közzétették a programokat, azoknak fut"
Nem, azoknak sem fut, mert a TM1637.h-t használná, de a linken meg TM1637Display.h van.
Az két különböző program. Próbálj keresni a neten TM1637.h-t tartalmazó könyvtárat.
Pl. itt is van egy:
https://github.com/reeedstudio/libraries/tree/master/DigitalTube
Általánosságban az a baj ezekkel a netes programokkal, hogy minden magára valamit adó :-) programozó akar csinálni pár könyvtárat, amik adott hardvert kezelnek, és sajnos mind ugyanannak nevezi.
Ezért én pl. egyedi neveket szoktam adni a könyvtári fájljaimnak, pl beleteszem a dátumot, vagy jobban kirészletezem a nevében, hogy mit csinál, igy valószinűleg egyedi lesz.
A netről letöltött dolgok, bizony ilyenek :-(A DS3231-el ugyanez a helyzet. A program nem ugyanazt a könyvtárt akarja használni, mint ami neked van, abban meg nem talál DS323 osztályt, igy az rtc deklarálatlan lesz .
-
Janos250
őstag
válasz
motoflug #12580 üzenetére
Hát, a hőkamerás térkép, az elég nagy falat ám!
Ha programozást akarsz tanulni, akkor a Java és a C++ ami a leginkább javasolható. A Java a mobiltelefonok miatt potenciálisan hasznos, a C++ meg minden szempontból. A Java alapja is a C++. Ha C++ -t tanulsz, akkor a "származékainak" (pl. Java, PHP, stb.) a
megtanulása könnyen megy. Csak elő kell venni egy leírást, megnézni mi a plusz pl. PHP-ban, és azt hogyan kell használni, vagy
pl. mi a különbség a Java és a C++ könyvtár szerkezetében, meg ilyesmik.
Én manapság mindenkinek Arduino ügyben az ESP32-t szoktam javasolni, mert:
- Olcsó, gyors, és rengeteg mindent tud.
- A szabványos C++ -t tudja, nem csak a régi szabványokat, hanem a C++11-et is. Bár a 11-ben még előfordulnak gondok. Van persze, amit már a 14-ből is tud.
- Valószínűsíthető, hogy folyamatos lesz a fejlesztés, mert a GCC-t folyamatosan fejlesztik, és ha a gyártó valamilyen ok miatt levenné róla a kezét - ami persze nem valószínű - akkor is lelkes emberek írják máris, hogyan tegyük be az újabb GCC fordítót.
- Operáció rendszert (freeRTOS) használ, amit ha akarunk észreveszünk, ha akarunk nem, de vannak előnyös API-jai.
- Valós hardware két magja van, amit szintén, ha akarunk észreveszünk, ha akarunk nem. Az Arduino programok automatikusan az 1-es magra kerülnek. A 0-ás magon fut pl. a WiFi kezelés, így nem kell aggódnunk, hogy egy leterhelés megakasztja. Ha van valami "ráérős" feladatunk, azt alacsony prioritással tehetjük a 0-ás magra, ott szépen elvan. Pl. szenzorok figyelése, stb.
- A szabványos párhuzamos programozást is támogatja. Pl. link -
Janos250
őstag
válasz
haxiboy #12581 üzenetére
Egy elektromos bojlernek nem lehet - gondolom én - annyira bonyolult a vezérlése, hogy ne lehetne jól megoldani egy helyettesítőpanellal, arra megírva a programot. Én, ha nekem lenne ilyen gondom, valószínűleg az általad a végén leírtakban gondolkodnék (MQTT, okosotthon).
-
Janos250
őstag
A pin terhelése nem függ attól, hogy hány ledet hajtasz meg. A ledek száma csak a tápvezetéken beadott táp igényt változtatja. A táp vezetéken, ha kevesebb áramot adsz, gyengébben világít, de egy érték alá nem lehet menni,mert akkor nem működik.
(Ha még nem lenne világos: a led szalagnak van 3 vezetéke:
föld
jel
5V
A föld és az 5V közé kell erős táp) -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12551 üzenetére
Már nem pontosan emlékszem, de régebben próbaként csináltam olyan programozható led szalag meghajtást ESP32-n, hogy while-ban figyeltem a gépi ciklusok számát (a 80 Mhz-est, mert csak azt lehet), így elég pontosan lehetett időzíteni még a 200 körüli nanosec-eket is. Nem mértem hányszor ment le, de néhányszor le kellett menjen 200 nanosec alatt, mert másként pontatlan lett volna. Viszont az ESP32 oprendszere - ha nem tiltod le a megszakítást - egy millisec-enként megszakít talán 6-8 microsec időtartamra, mert akkor nézi meg, kell-e taskot váltani. Ha kell, akkor parkolópályára kerülsz egy ideig. Az oprendszer által kezelt megszakításokból kétféle van: az egyik csak egész millisecenként adja rá a vezérlést, a másik meg azonnal. Régebben használtam, már nem nagyon emlékszem rá :-(
Az se mindegy, melyik magra teszed. A nullás kezeli a WiFit és a BT-ot, oda nem érdemes rakni időkritikus dolgokat. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12509 üzenetére
"adni-venni kell byte-okat"
Az ESP32 RMT-je (ReMoTe) ezt (is) csinálja.
"vagy van jobb ötlet?"
Nem jobb, más:
Egy titkos algoritmussal az adó az utoljára adott N db. kódból generálja a következőt. A vevő tudja az algoritmust. Ha elvész a szinkron, akkor, ha az adó ad egymásután N db. kódot, akkor a vevőnél helyreáll a szinkron.
Akkumulátort cseréltél,és nem nyit a távirányító. Megnyomod egymásután mondjuk 15-ször, és már nyit. -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #12505 üzenetére
Hopp, a 3S-t linkeltem, az egy kicsit nagyobb.
De itt van szó a 2S-ről is. Látható, hogy a teljes mérete 17.3*15 mm. -
Janos250
őstag
Így, hogy tökölődök ezekkel az okos konnektorokkal, egyre jobban tetszik ez a TUYA TYWE2S körömnyi kis vacak.
Kisebb még az ESP01-nél is, mégis több használható IO lába van. Ahol a hely szűkös, szerintem jó megoldás.
Ugyanúgy ESP8266 (az 1M memória miatt szokás ESP8255-nek is nevezni). Ha egyszerűbben lehetne rendelni, vennék belőle. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12486 üzenetére
"Semmi kedvem nincs ilyet leprogramozni semmilyen nyelven"
Nem is kell, ezt már mások megtették.Amit leírtál, az tipikusan az "okos otthon" probléma: bamba user számára emészthető módon megfogalmazható szabályrendszert leírni. Ezt netes közösségek már elég jól körbejárták, van pár kiforrott irány, módszer. Kérdés, hogy érdemes-e egy sajátot csinálni, vagy a kiforrott, kidolgozott, hiba javított módszerek valamelyikét alkalmazni. Van itt a PH-n is egy topicja, de aki ezt a témát akarja kezdeni, az sokra nem megy vele. Ezeknek az elve, hogy van egy központi szerver, tipikusan valamelyik málna, vagy annak klónja, amihez kapcsolódnak az egyes eszközök, kontrollerek, szenzorok, stb. Pl. ESP8266-os konnektor, vagy akármi küldi a jelet a központ felé, az "szórja" az üzenetet, illetve feldolgozza. Ennek a feldolgozónak lehet különböző szabályok szerint (ezek egyike pl. a Node Red) megadni az utasításokat, szabályokat. De például lehet hang utasításokkal is vezérelni. Részletesebben nem ismerem, csak az egyik ismerősömnél láttam, hogy amikor megérkeztünk a házához, akkor bemondta a telefonjába, hogy "Hi Google", amire a Home assintant (ha jól emlékszem) figyelő állapotba került, és ezek után azt mondta neki hogy "home" vagy valami hasonlót, és felgyulladt a villany, miegymás.
Tehát ezt csak gondolatébresztőként írom, hogy nem gazdaságosabb-e egy jól kiforrott rendszert átvenni, mint egy sajátot létrehozni. -
Janos250
őstag
válasz
Szakbarbár #12451 üzenetére
"szeretnék egy olyan vezeték nélküli adót készíteni ami jelzi nekem ha nyitva felejtettem a garázsajtót"
Más lehetőség, ami esetleg meggondolandó:
a.) Wifin küld mailt.
b.) Megcsörgeti a telefonod. Ha nem veszed fel, nincs költsége. -
Janos250
őstag
válasz
Melorin #12445 üzenetére
Ezek a ledek zabálnak rendesen. Tehát led táplálása: külső, 5V-os táp. Értelemszerűen a GND és a +5V közé.
Arduino táplálása pl.USB-ről. Led szalag, Arduino összekötés: GND-GND, megfelelő pin(Arduinon)- dataszalagon).
Amikor összekötötted az Arduinot,és a szalagot, adj USB-t az Arduinora. Elvileg az Arduino elindul,semmi egyéb. Utána add a tápot a szalagra, hogy lásd,mi történik. Elvileg működik a szalag.
Azért én mindenképpen a fordított polaritásra gondolnék! Én is vettem a múltkoriban olyan tápból egy nyalábbal, amin fordítva van a csatiba bekötve a polaritás, azaz 0 belül, + kívül. Mellesleg én is WS2812-höz használom őket,konverter közbeiktatásával.
(Végre normális könyvtárba raktam a régebben elkészült ESP32-re való WS2812 meghajtó drivereket. Most(is) látom, mennyire jó az ESP32: 8 led szalagot tud(na) párhuzamosan kezelni különböző mintákkal) -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12436 üzenetére
Helyette egy FET? Alapjában véve az is "relé"- féleként is használható , és biztosan kinyit már az Arduino feszején is, nem kell hozzá semmi plusz. Ha jó típust választasz, még a 3.3 voltosak is kinyitják. Persze, ha 230 V-ot akarsz kapcsolni, akkor nem jó, akkor triak kellene, de azt akkor galvanikusan le kell választani.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12433 üzenetére
Amit linkeltél, azon 5V-os relé van!
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #12416 üzenetére
Itt van rá library, de hogy mennyire jó, azt nem tudom:
https://www.codeproject.com/Articles/645/Sunrise-Sunset-Calculations
-
Janos250
őstag
A hiba zöme megvan:
A .h és a .cpp fájlokat nem az include könyvtárba kell tenni, hanem a lib-be úgy, hogy a lib-ben csinálunk egy könyvtárat, aminek az a neve, mint a .h (és a .cpp) fájlnak, ebben a könyvtárban csinálni kell egy src könyvtárat, és oda kell elhelyezni a .h és .cpp fájlokat. Akkor minek van az include, az titok.
Így lefordítja, feltölti, de nem fut. :-( -
Janos250
őstag
Egy structot, ami tömb elemének lesz a típusa, és ilyen tömböt adok át egy objektum egyik tagfüggvényének. A type tűnt legegyszerűbbnek, és ment is simán. De tényleg lehet, hogy nem is így csinálom
Tulajdonképpen nem is azért akartam lefordítani, hogy ezt PIO-n használjam, hanem a PIO tanulása céljából, mert a 3D nyomtatós Marlint akarnám használni, de ahhoz nincs meg a szükséges sallang Arduino IDE alá, mindenki PIO-val fordítja. Most azt hiszem letörlöm teljesen az egész VS Code-ot, és újra felrakom, mert lehet, valami alapvető gondja van. Időnként csak bámul rám a nagy szemeivel Atom Anti, és loading...loading, és még jó sokáig loading.
-
Janos250
őstag
Na, ki mennyire ér rá, mert meg kellett próbálnom a PlatformIO-t is, de hát, az nagyon macerás. Szedem elő a kérdéseim, hátha tud valaki válaszolni: (ESP32)
1. a .h fájlnak van az elején egy typedef. Szerintem teljesen szabályos, az Arduino IDE alatt le is fordul, és működik feltöltve, de a PlatformIO azt mondja, hogy:
" warning: 'typedef' was ignored in this declaration"
Aztán később a mainben persze hiányolja. Mi lehet az oka?
2. az osztály desktruktorát nem fogadja el, pedig A. IDE alatt simán ment. (próbára kommenteltem, de nem maradhat így)
3. a linker kihoz egy csomó "undefined reference to" hibát a .h-ban lévő tagfüggvényekre, amik szintén hiba nélkül mentekFogalmam sincs, mi lehet olyan hiba, ami az Arduino IDE alatt nem jön elő, de PIO alatt igen.
-
Janos250
őstag
Kösz!
. Tényleg megoldotta a problémát. Eredetileg benne volt, csak valami nyűg miatt kivettem, láttam úgy is megy, de akkor még nem volt egyparaméteres függvény benne. Ez csak az egyparaméteresnél jött elő, ezért erre nem is gondoltam.
Közben előkaptam egy régi rendszert egy másik diszken, hogy azon is próbáljam. Ott meg újra előjött a korábbi probléma, hogy nem ismerte fel az uint8_t -t típusként. Korábban az Arduino.h includolása megoldotta a problémát, de most az se. Valami más tipus-definíciós fájlt kellett volna includolni, de sehogy sem ment, nem találtam ami jó lett volna.
Vannak váratlan események. A napokban a szabványos (kisbetűs) stringet használtam az arduinos (nagybetűs String) helyett, de ott meg nem volt meg a to_str függvény. Nem értettem a dolgot, hiszen a C++11 dolgait eddig úgy találtam, hogy tudja. Utánanéztem a neten, kiderült, hogy a gcc ezen verziójából kimaradt. Írták, hogy van újabb verziója, amire ki lehet cserélni, de annyi mindent kellett volna átírni, hogy bele se fogtam. Átraktam Stringre. Abban legalább jól meg van oldva a konvertálás is.
Köszi, mégegyszer.
-
Janos250
őstag
Boldog új évet mindenkinek!
Ha már felébredtetek, és a részegség után megettétek a káposztás korhelylevest, akkor segítsen, aki tud:
Mi a csuda a hiba, hogy egyparaméteres esetekben hibát ad, több paraméter esetén nem. A hiba szisztematikus, más programban is ugyanezt csináljahiba.ino:
#include <Arduino.h>
#include "hiba.h"
hiba instance1(0 ) ;
hiba instance2(0,0 ) ;
void setup() {
} // end setup
void loop() {
} ; // end loop
hiba.h:
#ifndef hiba_h_
#define hiba_h_
class hiba
{
public:
static uint8_t instanceCounter ;
hiba (uint8_t par1, uint8_t par2 ) ;
hiba (uint8_t par3) ;
}; // end hiba
#endif
hiba.cpp:
#include <Arduino.h>
#include "hiba.h"
hiba::hiba (uint8_t par1, uint8_t par2 )
{
instanceCounter ++ ;
} ;
hiba::hiba (uint8_t par3)
{
// instanceCounter ++ ;
/*
ha az instanceCounter ++ -t benne hagyom az egyparaméteresben,
akkor az alábbi hibát dobja.
Kétparaméteresben nem ad hibát.
Ez egy leegyszerűsített változata egy programnak, ahol ugyanígy
nem engedte egyparaméteres konstruktorban a static változót,
több paraméteresben igen.
....sketch\hiba.cpp.o:(.literal._ZN4hibaC2Eh+0x0):
undefined reference to `hiba::instanceCounter'
collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
*/
} ;
-
Janos250
őstag
válasz
Szancsó #12370 üzenetére
"ha a LED szalagon minden elemet (0, 0, 0) -ra állítok, akkor ténylegesen kikapcsol és nem fogyaszt áramot, vagy jobb, ha a tápját megszakítom?"
Csak tipp:
Mivel az adatot a (0,0,0-t) akkor is folyamatosan küldi, én úgy gondolom, hogy valamennyit akkor is fogyaszt, csak persze sokkal kevesebbet, mint ha a ledek is világítanak. Ha (0,0,0)-t állítasz, és a programban is leállítod a küldözgetést, akkor - úgy gondolom - nagyon minimálisat fogyaszt, de még nem mértem. -
Janos250
őstag
válasz
Szancsó #12368 üzenetére
Én szoftver hibát gyanítok.
1. Ha ellenállás, akkor én a GND és az adat közé tenném. Mert az adatvonal alapállapotban alacsony szinten kell legyen, és oda is kell visszatérnie. Tapasztalatom szerint kb 150-200 µs tüskét még elvisel, nagyobbat nem.
2. Én kiadnám ugyanazt a jelet az egy pixelre is, amit a stripre.
Ha úgy megegyezik a másik sor első pixeljével, akkor szoftverben keresendő - valószínűleg - a hiba. Az nem zavar be, hogy több adat megy ki az egy pixelre is, mert azok akkor tovább mennek a "semmibe".
3. Bezavarhat egy interrupt az adatok küldése közben. Meg lehet próbálni letiltani a küldés előtt, utána természetszerűleg engedélyezni.
A ms számláló 1 ms-enként megszakít. Ennek kivédésére megpróbálható, hogy figyeled az ms-eket, és amikor változik akkor küldöd az adatot, mert akkor még van 1 ms-ed a következő ms megszakításig.
4. A küldés elé beteszel mondjuk 3-5 ms-es delayt, hogy az esetleg "feltorlódott" megszakítások lezajlanak.
Hirtelen ezek jutottak eszembe. kipróbálhatod, ha úgy gondolod, de lehet, egész más a hiba. -
Janos250
őstag
válasz
cidalain #12365 üzenetére
Van olcsó ESP32 lap, amin bótilag rajta van a micro SD foglalat.
Pl.:
ESP32Cam kamerával együtt 4.52 $
Eldobod a kamerát, és van egy olcsó ESP32 lapod. Igaz, elég kevés az I/O lába, mert sok le van foglalva a kamera csatlakozójának.
Vagy van ilyen is:
ami már hangra van kihegyezve 15$-ért
Igaz, ez 15 $, de ha megnézed, mi van rajta, rájössz, hogy ha nekiállsz a szükségeseket összepakolni, az is kerül ennyibe.Biztos vannak még már alternatívák is, ha találsz olcsó micro SD kártyás lapot, oszd meg az infót, bár én ezekre álltam rá, ha nem kell SD kártya:
DOIT ESP32 lap, a teljes használható lábkiosztással, 4.5 $Ui.: Lehet, a kamera is jó lesz valamire, van hozzá elég jó szoftver.
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
A jómúltkor ajánlottam egy 300Ft-os, 15V, 1.6 A-es tápot. Ha valaki esetleg vett belőle, vigyázzon, mert a csati a szokásoshoz képest ellentétes polaritással van bekötve!
-
Janos250
őstag
A WS2812 egyik vége bemenet, a másik meg kimenet, amire újabb ledsort köthetsz, és így tovább, akár a 10-et is (gondolom, de ennyit még soha nem próbáltam) felfűzhetsz. Persze, akkor az idő is hosszabbodik, nem tudom, hogy mondjuk egy Uno mennyit bír, mert én ESP32-ben gondolkodom.
-
Janos250
őstag
A guta megüt
. Így, hogy írtad, figyelmem az include-okra terelődött.
Lemaradt a .h elejéről az
#include <Arduino.h>
Így most a lebutított próba fájlt lefordítja, remélem a ténylegest is, de ma már nincs rá időm tökölni vele.Mindenesetre bosszantó, hogy olyan hibajelzést írt ki, amiből véletlenül se gondoltam erre. A tagfüggvényre írta a példányosítás után a használatnál, hogy nincs ilyen függvénye az osztálynak. Elég béna hibajelzés,hát hogyne lenne,amikor ott van,ugyanolyan típusú paraméterrel. -
Janos250
őstag
Teljesen tanácstalan vagyok :-(
Ha a types.h-t indcludolom, akkor meg abban is talál egy csomó hibát.
Korábbi programjaimat megnéztem,használtam a microkontrolleres programozásban szokásos uint típusokat,8,16,32-t egyaránt, clsaasokban is, paramétereknél is.
A windowst újraraktam DVD-ről,vírus se lehet.Képtelen vagyok rájönni,hogy mi a baj. -
Janos250
őstag
Szevasztok!
Most szembesültem a ténnyel - eddig nem tudtam - hogy osztály constructora paraméterének a típusa nem lehet se uint8_t, se byte, [sőt, még uint16_t se], se pedig paraméter nélküli, se olyan, hogy az osszes paraméternek van default érték. Ez engem meglepett. Így az 1 byte-os csak char lehet, ami kicsit hülyén néz ki, hogy pl. a pin száma char típusú. Van erre valami megoldás? Vagy csak én vagyok ilyen béna, hogy nekem nem fogadja el? -
Janos250
őstag
A tápokról jut eszembe:
van
15 V 1,6 A (24 W) HÁLÓZATI ADAPTER
300 Ft-ért. -
Janos250
őstag
Közben rájöttem, hogy nekem is van egy nagyon hasonló régről, amit el is felejtettem, mert soha nem használtam. Saját programot kellett volna installálni a telefonra, regisztrálni valahova, miegymás, ezért hagytam a francba. Van benne egy ESP8255, de nem lehet programozni, mert az Rx,Tx lábak közvetlenül egy ARM proci lábaira mennek, tehát valahogy ő programozza. Persze, az enyém csak hasonló, mint a Tied. Továbbá nem is mindenkit üt meg a guta, ha az ezredik applikációt kell telepíteni a telefonjára, és regisztrálni a kis kínaiakhoz.
Összefoglalva: lehet jó. -
Janos250
őstag
"De hiszen ott a gnd,dat,clk, és vcc kimenet?!"
Ja, tényleg. Én nem olvastam el a feliratokat, csak azt néztem, hogy vörös, zöld, kék színű kimenetek vannak rajta, ezért egyből RGB-re asszociáltam.
Így akármi is lehet, csak a leírásából derül ki. Lehetséges, hogy megy vele.
A Neopixel szoftvert sokan használják megelégedéssel. -
Janos250
őstag
Amennyit látok a dologból, azt gyanítom, hogy nem.
Ugyanis a linkelt vezérlő szerintem nem WS2812-höz, hanem sima RGB ledsorhoz való, mert van külön-külön R,G,B kimenete.
A fényképen lévő szalagod pedig a WS2812 család tagja.Teljes a káosz a netes áruházakban, hogy mit írnak a ledsorok és a vezérlők típusára .
-
Janos250
őstag
válasz
puritan #12272 üzenetére
Tapasztalatom szerint a UPC nem NAT-ol. Inkább úgy oldja meg a "kevés az IP cím" problémát, hogy sok esetben IP6-ot ad a routernek, mert abból van bőven.
Ha nem látod az IP6-ot, akkor az IP4. Elvileg időnként cseréli a UPC az ilyen IP címeket, de tapasztalatom szerint Pesten gyakorlatilag nem cserél, vidéken meg akkor, ha a router pl. áramszünet miatt hosszabb ideig ki van kapcsolva.
Nem biztos, hogy ez mindenütt így van, ez két pesti, és egy vidéki hely szerinti tapasztalat. Induláskor még ne használd a dynDNS-t, hanem közvetlenül a routered külső IP címére küldd.
Milyen típusú a routered? A port átirányítás újabbaknál:
külső port, belső port, belső IP
a régebbieknél:
port (külső belső ugyanaz), belső IP
módon kell megadni. -
Janos250
őstag
Erről jut eszembe: tud valaki valamit az IPv6 esetleges használatáról ESP-n?
-
Janos250
őstag
"Ha beállítottam azokat amiket mondtál, utána hogy tudom dyndns nélkül elérni az ESP-t routeren keresztül? Kell egy ip, port és gondolom jelszó."
Valahogy így:
http://xxx.xxx.xxx.xxx:yyyyy
ahol:
xxx.xxx.xxx.xxx az az IP, ami a routered külső IP címe. Pl a www.whatismyip.com megmutatja, ha a belső hálóról hívod.
yyyyy pedig az a külső port, amit a routerben az ESP belső ip címére irányítottál. Jelszó alapesetben nem kell.
Vezérlésekre javasolom a Tasmota kipróbálását.
dynDNS-re pedig az ingyenesen is használható www.dyndns.hu-t. Nem kell tőle megijedni, kényelmes.
Ha IPV6-od van, akkor kérni kell az IPv4-re visszaállítást.
Ha a szolgáltatód NAT-ol, akkor meg annak megszüntetését, ami néha egyszerű, néha nem.Hopp, látom, közben kaptál részletes választ. Mindegy, nem törlöm.
-
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #12183 üzenetére
"Igazából nem tudom pontosan mit jelent az "uint64_t"
Előjel nélküli(u) egész (int) 64 bites (64) típus (t).
Először a mikrokontrolleres világban terjedt el az ilyen jellegű típusmegadás, de a C++(11) már beépíttette a nyelvbe is.
https://en.cppreference.com/w/cpp/types/integer -
Janos250
őstag
válasz
nyirzoz #12155 üzenetére
Valóban olcsóbb Alin, de 4 $ körül láttam a 32-eseket, az olcsóbbak azok 8266. Szoktam Alin is vásárolni, valóban olcsóbbak mint a Bangood, de azért szeretem jobban a Bangoodot, mert ott olcsóbban lehet regisztrált küldést kérni. Korábban a mi postánkról mindig mindent megkaptam, de az utóbbi időben elég gyakori, hogy nem dobják be a cetlit, és visszaküldik a csomagot, mert nem vettem át. Ezért a nyomkövetés alapján figyelni szoktam, és ha már megérkezett, akár van cetli, akár nincs, megyek a postára a nyomkövetési számmal.
Való igaz, hogy - valószínűleg - az összes közül az Ali a legolcsóbb. -
Janos250
őstag
válasz
patesz #12136 üzenetére
Már többször írtam, de továbbra sem értem, miért akartok az ESP8266-on software serial használni, amikor ott van a hardware serial!
Pontosabb, biztonságosabb, kényelmesebb, stb.
Még példányosítani se kell, mert a HardwareSerial.cpp-ben eleve példányosítva van.
HardwareSerial Serial(UART0);
HardwareSerial Serial1(UART1);Vagy van valami gond az ESP8266 hardware seriallel, amit én nem tudok?
Mintapéldák vannak a neten.
Itt is van róla némi leírás, de elég kevés, pedig az ESP8266 többi részéről részletes tutorial van, mintapéldákkal. Ez főként azoknak ajánlható, aki most ismerkednek az ESP8266-tal.
https://iotbyhvm.ooo/esp8266-tutorials/
A lényeg, hogy a Serial használható adásra vételre egyaránt, a Serial1 pedig csak adásra.
Pont ugyanúgy kell használni, mint a software serialt, csak nem kell include az elején, hanem a setupban a Serial.begin(9600) vagy más baudrate után símán használható.
Itt is van egy mintapélda:
https://create.arduino.cc/projecthub/pawan-kumar3/serial-communication-between-nodemcu-and-arduino-640819
Ez is folyamatosan a hardware serialt használja:
https://www.esploradores.com/wp-content/uploads/2018/04/A-Beginners-Guide-to-the-ESP8266-1.pdf
Ebben is sok egyéb hasznos példa is van. -
Janos250
őstag
Nem találok most rá jó leírást, mert a Google egyre használhatatlanabb :-(
Sorra olyan oldalakat hoz előre, amelyből valamelyik keresett szó hiányzik, de ezt legalább jelzi is, meg reklám oldalakra irányít.
Az egyes portok default pinjei itt vannak:
https://circuits4you.com/2018/12/31/esp32-hardware-serial2-example/
Az UART rx,tx a GPIO9, GPIO10-et használja, tehát át kell irányítani, mert az SPI flash kezelés is használja ezeket a pineket.Valamint: "The three serial ports on the ESP32 (U0UXD, U1UXD and U2UXD) 3.3 V level. They are called UART0, UART1 and UART2.
UART0 is normally used by the serial monitor. UART2 (Serial2) is available on the GPIO pins 16 (RxD2) and 17 (TxD2). UART1 is connected to GPIO 9 and 10, but these are not available because they are connected the integrated SPI flash. Fortunately ESP32 has multiplexing features, and so pins can be changed in code. This can be done with the begin command: Serial1.begin(9600,SERIAL_8N1, 21, 22);. With this command we define GPIO pin 21 for RxD1 and 22 for TxD1."
http://www.weigu.lu/microcontroller/tips_tricks/esp32_tips_tricks/index.html -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
"The ESP32 has 4 SPI interfaces. SPI0 is used as a cache controller for accessing the EMIF and SPI1 is used in master mode only. These two SPI interfaces may be treated as a part of the core system and not be used for general purpose applications. However, SPI2 (called the HSPI from now on) and SPI3 (called the VSPI now onwards) are the interface ports of preference for interfacing to SPI devices."
http://iot-bits.com/esp32/esp32-spi-tutorial-part-1/
Ezt én úgy értelmezem, hogy kettőt lehet használni, de részemről ez csak sejtés.Ez is arra vall, hogy kettő használható:
https://github.com/espressif/arduino-esp32/blob/master/libraries/SPI/examples/SPI_Multiple_Buses/SPI_Multiple_Buses.ino -
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #12020 üzenetére
" Ha lenne rajta még egy pici kijelző"
Ezen van egy pici, azt hiszem 240x240-es kijelző, és van sok I/O portja, miegymása:
https://www.banggood.com/LILYGO-TTGO-T-Display-ESP32-CP2104-WiFi-bluetooth-Module-1_14-Inch-LCD-Development-Board-For-Arduino-p-1522925.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
CN-ből 7$, UK-ban 11.5 $ -
-
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #11982 üzenetére
Most nem bogarászom át az RFID kezelőjét, de az általános elv az, hogy minden chipselectet passzívvá teszünk induláskor, és a kezelő program állítgatja magának, ahogy jólesik. Ha nem abszolút kezdő írta, akkor ez így is van. Szóval én kipróbálnám, hogy az összes chipselectet passzívvá teszem az elején, pl. a setupban, a loopban meg nem babrálnám.
-
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #11979 üzenetére
Na, jó, még egy próbálkozás
Egyébként belenéztem, de ha nem tudjuk, mit hova kötöttél, honnan a fenéből találjuk ki, hogy pl. ez micsoda?digitalWrite(53, HIGH);
digitalWrite(46, LOW);
digitalWrite(47, LOW);
digitalWrite(31, LOW);
Az 53 ,46,47,31 micsoda?
Ezek lennének az SS lábak talán?
Az nem lehet, mert akkor az 53-at passzivvá, a többit meg egyszerre aktivvá teszed, tehát ezek valami mások. De mik? Hova vannak az SS lábak kötve, és hol van az a programban, ahol passzivvá teszed őket? Lehet, hogy Te úgy gondolod, hogy a szemlélő ezt megtalálja, de nekem nem sikerült.
Másik fórumban is irták már neked párszor, hogy ne hiányos kérdést tegyél fel, hanem úgy, hogy lehessen rá válaszolni. Ha mondjuk egy ilyen programrészt tettél volna fel, akkor már lehetne rá valamit válaszolni:digitalWrite(53, HIGH); // Ez a mondjuk villanykapcsoló pinje
digitalWrite(46, LOW); // ez meg az egyik SPI SS-e, amit aktivvá teszek ugyanúgy, mint a következő kettőt, mert....
digitalWrite(47, LOW);
digitalWrite(31, LOW);
-
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #11975 üzenetére
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/SPI_three_slaves.svg
Írták már itt neked, hogy minden eszköz chip select(enable,SS) lábát az Arduino külön-külön lábaira kell kötni, és programból biztosítani kell, hogy egyszerre csak egy legyen aktív, mert különben betartanak egymásnak. Miért nem hiszed el? -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #11932 üzenetére
Nincs kérdés, magyarázat van, nem neked, hanem azoknak, akik nem pontosan értik, hogy az Arduino ugyanolyan cpp program, és ott van a main.cpp is. Amit átírni persze nem célszerű, de akár meg is tehetnénk. Pl. másik loopot is tehetnénk bele akár, bár a gyakorlatban ennek semmi értelme nem lenne.
-
Janos250
őstag
válasz
DigitXT #11889 üzenetére
"az Arduino-féle String implementáció egy nagy sz"
"nem igazán ajánlott használni."
Így igaz. A nagybetűs String valóban gyengécske, de azt is mondjuk meg, hogy mit érdemes használni:
a kisbetűs string viszont jó.
Ismét mondom, hogy nem ötegapám UNO, NANO, MEGA lapja az, amit érdemes használni, hanem valami korszerűbb,
ami - mondhatni - nem drágább, de sokkal többet tud, és az UNO-ra, stb.-re írt programok símán áttehetők rá,
ha nincs benne valami nagyon hardware közeli dolog.
Mint már többször mondtam, én mostanság az ESP32-t használom.
5 dollárért megvehető postával együtt.
https://www.banggood.com/Geekcreit-30-Pin-ESP32-Development-Board-WiFibluetooth-Ultra-Low-Power-Consumption-Dual-Cores-ESP-32-ESP-32S-Board-p-1461896.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
Vagy az UNO mintájára:
https://www.banggood.com/LILYGO-TTGO-ESP32-WiFi-bluetooth-Board-4MB-Flash-UNO-D1-R32-Development-Board-p-1163967.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
Megnéztem a régi Arduino String osztályát. Bizony elég sok tagfüggvény nincs benne, ami a C++ -ban benne van. Példának az appendet vettem,
hogy a részletesebb infók netről megtekinthetők legyenek.
Ha már itt tartottam, még pár - szintén netről szedett - példát is beleraktam.
A mostani C++11 számos olyan dolgot is tartalmaz, amit az ősrégiek nem.
Használhatjuk az alábbiakat:#include <array>
#include <atomic>
#include <chrono>
#include <condition_variable>
#include <forward_list>
#include <future>
#include <initializer_list>
#include <mutex>
#include <random>
#include <ratio>
#include <regex>
#include <scoped_allocator>
#include <system_error>
#include <thread>
#include <tuple>
#include <typeindex>
#include <type_traits>
#include <unordered_map>
#include <unordered_set>
Ezek közül is raktam be példákat. Hogy miért jobb pl. az array, achrono
, athread
használata? Mert ez szabványos, bárhol ugyanígy fut, nem olyasmit tanulunk meg, amit máshol nem tudunk használni.
Íme:
Eredetileg ez egyetlen program lenne, de PH szerkesztője valamiért darabokra szedte.#define __cplusplus 201103L
#include <iostream>
#include <string>
#include <sstream>
#include <array>
#include <iterator>
#include <chrono>
#include <ctime>
#include <thread>
//ESP32 Dev Module
void setup() {
//http://www.cplusplus.com/reference/string/string/append/
std::string str;
std::string str2="Writing ";
std::string str3="print 10 and then 5 more";
// used in the same order as described above:
str.append(str2); // "Writing "
str.append(str3,6,3); // "10 "
str.append("dots are cool",5); // "dots "
str.append("here: "); // "here: "
str.append(10u,'.'); // ".........."
str.append(str3.begin()+8,str3.end()); // " and then 5 more"
// str.append<int>(5,0x2E); // "....."
std::cout << str << '\n';
/*
//A String (nagy S) a regi Arduino string kezelese
// ebben nincs append, forditasi hibat jelez
String xstr;
String xstr2="Writing ";
String xstr3="print 10 and then 5 more";
// used in the same order as described above:
xstr.append(xstr2); // "Writing "
xstr.append(xstr3,6,3); // "10 "
xstr.append("dots are cool",5); // "dots "
xstr.append("here: "); // "here: "
xstr.append(10u,'.'); // ".........."
xstr.append(xstr3.begin()+8,xstr3.end()); // " and then 5 more"
*/
//Ez is egy netrol vett pelda
//https://stackoverflow.com/questions/2066184/how-to-use-c-string-streams-to-append-int
std::stringstream stream("Something ");
stream.seekp(0, std::ios::end);
stream << 12345;
std::cout << stream.str();
// C++11 array
//https://en.cppreference.com/w/cpp/container/array
// construction uses aggregate initialization
std::array<int, 3> a1{ {1, 2, 3} }; // double-braces required in C++11 prior to the CWG 1270 revision
// (not needed in C++11 after the revision and in C++14 and beyond)
std::array<int, 3> a2 = {1, 2, 3}; // never required after =
std::array<std::string, 2> a3 = { std::string("a"), "b" };
// container operations are supported
std::sort(a1.begin(), a1.end());
std::reverse_copy(a2.begin(), a2.end(),
std::ostream_iterator<int>(std::cout, " "));
std::cout << '\n';
// ranged for loop is supported
for(const auto& s: a3)
std::cout << s << ' ';
// C++11 chrono
//https://en.cppreference.com/w/cpp/chrono
auto start = std::chrono::system_clock::now();
std::cout << "f(42) = " << fibonacci(42) << '\n';
auto end = std::chrono::system_clock::now();
std::chrono::duration<double> elapsed_seconds = end-start;
std::time_t end_time = std::chrono::system_clock::to_time_t(end);
std::cout << "finished computation at " << std::ctime(&end_time)
<< "elapsed time: " << elapsed_seconds.count() << "s\n";
// C++11 thread
//https://en.cppreference.com/w/cpp/thread
//https://thispointer.com/c-11-multithreading-part-1-three-different-ways-to-create-threads/
std::thread threadObj1(thread_function);
std::thread threadObj2(thread_function);
if(threadObj1.get_id() != threadObj2.get_id())
std::cout<<"Both Threads have different IDs"<<std::endl;
std::cout<<"From Main Thread :: ID of Thread 1 = "<<threadObj1.get_id()<<std::endl;
std::cout<<"From Main Thread :: ID of Thread 2 = "<<threadObj2.get_id()<<std::endl;
threadObj1.join();
threadObj2.join();
}
void loop() {
}
// mert a chrono minta hasznalja
long fibonacci(unsigned n)
{
if (n < 2) return n;
return fibonacci(n-1) + fibonacci(n-2);
}
//// mert a thread minta hasznalja
void thread_function()
{
std::cout<<"Inside Thread :: ID = "<<std::this_thread::get_id()<<std::endl;
}
-
Janos250
őstag
A 0-s magra valóban kevesebb dolgot lehet rakni, és csak alacsony prioritásút, mert valóban az kezeli a WiFit, és az lényeges, hogy magas prioritással menjen, de én szoktam rá rakni programokat, amik "ráérnek".
Ha a C++11 szerint használod, akkor az OS elrendezi saját magának, mi hol menjen, de nem biztos, hogy ez lesz az optimum.
Én a Core0-n futó részek ciklusába jó hosszú várakozásokat szoktam tenni, hogy ráérős legyen. Ha éppen nincs dolga, egyből megy a várakozásba, azaz az OS egyből másnak adja a futási jogot.
Ez azért egy alapvető különbség a klasszikus várakozáshoz képest (atmega328 Arduino alatt), ott ugyanis a proci ténylegesen semmi hasznosat nem csinál, amig várakozik.
A taskoknak 1 msec-et ad az OS, aztán cserél. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindkét magon 1 milsecenként megszakit akkor is,
ha a legmagasabb prioritású task fut, vagy ha minden más le van tiltva, akkor is. Ha mindent, pl. megszakitást tiltasz, akkor a task csere vizsgálat miatti
megszakitást - ha jól emlékszem - olyan 5-6 microsecre lehet levinni, lentebb nekem nem sikerült.
Külön jó még a kétféle megszakitas figyelés, hogy az egyik akkor kezd el futni, ha rá kerül a sor, a másik meg azonnal. -
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #11896 üzenetére
RFID:
Vigyázz, nehogy ilyet
https://www.ebay.com/itm/RC522-13-56Mhz-RFID-Module-for-Arduino-and-Raspberry-pi-new/311395182652?epid=1769319769&hash=item488099683c:g:RmwAAOSwB3BaCqPi
vegyél, mert használhatatlan, pedig elvileg nagyon kényelmes lenne. -
Janos250
őstag
válasz
DigitXT #11895 üzenetére
Valóban, nem kicsit tud többet. Van rajta oprendszer (freeRTOS), két magos, igy ténylegesen párhuzamosan programozható, gyakorlatilag akárhány taskot indithatsz prioritással, az oprendszer kezeli. Tudja a C++11 párhuzamos programozását is. Nagyon sok hardware periféria kezelője van. 240 Mhz-en jár mindkét mag. Olyan számlálója is van a többi mellett, ami 80 Mhz-el jár, amivel már elég pontos időzités érhető el. Én nagyon kedvelem.
-
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #11880 üzenetére
Mindig azt szoktam mondani, hogy mi a csudáért akarjuk egy nanoban, unoban tornászmutatványokat végezve elhelyezni az alig férő kódot, amikor sokkal korszerűbb elemei is vannak az Arduino vonalnak. És ez nem a mega, hanem pl. STM32, ESP8266, ESP32. Ezekben ugyanaz a program ugyanúgy fut le (általában), de sokkal nagyobb a memória, több a perifériás lehetőség, vagyis minden szempontból jóval korszerűbbek úgy, hogy gyakorlatilag nem, vagy alig drágábbak, mint pl. egy UNO.
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
tibi-d #11872 üzenetére
Impulzus hossz? Azt 4 digit pontossággal bőven lehet.
Mi a bemenő jel? Analóg, vagy digitális. Ha analóg, akkor abból hossz előállítható. Milyen gyakran kell küldeni a jelet, mennyire kell, hogy realtime legyen? Pl. egy ESP12E-t (vagy mást) az idő zömében lightsleep állapotban tartasz, akkor meglehetősen keveset fogyaszt. Amikor meg működik, ha ki van kapcsolva a WiFi (modem sleep), akkor 15 mA körül fogyaszt, átlagban nagyon jó lesz. Arduino alatt van is kezelő könyvtár.Vagyis nagyon kevés az info ahhoz, hogy valaki bölcset javasoljon!
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #11850 üzenetére
Szenzornak Pt100-as platina ellenállás hőmérőt, az elég pontos. A termoelemmel nehéz ezt a pontosságot elérni.
Keresőszó: PT100 MAX31865
Hűtés: csőkígyó hideg vízzel, Arduino nyitja zárja a szelepet.
Ha csak fűtés, és átfolyó, akkor a közönséges csapra szerelhető átfolyós melegítő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- ZBook Fury 15 G7 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- 7DB 60GB SSD eladó kedvező áron
- HP EliteBook 830 G8 i5-11gen//16GB//256SSD//13.3 " FHD Bang&Olufsen hang
- 0 perces RYZEN 3 laptop eredeti Win10-zel! GARANCIA + SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged