Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
odorgg
addikt
Én márcsak azért is várom a mantlet, mert kiváncsi leszek mit fog művelni a 7970-el, aminél a TDP limit kilőve biosban, és DX alatt 60 fok a max. Pl +30% terhelés a GPU-n, mit fog jelenteni fogyasztásban, illetve hőtermelésben, és mennyire lesz hatással a tuning potenciálra?

-
R3laX
addikt
-
daveoff
veterán
válasz
BullKoxa
üzenetére
Az amd alapból a 95°C-ot adta meg ajánlott maximum hőmérsékletnek. Nem is megy e fölé az érték fölé semmilyen helyzetben. De beállíthatsz neki akár max 80°C-ot is, csak akkor hogy tudja tartami ezt a limitet visszavesz az órajelből, vagy emeli a venti fordulatot, ahogy éppen beállítod. A lényeg, hogy mindig tartja a kártya az aktuális TDP limitet. Van olyan fórumtárs, akinél 3 hónapja 100% terhelésen 95°C-on számol a kártya 24/7-ben, semmi baja. Nem érzem, hogy befolyásolna bármit is a kártya működésében ez a magas hőmérséklet, kicsit zavar, mert nem ehhez vagyok szokva, de nem lesz tőle baja ez biztos.
-
HSM
félisten
válasz
BullKoxa
üzenetére
Itt pont arra játszott rá az AMD, hogy az új powertune éppen a biztonságos maximumon tartja folyamatosan a GPU-t. Így nem kellett megfelelően erős hűtőt és NYÁK-ot tenni a 290 alá, elég volt a 7970-é is minimálisan átdolgozva.
Sajnos ezt nem tudja megcsinálni a 7950. Másfelől, én nem vagyok meggyőződve róla, hogy hosszabb távon is egészséges lesz ezeknek a kariknak ez a hőfok. Ne legyen igazam, de 1-2 éven belül úgy fognak szerintem hullani, mint a legyek, főleg a rendszeresen használt példányok. -
Colos1
őstag
válasz
Colos1
üzenetére
Na, a tegnapi ZeroCore kísérleteim eredménye:
Amikor a monitor kikapcsolásakor nem szaggat be a zene, az azért van, mert a ZeroCore nem kapcsol be. (Ezt úgy ellenőriztem, hogy vizuálisan megvizsgáltam a VGA ventillátorainak a fordulatszámát.)
Amikor azonban a ZeroCore bekapcsol, akkor a csrss.exe folyamat processzor kihasználtsága 2x egymás után egy pillanatra megugrik, és ebből az egyik kiugrás mind a 4 magon 100%. Azért szaggat be a Foobar2000, mert ha az ASIO nem kap CPU időt, akkor megszakad a stream. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy alacsony késleltetésre, 10 ms -ra van állítva.
Már csak azt kéne tudnom, hogy normális-e az, hogy a crss.exe egy pillanatra megeszi a CPU -t.
Arról meg fingom sincs, hogy miért van az, hogy egyszer bekapcsol, egyszer meg nem

-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Nekem ebből az jön le, hogy régi progikon (Mark11) a Tahiti inkább Pitcairn, végülis stimmt, azonos setup, és ROP, míg itt a 290 nagyon ellép.
Modernebb cuccokban, mint a Valley, ami azért több effektet használ, ott meg nem lép el annyira a 290, viszont a Tahiti jobban ellép a pitcairntól.
Tomb Raiderre leszek még nagyon kíváncsi, bele fog-e illeni a képbe.

(#34983) Sontir Fel: Lehet a memória kitűnő, de a GPU-nak is bírnia kell. Lehet, ha lejjebb vennéd a GPU-t mondjuk 1100-ra, és adnál neki icpici plusszfeszt, akkor is megjavulna, akár 1600-as memóriával is.
Szerintem amúgy amit MSI-ék jól megcsináltak az az eredeti Lightning, a BE inkább valami olcsósított, rosszul sikerült vicc. Ennyi gyári értékén döglő kártyáról a világon sehol nem olvastam még.

-
Sontir Fel
őstag
válasz
daveoff
üzenetére
Koszi. Alaposan el fogok ezen gondolkodni. Most 1500rol visszavettem 1450 a memoriat es eltuntek a textura hibak. Vicces, mert ugy remlik, hogy a kartya dobozaban talan van egy tanusitvany ami a memoriak kivalo minosegevel kapcsolatos

Ugye olyat nem mondhat az ipon, hogy hasznaljam igy es ezert nem veszik visza mondjuk?

-
daveoff
veterán
Egyenlőre ezeket találtam a gépen, lesz még több is csak idő kérdése. Minden mérésnél Win 8 volt és 3770K@4,5GHz.
3DMark 11
HD 7970@1200/1600 ----- P11486 - Graphics Score 11684
R9 270X@1200/1500 ----- P9337 - Graphics Score 9015
HD 7990@1150/1650 ----- P17809 - Graphics Score 22891
R9 290X@1200/1500 ----- P15350 - Graphics Score 17877Unigine Valley 1.0
HD 7970@1200/1600 ----- FPS: 49,7 Score: 2078
R9 270X@1200/1500 ----- FPS: 37,1 Score: 1550
R9 290X@1100/1375 ----- FPS: 65,3 Score: 2731
R9 290X CF@100/1250 ----- FPS: 105,8 Score: 4427Nem tudom ebből le tudtok e szűrni valamit. Még sniper elite tesztem van, illetve tomb raider, de ezeket le kell futtatnom majd 290x-en is.
-
daveoff
veterán
Keresek régebbi eredményeket, teszteket, és csinálok olyat most is, aztán beírom ide. Igazad lehet, meg BF4 ráadásul elég szélsőséges eset, mert abban nagyon jól hasít a 290x
(#34979) Sontir Fel: 290-et simán fel lehet rántani 290x szintre, clock to clock szerintem kisebb a különbség, mint 7950vs7970
-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Emlékszem, de ott túl sok változó volt, azt nem tudtam így komolyan venni...

Alapból egyikőtök lövész volt, másik pilóta, mást láttatok végig... Kéne egy kis rövid teszt, azonos OS, driverek, beállítások, és hogy legalább ugyanott, ugyanarra nézve mondjuk átszaladtok a pályán egymás mellett, vagy valami hasonló.Mindenesetre a szubjektív tapasztalatok meggyőzőek.

-
Sontir Fel
őstag
Meggyozo. Simat fel lehet rantani Xre? Illetve az Xben sok a tartalek, azt is lehet meg cibalni, vagy nincs tovabb?
-
daveoff
veterán
A tapasztalatok nagyon jók, és a teljesítménye nagyon meggyőző. Lényeges az előrelépés, és sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem ezt a kártyát, sokkal stabilabb az fps, 7970-el jobban ugrált. Elsősorban BF4-el játszom, abban nagyon komoly a kártya, és sokkal tisztább, folyamatosabb vele a játék. odorgg-al csináltunk már egy tesztet, de majd megdumálom vele, hogy alapon is próbáljuk ki őket. ez azért elég sokat elárul!

-
HSM
félisten
válasz
odorgg
üzenetére
Furmarknál rosszabb úgyse lesz. Az enyém bírja azt is, szóval nem aggódom. Bár tuti lesz pár elfüstölt kártya, ha tényleg ennyit gyorsul, mert akkor enyivel fog nőni az étvágy is.
Szóval én főleg inkább a VRM-ek miatt aggódom, a GPU hűtés ezeken a nagy dögökön általában rendben van.(#34972) Sontir Fel: Tesztek alapján valóban nem nagy a diffi. Majd meglássuk, mint mond ricshard444.
Esetleg ha lesz még user, aki váltott innen, mit tapasztalt. -
ricshard444
veterán
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Én ezt fogom kideríteni, minimum fps-ben új szintet várok el

Talán most sikerült majd szereznem 1 hét múlva + posta, nagyon nehéz jó áron hozzájutni

-
Sontir Fel
őstag

Sima 290 mennyivel combosabb egy mondjuk 1200on kerrego 7970/280hoz kepest? Ipon tesztet bongeszve ugy latom, hogy nem nagy elorelepes...
(#34971) odorgg: erre mar en is gondoltam, ezert nem kezdtem el feszultseggel meg orajelekkel jatszani, a mantle alatt szeretnem beloni a cuccost
-
odorgg
addikt
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Mantle jobban terheli a hardvert mint a directx, szóval ha utóbbival nem stabil a VGA, akkor Mantle alatt még elöbb meg fog feküdni elvileg.
Kiváncsi leszek mit fog mutatni, ami a directx alatt kitesztelt OC órajeleket illeti, mert Abu szerint lesznek nagy meglepetések.

+45% teljesítmény növekedést ígérnek BF4-ben directx-hez képest. Ha ez igaz lesz, akkor el sem gondolkodok a kártya cserén mostanában.

-
HSM
félisten
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Ha csak képhibákat dob, attól még CF-tesztelni teljes jó szvsz... Legfeljebb majd kijön, ha látod minden második képen a hibát, hogy akkor csak a tiéd vacakol.

-
HSM
félisten
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Annál bizonyosan nem.
A refnél az ilyen akciókat a szomszéd is hallja.
Nekem az még 925/1375-ön alulfeszelve se volt éppen kellemesen halk.
Azaz, még mindig megvan, ha hangos is, legalább hűséges és megbízható.
Amúgy nagyon jó lett a 290 Tri-X is, az sajnos nekem is csorgatja a nyálam...
Bár szerintem én majd akkor upgrade-elek, ha majd a 280X-em fog érni szűk 50K-t, és max 70-ért utánamvágják a Tri-x 290-et... 
Nagy szokott lenni a bukó az ilyen drága kariknál, azért nem jó sokkal feljebb lépni, mint amire ténylegesen szükség van, nekem ez a tapasztalatom... -
HSM
félisten
válasz
Sontir Fel
üzenetére
1150/1600 alapból.

Nekem kettő van, egy 62 és egy 67% ASIC, a gyári 1,256V-ról az AB csak 1,3V-ig engedte, ott röhögve szaladt mindkettő 1200/1700Mhz-et. A 67%-os asszem 1200/1800-on is stabil volt, míg próbálgattam. De nem sokat mentek így, de addig fagyás, vagy képhiba nem volt. Én jobban preferálom őket 1000/1450-en, alulfeszelve járatni, úgy kellőképp síri kussban mennek.
-
Sontir Fel
őstag
Szerintem lehet. Direkt nem nyávogtam miatta, mert ritkán jött elő és Zack terve szimpatikus volt. Szimpi ez a toxic 280x, de lelkem mélyén arra várok, hogy 110-120k körül legyen egy saphire tri X 290
Ha visszakapom a kari árát akkor az csecse, mert asszem 82ért vette a srác iponban, én meg tőle egy vagy két hetes korában 71ért.Mit tud ez a toxic fijú? 1150 alapból? Metált, tunningot bírja?

-
Colos1
őstag
Nekem is csak ettől szaggat be. Meg attól, ha nagy fájlokat másolok. Meg ha változik a mintavételi freki, bár itt inkább a DAC szórakozik az átállással.. A fingós téma enyhe túlzás volt

Az sem kapcsolja ki, csak kikerüli. Értsd: nem kap lehetőséget a bekapcsolásra = ki van kapcsolva.
-
Colos1
őstag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Én viszont ASIO -val hallgatom, ami attól is beszaggat, ha fingok egyet. Itt írnak valami hasonló problémáról, de én nem beszélek külföldiül... Annyit vettem ki, hogy leáll a Driver. Ez esetben viszont kellene nyomának lennie a hibajelentések között, én viszont nem találtam semmilyen hibaüzenetet.
A ZeroCore-t direktben nem lehet kikapcsolni, de ki lehet kerülni. Akkor aktiválódik, amikor a windows kikapcsolja a monitort. Ha beállítod, hogy soha ne kapcsolja ki, akkor a ZeroCore sem fog aktiválódni.
-
KAMELOT
titán
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Jaja. 280X-et kap amilyet akar!
(#34956) HSM: 80K kártya helyett kap egy 90K kártyát.
-
HSM
félisten
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Egy hasaonló tudású (gyárilag 1150Mhz-es) 280X van, ez pedig a Sapphire 280X Toxic. Nem lennék szomorú, ha olyat kapnék a 80k-s Lightningom helyett....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
HSM
félisten
válasz
KAMELOT
üzenetére
Igen 72Hz-en, meg 50hz-en is csinálja.
Mondjuk csak filnél használom ezeket, arra az időre meg nem izgat. 
(#34952) Sontir Fel: Az nem lehet, hogy gyárilag se volt 100%, és most kezd el mondjuk egy patch után kijönni? Sose szokott szerencsés lenni így kicentizni a GPU-t, hogy írtátok, volt olyan Lightning, ami 1180-at se ment semmilyen feszen.... Nekem két 280X Toxicom van, az egyik vacak 62% ASIC, és még az is megfutja az 1200/1700-at 1,3V-on, igaz, csak fél órát nyúztam úgy, elég nekem a gyári 1150/1600 is 1,256V-on...
-
KAMELOT
titán
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Ha tényleg hibás a kártya akkor vissza kell venniük és az összeget levásárolhatod.
-
Sontir Fel
őstag
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
ezzel az a baj, hogy nem leszek tole boldogabb ha mondjuk 1100on nem csinalja.
Nekem az kell, hogy 1150 ne legyen ratyi
ha eleve rossz lett volna, akkor nem lennek morcos, de zavar, hogy most kezd el horogni... mind1, elvileg iponban mar nincs 7970, remelem ha visszaviszem, akkor levasarolhatom az arat 
-
KAMELOT
titán
Annak simán alapjáraton kell mennie. GPU és Memóriának is. Ott neked valami gáz van.
Ventiket még nem néztem meg meg e állnak, de majd megnézem! Ugyan ennyi volt a HD7770-nélJa így már érthető. A több monitors dolgot vágom, de azt nem tudtam, hogy ha neked 72Hz megy a monitor akkor máris magasabb az órajele a ramnak.
-
HSM
félisten
válasz
KAMELOT
üzenetére
Biztos ZeroCore, az a Zerocore? Nálam 10W volt a fogyimérőn, nem csak 5. Meg is állnak a ventik? Én ellenőriztem, megálltak, és -10W volt.

A többmonitoros mód pedig így kell működjön, tégy egy próbát 50 vagy 72Hz-el, ha tudja a monitorod, látni fogod egyből, nem veszi vissza a memóriát, és többet is fogyaszt ezért.

(#34951) KAMELOT: Generációk óta így megy.... A 7970-en is így ment, a 280X-en is, több driverrel is windózzal is. Egy monitor, 60Hz-en 300Mhz/150Mhz, ha viszont több monitor, vagy egy monitor de nem 60Hz-en, akkor egyből felugrik a memória a 3D-s órajelére. Nálad nem?

-
HSM
félisten
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Igazad van, rosszul emlékeztem... Lehet, az 5850-emen volt 500Mhz. A 280X tényleg marad 300Mhz-en, de a memóriát szépen felhúzza max órajelre, mint több monitorral, szval azért nem emlékeztem teljesen rosszul.

-
HSM
félisten
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Akkor duplán bebiztosítottad magad.
Nekem amúgy akkor sincs baj, amikor csak úgy véletlen itthagyom zárolás nélkül... Igaz, régebbi drivert használok, 13.6 beta 2.(#34946) KAMELOT: Órajel szempontjából gondoltam, a többmonitoros 500/max memória órajelre ugrik, mintha több monitor lenne, az annak megfelelő magasabb fogyasztással.

-
HSM
félisten
válasz
KAMELOT
üzenetére
Sokkal könnyebb kikapcsolni, mint be.

Pl. kizárólag DVI-al bekötött, 60Hz-es monitorral működik, ha az asztalra nem rajzol semmi. Tehát ha nem DVI, vagy 60Hz, már ki is van kapcsolva. Mondjuk a nem 60Hz többet fogyaszt, mert akkor többmonitoros módba lép. Ezenkívül nekem akkor se lép ZC módba, ha zárolom a "munkaállomást", és nem csak úgy otthagyom.
Elsőzör mérges voltam, mikor ezt felfedeztem, aztán rájöttem, nem biztos, hogy baj ez. 
-
HSM
félisten
Nem kell használni a zerocore módot és probléma megoldva.
Az a 10W üresjárat úgyse számít semmit se kb. -
-
CsonkaImo
addikt
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Pár hete vásásrolt Win 8.1-van fent 13.12 whql catalystal. 2 játék van most fent a gépemen, a bf4 és a company of heroes 2. Csak a bf4-ben produkálta és ott is csak egyszer ezen a pályán.
-
CsonkaImo
addikt
Nekem is az elöbb volt hasonló. Böngészek és eltűnik a képernyő, újraindítás után meg nem kapcsolt be a monitor. Kivettem a kártyát, csökkentett módban leszedtem a drivert majd újraraktam, eddig jó. Zero core nálam működik.
Szerk.: Ebben a hozzászólásban linkeltem a bf4-ben jelentkezett hibáról a képeket, mi a véleményetek kártya vagy a program sara?
-
R3laX
addikt
Nekem a Zero Core pont most nyírta szét a rendszerem. Azt hittem behalt a VGA/alaplap/RAM. Nem jött vissza alvóból, majd újraindítás után atidriver hiba kék képernyő, és a rendszer visszaállításnál is kék képernyő= újrahúztam a rendszert. Ennyire szar a driver?
-
CsonkaImo
addikt
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
sapphire dual x, kék nyákos
-
CsonkaImo
addikt
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Nálam is jelentkezett bf4 alatt, nem is kis mértékben. Ha nem telóról lennék töltenék fel képet. Nem tudom, hogy a kártya a ludas vagy a játék de én az utóbbira tippelek. Majd hétvégén letesztelm.
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
Sontir Fel
üzenetére
vedd vissza az orajelét a gpu-nak és nézd meg ugy.nállam dual-x el még nemláttam textura hibát pedig megjelenés óta tolom és csak most tettem fel az uj drivert
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Már régóta tapasztalom, hogy ha bekapcsol a ZeroCore, akkor sokszor megakad a zene, majd megy tovább. Tegnap este úgy megakadt, hogy nem ment tovább, fekete (kikapcsolt) képernyő, és a gép csak a reset gombra reagált.

Tapasztalt már ilyent valaki? Vagy egyedül vagyok

-
Maotun
őstag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Játék közbe Bf4 multi full Hd ultra 64/64 es szerver 460-480w a fogyasztás monitorostul mindenestül,
A vga igaz külön nem mértem de minimum 250 de inkább 300W ot kajál meg.
I5, I7 cpu-k 4,7-5 Ghz -en szintén melegek és fogyasztanak is. ...De igazad van én is talicskának érzem de remélem 1-2 évig eltologathatok vele bármit
-
HSM
félisten
válasz
KAMELOT
üzenetére
Furmarkban? Hogy a viharba nem?
A sima mezei kéknyákos Sapphire 7970 Dual-X-em is vígan meg tudott annyit enni furmark+1,3V maxórajelen módban.... Pedig az nem is egy Matrix, azzal mégtovább lehet menni, kevesebbet is droppol a beállított feszből....
Persze, jogos, kevesen játszunk furmark+prime-ot.
-
HSM
félisten
válasz
KAMELOT
üzenetére
Azért ne hasonlítsuk prime fogyasztást így össze.
Az I5 szerintem így maxra járatva jóval lassabb, mint egy húzott Bulldozer 8-szálon fullra meghajtva. Akkor lenne fair, ha azonos valós sebességre lennének húzva, és úgy néznénk a fogyasztást. Tény, hogy az Intel procik energiatakarékosabbak, de az FX-ek sem annyira borzalmasan torkosak. 
Amúgy pl. nekem a 4670K is Linx AVX alatt vagy 30W-al többet eszik a 3570K-nál (50W vs 80W kb a viszony), ha az új verzióját futtatom, mivel másfélszer olyan gyors benne.
Pedig valójában napi használatban nem fogyaszt többet.
Szóval ez így szélsőséges fogyasztást mérni jó, de procikat összehasonlítani igen kevéssé. Ráadásul nem mindegy, hogy neki Matrix VGA van, ami szerintem kicsit megfeszelve kapásból lénygesen többet fogyaszt, mintha a tiéd bármeddig húzod a fixált alapfeszén.
-
Fail3D!
addikt
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Ha ez tenyleg megtortenik, vissza valtok
Foleg, hogy csak akkor adjak ki, ha megszunnek a bf4ben az ilyen problemak / ha minden igaz/ -
troll81
addikt
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
aránylag egyforma a két táp köszi a segitséget kiprobálom h fog menni a cf el elégedett vagy? a szoftveres olal milyen az amd nál ezen a részen?

-
troll81
addikt
sziasztok lenne egy kérdésem szeretnék egy cf et 7970 böl menyit fogyasztana a 2 kártya? elvileg 250 W per db?
köszi a segitséget 
-
sakal83
addikt
mindegyik gigabyte 7970-en lehet feszt állítani, vagy van lockos is?
-
Petyyyyy
addikt
Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni - akár PM-ben is - a HWinfohoz. Egy rakás adat van, de nem tudom pontosan melyikkel tudnám kitenni OSD-re a kártya fogyasztását.
-
nismoka
addikt
Köszönöm mindenkinek, kipróbálom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI Pulse 15 B13VFK i7 / RTX 4060 140W / QHD 165Hz 16GB DDR5 1 TB SSD
- 27% - GMR 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHZ Memoria!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
- 27% - Philips Evnia 27M2N3200S IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 0.5ms / FreeSync
- Gaming PC! Ryzen 5700X / RTX 3070 / B550 / 32GB 2666Mhz / 512GB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

R9 290x ref hűtővel milyen meleg , mondjuk Bf4 közben?

bedurran az agyam es veszek egy 290est... brrr

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szóval én főleg inkább a VRM-ek miatt aggódom, a GPU hűtés ezeken a nagy dögökön általában rendben van.
Esetleg ha lesz még user, aki váltott innen, mit tapasztalt.
Nekem az még 925/1375-ön alulfeszelve se volt éppen kellemesen halk.

de jelenleg csak 125 w tdp proci lesz és gyári nem huzott vga val tervezem a konfigot a baj h kell a 850 es minöségi legalább mert 650 700 w ra sacolgatják