- One mobilszolgáltatások
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
madgie #124123 üzenetére
Nem is akarom tudni, hogy 4 év alatt mire kellett neked ennyi gép, de azért érdekelne, hogy mit használsz rajtuk? Csak böngészőt meg irodai programokat, meg Photost meg photoshopot vagy klónját egyetlen réteggel, mint a felhasználók legalább 80%-a? Mert ha nem, olvasd el, kérlek, még egyszer, amit írtam.
-
Madwe
nagyúr
válasz
madgie #124123 üzenetére
Amit még bedobnék a 8gbosat ne vegyél táborba, az az os x frissítések. Szerintem nem véletlen nem árul már apple 8gb gépeket. Nem lepne meg, ha 2-3 év múlva az os x minimumát 16gbnál húznák meg - lévén m1 s m4 között pl akkora egetverő különbség nincs, szóval nem hiszem hogy proci alapján esnének ki a támogatási listából.
Ugyanúgy ahogy mostani os xet se épp egészséges (ha egyáltalán lehetséges) 4gb rammal futtatni, szerintem pár év s ez igaz lesz a 8gb-ra... Persze ha valaki pár évre veszi a gépét annak mindegy, ahogy annak is aki nem frissítgeti a rendszert olyan gyakran. -
blakey
titán
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie #120985 üzenetére
Az Elmediában, hogyan oldottad meg, hogy korrekt színmenedzsmenttel játssza le a fájlokat? Igaz én csak SDR tartalommal etetném.
Nekem csak a QuickTime/Preview adja azt, amit mondjuk Resolve-ban látok, az IINA-t sikerült 90%-ig olyanra beállítani (a monitor ICC betöltés on/off kapcsolót kell pöckölgetni), míg az Elmedia mind gammában, mind pedig színekben mellélövi az egészet és csak a hardveres gyorsítás kapcsolgatására történik valami (még rosszabb lesz).
Persze csak médiatartalom fogyasztásnál nem vagyok én sem ennyire szigorú, de a Fujifilm és a Panasonic fájlokat is rosszul jelenítik meg a külsős lejátszók (VLC a legrosszabb).
-
blakey
titán
válasz
madgie #120773 üzenetére
Oké, elfogadom, hogy neked nem jó. Írhatnám, hogy nem tudod (tudjátok) használni, stb, de nem fogom, az sem hagy nyomot, azzal is foltmentesre lehet törölni. Szerencsére nagy mennyiségben lehet kapni különböző mikroszálas törlőkendőket, mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Rengeted kijelzőt töröltem (több száz), különböző törlőket használtam és mindegyikkel foltmentesre lehet törölni (mindig lápával ellenőrzö, tehát biztos vagyok benne), de én sima vizet használok, semmilyen kijelzőhöz fejlesztett "sz@rokat" nem hordok fel a kijelzőkre, azok képesek nyomot hagyni.
-
Pano
addikt
válasz
madgie #120773 üzenetére
Sajnos ezt tanúsíthatom.
Rossmann-ban vettem egy "hiperszuper" mikroszálas törlőkendő csomagot és annyira szar, hogy percekig kell bárminek törölgetni a felületét, hogy lehozza róla az ujjlenyomatot. Pedig még csak nem is olcsó bóvli.
Azt én értem, hogy kíméletes akar lenni, csak éppen a fő funkciója veszik el. -
válasz
madgie #120667 üzenetére
Hát én meg megvettem a 16"-os mbp-t 16 giga rammal, és az idő döntő többségében netezek, szöveget szerkesztek meg emailezek rajta. Ha havi 1 óra raw szerkesztés benne akkor már belehúztam, videót meg vagy 2x csináltam rajta 1 év alatt. :/
De legalább benne van hogy soká kell cserélni a gépet. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie #120092 üzenetére
Akkó tegyé az M1 Mini mögé rendes kijelzőt!
Nekem amúgy is kell a legalább 27” monitor fotó szerkesztéshez, van egy majdnem teljes Display-P3-as LG 4K monitorom, nem volt őrülten nagy pénz, nem annyira izgat a laptop saját kijelzője, eseti fotószerkesztésre az M1Air is teljesen oké, csak nem férek el azon a kis kijelzőn (de 16”-on sem).
-
válasz
madgie #120087 üzenetére
DxO Photolabs 2 van nekem a mai napig, ma a Photolab 7-nél tartanak. Semmire nincs szüksége az újabbakból, amit már eleve ne tudna a Photolab 2 is, és az is kapott időközben javításokat. Karácsony előtt ill. tipikusan év vége felé szokták kb féláron adni promócióban az aktuálisan legújabb verziót, és az upgrade (ha kell), SOKKAL olcsóbb, mint a teljesen új szoftver (upgrade-nél ugyanazt az új szoftvert telepíted, csak sokkal kevesebbet fizetsz érte). Kötegelt RAW-feldolgozásra úgy 14 éve használom már a DxO-t, a számozás ne tévesszen meg, valamikor 2010-es évek végén a korábban DxO Optics Pro-nak hívott cucc kapott egy UI-redesign-t, és átkeresztelték DxO Photolab-ra. Egsedi retusálásokra, panoráma-ragasztásra, stb korábbana Photshop Elements-t használtam, de annyira felb.ták a 2019-es verzióval az idegemet, hogy áttértem az Affinity-re, amit szokni kellett elsŒre, de ma már teljesen jól elvagyok vele. AI dolgok amúgy valóban jók az Adobe-nál, ha kihasználja Œket az ember (én nem mindig tartom etikusnak azokat a belenyúlásokat, amiket AI-jal oldanak meg tipikusan egy-egy képen, de különösebben gondom sincs vele, ha valaki így akarja módosítani a képi valóságot, és neki az még elfér a fotográfia kategóriában).
A DxO-t csak alternatívaként emlegettem, amit esetleg érdemes kipróbálni, mert pl. olyan "hagyományos" dolgokat, mint a lencsehibák automatikus korrigálása, tényleg világbajnok müdon csinál (és volt idő, amkor ilyeneket csak a DxO tudott - lényegében anno ezzel robbant be a fotós köztudatba). -
Smiley
addikt
válasz
madgie #120005 üzenetére
Akkor az a 30TB nem fontos adat, ha csak 1 peldany van belole. En legalabbis mindig igy allok hozza amikor storage-t epitek.
Egyik meloban nekem is van egy hasonlo mereteu atmeneti storage-om video/podcast felhasznalasra. Csak addig hasznaljak amig el nem keszul a project. Ott ~20TB-al dolgozunk RAID6-ban 2 hotspare disk, HW Raid battery-vel, 2x PSU, 4x1Gbit bonding, es 2db kurvanagy APC a ket kulon PSU-nak es ezek raadasul kulon fazison, es klima. Napi szinten ellenorizzuk a disk-eket es lekopogom nem veszett el errol meg adat, pedig par disk-et mar csereltem benne. Errol sincs backup, viszont elegge minimalizalva van a rizikofaktor. A kesz anyag megy at File serverrel amirol pedig keszul 3 backup ebbol 1 a server mellett 1 offsite es 1 szalagos.Atlag usernek a NAS kurvajo filmekre, torrentre es minden olyanra ami nemfontos. Ami fontos ott cloud, mert azon a penzen olyan redundans es automatizalt backup infrat nem tudsz otthon kiepiteni.
-
válasz
madgie #118139 üzenetére
Nálam is ez a helyzet, csak én 128GB-os telefonokat veszek... és iCloud bőven elviszi a terhelést.
Mennyire vagy elégedett a 15 pro-val? Én is rendeltem (2 db-ot), de malmozok és várok, hogy megérkezzenek. (mondjuk előfizetés mellé vettem, vélhetően kp-ra tudnék hamar kapni) -
törölt tag
válasz
madgie #118139 üzenetére
iCloud optimalizálás képek és videók esetében működik. Bár valaki jobban szereti eszközön is legyen minden, csak a felhő nem elég, mert az ördög nem alszik. Többi anyagnál, mondjuk ha már 3nm technikánál tart a dolog és konzol játékok jönnek, vagy elmész nyaralni és térképeket töltesz le, sok zenét töltesz le, aki lossless-ben hallgat stb. hát fogynak a gigabyte-ok.
Már elvesztettem a fonalat miről beszélünk, jó valaki belefér 128-ba is, mert nem akar 4K60FPS videókat csinálni, nem játszik, attól még nem baj van 512 GB és 1 TB változat is, akinek az kell mert jobban pro user.Mac esetében a 8 GB RAM dolgot megfordítom optimista nézetre: mondhatjuk milyen tipikus upsell üzleti húzás és drága a bővítés, viszont az is igaz ha az egyesített memória és gyors swap miatt most is árulnak új 8 GB gépeket több évre szánva, akkor a 3 éves M1 gépek használói is még évekre nyugodtak lehetnek, nem "avultatják el" hogy jaj a 2025-ben a macOS Palm Springs már nem megy fel, mert kevés a RAM.
Ez a sima alap MacBook Pro sem fog azért porosodni a raktárakban, mert most vonatkoztassunk el a "Pro" szót ráírta a marketingosztály, otthonra, suliba sok embernek jó gép és Airnél valamennyivel jobb üzemidő és ha néha jól jönne az aktív hűtés. Air is jó, Pro is jó, méret és chip szerint lehet sakkozni kinek melyik éri meg milyen feladatra. -
nozs23
addikt
válasz
madgie #118038 üzenetére
Érdekes ez a staingate. 1 hónapos MBP14 már mutatja jeleit, pedig babusgatva van és rendszeresen takarítva (a billentyűzet), kijelző sosem volt koszos, se lemaratva semmivel. Legszívesebben hozzájuk vágnám, hogy lassan 10 éve nem sikerült ezt megoldani, és jelenleg is ezt produkálja a milliós gépük.
-
Gubu0101
veterán
válasz
madgie #118026 üzenetére
Sejtettem,hogy nagyon vekonyak ezek a bevonatok.Biztos van,amire ezek a torlok kendok nem jok,mert tobbet artanak mint hasznalnak.Ipadot ki is felejtettem,hogy azt is ezzel torlom,na az gyujti a kezrol a zsirt rendesen annal se vettem eszre semmi gondot.Nem hiszem,hogy a mac kijelzoje annal is kenyesebb lenne.
Vicc kedveert kiszamoltam,hogy egy apple fele torlokendo arabol ami ~10k 1450db wu5 torlokdento veszek az kb 3-4-5 evig kitart
-
válasz
madgie #116854 üzenetére
Én szokásommal ellentétben nem hosszas nézelődés után vettem most meg a pro 16-ost, hanem inkább impulzusvásárlás volt (régen érett egy új gép, de nem jártam utána). Amikor megláttam az első HDR videót rajta, azt hittem, hogy rosszul látom, totál ledöbbentem, hogy ilyen is van (igazából valószínű elmaradtam egy kicsit a technikai újdonságokkal, egy 12 éves gépet váltott).
-
válasz
madgie #115613 üzenetére
Pro felhasználása válaogatja. De amit írtál, azzal nem vitatkozom
Az SSD-t egész jól lehet növelni külső SSD-vel, normális áron, így nekem már 3TB áll rendelkezésre : 1TB belső, kib....gyors (mért 6GB/s írási sebességgel), és 2 TB Samsung T7 (khm... "kicsit" lassabb, 700MB/s)
-
válasz
madgie #114382 üzenetére
"Annyira nem nagy macera a konvertálgatás, mert ha macOS-en ott a Photos és a telefonodon be van kapcsolva a szinkronizálás, akkor az összes képed kb azonnal ott van abban az appban, onnan meg asszem egy sima drag&drop is JPG-ben húzza át a kívánt képet."
Woww, ezt nem tudtam, szóval köszi az infót!
Kipróbáltam HEIC-cel, és valóban, a drag&drop a Photos-ból .jpeg-gé alakította. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie #114208 üzenetére
És ez zavar a munkában?
Engem a Ventura kapcsán csak egy dolog zavart, hogy a megjelenést követő 4-5 napban naponta többször is arcon lettem vágva a legkülönfélébb értesítésekkel és popup ablakokkal, hogy telepítsem az XY app Ventura kompatibilis frissítéseit és jellemzően apponként volt 2-3 update pár napon belül, szóval nagyjából használhatatlanná vált a rendszer egy sorozat epizód megnézésére is, hát még arra, hogy nyugalomban szerkesszem a fotóimat.
Ehhez még a Venturát sem kellett feltenni.
Az értesítés kezelést igazán gatyába lehetne már rázni.
-
Pano
addikt
válasz
madgie #113729 üzenetére
Ha valami munkaeszköz, arra ki kell adni a pénzt. Már csak azért is, mert vissza kell hoznia az árát.
Ha valaki mondjuk személyes, privát feladatokra vesz egy macbook air-t, azon nem fog "keresni", így -ahogy használódik el-, inkább csak kiadásnak tekinthető.
Ismerősöm is majdnem sírva fakadt, amikor 1 milla felett vett egy macbookot (grafikus, tervező), de maga is meglepődött, hogy aránylag milyen hamar visszahozta az árát a munkákban és most már egy ideje pozitív mérlegben segít termelni a pénzt.
-
-
kchris78
veterán
-
Ear001
addikt
-
Syl
nagyúr
válasz
madgie #98946 üzenetére
Nálam a Minire van dugva egy külső ssd (type-c) amire megy a TM mentés. A gép az ssd-vel a monitor mögött van, nincs mozgatva, nincs hozzányúlva soha. Mégis, havonta legalább egyszer úgy bootol be a gép, hogy nem látja a külső meghajtót. Ilyenkor le kell húznom a gépről, majd visszadugni.
-
válasz
madgie #98907 üzenetére
Egyszerű programozási dolgoknal nekem akadozott 16G mellett, az asztali PC-m drámaian gyorsabb volt (pedig ezek csak hobbi dolgok voltak, a "rendes" munkáim szóba se jöhetnének az MBA-n). Szóval thin and light laptophoz képest szuper, asztali gépet nem közelít meg valójában.
-
válasz
madgie #97672 üzenetére
Nekem mindig mindent újratölt az SE.
Várom az új modelleket, amíg meg nem jelennek, addig már nem cserélek telefont. Na, de ennyit az iOS-ről...
Olyan képnézegetőt keresek, ami áttekinthetően, galéria nézetben mutatja meg a mappák tartalmát. Az adott mappákat bal oldalon fixen rögzíteni tudom, hogy mindig elérjem. Kb. mint a Finderben, csak ezt kimondottan a képekhez használnám. A WidsMob Image Viewer jó, de állandóan elmászik az oldalsáv és M1-en egy bármilyen kép megnyitásakor vagy szétesik a kép jobb alsó negyede, vagy meg sem mutatja.
Alapvetően grafikai munkákhoz kell anyagot válogatni, ilyenkor a bélyegképek áttekintése az elsődleges, illetve az egyes képek nagyban megnyitása. Nem kell semmi importálás, sem szerkesztés, csak áttekintés és megnyitás, innen csak rádobom a képszerkesztőre, amivel épp dolgozom.
A Finder nem az igazi, 2-3.000 képet tartalmazó mappát kissé darabosan kezel, főleg, ha felteszem teljes képernyőre 38 colon.
Bármi ötlet esetleg?
Köszi! -
-
spanyoll
addikt
válasz
madgie #97115 üzenetére
Akkó' jóvan' , megnyugodtam köszi. Mondom engem nem igazán zavar, télen még jól is eshet majd a kis melegedés, csak a gépet féltettem, hogy nehogy leégjen még a végén nekem aktív hűtés nélkül. Bizakodtam abban, hogy csak leszabályoz, de mondom jobb rákérdezni
Amúgy 5 éves i7-4770-es wines asztali után ég és föld. Válogatásnál nem a gép főtt le (bár az is melegedett azért), hanem én, hogy milyen gyorsan megy. Végre nem lassított a gép és tudtam haladni olyan tempóval ahogy szeretek -
TheMarci
addikt
válasz
madgie #96683 üzenetére
Az M1-es gepre en nem elso szeriaskent gondolnek. A billentyuzete jobb, mint a korabbi laptopoknak, procit is fejleszt egy ideje az Apple, maga a kialakitas sem uj, szoval en abszolut nem erzem rajta az elso szerias ujdonsagot. (Es igen, munkara hasznalom, boven megerte.)
-
Masterboy84
tag
válasz
madgie #95919 üzenetére
Erre gondoltam én is. Lesz hozzá így egy 43 colos monitorom, bár nem biztos hogy a kettő összehasonlítható
Syl: hub úgyis kell hozzá, és az HDMI-s lesz. Egyébként nem a felhasználót kell kiröhögni, mert nem tetszik hogy a gyártó már mindent kispórol a laptopból, csak hogy vegyél meg mindent külön amit csak lehet.
Köszi a válaszokat mindenkinek!
-
Masterboy84
tag
válasz
madgie #95900 üzenetére
Jogos, de számomra nagyon fura, hogy egy ilyen mini laptop most szinte a csúcs az Apple-nél (de akár más gyártóhoz képest is) és ilyen kis méretre van kényszerítve az, aki M1 chipes macbookot akar. Tudom, hogy jön a 14", 16"-os Pro, de nekem nem igazán érne meg plusz 500-700 ezret plusz 1".
-
bmakszim
őstag
válasz
madgie #95080 üzenetére
Hát én nem éreztem még sose forrónak. A 2017-es Pro sokkal melegebb volt. Bár nem is kódolok vele videót.
De akkor se gondolom, hogy számítana. A billentyűzetre nem teszel tokot, alul meg tök mindegy, hogy az öled, a kanapé, az asztal, vagy egy vékony műanyag van.
Ez a chip annyit fogyaszt, mint egy iPad-ban lévő és ott sincs gond a tokkal. -
Smiley
addikt
válasz
madgie #94819 üzenetére
Azert a vilag leggazdagabb es leginnovativabb cegetol elvarhato lenne, hogy egy ilyen hibat orvosolni tudjon. Ha ez ujkeletu dolog lenne azt mondana az ember hogy oke, de ez 2014 ota velunk van. Rohadtul nem erdekli oket, fizesd ki aztan 3 ev mulva dobd a kukaba mert javithatatlan szar aztan vegyel ujat... kozben meg verik a melluket hogy ok mennyire zoldek.
-
tboldi
nagyúr
válasz
madgie #94575 üzenetére
emiatt az inteles Air-ek használtan eladhatatlanok lesznek
Ha ezzel együtt lezuhan az áruk, én annak csak örülni fogok, mert szívesen vennék egy ugyanolyan 2015-16-os Airt (a 8GB-os RAM-osat) a garázsba, mint amilyenem volt a 2017-es 15" Pro előtt.
Bár most egy 2. generációs ThinkPad X1 Carbonra csapnék le szívesen, tetszik az Adaptive Keyboard, hisz a MBP-n is szeretem a Touch Bart.
-
tboldi
nagyúr
válasz
madgie #94257 üzenetére
Nálam autószereléshez szükséges szoftverek, adatbázisok, útmutatók vannak, meg virtuális gépek.
A 250-es T5-öst a MacBookhoz vettem, az Orico ház pedig, amiben egy 500-as 860 Evo van, eredetileg a routeremre csatlakozott, de időközben kinőttem a T5-öst, a 860-at lehúztam a routerről és átköltöztem rá, aztán idővel az is kevés lett, úgyhogy most kénytelen vagyok a kettőt együtt használni. Össze is ragasztottam őket vékony kétoldalúval.
Kényelmesebb lenne mondjuk egy 1TB-os 870-est tenni a házba, de inkább egy Windows laptopot (preferably ThinkPadet) vennék a garázsba, amibe beraknám caddyvel a meglévő 860-ast az optikai meghajtó helyére, így az eredeti HDD/SSD-vel kiegészülve valszeg elég lenne, csak mindig akad fontosabb dolog...
-
SharpSA
veterán
válasz
madgie #94249 üzenetére
Én egy ilyen házat néztem ki, ez elvileg dupla sebességet tud és ezt raknám bele.
Jók, amiket írtál, de a Samsung majdnem annyiba kerül, mint ezek itt, persze pár ezerrel van olcsóbban is máshol. Na most ha amit kinéztem valójában nem tudja a kb majdnem dupla sebességet, akkor nem éri meg, de csak nem csalnak ezzel az adattal. Egyébként tetszik a T7, gondolom az SE800 SATA-s. Köszönöm az ajánlást. -
blakey
titán
válasz
madgie #94130 üzenetére
Mint sokminden így ez is fejben döl el, leülök a a Win laptop elé, 1-2 percig nézem a billentyűzetet és a rendszert majd hasznáálom, az agyam átállt, vissza a Mac-hez és ugyanez. Ennyi, csak alkalmazkodni kell, én ezt egyáltalán nem fogom fel problémaként, használom az esze hisz arra van. Egyik autóból átülök a máskba, ugyanez, néhány ercig ismerkedek, mert 1-2 kapcsoló máshol van, másképp van a rükverc, stb.
Alkalmazkodni, tanulni, vagy átprogramozni a billentyűzet-parancsot, azért ennyire "szűklátókörűnek" nem szabad lenni. Tudom, én vagyok itt a "fekete bárány", mert nem fogom fel problémaként, de azért ne engem hibáztassatok, mert tudok alkalmazkodni, tanulni. Veszek valami újat amit soha nem használtam akkor az első dolgom, hogy megtanulom használni, sokat olvasok róla és kipróbálom rajta a dolgokat majd utána már minden megy ahogy kell és nem azon agyalok, hogy a másikon másképp működött, itt is működik, pont.
-
Syl
nagyúr
válasz
madgie #93815 üzenetére
Miért lenne baj? Használd egészséggel!
Engem a világból ki lehet vele kergetni. Naponta kismillió fájlt másolgatok gépen, nas-ról/-ra (nem feltétlen helyi hálón, gyakran webdav-on keresztül). Mappaválasztás nyílgombok le-fel, enter mappába belép, backspace egy mappával feljebb lép a struktúrában, F5 másol, Shift+F5 más néven másol stb., stb. Csupa olyan dolog, amihez a Finderrel vagy 2-3 billentyű kell, vagy egerészés. Spotlight keresőt sem egérrel hívom elő az óra mellől, hanem szimplán ctrl+esc.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP ZBOOK Fury 17 i7-11850H 32gb ram 1 tb ssd RTX A3000
- A Legújabb! Dobozos Új DELL XPS 13 9340/ULTRA 7-155H/32 GB Ram/1TB SSD/AI BOOST+INTEL ARC
- Lenovo v15 g2 Ryzen 5 5500U 16gb ram 512ssd FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest