- Mobil flották
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
- Garmin topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Azonnali navigációs kérdések órája
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57063 üzenetére
Hat jah, ezert is nehez felfogni amikor arrol beszelnek, hogy hiany van.
Mikozben amit gyartanak, kb ennyit vagy ettol kevesebbet eddig is gyartottak, csak most mindent eladnak amit a polcra tesznek, es nem csak ott all a termek.
Meg mindig azt mondom ez rosszul lett eleve talalva, nem hiany van, hanem extra kapacitas hiany, es amugy koszonik szepen baromi jol elvannak anyagilag a gyartok a jelen helyzetben, mert viszik a termeket dragabban is mint ahogy azt Ok eredetileg a piacra szantak.Szeretnek ilyen helyzetben lenni en azert
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57060 üzenetére
Alapvetően logikus is, hogy a VRAM sebessége nem igazán válhat "túl sokká" egy olyan GPU mellett, ami az Infinity Cache elméleti 1,5-2 TB/s-os sebességéhez lett méretezve, ami bő 3x gyorsabb, mint a 256 bites 16 Gbps GDDR6 512 GB/s-a. A felbontás és textúraméret növekedésével az Infinity Cache egyre kevésbé tudja kiszolgálni a GPU-t, és amint a külső VRAM-hoz kell fordulni, akkor a GPU sokat pörög üresen az adat beérkezéséig. 512 bites buszon ülő 16 Gbps-os GDDR6 is kevés lenne az Infinity Cache maradéktalan helyettesítésére, vagyis minél gyorsabb a memória, annyival kevesebbet kényszerül üresben pörögni a GPU adatra várakozva.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57058 üzenetére
Ugy ertve, hogy mindent eladnak sokszoros aron de a userhez meg mindig nem jut el semmi...hacsak nem hajlando fizetni jo sokat
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57056 üzenetére
A magasabb memóriasebesség mindenképpen érdemi gyorsulást hozhat. A 16 Gbps memória a maximálisan engedélyezett 17,2 Gbps sebességgel a tesztekben hozta a 7,5% gyorsulást, vagyis a komolyabb RDNA2 kártyák az Infinity Cache ellenére is memóriaéhségtől szenvednek, és a 18 Gbps memóriával valószínűleg a 12,5% gyorsulás is elérhető. Főleg abban a régióban, ahol az Infinity Cache már nem annyira hatékony.
Az Infinity Cache segítségével bő egy évig az AMD megúszhatta a GDDR6X memóriák használatát, most pedig már a sima GDDR6 is elérhető legalább ugyanazzal a sebességgel. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #57056 üzenetére
Sztem annyi van a dolgok mogott, hogy egyre tisztabban latja minden gyarto, hogy 2022 meg eleg docogos ev lesz.
Q3-ra nem varnek RDNA 3.0-at ezek utan.N7/N6 meg design compatible az okosok szerint, szoval kapunk egy refresht iden keves anyagi raforditassal, eleg lesz Intel ellen (boven) Eleg lesz Ampere refresh ellen is.
Es ehhez hozzajarul az is, hogy a kepzeletbeli MSRP-tol vegkepp elbucsuzhatunk, lehet ezeknek sem lesz mar bejelentett aruk, mindenki megkapja annyiert amennyiert megtudja venni Ebay-en a helyi scalpertol... -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57042 üzenetére
AMD rumored to launch Radeon RX 6X50XT Navi 21/22 cards with 18Gbps memory in Q2 2022
- 18gbps
- "At the same time, one would wonder if AMD is ready to switch its production to 6nm (TSMC N6) process technology, compatible with the 7nm process AMD is already using for Navi 21/22/23 GPUs (TSMC N7). However, none of the leakers has thus far mentioned this being a possibility."
Vajon ha az N6-ra való átállás nem játszik szerepet, akkor mi lehet a váltás oka?
Korábban mindig azt mondták, hogy hát ilyen piszlicsáré változtatások miatt nem fognak változtatni a gyártáson, nem fognak új terméket indítani, meg új doboz csinálni, stb.
Akkor meg miért?Vajon a gddr6 gyártása változott volna és már a 18gbps annyival olcsóbb, mint a 16gbps?
Vagy 12%-kal nagyobb sávszélesség abban segít, hogy vonzóbb legyen a kártya a nagytételben játszó felvásárló piac számára? -
janos666
nagyúr
válasz
Petykemano #57044 üzenetére
Mobil piacon miért ne lenne kínos kérdés az AV1? A Youtube már rég azt használja. A Ryzen 2500U-s notimon is a CPU-t pörgetik a youtube videók. Szinte biztos, hogy több áramot használ a gép (ami fontos, mikor akkumulátorról megy), mint ha lenne hardware-es AV1 dekóder az APU-ban.
#57052.Ishi. - A zöldalma ára itthon 100%-ot ugrott egy év alatt. Mit vársz egy olyan piactól, ahol a kereslet is nőtt (a bányászat és a SARS-V2 okozta otthonmaradás miatt is)?
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
Petykemano #57049 üzenetére
Én úgy vagyok vele, hogy oké, az árak emelkedését megértem, de ha valóban lesznek olyan szituációk, ahol nem lesz meg a sima 5500XT 4GB, az azért übergáz. (Mondjuk már 6500XT névvel kiadni egy kártyát, ami jobb esetben 5500XT + 10% teljesítmény, herélt multimédia tulajdonságokkal - nálam ez már a gáz kategória. Akkor már inkább egy használt 1660/1660 Super.)
@ morgyi: A számok már csak ilyenek!
Viszont igaz, még két nap hátra van, akkor majd tényleg kiderül!
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57048 üzenetére
"Lehet, hogy a pletyó nem a közeljövőre vonatkozott, hanem mondjuk egy Navi 2x tapeout alapján háromnegyed évvel későbbre."
A Navi 31 a tripla annyi feldolgozóegységével könnyen ráduplázhat a Navi 21 teljesítményére, de még a Navi 32 is dupla annyi egységgel jön, amiből 60% teljesítménytöbblet kijöhet a Navi 21-hez képest. Azt a 60%-nyi lyukat pedig a teljesítmény rangsorban valahogy ki kell tölteni, hogy az ne a másik 2 gyártó "játszótere" legyen. Erre pedig pont alkalmas lehet a minimális áttervezéssel bevethető 6 nm-es Navi 21 a szükséges mértékig elengedett fogyasztással, míg a Navi 22/23/24 az N6 fogyasztáscsökkentő hatását használhatja ki, hogy ugyanazt a teljesítményt már 2 slotos kártyaként nyújthassa. -
Alogonomus
őstag
válasz
A TSMC állítólag sorban állítja át az N7 gyártósorokat N6-ra, így idővel minden termék átvált, hiszen "a tervezésnél alapvetően ugyanazokat az eszközöket kell majd használniuk, ergo nem lesz drágább 6 nm-es lapkát tervezni, miközben a 18%-kal jobb tranzisztorsűrűség azért mégis hasznos dolog". Nulla befektetéssel elérhető gyorsulás, mint az RX 580->RX 590 esetében.
Korábban olyan tippek is keringtek, hogy a teljesítmény duplázódása miatt a Navi 3x alá bőven elfér majd egy Navi 2x refresh is 6 nm-en. A Navi 21 és 22 jelenleg sincs a határig pörgetve, és ugyanaz a design 6 nm-en hozna 10-15% teljesítményt, vagy 10-15% fogyasztáscsökkenést.
Teljesen logikus lépés lenne az AMD részéről az N7->N6 váltás a jelenlegi kártyák esetén, mert az RDNA 3 kártyák közül először biztosan a nagy kártyákat hozzák majd ki, vagyis ősszel úgyis csak a Navi 31 és 32 érkezhet, amik várhatóan a jelenlegi Navi 21 chipek teljesítményének a dupláját hozzák. A kisebb kártyák 2023 Q2 előtt aligha jönnek, vagyis bőven kijöhetne még egy RX 6x50 kártyasorozat a "Tie" kártyákra válaszként. Gyártósorokat úgyis állítja át sorban a TSMC, a chip design pedig szinte módosítást sem igényelne. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #57044 üzenetére
"Lehet, hogy ez a 10-15%-kal kisebb lapka meg az áttervezést nem érné meg."
egyszer kivancsi volnek egy ilyen dontes valojaban hanyvaltozos egyenlet.
gondok itt olyasmire is, hogy mondjuk a "sima atvitelt" 3 mernok megcsinalja 500 mernokorabol, 3 honap alatt ; az attervezeshez meg kellene 12 mernok 8000 mernokora es plusz egy csomo ido a tesztelesre / validalasra. ( a szamok termeszetesen hasrautottek. ) -
hokuszpk
nagyúr
válasz
nem aszontak azert mennek n6 -ra, mert ugy tobb termek lejon a waferrol ? szoval attervezes az minimalis.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #57035 üzenetére
"Részemről méginkább érthetetlen, miért spórolták ki a pcie sávokat és a codec képességeket."
Minél rosszabb a belépő, annál több a profit a teljes termékvonalon. Évek óta ezt látjuk, de az AMD már ebben is az élen jár.
Én már várom, hogy mikor fognak piacra dobni egy üres dobozt, $99-os árral.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #57035 üzenetére
Én még mindig azt mondom rá hogy hiánytermékek, és a cégek annyit kérnek amit még nem szégyellenek. Most egy 99$ kártyát el lehet adni 199$ -ért, amit a piac megfejel még plusz 100$ -al.
Én erre a középső újam heveny lóbálásával válaszolok.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57009 üzenetére
Koszovóban betiltották a kriptovaluta bányászatot a magas energiaárak miatt [link]
Koszovó persze rendkívül kicsi ország.
A betartatás módjáról nem esik szó. -
beef
őstag
válasz
Petykemano #57010 üzenetére
Nép-kár-tya!
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #57010 üzenetére
Szarnak adtak egy szar árat!
-
beef
őstag
válasz
Petykemano #56972 üzenetére
"Teljesen egyetértek, hogy ahogy ennek a kártyának az 5500XT-t alapul véve valahol $139-149 áron kellene kijönnie. Figyelembe véve a korlátozásokat "
Nem, ennek így pont semmi értelme, hogy a júzer még egy nyavajás jutubot sem fog rajta tudni elindítani. Az ipari hulladéknak megfelő árszabásnak kellene lennie.
-
válasz
Petykemano #56974 üzenetére
szerintem optimista vagy, de legyen igazad.
Én ezért nem adnék még 100 dollárt sem ilyen multimédia korlátozásokkal, egy értelmes videó anyagot nem képes lejátszani, ha éppen.
-
válasz
Petykemano #56969 üzenetére
Mondom, ez lesz az új 180-200k kategória. A 6600 250k, a 6600 XT pedig 300k. Gyönyörű.
-
válasz
Petykemano #56969 üzenetére
Komolyan azt hiszed annyiért meg fogod kapni?
Új kártyában jelenleg Amazonon , Neweggen 250 dolláros áron az RX 550 2 GB GDDR5+ 1-2 darab RX 560 kapható / nvidia oldalról GT 1030 meg 1-2 darab GTX 1050.( Ti)
Az RX 580 jelenleg 550$ körül megy újan boltban németben meg 600 Euro. -
tomic
addikt
válasz
Petykemano #56966 üzenetére
Van isten. Azonnal veszek is egyet.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #56928 üzenetére
Vagy nem veszel semmit és mutogatod a középső ujjad a cégeknek.
-
válasz
Petykemano #56923 üzenetére
Bármilyen indokot nézve azért nagyon rövid lett ez a driver támogatás ezekhez a kártyákhoz. Belépő szinten a mai napig elégséges a teljesítményük.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #56921 üzenetére
Ha lenne 40.000 Ft -ért belép szintű 6000 -es kártya ami veri a Vega56/64 -et akkor jogos lenne a felvetésed.
-
válasz
Petykemano #56916 üzenetére
A driver is meg van hackelve.Amernime által új drivert lehet rakni HD 78xx, R200, R300, R Fury stb-ra.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #56916 üzenetére
Még a friss 5700G is Vega egységgel jött, mert így is bőven túlteljesítette még a később érkező 12900K grafikus teljesítményét is. A Vega még nagyon nem a múlt része. A Polaris inkább, azokból viszont rengeteg van még a gépekben az idei kártyahiány miatt.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #56915 üzenetére
(Jövőre szerintem lapátra kerül a polaris és a Vega is driverből)
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #56907 üzenetére
Te, kijeza ZEmese?
Remelem jobb a Beiglije mint a helyesirasaMas, az elso 6N chip az AMD-tol:
AMD Radeon RX 6500XT and RX 6400 to be the first 6nm graphics cards
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #56898 üzenetére
Kozben most juttottam oda, hogy ranezzek a linkedre is.
Ott nyoszorognek, hogy 16GB nagyon keves, meg hogy csak 256MB IFC?Az RDNA 2.0-nak osszesen volt 128MB IFC es csodat tett 256biten...de par ertetlenkedonek a 256MB is kevesnek tunik
Ezenkivul 16GB...senki sem tudja, hogy mi lesz a vege, ha 2xGPU lesz a nagyokon akkor nehogymar 32GB ne legyen eleg
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #56898 üzenetére
Akkor a legnagyobb elkepzelheto, hogy 2GPU-s lesz tovabbra is vajon?
Mert 32GB a VGA-n 2 GPU mellett azert nem semmi gamer vonalon.Masik meg milyen durva, hogy elertuk a 3GHz-es GPU orajelet OC nelkul
-
válasz
Petykemano #56893 üzenetére
Aliexpress, $2000, 70MH/s? Igen rossz a hash/$ aránya.
-
válasz
Petykemano #56876 üzenetére
Igen, a Rembrandt-nál az AM5 foglalat is látható egy másik leak-en, de az AM5 elvben a Raphael-el együtt jönne. Amiben alapból tervben van az RDNA2 iGPU. Szóval ott ütné egymást a kettő. Szerintem.
Egy másik leaken viszont egyértelműen azt írják, hogy megszűnik a külön APU vonal az AMD Desktop vonalon, és a Warhol és a Cezanne helyét is a Raphael veszi át.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #56873 üzenetére
Itt lesz a baj a DDR5 arai korul.
Tok jo, hogy erre vartunk, hogy az AMD vegre nyugdijba kuldje az integralt Vegat, erre megeltuk, de ha ez only DDR5 rendszer lesz akkor eleg nagy k@kaban leszunk ismet.Tok jo, hogy semmikeppen nem lehet mar budget gaming gepet epiteni, mert vagy ez vagy az de elvan sz@rva
Mondanam, hogy oke, akkor konzol...de az sincs
Szerk: (#56874) Cifu keverem ezeket a neveket AMD-nel, akkor ez a mobil cucc lesz, azt hittem asztali.
Mobil oldalon nem tudom hogy allnak a LPDDR5 arak, de biztos az is roh@dt draga mert miert ne -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #56870 üzenetére
Jo kis olcso jatekos egybe-gepet lehet majd belole csinalni
Persze akkor ha az ara is jo lesz.Ez mar DDR5-ot is fog tamogatni?
-
válasz
Petykemano #56864 üzenetére
A vágott kártyát is eladhatnák dVGA-nak... De nem adják, inkább a bányászok számára dedikáltan kiadják.
A miner az új gamer...
-
válasz
Petykemano #56846 üzenetére
Egyébként ezzel a 16MB Infinity Cache-sel egy APU esetén szerintem csodát lehetne művelni 1080p-ben. Csak az AMD nem elég tökös hozzá, hogy megcsinálja.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #56841 üzenetére
Már a lassan 2 éve kijött RX 5500 XT 4 GB-os verziója is kevés volt anno több játékhoz, és azóta csak nőttek a gépigények.
4 GB-os verzióban szerintem nem sok haszna lenne egy Navi 24 asztali kártyának. Nyers erőben talán ott lenne egy RTX 2060/GTX 1080 szintjén, de a 4 GB még a 1080p játékhoz is kevés lenne. Lassan már a 6GB is kevés, ezért jött ki az RTX 3060 is 12 GB-tal. Egyedül a sokéves játékokban nem jelentene korlátot a 4 GB. Na meg persze a Cifu által képviselt szűk rétegnek, akik csak egy Intel IGP teljesítményét azért messze felülmúló, de olcsó HDMI 2.1-es kártyát hiányolnak a piacról.
Aki érdemben használni is szeretné a kártyáját, annak már a 8 GB az alsó határ, aki pedig csak MOBA és hasonlók futtatását tervezi, annak egy integrált grafikus mag is elég. -
válasz
Petykemano #56841 üzenetére
Nagyon vicces lesz látni 190-210k körül majd a 6500XT-t, és 170-180k körül a 6400-et. Ha marad a jelenlegi scapler árazás.
-
válasz
Petykemano #56828 üzenetére
Ez is csak az emberek lehúzására megy.
-
Jack@l
veterán
válasz
Petykemano #56820 üzenetére
https://www.techpowerup.com/288776/amd-instinct-mi200-dual-gpu-chiplet-cdna2-architecture-128-gb-hbm2e
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #56820 üzenetére
N6
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #55878 üzenetére
"3D IFC"
[link]Talán csak abban tévedtem, hogy én 5nm-en készülő alap lapkát és 6nm-en készülő cache lapkát vízionáltam. De egyelőre úgy tűnik, hogy ilyen jellegű inter-kompatibilitás nincs a gyártástechnológiák között. (Feltételezésem szerint azért, mert nem úgy történik a gyártás, hogy legyártják, szétvagdossák a lapkákat és egyenként pakolják egymásra, hanem ez még a szétvágás előtt, wafer megmunkálás után/közben történik.)
A 3D stackelt Infinity cache nyilvánvalóan egy új dimenzióját nyitja meg az energiatakarékosságnak, amivel az AMD elkezdett élni.
Vajon mennyi 3D stackelt SRAM-ra lenne szükség ahhoz, hogy kompletten elhagyható legyen a GDDR RAM és az infinity cache alatti adatcsere alacsony késleltetésű Pcie5 sávon keresztül a rendszermemóriából történjen, vagy csak simán le lehessen cserélni a nagy fogyasztású és alacsony kapacitásű GDDR6 ramot (valamint persze a drága HBM-et) mondjuk egy olcsó, kicsi, de nagy kapacitású NAND lapkára? [link] -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #56795 üzenetére
Hivatalosan akár lehet is $180 az ára, hiszen az MSRP már nem több, mint egy "választási ígéret". A piac árazza be a kártyákat.
Amennyiben valóban GTX 1660 teljesítményt nyújtana, akkor a jelenlegi - és legalább az Intel Arc megjelenéséig változatlan - piaci viszonyok között egy olyan teljesítményért - és a legújabb DirectX képességekért - valószínűleg simán el lehetne kérni $500 fölötti összeget. Leginkább a 11:26-kor elhangzó dolgot érzem problémásnak, mert a 4 GB VRAM már a néhány éves játékhoz is kevés lehet, ha nincs minimálisra lehúzva minden grafikai beállítás. Az új címekről nem is beszélve. A 4 GB miatt így sokszor kellene a rendszermemóriához fordulnia, 8 GB viszont a fogyasztásra és az előállítási árra hatna negatívan. -
válasz
Petykemano #56756 üzenetére
Ergo ha valaki még is 4 K ban hajtaná mert van FSR, kötelező mellé az FSR hard performance módja, míg egy 5700 XT szintén 8 GB Quality módban ellavíroz 60 FPS sel,4 K ban, pusztán a X16 miatt, sőt ebben a játékban a 6700XT is nagyjából feleslegesnek tűnik az 5700 XT mellett.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #56716 üzenetére
"Az általános chiphiány rendeződésével kapcsolatban vannak nyilatkozatok. Enyhülés 2022 vége (Lisa Su), rendeződés 2023-2024.(Pat Gelsinger) De ezt hagyjuk."
A bárányok várható élettartamára vonatkozó projekciót ne a farkastól kérdezzük szerintem.
-
válasz
Petykemano #56718 üzenetére
Így van. Portfólió cikkből a chartok. januári adatok, azóta emelkedtek az árak mindenhol.
Még Romániában is 50 % kal többe kerül az áram és valamivel többe kerül a gáz is.
Biztos hogy lesz emelés, ez szinte tény, de jobban aggaszt ez ügyben az MVM nél történt vezetőváltás. Kóbor egy hozzáértő, profi szakember volt, és nagyon a rezsicsökkentés/ szinten tartás mellett volt. Érthetetlen a leváltása számomra, de ez tényleg ultra off topik.Közben megtalaltam a cikket. [link]
Ez a legálisan mert és csak bitcoinra vonatkozó adat. A világ fogyasztásának 0.5 % része. Valóságban ez minden criptot és illegális farmot véve szerintem (saját vélemény) 2-3x több. -
válasz
Petykemano #56716 üzenetére
Pontosan erről nyilatkoztak pár napja a CNN-n egy műsorában, hogy a bányászat minden emberre kihat, aki amúgy nem is gondolja, ugyan is az energiaárak folyamatosan emelkednek.
Volt olyan hely ahol hálózatot kellett fejleszteni már Kínában, Íránban, Texasban,Ukránjában és Argentinában, sőt a farmok olyan helyet kerestek, ahol túlépítettek a hálózatok,. Ezek költségek, mi fizetjük majd ki hosszú távon, sőt Igazából az én nagymamám is hamarosan megfizeti a bányászat árát a kis 3-4 ezer forintos villanyszámlájával. -
KillerKollar
őstag
válasz
Petykemano #56709 üzenetére
Valóban, de:
6800XT: 650$ MSRP, 6900XT: 1000$ MSRP, teljesítmény különbség: ~10-15%
RTX 3080: 700$ MSRP, RTX 3090: 1500$ MSRP, teljesítmény különbség: ~10-15%Persze jelenleg semmit nem lehet MSRP közelében sem kapni, de ha elhisszük, hogy a következő generáció megjelenéséig normalizálódnak a dolgok és nem lesz készlethiány akkor ha lesz egy hasonló, a top kártyánál alig lassabb kártya annál jóval olcsóbban akkor annyira nem érdekel, ha a top kártya megfizethetetlen, mert úgyis csak a kőgazdagok veszik majd vagy azok akiknek csak az e-pénisz számít.
-
válasz
Petykemano #56690 üzenetére
Igen már megvan a százalékos összehasonlítás. Elég a sima AVG FPS szerintem nekünk
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #56681 üzenetére
Ah, most mar vilagos, koszi! Akkor valamikor valamit elturtak vagy csak valtoztattak a rendszeren de a leiras sose valtozott.
-
válasz
Petykemano #56681 üzenetére
[link] Leírta feljebb itt.
-
válasz
Petykemano #56678 üzenetére
+1, Én is így értelmezem azt a Performance grafikont, nem mutat FPS-t. Egész addig 100-as a 6900 XT sorban lefele menve a játékokkal, amíg a Controlt be nem kapcsolom, mert ott a 3090 a leggyorsabb 100-as.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #56678 üzenetére
Nem ertem miert nem birod megerteni, lehet hagynod kene par orara vagy napra aztan visszaterni hozza mert en itt mar nemigen latom hogy mit tudnak meg csinalni.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #56676 üzenetére
A relativ %-os kulonbsegeket csak megjelenitett grafikonon mutatja ha raviszed az egeret. A menuben az AVG-FPS es a Perzentil-FPS ugyanugy FPS-t mutat alapbol.
Was bedeuten AVG-FPS und Perzentil-FPS?
AVG-FPS: So viele Bilder pro Sekunde (Frames per Second = FPS) werden im Durchschnitt in der 25 Sekunden währenden Testsequenz berechnet. Ob das Spiel zwischendurch, eventuell nur zwischen einzelnen gerenderten Bildern, hakt, darüber sagen die AVG-FPS (AVG = Average = Durchschnitt) nichts aus.
Perzentil-FPS: Die schlechtesten 0,2 Prozent der einzelnen Frames während einer Testsequenz werden ignoriert. 99,8 Prozent aller Messwerte sind besser als der angegebene FPS-Wert. Je niedriger er ist, desto niedriger liegen die schlechtesten 0,2 Prozent FPS. Die Perzentil-FPS liefern damit eine Antwort auf die Frage, wie rund, d.h. ohne Ruckeln und Haken, das Spiel läuft. Auf die Perzentil-FPS hat der Prozessor in der Regel früher einen Einfluss als auf die AVG-FPS.
-
válasz
Petykemano #56672 üzenetére
Igen CB. [link]
ha rányomsz a sarokban a + 12 ( bejegyzés?) fülecskére akkor ott lesz az RX 580 is.
Ahogy írja Raymond lenyitható a fülecske Azért tudtam betenni a képet egyszer FPS -sel egyszer százalékosan ha ráviszed a kártyákra/ oszlopokra a kurzort akkor pedig azt teszi be mindig 100% bázisszámnak, amit sokan nem vesznek figyelembe. Tökéletes.
Én játéktesztekre a legjobb oldalnak ( amúgy is szerintem az ) a CB-t tartom. teljesen kompetens folyamatosan a frissülő lista, megfelel a mai kor követelményeinek és saját VGA készletet tartanak, friss driverrel tesztelnek nem a régi teszteket és eredményeket veszik elő nagyobb tesztekhez. Ez a játéklista a fenti teszteredményekhez , szerintem mérvadó 2021 ben.Vram tesztjük is viszonylag egyedülálló pontos. Fogyasztásra én Tom's ot ,tesztekre CB-t tartom hitelesnek.
Raggie:
Nem is tudom hogy hívják szakkifejezéssel azt, amikor az ember fejében összekeveredik a képzelet és a valóság és elhiszi majd tényként tálalja amit gondol.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #56672 üzenetére
A computerbase grafikonok FPS-t mutatnak. Ha ramesz egerrel valamire akkor valt %-ra de a szam utan ott is van a % jel es az a 100% ahol az eger van. A kollega mindkettot berakta.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #56663 üzenetére
A játékfejlesztők - néhány kivételtől eltekintve - egyértelműen egyre kevesebb energiát fordítanak az optimalizálásra, mert a kártyát nyers számítási teljesítménye nagyon "kilőtt". Az optimalizálás fokozatos leépítése miatt egyre meredekebben emelkedő pixelenkénti számítási igényt viszont a kártyagyártók érthetően nem akarják ingyen "követni". Kifejlesztették a különböző felskálázási megoldásokat (DLSS/FSR/TSR), de aki natív felbontással szeretné megkapni az 5 évvel korábbi teljesítményt, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.
A legalsóbb 1080@60 kategóriát már régóta felszámolnák a gyártók, és az IGP szintre "száműznék". Még a 3060 laptop verziója is hozza a 1080@60 szintet a legtöbb játékban, míg a 3060 asztali verziója a leggyengébb GPU-ként is hozza a 1080@100 szintet. Egyszerűen a 1080@60 ugyanúgy a múlt egy darabja már, mint az 1024x768. A 1440@60 vette át a helyét a minimum szint meghatározásaként, és a korábbi 1440@60 kártyák árai nem voltak alacsonyabbak, mint a jelenlegi 1440@60 kártyák árai. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #56658 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy a játékok számításigénye továbbra is abszolút hozzáigazodik majd az egyre erősebb kártyákhoz. Már csak azért is, mert ahogy Abu is mondja, a játékoknál egy performance target van csak, és az egyszeri fejlesztő nem fog kínlódni az optimalizálással, hanem élvezi az erősebb kártyák megemelkedett nyers számítási teljesítményének köszönhetően egyszerűbben hozható célértéket. A 4K120-144 fps fölé a jövőben is legfeljebb a Doom Eternal típusú állandóan optimalizált játékok fognak kerülni. Persze low beállításokkal most is lehet magas framerate mellett játszani a legtöbb játékkal.
Ugyanaz a teljesítmény szerintem valóban sokkal olcsóbb lesz minden generációváltással, csak az ember nem azért vesz százezrekért új kártyát, hogy egy régi játék (Crysis
) végre megfelelő sebességgel fusson. A friss játékok valóban jobban futnak az újabb kártyákon, csak ez nem azt jelenti, hogy az előző időszakban elért jellemző értéket haladja meg, hanem az előző időszak jellemző framerate értékét biztosítja az új játékokban, míg az új játékokban az előző generációs kártyával elérhető teljesítmény elmarad az elfogadhatótól. Ahogy fentebb is szemléltettem, az RTX 3090 sem hozott csúcssebességet a CP:2077 játékba a 4K medium beállítás melletti 70 fps teljesítményével, viszont az RTX 2080 Ti már egyértelműen kicsúszott a játszhatósági szintből a 4K medium beállítással nyújtott 40 fps értékével.
-
válasz
Petykemano #56658 üzenetére
Hát főleg ilyen kijelentések után : VS be már betettem : [link]
""Our highest priority is to secure revenue share, so there will be a sequential strategy in terms of products, with server products and mobile processors first, followed by high-end desktop products." - Devinder Kumar, AMD CFO"
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #56590 üzenetére
Én ezt nem így tudom a saját forrásokból, de majd megírom holnapra.
-
KillerKollar
őstag
válasz
Slim verziók már az Xbox 360/PS3 generációban is voltak, most is lesznek, 6nm redesign már ha jól tudom meg is lett erősítve a Sonynál, én csak annak nem látom értelmét, hogy egy generáción belül kiadjanak egy csomó különböző teljesítményű/specifikációjú konzolt, megnehezíti a fejlesztők dolgát az optimalizálásban mert hiába az erősebb konzol ha a gyengébben is futnia kell normálisan mindennek és a vásárlók sem hiszem, hogy örülnének neki, a konzol egyik nagy előnye az volt, hogy veszel egyet a generáció elején és kb 5-8 évig míg nem ér véget a generáció fasza vagy, plusz miután kijön az új még addig is 1-2 évig minden kijön a régire is, hogy legyen ideje mindenkinek átállni.
-
Raymond
titán
válasz
Nem latom ertelmet egy spec bump-nak.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #56587 üzenetére
Az a 20+ max arra vontatkozhat hogy mennyi van a lapkan osszesen nem arra hogy mennyi az aktiv. Ha lesz is egy ilyen a konfiguracio marad a mostani.
-
KillerKollar
őstag
válasz
Petykemano #56587 üzenetére
2 év után refresh? Minek? Épp most láttam Moore's Law is Dead videóját, szerinte jön a PS5 Pro meg az erősebb Xbox Series X is 2023,ban, most akkor hány konzol lesz egy generációban?... Lesz Series S meg egy kicsit erősebb Series S meg Series X meg erősebb Series X meg PS5, meg PS5 Pro... de azért minden játéknak futnia kell rendesen a leggyengébb Series S-en is?... Elveszíti a konzol a lényegét, hogy mivel fix a hardver ezért egyszerű rá optimalizálnia a fejlesztőknek és a maxot ki tudják hozni a hardverből, de így, hogy 1000 féle hardver lesz ez már nem elmondható... Biztos lesz hardver revízió, mindig is voltak, de ezek a spórolásról szólnak, olcsóbban elő tudják állítani ugyan azt a hardvert, többet keresnek minden eladott konzolon. Slim meg ilyesmi tuti lesz, de az csak dizájnban más, maga a hardver ugyan az, így nem akadályozza az optimalizálást.
-
válasz
Petykemano #56566 üzenetére
valóban
Szóval így kb ez megmagyaráz mindent. Nincs jó vagy rossz kártya bányászatra, csak kártya van, ami profitot termel. Ami jön az is odamegy.
Redditen azt írta egy srác aki Anglia legnagyobb használt PC alkatrész boltjában dolgozik, és a termékeikre garanciát is vállalnak, hogy már több bányász farm megkereste őket és adott régebbi típusokat is felvásárolnak, pl Vega vagy Pascal és Turing nagy tételben is, garanciát csak kipróbálásit kérnek. Nekik is egyszerűbb, hetente jönnek hozzájuk és viszik a kártyákat kalodában/ ládákban...
Szóval azt hiszem mindegy mivel jön Intel és mennyiért. -
válasz
Petykemano #56560 üzenetére
Tudod pont tegnap linkeltem be ezt a VS -be.
Simán lehet igaz.
[AMD is planning to sell all RDNA2 GPUs (even Navi24) to miners directly, bypassing AIBs/retailers.] -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #56558 üzenetére
ha a memsavszel a lenyeg, akkor odafogunk jutni, hogy a ddr5 memoriaval mukodo cpukat is elkapkodjak, mert azzal is megeri majd kaparni.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #56556 üzenetére
Tippre MSRP 329$!
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
Petykemano #56547 üzenetére
Pedig tényleg úgy tűnt július közepéig hogy a nagy bányászok már inkább elkezdték kiszedni a profitot a bányákból, és nem forgatják vissza a pénzt, tehát nem vesznek újabb óriási mennyiségű VGA-t. De ez biztos csak egy pillanatnyi beesés volt, amolyan "elmegyünk nyaralni, kell egy kis lóvé" megtorpanás. Most visszajöttek Hawaiiról, és tolják tovább a szekeret, az meg generálja a keresletet meg az árakat fölfele megint.
-
Raggie
őstag
válasz
Petykemano #56547 üzenetére
"Lehet, hogy tényleg az jár jól, aki msrp áron gyorsan lecsapott a 6600XT-re."
Sajnos nem lehet, hanem biztos.
Jelenlegi szériáknál minden modellnél megjelenéskor volt a legolcsóbb az ár. Szerencsés keveseknek, akik kaptak fülest mikor kerülnek fel a webshopokba a készletek... utána már csak felfelé ment. Meredeken. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #55470 üzenetére
Az ETH network hashrate meghaladja a nyár közepi 600TH/s-os csúcsot. Már 700TH/s
[link]Az ETH ára is egyébként a nyár közepi $2000+ -ról ismét felment $3000+ra, ma olyan $3700-3800 körül jár. [link]
Az avg transaction fee ismét az egekben: [link]Nem meglepő, hogy megéri.
Újra fellángolt a vita, hogy most vajon a GPU (meg általánosságban bármilyen) hiány az általánosan magas keresletre visszavezethető, hogy a bányászat okoz brutális keresleti sokkot világszerte?És jelennek meg felvételek nagyon komoly bányáaszati üzemekről: [link]
Valamint bányászati célra használt GPU-k dobozairól (ami vagy üres már vagy nem):
[link]
[link]Azt nem kell megmagyarázni, hogy a bányászat célja a profit: áram segítségével működtetett gépek által végzett tevékenység révén valamilyen elektronikus fizetőeszközben mérve haszon keletkezik.
- Zárójelben: tulajdonképpen valami nagyon hasonló történik a bankokban
A bányászat, mint tevékenység, amit a gépek végeznek persze nem több és nem más, mint a kriptovaluta rendszerben végrehajtott tranzakciók jóváhagyása, tárolása, könyvelése.
- Bizonyos szempontból a bankrendszer is ezt csinálja azzal a kivétellel, hogy a bankrendszerben nem jutalom formájában jelentkezik a semmiből előállított pénz, hanem hitel formájábanAmi nagy különbség az az, hogy melyik rendszer mennyi tranzakciót tud lekönyvelni másodpercenként - ebben a kriptopénzek nagyon alulmaradnak.
Valamint hogy a működtetésükhöz mennyi energiára van szükség.
Minden szempontból rendkívül pazarló.Megfigyelésem szerint a kriptovaluták - legalábbis a Proof of Work alapúak - számítás- és energiaigénye ugyanis nem a tranzakciók mennyiségével arányos. Hanem azzal, hogy a tranzakciók könyvelését mennyire nagy számítási kapacitás igyekszik végrehajtani. Minél nagyobb a rendelkezésre álló összes számítási kapacitás, annál nagyobb számítási kapacitás szükséges a műveletek végrehajtására (difficulty), de legalábbis ugyanakkora esélyhez a jutalékként járó kriptovaluta érdekében.
Ennélfogva a - PoW - bányászat számításigénye, amennyiben a résztvevők versengenek, gyakorlatilag kielégíthetetlen. Adott árak mellett persze előfordulhat, hogy egy bizonyos számítási kapacitás fölé már nem érdemes menni, mert túl sokba kerül az áram. De a lényeg, hogy annak, hogy mennyi elég, gyakorlatilag semmi köze nincs ahhoz, hogy a tranzakciók könyveléséhez amúgy mennyi lenne úgymond szükséges.
Arra lennék kiváncsi, hogy vajon mikor jut el az ügy a klímavédelem célkeresztjébe.
Mindenféle civil szervezetek arra ösztönzik a lakosságot, hogy 40°C helyett 30°C fokon mossanak, mert azzal mennyi energiát kelet megtakarítani.
Egyébként töredékét annak, mint amennyi energiát felemészt a bányászat - ha igazak azok a pletykák, hogy Argentina teljes áramfogyasztásánál már többet emészt föl.Ó, hát mit lehetne tenni?
Jó üzleti érzékkel megáldott emberek kereskedelmi forgalomban kapható eszközöket vásárolnak és üzemekbe telepítenek, amivel pénzügyi tranzakciós igényt szolgálnak ki és ezen hasznot szereznek. Ez tök rendben van, nem?
Kivéve a negatív externáliákat - és most itt nem feltétlenül a GPU-k árára gondolok, bár az sem egy előnyös dolog, de nem csak a GPU-k drágulhatnak, hanem minden chip és természetesen a villamos energia is, aminek az áremelkedése mindenki mást is érint.Vajon eljuthat-e a bányászat oda, ahová a drogkereskedelem?
Hiszen az sem más, mint hogy jó üzleti érzékkel megáldott emberek termelnek valamit, amivel emberek igényeit szolgálják ki, közben sokan dolgozhatnak a kereskedelmi láncban - legalábbis ez lenne, ha legális lenne.
Kivéve a negatív externáliákat: azt, hogy a drog tönkretesz, életveszélybe sodor embereket, akiket aztán az adóból fenntartott egészségügy lát el és kísérel meg rehabilitálni.De említhetném azt, is, hogy mondjuk attól senkinek semmi baja nem lesz, ha valaki belepisil a Dunába. Viszont az már durván szennyezi a folyó minőségét, ha egész városok csatornahálózata ömlik bele.
A kriptovaluták bányászata ipari mennyiségben termeli a hőt - a gpu-k fogyasztása által és persze az áramtermelés helyszínén is, ahol hőerőművek esetén a hűtést folyók vizével szokták megoldani. Lehet bárki bármilyen áramtermelés híve az biztos, hogy a bármilyen áramtermelés jár valamilyen környezetterheléssel.
Jól értem, hogy sikerült egy olyan bányász-iparágat megteremteni, mint például pár évvel ezelőtt a ciánvegyületes aranybányászat volt Romániában, ami arról szól, hogy a hasznot zsebre teszi a bányász, a negatív externáliákat (ott a cián, itt a hőtermelés és az áramtermelés környezeti költségei) meg ráterheli a környezetre és társadalom többi részére?
Mindeközben: CMP 170HX
A táblázat szerint Q2 óta elérhetőIGazából ez ihletett meg:
"AMD is planning to sell all RDNA2 GPUs (even Navi24) to miners directly, bypassing AIBs/retailers. Everyone wants a piece of the crypto pie"
[link]Még a szaros kis navi 24-et is.
Lehet, hogy tényleg az jár jól, aki msrp áron gyorsan lecsapott a 6600XT-re. -
válasz
Petykemano #56526 üzenetére
Ez egy hülyeség mindig.
Konzolokra is mindig mondják, aztán mindig kiderül hogy nincs rajta veszteség.
Csak egy jó téma meg lehet rajta sokat csámcsogni.
Na meg a habzószájúak mindig bekajálják ezeket. -
válasz
Petykemano #56523 üzenetére
Milyen árat mire és van relevanciája ma?
Mennyire relevanciája volt pl a 6600XT magas msrp-jének a végleges árakra?Most az hogy mondjuk 400 dollár msrp 440 lenne szerinted mit számítana?
Illetve ezért ki kérne és mennyivel többet a mostani árakhoz képest? Amit nem az msrp befolyásol.
Semmit.
-
válasz
Petykemano #56506 üzenetére
"Emiatt én nem hiszem, hogy jelenleg az AMD mozgását csak az új belépő intellel szembeni küzdelem mozgatná."
Jó volt a meglátásod szerintem is a kihozatalt fogják tökéletesíteni és a gyártást átcsoportosítani az N6 -tal,
A super széria ha duplázza a ramot is akkor igazán sok aduász nem marad vele szemben az AMD nél, az egyetlen járható és hasznos út a kihozatal növelése és a termékeik elérhetősége.( bár mint olvashattuk Nvidia már nem ellenfél)
Igazából sok vizet nem zavarna Intel nekik, ha 3070 körüli teljesítményt hoz és ugyan úgy nem elérhető vagy melléjük áraz. ha a kettő közül az egyik vagy mindkettőt kihagyja Intel akkor örülünk Vincent, mert verseny lesz talán, főleg ha hardveres védelem lesz a bányászat ellen.Ugyan Alogonomus kollegának nem jött át az irónia Huskydog hozzászólásából, de teljesen azt várnám el Inteltől én is, hogy a kartel pár ellen menjen, ne melléjük , mert ha így tesz, az AMD( is ) nagy gondban lesz, kénytelenek lesznek árat csökkenteni aztán még a végén verseny lesz. De az nem a refresh RX és nem a Super széria, hanem a következő gen hozadéka lesz.
A probléma akkor lesz ha Intel a nagy beharangozások ellenére közel sem hozza azt a teljesítményt , árat vagy elérhetőséget ,amit elvárunk tőlük. Igazából egy harmadik nem megvehető és drága vagy bányászbérenc 3060- 3070 re nincs szükség. -
Pkc83
őstag
válasz
Petykemano #56506 üzenetére
Az Intel gpu-kal kapcsolatban azt lehet tudni,hogy milyen szinkronizációt
fog alkalmazni? Csinálnak egy újat és ez esetben már háromféle monitor
lesz a piacon(freesync,gsync,Intel féle) ,vagy pedig kompatibilis lesz az
Amd és/vagy Nv megoldásával? -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #56494 üzenetére
Az első Sienna Cichlid említés a csoportban Linux Driver említéssel 2020 június 1 volt:
[link]Később szeptemberben volt még szó PCI ID-kről: [link]
Navi 21 release date: November 18, 2020A Navy Flounder és a Dimgrey Cavefish is ismert volt már legkésőbb 2020 augusztus táján. Utóbbiból mégis csak idén nyáron lett termék.
Nem kizárt, hogy ezeknél nem csak az számított, hogy mennyi idő szükséges általában a driverben való megjelenéstől a termék kiadásáig, hanem hogy tudnak-e terméket termelni.Emiatt tulajdonképpen bármi lehet 3-5 hónaptól 12 hónapig.
Figyelembe véve az RDNA3-ről és az nvidia terveiről szóló pletykákat én arra tippelnék, hogy
igen, lesz N6 refresh és az nvidia superrel együtt fognak ezek érkezni - idén év végén ünnepi szezonra. És az lesz a kínálat az RDNA3 2022 végén várható megjelenéséig. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #56490 üzenetére
Vagy SUPER vagy tenyleg ez lehet a 7xxx szeriaban par kisebb GPU.
Viszont Linux driver megjelenestol a release mennyi volt eddig kb?
6 honap vagy tobb/kevesebb? -
válasz
Petykemano #56487 üzenetére
A hűtési mód nem igazán passzol a mining rigekhez, ez rackbe való. Úgy meg a bányászok nem szoktak riget építeni. Nem hiszem, hogy egy mögé lógatott átlagos 120-as venti át tudja fújni.
-
válasz
Petykemano #56475 üzenetére
Egyetértünk. Itt a legfontosabb kérdés az ár. Ezt a kártyát 100k körül simán venném, speckók alapján Polaris replace (de úgy meg már a 100k is sok érte). Tehát nem fogok ilyet venni, mert 160k+ forintot én nem adok ki VGA kártyára, hogy néha játsszak.
Ami a beállítások visszavételét illeti: RX 470-em van, szerinted?
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #56475 üzenetére
Én nagyon örülök, hogy az AMD elengedte a FineWine technológiát, és különválasztotta a termékeket RDNA és CDNA vonalra. A FineWine technológia csak arra volt jó, hogy az AMD kártyák sokkal jobban tartották az értéküket, de újkorukban nem voltak csábítóak az Nvidia aktuális igényekhez tervezett, aztán hamarabb kiöregedő kártyáihoz képest.
Pont ugyanaz volt a helyzet, mint a mobiltelefonok terén, ahol egy neves nyugati gyártó évekig működő és támogatott készüléke helyett egy Xiaomi/Honor/Doogee telefont vesznek az emberek, mert az a vásárlás pillanatában olcsóbban adja ugyanazt a teljesítményt, bár a második évében valószínűleg tönkremegy, de addigra úgyis lecserélik ugyanannak a kínai gyártónak az aktuális modelljére.
Az AMD több RDNA2-es kártyája egyébként továbbra is tartalmaz valamennyi FineWine technológiát a nagyobb memória, és a konzolok AMD alkatrészeiből eredő előny kapcsán. Elég csak azt nézni, hogy a direkt Nvidia specifikációra megírt CP 2077 annyira csapnivaló teljesítményt nyújtott a konzolokon, hogy a Sony "kidobta" az áruházából. A konzolra is kiadni tervezett játékokat mindenképpen az AMD specifikációkhoz kell hangolniuk a kiadóknak, ha komolyabb eladásokat szeretnének elérni.
Ja meg persze az is egy FineWine tulajdonság, hogy az AMD kártyákban a kisebb fogyasztásuk miatt jelentősen kisebb áramerősségek "keringenek", ezért sem az Ampere kártyák kezdeti POSCAP problémája, sem a most nyári elpukkanó MOSFET és biztosítékproblémák nem érintik, nem használják el annyira gyorsan az alkatrészeiket, meg a gépházat sem fűtik be nagyon. -
válasz
Petykemano #56456 üzenetére
Valószínűleg itt is működik az ami jelenleg az egész chipgyártást mozgatja, kinek mi éri meg. Szerintem TSMC erősen számol, hogy megéri e neki bővíteni a gyártást vagy a jelenlegit drágán versenyeztetve kiárulni. Valószínűleg ez a chiphiányos időszak mindenkinek valahol így jó, mert ami van az viszonylag drága, bőven megtérül a befektetés minden téren és eladnak szinte mindent...Úgy érzem a piaci szereplők úgy gondolkodnak hogy a mennyiségi eladásokból szerzett haszon és a termékek/ áruk leértékelődése kevésbé kifizetődő a sokáig magas profittal árult ,évekig keresett termékkekkel szemben.
Gondolj bele mikor volt utoljára olyan, hogy egy VGA termék 1 évvel a megjelenése után is magasan az MSRP ár felett is pillanatok alatt elkel vagy egy CPU család a bevezetése után hónapokkal is még hatalmas keresletnek örvend, szinte a következő generáció piacra dobásakor lesz igazán jó áron elérhető. Valószínűleg TSMC/ Samsung megépít bármit de ebből a mostani profitból nem akar engedni tehát ha épít gyártósorokat azokat bőven a mostani árazáshoz fogja igazítani. Mesterségesen fenntartják az egészet, ameddig lehet.
Igazából megint egy olyan szereplő tud majd ezen segíteni akit évekig elítéltünk az üzletpolitikája miatt, az Intel és a bérgyártása... -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #56456 üzenetére
Több helyen is emlegették, hogy a high end chipgyártás kapacitását végső soron az ASML kapacitása határozza meg, mert az ASML gyártja az EUV levilágító készüléket minden piaci szereplőnek. Komoly licitháboró van az ASML készülékeiért, és valószínűleg az AMD is próbálja megoldani a termelést EUV nélkül, ahol csak lehet, mert a még 7 nm-en működő gyártósor waferárai valószínűleg határozottan alacsonyabbak a TSMC árlistáján, mivel ahhoz még nem kell egy aranyárban vesztegetett ASML levilágító.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #56444 üzenetére
Ez a poszt nekem inkább arra mutat rá, hogy mennyire hülye manapság a média úgy általában, hogy minden pletykát készpénznek hisz. Aztán csodálkozik, hogy a valóság durván messze van.
Nyilván a DG2-512 EU lehet erősebb a 3070-nél, de leginkább 1080p-ben, komoly procilimit mellett, ahol az NV drivere olyan limites, hogy sok DX12 címben a Radeon RX 5600 XT is elveri, holott procilimit nélkül a közelében sincs. Persze majd rámondják, hogy erre az esetre gondoltunk, és nem a csúcsprocis, 4K-s mérésekre.
Az Apple-lel meg az a gond, hogy már az M1 IGP-ke is rohadtul nehezen skálázódik erősebb grafikait terhelés mellett. Mindenki le van nyűgözve a TFLOPS-on, de ha mondjuk Unity-vel ráküldesz egy komolyabb compute shadert, akkor úgy összefossa magát, hogy még az Intel IGP-i is játszva összeveri. Ha magas a regiszternyomás, akkor már nem nagylegény, hanem a "futottak még" mezőnyének versenyzője. Ilyet tudna csinálni az AMD és az NV is, de azért tömik ki a GPU-ikat erőforrásokkal, hogy ne csak tíz éve is elavultnak számító shaderek futhassanak rajta normálisan. Ezzel lemondanak egy csomó ALU beépítéséről, ami amúgy hozhatna nekik 50-70-90 TFLOPS-os elméleti eredményt is, de összességében így is jobb 20-30 TFLOPS-on maradni, mert valójában regiszterek és LDS kell ahhoz, hogy egy 300 wattos GPU-t ne verjen agyon egy komplex programban az Intel belépő IGP-je.
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #56409 üzenetére
Arakat tippeljunk?
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #56369 üzenetére
Eddig meg nem, de...
Sapphire Radeon RX 570 mining card with two Polaris 20 GPUs and 16GB RAM spotted
-
regener
veterán
válasz
Egyik komment:
You have been deceived.
GPU 0: 125W is for 6800
GPU 1+2: Dual 570 is 78 + 78 = 156W -
hokuszpk
nagyúr
válasz
es meg egy hdmi kimenet is van rajta. Eleg lehet jatekra is.
Nekem mondjuk hashcat ala kell, szamitasaim szerint 2/3 fogyasztassal hozza a Vega56 hashratet, az 180W -hol tud ennyit, hol lehet ezt kapni ? -
válasz
OMG, ilyen létezik?
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #56342 üzenetére
"azt is mondta, hogy vadiúj gyártású polarisok gurulnak le a gyártósorokról. A design persze a régi. És ezt már én mondom, hogy persze nem is biztos, hogy ezek meg fognak jelenni a boltok polcain, hiszen ahogy abu mondta, az AMD a polarist gyártja bányászatra."
Akkor nagyon sunyiban csinaljak, mert sehol se latni oket. Marpedig egy uj SKU mindig bejegyzesre kerul valahol. -
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #56325 üzenetére
Jo, hogy mondod.
Itt az update:
https://www.youtube.com/watch?v=zAClnzt8wc0&ab_channel=Marco-TheGPUtuber
https://www.youtube.com/watch?v=JjLbuY8CH1k&ab_channel=Marco-TheGPUtuberA plafonig allank a vga-k.
"most az alumínium és réz árát okolják."
A kamu szoveg. Mennyit hasznalnak el es a BOM-ba mennyit tesz ki. Szanalmas hazugsag."Akkor tulajdonképpen miért nem gyártanak többet?"
Latod. Indiaba meg Vietnamba megy a keszlet"az Nvidia és az AMD szándékosan generálja a hiánygazdaságot. Azaz szándékosan termel kevesebbet legalábbis a DIY piacra, mint amennyire kereslet lenne, mert az állandó hiány árfelhajtó hatású."
Egyertelmu. A lenyeg a birkak kopasztasa... -
válasz
Petykemano #56353 üzenetére
ez így számomra értelmetlen, hisz mindegyik kártya ugyan úgy lehet MSRP +50 % az arányok megmaradnak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #56350 üzenetére
Engem inkabb tenyleg az zavar amit Antony mondott a 6600xt tesztben.
10 ev utan is meg a 1080p-n szarakodunk."So why are we still getting excited about 1080p graphics in 2021, especially when they cost what, almost 400$?"
-
válasz
Ez hogy jött ki amúgy náluk? Ha MSRP+50% áron nézem a 3060 és a 3060 Ti is jobb FPS/ $
600$ 3060Ti + 5% ár + 20% teljesítmény, FHD-n is + 15 %..
3060 - 10 % teljesítmény ( optimistán ) és - 15 % ár...+4 GB ram. -
Raymond
titán
válasz
"hogy (ha és amennyiben) tartani tudja az msrp árat"
De nem tudja. Mar a tegnapi Mindfactory-s linkeden is mar csak MSRP felett volt arazas, azota paedig csak ket modell maradt raktaron 479 es 489 aron. A legolcsobb most egy XFX 469-ert az Alternate-nel a tobbi mint 500 korul mozog [link] -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #56338 üzenetére
Ha a többletkereslet gyorsan megszűnhet, akkor nincs értelme kockáztatni.
A bérgyártók ugyan bővítenek, de mit? 6-5-4-3 nm-re építik a gyárakat. Az meg nem jó a régebbi hardvereknek.
Olyan nagy kockázatot nem vállaltak, elvégre jóval kevesebb 7 nm-es wafert igényeltek, mint az AMD. Kb. bekalkulálták azt, hogy mennyit tudnak eladni az OEM-eknek a procik mellé, a maradék pedig megy asztaliba, ha addigra találnak egy partnert, aki kiadja dobozos formában. Egyelőre nem állnak a gyártók sorban.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #56334 üzenetére
Ott, hogy nincs megépítve a gyártósor. Odamehetnek, hogy kellenek nekik plusz gyártósorok, de mi van, hogy ha felhúznak egy új gyárat ezért, és addigra már nem lesz akkora igény a termékre?
#56336 Yutani : A bérgyártók számára a partnerek biztonsága kritikus. Már lefoglalt gyártósort nem adnak oda másnak. Ha megtennék, akkor az üzleti modell kerülne veszélybe.
-
válasz
Petykemano #56332 üzenetére
Gondolom nem úgy működik, hogy az AMD most gondol egyet, és ráteszt 20%-ot a licitjére, akkor egy túllicitált vevőt a TSMC azonnal kidob, mert hát az AMD jobban fizet. Eladott kapacitások vannak, lekötve X időre egy szerződés alapján, emiatt nem fordulhat elő az, amit az első mondatban leírtam. Az etikai oldalát meg ne is boncolgassuk a dolognak, a TSMC nem jönne ki jól egy ilyen sztoriból (bár pont lesz@rhatná, mert tele van, mint a déli busz).
Természetesen ez mind saját vélemény, kérem nem megkövezni érte.
-
Raggie
őstag
válasz
A mindenki drágán kapja és a kereskedőnél csak vékony a haszon gondolatmenetet eléggé megakasztja a mostani itthoni 6600 XT rajtja.
Alzánál lehetett 167ezerért is kapni. Ez közel MSRP ár + itthoni adó.
Az összes többi bolt(ipon, pcx, stb...) mind 240-250ezerért vagy még durvább 320-330ezres árakon listázták ki. Szóval ha megérte az alzának 167-ért adni, akkor a többieknek is meg kellett volna érnie, de ehelyett ők sokkal drágábban adják.Szóval itt szépen rátevődik egy zsíros haszonkulcs. Ez máshogyan nem igazán magyarázható....
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Vannak a bérgyártóknak gyártósoraik. Azok tele vannak. Annyit gyártanak, amennyit lehet. Több lapkához több gyár kell, de azt meg kell építeni, ami lassú folyamat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest