- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #96901 üzenetére
Mondjuk nekem a lényeg most a 05/06 esetleg 03
A nagyon régieket nagyon nem is próbáltam. Mondjuk x79-es konfigomra raktam XP-t, de azon nem igen próbáltam egyik régit se (pár 05/06-os lefutott, de jóval szarabb eredményeket kaptam mint mondjuk 7-en, amit nem értek
)
-
Fücsök007
őstag
-
válasz
DarthSun #96894 üzenetére
Eddig nem jártam sikerrel, de majd holnap folytatom.
Egyébként egy HD 4850-es van bent, erre direkt gondoltam (5700 XT-hez csak Win 7-es driver van
). Ja igen, majd a Windows 7-et is azért megpróbálom, már azon is jobb pontszámokat tudnék elérni mint 10/11-en (szerintem).
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #96891 üzenetére
Ha a felépítést nézzük, akkor Alder/Raptor Lake 6 magos és Ryzen 6/8 magos procikkal van értelme még XP-t felrakni, mellé mehet GTX 980 olcsón. Viszont Zen6 már teljesen új Infinity Fabric megoldáson alapul, + nagyon más lesz a design alapból is, így az már felejtős lesz több okból. Hasonlóan teljesen más design lesz a leendő Arrow Lake is, ezért szerintem bármilyen változásra később már nem érdemes számítani. Engem Win2000 teszt komolyan érdekelne bármilyen modern platformon GTX 960-as kártyával.
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #96814 üzenetére
Annak idején a 366-osom azért lett 466-osra cserélve, mert az alaplap (amibe 366-os Celeron volt de rendes PII-t is támogatta) 8GB-ig ismerte fel a winyókat. 2db 20GBás winyóval külön-külön és együtt is ugyanazt csinálta : a RAM leszámolása után a detecting IDE-nél lefagyott. A biosban sem látta. Mikor limit capacity jumpert tettem, rájuk, akkor együtt és külön-külön is simán látta őket. Csak hát úgy érzetem, hogy a 40GB tárhelyből 24GB-t "elengedni" túl nagy luxus. Ezért jött a lap (és azzal a CPU és VGA) fejlesztés. így lertt a 466-osom.
Egyébként Acorp, Procomp lapokból PII alá volt több tapasztalatom, és nem kezelték, nemhogy a 30GB feletti, de már a 8GB feletti winyókat sem. Ugyanakkor Árpi haverom 166@233-as P1-ese (igaz az ASUS TX97 lap volt) simán vitte a 20GB-os HDDket is -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #96827 üzenetére
Ha már több VGA (pci-e):
MSI 870A Fuzion-nal játszott már itt valaki ? -
Vladi
nagyúr
válasz
DarthSun #96825 üzenetére
az os2 utódja elvileg az arcaos, de az fieztős. A beosnek meg a haiku. Ez lesz a kövi.
Adott platformra alapvetően az arra portolt vagy eleve arra készült appok valók. Az alternatív osek viszont nagyban támaszkodnak a szabad szoftveres világra, ezeken is találsz firefoxot vaggy libreofficet stb.
Ami gépet most csinálok, az a műhelyembe megy, ilyen elektronikai dolgokat ha bütykölök, akkor legyen amivel megnyitok pdf-et meg ilyneek.
Alaplap: abit kn8-ultra. Ez milyen hisztis egy lap.1 db vgat hajlandó csak használni, meg ha ramokat nem úgy rakom, ahogy neki teccik még csak nem is postol.
Egyébként 2 giga ram van benne. Meg egy athlon64 3500+ és egy geforce 8400 gs.Antix 23-at raktam rá, az teljesen naprakész os, naprakész appokkal és elég jól bootol ssd-n. Eleve 200 megát használ, 1 firefox 3-4 tab, még csak 700 megánál jár.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #96822 üzenetére
Az egesz retros tortenet nem er annyit. De itt azert idovel olyan finomsagok vannak, minthogy oled monitoron jatszhatsz crt emulacioval meg korrekt frissitessel (70hzen vga alatt pl).
A normal osscnyi osszegnel szvsz nem er tobbet. A konzolosoknak konnyen emelgetik az arakat, mert ott meg regi lcdk sincsenek annyira, inkabb csak a kihalo crtk, ami mind elhullik idovel.
-
KROK640
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarthSun #96807 üzenetére
jah, igzad lehet. nembaj én csak veszek kettőt. egy tasak dohány ára.
Egyébként van több retró projekt a fejemben, lassancsák csak megcsinálom őket.
w98 meg dos 7? Ah... én máshogy állok hozzá. Már vna egy listám a kinézett oprendszerekről: freedos, netbsd, fedora core 1. talán win2000 is, csakhogy ne legyek osztály idegen.jah igen: haiku és kolibri os.
-
RollandCG
csendes tag
válasz
DarthSun #96784 üzenetére
"runtime error veszélye" témával kapcsolatban:
Jelenlegi konfigom az egy: QDI KinetiZ 7E (VIA KT133A) + XP Athlon 2400+ 1,5GB rammal,
(ehhez van csatlakoztatva az isa alaplap)amiből pillanatok alatt lehet egy XT gépet csinálni, köszönhetően a VIA chipsetnek.
De ezt már kifejtette Throttle progi alkotója is.If you want to run oldskool games, get a VIA motherboard!
http://www.oldskool.org jeff leyda (Creator of Throttle)
Az alábbi sebességmérésnél a CPUSPD.EXE t1 plusz setmul.exe L1D kombinációját használtam (vagy manuálisan BIOSban ki kell kapcsolni a cache-t)
Jelenleg nálam már firmware szinten megy a finomhangolás :-)
Sikerült nyernem egy szabad IRQ
SB32 (awe64) CT3670-es firmware-jéből sikerült kivenni/letiltani az IDE kontrollert.
Mivel ebben már 4.16 DSP van azaz bug free, próbára helyet cserél majd az SB16 CT1740-essel amiben szintén bug free dsp (4.05) van.
Így már felesleges lesz benne a különálló awe fm kártya. Így még nyerek egy ISA slotot is :-)
Most majd csak vissza kell írni.
Kínából megérkezett a 10db W27E257-12-es eeprom.
Készül majd egy kis S3 Virge bios modding is...
-
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #96778 üzenetére
"SS7 amellett, hogy egzotikus, kicsit jobban befogja a DOS érát, ha valakinél az is célterület. Non-L2 procikkal, például a sima K6/K6-2/iP1/iP1MMX használatával, nem dob sok régi game runtime errort."
Olvasgattam az SS7 tesztedet, akkor ne erőltessem a k6-3 szériát late DOS PC-hez?
Először 97 környékét céloztam volna meg, de akkor még nem volt ss7 proci (100mhz fsb), 98 végétől vannak.
Így nem lesz túl korhű
Riva128+voodoo1 a terv, prociból akkor a k6-2 vonalon próbálom eldönteni, melyik legyen. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #96772 üzenetére
Mikor váltottál DSL-re? Mármint melyik évben?
nekem 2000 és 2008 közötti bekötéseknél sikerült az első harmadban lennem számosság szerint, annak ellenére, hogy időben majdnem a 60%-ra estem (ez is mutatja mennyire meggyorsult a DSL tejeszkedése 2005-ben és az után, 3 év alatt több mint kétszer annyi bekötés volt, mint előtte 5 év alatt)Nekem most egy koaxos csoda van, de gyanítom már nem sokáig, ugyanis 11 év "barátság" (eredetileg a UPCvel kötöttem) után úgy tűnik ellenem fordultak az utóbbi időben. Úgyhogy napirendre tűztem a T optikára való átállást, de ez a dolog sajnos két okból is elhúzódhat :
Egyrészt mindkét szomszédomat és a szembelévőt is beírva van 2 Gigabites optika, de ha pont az én címemet írom be, akkor csak 30Mbites nettel jön elő, mint lehetőséggel, és ez aggasztó. Másrészt a vodánál nem tudom pontosan mennyi hűségem van, 1-2 hónapot kivárok, félévnél (bár szerintem annyi már nincs) többnél meg a kötbér miatt lenne szívás felbontani. -
RollandCG
csendes tag
válasz
DarthSun #96729 üzenetére
#96729 DarthSun Csak egy ötlet:
Az átkötő kábelek helyett esetleg ATEN switcs és VGA Splitter?Ezeket a "madzag" vastag átkötő kábeleket mindig is rühelltem.
A régi gépemben volt AGP, PCI, 3DFX, RM Mpeg video kártya, minden össze volt kötve mindennel és a végeredmény egy f@s kép
Végül beszereztem az ATEN cuccokat és mindent bekötöttem direktbe .
A gyári hozzávaló vga kábel az olyan vastag, hogy alig hajlik.
A kép minősége az fantasztikus -
RollandCG
csendes tag
válasz
DarthSun #96719 üzenetére
Igazából nincs ütközés és a felesleges dolgokat pedig letiltottam.
ISA kártyák listája (IRQ, DMA, ADD)
RealMagic MPEG ISA Card (kb. 20-30 játék íródott rá) (11, 7, 260h)
Roland MPU IPC-T (9, 330h)
GUS ACE (7, 3, 240h)
Adlib (OPL2) (388h)
SB16 (CT1740)(OPL3)(5, 1, 220h)
Creative TVCoder CT6010 (02A0)
Tandy - PCjr (0C0h)
Action Replay kártya (3, 2b0h) gondolom ezt nem kell bemutatnom :-)
SB AWE FM kártya (620H)Az SB PRO kompatibilitást DOS alatt a:
- Sound Blaster Live! 24-bit (IRQ 15)
- VIA AC97 (IRQ 15)
biztosítja :-)(#96719) DarthSun: VIA és a Live ugyanazon az IRQ-n van és tökéletesen működik.
Hozzá kell tennem,hogy ez Windows Millenium, a Win98 SE az darabokra hullik.
WinME-t kb. 5 éve használok tökéletesen működik, akkor rágtam be a win98se-re mikor a fix irq-s non-pnp kártyákat telepítéskor egymásra pakolta, folyamatosan széthullott a rendszer (kékhalál).
#96720 arn: Az ISA kártyák listáját végigolvasva, szerintem rájösz, hogy mire
Itt a fórumon, mindenkinek van valami "célja". Nekem az, hogy DOS-os játékok tökéletesen fussonak eredeti fm vagy midi hangzásban.
Még az alábbi kártyákat megépítem és talán be is fejeztem a projektet. (ezért kellett a 20 ISA slot)
És akkor mondhatom, hogy mindenre is jó -
-
válasz
DarthSun #96726 üzenetére
V2 ikrek előkeresve. 110MHz- re képesek. Bár még az OC tweaket is át kell vinnem. Elsőre persze minden alapon, hogy egyátalán beindul-e.
Közben a 3DM2000 demo megy FHD-loopban, öröm nézni hogy a már elavult Zen2 hogy pörgeti a pixeleket. A hangja is immár príma a Live+kis bögreszetten. -
válasz
DarthSun #96719 üzenetére
16 bites, I/O cimek vannak, igy abbol van 65k darab, amibol egy csomo ures (tehat, ez elfer), nem kell minden kartyanak IRQ es DMA. ISA-nal nincs IRQ holder, az IRQ holder, az ACPI. Ha nem hasznalod egyszerre a kartyakat, lehetnek ugyonazon az IRQ-n es DMA-n is. Marmint, ha nem szolsz a GF1-nek a GUS-on, hogy toljon egy IRQ-t, ha vegzett a sajat RAM-jaban X es Y memoriacim kozotti samplek lejatszasaval, akkor o nem fogja egyszer sem meghuzni az IRQ vonalat. Ha csak az SB DSP-jet hasznalod, o akarhanyszor, akarhogyan meghuzhatja az IRQ vonalat, amig feltetelezed, hogy o volt (hiszen massal nem beszelgetett a szoftvered), addig ez nem para. Tehat, ha ugyonarra a 7-es IRQ-ra jumpereled az LPT portot, az SB 16-ot es a GUS-t is oda allitod, akkor amig ezeket nem hasznalod egyszerre, addig nem lesz baj. A PnP pl itt pont bekavar, mert kezzel labbal tiltakozni fog, hjogy 2 PnP kartyat ugyonarra a cimre allits. A Windows is bekavar, mert egyszerre szereti inicializalni es hasznalni az eszkozoket.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #96708 üzenetére
Igazából P4-es NW Xeon laphoz is tehető, ott bivaly AGP mellett mehet másodlagos kártyaként, persze csak olyan lapban ahol van külön PCi-X és PCI foglalat Audugy2 ZS hangkártya mellé, egyébként nem is gondoltam pontgyűjtésre, mivel 150 mikrométeren készült még a GPU és mellette csak DDR ramos.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #96698 üzenetére
Őszintén én csak GTX 960-ról tudok moddolt driver mellett, de 3GB ram mellé még az is erős. Teljesség kedvéért Vista GTX 1080-at, Win7 pedig RTX 3090-et támogat maximum!
Szerintem érdemes lenne kipróbálnod, mivel máskép rendereli a képet mint a többi kártya, emiatt a nem glide-ra optimalizált játékoknál jobb képet ad, továbbá vannak egyéb egyedi sajátosságai (3 monitoros támogatás 1 kártyával és 16X FAA mellett jóval kisebb teljesítményveszteség mint Geforce 4 4600 Ti esetében stb.)
Egyetlen hátránya, hogy ehhez már nincs win98SE driver, mert munkaállomáshoz készült alapból a GPU amit lehoztak asztali vonalra is, viszont ami játék elindul rajta ott alacsony felbontáson elver mindent a nagyon magas élsimítással, kb. mint amikor Voodoo 5 6000 alatt ráadsz 8X FSAA-t.
Kb. 97-2003 közti játékokhoz optimális, ezért P4 szerver lapokban AGP mellé is tökéletes.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #96696 üzenetére
PCI-E-ről PCI-X-re átalakítót használtál már? Ehhez minimum Win2000 kell, de ezzel retró Matrox kártyák már mennek új alaplapokon (legerősebb a parhilia 256 PCI-X).
Egyébként nem a legutolsó driver mellett a leggyorsabb, viszont kell neki 66MHz a teljesítményhez, sima PCI foglalatban elég lassú.
66MHz + 64-bit mellett viszont nincs szűk keresztmetszet, amit bőven tud az átalakító.
-
válasz
DarthSun #96687 üzenetére
DOS alatt is megy a Live. Jódarabig kísérleteztem vele, az EMM trükk a Live DOSdriverhez itt nem vált be(egyelőre). Viszont az új SBEmu- val stabil a Live és az integrált is, valamint ez tudja az Audigyt is, lehet avval is kipróbálom, esélyes lehet, mivel annak is van még W98 drivere.
W98 : hosszabban próbálgatva - van amelyik játék stabil, van amelyik gondot okoz, ez is még finomítást igényel, lehet hogy csak újabb vagy moddolt driver kell a Live- hoz. A 3Dmarkok demói stabilak hanggal futtatva.
V2SLI- re vagyok kíváncsi, PCI freki a konverteren gondolom csak alapon tud járni, de talán hoz valamit a 4.65GHz- en futó proci. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #96688 üzenetére
Jókis csendélet.
A sok extra ventilátort miért használod? (Újabb rekord kísérlet?) Vagy csak nem akartad széthúzgálni azóta?A DOS-os hang kompatibilitásra még kíváncsi vagyok, de a se semmi, hogy Win alatt tudtál hangot produkálni.
Én azért nem jelentkeztem, mert nem sikerült semmiféle továbblépést elérni.
B450 lapom frissítésekor a régebbi BIOS-ra azt mondja, hogy "nem megfelelő". Pedig tuti a laphoz való. Talán van benne downgrade check, és nem enged a gyárinál régebbit feltenni.VMM32 témában is sokat olvastam. Ha jól értem azt kellene elérni, hogy a VCACHE.VXD ne töltődjön be.
Kellene egy olyan VMM32.VXD, amiből ki van szedve. Vagy egy olyan VCACHE.VXD, ami nem csinál semmit - és ez bemásolnám a VMM32 könyvtárba, hogy ez töltődjön be. Egyiket se találtam.Viszont találtam megoldást arra, hogy X99 lapon látszódjanak a PnP eszközök. (Ugye ott akadtam el, hogy semmilyen eszközt nem látott és nem tudtam feltenni drivert). Ezzel futok még egy kört a közeljövőben. Persze ha működne is, a proci akkor se egy órajel bajnok. 4GHz-n tuti megy és 1 core talán több is kihozható, de nem vagyok biztos benne, hogy behozza az 5.1GHz-s 990 Extreme-et.
-
válasz
DarthSun #96686 üzenetére
Teljes siker. Live SB0100 műkszik a madness Win98- ban a PCIe->PCI konverterrel :
Azonnal beillesztette az eszközkezelőbe, driver inaktívan fent volt. Teljes lett az örült98.
Yamaha 724 : ezt is azonnal látta, de nem megy rendesen, látszólag minden ok, de ha hang indul, beragad, az elindult kb 2 mp- et ismételgeti folyamatosan.
@Czo : nem követtem le a 12V csíkját, de úgylátszik hogy akkor ezen a konverteren be van kötve, mivel az SB0100 műkszik.
Következik a DOS alatti próba.
-
-
-
válasz
DarthSun #96678 üzenetére
Vogonson a FastVoodoo2 4.0 ajánlotta valaki egy régi threadben XP alá, illetve a következő infó lehet fontos:
Don't forget to set all 3 Voodoo2 services (fxgpio, fxptl and ntremap) to the system level. W2k display drivers are core level drivers so they fail in WinXp if the standard level is used
Ha kiteszteled ezt, mielőtt veszek egy házat esetleg potyára, megköszönöm.
-
-
-
válasz
DarthSun #96605 üzenetére
A hestoreban, itt a lengo alljzat, es itt a lengodugo, koze meg kell kb 20cm vezetek, nalam riasztovezetek van.
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #96584 üzenetére
Ok…
Hallgass meg azert egyszer egy modern jo sugarzot. Volt es van is jopar regi dobozom (jbl 4311, royd sintra, jpwk, stb) - es szep dolog a nosztalgia, de 50 eve nem voltak olyan anyagok, gyartastechnogiak, es szamitogepes szimulacio sem. De a legszembetunobb az olcso dobozok minosegjavulasa, foleg studios szinten - hihetetlen valasztek van beloluk.
Egy dologban jobbak a regiek, hogy a kis erositok miatt kenytelenek voltak nagy sugarzos dobozokat epiteni, normalis meretu erosito es nagy sugarzok is kellenek, ami ma nagyon draga.
-
-
válasz
DarthSun #96524 üzenetére
Annyira nem vészes, csak ki kell menni érte Angliába.
... habár így hogy már nem EU, lehet nem is olyan egyszerű -
válasz
DarthSun #96516 üzenetére
Nem mondom a lánc királyinak hangzik.
De a Spendor BC1 kapcsán az rémlik hogy nem az irreálisan magas áráról volt ismert, nem a milliomosok hangfala volt. E-képpen talán nem is illik egy sznob sok-sok milliós rendszerbe.A rendelkezésre álló Onkyo korabeli sztereo meg a ló másik oldala ehhez a dobozhoz.
-
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #96489 üzenetére
Ez megy 486-on: [link]
De igazából a kérdésem lényege az lett volna, hogy a turbó kikapcsolása milyen cpu sebességre lassít le egy 486dx2 66 mhz-es processzort, és az így elegendő-e a sebességérzékeny programoknak.
Igazából próbálom összehozni a DOS játékok lefedését, hogy érdekes is legyen, és jó is, lehetőleg max 2 számítógéppel.
Úgy vettem észre, hogy 2 dolog van, ami miatt szükséges bontani: a hang/zene és a procisebesség.
Aztán arra jutottam, hogy valahogy 92-ig lenne jó egy rendszer soundblaster hanggal+ roland mt-32 kompatibilis midivel, esetleg gussal meg egy későbbre, ami a legcpuigényesebb játékokat is futtatja, pl p200 sb pro2+gus hanggal+ gm midivel, pl roland sc-55-el.
A vesa 486dx2 66 a szívem csücske, jó lenne a régebbi gépet attal összedobni.
Mivel itt sok átkötés stb. van, ezeket szeretném fixen telepíteni egy szép nagy 21 colos 2 vga bemenetes crt monitorral, midi boxokkal, erősítővel, hangfalakkal.
A későbbi gépeimhez teljesen jó a tesztpad az lcd monitorral, altec lansing hanggal, mert 5mp alatt összerakom azt oda.Továbbgondolkodva és az mt-32 modulok árától seggreülve kicsit továbbgondolkodva arra jutottam, hogy mi lenne ha a játékokkal való kompatibilitást megtartva el kellene menni egy kicsit a zenélés/zeneszerzés irányában.
Diszkós voltam, asszony is szeret énekelni, meg sikerült beszerezni 2db roland pc-re köthető klaviatúrát.
Így jött a Roland RA-50 az MT-32 helyett, és az sc-55igsaz megvan, de marad a tesztpad mellett, a DOS-os asztalon , és most jön egy SC-155, ami egy tovább bővített sc-55, csstornánkénti hangerőállítási lehetőséggel.
Így sz mt-32+sc-55 kombónál az azokkal való kompatibilitást megtartva egy jóval sokoldalúbb rendszer lesz töredék áron megvalósítva.
Az erősítő/hangfal rendszerből egy Onkyo korhű sztereó erősítő van meg eddig, hangfalakra még vadászok. Ami hi-fi-s szemmel nézve nekem a korszakból nagyon bejött, az a heybrook hb1 volt, és a kef polchangszórók mélyközépbe integrált magassugárzóvsl. Utóbbiakat kb 90-ben a Grazi vásáton hallva nagyon meghatározó, máig bennem maradó élményt hagytak.
Gondolodtam azon is, hogy a magyar valóságnak megfelelő hangfalakat használok, de Orionból még a HS-280 is túl nagy íróasztalra pc-k mellé. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #96481 üzenetére
Jókis lapod van, a VRM-je is pont jó a nagyobb procikhoz is.
Az USB a procitól és chipsettől függ, ha jól tudom.
A hangot + LAN-t próbáltam tiltani, nem hiszem, hogy azok zavarnak be.Valahol olvastam, hogy más is telepített sikeresen 3900x-re Win98-at. Aztán úgy járt, hogy egy BIOS frissítés után jött elő neki a VCACHE hiba. Listázta, hogy melyik BIOS verziókkal volt jó és rossz. Valami 2019 vagy 2020-as BIOS volt az utolsó, sajnos nem mentetten el, mert nem volt releváns, mivel tök más alaplapot használt, de az infó átjött, hogy BIOS-tól is függhet.
Nekem meg későbbi a lapom. Gyárilag 2022.04-es BIOS-a van. Van újabb és van régebbi, de a legrégebbi az nem támogatja az 5600x-et.
Valamikor megpróbálom a legrégebbit, ami jó hozzá, hátha. Ha azzal se megy, akkor hanyagolom.
Majd ha hűvösebb lesz, visszatérek az X58-ra. Menne még a proci szerintem, de 1.5V-nál nem merek többet adni neki. Mindenütt ilyen 1.4 - 1.45V-t ajánlgatnak maxra.
Egy reinstallt és másik directx verziót is meg kellene próbálni, hátha az is hoz valamit. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #96475 üzenetére
Érdekes, mert nekem eddig működött a Patchmem az első restart után.
Igaz akkor "out of memory error" volt az eredeti hibaüzenet.Az x58 és 775-n működő rendszert is próbáltam indítani. Ugyanúgy "...VCACHE, Windows protection error" hibával áll le a boot.
A proci új. Én vettem ki az original dobozból. Jó irányba orientáltan nem ment bele a foglalatba. Utána néztem meg figyelmesen, miért. 3db elgörbült lábat találtam.
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #96475 üzenetére
BileDemon, Darthsun: Anno 2020-ba már felraktam [link] komolyabb gondok nélkül egy G41-es lapra, beszéltünk is róla akkor mutattad az uosp3-at.
Illetve ami érdekes hogy a P41-es lapommal fele ennyi probléma sem volt a rendszerrel, ott csak a kikapcsoláskor kinlódott a rendszer. De majd az X58-al lecsekkolom, próbálok készíteni egy bootolós dvd-t, amin minden rajta lesz ami kellhet.
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #96471 üzenetére
DarthSun, Krok köszönöm
Sajna a 775-ösön is megfeküdt a rendszer, mindig a nusb36e után jönnek a komolyabb gondok, alapvetően a chipsetet az 1366-on tök jól felismerte és telepítette, maga a rendszer működése stabil volt (csak leállításkor hasal el, illetve újrainditáskor sem akar újraindulni megakad előtte fekete képernyővel) a pendrive-ot nem akarta felismerni, ekkor tettem fel a nusb36e-t, utána már leállítani és újrainditani is lehet rendesen, csak az aidával akadt össze, feltettem a javításokat belefagyott a végén, reboot ekkor jó volt minden, majd a kövi újrainditás után megint elhasalt már az aida, csak fogtam a fejem hogy ezt most akkor miért.
Lehet először a javításokat kellene felpakoljam és csak utána ha nem megy a pendrive akkor a nusb36e-t. Azt hiszem még sok kisérletezéssel teli óra vár rám. -
-
válasz
DarthSun #96403 üzenetére
Nezdd meg, a Yamahadat jobban, a bekotott -12V egy be nem forrasztott 8 labu IC-hez megy
. Mivel egy VIAt se latok rajta, igy szerintem, ezt nem hasznalja semmire sem.
Az 5V es a 12V -t, azt megkapja a tapdugorol, amit radugsz, szoval, azokkal nem lesz para. A -12V -t ebbol, a +12V -bol kellene eloallitania, amihez aktiv alkatreszek kellenek a lapra. Ha megnezed majd az atalakitod, ott latszani fog, hogy ugyonez a lab, a foglalatnal megy-e valahova (szerintem nem fog).
Szoval, a Live! nem fog megszolalni (mert az erositok, mixerek szoktak kerni a negativ feszultseget), a Yamaha, ha megy, akkor meg is fog szolalni, hiszen ezt nem hasznalja semmire sem.
-
válasz
DarthSun #96399 üzenetére
De ez megint mas
A "Chill n Phil"-re a googl ezt dobja: https://www.serdashop.com/CHiLLandPhilAdapter
Ez jol latszik, hogy egy, a Game Port-ra dughato adapter, ami csinal wavetable headert. Ha megnezed, a Wavetable header kiosztasat, abban latszik, hogy +12 es -12V van, ha megnezed a Game Port-ba agyazott MIDI port kiosztasat, abban meg latszik, hogy csak +5V van. Semmi ujat nem irnak, illetve, ennek semmi koze a PCI-e - PCI atalakitashoz. PCI-e -rol lejon a 12V, csak a -12V hianyzik.
-
válasz
DarthSun #96396 üzenetére
A SATA tapdugon 3-3-3 pin a +5V, a +12V es a +3.3V. A szabvany valtozas arrol szol, hogy a 3.3V 3 pinjebol az egyiket "elvettek", es az attol kezdve nem 3.3V, hanem "kikapcsolo" lab. Ha magas az erteke, akkor az eszkoz, amit odadugtal nem indul be. Tehat, itt akkor erhet meglepetes, ha regi fajta dologra (tok mind1, hogy SATA tapkabel, vagy pl egy kulso haz) dugsz olyan eszkozt, ami hasznalja ezt a featuret, es kap azon a labon 3.3V feszultseget. Nekem van ilyen 10 TB-s driveom, elsore meglepett, hogy nem ment
Szerk: ilyesmi cuccom volt, nemreg vitte el tolem innen az egyik forumtars 1000 / darab aron ezeket.
-
válasz
DarthSun #96394 üzenetére
Nem a -12V -re gondoltal? Most, hogy mondod, ezt nem is neztem. A PCI-e foglalaton nincs mar -12V, ezekre az adapterekre pedig "csak" +5V, GND es +12V dughato. Ha nincs rajtuk valami charge pump, amivel polaritast fordit, akkor azok a kartyak, amiknek kell a -12V, azok megallhatnak mukodni. Az audiotechnikaban az erositok es keverok szoktak hasznalni negativ feszultseget, illetve a COM portos kartyakhoz is kell, de konkretan nem neztem meg, hogy a Live!-on be van-e kotve a -12V lab. Ha kell neki, akkor lehet, hogy epiteni kellett volna valamit, amivel polaritast forditok es orom/boldogsag
.
A legtobb cucc egyebkent nem vesz villanyt a PCI-e dugorol, pl ami nekem volt USB-A kabeles cucc, csak a PCI-e adatvezeteket vitte at az USB3-as kabelen, a PCI slotok mellett volt tapcsatlakozo, ahova Molex vagy SATA tapkabelt kellett dugni. Itt meg azt is ellenorizni kell, hogy a PCI-hoz kello 3v3-at, kozvetlen hasznalja a SATA tapcsatlakozo 3v3 agarol (ez ugyanis opcionalis volt regen, ma pedig mar azon a helyen nem 3v3 van!), vagy van rajta valami stab IC, ami 5V-bol csinalja a 3v3-at.
-
válasz
DarthSun #96391 üzenetére
Az alaplap "sajat" PCI csatijan ment a Live!, de az lett volna az elmeletem, hogy azt meghagyom "modernnek", gyartok egy kulso hazat a legacy cuccoknak, es azt melle/moge/stb tettem volna es egy PCIe - PCI bridgen at kotottem volna be, mert igy ha nem kell, le tudtam volna "huzni". Ehhez vettem is cuccokat, de a Live! csak crasht csinalt DOS alatt a bridgen (mig az alaplapba dugva mukodott), igy nem erdekelt ennel tovabb a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Battlefield 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Építő/felújító topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motoros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 3600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel I5-9400F / Beszámítás OK!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest