- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #104305 üzenetére
Nos, ez egy rohadt komplikált kérdés.
Két fontos dolgot kell tisztázni :
1. Játszik-e a tuning?
2. Melyik évet írjuk?1. Mert a 2400+ -os TBred B szinte biztos, hogy megy TBred B-ben 2800-3000+ -nak megfelelő órajelen, csakhogy teszi mindezt a Barton 2100MHZ-e helyett a Tbred B 2800+-on 2240MHZ-en, 3000+-on pedig 2407MHZ-en, amivel összehasonlítva a Barton 1833/2200MHZ-e némileg lemaradás.
Ha a tuning nem játszik akkor Tbred 2400+ VS 2500+ Barton még lásd 2-es pont, a Tbred 2400+ VS 2500+ Barton esetén már inkább a Bartonra hajlanék, pláne, hogy az idő neki dolgozott.2. A Bartonok dupla cache-ét eleinte nem sok minden használta ki, az alacsonyabb órajel viszont lehetett kellemetlen meglepetés a korabeli játékok alatt. Később azonban ez szépen beért, ezért a Barton egy ideig nagyon is jól öregedett.
2004 legvége, 2005 eleje után szép fokozatosan egyre jobban jársz a Bartonnal.Én az 1466@2669MHZ-es Athlon XP mellett kívántam a két magosokat, főleg, hogy akkoriban a munkámból kifolyólag napira láttam E6300-as E6400-as C2D-ket. Ráadásul még akkoriban is sok saját rls-t készítettem filmekből és sorozatokból, amiknek a konvertálása mellett baromi jó lett volna játszani, ehelyett még a lightos netezés is komolyan tudta lassítani a folyamatot, ahhoz képest mintha hozzá se érek a géphez.
Ugyan a konvertálás az órajeltől függött, így egy E6400-as is visszalépés lett volna komolyabb tuning nélkül, de egyrészt sok akkori C2D ment igen jól (akár 2500-2600MHZ is gyári léghűtővel) ; MÁSRÉSZT a két mag nemhogy netezni, de játszani is lehetett volna a konvertálás komolyabb lassítása nélkül, ami teljesen más fénybe helyezte volna a dolgokat. És akkor még nem vettem hozzá, hogy addigra jó eséllyel volt a konvertáló szoftverben HT/több mag támogatás.
De sajnos akkoriban ez nekem kimaradt sajátban, mivel nem volt pénzem váltani -
válasz
Pista0001 #104159 üzenetére
Az, hogy mennyire ormótlan vezetni nem jelenti, hogy nem tud lépni, ha kell. De inkább utazó autónak jó, ahogy a mostani autóm is. Van benne kraft a pályára még a németeknél is, de az Alpenstraßen sem jött meg a kedvem, hogy kinyomjam a szemét. Egy UP-ot is vidámabb vezetni.
KROK640: Tudom, hogy írtad, akkor úgy egészíteném ki, hogy ahhoz kellene mondjuk úgy 500 millás vagyon, hogy ne fájjon annyit autóra költeni. Ez kb. az elérhetetlen kategória sajnos. De egy XM még beleférhetne a keretbe
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #103943 üzenetére
Nos, ha ez segít, a Debreceni belvárosi lakásunk csendes utcában 2003-ban ment el 4 Millióért, tehát szerintem kimondhatjuk, hogy 2000-ben 3 Milláért, - ha Pesten nem is - de Debrecenben tutira lehetett volna venni egy háromszobás lakást. Az pedig (csak a Tócival vagyok up to date így hirtelen) még paneles környezetben is mára felülről nyalja a 30 Millát.
vagyis elmondhatjuk, hogy az a PC akkor egy lakás árát érte, és ha ugyanolyan jó befektetés lenne akkor ma 30+ Millió ft-nak kellen lennie. Ezt lakáson kívül maximum néhány autó tudja, ha szép állapotú.
Jó múltkoriban hüledeztem (asszem ezen a fórumon) valami hasonlóan TOP PIII-as 1M ft-os árán, de ha belegondolsz az akkori értékéből még ígyis nagyon csúnyán veszített. -
arn
félisten
válasz
Pista0001 #103864 üzenetére
Teljesen mas hutoket hasznaltak akkoriban, 2001 kornyeken meg konkretan nem volt mit rarakni az akkori kazanokra, ha “halk” gepet akartal - az osszes akkori borzalom hangos volt, cserebe nem hutott. Az egesz 2001es korites nem alkalmas a hosszutavu felhasznalasra, nem csak a huto - haz, tapok, stb. Ezt a gepet nem csak egyket evig hasznalnam.
Pentium3ra meg nem is kell modernebb huto, levan a korabeli dbokkal
Van socket a gepem 2003bol, akkor mar meg is tudtak huteni rendesen. -
-
-
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #103254 üzenetére
Próbáltál már aluminiumot megfúrni ennyire a szélén úgy, hogy közben nem mozdul ki a fúrószár a tervezett útvonalból? Mert én próbáltam. Nem sikerült.
Az egyetlen jó megoldás egy diódával azonos méretű bemarás lenne szerintem valahol a cpu kupak környékén úgy, hogy a furat ~1mm része nyitott lenne és érintkezne a kupakkal. Aztán oda mehetne bele a dióda. De ezt modjuk biztosan nem tudom megcsinálni.
Mással csináltatva pedig többe kerülne, mint a gép kompletten.
Meg hát ezzel a hűtővel...gban:
Ez azt feltételezi, hogy a dióda pont akkora, mint a hézag. Ha kisebb, akkor nem érintkezik tökéletesen. Ha nagyobb, akkor vagy a borda nem fekszik fel rendesen vagy a diódát roppantja össze. Szerintem s478 esetében ez nehéz futam lenne.
Valami kupak nélküli cpu esetében a hely is nagyobb egy thermal-sensor elhelyezéshez.Más esközöknél járható út, hogy a borák közé ékelődik a dióda, de egy cpu esetében elég gyors hőmérsékletváltozások vannak, amiket a borda hőfoka lassabban követ le.
Mindegy, amúgy sem ér a folyamat szerintem ennyit, inkább csak elgondolkodni érdemes a lehetséges megoldáson. -
törölt tag
válasz
Pista0001 #103243 üzenetére
Nagyobb kerdes, hogy egy s478 eseteben hogyan lehet a cpu kozeleben elhelyezni egy ilyen diodat es hogyan lehet bekalibralni, hogy relativ pontos legyen?
Masik hobbim a mikrokontroller, szoval barmi ilyesmi vezerlest megepitek.
Megoldhato lenne egyszeruen egy hoerzekelos vezerles pwm-el a ventiknek, i2c protokollal egy kis oled kijelzovel, par nyomogomb a beallitashoz, etc.
De azt nem tudom a szenzort hogyan tudnam elhelyezni, ami szepen koveti a cpu hofok valtozasait. -
-
-
arn
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102950 üzenetére
Igazából minderre amit leírtál nekem 2003-2018 15 éves időszakában a különféle tematikájú szakfórumok bőven megadták ugyanezt.
A kapcsolati hálós rámtalálásra meg nem számítok, a face még a kirakott dolgaimat is elsüllyeszti. Kirakok egy képet, hogy egy kézen állva a Himalája tetején épp megmentem egy kislány életét, miközben a 100.-ik véradásom ünneplem, és kapok rá két hét alatt három LIKE-ot. Random csajismerősök profilképet cserélnek, egy óra alatt 300 LIKE.
De gyakorlatban is az a tapasztalatom, hogy a fórumok jobbak erre, volt olyan - mára sajnos megszűnt - tematikus fórum, ahol az írásaimat a végén már 10 ezren(!) olvasták.#102952 jokeph :
Az nekem az egyik böngésző ablakban folyamatosan nyitva van (csak a kolompolása van kikapcsolva), mert elég sok ember szokott nekem ott írni, aztán ha épp van üres járat, akkor olvasom/válaszolok. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102944 üzenetére
Az FB csoportok nagyon el van b*szva. A keresője tragikus, a csoportok elrendezése ahogy van tragikus, nehéz visszaolvasni és még sorolhatnám. Ilyen fronton azt mondom, hogy sokkal jobbak a tematikus szakfórumok, áttekinthetőbbek stb. Talán csak annyi előnye van ezeknek a csoportoknak, hogy az egységsugarúnak nem kell kilépnie a facebook égisze alól, folyamatosan maradhat az adott felületen.
De egyébként nem is értem azokat akik oda csinálnak csoportot meg blogolnak, meg cikkeznek. Nekem tök alap lenne, hogy a platform amire alkotok, az az én saját platformom legyen, amit teljes mértékben - de legalábbis nagyon nagy százalékban - én uralok. De úgy tűnik erre is csak én gondolok, sokaknak megfelel az, hogy mindenféle algoritmus szivassa, meg bármikor ki és letilthatják, adott esetben a saját írásait nem tudja szerkeszteni stb, akkor tegye. -
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #102754 üzenetére
A LED akkor fog vilagitani, ha a gep kapcsolja a vilagitast. Ha a csatlakozo nincs bedugva a gepbe, akkor a LED nem vilagit. Ha bedugod, es tolt, akkor lesz sarga, ha pedig nem tolt, akkor lesz zold. Azt, hogy tolt-e, azt onnan tudja a csatlakozo, hogy ~20V koruli feszkot ad vissza a gep, a jack dugo hegyere. Szoval, merd meg, hogy latod-e rajta a kello feszkokat.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #102754 üzenetére
Nem ismerem a lelki világukat, de ha jól sejtem, világítania kéne üresjáratban is. Ha nem csinál semmit, akkor tényleg érdemes megpórálni egy másikkal (mert akkor vagy nem világít üresjáratban gyárilag se, vagy pedig előfordulhat, hogy a töltő a halott). Az eredeti leírásodból úgy vettem ki, hogy csak akkor nem világít, ha rá van durva a gépre.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #102735 üzenetére
Ha zárlatos a bemeneti oldal, akkor 0 voltot fog mutatni a töltő, mivel lekapcsol benne a zárlatvédelem, ezért sötétedik el a led is.
A merevlemezt usb átalakítóval rá lehet dugni a gépre, gondolom sima szabvány ide vinyó. Hogy milyen fájlrendszer van rajta, az már más kérdés, talán egy linux alól le tudod szedni.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #102747 üzenetére
A tolto pedig budapesten van!
Akkor, mar csak az oprendszer verziot kene tudni, hogy filet keressunk-e, vagy pl log parancsot olvassnk
. Ha Sierra vagy ujabb (tippre, High Sierra lehet), akkor egy megfeleloen formazott log command kell neked:
log show --predicate 'eventMessage contains "Previous shutdown cause"' --last 24h -
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #102744 üzenetére
Megint elhallgatod a lenyeget, hogy milyen tipus is az a gep
A 2011-es MBP sorozatbol a 13"-as gep alapvetoen kezesbarany igaslo, a 15" es a 17"-es modellek pedig idozitett atombombak, a bennuklevo fostalicska Radeon GPU miatt. Szoval, ha 13"-as geped van, annak mennie kellene. Ha kikapcsol, akkor el szokta menteni, hogy miert, amit bekapcsolas utan a logbol elo lehet turni. Az akku egyebkent, milyen allapotban van benne?
Ez ugye feltetelezi azt, hogy olyan toltocsatlakozod van, amin van LED
. Az eredetiken szokott lenni ez leginkabb. De lattam mar olyat, hogy kosz vagy valami miatt, a LED indikator nem is mukodott. Szoval,az nem is biztos, hogy jelent barmit. A tolto kabelere sokan nem vigyaznak, igy sok embernek eltorik, vagy beletorik a csatlakozo, stb. Szoval, siman lehet, hogy a toltod se jo.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #102742 üzenetére
Az A1052, az a Late2003 modell lesz. (ez a szam altalaban tobb speckoju gepre is illeni szokott, mert alapvetoen ez a chassist azonositja).
Az 1.5G? Az egyszeruen. A 15" es 17"-es modellekben 2 RAM hely volt, az egyikbe van egy 512-es, a masikban van egy 1024-es modul. A 12"-es gepben maximum 1.25G rakhato, mert van neki 256 MByte integralt memoriaja, es egy darab slotja.
Ott tipikus hiba volt a RAM slot halal, ha pedig halott a RAM slot, akkor sekepsehang hiba volt, ha a halott slotban volt RAM.
Nekem, van egyebkent, ezekhez, garantaltan mukodo toltom.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #102735 üzenetére
A jack tove (ami hangnal a gnd), az a 24V, a gyuru (ami hangnal a right), az a GND, a hegye szerintem csak a leddel jatszik szerepet, az arnyekolas pedig valami nagy ellenalassal van a GNDre kotve. Pontosan melyik modellt szerezted? Ott volt GPU hibatol kezdve, ram slot hiban at, eleg sokfajta nyug.
-
Pikari
veterán
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102712 üzenetére
Nálam elég szerencsétlen volt a helyzet, 2007-től 2014-ig gyakorlatilag az egy fizetésemből négyen éltünk, plusz hitel is volt (és még öcsém diákhitelét is én fizettem vissza végül).
Míg a haverok új gépeket, új telefonokat vettek, nyaralni mentek, kocsit vettek/kaptak, addig én szorgalmasan dolgoztam a rohadt nagy semmiért.
Néha elmentem bulizni, de azt is teljesen más anyagi szinten mint a többiek. Ha valamim pedig tönkrement, akkor megtanultam nélküle élni. 2010-2015 viszonylatban egy régi, rossz billentyűzetes törött telefonom volt, amin soha nem volt egy fillér sem.
Emlékszem 2012-ben eljutottam Hegyaljafesztiválra, mai napig élénken él bennem, hogy féléves aktív és tudatos spórolás volt, és rengeteg szerencse, hogy összejöjjön az a 15 ezer ft amivel a zsebemben aztán nekiindultam a fesztiválnak. Másnak ennyi a napi költő pénze volt. Így aztán az új gépnek vagy a gépfejlesztésnek nem volt nagy realitása.
Több eseménynek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, akkor utána egy ideig Cipruson éltem, és ott kezdtem magamra találni, aztán onnan lassan, de biztosan megindultam felfelé
Idén januárban még hétszámjegyű megtakarításom volt (ami mostanra 4 számjegyűvé olvadt-- ez is egy "szép" story, és jól mutatja ma MO-n mennyire kiszolgáltatott az ember ) ami azért jelentett valamit, a saját tehermentes családi ház mellett. Emellett az év egy részét Ausztriában töltöm a svájci és német határ mellett Bregenzben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102495 üzenetére
Én meg a sajtó mellett tartottam általában pár hetes tesztidőszakot is.
Hogy mennyire nem volt népszerű a Vista, jól mutatja, hogy az évek során csupán egyetlen valaki kérte, hogy Vistát tegyek fel neki, senki más. Pontosabban kérte más is, de csak egyvalakinek kellett tényleg fel is tennem, a többieket meggyőztem XP-ről vagy Win7-ről.
-
Pikari
veterán
-
válasz
Pista0001 #102488 üzenetére
Igen, a 2006- os vas a szegényebbeknek nosztalgikus lehet a Win7 korszakra is.
DX : SSamHD- t próbáltam nemrég. HD6850+XP(+DXMedia 2010 kell hozzá), nemrossz, viszont W11+GTX1650- el látszik az előny, több FPS, szebb kép, ultrára lehet húzni, tipp hogy a valós DX9 vs 11 közrejátszik. A gigantikus 6870- el XP alatt is jobb lesz sztem, sokkal gyorsabb kártya, cserébe még hűvösebb is. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102480 üzenetére
A Win7 tökéletesen feleslegessé tette a Vistát, ugyanolyan szép volt, csak kicsit talán még divatosabb is, sokkal kisebb volt a gépigénye, miközben funkcionálisabb volt.
Jah, és az utolsó Wineows volt, ahol még ki lehetett kapcsolni a frissítéseket, és nem kellett X naponta azon aszalni, hogy vajon most mit fog elb*szni a következő frissítés?A 8-al nem vesztettél semmit, csak érintő kijelzővel volt jó, gépen szenvedés az egész. Látszik is, a végére már egész Windows 7 szerű lett, csak sokkal-sokkal csúnyább kivitelben.
-
arn
félisten
válasz
Pista0001 #102477 üzenetére
Epp ez a lenyeg, hogy az elozo kort a valtaskori csucsgeppel fedem le, a kompatibilitas igy perfekt es a sebesseg ki van maxolva. A bena wineket kihagyom (millenium, vista, win8). Par eve meg win7en dolgoztam igazabol azt is nehez nosztalgikusnak nevezni.
tehat a 98as build a 95-98 idoszakhoz keszul, a 2001es a 98-2001eshez.
-
sidi
aktív tag
válasz
Pista0001 #102457 üzenetére
Szóval elég kicsi a 2.5" HDD áramfelvétele, hogy ellássa az USB
Nekem az előbb linkelt blogban lévő Dell 486 laptop 0.3 A-t vesz fel,
nemrég láttam mivel elpukkant a gyári töltője tavaly, azóta labortápról megy, ami max. 0.8A-es, még sulis koromban építettem 723-al, a TIL311 kijelzőket PIC16F870 hajtja.
Ezt a tápot a floppy viszont lehúzza és akkor kikapcsol a gép.
18V-os és asszem 2.4A-es az eredeti, de gondolom az akkutöltés miatt ilyen sok.
[kép] -
sidi
aktív tag
válasz
Pista0001 #102452 üzenetére
Valóban
és kell neki külön táp is?
Tehetnél fel képet a laptopról is, az is érdekes lehet.
Memóriát lehet érdemes bővíteni, ha nem találsz FPM-et akkor lehet EDO-t átalakítani,
mint ahogy én is tettem:
486-os Laptop memóriabővítés -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102307 üzenetére
+1
Pontosan, így ahogy mondod.Igen, és ha már letöltve tartod a játékot, akkor meg érdemes kiírni. És bizony megeshet, nemrégiben az AC Black flag vált érdekes módon játszhatatlanná azoknak akiknek megvolt digitális formában. De mondhatják egyszer azt is, hogy mától havi díjas lesz az amit egyszer megvettél. Mit tudsz csinálni? Semmit. vagy online gameknél lelövik a szervereket? Megint semmit sem tudsz csinálni.
Tulajdonképpen szörnyű, de miután fizetsz érte, még ki is leszel szolgáltatva.Kivasaltam a kalóz zászlót, megyek felhúzom.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102083 üzenetére
Nekem az is beszédes, hogy a 4TB-os HDDmet ami a gépben van 2021 március 1-én vettem 25 ezer ft-ért. Most ugyanaz a HDD ugyanott 39 ezer, holott letelt 3 év! (és 10 nap)
Eddigre szerintem jogos elvárás lenne egy 10-13 ezer ft-os ár rá, erre még egy igen jelentős emelkedés is volt.
Másszóval én is azt látom amit te. És nem pusztán a gyenge ft ez. -
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #102083 üzenetére
Vedd figyelembe a minosegi "elcsuszast" is. 6-8 eve a consumer cuccok CMR-ek voltak (max szerverben volt SMR driveunk, ami viszont host managed volt, igy a host tudta, hogy 256 - 512 MByteos SMR blokkok vannak/voltak a disken es azokat egyben irogatta es torolgette, kb hasonloan az SSD-khez meg a trimhez stb.), addig ma a consumer HDD piac kb nagyreszt onboard SMR-es HDD-bol all (ahol vagy sikerul idoben az iras, vagy nem, vagy timeout lesz, vagy lassulas stb). Ha te CMR-es disket akarsz vasarolni, akkor vagy ugyonannyit, vagy tobb penzt kell kivenned a zsebedbol, mint 6-8 eve, mert egy minosegi kategoriaval feletti kategoriabol tudsz csak valasztani, vagy egyaltalan nem tudsz valasztani, mert eltunt a termek.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #102075 üzenetére
Kb tavaly óta elkezdett beomlani a hdd piac végleg... nehéz megmondani, hogy mi történik, de el tudom képzelni, hogy már csak addig gyártanak hdd-t, amíg a mostani gyártósorok mennek, van alkatrész a raktárban, de nagy újdonságok már nem lesznek. Az újabb gyártósorok segítségével már konzumer szintre is le fognak jutni a több terás ssd-k, ahogy dartsun is írja, hdd-ből már rég 32 teránál (sőt, inkább 100 tera körül) kéne tartani otthoni szinten, de ez nincs, 20 tera fölötti hddk is csak kísérleti jelleggel vannak, kb 10 éve nem fejlődött semmit a hdd ipar, úgyhogy én a helyükben tartóstejet már nem vennék.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #102075 üzenetére
Nem nagyon van benne sokkolo pedig. 2018-ban, pont 61690-ert vettem 6 TB-s a WD60EFRX (CMR) driveokat. Ha ezt az arat aktualizalom az inflacioval, akkor most kb 95 ezer forintba kellene kerulnie 1 db drivenak. Most egy 6 TB-s WD RED CMR drive (WD60EFPX) ugyonugy kijon ma is hatvanparezer forintbol. Tehat, elegge sokat csokkent az aruk.
-
válasz
Pista0001 #102069 üzenetére
Nálam az optika is pontbelövéssel jön, 2m magasan. Így kb 1 óra alatt végzett a szolgáltató. Kivésettem volna?, 1 napig is itt dógoznak, utána meg takarítás, az ok hogy visszaglettelik, de az újrafestés már az enyém. Amúgy meg a Mátrix hajó a példaképem, láttad ott a kábelezést?, nálam is hasonló a bűnbarlang szobámban
A kinézet a nőknek számít, a férfiaknak a funkcionalitás, működés a lényeg. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102065 üzenetére
Nem vagyok NAS ellenes, csak nekem egyszerűen nem kéne, mert több lenne vele a bajom, mint amennyit profitálnék belőle.
Igazából kábelcsatornában is el lehetne vinni, de emeletek között meg nagy távolságon kellene mozgatni, egy rakás ajtót ki/átfúrva stb. Iszonyú meló lenne. -
válasz
Pista0001 #102065 üzenetére
Miért kell a falakba az UTP? Felesleges, csak a hibalehetőséget gyarapítja. Szomszédban belső felújítás volt, UTP befalazva, aztán nem ment a SMART TV a szobában. Krimpeltem nekik egy 15m- es kábelt, príma lett a kép. Há' de ezt meg most hogyan ?, mondtam hogy én megoldottam, de az már az ő dolguk hogy újra kivésetik a falat, vagy pontbelövéssel tudom rögzíteni a kábelt 2m magasan...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102058 üzenetére
Igen, akad, oda mennek a backupok.
NAS : nem, mert egyrészt nem vennék ezért külön NAS-t, másrészt nem kell, hogy egy gép 24/7 menjen. (Ha nagyon akarnám a 4th gen I3 simán lehetne NAS : I3 4170, 16GB RAM, GTX960 2GB / RX570 8GB, 120GB SSD, meg ami HDD-t még beletennék.) Azonfelül nekem itt a gépben sok adatra gyorsan van szükségem, meg helyben, nem lenne túl jó, hálón ökörködni a tárhelyeimmel. (akkor még kábelezzem be a házat is, a NAS max a földszinten férne el, meg ott nem zavarna, de akkor eléggé sok kábel is kellene, Wifi nem opció a sebesség és a vasbeton miatt. A konyhában már semmilyen wifi nincs pl).
#102057 DarthSun : pontosan leírtad, hogy miért nem szeretem a mai házakat. Plusz nekem az alsó táposság is hátrány, meg a ház tetejére rakott kapcsolók és USB-k is.
-
válasz
Pista0001 #102058 üzenetére
Nálam sincsenek nagy kapacitások. Összességében csak amiatt nagy a tárterület mert sok gépem van. Egy-egy gépbe azért nem kell nagy vinyó, mert max középrégi gamekkal tolom. A fontos mentések meg többhelyre mennek, több gépre, BD lemez, 10- es karton pen, 1TB Pen SSD, +a nagyon fontos családi képek még DVD lemezre is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102054 üzenetére
Nálam :
1TB M2 SSD, 4+2TB HDD a nagy mindennapi gépben.
Van itthon még egy 12400F, abban 1+1TB SSD+HDD
Van offline külső házban 4TB Seagate meg egy 2TB WD. 1TB Samsung csak magában külső ház nélkül. Szintén az asztalon egy 500GB-os ADATA SATA3 SSD
A 4th gen I3-ban 120GB SSD.
320GB SATA HDD és 160GB IDE HDD a retronak.NAS nincs. Ezért is kell nekem a gépbe halmozni a HDD-ket. Beférne egy harmadik HDD is a gépbe, de akkor a három HDD közvetlenül egymás mellett lenne, ami hűtés szempontból nem lenne optimális.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #102047 üzenetére
Tudod ezzel az a baj, hogy a házamba kényelmesen csak két HDD fér be (meg van egy ODD, de az kell) tehát ez nekem praktikusan azt jelentené (mivel a 4TB-ost 4TB-osra cserélni nem érné meg
) hogy a 2TB-osat cserélem 4TB-osra, vagyis 40+ ezer ft-ért jutnék 2TB extra tárhelyhez, ami hát ... finoman szólva sem jó üzlet.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #102047 üzenetére
Átlagfelhasználóknak elég a 300 gigás vinyó (ssd) is, teljesen felesleges a nagyobb. Ez így van.
Viszont van, amilyen felhasználáshoz már nem tudsz meglenni kisebb vinyókkal. Például aki újabb AAA játékokkal játszik, van, amelyik 200 giga körül van... ilyenből párat felraksz, már is tele van a 4 terásod.
-
válasz
Pista0001 #102031 üzenetére
Sőt : SB Live jól megy DOS alatt is, a gyári Creative DOSDriver is használható, valamint az SBEmu is jól kezeli, utóbbi a modern alaplapit is. Modernebb gépen is le lehet fedni az egészet, CPUSpd - 1MHz- től CPU full- ig állítgatható. Amelyik korabeli cím tisztességesen lett kódolva, ahhoz nem is kell frekicsökkentés, Carmack játékai, még a Wolf3D is jó nagy órajelen, aztán DooM, Quake1-2. Duke3D- t is futtatom 2.6GHz Xeonnal, rendben van.
Néhány még régebbi cím is ilyen, csodálkoztam hogy az Arkanoid, SpaceComm, Bats ok. CDMan, Construct nagyon felgyorsul, 20MHz/286 tempóra állítva ok. 3D- ből a Descent is gyorsul, azt P1 sebességre kell lőni.
Ettől még lehet retró gépet építgetni, csak érdekességként regéltem, hogy ma már gyors géppel is vissza lehet időutazni.
Van olyan, ami még kifog rajtam, de vizsgálgatom. Pld a Doom1 szépen megy az alap 320x200- ban, de van dosos módja nagy felbontásra, regiszterhibával leáll, most épp arra keresem a megoldást. -
arn
félisten
válasz
Pista0001 #102015 üzenetére
A bevezetoben ezert krealtam a nagy benchmark tablat, hogy attekintest nyujtson hogy fejlodtek a gepek sebessegben, masik problema a kompatibilitas, de ott probaltam olyan gepeket hozni, amik a sajat korukat jol lefedik, kiindulasnak jok.
A masik tabla a kor szerinti megjelenesek, hogy latod a kortars hweket.
De ha nem akarsz ennyire belemelyedni egy 2000-2001 kornyeki p3at es egy gyors 486ot ajanlok a dos, w9x lefedesehez.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #102017 üzenetére
Ezekhez valóban jó a p3 is, de akkor olyan p3 kell, amin van még ISA port is (a hangkártya miatt). Aztán ilyen 800 mhz coppermine környékén az már nem annyira gyakori. Azok a p3/celeroncs lapok, amiken van még isa, nem nagyon szoktak tudni 400-500 mhz fölötti procikat, esetleg max 700 mhz via chipsettel. Van kivétel biztosan, de elég nehéz lesz olyat találni, mert a nagy órajelű proci támogatása és az isa foglalat eléggé ellentétes irányba mutató vektorok.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #102015 üzenetére
Jó irányba gondolkodsz. De ha a pentium1-et esetleg nem akarnád kihagyni, akkor az a 286-386-tól kezdve akár az xp éra elejéig bezárólag képes lenne az igényeket lefedni, mert a dosos játékokat és programokat is teljesen jól tudni fogja futtatni. Pl egy super socket7, amit tele lehet rakni rammal, és bele lehet pattintani egyszerűen egy fx5200-at, opcionálisan esetleg egy PCI-os kártyát a régebbi játékokhoz.
A későbbiekhez meg már akár pci-e alapokon is építkezhetsz, azokhoz akár egy teljesen átlagos modern géppel is neki lehet vágni.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #102006 üzenetére
Most küzdök egy 24 éves tengerkapuval épp... Pár órám elment csak arra, hogy vissza bírja adni a linux a blokk eszközt hozzá, természetesen még a bootot is akasztja. Természetesen a partíció pont beletenyerelt pár száz rossz szektorba. Megküldtem random adatokkal, gondoltam, megcsuklóztatom kicsit a rossz szektor reallokációt (szerencsére ez már smart konform). Lett is rajta kb 300 reallokált szektor azonnal.
-
válasz
Pista0001 #101820 üzenetére
Műszakilag asszem nem lehet túl bonyolult. Az LCD alapból fekete-fehér, csak a felette levő RGB mátrixot kell kikapcsoni áteresztőre, vagy mindegyiket egy fix értékre kapcsolni, hogy színkombinációk helyett csak a világosság értéke jusson át, nemtom hogyan oldják meg, csak tippelgetek. Pld ebook olvasásra is jó, oda nem fontos a szín.
-
envagyok
veterán
válasz
Pista0001 #101742 üzenetére
Ezzel annyi a gond, hogy nem akarom mindig kiszerelni a hdd-t, mondjuk egy játék telepítése után.
Azért lenne jó, ha win95-win7, de minimum xp op. rendszeren fusson.@arn
Mindegyik gépnek külön mentést csinálnék, testre szabottat, miután feldrivereztem, játékok fent vannak, hogy ha beszarik a hdd-je, egy üresre visszatolva a rendszert mindenféle újratelepítéstől mentesen hamar használni lehessen újra.
De a régi tartalék hdd-im sem típusban, sem méretben nem teljesen egyformák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Death Stranding (PC)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest