- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #65740 üzenetére
& unclefucka: Köszik!
Akik nagyon szuper helyezésre törnek itt, AGP-s 775-ös lappal és procival nyomják. Én a Dell gépben még húzni se tudom a procit. Lehet, egyszer építek majd egy AGP-s 775-ös konfigot egy jobb helyezésért, de akkor meg már minimum kell a vízhűtés is.
-
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #65703 üzenetére
Kár érte...kiváló ügynök volt.
Túl szép állapotban van, hogy csak úgy elengedjem.486-ost nem rakhatok belle, mert ATX, most is egy 6x86 PR300 van benne és igazából semmi gondja. De lehet, hogy egy jobban melegedő procival már problémás lenne.
V2-t nem fogom erőltetni, ha nem találok megfizethető áron Diamond-ot. Nincs szerencsém velük. Járt nálam már négy V2-es, vagy rosszként került hozzám, vagy csak pár napig bírta. A v1 vagy V3 bevált.
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #65678 üzenetére
Hmm... most látok egy Gigabyte GA-6BXU-t is...mondjuk jó drágán. De legalább maradna egy szabad PCI az alaplapi SCSI miatt. PII mellé mennyi alaplapi cache számít jónak? Vagy ezeknél már nem számít? Csak fura, hogy ezeknél 256-512Kb-ot látok, a régebbi SS7 lapomba meg 1Mb van.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #65652 üzenetére
a jumperezest azert javasoltam, mert van egy sis471es asus lapom, meg vmi korai db, azon hasonlo volt a jelenseg, at kellett allitani. de itt lehet nem igy van.
a dx4 odpn ott vannak vrmek a borda alatt, mert 3.3vos proci (dx2-66nal nincs, csak proci + borda). igy elmegy 5vos lapokban. az intel itt is hulye volt, mert siman piacra dobta ugy a dx4et, hogy nem volt olyan alaplap szinte, ami vrmel fel volt keszitve a fogadasra, igy kezdetben a gyartok egy koztes foglalatot raktak vrmel, arra ultettek a procit, hasznalhattak a regi lapokat. mire a dx4 odp piacra kerult (94 vege), mar nem volt ilyen szempontbol jelentosege, a lapok nagy resze tamogatta.
a kek dx2-66 semmivel sem jobb, mint a sima keramia, ugyanaz, mint a dx2-66 odp. mind a harom processzor egyforma. optikai es praktikussagi szempontok miatt keresem, ez volt a retail proci, es nem kell hozza meg venti. az odp gyk ugyanaz, csak zavar, hogyha korhu vmit epitek, senki sem rakott egy dragabb odp procit egy eleve dx2-66ra felkeszitett lapba. oda egy "rendes" (dx2-66nak annak eladott) procinak kell kerulnie.ajandekba en sokmindent meg nem kaptam retroba
fizetek szinte mindenert, itt sem gondoltam mashogy.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #65645 üzenetére
Epp ennek a dtk lapnak van meg az elodje, sis461el, meg 93 vegerol. Erdekes ez is, mert korai sis471, meg 93as jeloles van a chipseten, a kesobbi revnel mindig 94 szerepel.
az olcso pcios sises lapok mar inkabb 5xel mentek 96-97ben, addigra mar olcsok voltak a pcios videokartyak (trio64v+) es kikopott a vlb. a kozepes gepeket mar vmi socket7 procik jelentettek.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #65618 üzenetére
szvsz nem csak a guson mulik... az sbpro2 es a pas16 is ilyen. valoszinuleg vmilyen hidden biosbeallitason (timingon) es az isabusz implementalasan az adott chipsetnel. a gus ilyenkor hulyesegeket csinal, nem tolti fel rendesen a hangszereket, hibasnak mutatja a memoriat, dma, irq hibak, etc.
de pl a masodik generacios sb16 alapbeallitasokkal az asus p3b sok korai jatekkal nem megy, a 8 bites timingot feltolva tobbnyire ok (olyan jatekok is, amik allitolag a gyors proci miatt nem mukodnek). amugy vagy nem szol, vagy pl az fm osszevissza zenel - vannak cifra dolgok. de ez a bios hack az sbpronal es a gusnal hatastalan.
vmit a kartyak timingjanal is varialhattak amugy, mert minel kesobbi kiadasu a kartya, annal kevesebb gondja van a kesobbi isas konfigokban. a guspnp nekem mindenutt kifogastalanul mukodott, az awe64 is kevesbe erzekeny erre.
osszessegeben par dolgot lehet tenni:
* kesoi isas kartyat valasztani
* ha korabbi kartya tobb fele lappal kiprobalni (abit, epox ok szokott lenni, asus kevesbe)
* biosbeallitasokilyenek miatt sem art korhu gepeket epiteni es korhu szoftverekkel hasznalni. ha keves, vagy sok, kell egy masik generacio.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #65615 üzenetére
regen egyedul a 486osom volt asus lap, meg utana talan a c2dhoz vettem, de kozben inkabb abit volt. ettol fuggetlenul inkabb az asust favorizalom retronak.
de van az abitnak egy retrozas szempontjabol erdekes elonye - az isas kartyak timingja joval szelidebb, igy gyorsabb procikkal is mennek a regebbi hangkartyak. pl a bx6ban megy a gus rendesen, asusban mar a tx97ben is megfekszik (penya mmx), feletette meg remenytelenebb. alvaro tesztelte - a kt133as lapjukban is megy.
valszeg ezert nem volt a multban problemam a gus classickal - siman hasznaltam a thunderbirdig, es ezert lepodtem meg, hogy az (asus alapu) retro gepeimben meg esik kel - igy inkabb guspnpt hasznalok.
ezert gondoltam is ra, hogy a bx6 lapomra epitem a bxes gepemet, 600as penyaval. hivatalosan az volt a leggyorsabb proci a bx chipsethez, a coppermineok mar 820hoz keszultek.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #65557 üzenetére
Igen, működik a 2 TB-os is. 2 TB felett van az, hogy GPT kell. Csak MBR-nél lesz gond, ott is csak 2 TB fett, pont 2 terával semmi baj nincs még.
Ha meg GPT-s meghajtóról akarsz bootolni, ahhoz meg UEFI boot is kell.
Az USB2 vs. USB3.x mindegy, csak sebességben van különbség, a kezelt tárterület méretében nem. Bár 2+ TB-nál azért van több értelme az USB3-nak, mert míg ekkora adattal feltöltesz valamit, az idő, USB2-őn elég lassan megy át 2+ TB adat, nyugdíjba mész, mire végez, lehet bevágnak téged is a vidéki önkormányzat sufnijába.
Önkormányzatoknál, cégeknél akad még retró gép, mert nem mindenhol selejtezik ki, vagy nem mindenki meri, mert hátha kell még, hogy csak azon fut valami, vagy hátha értékes. Persze amilyen régóta ülnek rajta, lehet gyűjtői darabként felmegy az ára
Sőt, nem hogy selejtezés, hanem több helyen még aktív használatban is vannak retró gépek, tipikusan DOS, Novell, Win98 vagy hasonló felállásban, valami muzeális nyilvántartóprogi fut általában rajta, amit ugyan ki lehetne tolni virtuális gépbe vagy emulátorba, de ahhoz birkák.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #65557 üzenetére
Nekem a 8TB-sek is mennek USB-SATA átalakítóval. Igaz, ez USB 3.0-s átalakító, de USB 2.0-n is megy.
2TB korlát:
MBR-el max 2TB lehet a partició, de több particiót is létrehozhatsz a nagyobb HDD-n.
GPT akkor kell, ha egyben akarod látni.
Szóval nem az NTFS fájlrendszeren múlik. A "lemez inicializálásánál" kell a GPT-t választani.Amikor 9 éve megvettem a 3TB-s HDD-t, akkor kapásból GPT-t használtam. Simán ment a P5Q deluxal. Persze SSD-ről bootoltam. GPT-ről bootoláshoz már UEFI support is kell.
(Egyébként annyira korai 3TB HDD volt, hogy dobozoltak mellé egy PCI expresses SATA kártyát is, azzal elvileg bootolni is tudna. Miért is ne lenne meg a gyűjteményemben, dobozosan kompletten.)
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #65554 üzenetére
Disk managerrel persze, hogy menni fog, mert az BIOS-kiterjesztés. Simán a 286-386 és korai 486-os lapok 528 MB-ig (látják 504 bináris MiB) a HDD-ket, mivel a cylinderek száma max. 1024 lehet, a fejek száma max. 16, a sáv meg mindig 63 szektor, ezt összeszorozva (CHS címzés) jön ki a 528 482 304 bájtos méret.
Későbbi BIOS-ok ezt az IDE címzési korlátot kitolták 255 fejig (ECHS), ezzel beszorozva az 1024×63-at, jön ki a 8,4 gigás korlát, ez egyben a DOS korlátja is.
De egyes BIOS-oknak efelett is volt korlátja gigákban 2,1 - 3,2 - illetve ECHS 7,9 - 33,8 (16 fejes HDD-knél) - 137 (28 bites LBA, ami nem CHS alapú, szektorméret × 512 bájt). Na meg a 2 TB-os limit, ami 32 bites ATA szektorméret.
Anno 5x86-oson Ontrack Disk Managert használtam, simán elérhető volt vele minden DOS-alapú OS-ben a 20 gigás HDD.
-
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #65542 üzenetére
Oké. A 386-ossal kapcs még az jutott eszembe, hogy a nyák, ahol ráfolyt az akku, az így most megmentődött, vagy még --ha maradt egy kis patina pl az eprom foglalat alatt-, az még tudja tovább roncsolni a nyákot? Tehát biztonságosabb lenne, ha, ahogy írtad az alapos szappanos fürdő.
-
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #65539 üzenetére
Ha már így beszélgetünk, van egy (a felhalmozott alanyok közt), ami Voodoo kártyás.
Felpörög, de kép nincs. A RAM foglalatok is olyan bizony bizonytalanok, nem akarnak határozottan bepattanni. Szal egyik ötletem az, hogy ezért nincs kép. A ram foglalatot arra gondoltam ,hogy átsikálom száraz fogkefével. Ha kiveszem a Voodoot, úgy is működnie kell?
AT-s gépekkel nincs rutinom, úgy vagyok vele, ha nem muszály, akkor a portalanításon kívül nem bontogatom őket szét, örüljek, hogy egyben vannak.
Vagy áttegyem pl az egyik a S3 trio64-es P1-be, hogy kizárjam a Voodoot a hibák lehetőségeiből? -
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #65535 üzenetére
19re lapot húztam. Leszedtem az elemet.
Megtakarítottam alatta is ecetes fültisztítóval. Söt, kivettem az epromot, és alatta is kicsit átmentem.
Aztán mély levegő, (zsebre raktam egy elemlámpát, kimentem anyósék verandájára, hogy hol a kismegszakító, ha sötétbe borítanám a házat), ésss, tessék:van 386osom!
Kb 25 éve is ennyire örültem volna neki.
Odaver, 106Mb Seagate dübörög benne. -
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #65533 üzenetére
Köszi, ehh, kár érte ha nem. A kezelés alatt mit értesz, hogy a patina szerű réteget ecetes fültisztítóval letisztogatom? (Mintha frescho egyszer írt volna ilyesmit)
Tehát 50-50%, hogy megy?
És ilyenkor a biossal mi van? Hogy vagy hogy nem felejti el?
Vagy ilyenkor újra kell mindent álligatni? -
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #65519 üzenetére
Ez szép
Boldog karácsonyt/újévet innen is mindenkinek a topikban!
(Ez az Abit PB4 meg teljesen
- van 2db tök egyforma, 1.3-as rev, Am5x86@160, ugyanaz a chipset revízió, ugyanazok a beállítások, minden egyforma, az egyik 103fps 3dbenchben, a másik ~97. VGA sebesség nagyban eltér, RAM olvasás is valamivel kevésbé. Akkor is, ha fizikailag átcserélem a BIOS chipeket. Ez most mi?
)
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #65482 üzenetére
Az R360-at az XT-re szánták, így jobb esélyekkel futja meg az XT szintet.
Persze emlékszem, voltak olyan R350-ek, amik szintén jól mentek...Egyébként ezek 15 éves képek arról a konfigról, amin a megjelenésekor toltam a HL2-t:
(a Promise RAID vezérlő kártyán 200GB-s Barracuda-k + akusztikusan optimalizált chipset hűtő) -
válasz
DarthSun #65455 üzenetére
+ jokeph:
A 64 bites memvezérlő szerintem nem lesz akadálya annak, hogy 3DMark2001-ben GF4 Ti4200 szintet hozzon kicsit meghúzva. Nagyjából elég még az is, amit a 64 bit és a gyári 800MHz ad. Ha a GPU-t fel tudom nyomni 400 körülre, félhetnek a GF4-ek.
Viszont 10 MHz húzástól is egér lagot kaptam, gondoltam, felteszem a gyári chipset drivert, talán segít. Mínusz 1000 pontot "hozott".
Pár nap múlva tesztelek 6600 GT-vel is, kíváncsi leszek, nálam mennyit hoz majd!
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #65447 üzenetére
Kétségtelen, de ahogy írod is, az a pici plusz erő sosem érte meg a jóval vaskosabb árcédulát.
Ami nekem megérte anno újonnan, az egy MSI NX 6600 GT volt, majd ezt váltotta egy Sapphire X1950 GT. Na, ez már a királykategóriába tartozott. Természetesen, AGP-s VGA-król van szó mindegyik esetben. -
-
-
syberia
veterán
válasz
DarthSun #65258 üzenetére
Ez a full extrás 9800 Pro, nekem a sima változat volt, Zalman VF700-AlCu LED hűtéssel, hasított rajta a Doom 3, Far Cry, de főleg a Half Life 2!
Hasonló gépem volt ehhez, 1GB rammal is szépen ment minden.(#64661) unclefucka: Bejövős házikó, azon ritka kivételek közé tartozik, amibe minőségi tápegységet raktak. A legtöbb olcsóbb házba, csak alaplap-ölő vackok kerültek.
-
válasz
DarthSun #65258 üzenetére
A P5A-B- ben nem indul a R9800Pro
. Vissza az M577- be - indul, kártyának semmi baja. Aztán még kísérleteztem vele, mellé tettem egy PCI- s Matrox- ot, avval elindult a Win, Everest betölt, nincs a 9800 a fizikai eszközök között. Be sem indul az Asus- ban, nem melegszik, tök hideg. Az M577- ben szépen melegszik, ahogy kell.
-
unclefucka
senior tag
válasz
DarthSun #65182 üzenetére
Igazából csak az érdekel, hogy többet megy-e, de így viszont a Tualatin lesz az, amin még ki fogom próbálni az SLI-t.
Igen, a legtöbb gyártó követte a referencia NYÁK-ot, a Gainward eltért ettől.
#65184 Alpi.:
Dunsztom sincs, hogy mi lehet a lassúság oka, de gyanítom, hogy a processzor utasításkészletének és a Voodoo meghajtóprogramjának lehet ehhez köze. -
unclefucka
senior tag
válasz
DarthSun #65179 üzenetére
Megtörtént a tiszta install.
Először FastVoodoo2 meghajtót tettem fel, majd kipróbáltam egy athlon_voodoo2 nevűt is.
Az eredmények nem változtak jelentősen, A FastVoodoo2 -vel hangyányival 4800 pont fölé mentem, de amúgy jelentős változás nem lett:Nézegettem a netet, nem elég, hogy a Voodoo2 lassú az AMD procikkal, még az sem mindegy, hogy milyen meghajtó programot használ az ember, NF7-ben is hasonlókat hozott.
Szerintem ebből a rendszerből ez a maximum, amit ki lehet préselni.Eredetileg egy 1,8-as P4 mellé akartam betenni a párost, de lusta voltam.
Most viszont már izgatja a fantáziámat, hogy mennyit mehet egy Intel-alapú rendszeren.
Melyik legyen:
- 1,8 P4 + 845 + SDRAM
- 1,3 TuaCerka + 815 + SDRAM
? -
unclefucka
senior tag
válasz
DarthSun #65176 üzenetére
Köszi ez így sokat segít.
A nagy kapkodásban elfelejtettem a System Info ablak printscreen -jét lementeni. Természetesen megnéztem.
Elmondásod alapján valami olyan bibi lehet, hogy aszerint memóriák mérete nem duplázódott meg. Az SLI deceted volt, azt direkt megnéztem, a többivel nem foglalkoztam.
Hogyan lehet "átsetupolni" a dolgot?
Az a probléma, hogy az eredeti driverrel IRQ ütközésre utaló durva fagyást eredményezett a rendszer: Win elindul -> chime -> hangigng note -> merevre fagy.
Kezdjem el a SLOT-variálást?
3.5-ös FastVoodoo2-t tettem fel. -
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #65129 üzenetére
Ja, de hiába a legerősebb az AGP 1-2x-es kártyák között, ha ezen a gépen bottleneck miatt kb. csak a 17%-át használod ki a kártyának. Nem csak az AGP 1x veti vissza a sebességét, de a 32 megás apertura méret is elég kicsi, meg a proci sincs a közelében, hogy ki tudja hajtani. Így az egész csak mutatványnak jó, a kártya hiába tudna 3DM2001-ben közel 20 ezret kitolni, ha itt csak ~3400-at tesz lehetővé a konfig. Nem vagy vele előrébb egy lényegesen gyengébb kártyához képest.
Ebben a kártyában néha még 3 GHz alati P4-ek is bennehagytak némi teljesítményt, AGP 8x-en, 128 megás apertúramérettel.
-
válasz
DarthSun #65111 üzenetére
Köszi! Ebben a kariban még tudok bízni, de használt GF3 Ti200 és GF4 Ti 4200 / 4400 már halt meg nálam is, ismerőseimnél is, ezért a hármas és négyes szériáért nem tudok lelkesedni. (Tudom, ennyiből nem kéne általánosítani, de a rossz szájíz nekem már hozzájuk kapcsolódott.) A GF2 bármik, meg az FX bármik viszont engem sosem hagytak cserben. Más tészta, hogy a GF2 lepkefing erejű, az FX meg ugye egy nagyon elbaltázott sorozat. Viszont az máig bennem maradt, hogy linuxon (!) szépen vitte a Deus Ex első részét egy FX 5200-as, talán 1024*768-ban. OpenGL-ben nem rosszak talán annyira az FX-szek.
Mikor 2004-ben a PH!-ra regisztráltam, egy 9600 Pro-t hajtottam éppen, és jó volt, de annál azért valamivel erősebb karikat is szeretnék beszerezni. 9700 Pro, 9800 Pro kábé beszerezhetetlen olcsón.
Össze kéne írnom egy játéklistát, segítene eldönteni, mik legyenek majd a legerősebb beszerzendő kártyák. A legtöbb játékomhoz nem kell még egy 9600 Pro se, de mondjuk az első Splinter Cell már húzósabb VGA igényű. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #65096 üzenetére
Jaja pl a Carmageddon 2 vagy Drakan stb.
Érdekes h ikor megszűnt a 3DFX akkor azt hallottuk h ez jó, mert majd gyorsabban és olcsóbban készólnek a játékok mert egyszerűbb lesz fejleszteni tesztelni őket, elvégre már csak openGL/D3D -re kell fejleszteni/tesztelni.
Na ennek semmiféle hatását nem láttam aztán -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #65050 üzenetére
Voodoo 2 SLI-m nekem is volt, bár egy 1700-as Celeron és egy GeForce 2MX400 mellett 2002 őszén. Igazából a legtöbb játék amivel játszottam D3D-s (is) volt kb majdnem mind kivéve az első MOHAA és SLI ide vagy oda a GeForce 2 szinte minden játékban több FPS-t adott és nagyobb felbontást. A legtöbb játék persze megtalálta a Voodoo2-t beállította magát rá és 3DFXben ment. De ha átállítottam GeF2-re akkor jobban jártam. Szóval pár hét után leszereltem az egész apparátust ahogy volt, és akkor jött helyére a legendás GeF3-asom. Ezután néhány nagyon elképesztően spec helyzetet leszámítva nem sírtam vissza a Vodookat egy pillanatra sem.
(A mai kártyám a GTX950 meg ugye tudja a Glideot :D -
-
-
válasz
DarthSun #65066 üzenetére
Hát ez nem jött össze. Elindul a 3D, majd 2-3 perc múlva csíkozásra vált. A 9800- at express módban telepítettem, felrakta az AIW összes programját, lehet az akad valamivel. Most újratelepítem single VGA driverrel, remélem jó lesz, ha a GPU és a RAM rendben van, nincs BGA hiba, akkor mennie kell.
-
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #65057 üzenetére
Erről a DOS alatti config.sys-ről aki tud leírást, ne tartsa magában, kérem..
Jó lenne kicsit részletesebben, sorról sorra magyarázat, hogy hol mi kell, vagy miért szerepel.
Ilyen téren a DOS korszak nekem is fehér folt.Hogy én is gyarapítsam a hülye kérdések sorát:
Ha egy DOS játék hangbeállítós setupjában csak adlib, meg soundblasterek vannak, akkor
valamelyik soundblaster módban működnie kéne egy AC'97-es kártyával? (Cirrus Logic 4299)
Pl vagy a PinballDReams, vagy az Alien BReed csinálta, hogy effektet adott a tesztben, de a zenénél semmi, meg fagyás.. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #65050 üzenetére
Most törekedtem a korhűségre. Legerősebb gépet szerettem volna win95 alatt.
Azaz max 1996-1997-es hardverekkel.Pentium II450-es gépem van egy TNT2 ultrával és voodoo2 8MB-al (régen 12MB SLI volt, de hülye fejjel azt odaadtam egy ismerősnek, most kereshetek helyettük), AWE64 Gold-al (azt is ma adom fel postán, de rakok bele egy SB Live-ot, vagy hogy ne csak Creative legyen, egy vortex2-es Diamond Monstert, kor szerint úgyis az való bele. Azon 98SE van.
Windows ME-re P III 1.4 megy, abba csereberélem a vga-kat V5-GF2-3-4
Xp-t már csak athlon xp-s. és P4 es gépeimre raktam.
Van még 2 kakukktojás, egy dual p3 1.4, abban van most a v5, és egy dual slot 1 rdramos pIII 866 jelenleg GF2 GTS-el.
Érdekes a Quake2, mert elvileg 97-es, de akkor még se v2, se NV TNT nem volt. A korabeli gépeken viszont nem igazán fut jól.
A dos-al az a bajom, hogy tanultam ugyan, de a suliban nem voltak játékos gépek, azaz speaker volt, és alap videó. Talán még 286-os gépek voltak. Tehát parancsokkal magyjából tisztában vagyok, de hogy milyen egér driver kell (egér se volt még a suliban), hogyan telepítsük azt, azt nem tanultuk. C64 után meg már otthon már wines gép volt csak.
Még 3 "hülye" kérdés
A freedos-os ctmouse19 jó egérhez?Ha DOS/win95-öt szeretnék, akkor érdemes egy dos 6.22-t elsőkétn feltelepíteni, majd rá egy win95-öt, vagy elég a win95 dos módja?
Win95 DOS módja alatt kell valami, hogy az egész memóriát lássa a rendszer, vagy csak pure dos alatt van 640k?
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #65042 üzenetére
Már cseréltem drive-ot, most jó.
Fel is raktam.
Nem tudom hogyan bírtak élni a népek a win95-el. 3 éven keresztül
Ennyire nincsenek rossz emlékeim róla.
Szopás szopás hátán.
Felszenvedtem a wint aztán nagy nehezen megoldottam az usb-t, majd hálózati kártyát.
De persze nem látja a nast, oké.
Hangot magától telepíti, de nem szól, oké, driver update, most megy.
3dm99 felrak, kevesli a diretx-et, oké frissít.
Elindít, diaképek.
Ennyire lassú lenne a voodoo rush? -
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #65000 üzenetére
Az a legnagyobb poén. Igazából akkor örültem meg, mikor láttam, reméltem már egy hasonlót látni működés közben. Szerencse, hogy sejtettem, mi lesz ez, legalább nagy vonalakban.
Szóval az egy hengeres torony alakú borda teteje, alatta CPU van, amiről ha le tudnám szedni, akkor is olyan semmitmondó felirata lenne, hogy ihajj.
szerk. Ja igen, arn elég közel jár.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #64998 üzenetére
Na ha így különös, itt a lap képe is (elnézést a quality képért):
Szerk. Ja és ha már furcsa dolgokkal találkozok, befutott egy GUS 3.74 is, amire az eredeti tulaj (valószínűleg) hangerő-potit hackelt. Ez járt némi vezetősáv-vagdalással és szétforrasztással, ráadásul (most már?) a hangerőt nem is szabályozza egyáltalán. Szóval egy újabb projekt ennek a restaurálása lesz.
Szerk2. A laphoz még, megpróbáltam a cache-t felhozni 128k-ról, találtam is egy jumper-csoport, amivel változtathatom a POST-kor kijelzett cache méretet, de az eredeti beállításon kívül semmi sem működött, se 4x512kbit, se 8x256kbit, se 4x1Mbit konfigban. Viszont a 128k fura mód működni látszott akkor is, ha 512-es vagy 1 megás IC-k voltak az első bankban 256-osok helyett. Kicsit WTF ez is, de nem tudok manualt a laphoz, igazából azonosítani se tudom, IBM gyártmány és egy Wang
márkájú gépben volt...
-
-
-
hege8888
aktív tag
válasz
DarthSun #64923 üzenetére
Hát köszi az Everest ötletet
Pedig ismertem még AIDA korából, kicsit megkoptak a régi rutinjaim.Tanulságos sztori volt ez a tanulókör... Persze, hogy nem ESS Solo1 a hangkari, hanem Cirrus Logic
Ráadásul ahogy kerestem neten, feljött a testvértípus 515TE is, na mondom, akkor guglizzunk arra is, csak jön vmi infó, hát ott is NeoMagic256-ot toltak VGA-nak.Na most van öröm, bódottá', süvöltenek a Winampban a Pinballok modjai...
Végül is nem volt rossz hét, két laptopomat újrahúztam.ui: ha van vkinek egy winMe isoja, privátban lepjen már meg
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #64833 üzenetére
Thortonokhoz nem nagyon volt szerencsém komolytalannak tartottam őket a nagy Athlon XP-k mellett.
Igen, voltak dolgok amikben főleg a Bartonok nagyon eltudtak húzni a P4-eshez képest.
Köszönöm, részben az én érdemem részben a hardveré :) 2669 ráadásul napira is használható volt ha elvilseltem a kb 5000-es fordulatszámát a hatalmas toronyléghűtőnek.
Mi alapján válogattad le a procikat?
(majd később ránézek a listádra) -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #64826 üzenetére
Hát én nem emlékszem, hogy mikor kezdtek el SD slotokat rakni a gépre, de 98 december tényleg nagyon késeinek tűnik, főleg ha figyelenmbe veszem azt, hogy 1999 májusában lett meg a 366-os Celeronom amiben már 64MB SD RAM volt.
Nem néztem annyira utána, meg nagyon régen láttam már ilyen procit, de melékeztem, hogy jócskán elmarad a 166-tól az órajele. És nyilván a + rendszerrel együtt (emlékszem mennyire sokan felháborodtak mikor azt bevezették, köztük én is) marketing okai voltak, különben az akkor tényleg csak az órajelet néző emberkék (vevők nagyrésze) nem vették volna.
Nem csak a Barton volt ott jó, hanem a Tbred B is, ha nem is mindenhol de általában játékok alatt biztosan behozta azt a procit aminek az ellenfelének szánták (pl a 2200+ egy 2200MHZ-es Pentium 4-et) ráadásul eléggé jól tuningolható darabok voltak, és Celeron árban mentek vagy minimálisan drágábban (+1000ft) mikö9zben P4 teljesítményt adtak.
Nekem az is tetszett h egy idő után nem volt Duron, hanem úgy volt szegmentálva a piac, hogy az alacsonyabb órajelű régebbi modellek voltak az olcsóbbak, meg az alsóbb kategória, az újabbak, magasabbak meg a felsőbb. így nem volt oyan h már gyártásakor is szarnak számító proci, mint pl a Celeron.Az már leginkább az én személyes élményem, hogy volt egy 1466-osom amit a megvétele után pár nappal feltoltam 2600+-ra (12 ezerért vettem a procit, és a 2600+-os volt akkor 72000ft), majd 2200MHZ-en 2800+-al, egy darabig még alternatívája sem volt. (osztálytársam pont akkoriban vett gyároi 2600+-ot, és hát megette a sárga irigység, hogy hatod áron megoldottam ugyanezt). Nem mellesleg elég sok jól húzható 1700+-al találkoztam, az enyém is kései pályafutásá során már 2669MHZ-en működött napi használatra. (ami egyébként PRben megfelelt volna vagy 3600+-nak)
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #64824 üzenetére
Ilyen EDO/SD lapokra még én is emlékszem. Az ASUS fura h nincs rajta SD, eléggé régi lehet.
A PR166-ra is emlékszem, egy oszt társamnak volt olyanja, mikor nekem 366-os Celeronom. Ezekkel volt valami huncutság, tán 166-on sem ment csak vagy 120-on, de azért 166.. .
Emiatt fogadtam aztán kélsőbb nagyon kétkedve az Athlon XP-knél a pluszos rendszer pl. 1700+ (1466MHZ) -
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #64633 üzenetére
Nekem csak 486-osban volt ilyen 52×24×52-es Sony CDRW. Nagyon komoly cucc, még a legvastagabb, legstabilabb lemezt is úgy pörgetni, mint egy jet engine, mintha turmixgépben darálná az ember a lemezt. Szabályosan félelmetes, minden egyes alkalommal azt hittem, hogy eltöri a lemezt. Nálam sose fordult elő lemeztörés, pedig sokan panaszkodtak netszerte, hogy szerette szilánkosra törni a CD-t, főleg, azokat a lemezeket, amelyeknek kicsit deformált volt az alakjuk, síkjuk, vagy pl. ilyen hitelkártya alakú promó CD-k voltak. Nem véletlen, hogy a gyártók is feladták egy idő után a nagy rpm-es meghajtókat, és inkább rámentek a stabilabb mechanikára és a megbízhatóságra, mivel észrevették, hogy a sebesség tekintetében legtöbbször úgyis a lemez meg a PATA interface sávszélessége a szűk keresztmetszet.
De nosztalgikus, mert voltak idők, amikor akkor volt valaki ember, ha 20000×-es drive-ja volt, vagy egyáltalán CD írója
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #64633 üzenetére
Jogos, de ebbe azért mindent író/olvasó scsi-t nem olyan egyszerű találni. Ez egy 98-as gyártású 4/2/6-os Yamaha, amihez még a külső házat is megkaptam. Persze a gépben jobb helye van.
Elkezdtem egyébként telepíteni. Először még floppyról Dos 6.0, gmouse és aspicd driver. Utána szépen felment rá a Win95, ami az S3 videokártyát és az Intel 82595 hálókártyát magától fel is telepítette.A Promedia hangkártya is megkapta a driverét és már csak a HP Tape drivehoz kell keresnem valamit. Viszont Windows alatt az egér szívat. DOS alatt szépen működik, de Ein95 alatt semmi, nem megy. Logitec sorosnak ismerte fel, de próbáltam már szabványos és Microsoftként is.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #64553 üzenetére
Ugyan, ilyen nagyon régi retró Windowsoknál ez nem gond. A winworldpc.com-on le tudsz tölteni mindent, DOS, Win 1.0-WinME-ig, NT4-2000-ig minden Windowst abandonware-ként, upgrade, nem upgrade verzió, első kiadás, OSR2, OSR2.5 Win95-nél, Win98, 98 SE, többféle nyelven (magyar is van néhányból, igaz nem mindnél), ami szem-szájnak ingere. Még termékkulcs, bootfloppy is mellékelve van. Ezek annyira muzeális régiségek, hogy az MS sem üldözi warezként.
Igazából mióta lejárt rá a támogatás, én az XP-t is abandonware-ként tekintem, nincs értéke, nem árusítja a MS hivatalosan sehol új szoftverként.
(#64556) frescho: az OS/2 azért kicsit jobban fut a Win95-nél 386-oson. Nem valami csodálatos élmény sebességügyileg, de pár fokkal mégis csak „simább”.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Horgász topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i7-4600M I 8GB I 180GB SSD I NVIDIA i 15,6" FHD I W10 I Gari!
- Gombászkönyvek egyben
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged