-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
anaqer #73470 üzenetére
9 GB-os IBM DNES UW SCSI HDD-m stabilan tudta a 40 MB/sec-et PII-es i440-es lapban, pci-os Adaptec AHA-2940UW vezérlőre kötve, a lap IDE portján logó 80 GB-os Samsung Spinpoint HDD 20 MB/sec körül mocorgott, a lap IDE vezérlője ATA 33-as volt.
A SCSI HDD használata a CPU-t se zabálta annyira (PII 450 Slot1 Pentium).
Szóval, bőven volt difi, és nem csak papíron. -
Czo
addikt
válasz
anaqer #73470 üzenetére
Szerintem mechanikailag nem feltetlen lesz nagy elteres a kor lemezeit illetoen. Marmint, a buszsebesseg, joval nagyobb tud lenni, mint az eszkozok fizikai sebessege. 97-98-ban UDMA33 mellett SCSI-nel mar siman eletkepes volt a 80MByte/sec-es bus is, a fizikai lemez sebesseg meg szerintem ennek a fele lehetett kb. Szoval ezt ugy lenne ertelme maximum osszehasonlitani, ha valami 97-98-as ATA33-as gyors HDD es egy friss UW80-as SCSI drive.
-
Czo
addikt
válasz
anaqer #73149 üzenetére
Ebben en nem volnek ilyen biztos. A 82371AB (PIIX4E) veletlenul pont ugyonazokat a funkciokat tartalmazza, mint a VT82C596A raadasul mind a ketto pont ugyonazokkal a fizikai dimenziokkal biro 324 pines BGA tokban van. A 82443BX es a VT82C693 is egyezik (tehat, mind a kettonel ugyonazok a fizikai dimenziok es szinten egyezik a tokozas, azaz 492 pines BGA). Igy hirtelen nem talaltam labkiosztast a VIA-hoz, de siman el tudom kepzelni, hogy valami olyat alkottak, ami egy jelentosen olcsobb, drop-in replacement megoldas a BX chipset helyere. Igazabol igy volt a "legkonnyebb" megnyerni a gyartopartnereket, ha emiatt nem kell ujat tervezni.
-
-
Frawly
veterán
válasz
anaqer #72461 üzenetére
Biztos, hogy ez Vargáné-táp? Azokra JNC volt ráírva. Régi szép idők, 2001-2004 környékén mennyi emberre rásózták olcsón, jöttek szenvedni a fórumos topikokba különféle hibákkal, meg hogy vitte el az örök bitmezőkre a komplett gépet. Egy örök meme lett.
A Codegen sem volt épp sokkal jobb. A Mercury sem, annak talán az volt az egyetlen előnye, hogy ha kifingott, akkor legalább elég kicsi eséllyel vitt magával valamilyen más hardvert. Persze az is igaz, hogy ezek az ócska hardverek végletesek, mert a nagy részük nagyon gyorsan meghalt, de amelyik túlélte, örökkévalóságig megy, néhány lapos Maxtornál is meg lehet figyelni.
Anno én is belefutottam ezekbe a szutykokba, lapos Maxtor, Mercury, Chieftec és Sirtec táp, papírforma szerint meg is döglöttek rettenet gyorsan. Egyedül a Maxtort sajnáltam, mert az nem is volt rossz vinya akkoriban, ha nem döglött meg, akkor elég halk és gyors volt.
-
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
anaqer #72336 üzenetére
Nem homályosak azok az emlékek, teljesen jól emlékszel. Ahogy ma is, az Intel akkor is uralta az OEM és céges gépes piacot, még az oktatást is. Így ordai és iskolai gépeknek Intelt vettek mindenhol, tipikusan Celeronnal, meg egy tipikus otthoni konfighoz képest fele annyi RAM-mal, legalábbis magyar viszonylatban mindenképpen. Annak ellenére tették így, hogy az AMD meg azonos generációban Celeron áráért Pentium teljesítményt adott, amivel jobban jártak volna. A RAM meg azért volt érvágás, mert sok brand gépbe csak a saját gyártói RAM működik, és azzal meg jól lehúzták az utólag bővítőket. De az XP meg akkori nem túl igényes irodai szoftverek (MS Office 2k, 2k3), meg a böngészés (IE6 szintű böngésző) azért tűrhetően elmentek ezen a gépeken is. Szerintem még mai napig lehetnek cégek, akik olcsóságból nyúznak még ilyen jószágokat, míg végleg el nem patkol a vas.
A Celeronnak az igazi rákfenéje mindig is a kevés cache volt. Ennek leváltásra szánta az Intel a kisebb Core 1-2 procikat, meg az i3-at. Annak ellenére, hogy i5-ös procikkal találkozni leginkább irodai gépekben. Természetes az AMD a mai napig nem tud erre a piacra betörni, még a Ryzen-nel sem.
-
jokeph
nagyúr
válasz
anaqer #72331 üzenetére
Valóban durva volt. De mindennapi használatban egyáltalán nem volt kirívó hátránya. az s754 lehetett anno az AMD office gép alapja.
#72336anaqer: persze hogy nem volt.... a Celeroncs-ot nem lehetett kiszorítani.
Pedig az s754-es lapban már egy erősebb Sempron is fürgébb volt. mellédobtuk a 6600GT-t, és jókat LAN partyiztunk vele.
Előszőr rámhozta a parát, összerakás után egyszer csak azt vettem észre, hogy a CPU cooler egyszer csak leparkolt 0-ra, és jó darabig el sem indult.
Némi utánjárás és a BIOS átnézése után megnyugodtam, hogy ez üzemszerű mükődés, köszönhetően a C&Q-nak, és hogy a Sempron egy P4 Northwood Pentiumhoz képest kb. hidegen dolgozott. -
arn
félisten
válasz
anaqer #71794 üzenetére
Nem lehet igy merni oket... direktbe merve a vinyot a smartdrv gyorsabb lesz, mar egy 486nal is, viszont a masik megoldas nem terheli a procit, es memoriat, egy teljesen fuggetlen megoldas es barhol mukodik. Altalaban 186, 286 a vezerloprocesszor, 94 utan iden nagyjabol ki is halt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest