Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• moex1

tag

Sziasztok,
    dolgozom egy projekten, mely egyelőre tervezési fázisnál tart. Gondoltam megosztom veletek, biztosan van jó ötletetek és rá tudtok mutatni a hibáira.
    Egy épület felújításán / bővítésén dolgozom, aminek része az épületautomatizálás is. Ezt szeretném megoldani lehetőleg minél kevesebb vezeték nélküli megoldással.
    Az elképzelés:
    a backend az érzékelőknek egy influxdb, automatizációra és mindennapi használatra HA, hosszabb távú adatelemzésre / monitoringra grafana.
    A sensorok és actuatorok arduino alapon lennének (konkrét deszka még nincs, de MKR/ESP32 vonalon nézelődök).
    A lényeg:
    az egészet szeretném valamilyen vezetéken megoldani lehetőleg. Korábbi tapasztalataim alapján arduinoval az ethernet minden, csak nem stabil, azt hanyagolnám.
    Arra gondoltam, hogy minden helyiség kapna egy 12V tápot, valamint a falon körbe futna egy 4 eres vezeték (mondjuk JYSTY 2x2x0,6 vagy hasonló). Ezen menne körbe a DC 12V +,- valamint a másik érpáron valamilyen busz. Ezt a kábelt ahol szükséges, ott megcsapolnám, és bekötnék egy step-down konvertert, valamint a deszkát a megfelelő busz illesztőjével (meg persze az érzékelők, relék, stb ami oda éppen kell).
    Felmerült kérdések:
    Milyen busz? RS485 és CAN amit elképzelhetőnek tartok. Van valakinek tapasztalata ezekkel ekkora méretben?
    Gateway? Kellene fog a busz és a TCP/IP hálózat közé gateway. Ezt helyiségenként érdemes, vagy minden helyiséget végződtessek egy gatewayben? Vagy ne legyen gateway, hanem keressek valamilyen busz illesztőt az adatbázist futtató géphez?
    Uptade. Jó lenne valahogy "OTA-like" frissíteni időnként a deszkákat. Van olyan busz amin keresztül ez megoldható? (Egyelőre nem találtam.)

Bocsánat, kicsit hosszúra sikerült. Megköszönöm ha valakinek van egy jó ötlete, vagy rá tud mutatni olyan problémára amelyet esetleg nem vettem észre.

TL;DR:
    Arduino alapon építenék sok deszkából sensor és actuator hálózatot, milyen buszon tegyem ezt?

Új hozzászólás Aktív témák