- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102155 üzenetére
Annak idején pont azért vettem végül TNT1-et. Voodoo 2, Voodoo Banshee és a TNT1 között vacilláltam, de végül nem bántam meg a TMT-t, annak ellenére sem, hogy akkoriban nagyon sok játék volt 3DFX-re ráállva, meg azzal szebb volt mint D3Dben.
Később aztán 2002-ben GeForce 2 mellett megvolt a Vooodoo 2 SLI is -
válasz
Pikari #102151 üzenetére
Volt 8 MB-os változata is, a Riva 128 ZX
Rémlik, hogy az már egész használható volt Direct3D-s címek alatt.
Szomszédnak volt, nekem mondjuk kimaradt.
Az első saját, 3D képes kártyám egy TNT volt. Azt nagyon szerettem, a legtöbb 3D játék játszhatóvá vált. Végre nem kellett a Voodoo kártyák után epekedni, azokhoz képest töredék áron ment. -
ityam
őstag
válasz
Pikari #102143 üzenetére
igen. felhájpolás végülis de szerintem van oka. PCben ők teremtették meg a 3ds gyorsítás alapjait.amikor megjelent akkor zseniális volt. Ezt nem hiszem hogy lehet vitatni.
Később felülszárnyalták persze. Kis ideig hódított az alapokat kihasználva, amit létrehoztak. aztán tényleg nem újítottak és elhalt.
De a 3dfx elsősége a 3D forradalomban elvitathatlan szerintem. Voltak alternatív 3d megoldások a korszakában, de azok még a glidenál is hamarabb elhaltak.Az nvidia persze nyert(az általános d3d támogatással) mint tuduk.meg hát az első radeon sem volt abszolúte rossz(csak későn jött)/meg a rage fury max is igen jól harapott dx8 előtt./ . Emiatt is lett kihaló(szerintem) a 3dfx a geforce 256 megjelenésétől(újítás hiánya). Nem volt igazi fejlesztés, csak icipicit tupíroztak. NV meg Ati fejlesztett.
Mégis a a 3d alapjait szerintem a 3dfx teremtette meg. ezért joggal lesz mindig drága és keresett.Főleg mert már meghalt. így a 3d korszak alkotójának kijár szerintem hogy ne bagóért keljenek el a kártyái.megérdemi a tiszteletet szerintem. -
-
válasz
Pikari #102133 üzenetére
Persze V3 sokkal gyorsabb, nem egy kategória a V1- el. SS7- ben hajtottam, nem hozta az elvártat, bár régen volt, akkor még kevesebb rutinom volt evvel, meg korábbi driverek, modern moddok nélkül lassabb a Win98 is. BX- ben viszont veszettül ment, már DOS alatti 2D is nagyon fekszik neki. Meg kell majd ismét néznem, 1.1GHz Copper mellett.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #102121 üzenetére
Egyik AGP-s kártyát sem fogja teljesen kihajtani, továbbá a korai AGP 1.0-t támogató lapoknál még azt is tudni kell hány W-ot képes leadni a foglalaton keresztül, mert a késői kártyák nagyobb fogyasztásúak, a korai revíziók csak 8W-ot képesek leadni 20W helyett! (Gyengébbek kedvéért 2,5A versus 6A.)
Voodoo 3 is elég jó még késői DOS mellé, a korai címeknél nem tudom, Matrox elvileg jó lehet. -
arn
félisten
válasz
Pikari #102119 üzenetére
Attol fugg milyen kartyat akar bele… ha vmi korban passzolot, ott nem is nagyon van agps, a kesobbiekhez meg ez nagyon lassu gep. Egy v1/2nel gyorsabb kartya felesleges bele. De ha bele is rakna, a v3on kivul kb mindennel szivas van vele, ami kb egy 2-3x gyorsabb gepben erzi jol magat.
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #102102 üzenetére
Remélem a régebbi Samsung SSD-k azért jók, mert nekünk csak az van:
2db 860 EVO 500 GB-os, valamint feleségemnek egy 870 EVO szintén 500 GB-os,
még akkor vettük amikor pont olcsóbbak voltak, illetve 860-ast itt az aprón 2 éve használtan, semmi baja.
Ezen kívül is csak kisebb, 500 GB-os HDD-ink vannak, mind 2.5" WD black, illetve egy 500GB-os VelociRaptor feleségem asztali P4 gépében
Megjegyzem ez a legújabb asztali PC itthona többi ennél jóval régebbi
A laptopok is 10 évesek múltak, de nekünk teljesen megfelel, ezek még mechanikailag strapabíró darabok -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102109 üzenetére
Azt mondjad, akkor mennyit tudott, amikor nem volt tele a CMR cache? Meg azt, hogy mennyire lehajtott bad sectoros példány volt? Nagyon lényeges.
Ráadásul én még mindig ft/GB arányról beszélek, nem sebességről. Filmnézéshez, képnézéshez, zenehallgatáshoz, - az elmúlt 4-5 év játékai kivételével - játékhoz elég a HDD is. Főleg a maiak, nagy cache és kapacitás mellett simán hozzák egy rég(ebb)i SSD sebességét
-
válasz
Pikari #102102 üzenetére
A gagyi SSD-k képesek lelassulni szekvenciális vagy random írásnál is.
Találtam régebbi tomshardware tesztet amin még HDD is volt.Lásd az Intel 660p-t, aláesik sebességben egy HDD-nek.
Egy ilyen, ráadásul nvme, konkrétan itt van a gépemben. Ingyen adták ajándékba az egyik adásvételnél ... amit utólag nem is csodálok.
Tudom igazolni a lentieket ... hihetetlen lassú a cacheből kifutás után, pedig SSD. Ráadásul nekem egy kisebb kapacitású van, abban még kevesebb lehet a cache, mert szinte azonnal belassul.Nem gondolom, hogy ennél jobb lenne az az olcsó 4TB-os.
Tök jó, hogy rajta van egy MX500-as is a teszten, van olyanom is. Szerintem annak a felét tudhatja a 4TB-os SP ACE a feleakkora sávú kontrollerével. Vagyis szekvenciális írásban talán egyenlő lenne a HDD-vel.
Olvasásban persze jóval gyorsabb lenne, főleg random kis mérettel.
A fentieket csak érdekességnek, hogy ilyen is van.
Inkább a megbízhatóságot kérdőjelezem meg az olcsó SSD-k esetén. -
válasz
Pikari #102097 üzenetére
SSD-ből ugyanúgy enterprise megoldást kell keresni, ha a megbízhatóság szempont. Akkor viszont az árak már az egekben SSD esetén.
Ismerős most temette a Samsung 970 EVO-ját, mert kifogytak a cellák a redundanciából. egyszer csak 0%-os kondícióra esett, fél éves használat, 10 TB adat írása után.
Akkor milyen lehet ez az SP ACE meghajtó?
Szerintem semmivel nem megbízhatóbb mint egy HDD, sőt.A linkelt SSD, teljes 4GB mérete is azt sugallja, hogy semmi tartalékot nem hagytak abban sem, otthoni gyenge igénybevételre való, egy adott gép kiszolgálására. 0 RAM, valamennyi terület leválasztva pseudo SLC cachenek.
ACE A55-ben ha jól látom 2 csatornás lassúcska kontroller van.
Háát, ezt kombinálni a 3D TLC-vel, lehet lesz olyan amikor örülni kell majd a 100-200MB/sec írásnak, akár szekvenciálisan is, amikor kifutott a cache részből.A legjobb a HDD-ben manapság éppen az, hogy dömping van a használt Enterprise meghajtókból. Ilyen polcon pihent 2-4-6 TB 100%-os SAS példányokból, olcsóbban mint az új consumerek. (ok, raid vezérlőt kell hozzá szerezni ebayről vagy az apróról)
Ha készítenék egy dedikált adat szervert (több gép is innen táplálkozna) amin fontos az adatbiztonság és sok adat, inkább több ilyen HDD-ből csipegetnék össze egy Raid tömböt, és a sebesség is teljesen rendben lenne. Az általános otthoni felhasználásra szánt SSD-ket én kerülném nagyobb mennyiségű adattárolásra. -
válasz
Pikari #102089 üzenetére
A linkelt SPCC a mérésem alapján elég különleges szerzet. 4k mérés is hihetetlenül magas, nemtom hogy csinálja, és mi van a tokban pontosan. 128/256Gigás van, de vettem tartalékot is retró gépekhez, bár van egy csomó IDE vinyóm még, kb felét teszteltem, azok jók, a többi majd kiderül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102089 üzenetére
Hűha... Nehéz olyasvalakivel vitatkozni, aki a tényeket nem veszi figyelembe.
Érdekes, hogy a HDD árába az is beleszámít amíg hozzám elér. Aztán elémtolod a piac legolcsóbb SATA3 4TB-os SSDjét valami játékotthon nevű oldalról (gondolom az ország legolcsóbbja épp), hogy lássam, violá van 89 ezerért is 4TB SSD.
Én minden esetben az Ipon árait néztem, és ha a legolcsóbbat akkor azt odaírtam, mint ahogy azt is, mi az az összeg ahol már lehet válogatni.
De legyen ... akkor 4TB esetén 45 ezer (HDD) VS 90 ezer (SSD) az állás, ami szerintem lévén dupla, még mindig igencsak jelentős különbségnek tekintehtő.Állításom : 1TB méretnél érdemes SSD-t venni, a felett jelentősen nyílik a ft/GB arányban az olló a HDD javára. Alátámasztottam árakkal, számokkal.
Állításod : 4TB méretnél is jobban megéri az SSD mert 30% felár. Nem tudom, hogy jött ki neked a 30% felár, mikor levezettem, hogy még a te általad prezentált számokkal is +50%-ról beszélünk. De ez az az állításod, amit bármi áron megakarsz védeni, és amikor a számok nem a te oldaladon állnak, akkor jön a :
" amik 50 giga random írás után fél mega/secre kapcsolnak pár óra erejéig" -- Naponta olvasom az informatikai portálokat, benne vagyok ebben a dologban, de erről nem hallottam. Mindenesetre ha ez igaz, valüószínűleg egy duurva firmware hiba, ami javítva lesz, és csak a Seagate bizonyos egységeit érinti, a többit nem.
"és kb a 10. steam játék rátelepítéstől letörik róla az olvasófej" -- Erről még úgy nem hallottam. Ráadásul játékot (ha csak nem régebbi) akkor nem HDD-re teszünk, hanem SSD-re.Egyébként eme két állításod sem változtat azon a tényen, hogy 1TB felett ft/GB arány bőven a HDDnek kedvez.
(nem tudom, hogy hirtelen mi bajod lett a HDD-kkel, de a többi postodat nézve is nagyon temeted a HDD-ket)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102080 üzenetére
Kerekítettél, de nem felfelé, hanem ahogy neked kedvez. A 35-40 ezres HDD-t felkerekítetted 60 ezerre, a 95 ezres SSD-t meg lekerekítetted 90 ezerre. (de még 60 VS 90 ezernél sem tudom, hogy hogy jött ki neked az a +30%, mikor még ígyis plusz 50%-ot kellene rádobni)
van, ahová nem kell (pl filmek tárolása) az SSD nagy sebessége, ellenben fontos a ft/GB arány.Összességében elmondható, hogy ma egy 4TB-os SSD árából simán lehet venni két db 4TB-os HDD-t, vagy egy 8TB-osat és marad tizen X ezer ft-ja az embernek, esetleg rádobva egy 5 ezrest már 10TB-os HDD-t. Ez azért szerintem eléggé jelentős különbség.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102074 üzenetére
Nem értek veled egyet : 4TB HDD 35 ezertől indul, 45 ezerért már válogathatsz a tipusokban. 60 ezerért 6TB van, de a Seagate Barraccuda 5400-as 8TB-osa is belecsúszik ebbe az árba.
4TB-os SSD 95 ezertől indul, de 120 fölött tudsz válogatni már köztük.
95 ezerért 8TB HDD-k között is válogatsz, 100-tól indul a 10TB. 120K-ért 12TB HDD is van. Ez elég jelentős kapacitás fölény a HDDnek.1TB (és gondolom alatta, de 1TB alatti HDDvel már vagy 10 éve nem foglalkozok, SSDvel meg 4 éve), az, ahol egyértelműen az SSD-t kell behúzni, ugyanis kb 1-2 ezer ft-al drágább az SSD mint az azonos kapacitású HDD. (már 2TB-nál sem igaz mert 4TB-os HDD árában van a 2TB-os SSD)
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #102074 üzenetére
Ezek az árak azért elég sokkolók. 2020-2021, körül vettem a 2 db 4 terásat, szerintem nem volt sokkal több együtt a kettő, mint most 1 darab. Ránéztem árukeresőn, 40e forint egy 4 terás Seagate Ironwolf... 2022-ben akkori árfolyamon átszámítva 115e volt a WD NAS 2 db 4 terás WD reddel, most a 2×2 terást is drágábban látom, úgy tűnik, 8 terás most nincs is
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #102049 üzenetére
és KROK640
Igen, így van. Elmondom, nálam hogy van:
Nagy játékos: 128 GB SSD rendszer (Win 10), 1 TB SSD játékok. 2-300 gigás játék talán egy sincs fent, 70-80 gigás azért akad, meg nem mondom, hány játék van telepítve, mostanában szinte csak Hogwarts Legacyzek, a párom is, ő néha Witcher 3-azni is szokott, AC Valhalla is fent van pl. Itt jegyzem meg, hogy kb 4-5 játéknál többet egyszerre nem érzek valid igénynek, de hát ízlések és pofonok...
Mozizós: 2 TB SSD. Win 11 és Manjaro, igazából semmi extra nincs rajtuk.
Kis játékos: 500 GB HDD.
Ezen csak apróbb játékok vannak most, igazából ez a projekt kicsit C vágányra került, nincs tervezett állapotban.
Félretró Lynnfield: 240 GB SSD. 8-10 CD-s, 2 CD-s és DVD-s, talán 1 DL DVD-s játék Win 7 mellett.
Athlon XP: 80 GB IDE HDD. Egy 20 gigás partíción van Win XP, azon 5-6 játék, ezt most készülöm legyalulni és újratelepíteni 98/XP dual bootra ha lehet.
Ezek mellett van még egy netezős laptop 120 GB SSD-vel, egy Intel Nuc 3. Gen i3-mal, 120 GB SSD-vel.
Szóval nagy háttértár nincs egyik gépben sincs. Van viszont egy WD NAS 2×4 TB HDD-vel RAID1-ben (tehát 4 tera tárhellyel), ezen vannak különböző telepítők, adatmentések, filmek. Van még 2 db 4 TB HDD és 1 db 2 TB HDD offline csak filmeknek, ezeket dokkolóban használom, ha épp kellenek. Van még 3 db 2 terás, amiket épp nem használok semmire. Illetve az egyiken lehet, hogy biztonsági mentések vannak, de nem veszek rá mérget. Meg persze van még az apró, pl 5 db 500 GB HDD, amik közül több is szintén biztonsági mentésekhez van, de van, amit retro tesztelésre fogok be néha.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102049 üzenetére
"Átlagfelhasználóknak elég a 300 gigás vinyó (ssd) is" - ha azt veszed átlagnak aki egész nap csak híroldalakat olvas, netezget ilyesmi, akkor igazad van.
De mint írtad is, már gamer Istvánnak sem elegendő még 1TB sem, ma már a 2-300GB-os játékok korában, és akkor csak nem 1-2 játék van fent a gépén egyszerre, plusz még lehet h filmezni is szeret.
Nekem most úgy 1,42 TB (1 568 060 512 892 bájt) a games könyvtáram, hogy egy játék még ígyis a D helyett a c-n van.#102048 balintka : Ezt örömmel olvasom, mert leginkább egy 8TB-ossal szemezek, de ha az árak kicsit még összébb torlódnak, lehet h 10-12-es is lesz belőle
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102010 üzenetére
Én az 1TB alattiakat dobáltam ki/adtam el, csak egy 320GB-os SATA maradt, meg kaptam egyet innen 160GB-os ATA HDD-t.
Szomorúan olvasom, hogy 6-8TB-os HDDkkel való rossz tapasztalatodat, mert egy ideje nairenden van nekem egy 6-8TB-os HDD vásárlása, mert a mostani 4+2TB-n már nem nagyon férek#102006 Pista0001 : Én is szerettem
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #102018 üzenetére
SB Live szerintem lefedi, amit szeretnék, szóval nem feltétlenül kell ISA nekem. Nem a teljes korszakot szeretném lefedni a lehető legmagasabb szinten, voltak elég nagy kihagyások nálam számítógép használat, és főleg játék szinten. Lehet, hogy ezért megköveztek, de a pre pentium gépbe nem is tervezek hangkártyát, annó se volt, szóval ott nekem a pc speaker hozza a nosztalgiafaktort. Nem feltétlenül szeretnék slotos procit, átalakítőzni meg főleg nem.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #102018 üzenetére
Ha a stabilitás fontos, akkor 440BX-es lap javasolt, azoknál jó az ISA, és 800-1000MHz Copper procit viszik is a minőségibb lapok. (Főként Abit, Asus vagy Gigabyte vonalon, mivel egyre nehezebb a még megmaradt OEM alaplapokon kívül egyéb alternatívát találni.) Gyakorlati tapasztalatból írom, hogy régebbi programokhoz jobban jársz ha külön építesz ISA foglalatos PIII-as rendszert, amit szoftveresen tudsz visszafogni, a késői win98SE/win2000-es cuccokhoz már Nortwood magos P4 dukál 865PE chipset mellett vagy S754/S939 AGP-s lapok.
Elsőhöz a legjobb megoldás Abit AB-BH6, pláne ha szerzel hozzá PCI-os IDE100 esetleg 133-as adaptert, és hozzá CF átalakítót. (SD kártya IDE adapterek nem mindig bootolnak win98 alatt, win2000-nél már nincs velük probléma.) Másodikhoz elég sok cucc elérhető még, manapság inkább az számít sokaknál, hogy mennyi háttértárat ismer fel az alaplap, mert kikopnak majd a régi merevlemezek, és akkor SSD-ről kell bootolni a rendszernek.
P4 vonalon kedvencem az AI7, mert bár nem támogatja a Gallatin magos P4-et mint az IC7 család, viszont minden más téren jobb és kiforrottabb kékhalál mentes élményt ad Win98SE/win2000/XP alatt is és eddig minden háttértáramat felismerte, S754-nél számomra a jobb lapok képesek kezelni a Mobil Athlon 64 procikat pl. Abit KV8 pro ver. 2.0, viszont nekik az SSD és merevlemez támogatásuk gyatra, nagyon tudni kell mit ismer fel az alaplap.Ram szempontjából 2X256MB SD ram, illetve 2X512MB DDR1 elég, 2GB ramhoz már 2 magos proci dukál.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #102016 üzenetére
Mondom, hogy nehéz...
Úgy is kellene valami még ez a gép és az Athlon XP közé, de mivel az SS7 még a P2-t is lefedné, túl kicsi helyet hagy. Arról ne is beszéljünk, hogy feleslegesen erős lenne kimaxolva, úgyis ha már van, a P3-mon futtatnám inkább már P1 korszak játékait is. Szerintem egy Win 98-cal az jól lefedné az egész korai 3D korszakot. Az alatt meg tényleg elég lenne egy 386 (vagy egy 486 esetleg) "pár mega" rammal, hogy a Prehistoric-kal vagy a Golden Axe-szal játszak kicsit. Igazából a 2D DOS korszakból amiket ismerek, azokhoz egy 286 is jó eséllyel elég lenne.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #102014 üzenetére
Ahogy főleg envagyokkal szoktátok beszélni, nehéz belőnni a korokat, úgyhogy meg se próbálnám. Külön 286/386/486/DX2/DX4 nem is kéne, egy 386DX40 pl elég is lenne nekem DOS/2D gépnek egy Trident vga-val. Következő lépésnek már jöhetne egy P3 Cumine 800 például valami 3D vga-val. Valami Rage vagy 7000-es Radeon például klassz lenne korhűnek, de szerintem megelvő Radeon 9200 is pont jó lenne bele. Efelett már ott az Athlon XP, abba már csak vga kell(ene) az említette 9200 helyett, X1600/X1650-et szeretnék bele. Tudom, hogy jóval újabb kártyák, de alapvetően jellemző volt a gépeimre több időszakban is (és szerintem még sokak gépére), hogy csak vga-t fejlesztettem bennük, mert a többi még kihajtotta. Másrészt az újabb (alsó/)középkategóriás kártyákkal energiatakarékosabb és kevésbé melegedő vga-val van meg ugyanaz a teljesítmény. mint a teljesen korhű csúcskártyával lenne.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #102010 üzenetére
40 gigásnál kisebbem nincs, de jóval kevesebb hw-em van, jóval kisebb átfogással időben. Szeretnék pre Pentium gépet is pedig, Pentiumot annyira nem, Pentium 2-ről lehet szó, még inkább Pentium 3-at, már S370-est. Nemrég találtam 2 böhöm Compaq gépet, de baromi nehezek voltak, csak a ramokat mentettem ki belőlük. Természetesen megbántam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #102001 üzenetére
Nem is futottak sokáig. Maxtor Athena volt a nevük. Bár mintha létezett volna Romolus néven is
20GB-osban láttam először a tualaton Celeronos időkben, jellemzően 1200-as Tualatinnal és Abit ST6-al meg 128/256MB RAMos gépekben. Aztán volt belőle néhány 40GB-os is, utána eltűnt mint a Chokito. A HDDnél viszont nem baj, mert nagyon döglős széria volt.
-
válasz
Pikari #102001 üzenetére
Nálam elég sok van, túlnyomó része ok, 1-2 volt hibás. Kapottak, olcsón vettek, vegyesen. Van egy tüskehiányos, az is megy, csak UDMA nincs, pont az a tüske.
Anno kettőt vettem újonnan, működtek, mikor elpakoltam. Persze régen voltak bekapcsolva, lehet állásukban is rosálnak, majd kiderül ha valamelyik ismét felkerül próbapadra. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #101523 üzenetére
Igen, arra emlékszem, hogy jellemzően a kétoldalas RAMok volta khajlandóak jobban több mindenbe menni, de az sem volt életbiztosítás, mert volt amiben meg pont az egy oldalas. Illetve sokszor előfordult, hogy ment a kétoldalas de akkor fele akkorának látta, pl 256-os kétoldalas ment ugyan a lapban, de csak 128-asnak látta.
512-es SD modult én is kb 1-2 alkalommal láttam. 256MB-os modulom viszont már 2001-ben volt három isA Celeron 466-osomat 256+128MB RAMmal adtam el, ami akkor elég sok memóriának számított, utána a Celeron 1700-at is 256-al kezdtem, aztán mentem 2003 májusában 640MB-ra, és 2006 tavaszáig (akkor már az Athlon XPben) mígnem 1GB majd 1,5GB DDR400-ra álltam át. Aztán nem tudom már mikor de az egyik 512-es ki lett cserélve 1024-esre és végülis 2×512+1024MB RAMmal zártam 2009-ben az Athlon XP korszakot.
A poén az, hogy úgyis volt dual channel, hogy 2×512 és egy 1024-es modul. -
válasz
Pikari #101523 üzenetére
Bezony, akkoriban kezdtem a mélyrepülést, 10 évig pillanatnyi pénzzavar
Ahogy mondod, utólag tesztelgetve, 128 esetleg 256- ot is találtam még, ami BX- ben is indult. 512 akkor fehér holló, retróként jött pár darab, de néha síp, bár volt amelyik lappal használható, de ezt is már régebben csekkoltam, immár több tapasztalattal, vissza kell majd próbálnom. -
válasz
Pikari #101402 üzenetére
Kössz az infókat. Nézem hogy a GTX770 már Kepler, GTX580 - Fermi, GTX1060 - Pascal, GTX1650 - Turing, legalább ami van, azt kéne megjegyeznem.
Kálvária van tuti, ma nem vennék AMD kártyát, a félretró HD6850- et kedvelem, az RX az már...hát, új kártyából már NV RTX- re váltanék, de a középretró címekhez nekem bőven jó a fenti GTX sor. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #101328 üzenetére
"De már a tnt1 is belassul a 2001/2002 körüli driverekkel" - ez így van. Olyan 2002 nyarán már egyértelműen látszódott, hogy az újabb driverekkel sokkal kevesebb FPS-t ad a TNT1-esem, sőt a TNT2-esem is, mint a korábbiakkal. Így kénytelen voltam visszaállni a régebb driverekre.
De anno a GeForce 3-asomnak is volt egy bizonyos drivere amivel a leggyorsabb volt, minden mással előtte lassabb volt, de időben haladva gyorsult velük, és minden mással utána szintén lassabb volt, időben előre haladva egyre jobban lassult.
SŐT! Már az RTX3060 12GB-nál is látom, hogy mintha az újabb driverek már nem bánnának vele olyan optimálisan.Ezért sem értem a "freshy boy"-okat, akik mindig mindenhez a legújabb drivert rakják fel, és állandóan drivereket meg Biost frissítgetnek, akkor is ha a gépnek semmi baja. Aztán meg megy a sírás, hogy a kártya hétről hétre lassabb, de a régi drivert vissza nem tenné, mert az ördögtől való, inkább vesz egy új kártyát.
"A GeForce2/3 kártyák a széttuningolt celeronok, pentium3-mak vadászterületéhez tartozik," - a GeForce-ra reflektálva, határozottan így van. GeForce 3-at én Pentium/Celeron 800MHZ és Tualatin 1400MHZ közötti gépekbe raknék, de a hasonló órajelű Athlonokhoz is kiválóak, de 2GHZ fölé már gyengék, különösen a Ti200 vagy a sima GeF3.
GeForce 2-hoz meg Pentium/Celeron 366-800MHZ, de ott is főleg a 600-800MHZ-es tartomány az optimális. -
Fenyő
őstag
válasz
Pikari #101328 üzenetére
6x86-om sosem volt napi használtban annak ilyen szinten nem ismerem a lelki világát, K6-x-hez 8.05 volt a határvonal (ez 2001 első felés driver), aminek még alacsony volt a cpu overheadja és jó 3dnow supportja (6x86-al itt lehet különbség, hogy ahhoz lehet még korábbi driver jobb), összességében ezzel hozta a legjobb teljesítményt, lehet egy-két gémben gyorsabb volt vmelyik korábbi driver, de egyrészt nem számottevően, másrészt nagyon visszafele se lehetett sokat menni, mert a nagyon korai drivreknek meg gyakran kompatibilitási nyűgjei voltak az ss7 platformmal.
Persze semmilyen geforce-ot nem fog kihajtani egy ss7 rendszer ebben egyet értünk, és nem is pakoltak gf3-at ss7 mellé akkoriban, de mx400 még előfordult, ilyen amíg nem tudok platformot, de a kari még belefér, manapság azért mert olcsó és könnyen beszerezhető és nem teljesen dőreség, ha kellően korai driverrel használják, szóval szerintem ilyen 1-2 generációnyi eltérés még belefér a komponensek között, az a valóságban is gyakran megesett.
Amúgy high end k6-3-hoz ilyen v3 2000, TNT2, G400, Ati Rage128 Pro, Savage4 Pro illik leginkább, a low k6-2-höz meg banshee, riva28/tnt, savage 3d /savage4, Trident Blade3d, g200, rage128 sima, de ezt többször leírtam a topikban. -
válasz
Pikari #101272 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy nem volt gond, csak annyi hogy modern videóval teszteltem, mely jobban kimutatja a különbségeket. A háromszögek pontjait nemcsak kiszámolni kell, hanem szállítani is a kártya felé, a gyorsabban érkezőket pedig a modernebb TL kártya pillanatok alatt képes textúrázni, a régebbi pedig wait- olni kényszerül, itt jelentkezhet a modern retró hatás, mellyel flexelni szoktam.
-
válasz
Pikari #101273 üzenetére
Kezdetnek lefuttatom a teszteket mert lehet így is 3dmark képes lehet, aztán ha lesz rá idő akkor lehet profival csináltatnám meg.
Maszkolást még nem néztem, a későbbi kártyáknál lehetett. (most nem találom de techpowerupon van rá tool.)DarthSun
Nem tudom, bár ez szerintem win98-ra eleve sok lenne. -
válasz
Pikari #101267 üzenetére
azonos órajel és FSB mellett a cyrix m2 és 6x86mx így is lassabb, mint a P1-MMX
Azonos órajel mellett a P1MMX jóval lassabb, Win alatt 3D gyorsítással, csak megfelelő videókártya kell hogy kimutassa. A PR300- ast használtam, de van 400+- osom is, ha azt bevetem, akkor nagyon mély gödörbe kerül a húzott P1MMX/233 is(nyilván a 400+ nagyon ritka és drága anno, és manapság is, így nem annyira releváns, de létezik, és mutatja az erejét). Persze ismétlem, a mai modern retró lehetőségekkel kell tesztelni, és akkor látni hogy a Cyrix kis mérnökgárdája mekkora zseni volt.
-
válasz
Pikari #101263 üzenetére
de nem pentium3hoz való, hanem inkább socket7-hez, régebbi p2-höz/celeronhoz az alacsony driver overhead miatt.
A Savage- t nem is próbáltam még ki. Viszont S7/SS7- hez a minimum az FX5900XT(ALi MB) és a R9800Pro(MVP3 MB), ezekkel már rendesen megy, és látszik hogy Win alatt 3D gyorsítással még az M-II Cyrix is feléled, szevasz gyenge FPU, csak egy mítosz...
P-III már kihajtja a GeF4Ti4200- at is valóban, alacsony-gyenge driver overhead itt már mindegy, SS7 alatt pedig mégis a gyenge driver overhead nyer, érdekesség...
...szintén a modern retró világából, naptárazás esetén persze nem ez van, csak a gyenge videókártyák és a diavetítés. -
Yutani
nagyúr
válasz
Pikari #101129 üzenetére
Nekem is Asus A7A266-E volt az első Socket A lapom, de nem emlékszem, hogy használta-e benne SDRAM-ot, mert előtte volt már ECS P6S5AT lapom is, amit biztosan a DDR átállás miatt vettem. Az egy nagyon jó kis lap volt, csak nagyon korlátozott tuning képeséggel (nem volt Vcore állítás), így aki szerencsés volt, az 1GHz CeleronT-t tudta hajtani 1333 MHz-en, és asszem nekem ilyesmi volt benne.
envagyok: Igen, a Rambus miatt nem tudott kihozni egy ideig DDR-es megoldást, mivel az olcsó DDR már kihívás volt az RDRAM számára.
-
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #100914 üzenetére
Igazad lehet, el tudom képzelni, minek is írtak volna rá, hogyha nem volt jellemző az FPU megléte. Ezek szerint viszont 486-ra írt programok gyorsulhatnak 387-el? mert tulajdonképpen nagyrészt ebben különbözik a 486DX, hogy van benne 387 FPU is.
Windows 95 elmegy 386-oson is egész jól ha sok a RAM és van FPU is. -
válasz
Pikari #100893 üzenetére
Ez több mint 10 éves. Akkoriban nem igen volt ami kihajtotta volna. (Sli/cf-reeg azért komolyabb tápokat vettek)
Adtál egy ötletet, kell valami ami le tudna terhelni x wattal és állítható. Le lehetne mérni mit bírnak ezek a tápok. Fogyasztásmérőm van, de nem tudom mi az ami jó lenne terhelésnek, ezek a gépek alig esznek valamit.KROK640
2.2ghz-et visznek. A 2500+-os az konkrétan csak annyin ment default 3200+ módban. Többet nem próbáltam, akkoriban elég volt annyi is a többségnek. -
válasz
Pikari #100764 üzenetére
És tényleg. Anno mikor rákerestem az első találatok közt valami aukciós oldal jött fel.
Most Ebayen kettőt is látok hirtelen : 35,00 USD, US $44.45.
Meg látni ritább K6 és Winchip darabokat is. Akkor máris leértékelődött, a darabszámok alapján ezen készletek már csak pár 100e forintot érnek. A még kevésbé ritkák meg pár ezer/db.
Korábban is linkeltek itt már ilyesmi hirtelen előkerült készleteket, originál dobozos verziókat is. -
-
-
petakpa1
őstag
válasz
Pikari #100538 üzenetére
@ Pikari
Socket 7 konfigban elengedtem a youtube-ot. Ha esetleg szembe jön valami Radeon 7000-nél fejletteb PCI-os grafikus kártya olcsón, akkor csak kíváncsiságból kipróbálom majde benne, bár értelme nem sok lesz, mert a K6-2+ 500 Mhz-es CPU-nak Vooodo3 200-t se hajtja ki valszeg játékokban és komolyabb video decodinghoz is kevés.@ DarthSun: Köszi az image ellenőrzését. Valszeg csinálok saját magamnak egy imaget, egyenlőre régebbi gépekre. nForce2, i865, i915, esetleg i430 TX chipsetesekhez és ezekre próbálom előbb telepíteni.
Főgépbe a biztonság kedvéért úgy telepítem majd, hogy a fő NVM SSD_t eltávolítom, és a másodlagos NVM SSD-re próbálom meg telepíteni. Az csak PCIE v3-as, de gondolom XP így is száguldani fog vele.Bárcsak sokkal több időm lenne ilyesmikkel mókolni.
-
-
joci2000
senior tag
válasz
Pikari #100337 üzenetére
Igazából nem is kellene kivágni. USB-s billentyűt és ps2-es egeret is kezel, az meg hátlapi kivezetésen van. Az AT csatlakozó így nem is kellene neki. Viszont a ház mérete a problémás, hogy kéne neki egy normál ATX-es ház a vga miatt, de az meg túl nagy helyet foglalna.
-
válasz
Pikari #100288 üzenetére
Annak idején teszteltem és a 100Mhzes K5-100-asok között tök mindegy mi van ráírva, pont ugyanolyan lassúak.
Úgy is mondhatjuk minden K5 ami 100-as, az régi SSA/5-ös.A gyors K5-ösök csak a PR133 és felette lévők.
A PR133 egyébként pont ugyanúgy 100MHz-en megy. Ebből is látszik, hogy az már az újabb, gyorsabb változat. -
arn
félisten
válasz
Pikari #100264 üzenetére
En is azt ismertem, meglepett, hogy massal is mukodik.
Van egy elso generacios atxes hazam 96bol, erdekes megoldasokkal, tok szep allapotban maradt meg, erre vmi paraszt utotte vagta, gyanitom szallitas kozben. A muanyag sarkak serultek, apro serulesekkel van teli. Lecsiszoltam finoman, de jo lenne vmi erre is, kivagni a serulest, aztan kitolteni - de eselytelen jobban megcsinalni, mint ahogy most kinez, inkabb nem piszkalom.
Korabban nagyon idegesitettek a kisebb nagyobb serulesek, de mar patinakent tekintek ra
inkabb az a cel, hogy tiszta es karbantartott legyen.
-
petakpa1
őstag
válasz
Pikari #100133 üzenetére
Ez így van, de ettől még léteznek
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Pentium_4_processors oldalon Prescott alatt ez van: "Intel 64: supported by 5x6, 511 and 519K", illetve a lap alján van egy link is ehhez a cikkhez: https://www.cpushack.com/2019/10/01/the-story-of-the-ibm-pentium-4-64-bit-cpu/.
Pár éve itt az aprón mintha hirdetett volna valaki IBM xseries használt szervereket, nem is drágán, de nem volt időm rákérdezni sajnos, hogy milyen proci volt benne, pedig lehet kincsre leltem volna
.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900 XTX 24GB be quiet! SB 802 1000W
- Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bezámítás! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Win11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest