-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cOxeR #128436 üzenetére
az enyémben 36 gb van, kisebbel nincs tapasztalatom, lehet hogy az már úgy nyűgösebb. meg kérdés, hogy van-e elég hely swappelni, ha nincs, akkor nyilván szenvedés jön
külső meghajtónak egy szimpla pórias samsung t7-et használok, egy kétgigás fájlt pár másodperc rámásolni, nem igazán számít a dolog. persze ha van belőle ezer, akkor már lehet, de az elég extrém. -
blakey
titán
válasz
cOxeR #128421 üzenetére
Lehet, hogy elég lenne egy gyári visszaállítás és friss telepítés. Rengeteget retusálok, rajzolok, szerkesztek (Adobe, Affinity), M1 Pro 14" (16 GB) 2021-esen és még nem éreztem, hogy gond lenne, ráadásul még egyéb programok is működnek a háttérben, 2 böngésző, zenehallgatás, stb. Nem foglalkozom, hogy mi mennyit foglal amíg jól működik.
-
válasz
cOxeR #128433 üzenetére
ezután becsuktam a bridge-et, gyroflow-t, photoshopot:
raw fotót többnyire a belső ssd-ről dolgozok fel (úgy kényelmesen magammal tudom vinni, ha úgy adódik), majd ha elkészült, megy a nasra. de ha eleve nason vannak a raw-k, az se fáj igazán.
videót szinte mindig külső ssd-ről csinálok (140-200 mbps anyagok, gyakran multicamben), egyáltalán nem érzek különbséget ahhoz képest, mintha belsőn lenne, csak amikor a kártyáról letöltöm. -
válasz
cOxeR #128418 üzenetére
ha nyitva van egy bridge, benne acr sok képpel, mellette egy ps, amellett egy davinci resolve megnyitott projekttel, akkor a 36 gb-ból nyolcvanpár százalék memóriafoglalás. ha kilövöm a resolve-ot, akkor pár másodpercre leesik 60% alá, majd szépen visszakúszik 80 körülre
szerintem ne izgulj emiatt.mondjuk a múltkor sikerült hasonlóan sok megnyitott cuccal render közben beleakadni abba, hogy ram elfogyott, ezért elkezdett felfüggeszteni nagyobb folyamatokat, aztán amikor nem segített, egyre többet, így már kézzel se tudtam őket kilőni. aztán egy idő után megállt az egész kompletten
majd nyomott magának egy rebootot. de ez extrém volt, ilyen másfél év alatt még nem történt.
csontrafagyás is csak egyszer vagy kétszer összesen. -
Pano
addikt
válasz
cOxeR #128418 üzenetére
Azt mondjuk nem tudom milyen macbookod van, de egészen addig felesleges nézni a memóriahasználatot, amíg minden működik és nem kapsz olyan ablakot, hogy légy olyan kedves bezárni valamit.
Amúgy érdekességből egy ideig én is nézegettem és kibicsaklott a szemem pár dolgon (pl amikor egy jelszókezelő böngészőbővítmény megzabált 900MB-ot), de aztán elengedtem. -
FőDudu
veterán
válasz
cOxeR #127699 üzenetére
Azert amikor mar alig van hely a gepen, akkor eleg szivas a kulso SSD hasznalata is.
Egy elegseges hely kell, hogy legeyn.Ezert nem vettem 256 v 512 GB SSD-vel gepet. Legyen mar minimum 1Tb - aztan arrol lehet kulsore paradezni es vicaverza.
Nem lehet minden a cloud-ban sem, altalaban vagy nem eleg gyors, vagy nincs eleg tarhelyed. Nejemnek csak a Google photos vagy 2TB. Azt tukrozd le lokalisra.
-
FőDudu
veterán
válasz
cOxeR #127709 üzenetére
Kolleganak mar vagy 3x kicsereltek a Kia Stingerben az okos lampakat gariban.
(aztan valami forumon kiturta, hogy a lampak alatt van valami porszuro, amit illik evente kipucolni. 20 euros szuro oli meg a 3-4e Euros okos lampat. Nem tud hulni, megfo.)
Azota mar o figyel ezekre es meg birja a lampaja.
-
csabiks
senior tag
válasz
cOxeR #127695 üzenetére
átlag : 231 megával olvas , és 98-al ír:
(notebookcheck)A többi laptoppal összehasonlítva egyébként relatív gyors, nem tudom milyen adatokat tárolnál rajta:
-
Imy
veterán
válasz
cOxeR #127318 üzenetére
Én is 14" M1 16/1T-ről váltottam 16" M4 24/512-re. 1T-t nem találtam jó áron M4-ből.
Az M1-et 455-ért hirdetem, de 520-ról indult korábban a hírdetés, de ennyiért sem kapkodnak érte, pedig az újan 1M fölött volt 2 éve... A 13-as 512-es mivel abban gyengébb proci van valahol 350-380e környékén mehet el, persze állapot függő, és kereslet.
A motanit 900e-ért vettem, 1 hetet használta valaki, így sokkal olcsóbban alkalmi vétel volt, mert neki gyorsan kellett a pénz. Én meg pont véletlenül rákerestem. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
cOxeR #125723 üzenetére
Szerintem a BT hangeszköz rakoncátlankodik (eldobja a csomagokat). Lehet van valami erős 2,4 GHz zavar a környéken. Vagy rosszabb esetben a Mac BT modulja haldoklik.
Próbáld másik géppel, másik BT hangszóróval.
Aztán az is lehet félreértettem valamit.
Ha AirPlay az más tészta. -
madgie
titán
válasz
cOxeR #118170 üzenetére
Nagy és nehéz majd' három év 12 Mini után, de egyébként zseniális a telefon, fotóban és videóban is (melóra is használom vágóképekhez, oda is meglepően jó logban). Akkuidőben is nyilván másik kávéház, a Mini néha napi kétszer töltőn volt, ezt még lemeríteni sem bírta meddig soha, pedig sokszor csak 80%-ig töltöm.
-
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
cOxeR #118083 üzenetére
Itt azt olvastam, hogy M2 és M2 Pro processzos iMac és egy új 13 hüvelykes MacBook Pro jöhet. Esetleg még új Ipad-ek.
Egyébként az Apple webáruházban a Pro-k nincsenek készleten....Nem hiszem, hogy jön az M3, ha az Iphone 15 Pro-okat se győzik gyártani a 3nm-es chipekkel.
De kiderül, már csak egyet kell aludni.
-
bmakszim
őstag
válasz
cOxeR #118066 üzenetére
13"-es Proból nincs 120Hz-es, Airnél jobb felbontású, M2 Pro cpu-s változat, szóval elég egyértelmű, hogy melyikről írtam.
#118072 Stauffenberg
A külföldi fórumokon, vagy tech youtubereknél sokszor elhangzik, hogy semmi értelme a 13" Pro-nak már.
De érdekelne, hogy kinek van itt M2 13" MacBook Pro-ja, amit saját pénzén vett és nem mondjuk céges.
Most itthon 80 ezerrel drágább a hivatalos forgalmazóknál, mint az M2 Air, és 160 ezerrel drágább, mint az M1 Air. Nonszensz, mert utóbbinál nem jobb ennyivel, az M2 Airrel összehasonlítva pedig már összességében szerintem nem is jobb. Az aktív hűtés előnye ritkán jön ki és akkor se olyan nagy, ebben a kategóriában inkább hátrány a mozgó alkatrész. A kijelzője kisebb, a gép nehezebb, nincs magsafe, a touchbart pedig a többség nem szerette (én se), mivel kihalóban van, senki nem is fejleszt már rá. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
cOxeR #118035 üzenetére
Én sem mindig használom a külső monitorral, amikor Youtube-on nézek beszélgetős/ismeretterjesztő dolgokat vagy a streaming szolgáltatóknál dokukat, akkor igazából elvagyok az ölbe laptoppal is.
Szerintem a 16" már egy akkora dög, amit akkor érdemes bevállalni, ha az esetek többségében kifejezetten azon a kijelzőn dolgozik az ember. Ha nem, akkor racionálisabb kisebbet venni, jobban felpimpelt hardverrel.
-
válasz
cOxeR #117961 üzenetére
Ha teheted, használd teljesen össze-vissza. Nekem bevált. Van hogy hagyom teljesen lemerülni, de olyan is, hogy már a felénél rátöltök. Tényleg nem nagyon foglalkozom vele. Az állandó 100%-ra töltés és szinte asztaliként használni a legrosszabb amit csak tehetsz. Csináltam ezt is régen, fel is púposodott, hiába volt benne relatíve kevés ciklus...
-
Parson
addikt
válasz
cOxeR #117961 üzenetére
Matematikailag persze h lehet. Kérdés, hogy mi az egészséges megoldás az akksinak, vagyis hogy mi az az egyhuzamban vett töltön eltöltött idö, ami után le kell húzni a gépet a töltöröl és hagyni, hogy az akksi 'éljen' egy kicsit, aztán pedig mennyi akksiról müködtetett idö után lehet megint töltöröl használni huzamosabban. Erre nézvést hasznos lenne vmi konkrét infót találni. Vki tud ilyet?
-
Ear001
addikt
válasz
cOxeR #117955 üzenetére
Az Adobe a szűk keresztmetszet. Bármekkora memóriát belak, és egy idő után úgy belakja a gépet, hogy belassul. Több memóriánál, nagyobb és emiatt gyorsabb SSD-nél is, csak ott kicsit lassabban.
Ha nem muszáj az Adobe, akkor ajánlom az Affinity programokat. Ha muszáj, akkor meg a legnagyobb konfig, amit ki tudsz fizetni, meg rendszeres relaxáció, idegsimító teák, ilyenek.
-
kchris78
veterán
válasz
cOxeR #117955 üzenetére
en neznem melle az ssd hasznalatot es a cp porgetest is... akkor latnank boztosabban a helyzetet... ebbol annyit lehet latni hogy lehet hogy a swappeles lassit, de nem biztos. ha csak kipakolt 4GB-ot de igazabol nincs be-ki lapozas akkor nem feltetlenul kell lassulnia a hasznalatnak, egy 13 M1 pro 1-2 mp alatt kipakol 4GB swap teruletet mert nagyon gyors az ssdje.
-
-
kerobi
senior tag
Nekem samsung 860 van exfatra leformazva ha jol emlekszem 8 MB allokacioval. Nem mertem nagyobbal formazni, mert kisebb fajloknál kisebb lesz a hely. 300-400 MB/sec sebessegrol leesett 80-ra egy ido utan pedig több tiz gigas fajlokat mozgattam. Eleg szegyen.
Ha nem rakod mas oprendszerre akkor a APfs mondanám.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mazda topik
- E-roller topik
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- iPhone topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Autós topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 2/14"UHD(3840x2160)/i7Vpro-1185G7/48GB/512GB/Nvidia MX450(2GB DDR6)LTE,eSIM)
- Lenovo ThinkPad P14s/14 FHD(1920x1080)/i7-1165G7/32GB/512GB SSD/Nvidia T500(4GB GDDR6)
- Acer 15,6",core i3,IntelHD+GT 940MX VGA,8-16GB RAM,SSD,szép állapot,W11
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440HQ(Fizikai 4x3,5Ghz)8-16GB,Vil.bill,SSD,Jó akku,szép állapot
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest