- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Yettel topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Mobilhasználat külföldön
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #120897 üzenetére
Persze, de ezen felül jó esetben még a pályákat is átalakítják, mert FHD-ban (4K-ban)
is hiányérzete van az embernek, amikor indokolatlanul üres a pálya adott része.
Heretic + Hexen kombó egyébként nagy kedvenc, ilyenek kellenének még. -
válasz
DarthSun #120880 üzenetére
Ahogy upgradeltel a valosagban anno, azzal sem volt baj. Mert amikor elojott az igeny, a korites mar adott volt!
Pl, felugrottal 2000 vegen P4-re, es a 850-es chipsetre. Az ahhoz 2001 korul erkezo BIOS-ok mar tudtak az LBA48-at, igy az abban az idoben erkezo Intel Application Accelerator (ez volt abban az idoben ahhoz a csaladhoz tartozo chipset driver neve) mar olyan drivert hozott Win98-ra is, ami szinten tamogatta ezt. Igy, mire megveted 2002 nyara (vagy osze? nem emlekszem mar) korul a 160 gigas disket, az mar gond nelkul ment akkor is, ha visszabootoltal XP-bol Windows 98-ba.
-
válasz
DarthSun #120878 üzenetére
Van neki egy SATA drivere, ami azokon az eszkozokon segit, ami a "SATA Native mode" -t hasznal. BIOS-okban szkott lenni ilyen allitasi lehetoseg. Ha ezt atteszed Legacy-ra, az lesz a mar emlegetett ESDI_506.PDR-es IBM/AT oroksegu driver. Konketan ugye a https://rloewelectronics.com/distribute/SATA/ es a https://rloewelectronics.com/Programs/Patch137.htm .
Ami vezerlo viszont, nem ezeket hasznalja, azokon ezek nem segitenek. A SIL3512 emlekeim szerint atflashelheto SATA only modba, az lehet, hogy a "native mode" lesz (nincs ilyen kartyam). A VIA kartya tudom, hogy nem ezt hasznalja es a SIL3112 es a 3124 sem (nekem ez a 3 van). De az ASM1061 peldaul tud Native es AHCI modot is (ilyenbol van egy PCI-E verziom).
-
válasz
DarthSun #120809 üzenetére
A BBS-t úgy kell elképzelni, mint egy fórum-levelező-letöltő oldal keverékét. Jellemzően egy adott téma körül ment a dolog, betárcsáztál, letöltötted a dolgokat és bontottad a vonalat. Igyekezett az ember, mert drága volt a telefon. ASCII art volt képek helyett, ami engem érdekelt ott akár nagyobb kapcsolási rajzokat is megrajzoltak így. A BBS üzemeltetők egymás között is cseréltek infót, pl üzeneteket, hardver leírást, szoftvert stb. Esetleg még ha volt diskmag a kezedben, akkor azokra is hajazott valahol.
arn: Próbáltál ytalk-on keresztül csajozni? Fogalmazzunk úgy, hogy a sikerességi arány nem volt túl jó
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #120821 üzenetére
Annó Llanotól Kaveriig mindegyiket szerettem volna, de nem alakult úgy. A Llano 2011-ben jött, akkor már megvolt a Lynnfield HD5770-nel, lassan készültem Franciaországba költözni, úgyhogy elsődlegesnek nem kellett, másodlagosnak nem fért bele. A Kaveri 2014-ben jókor jött, addigra a Lynnfield kapitulált, viszont én is elvesztettem az érdeklődésemet a játékok iránt, meg amúgyis zűrös időszak volt, úgyhogy egy igp-s Ivy bridge Intel NUC kielégítette az igényeim nagy részét.
2016-ban aztén lett egy Kabinim. Nyilván nem a játék volt a motiváló tényező, pedig régi címekkel elboldogult volna. Csendes gép kellett, ami mehet non-stop, és a filmekkel is jobban elboldogul. Ha nem adja be a kulcsot, ez lenne a mai napig a mozigép. És nem néznék a mai napig H.265 kódolású filmeket...
A mostani mozigép még egész korszerű, és teljesítményben is eléggé ott van. Egy Cezanne, azaz egy Ryzen 5 5600G van benne. Játékokat mondjuk még ezen se próbáltam, de úgy hírlik, van benne potenciál.
Ha kell, dvga-val rendes játékos gép is lehet még belőle, de erre egyelőre biztosan nem lesz szükség.
A Kaveri viszont továbbra is vonz, de csak A88 chipsetes lappal, lehetőleg mini-ITX méretben, csak A10 APU-val, úgyhogy várok még a jó lehetőségre.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #120816 üzenetére
Egy 8600GT-m és egy 8800GTS-em van, mindkettő halott.
Hátlappal sajnos nem tudok segíteni a fórumtársnak, előbbi dvi/hdmi/svideo, utóbbi meg 2 slotos.
Ebben az esetben (H55) már nem az alaplapon van az igp, hanem a processzor mellett, azzal közös kupak alatt. Ez volt a CLarkdale processzor (i3-5xx és i5-6xx), az Intel első ilyen fejlesztése, de akkor még igy tudták csak megoldani. A Lynnfield és a Clarkdale ugyanazokkal a chipsetekkel (H55, H57, P55, meg a fene tudja még mi) volt kompatibilis, de a P55 nem támogatta az igp-t, az ezzel szerelt alaplapokon nem voltak kép csatlakozók. A lényeg, hogy az igp supportos chipsetek is támogatják a Lynnfield (i5-7xx és i7-8xx) processzorokat, értelemszerűen igp hiányában az ahhoz való csatlakozók nem működnek. A P55 is támogatja a Clarkdale-eket, de értelemszerűen nem működik az igp-jük, nincs is csatlakozó megjelenítőnek. Azt nem tudom, hogy az igp-t teljesen letiltja-e, azaz lehet-e energiát spórolni.
A következő generációban (Sandy bridge) már valóban a processzorba integrálták az igp-t, és az összes chipset támogatta is. Hogy miért csinálták? Mert irodai gépbe, mobil gépbe az esetek nagy részében elég, nincs szükség külön igp-re, az Intel a brand gépek és laptopok piacáról részben kigolyózhatta az Nvidiát és -ami talán még fontosabb - az AMD-t. Az AMD részéről meg észrevették, hogy a gpu technológiájuk az, amivel megverhetik az Intelt. A konzol piacot meg is szerezték, irodai gépben ugye nem szempont, remélték, hogy kocajátszós brand, olcsó DIY és laptop vonalon piacot szerezhetnek, de erről tudjuk, hogy nem jött be úgy, ahogy szerették volna. Pedig az FM1/FM2 apuikkal tényleg lehetett játszogatni, úgy tudom...
Ja, kiegészítés... HEDT vonalon nem is volt soha igp-s processzor.
-
válasz
DarthSun #120776 üzenetére
Na hát igen, szegény 4650-nek esélye sincs.
#120777 Ranagol_5: Legalább van még egy példa arra, hogy a Core 2 Duo E7600 megy a kis ASRock mATX lapban.
Lehet nekem is inkább marad bent ez, igaz hogy a ram így nem lesz 440MHz-en csak 400-on de annyi baj legyen. Holnap még megnézem mennyire tudom húzni a gpu-t mert azt még nem próbáltam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #120749 üzenetére
Nekem is a Win98 inkább. Már csak azért is, mert nekem a Win 95 sosem ment saját gépen, azt csak suliban, meg havernál láttam. Az első saját igazi otthoni Windows nekem a '98 volt. Emlékszem, hogy a 95 után valahogy még kicsit szebbnek is láttam, meg ahogy a tooltippek elő animáltak... mikor megláttam a saját gépemen, olyan szépnek találtam. Meg a csövek képernyő kímélő beállítása egyik első dolgom volt
de később elvoltam vagy 1 óráig csak a képernyő kímélők tesztelgetésével stb. Első hétvégén nem volt semmi játékom a géphez, szóval csak a rendszert nézegettem.
Utána 2-3 napig csak egy Yolkfolk nevű dosos játék (egy tojással kellett menni), majd Árpi haverom hozott már olyan kult címeket, mint a Destrucition Derby 2, Dyna Blaster, Bats. Aztán röviddel ezután lett Mortal Kombat 2, Destruction Derby 1 (igen, az később lett mint a 2), és a Duke Nukem 3D Atomic Edition, Pandemonium. Itt már azért öcsémmel nagyon jól eltudtunk lenni a géppel játékok terén
Aztán vagy két hét múlva már jött a Midtown Madness, Poplous 3, Dungeon Keeper 2, még arra is emlékszem, hogy ezeket már 1200ft/db áron írattuk.
És persze mindeközben scannelés, képszerkesztés nyomtatást is kezdtem tanulgatniés nagyon közeledett nyári szünet is. Amikor pedig nem én ültem a PC mellett akkor ezerrel nyomtam tovább a C64-et. Igazán izgalmas időszak volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #120745 üzenetére
Nekem egyelőre az lesz ami van, tehát MSI Z97 GUARD-PRO, meg valamelyik Xeon (E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3) ami I7 4770 megfelelője, majd. Egyelőre még I3 4170 van benne, éás van egy alacsony órajeles I5-ösöm is, de rájöttem, hogy ehhez az időszakhoz még jobb a 2C4T magas órajellele mint a 4C4T alacsony órajellel, így marad.
Egyszer talán majd lesz Huanhanzi/Maschinist/Jiesuo/akármilyen jó kis kínai lapos X99-es is, de jelenelg sem hely, sem pénz nincs rá (pedig nyilván piszkálja a fantáziámat).De igen, az a legfeelingesebb Haswell, ebben igazad van.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #120768 üzenetére
Én dettó így vagyok vele
.
Nekem a retro csak hobby, nem IT-s vagyok gazdasági végzettségem van és ezen a vonalon dolgozok is.
Persze ettől még megtanulhattam volna Linux-ot is, de valahogy sosem jutott rá igazán időm, és 1-2x amikor nekiveselkedtem, nem ment olyan autodidakta módon mint a Win. Pedig Dos/Winhez is csak annyi alapom volt amit középsuliban reál tagozaton felszedtem 93-97 között. -
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120747 üzenetére
Azt nem ismerem. Nekem személy szerint úgy zajlott, hogy a 90es évek játékai nagyon bejöttek, aztán egyre kevésbé. Kb 2008 körül jutottam el oda, hogy már nem nagyon voltam hajlandó játszani semmi újabb cuccal, inkább a régebbi játékokkal játszottam, aztán amikor azok kifogytak, fel is adtam a játszogatást igazából. Azóta az összes AAA cucc nekem wasd mozifilm
2020 körül kezdtem újra a dolgot, amikor rájöttem, hogy olyan 2014től felfele megint egész jók a dolgok, és ez egészen mostanáig meg is maradt. Játszok kb heti 1-2 órát (persze nem AAA-val, hanem B class és indie cuccokkal), tipikusan péntek délután, ha nincs más dolgom.
-
-
válasz
DarthSun #120730 üzenetére
Szerintem az OEM-eknek teljesen tok mind1 volt, hogy a base modellbe mi fog kerulni. Irodai gepnek tokeletes. Az sem mind1, hogy 8 ramchipet kell venni (256 bites busz), vagy csak 1-et (32 bites busz) vagy 2-t (64 bites busz). A GPU speckoja szerint, lemehetett volna 32 bitig is. Kepet ugy is adott volna, de valamiert megallt 64 bitnel.
-
-
-
válasz
DarthSun #120700 üzenetére
Holnap szerintem megint rendesen házba lesz a gép akkor lefuttatom én is a 01-et aztán össze lehet hasonlítani.
Igaz proci téren kicsit erősebb lesz, de van Core 2 Duo E6600-am is szóval azzal is meg tudom nézni.
Szerk: E7600-at nem próbáltál a lapba ? Nekem bármiféle bios módosítás nélkül megy benne, szerintem nálad se lenne vele gond (most csak egy random CB tesztet dobok be).
-
-
válasz
DarthSun #120680 üzenetére
Szerencsere a sajat P45-om is stabil volt 8GB-vel es 12 GB-vel is (az elete soran, soha nem fordult elo, hogy 4 modulnal kevesebb legyen benne
). Nem lehet, hogy ott az volt a baj, hogy a RAM modul oszlop/sor felepitese az nem volt megfelelo? Emlekeim szerint, abban az idoben volt ilyen "baj" (dehogy baj, az alaplapvendor leirta, hogy milyen legyen, a RAM vendor leirta, hogy milyen a modul, megvetted es ment).
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120654 üzenetére
Nem mindegyik alaplap ahcijával kompatibilis az xp, de az is előfordulhat, hogy az usbt kínszenvedés feléleszteni rajta. Az 1150esek nagy részén nincs már pci sem. Szóval ez erősen attól függ, hogy mit tud beszerezni. Van olyan, amin jó xp élménye lesz, van, ahol nem.
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #120631 üzenetére
Jaja, nekem is tetszenek
Igen, most csodálkoztam rajta, hogy e szerint AGP-nál még 1GB-os kártya is létezett, meg hogy nem a HD3850 volt az utolsó AGPS-s kártya3870X2-esem volt
Idle 60 fok alatt nem nagyon láttam, maximum télen. Ha meg leterheltem, akkor seperc alatt tudott 80 fokot is csinálni, miközben azt hittem, hogy felszáll a gépház olyan hangja volt
Amúgy a HD3870X2, HD4850 512MB, HD4850 1GB, HD4870, HD4890 sorból, messze a HD4890 volt a legjobb kártya. Nem csak a sebessége és az 1GB VRAMja miatt (ráadásul nekem gyári OC-s verzióm volt belőle, HIS HD 4890 Fan Turbo (GPU : 900; VRAM : 1000 - de simán elment 1000/1000-en is)) hanem azért mert a powerplay miatt (az már végre levette az órajeleit desktopon) a sorban említett összes kártya között még OC mellett is ez votl a leghűvösebb és legcsendesebb. Nagyon sajnálom már, hogy eladtam, de 8000ft-ot és egy olyan 2TB-os HDD-t kaptam érte amit jelenleg is használok, így végülis sokkal hasznosabb mintha csak a polcon állna a HD6850 mellett.
-
-
-
-
válasz
DarthSun #120617 üzenetére
Én igazából csak azért fektetem bele a pénzt és energiát mert valami ehhez hasonló alaplap volt az akkor 2007-ben vásárolt gépemben (mondjuk fix hogy valami butítottabb változat, sajnos nem tudom, se számla vagy valami irat nem maradt róla
), szóval valamilyen szinten "kötődök" hozzá. AGP-s HD 2400 Pro-t is csak azért szereztem be mert olyanom is volt, amúgy nem is érdekelne. A kimaxolásra meg csak ugyanazt tudom mondani hogy miért ne.
Két dologra emlékszek az akkori gépemből, a gépház illetve a monitor, ezek valahogy kristálytisztán megmaradtak bennem (ezeket jó is lenne beszerezni).
-
-
válasz
DarthSun #120604 üzenetére
Szép lassan de igen.
Egyébként a stock intel hűtő is bőven elég, Hyper 103-at csak azért raknám fel erre mert másra nem tudom használni (eredetileg AM3-ra vettem, de nem lesz olyan konfigom, illetve ezen meg a főn kívül semmilyen
). Eladni meg nem akarom mert nem rég vettem, szóval majd valahogy összehozom hogy rögzíthető legyen 775-re.
-
válasz
DarthSun #120376 üzenetére
Az UV erőssége erősödött, de az a mikrohullámos rész nagyon nem klappolt. Arra gondoltam trollkodsz, de akkor nem?
arn: Ha fehérebbet akar akkor egykutya mivel degradálja vissza világosra szerintem. A vigyázással egyetértek. Bár én a patinát elfogadom egy szintig, mert természetes, hogy 40 év alatt öregedett a gép egy adagot.
De legyen egy kis rendes retro kérdés: Ki volt ott a zarándoklaton és hallgatta meg a Z80-as prédikációt?
-
válasz
DarthSun #120392 üzenetére
Vannak Steames leárazások, olyankor éri meg vásárolni bármit is. Télen és nyáron nagy akciózások vannak, az idei Summer Sale már elmúlt. Plusz van Black Friday. GoG.com szintén zenész.
Bár 8 EUR drága azért a retró címért sztem, de kinek mi
Attól, hogy retró, a gyártó/tulajdonos/jogutód ugyanúgy jogot formálhat arra, hogy a termékét pénzért árulja, mert benne van a munkája/öröksége/stb. Nincs ebben semmi különleges.
sok-sok ingyenes retró game cím is van(ma már)
Ezeknek hol lehet utánanézni? Hallottam valami abandonware nevű oldalról, de állítólag rogyásig van vírussal, mert boldog-boldogtalan töltöget felfelé rá mindent és senki nem ellenőrzi a tartalmat.
-
válasz
DarthSun #120337 üzenetére
Jó persze azt gondoltam hogy nem egy "gyors élmény" a használata. Nekem egy időben ez a lapos volt a fő gépem, nagyjából 1 hónapig. Windows 8.1 ment rajta és néha ugyan már a tököm ki volt vele mert olyan lassú volt de el voltam vele. Ma már biztos nem használnám ilyen célra.
-
-
válasz
DarthSun #120283 üzenetére
Gyorsabb gépen azért jobb, főleg nagyfelbontásban
Modern gép alá modern Windows.
https://browser.geekbench.com/v6/cpu/search?utf8=%E2%9C%93&q=3800xHa megnézed a Geekbench eredményeket a Te 3800X-edre, kivétel nélkül Windows 10, Windows 11, illetve valamelyik Linux (általában Gentoo) rendszerek vezetnek a többszálas teljesítményes eredményekben. Átnéztem egy "pár" tesztet, de egyiknél sem látok Windows XP, vagy akár Windows 7, vagy Windows 8 eredményeket sem.
A középretró gépeimet már egy UT2004 is megfogja FHD/minden maxon set
A Windows XP időszak durván 17-18 évet ölel fel. Ne mondd, hogy nem találsz olyan configot, amin vajsimán futna gyári Windows XP alatt az UT2004, mert nem fogom elhinni. A második generációs, többmagos Intelek is futtatták a 32 bites XP-t, lásd posztomat a Windows XP topikból: #51026
De pld a Q2DOS- hoz FHD/szoftver renderrel mindenképp kell a Zen vagy a Haswell Xeon, korábbi gépen lassú lesz.
A Quake 2-nek már azóta kiadták az RTX verzióját is Steamen, ami összehasonlíthatatlanul jobb egy DOS portnál:
https://store.steampowered.com/app/1089130/Quake_II_RTX/
Ráadásul ingyenes... Én nem sokat gondolkoznék rajta, hogy nem-e azt varázsoljam fel egy 8 magos Ryzenre, vagy egy DOS portot.
Az IntegralXP részemről továbbra is ajánlott.
Én pedig továbbra is egy biztonsági fiaskónak tartom, aminél a gyári Windows XP SP3 mérföldekkel többet ér. Örülök, hogy ezt megvitattuk.
-
válasz
DarthSun #120281 üzenetére
Én értelek, de a korabeli játékok szebben is futnak korabeli vason, szóval... Én továbbra sem látom semmi létjogosultságát ennek az Integralnak és nyugodt szívvel nem is tudnám ajánlani senkinek, mert eléggé megoszlanak róla a vélemények.
Ha korabeli játékokkal akar játszani, akkor vesz egy kétmagos C2D-t, vagy egy P4-et, aztán ennyi. Esetleg gog.com tele van régi játékokkal és azt még legálisan is be tudja szerezni. A Windows 10/11-ek is kompatibilisek visszafelé a régi szoftverekkel is.
-
válasz
DarthSun #120276 üzenetére
Persze, csakis az irígység lehet az oka.
Már elmondtam neked korábban is, hogy minek akarsz egy modern Ryzenre Windows XP-t telepíteni? Mi a baj a Windows 10-zel? Ez nem indok arra, hogy ilyen garázswindowsokat ajánlj másoknak, ami ki tudja milyen szemetekkel van telepakolva.
Ha játszani akar, akkor ott van a Service Pack 3 kiadás, az bőven elég mindenre és garantáltan csak az a szemét van benne, amit a MS hagyott ott.
-
válasz
DarthSun #120276 üzenetére
A videót csak most néztem meg. Netre amúgysem megyek vele. Helyi hálón pedig könnyebb elérni, valszeg direkt emiatt maradt nyitva a port. Az IP- t lehet megszerezni, de az optika esetén is dinamikus maradt, csak emiatt nem valószínű hogy bárki is megkeverné ilyen bonyolultra, főleg XP esetén. Más kérdés hogy gyárival sem ajánlott netre menni.
Gyárit napokig tartana felfrissíteni modern gépre, persze nLite- al be lehetne pakolni az összes modot, de elég bonyolult, hosszantartó lenne az is, valamint egy nem kellően hozzáértő, nem tudja a megfelelő csatolási pontokat. Valszeg meg tudnám oldani, de hetekig, hónapokig tartana a kísérletezés, mire létrejönne egy hibátlanul működő telepítő. -
-
válasz
DarthSun #120264 üzenetére
Tehát telepítés után lényegében fel kellett volna pakolnia hozzá egy driver-t ? Csak azért kérdezem, mert nekem telepítés után sárga háromszög szerepelt mindkettőnél mindaddig amíg fel nem raktam a manuálisan letöltöttet.
Ezt az SDI-t egyébként mindig elfelejtem pedig hasznos cucc.
-
válasz
DarthSun #120183 üzenetére
A magyarázatot is írják, hogy hogyan épül fel a rangsor.
This chart comparing the price performance of CPUs is made using thousands of PerformanceTest benchmark results and pricing pulled from various retailers. Benchmark results and pricing is updated daily. The chart below compares CPU value (performance / price) using the lowest price seen at out from our affiliates. Higher results in the chart represent better value in terms of more performance per dollar. The top 150 CPUs in terms of value are graphed for both single CPU systems (typically desktops) and multi-CPU systems (typically servers). The chart below compares CPU Price Performance using the last seen price for the CPU. This may include CPUs that are no longer on the market.
-
-
válasz
DarthSun #120148 üzenetére
Minek kellene meggyőzni? Az alap tényekkel viszont érdemes tisztában lenni: proci nagyrészt saját tervezés, kimondottan laacsony fogyasztásra fókuszálva, az OS vérbeli UNIX és kb. 15% a piaci részesedése. Szóval attól, hogy te nem használod nem szar, csak neked nem fekszik. Ha meg nem ismered, akkor nem kell hülyeségeket állítani: felturbózott telefon hardveren futó tablet rendszer amit senki sem használ.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120148 üzenetére
Nekem volt az idők során minden kacat, de az x86 (majd később az x86-64) élményét semmi megközelíteni sem tudta.
Az android telefonos platformnak early adoptere voltam, már akkor vettem egy olyan telefont, amikor mindenki röhögött rajta, 1.6-os androiddal. De az annyira bűn rossz volt, hogy ICS-ig (android 4) bezárólag gyakorlatilag használhatatlan, onnantól viszont már az android elkezdett menetelni. De ez is csak zsebkütyünek jó, desktopra nem igazán.
-
Ranagol_5
őstag
válasz
DarthSun #120144 üzenetére
Nem, kétlem hogy a Bacsist ő akasztotta volna ki, inkább a másik fele. Mint kiderült számomra a mai napon, nem csak én fogok itt pár arc felett átnézni, mások már régóta teszik. Még sem azok kopnak ki, akik felett a stílusuk miatt átnéznek, és ez sokat elmond a topic jelenéről.
-
válasz
DarthSun #120137 üzenetére
Semmivel nem nehezebb használni, mint egy PC-t, sőt könnyebb. Ez addig igaz amíg nem akarsz nagyon benyúlni a motorháztető alá. Széthákolni olyan, mint egy rendes UNIX-ot, ha tudod mit akarsz, akkor megy. De ha jó a memóriám, akkor a linuxxal sem tudtál megbarátkozni, na ez sem jobb
PC-ben lehet, de almáról volt szó. X86 desktopban most 64G van, a következőbe már szerintem nekem is 128 lesz.
-
válasz
DarthSun #120119 üzenetére
Kicsit keress mielőtt 99%-ot írsz:
[link] OSX-et átnevezték MacOS-re, ezért a kettőt össze kell adni, így kapod meg, hogy mekkora a Mac részesedése. Ez ugyanaz a UNIX ami évtizedes múlttal rendelkezik amit még NeXT néven hozott össze Jobs.
Ranagol_5: A megbízhatóságot sem szabad kihagyni a képből. Kéz távolságban van M1, M2 és egy M4. A polcon még kettő alu. De a többieknél is hasonló az arány és ha nem ejtették le vagy öntöttek bele, akkor simán bírják a gyűrődést az ollós billentyűzetet leszámítva. Na azok szarul sikerültek 1-2 szériában. Nekem csak egy adta fel kijelző hibával, de az is azért, mert bent maradt a forró autóban és megsült a csomagtartóban.
-
Ranagol_5
őstag
válasz
DarthSun #120119 üzenetére
Figy, mindenkinek legyen véleménye, nyilván és el is fogadom. De amikor baromságokat állítva minden valódi tényt nélkülözve fröcsög valaki, az nem vélemény, hanem ostobaság.
Az x64 még mindig erősebb nyilván, de 20% különbség van a két rendszer között 3dmark-ban úgy ,hogy az egyik egy 9800x3d egy 6900xt-vel 600W fogasztással, a másik meg egy 14 magos arm proci(amiből 4 energiatakarékos mag) 40 gpu maggal és maxon 30-35W fogasztással.
Azért ez nem a szar meg "hülyemegvezetettvásárló" kategória. -
Ranagol_5
őstag
válasz
DarthSun #120109 üzenetére
Tőled aztén végképp nem vártam, hogy nem nézel meg egy tesztet, baromira nem döngöli földbe.
Te is úgy szólsz hozzá, hogy nem használtál day-to-day M1-2-3-4 mac-et.
Miről is beszélünk?Mindezt a teljesítményt úgy, hogy elmegy 10 órákat akksiról. Tájékozódjatok már mielőtt fröcsögtök baszki, mert ez igy baromi szomorú.
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120098 üzenetére
Annyiért mentek tavaly hardveraprón, amiket néztem, nyilván halott akksival meg pár döglött gombbal a billentyűzeten, de használható állapotban.
10-15 körül tudsz venni ARM processzoros laptopokat is itt hardveraprón, őket is behülyítették őket azzal, hogy ez az új paradigma, aztán amikor rájöttek, hogy a játékok a beharangozott 40 fps helyett kb 1 fps-en futnak, gyorsan felrakták őket eladásra
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120092 üzenetére
Nem a kóddal van a baj, hanem azzal, hogy megnyitsz mondjuk két tabon facebookot meg mellé pár weboldalt, és kapásból 3-4 giga ramot telezabálnak a képek, videók. Videójátékok közül van, amelyik úgy kezdi, hogy bezabál 8 giga ramot csak attól, hogy elindítod.
Nyilvánvalóan az apple is tisztában van ezzel, csak nem a te felhasználói élményed érdekli, hanem inkább a pénzed. Egyébként 12GB már elég lett volna a low endbe, ddr5 alapokon meg lehet oldani 6+6 gb-vel is, így nem veszik el a dual channel se.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120089 üzenetére
Az apple lényege mindig is a fogalmatlan de pénzes emberek átverése volt a minőség hamis látszatát keltő elektronikai hulladék eladása által, ez most sincs másképp.
Egyébként az az idegesítő, hogy akár jó is lehetett volna az apple. Mert például régebben ők adták a legjobb kijelzőket, viszonylag jó minőségű borítása volt a laptopoknak, de mára már ennek sincs nyoma.
Ettől függetlenül érdekes lenne egy régi power procis macbook, látni is hardveraprón őket elég sűrűn, de valahogy nem fűlik a fogam, hogy azt az 5000 forintot kiadjam érte.
Aki a minőség abszolút királya volt a közelmúltig, az a HP, de az elmúlt pár évben az ő hardvereik minősége is mélyrepülésben van.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #120089 üzenetére
Az apple cuccok legegyszerubben kivitelezheto elavulasa a memoria alacsonyan tartasa. Amugy igaz, egy atlagusernek rendesen hasznalhato a megjeleneskor, de ahogy jonnek ki a frissitesek, ugy gyilkolja a teljesitmenyt. Ez az apple szemet trukkje. Nekem pl x eve az alap macbook teljesen jo volt… egyedul a 16g ram volt, ami kellett bele. De manapsag 32g oda se art.
Amugy ennek vannak elonyei is, mert ez egy unified ram… tehat ha kell ez kozel sok videoramkent is kepes viselkedni, ami pcn nehezen kivitelezheto.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120076 üzenetére
Nem lett belőle semmi, mert nem volt igaz. A ppc azoknak a rendszereknek a cpuja volt, ahol bizonyos okokból kifolyólag féltek az x86tól: apple, nintendo, play station 3, stb.
Ezeknek a fanboyai terjesztették a powerpc-ről a csodálatos mendemondákat, a valóságban kb a pentium2 processzor teljesítményét tudta azonos órajelen, az ibm pedig képtelen volt ezt valaha is érdemben feljavítani. A vége ennek az lett, hogy a piaci részesedését pár év alatt felzabálta az x86 és az arm. De majd ityam felkínlódik rá valami oprendszert, és átéli a gyakorlatban. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #119975 üzenetére
A problémát abban látom, hogy ha valaki megnéz egy videót egy afta kinyomásáról, és ezen felbátorodva egyből diplomás sebészorvosnak hiszi magát, és ezt hangoztatja is. Hiszen ő már látta. A nagy méreteket öltő tartalomfogyasztás hatására ez már extrém méretűvé fokozódott, és az ai használat is egyre inkább felteszi az i-re a pontot.
-
Fücsök007
őstag
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119805 üzenetére
Nem tudom, nekem fura, hogy az NW azonos órajelen rosszabb mint a Prescott. Nem mondom, hogy teljesen lehetetlen, de anno nem ezek voltak a tapasztalataim.
KT880 a legfullosabb chipset végül S462 alá, de a KT600 is igen felszerelt cucc már. Ásd ki valamikor, aztán hagy pörögjön
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119812 üzenetére
Fura, nekem az rémlik hogy s478 i865/875 lapoknál az AGP/PCI freki fixálható 66/33 MHZ-re BIOS-ban (Fixed AGP/PCI freq vagy hasonló elnevezéssel), függetlenül a beállított FSB-től, ami így csak a CPU-t és a ramokat viszi magával, némely lapban a RAM is pár lépcsőben visszaosztható.
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #119812 üzenetére
De ez a mindenkori CPU alapórajelre vonatkozik. Ha emelem az FSB- t, viszi magával az AGP/PCI órajelet.
Nem. Ha kiveszed auto-ból az AGP/PCI frekit (pl.: 66/33) akkor az ugyanannyi marad 250-280...bármennyi FSB-nél.
Ha nem így van, akkor ott valami nincs rendben. Melyik bios van rajta? -
Fücsök007
őstag
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119776 üzenetére
Papíron a Prescott sokkal jobb, mert több az L2, de ne felejtsük el, hogy az elágazásbecslőhöz is hozzányúltak, és úgy emlékszem, meg a korabeli teszteken is úgy rémlik, hogy clock-to-clock sok esteben az NW megelőzte a Presit. A Prescottok clock-to-clock melegebbek voltak az NW-nél, kivéve ha valami nagyon jó Prescottot hasonlítasz egy rosszabbul sikerült (wafferben sokkal rosszabb helyről származó) Northwooddal.
A Northwood design 1500-tól volt skálázva 3400-ig (ment kicsit feljebb) míg a Prescott kifejezetten a magas órajelre volt kihegyezve, így magasabb órajelet lehetett vele elérni. De nem sokkal nagyobb teljesítménnyel.Northwoodból 2003 nyarán L. Árpi haveromnak volt 3069@4039-es HT-s NW-ja. Az akkor mindent is vitt, de még egy év múlva se kellett nézze a gépigényeket. Emlékszem, hogy az akkor még csak 1466@2200MHZ-es (2800+) Athlon XP-met is kielőzte mindenben, de hát nem csoda, hiszen az Athlon XP órajele éppen alig haladta meg a P4-es felét (és L2 cache is a fele volt, és HT sem volt).
Vagy ott volt Béla haverom 1600A-ja ami ment 3000MHZ-en, na az is érdekes gép volt a maga idején.Arra akarok kilyukadni, hogy a te Prescottod egy eléggé kivételes példány lehet, de alapvetően az átlag Prescottra nem feltétlenül igaz mindaz, ami a tiédre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3048, 94% Akkumulátor
- Eladó arany színű Apple iphone 7 128GB / 12 hó jótállással
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest