Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aryes

nagyúr

válasz Teasüti #10664 üzenetére

A GCR kódolás. Az volt a baj, hogy ha túl sok 0 vagy 1 jött egymás után a soros adatfolyamban, megzavarta a vevőt, elmászott a gain (begerjedt? :) ), az adatlapon lehet olvasni, hogy bizonyos jelhosszúság (0) után kötelező szünetet (1) beiktatni.
    Először az 5 bites, Commodore-féle változatot próbáltam, de az csak az egymást követő 0 bitek számát maximálta 2-ben, az 1 biteket nem, így akár 8db 1-es bit is jöhetett egymás után, és nem akart úgy működni, ahogy vártam. Ezért kitaláltam egy 6 bites kódolást, ahol se kettőnél több 0, se kettőnél több 1 nem jöhet egymás után, és ezt már szereti a vevő. ;] Plusz két ellenőrző bitet használok az átviteli hibák detektálásához. Így a normál soros kommunikáció 11 bitje (1 start + 8 adat + 1 paritás + 1 stop) helyett ugyan 16 bitet küldök (1 start + 2x6 adat + 2 ellenőrző + 1 stop) egy byte átviteléhez, de azt akár 4000baud sebességgel (~230byte/s), és majdnem minden átviteli hibát ki tudok szűrni. :DD A hibás adatot felismeri a rendszer és eldobja.
    Így most nem az történik, hogy bizonyos távolságból elkezd a hasznos adat közé mindenféle szemét keveredni, hanem van egy
    határozott távolság, ahol egyszerűen megszűnik a kommunikáció. És ez volt a cél. :)

Új hozzászólás Aktív témák