Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
-
Mobilarena

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9850X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
válasz
steewcv65
üzenetére
Most nem azért, de egy bios frissítésnek pont az a lényege, hogy gyári állapotba állít mindent. Tekintve, hogy gyakran pontosan ez a cél vele.
Amúgy értem a problémát, lehetne valami beállítások mentése, és ezek alkalmazása az új verzióban, de tény, hogy nehezen megvalósítható, és extra hibaforrás.
p
-
steewcv65
őstag
Gagyibájt b650 alapokon kinek milyen tapasztalata van bios updatet követően??Van valami javulási, illetve, lenullázza a beállításokat vagy azokat megtartja ?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
na az nem rossz akkor(valószínűleg Hynix A-Die lesz ez), ha Micron chipes lenne az itt nem nyerő!
a VDDP feszedet vedd le 1,0.V ra sok és felesleges az a 1,15V
-
válasz
DroiDMester
üzenetére
Köszi!
Hynix valami elvileg.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Thaiphoon Burner és CPU-Z

De nem mindegyik ram mondja meg magáról hogy konkrétan milyen Die pontosan!

-
Na összeraktam, hűtést még nincs hozzá de találtam itthon egy 65w-hoz méretezett fm2-es hűtőt
csak hogy valamivel kipróbáljam.
Ramot XMP szerint beállítottam de levettem 6400-ról 6000-re. Feszekből az alábbiak vannak beállítva:

Windows indul, de nyilván ezzel a hűtővel nem fog nekem boostolni sem gondolom. Bár ram stabilítást kellene tesztelnem valahogy.
DroiDMester
x299 munkára kellett, arra a célra amire nekem kellett arra nem volt más (128Gb ram olcsón, virtualizálni, több kártyával stb...
VRM meg pont integrált az x299-nél és 1.9-2.1v ami bemegy a prociba, ott nem 200w+ig tökminegy milyen a lap. Ahogy x99-nél is simán ment matx kínai lapban 18 magos is max boostal. Vicces de 400w terhelésen sem volt tűzforró a vrm az x299, de mondom ott máshogy működik az egész.
Ezeknél az asztaliaknál meg még ahogy tudom nincs integrált VRM a prociban de javíts ki a tévedek.
X299-nek nem volt alternatívjája (persze x399 is lehetne). Semmi nem ette az ECC REG ramot, semminek nem volt annyi pcie sávja.
Most meg munkára már nem kell a gép, ezért is lett AMD x3d.Ramból meg ott volt 21eft-ért 64GB, annyiból itthon nem kapok még egy kitet sem. De meglátjuk mit tud. (most még csak az egyik kit van bent)
Lapoknál önmagában csak az nem tényező hogy mennyi Amper, ez kb olyan mint tápoknál a watt, hanem maga ami ezt előálítja. Maga a vezérlés milyen.
Költségvetésem véges, a legkevesebből akarom a legjobbat kihozni. Ez persze fun is kicsit, hobbi. Semmi igzalom nem lenne benne ha megvenném a fullos lapokat, fullos ramokat stb.. Az tény hogy ez az út sokkal nehezebb.Az hogy milyen die a ram azt hogy derítem ki?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
NE használt ebay árakat nézd, meg ne olyat ami nem normál otthoni használatra van tervezve(HEDT), mivel sem az X99 sem a x299 nem otthoni felhasználásra volt, így azoknak a használt ára már a béka segge alatt volt meghát ugye te egy 5.éves használt cuccot vettél, mert 5.éves áram zabáló kazán vackok már a kutyának se kellettek, így csak nyomott áron lehet(ett) eladni őket mert senkinek nem kellettek!
tehát ez az össze hasonlítás itt semmiképp nem releváns, főleg te egy 5.éves használt cucc árát nézed egy vadi új bolti árhoz képest.
AM5.nél 100.e ig csak alsó kategóriát kapsz, 130.környékén indulnak a közép kategóriák, és 200.felett a felsők.
Szóval 65.ért ne legyenek nagy elvárásaid.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
B650 TUF.ra vissza térve, pontosan ugyan úgy 60.Amper és 16.fázis, nemtudom honnét jött hogy gyengébb a VRM mint az ASRock-on

az a VRM elbír vidáman egy 300W.os CPU-t is, nem hogy a ~100W.os 9800X3D-t
De gondolom itt is az X-es korszak van a fejedben hogy 400W os kazán CPU-kat kell etetnie a VRM-nekDe te tudod............. mondjuk hiába mondtuk hogy RAM.ból se vegyél ilyen nevesincs kínait, ott sem hallgattál ránk

-
válasz
DroiDMester
üzenetére
felmentek az árak durván. 2022-ben vettem az x299-est 60eft-ért szállítással ebayről használtan.
Ez a típusú lap pont nem égetett procit, illetve 3.20-as biossal szerintem egyik sem. Az hogy a többi lap mit csinált az nem érdekel mert nem azt veszem.
Asus még az x99 korszakban égetett le procikat, nálam is egy dual lapban, érekes módon ott még hivatalos vizsgálat sem volt. Itt legalább Asrock csinál valamit (bár egyértelmű választ nem adott az tény)Amit linkeltél az gyengébb minőségű VRM-ben mint az Asrock, többi alkatrészről nincs infóm. Ezen lap az alábbi miatt került kiválasztásra:
legyen minőségi a VRM rész, nagyjából ez a lap legfontosabb része, ha ez gyenge akkor minden gyenge, ezt már megtanultam. Habár valóban 9800x3d-nél ez nem lesz kimondottan lényeges de kitudja milyen procit akarok később belerakni. Kondiknak utána nézek ha lesz időm rá, bár az inkább stabilítást befolyásolja.
Aztán szükségem volt 3db nvme-re, bár ezt az ATX lapok teljesítik.
Aztán az Ár. (bár az hasonló)
Asrock sokdadjára bevállt. Korábban az x299 taichi elött volt z87 extreme5 és azzal is meg voltam elégedve.
Így nekem tök logikus választás volt az Asrock.
Környezetemben Asusból több minden volt rossz (videókártyák jellemzően) mint más márkából lehet csak azért mert abból vették a legtöbbet. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
65.e ért mit vártál?
Amúgy ez nem alsóközép, hanem legalsó kategória.
Alsó-közép valahol itt kezdődik
Gyorsan küld vissza ezt a cpu pörkölőt, és picivel többér vegyél ilyen NORMÁLIS(abb) LAPOT
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sztem kimaxoltam a cruncher-t.. hwinfot később indítottam..

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az enyém 24. 50. heti volt.. ez kcisit újabb.. 25 3. heti. egész friss.

-
válasz
ScomComputer
üzenetére
CF 2503PGY
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
ScomComputer
üzenetére
Azt annó én is fel akartam írni de elfelejtettem..
-
ScomComputer
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A proci batch számát, mond már meg légy szíves, a képet hiába nagyítottam nem látható...
Hasonlót keress..."CF 2443 PGY"....
Köszönöm ! -
Hétvégén be is építem.
Érdekes hogy a proci foglalat sokkal hülyebiztosabb, akkora bazi nagy nyíl mutatja hogyan kell berakni. Régebben sokkal apróbb nyíl volt.
A leszorítóerő legalábbis a kallantyú lehajtása is messze kissebb mint az előző inteles gépeimnél (2011 és 2066 hoz képest). Nem úgy érzem mintha éppen szét akarna törni az egész.
A lap elrendezése háát a középső nvme-t nem kellett volna a videó kártya alá rakni bár nem fő meg (samsung evo oem verzió nem kályha) de azért lesz vagy 50 fok játék alatt. A felső nvme-t még nem raktam be az 980pro oem arra van saját bordám, nem a gyárit fogom használni.
TPM csati helyett ami rossz helyen is van lehetett volna egy lpc csati inkább. Sata is kevés. Bár számítottam rá hogy fullos x299 után egy alsóközép lap az ilyen lesz.
Érdekes még a 2x8pin cpu power ami bőven overkill lesz részemről Eco módot bekapcsolva. Ja és hála a jó égnek hogy elhagyták a ramslotnál azt hogy csak az egyik felén van kihajtható rögzítés. DDR4-nél mindíg ropogott a slot ahogy kiszedtem olyan lapnál amelynél az egyik fele fix volt. Füles pcie rögzítő pöcök háát az egy undormány és kitörném a fenébe.
Biost már kiírtam pendrivera, eleve bios flashel indítok hogy még ne is keverjen bele a rajta lévő. -
omfgk
veterán
válasz
üzenetére
még Intelnél sem volt soha
Volt, csak te nem láttad. Van különbség.

Nézd meg a delid-es hirdetés alatt. Kapásból szembejött egy 13900K, aminél hasonlóan szar volt a forrasztás.Szóval próbáljuk meg az amd vs intel dolgot otthon, házilag, pálinkával kezelni, nem itt, írott formában.
-
válasz
üzenetére
Nem lehet, hogy maga a kupak eltávolítása (mert azért szépen fel van melegítve a proci a procedúra során, hogy ez "felpuhuljon" és lejöjjön) egy kissé felnagyítja ezt és ezért látványilag ennyire csúnya?
Simán lehet benne némi zárvány amúgy... de ne úgy beszéljünk már, mintha a két CCD-s proci 150 watton már throttlingolna, mert fizikailag nincs érintkezés a mag és az IHS közt és nincs az a hűtő, amely le tudná hűteni. Olyan esetben én már vinném is cserére a procit, és nem deliddelném.

-
Sanyi19
őstag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Köszönöm!

Nyomattam most rajta a cruncher-t ezzel a beállítással. Stabilnak tűnik, de majd a játékok megmondják. Valószínű tovább nem is állítgatom. Kipróbáltam még az új BIOS-al a CL28-at valamint külön a 464-es tRFC-d, de megjutalmazott egy - egy nem indulással mindkét esetben.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

-
-
Sanyi19
őstag
Köszi! Ahogy látom teljesen más a chip. Így érhető, hogy nem megy ugyanazokon.
Most fixáltam a VDDG CCD, VDDG IOD és VDDP-t 1.0V-on, ahogy DroidMester írta. [link]
Köszönet érte. Valamint a SOC feszültséget vissza vettem 1,2V-ra. Fél óra TestMem már futott eddig így ok. Az a fura, ha a ramnak is, ha 1,4V-ot adok, egyből elhasal ez a teszt, 1,35V-al megy csak. -
-
Sanyi19
őstag
válasz
steewcv65
üzenetére
Igen azonos beállítás mellett az írás gyorsult tőle, viszont a latency nőtt 1ns-t.
Meg annyi változott, hogy addig 2166-os és 2200-as FCLK-val nem indult a gép, bios reset kellett ha azt beállítottam csak úgy jött vissza, most meg egyből indul mindkettővel. Most próbálom stabilizálni a 2200-at, mert TestMem5 alatt elhasalt.
-
-
RazoR
veterán
válasz
deathcrow42
üzenetére
Csak single játékokkal játszom, oda meg elég a 60 is, persze nem baj ha több van.
A kérdés az, hogy ha váltanék ahol most mondjuk megvan a 60, lenne e érdemben több ami arányos a befektetett összeggel...
-
-
omfgk
veterán
a jelenlegi proci is max 40-50%-on teker.
Na ezt kell elfelejteni, úgy ahogy van.
Ez nem gpu usage.Az ,hogy 40-50%-ot látsz, nem jelenti azt ,hogy nem cpu limites.
A lényeg ,hogy mennyi fps-t akarsz.
Proci szempontjából csak ez számít.A 100 fps, 100 kiszámolandó frame, legyen az 1080p, 1440p, 4K.
A felbontás nem változtat a proci helyzetén. A beállítások egy kisebb része igen. -
Sanyi19
őstag
Hopp az új BIOS-al ami már egyébként már nem is Beta (tegnap előtt jött ki)
AGESA: 1.2.0.2b -> 1.2.0.3a Patch A
pöcc-röff a 2200-as FCLK:
-
RazoR
veterán
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Behelyezésnél nem igazán lehet gond, kivételnél inkább. Jártam már úgy, hogy kicsúszott az ujjaim közül a proci és lapjával esett a foglalatba, csipesszel hajlítgattam vissza az elgörbült lábakat
De attól, hogy a foglalatban letörlöd a pasztát semmi baja nem lesz.
-
RazoR
veterán
válasz
deathcrow42
üzenetére
Ahol nincs meg a 60fps natívban ott használok, de eddig kb mindenhol megvan.
Azon agyalok, hogy lenne e értelme váltani, a jelenlegi proci is max 40-50%-on teker.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm! Én ki nem veszem, ha úgy is jó! Örülök, hogy be tudtam rakni gond nélkül, öregedtem közben egy évet.

-
Sanyi19
őstag
Feltettem az új bios-t, kicsit változtak az eredmények, az írás gyorsabb, viszont a késleltetés lassabb, bár lehet mérési hiba. Meg a tPHYRDL szerintem auton volt és most 35 nekem is 36 helyett. Be kellett állítani kézzel mindent mert nem fogadta el a kiexportált oc profilom.
-
-
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Én kiveszem általában.
Ha benne marad se lesz semmi baja, mert a proci jól áll a foglalatában, és hacsak nem több kilóval nyomod oldalirányból, semmit se fog mozogni a foglalatában.Amikor ráerősíted a procihűtőt, az nem kevés nyomás felülről azért.
-
RazoR
veterán
Milyen mértékű előrelépésre lehetne számtani a platformváltással Z590/11700K-ról B850/7800-9800X3D-re?
3440x1440 felbontás 4080-al
-
gery14
senior tag
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Most járt nálam 1 honapon belul 4 lap probálgattam a pasztázást rizsára egy nagyobb pont a kozepére es tokeletesen elnyomja az aio vagy barminek a hűtője vagy elkened es kész en régi bankártyával szoktam ha kenem a spatula kicsi
ja nekem van leszoritó keret kényelmes 
-
Sziasztok!
Hűtőt kell cserélnem, de rémtörténeteket hallok, látok és olvasok arról, hogy az LGA foglalat, esetemben LGA 1718 tűit nagyon könnyű tönkre tenni. Ha bent van a foglalatban, és rá van zárva a zár, akkor szabad megtisztítani a processzor tetejét? Vagy ehhez mindenképpen vegyem ki? A tisztítás nem mozgatja meg, nem teszi tönkre a foglalatot?
Köszönöm! -
omfgk
veterán
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Spatula. És nem kell ez a cellux-os marhaság.
Aztán úgy vajazod meg az IHS-t, ahogy csak akarod.

És ne úgy mint a hülye a videón, mert ez túl vastag.A hűtő mount ezt úgy kiszorítja a széléig ,hogy csak pislog.
És egyébként mutatja is később. Széle tiszta paszta mindenhol. És meg se várt egy hő ciklust. Szóval ez a megoldás semmire nem megoldás. -
MaddeNNNN
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
Amíg videókat nézegettem az új AIO-ról rátaláltam erre a megoldásra.
-
Sanyi19
őstag
Kipróbálom mindjárt a beta biost.
Arra lennék kíváncsi, hogy itt ugyanazt a chippet írja-e?

Egyéként most egy próba kedvéért megnéztem, hogy 1.4v-os beállítások mellett 6200-on megy. Persze ez ki tudja stabil-e.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Teljesen jók azok a tesztek.
Csak sokan magukra vesznek egy-egy videót vagy eredményt.GN - Asus sztori, HUB - AMD (amit mai napig nem értek, én az ő tesztjeik alapján maradok mindig az NV mellett
) és társai.Csak helyén kell kezelni őket.
Szóval lépjünk túl azon ,hogy 1080p - 4090 a proci teszt. Aki érti érti, aki nem az próbálja megérteni, aki meg se próbálja, az meg kötözködjön.Itt egy GN 7600X3D teszt.
Egyetlen döntetlen a 9950x-el 1 játékban, 1 döntetlen a 9700x-el és 9600x-el egy másikban, a többi esetben gyorsabb mint az összes non x3d. Szigorúan játékot nézve.Munkára szétesik a lego, mert csak egy lassabb 7600x.
-
Sanyi19
őstag
Közben folytatom a ram finomhangolását.
Latency killer on, data scramble, tsme off.
Itt járok:

Amiket próbáltam:- tRC-t 50-en és 48-on is de nem látok különbséget.
- Cl28-on a rendszer nem indul (VSOC-ot akkor 1,26v-ra raktam, MEM VDD, VDDQ, CPU VDDIO pedig 1,4V)
- 6200 Mhz a jelenlegi feszültségen és seten azonnali kékhalál
- FCLK : 2166/2200 1,26V-os VSOC mellett nem indul a gép
- tRFC és tRFC2 tovább csökkentése még 16-al azonnali crash
Láttok esetleg hibát benne? Valamelyik értékhez van még értelme nyúlni? 1,4V fölé nem akarnék menni, nem túl erős lap 6+2 fázis, lehet ebben kb. itt a stabil vége? (Ui. ja elfelejtettem írni, hogy a cpu allcore -20-on van)
Köszönöm az eddigi segítséget is!

-
-
emiki6
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Jelenleg semmi és wait van, csak gondolkoztam. Ha nem a cache a tető, akkor jól hűthető, nem kéne annyira lekorlátozni az órajelet, fogyasztást, lehetne combosabb.
Mert tök jó a +cache, 5700x3d-t nyúzok, de ha egy játék 1 szálra terhel kifejezetten sokat, akkor nem bír el vele, cache ide v oda. És ez a 7600x3d-nél se jobb (sőt a 7800x3d-nél sem eléggé).
Jelenleg a 9700x még kb jó deal, a _800x3d-k ára a jóérzés határán túl van. De ha a 9600x3d 2 magot felad, de kap egy rendes órajelet, az elég jó kompromisszum lenne.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Ezért kell szétszedni.
Munkára, többszálon bőven jobb a 9600x.Játékra meg bőven jobb a 7600x3d.
Itt az összes non x3d proci verve van még a legolcsóbb zen 4 x3d által is.
Szóval 9950x/9700x vs 7600x3d.Itt ki kell használni ,hogy a 9700x és társait meg lehet küldeni +200-al és akkor kb egymás nyakán lesznek a procik.
-
-
emiki6
veterán
Hi!
Elnézve a procikat, a 7600x3d nem elég meggyőző (a 7800x3d nevetségesen drága, a 9800x3d meg csak drága), de a 9600x3d még akár lehetne is jó, hogyha a 3d cache már nem felül lesz, hanem alul. Lehet kapnánk egy megfizethető x3d-t értelmes single core teljesítménnyel? Vagy ne legyek ennyire bizakodó?
-
gery14
senior tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Köszi. Az elején még a b850i ti edget neztem is.. mindegy kiderül azt igértek az új nova pentekre nálam igaz ma még nyoma nincs.
-
-
Nahh, egyszer csak megjelenik a sima 9600
-
Floyd80
addikt
Én innen szoktam lesni, az utolsó oszlop:
AM5 Motherboards Sheet (X870/X670/B850/B650/B840/A620) - Google Táblázatok
-
RazoR
veterán
válasz
DroiDMester
üzenetére
Melyik lapok tudják ugyanezt 2db M.2 esetében B650E és B850?
-
-
gery14
senior tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Volt nálam 1 masik lap amint ment gariba az enyém azt eladtam azzal nem volt semmi gondom. Így gondolom ráprobálok ha ezzel lesz valami jelzem nekik es elálok de ha itt tartunk milyen lap van a helyébe kb ilyen kategóriában? En is a sok m2 ssd miatt vettem a novát es hogy nem felezi a vga sávszélt. De igen jogos a felvetés amúgy..
-
-
gery14
senior tag
Tegnap este 7 körül hívott az Alza. A Boxba bedobtam az ütött-kopott, karcos alaplapot. Vagy pénzt utalnak, vagy új lapot kapok – megadtam az utolsó esélyt az ASRocknak. A srác külön kiemelte, hogy raktárról bontatlan alaplapot kapok, új garanciával, ami innentől indul. Természetesen le a kalappal előttük, az ügyintézés végül csak másfél nap volt!
-
MaddeNNNN
addikt
Köszi a válaszokat.
Vízhűtés lesz majd, de akkor nem veszek rá külön contact frame-et. Majd óvatosan pasztázok. -
hackeeeee
Jómunkásember
Ennyi... 6600 nem teszt stabil seohogy sem. Így marad.. -
-
MaddeNNNN
addikt
Contact frame-nek van bármi javító hatása a hűtésre vagy csak a maszatolást gátolja meg a foglalat környékén?
Ha igen melyiket érdemes venni, az olcsóbb thermalright-ot vagy a drágább grizzlyt?
-
gery14
senior tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Ha így lett volna nálam teljes mértékel kiegyezztem volna a szituval !
-
Utoljára én kb 5.éve egy ASUS Maximus XII Hero-t gariztattam(iPon) nekem se cserélték 30.nap után én írtam rájuk hogy mi a helyzet letelt a 30 nap, másnap feladták a megjavított lapomat, szerencsére nekem nem másikat adtak, a sajátomat javították és szerencsére mindent ugyan úgy vissza kaptam hozzá ahogy én is feladtam nekik, és a lapon se okoztak kárt sőtt még a javítás sem látszódott rajta!
Pedig 5.éve még elég sok kiegészítőt adott az ASUS a csúcs lapjaihoz, nem úgy mint az elmúlt 2-3.évben hogy már a csúcs lapokhoz is elkezdik kispórolni a kiegészítőket!

-
gery14
senior tag
-
omfgk
veterán
Mondjuk itt már az Alzánál kell reklamálni. Nekik kellett volna ezt említeniük.
Asrock RMA esetén biztos ,hogy kitér a gyártó arra ,hogy miként kell visszaküldeni.
Milyen doboz, milyen tartozék, még arra is ,hogy hogyan illene becsomagolni.
Egy sima wd winchester-nél még illusztráció is volt ,hogy a csomagolás milyen legyen.
Alza a middle man.
Az igaz ,hogy nem az Alza adott vissza egy használt lapot, tartozékok nélkül.
De innentől ,hogy az Alzával intézzük, velük is kell végigvinni.Miért nincs tartozék?
Miért ilyen ütött-kopott?Elsőnél elbaszták, mert nem volt info, másodikat meg az Alza boxolja le a gyártóval.
-
gery14
senior tag
Az oké értem én. Ha az enyémet kapom vissza akkor az patika ütés mentes volt neked kéne ez az ütött kopot vert szar ?...
Odadod a 4090 et ami patika volt visszakapsz egy odavert itt ott eltort darabot es lenyeled ? A vga kioldonal is kivan torve egy par mm es muanyag db pl.. ha ugy nezne ki ahogy kell nem problémáznék. Ja meg a sajátdobozában kapom meg nem nyelik be az enyém dobozát es tartozékait.
Ja igen azt nem mondták hogy ne a saját dobozában kuldjem es tartozékok nélkül . Ja és annyit irtak a megoldás a termék cseréje. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Floyd80
üzenetére
Hát, igen.. Azért is említettem, hogy ezt lehet jelezni a bolt felé. Ha nem a bolt cseréli, hanem a gyártó, akkor ez necces, bár lehet vele futni még 1 kört.. de persze, ki mit mond, és ki mit tud (vagy nem tud). Alapesetben kapsz egy működő terméket az helyett, ami nem működik. Ergo, neked jó. Az állapot már más kérdés, de ha javítottat ad egy használt helyett, hát ez van.. Persze ha rommá van karcolva, stb, jelezni lehet, aztán valami majd lesz..
Sajnos annó volt szúrólánggal szétégett VRM-ű gigabyte lapunk, ami javítva jött vissza a gigától.. túl sok mindent nem tudtunk vele csinálni.. kétszer küldtük vissza akkoriban, mindkétszer visszakaptuk a javítás után, hogy okés.. majd összeraktuk, kiadtuk, ez volt..Ez a saját hozzáállásuk, de nem kell, ez hülyeség.. Amennyiben gazdaságosan javítható a gyártó által a termék, és ő javítja, akkor javítja. Ezért is hoztam fel, az MS is ezt csinálja a konzolokkal, sőt sztem a Sony is.
Amúgy igen, kaptál újat, és a bolt lehet bevállalta azt, hogy mondjuk Ő outletben, vagy értékcsökkentve eladja a javítottat, ha azt kap vissza a gyártótól. Mert igen, legtöbb esetben ez van.
Na de ezt itt engedjük el sztem, mert ez itt eléggé off.

-
válasz
Floyd80
üzenetére
Dehogynem. Eleve kérdéses, hogy mi megy meg az adott terméken. Van amikor nem éri meg javítani, mert egy cseretermék az olcsóbb megoldás.
Eleve a garanciának sem kell újraindulnia. Gari csak akkor indul újra ha egy teljesen új terméket kapsz. Ellenkező esetben a régi folytatódik. Javítás esetén is pl meg kellene hosszabbodnia a garinak annyival amennyi ideig oda volt RMA-ba, de többnyire ezt sem nagyon tartja be se a gyártó se a nagyker.Szóval kaphatsz javított terméket vissza, egyedül újnak nem lehet értékesíteni, az ilyen termékeknél fel szokták tüntetni a boltok, hogy Refurbished, vagy Recertified.
A többit leírta hackeeeee.
Amúgy találtam oldalt, ahol ezt íráják: "akár a nyomógomb rossz, akár a víztartály repedt, minden esetben egy teljesen új, komplett terméket kell a fogyasztónak adnunk."
Ez meg nettó hülyeség, mert ha egy új kocsinál beszarik a motor, ott is max a motort fogja neked kicserélni elsőnek a gyártó ingyen, nem pedig egy új kocsit kapsz. -
Floyd80
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
Valóban nem írnak sokat a jogszabályban, hogy mit értenek cserén, mondjuk ha külsérelmi nyomok nélkül adtam oda, akkor egy karcos lap az nem a cseréje.
De értem, hogy lehet használt is.Amúgy találtam oldalt, ahol ezt íráják: "akár a nyomógomb rossz, akár a víztartály repedt, minden esetben egy teljesen új, komplett terméket kell a fogyasztónak adnunk."
Kicserélem! De hogyan? És hányszor? | Panaszkezelő.hu
Szerencsére nekem eddig mindig újat adtak, legutóbbi Giga lap is zsír új volt, meg tavaly a VGA is, mindkettőt hibával adtam vissza.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Floyd80
üzenetére
Lehet, hogy nem használt, hanem ez is javítot,t, aztán minek nézzük ezt, ezt szubjektív.. De nincs kötelezettség újra cserélni. Ez tévedés. Ezek után a fogyasztó max elállhat, ha nem fogadja el, bár ez is a bolttól függ, hogy elfogadja-e. Mivel nem kötelezett senki sem egy hibás terméket újra cserélni.
A MS-nél is van ilyen, XBox esetén, hogy másik javított gépet ad cserébe.
Hát, a boltnak esetlegesen kell, ha egyáltalán tud róla, bár valszeg tud.
Ha a gyártó vállalja, akkor ugyan úgy újraindul ha új a termék, vagy folytatólagos (MS-nél pl. folytatólagos, vagyis a garanciában töltött idővel hosszabbodik - amikor volt xbox-om, akkor még így volt, sztem most is így van).
-
Floyd80
addikt
Éredekes amit írsz, úgy tudom csere esetén nem adhatnak használtat, (használtan hogy indulna újra ugyanaz a garancia, ami új termékekre vonatkozik), vagy ezt közölniük kell, hogy ebbe belemegy-e a fogyasztó. Szerintem ha használtat küldenek vissza, az javításnak minősül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Tab S8 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG XBOX Ally X 24GB/1TB kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
- 234 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

2025 welcome to real life

csak hogy valamivel kipróbáljam.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)