- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #105283 üzenetére
A neonzold herculessel buntetni lehetett, fel oranyi prince of persia utan meg ot percig a feher falon ugyanazt lattam. A vga mar jobb volt, de csak a szuron latta az ember, hogy mennyi sugarzo mocskot kap a szemebe. Miutan ez is meg lett oldva, utana a frissites maradt a legnagyobb hatrany szamomra, meg a sose tokeletesen eles kep nagyobb felbontasnal.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #105264 üzenetére
Igen, persze, hiszen az a "legkönnyebb". Egy kellően lezúzott, sori melón, rossz egészségüghyen tartott társadalom esetében, 2-3 év korhatár emelés is több tízezer embernek jelentheti azt évente, hogy nem élte meg a nyugdíjas kort. Vagy 1-2 évig élt utána. Ami nem rossz, ha belegondolsz, hogy előtte meg 40 évig fizette a járulékot.
Az állam nagyon tart a nyugdíjasoktól, állandóan emel meg ők és a diákok minden kedvezménynek a fő célpontja, én meg gyermektelen 40 éves fehér férfiként az új n1gger vagyok, a legmagasabb adósávban, a legrosszabb munkabeosztásban (mert a hétvégék meg ilyenek kellenek a családosoknak) mindenhová a 100%-os jegyet/belépőt stb. fizetem, miközben engem alkalmaznak a legkevésbé szívesen, mert semmilyen kedvezmény sem jár rám.
A kormánynak ez meg itthon ne mnagy rizikó, egy kis osztogatás választás előtt, és minden elvan felejtve. Főleg, hogy a meglévő nyugdíjasok a korhatár emeléssel sem esnek ki, így rájuk mindig stabilan számíthat szavazóként a kormány. Ahogy a 26 éven aluliakra is, akiknek beláthatatlanul messze van még a nyugdíj, és nem érdekli őket a korhatár emelés. Sokkal inkább egy saját lakás. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #105231 üzenetére
Te legalább kapsz nyugdíjat. Én pályafutásom elején évekig kétfelé fizettem nyugdíjárulékot, és most ahogy a dolog kinéz nem biztos, hogy lesz nyugdíjjam.
Legnagyobb reményem, hogy mire odakerülök, addigra annyira elterjed az automatizáció, hogy feladjuk a munka alapú társadalmat, és valami más ellátórendszerre (pl alapjövedelem) állunk át. Bár Magyarország pont nagyon nem ebbe az irányba halad -
válasz
DarthSun #105221 üzenetére
Nézz ki a saját környezetedből. Ha abból indulnék ki, akkor mindenki azért dolgozott, hogy a lehető legjobb gép előtt kockuljon és mellé autót hergelt a maradék időben meg futott a lányok után. Aztán a valóságban a baráti köröm csak töredék % volt a népességben. De ettől függetlenül mi élveztük és toltuk az autót, a lányokat és a kockulást is. Régi szép idők!
-
válasz
DarthSun #105209 üzenetére
Jó, de nem mi voltunk az átlag felhasználók. Ahogy neked is a többszöri váltás nekem a széthákolt/átalakítókkal futó BX is a ritka tized százalékhoz tartozott. Amikor itt megy a diskurzus a Voodoo-ról, akkor mindig az jut eszembe, hogy mi szakik vágtunk rá, de a tömeg azt se tudta mire való. Na közülünk is csak a töredék tudta kifizetni. Ha megnézzük, akkor így nem csoda, hogy vágyott ritka cuccok.
Ment az régen is, csak a jumperelés alapján már felezett órajelre kellett volna állítani. Aztán ha nem tette az ember, akkor lett egy gyors gépe. Persze ehhez már kellett kicsit érteni hozzá.
-
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #105212 üzenetére
Ha ilyenre tudsz peldat mondani, johet.
Epp a napokban dobtam ki a kukaba egy valag USB-C -s "cradle szeru" asztalo dokkolot (mind szar, amit vettem es csak amazonra tudtam visszakuldeni), illetve, ezekhez tarsult egy csomo hulladek USB-C kabel. Igy ujabb adag kabelnel inkabb vettem olyat, aminel az alza azt irja, hogy jo (azok, ahogy megjottek, megneztem, tenyleg jok, meg a 13 ezer forintos Thunderbolt kabelen is atmegy rendesen a Thunderbolt), de asztalo dokkolo ugyben teljes a tanacstalansag.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105190 üzenetére
Van olyan ali, amiben elvileg fut a 9800pro, csak valamiért a p5a-b nem szereti. De van több száz másik olyan korabeli alaplap, amiben szintén nem futnak ezek a kártyák, többek között BX alapokon is szép számmal. Meg ezek aztán athlon xp meg p4 mellé valók már úgy istenigazából.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #105014 üzenetére
Köszönöm!
A héten szerztem egy Chieftec bravo miditornyot, ilyet: [link]
Kerestem már többször házat neki, de ez egyik meglévő házamba se passzol, EATX túllóg útközik a drive cage-be, nem igazán találtam megfelelőt. A Chieftec nagytorony házon gondolkodtam, de az nagy nehéz macera a használata, mozgatása.
Illetve nálam a DVD és FDD is fontos része a konfignak ezért az új házak nem fogtak meg.
Itt a hűtő magassága, ami kérdéses... 160 vs 162mm.szerk: nem szedtem szét, de nincs most itt a közelemben. Legközelebb rápróbálok, arra is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarthSun #104957 üzenetére
Jó hát akkor alkoholmentes. Jah kérem, ez ilyen Vladi bácsi nagy bajkeverő.
Van ilyen sztorim is. Amikor még csak 10 megásak voltak a netek, és nem 250, akkor csináltam egy letöltő szervert a szomszéd szobába. Az ment 24 órában. Valami p3 proc volt, meg vagy 128 mega ram. Dehát kevés volt, elmentem egy használtgépes bótba, hogy kéne slotos proc, meg sd ram, nade hátha van még!
Erre mndja a srác, hogy ááá nincs az már, 1 éve a maradékot egy nagy dobozban levitte a kuka mellé....
(#104958) Pikari:
Micsoda????
itt kérem stipistopi volt, úgyis én érek oda hamarabb! Meg ugye én vsizek sört is!
-
-
RollandCG
csendes tag
válasz
DarthSun #104899 üzenetére
Igazából nem mai darab a PCem.
Anno 2016 környékén belekerült az "AmigaLikeOS" fantázianevű linux disztrómba, akkor még patchelt biosokat teszteltem.
Már az akkori 11-es verzió is ígéretesnek tűnt :-)
Azóta a projekt parkoló pályán van, mert mindent forráskódból fordítgatni az rengeteg idő. -
válasz
DarthSun #104901 üzenetére
Vicces a monitor neve is. Jobsék szerényen elnevezték MegaPixel Display-nek. Nem volt megalomán a csávó egy kicsit sem. A hardver amúgy nem olyan nagy kuriózum. Nem gyenge, de sok gyártó használt 68k szériás procit. A 68040 is hasonlóan átlagos a felső kategóriában, nem volt rossz, de nem is vert köröket mindenkire. Ezzel szemben a szoftver részt igencsak odatették, még ma is visszük az örökségét magunkkal.
-
válasz
DarthSun #104899 üzenetére
Sikerült a lapátolás. A winworld-ön található NeXT image mellé odacsomagolták a windows-os guminőt is. Mac-re is letölthető, csak be kell állítgatni, azután frankón használható. Nézzétek meg a nevét, igazi kocka humor. BlueSCSI-vel valós vason is elindult szépen. A szoftverezést majd holnap, ma elég, hogy megy.
-
válasz
DarthSun #104860 üzenetére
AMi 486clone-iDX4/100-16MB RAM-Trident TGUi9440-Awe32-IDE HDD 500MB-1.44FDD
Tyrian evvel egyből indult.Awe drivert fel sem tettem, a kisebb játékok a szokásos 220- on megtalálják simán. Quake kér setet, de azt ezen nem futtatok. Itt a 486- on tök jó a hang.
Bár kicsi lesz ez az 500Mega, kipróbálok egy diskmanagert, de gőzöm nincs hogy emulátor alatt fut-e.
Jó buli ez a csomag, sok hardver van benne, párat még majd behúzok. -
válasz
DarthSun #104849 üzenetére
Megoldottam, Fast 16bit a varázslat, Fast VLB/PCI beállítás esetén jön a hangprobléma.
Immár minden kb úgy fut, ahogy egy P2- re emlékszem. Illetve a Tyrian nem, talán 486- os emuláción jó lesz. Emlékszem hogy a gyors L2 kesses procikon már gond volt vele. Modern gépen viszont megoldva.Ez ok. Összeszerelek egy 486- ost.
-
válasz
DarthSun #104849 üzenetére
Egy félórás kör még, kontakthiba persze a régi jackel, megoldottam. Kb mintha megsüketültem volna az Onyx minőségéhez képest, de ez most retró szempontból kb mindegy - zenével próbáltam, aztán nem értettem miért is kedveltem valaha a tracket, ami megszólalt - meg azt sem tudtam hogy már ennyire torzít a dobhártyám.
-
válasz
DarthSun #104830 üzenetére
Hangproblémám van. Az Awe driver felment szépen, korábbi címek esetén jó, de későbbi, erősebb game, mint a Quake, megfogja, sztem nem a video, mert nagyobb felbontásban is ugyanaz mint 320- ban. néha kis viszhang, vagy nyávogás, mint amikor a hibás analóg magnó húzza a szalagot.
Variáltam azért a megjelenítővel, az erősebb Voodoo3- at betéve, kicsit javult. Erőforrásokat is kavargattam, azok durván, szól-nemszól-fagy effektusok. Még arra gyanakszom hogy az Onyx DACon jön, ami USB- s, megpróbálom az alaplapival, de ahhoz keresnem kell egy hosszú jack kábelt, mert ez a napi gép távol van tőlem, hogy kevésbé halljam a ventiket, meg a csomó vinyót, ami dógozik benne.Hopp, most megfogta a gazdagépet is, úgy beragadt egy ismétlődő hangrész, hogy rebootolnom kell.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104834 üzenetére
440bxbol ket verzio volt, egy korai 98ban pl p2b, bx6, es 99ben egy frissitett (p2b, bx6 ujabb verzioi es ujabb bx lapok). Az elso lapok 2vos procikat tamogattak, es nem tudtak nagyobb leosztast 100mhz felett. A frissitett kiadasu lapok mar tudtak alacsonyabb feszultsegeket es nagyobb pci osztast, de az agpn nem - 133mhzen a videokartya volt tulhajtva, a pci maradt 33on.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarthSun #104807 üzenetére
Annyi, hogy a gyártók engedélye nélkül ezeket a romokat nem lenne szabad újraközölni. Már ha a gyártót érdekli... 99%-ban nem érdekli.
Ha valameily köcsögölni akar, akkor a github rájuk rája a lakatot. Így, hogy ketté van választva, így már nem érheti hátrány az alap projektet.
Például ezért sincs audio/video kodek a red hat drisztróiban. Kiteszi 3rd partyban és kész.
Nekem is jól működik, lehet rakosgatni a gépet, mintha tényleg rakosgatnád.
Gyorsan pattintottam is egy red hat 5.0-t és egy suse 6-ot. Elképesztő, hogy milyen utat jártak be a linux disztrók a történelemben.
Rajtam kívül érdekel még mást is a retro os-ek világa?
-
cbmfan
senior tag
válasz
DarthSun #104814 üzenetére
lehet, évekig csak bedobáltam a fiókba ami nem kellett. aztán már nem tudtam betolni
P3B-F lapban utolsó beta BIOS-szal minden megy gond nélkül, csak ismeretlen procit ír Tualatinnál ezért kellene olyan amiben benne van a mikrokód hozzá. BE6-II dettó, csak az kevésbé kedveli 133 MHz-es procikat.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104818 üzenetére
Valtozo, hogy mi fog tortenni… vmelyik lap mar a nem tamogatott steppingen elhasal (mittomen cc0 coppermineal fagyogat), vmelyik csak egy warningot kuld bootnal, hogy ismeretlen proci. Ha biztosra akarsz menni olyan procit raksz bele, amit az adott bios tamogat, amugy olyan mint a tuning.
-
válasz
DarthSun #104811 üzenetére
Meglepi lett a BD lemez, szépen bemásolgattam ami kellett aztán semmi nem indult, látszólag olvassa, de a fórumában olvasom, hogy az emuba épített optika csak CD- t támogat, DVD/BD adatok sérülnek a copy alatt. DOS6.22 bootCD- m van, az működik is prímán, az emulátor ok, a legjobb amit eddig láttam.
Most azon gondolkodom, hogyan juttassak be az emulált vinyóra 24GB cuccot. -
cbmfan
senior tag
válasz
DarthSun #104810 üzenetére
floppy-s 4.3.7 amit még 14-ben töltöttem le. 256, 512 Megás SD-ket 18-20 és 32-35 perc alatt, hűtőbordás 512 Megás és 1 Gigás DDR1-eket 10-12 és 18-20 perc alatt tesztel le. az utóbbi pár napban legalább kétszázat próbáltam, kisebbekből és rosszakból eddig cirka három kiló van fölösben és még van 2-300 db hátra...
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarthSun #104799 üzenetére
Itt se bonyolultabb. Én 2 napja nyűzöm esténként, msotmár sikerült működőre forgatni linuxon és nagyon tetszik. Sokkal egyszerűbb, praktikusabb de jobban beállíthatóbb mint a nagy emulátorok, mint qemu.
Most épp freedost telepítek a virtualizált 486-osomra.
Elvileg csak rom image fáljok kellenek, tehát elvileg be lehet tenni utólag a saját alaplapom emulálva.
Egyébkétn ehhez a gyári romokat külön repóból kell letölteni, mert gyárilag nem adhatják hozzá: link.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104784 üzenetére
A quake is csak azért tűnik profibbnak, mert népszerűbb volt, ezért jobban odafigyeltek rá a driverírók. Ahogy arn is írja, egy játék mindig az adott korszak oprendszerén, hardverein és driverein fog a legjobb eséllyel működni.
Erről jut eszembe, vissza kéne tennem a TNT1-et a cyrixbe.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104771 üzenetére
Arn leírását még annyival egészíteném ki, hogy nem az épp aktuális AAA felreklámozott cuccokkal szokott baj lenni (mert azokra figyeltek a driver írók), meg nem is az indie/casual cuccokkal (mert azok meg az 1+1 szintű featureoknál ritkábban használnak bonyolultabb dolgokat) hanem a B kategóriával, tehát a kettő közötti játékokkal. Na azokból aztán dől a trágya.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104768 üzenetére
final fantasy 7
battle demo
Ez szerintem nálad a direct3d-t se fogja látni, és szoftveresen fog döcögni. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104758 üzenetére
Péládul az ff7 eredeti release eldobja magát rajta a plattizált textúrák támogatásának hiányától, de a dx5-6-os játékok egy része fagy, vagy bugos lesz kb minden 9xxx-es radeonnal. Talán még a mercedes benz truck racing az, ami nem mozdult meg rajta, pedig az a játék szimpatikus volt.
Aztán persze lehetett patcheket vadászni, már amihez létezett, és vagy megoldja, vagy nem.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104758 üzenetére
pl a midtown madness 2000 kozepei geforceokon.
Azt feltetelezed, hogy minden tokeletesen kompatibilis visszafele. Ha ez igy lenne, nem lenne szukseg regi gepekre, emulatorokra, stb mert minden futna a mai napig. Dos alol meg cifrabb a dolog, hogy nincsenek drverek. Es a jatekokat meg teszteltek is, de a demokat megneztek kb a sajat meg a haver gepein, nemelyik jo ha egyket evvel ujabb gepen elindul.
A szorgalmas drv keszitok a korszak jatekain teszteltek, meg a nepszeru cimeken, nem 10 evre visszamenoleg (es doshoz ilyen nincs). A drveket a dxhez probaltak illeszteni, de epp azert patchelgettek a drvbol a jatekokat, vagy a jatekhoz keszitettek patcheket, mert valahol mindig becsuszott nehany bug. Ezek a bugok minel nagyobb az idobeli tavolsag, annal nagyobb esellyel jonnek elo. Maguk a drvek is azokra a hwekre koncentalnak, amikor megjelentek, a korabbi es elvileg tamogatott, kartyakkal gyakran lassabbak, es kevesbe kompatibilisek, mert kiszedtek beloluk a mar nem fontosnak gondolt supportot.
Nem epitettem volna x gepet, ha minden menne, mar egy 2000 koruli gep sem kepes tobbmindent futtatni - nekem is az volt a szandekom, hogy majd egy geppel jol lefedek mindent, de ez nem lehetseges.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104737 üzenetére
Igen, a 90es evekbeli jatekokat tutira leteszteltek 9800pron. Tegnap is talaltam olyan 99es jatekot, ami mar 2000 kozepei driverrel is bugos.
Semmi koze sincs ennek a naptarozashoz. Egyszeruen gondold vegig, hogyan tesztelhettek dos es win alol a korabeli jatekokat, amikor megjelentek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #104709 üzenetére
Ez a 400-as mobil valami olyasmi lehet mint anno az ULV-s Celeronok voltak, a 400-asok emlékszem rendes asztali fesszel simán mentek 800-900MHZ-et, de akadt amelyik az 1100-at is megugrotta. Amiért nem lett érdekes, hogy viszonylag ritkák voltak, és amikor jöttek, akkor már boltban lehetett venni gyárilag 1100-as Celeront is.
-
válasz
DarthSun #104706 üzenetére
Nem azt írtam, hogy nem lehet megugrani, még a korszakban nekem is sikerült ahogy vagy 1x éve is amikor még elfértek a PC-k. Nem lehetetlen dolog, csak éppen egy normális BX-nél nincs mit megugrani.
szerk: Ahogy látom envagyok belinkelte a 2 oldalas leírást. Ha megvolt az összes lépés, akkor nem rossz az AMD, de amúgy érdekes hibákat tud produkálni. Ezzel szemben BX-hez nem kell twistelni: Összerakod, belövöd a 100MHz-es FSB-t és megy. Na jó a 300A néha nem bírja, de a platform atom stabil. Ahogy az Intel TX is az volt.
A kesergés meg fölösleges. A hiba nem benned van, hogy nem olvasnak az emberek. Szépen rakd be az összefoglalóba ha még nem tetted meg és aki képtelen ott megtalálni az így járt.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104702 üzenetére
Te itt most komolyan egy 97es intel mainstream procitol vartad a csodat, hogy majd megszorogat barmilyen 2000ben kiadott procit?
Az amd 97ben eppen hogy kiadta az elso k6ot. Amikor vki olyat ir, hogy jo/rossz, a kortarsakhoz kepest ertendo - a korabeli tesztekben nem lattak x evvel elore.
Ugy latom feleslegesen futunk plusz koroket.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104698 üzenetére
Ugyan… 2000ben rohogve vehettel olcson egy celeront, duront pl. amik kereszbe lenyeltek ezeket a procikat - amivel az amdnek is csak az volt a celja, hogy a sokat fogyaszto athlonok melle kellett vmi alacsony fogyasztasu laptopba. Ez az egesz k6 dolog csak egy retros hype par youtubernek koszonhetoen (3dfx pepitaban).
Egy swfejleszto sem tesztelte se a drveket, se a jatekokat, stb ilyen keresztbe, hanem a korszak megvalosithato gepein tortentek ezek - es 2003ban eleg kevesen lattak fantaziat egy k6ban (foleg akiknek telt egy csucskartyara), mar az athlon is a hattyudalat jarta.
-
válasz
DarthSun #104704 üzenetére
Lehet élre állítani az SS7-et K6-tal és megvan a nosztalgia faktora. Van is egy, de nem lett a szívem csücske, mert töredék áron, töredék problémával lehet egy BX-Celeron párossal hasonló teljesítményt elérni. De úgy is fogalmazhatnék, hogy a proci jó, csak az a szutyok VIA-s szívás ne lenne mire kisüti az ember, hogy mi mivel hajlandó szépen működni.
-
válasz
Sima K6-2...látszik hogy a K6-2 AGR proci is miféle teljesítményre képes, bakker @5x112- őn a Natureben, 49.3 FPS, ilyet az Intel annó elképzelni sem tudott volna S7/SS7- ben, a létjogosultság ezen platformon igen sokáig megmaradt, a P2/3, főleg az utóbbi sokáig csillagászati ár, mezei felhasználónak, ha már megvolt az SS7 lap, sokkal-sokkal olcsóbb volt, akár sima K6-2 procira váltani, mint Intelre. Persze erre dátumra, és arra hogy senki nem használta anno így, lehet interpellálni, de akkor is voltak páran, akik ilyenformán gyalultak, sőt anno én a boltban számos hasonló konfigot építettem rendelésre, évszám mindegy, az továbbra is teljesen másodlagos ezen kategóriákban.
-
válasz
Phils tesztje igen gyenge az enyémhez képest. Még a videokártyát sem látom, hogy mivel futott. Nálam sokkal-sokkal több teszt/game futott, az egész tesztem olyan kiterjedt, amit abszolút nem látni sehol, tehát szerényen mondhatom hogy világrekord.
Amúgy összességében Phils vonalától nyilván el vagyok maradva, szoftveresen is annyi újítást hozott madness gépekre is(amit használok is), ebben amatőrnek számítok, a fenti flexelésem csak az SS7 vs P2-3 tesztekre vonatkozik. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104698 üzenetére
A p2 meg a p3 katmai gyakorlatilag azonos, megegyező órajelen. Tulajdonképpen csak az SSE támogatása a különbség. Valaki le is benchmarkolta pár éve.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #104631 üzenetére
Erre a kérdésre itt másik topikban azt írtam, hogy velem is történt ilyrn eset, lehet revízió függő is a történet, de mikor kijött a prescott, nem volt megfelelő a lapok vrm-je a megnövekedett fogyasztáshoz. Pl. ASUS is hol azt mondta, hogy megy a prescott a lapjaiban, hol azt, hogy nem.
[link]
Emiatt jött ki az -E végződésű alaplapcsaládjuk pl p4c800-e
Az már teljesen prescott kompatibilis volt. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104619 üzenetére
A voodoo2nek azok számára volt az egyik nagy értelme, akik gyengébb procival rendelkeztek, és emulátoros játékokat (psx, n64) akartak futtatni. Glide alatt olyan alacsony cpu overheadje volt ezekben az emulátorokban, hogy a 300-400 mhz körül járatott k6/2 és p1-mmx procik kaptak annyi pluszt, hogy a játékok 10 fps-ről 20 fps-re ugrottak, elérve kb az eredeti sebességüket. Aztán persze rájött erre az nvidia és az s3 is, és megreszelték annyira az opengl drivereket, hogy azokkal is folyékonyak legyenek ezek az emulátorok ilyen gépeken.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104564 üzenetére
Az office dokumentum nem azért csúszik szét, mert linux, hanem azért, mert linux alatt más fontok vannak. A linux alatt szerkesztett dokumentum is szétcsúszik windows alatt.
Vannak módszerek, hogy a fontjaidat fixen belegyógyítsd a dokumentumba, és akkor a különféle rendszerek közötti szétcsúszás némileg mérséklődik, de meg lehet oldani azt is, hogy biztosan ugyanúgy nézzen ki mindenhol (egy extra 5-20 megás fájlméret árán).
Egyszerű wordról szólva, windowsra már lassan 8 éve nem létezik rendes office. Csak az office 360 nevű cloud office program létezik, ami előfizetéses, és valójában egy webes program, és internetesen keresztül való officeolásra való. Az egyetlen ma is érdemben fejlesztett valódi office program a libreoffice, az meg egy linuxos program, a windowsos változata helyből 2x lassabb.
Szóval a windowson tudsz játszani, és.... és igazából ennyi, nagyon nehéz azt a rendszert bármi másra használni, főleg úgy, ha nem akarsz 25 éves alig működő összelopkodott shareware programokat bevetni már ahhoz is, hogy átállítsd a színegyensúlyt egy jpgn.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104570 üzenetére
Nem ismerem a referenciaidat, de tuti nem az eredeti tntrol beszelsz, mert az amikor megjelent 98 vegen magyarorszagon nem csak ritka de rohadt draga is volt. Te veletlenul nem vmi manli meg hasonlo m64ekrol meg vantakrol szerezted az elsoszamu infoidat joval kesobb? A pornep azt vette, onnan nezve lehet csodanak tunt egy v2. De ket evvel kesobb? 2000 kozepen? Ne viccelj mar… mar 99re is gyaszosan lassu volt a v2 sok cimen, meg szerintem te hozzaszoktal a voodoon abnormalisan tulhuzott gainhez. A v3 analog kimenete valoban parades, es jobb, mint a korabeli nvidiak, de annak nincs koze a 3ds rendernek. De ez az atkoto kabelen logo v2ot megint nem erinti (annal rosszabb nincs). Az egesz analog kepminoseg inkabb 2dn desktopon szembetuno, nem egy korabeli elmosott 3ds grafikan (plane a 3dfx lowend texturaival). A tntnek nem igazan volt versenytarsa a maga koraban, de a tnt2ultra melle is a g400maxot meg ilyesmit lehet odatenni, a v3 ugy hozott hasonlo sebesseget, hogy joval kisebb texturakkal meg ficsorok nelkul renderelt (nem ugyanaz a ket kep).
Nekem ez az egesz olyannak tunik, mint albaniaban a mercedes, nem baj ha 20-30 eves es rohad, de megis csak mercedes, rossz nem lehet.
De ha nem hiszel nekem, linkelek par korabeli cikket, es ez 99 elso fele, nem 2000.
https://www.anandtech.com/show/305/10
The only areas the Dynamite TNT2 Ultra is lacking in are with it's high price, $229.99 is considerably higher than what you're probably used to paying for. Remember all the Voodoo2 users that spent $300 on a single card? Imagine how they feel now than a single Voodoo2 is less than $100, if you don't mind feeling that way in a couple months, then purchasing the Dynamite TNT2 Ultra should be done with no regrets, otherwise there's no pain in waiting. If the price is too high, and you still want the best in performance, 3dfx seems to be the only other option available. The Voodoo3 isn't a terrible accelerator, although it is sometimes made out to be due to its lack of 32-bit rendering support. The Voodoo3 isn't a card that will keep your bragging privileges at the height of their career as soon as you bag the card, but it is a card that will give you the performance you're looking for, at a more affordable price than the $229.99 Dynamite TNT2 Ultra is setting you back.
The RIVA TNT is out for several months now and most people agree that it is currently the best 2D/3D solution available. Its only real competitor is the cheaper Voodoo Banshee, a 2D/3D chip that is performing worse than TNT, but which is taking advantage of the powerful brand name 3Dfx. The performance of TNT is only surpassed by 3Dfx's Voodoo2 chip, but you need two add-on 3D-only accelerator cards with this chip to really achieve better performance than TNT. Two Voodoo2 cards are considerably more expensive though and you won't necessarily experience a major difference in 3D gaming. The 3D image quality of TNT is definitely way ahead of products with 3Dfx chips and only the upcoming Rage 128 chip from ATIcould give NVIDIA's RIVA TNT a real run for its money.
-
válasz
DarthSun #104581 üzenetére
Törvényszerű volt akkoriban, hogy a márkás kártyáknak volt csak szép, tiszta képe analóg kimeneten, az olcsó vackok olyanok is voltak. Nekem Diamond kártyáim voltak (V330, V550, V770), és azokkal nem volt baj. Elhiszem, ha a dzsunka kategóriás TNT/2 nem győzött meg, a jó minőségű megjelenítés valahol a GF4 Ti/MX táján vált általánossá, de már a GF3 is jó volt mind, mert azokból nem készült lókoszt változat, a Ti200 is magasabb kategóriába tartozott.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #104573 üzenetére
2000-ben léptem be a PC viágába, előtte 8 bit (TVC), ott nem voltak problémák.
Az általam játszott játékok OGL-t vagy DX6/7/8-at használtak, azokkal meg sosem volt gond.
TNT2-nek tuti jó képe volt.#104580FoxiestFox: nem feltétlenül, bár ami korabeli LCD kijelzőknek (vagy TFT volt, passz, szóval nem CRT) az én szememben pocsék képe volt, konkrétan foghíjas pixelháború.
A 2006 és utáni Samsung Syncmaster LCD-k képe viszont már jó volt (mai napig is van ilyen monitorom, pl. 204B, 205BW), de nem cseréltem le a bevált CRT-m, ami egy Magicbright-os Samsung Syncmaster 765 MB volt, 2003-tól ez volt kb. 2013-ig.
Van olyan GF2 MX400 noname VGA-m, ami egy csapnivaló homályos képet ad (tény hogy gyenge képet ad, de nem tudom, hogy ez ficsőr-e vagy csak selejtes a példányom), míg a jóval idősebb Asus V3800M32M (Riva TNT2) meg patika éles képet ad, mindegy hogy CRT-re (az IBM-el is teszteltem) vagy a Samsung Syncmaster 204B-re kötöttem.
ATI Rage 128 (ez már nincs meg), Radeon 7000/7500/9250/9550/9600 - mindnek bitang jó képe van.#104575FoxiestFox: én ujjongtam, amikor szembejött velem az AGP-s GF6200 mellett egy PCI-os GF6200 is.
#104581DarthSun: 13 év CRT és 11 év LCD után én ugyanolyan szépnek látom a CRT-t még mindig. A 765MB-t és egy 15"-os LG-t megtartottam.
-
-
-
válasz
DarthSun #104573 üzenetére
Pont most mérgelődök, amiért pár hónapja eladtam a V1-et, amit sokáig rakosgattam ide-oda, mert érkezett az IBM P2 amiben nincs AGP, és abba most tökéletes lenne valami jó DOS kompatibilitású 2D kártya mellé.
Ráadásul a normális PCI kártyák eltűntek apróról, pedig ömlesztve lehetett kapni ilyeneket 500 Ft darabáron nem rég még.
Keresgélnék valamit ami legalább a 96-97 3D játékait bírja 800x600-on, valami TNT, vagy Savage4, vagy valamelyik Rage, de nincs semmi aprón, csak ilyen S3 triok amik tök jók egy P1 mellé de ide már vékony lenne.
Túl új kártyát sem szeretnék beletenni, úgyhogy azok kiesnek, de azok közül sem látok most, csak párat.A gép saját integráltja amúgy egy Cirrus Logic GD-546X, a specsheet szerint van game acceleration de képzelem mennyire acceleration az
Illetve az 1 db memóriachipből mellette arra következtetek, hogy lehet vagy 2 megás.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #104571 üzenetére
Sajna kikoptak.
Magam részéről GF6800LE/7600GS/7600GT/7800GS vagy X1950GT/HD3850 a nyerő, ez mind megy P4 i865 és felette lapokban, régebbit meg nem nyaggatok ahová GF4 kellene.
Mindenre amit tudok használni, az a GF6200 PCI.Sosoem volt olyan játékom, ami GLIDE-ot igényelt volna (legalábbis nekem nem tűnt olyanak egyik sem, ment a fentebb sorolt VGA-kkal minden flottul).
így igazából a Vodoo nekem egy drága cuccnak maradt meg, amit én ki sem használnék. -
arn
félisten
válasz
DarthSun #104566 üzenetére
Pedig az elso tnt is jobban hasznalhato kartya a v2nel. En sose ertettem a hypeot… a v1 forradalom volt, a v2 folytatta, fel evig az volt a kiraly, de a tnt utan teljesen elveszitettek a fonalat. Szinte semmilyen ujabb ficsort nem tamogattak, agps texturazast hirbol sem ismertek, keves volt a texturamemoria, es gyaszosan alacsony felbontasuak a texturak. Kb fel-egy evvel kullogtak a piac mogott, a v2ot a megjelenese utan kevesebb mint egy evvel harmad aron adtak - szoval nem tudom milyen elokeloseg volt benne.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104560 üzenetére
Átlagfelhasználó esetén sem baj ez, mert a nagyobb disztribúciók alapból tartalmazzák ezeket a firmwareket néhány éve
Én a szoftverkörnyezetet fordítva érzem. Szerintem a linuxos alternatívák szinte mindenből jobbak a windowsos változatnál. Windowson kétes eredetű fizetős vagy shareware programokat kell használni a legalapvetőbb dolgokhoz is, linuxban meg nyílt forráskódú programok tízezrei vannak a repókban mindenféle funkcionalitás eléréséhez. Windowsra van egy két népszerű húzó title, de azon kívül semmi nincs rá, maximum a linuxos programok windowsra átportolt silány minőségű változatai, amelyek windowson programtól függően kb 10-80%-os sebességdeficittel működnek.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104555 üzenetére
Drivereket nem nagyon lehet linuxra telepíteni, mivel a driverek - jobb esetben - be vannak égetve a kernelbe. 1-2 driver van, amik le vannak választva, drivermodulként, és ezeket manuálisan modprobe-val lehet betölteni, vagy esetleg néha ilyen modulokat fordítani (pl ritka xgi videókártyák 2D display driverei).
Általában az szokott lenni, pl bizonyos wifi kártyák és hasonló dolgok esetén, hogy van egy zárt forrású firmware, amit be kell a megadott könyvtárba rakni, ahol a driver (ami már bent van a rendszerben) működni tudjon.
Amit te le akartál fordítani, az valószínűleg valami kamu driver volt, mert függőségük a drivereknek nem nagyon szokott lenni valamilyen c fordítón, és az adott kernel headerjein kívül.
xfi hd-hez nem volt szerencsém, csak sound blaster livehoz, az rendesen működik mind a mai napig. Legalábbis 48 khz-ig, a drivere valamiért nem kompatibilis nagyobb sample rate-val, bár életemben eddig 1x volt olyan, hogy valaminek 48 khz-nél nagyobb sample rate kellett volna.
De annyira azért nem rossz a helyzet. Sőt. Ha megfogsz egy ezer éves ISA hangkártyát, akkor az jó eséllyel szólni fog linuxon. Ugyanez nem mondható el már XP-ről sem, Win7-ről, újabbakról, nem is beszélve. Illetve, ha rádugsz egy nyomtatót linuxra, az is működésre bírható azért, ellentétben mondjuk windowson, ahol ha egy régi webkamerához, nyomtatóhoz 32 bites XP drivered van csak, akkor sok esélyed nincs, hogy mondjuk win10 alól azzal nyomtatgass/kamerázgass. Szóval ma már a linux sokkal kompatibilisebb, mint a windows, leszámítva talán a wifi vezérlőket, amik mind a mai napig tudnak csúnya meglepetéseket okozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest