Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Szerintem már a játékfejlesztőknél pattog a labda. Aki jól tud - és persze hajlandó is - optimalizálni, az jobb eséllyel terjesztheti szélesebb körben a termékét. A csúcs HW, főleg a vga megfizethetetlen, viszont nem kell sem új, se csúcs, hogy játszon az ember.
"...219 900 forintos masina ASUS Prime A520M-E alaplapjában 6 magos/12 szálas, 4,2 GHz-ig boostoló AMD Ryzen 5 5500 processzor munkálkodik, amit 16 GB, 3200 MT/s-os sebességre hangolt DDR4 memória egészít ki. A képalkotásért 8 GB GDDR6 VRAM-mal megspékelt PowerColor Radeon RX 6600 videokártya felel, míg az adatokat 1 TB-os Kingston NV3 NVMe SSD-n tárolhatjuk, és az ablakos Zalman T4 Plus mikrotoronyban elszállásolt hardvereknek 500 wattos tápegység szolgáltatja az energiát." link
Hasonlót raktam össze 3 éve ~400e forintból, mini-ITX (csonka) mATX helyett, 5600 a proci, 32 giga ram 6650 a vga, sfx táp, nem ATX, és nyilván a ház is ITX, szóval van nálam pár árfelhajtó tétel, háttértár viszont nincs abban az árban. Ez a gép FHD-ra a mai napig elég, értelemszerűen a 220e Ft-os is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
A google Stadia sem véletlenül állt földbe.
Na meg ott vannak azok is, akiknek a PC építés a hobbija, ők sem fogják könnyen elengedni ezt a vonalat.
Az más dolog, hogy sajnos észreveszem, hogy vannak bizonyos törekvések arra, hogy a gamer PC luxus legyen, elég a soha sem látott magasságú árakat megnézni pl a VGA-knál. Bár volt itt olyan fórumtárs aki szerint a fizetés még ennél is jobban nőtt, szóval nincs itt látnivaló.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Nem tuti, hogy fizikai probléma volt. Nem mindegyik live chipet ismeri fel az xp beépített drivere. Érdemes linuxxal megnézni, az ismeri mindet.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Igen, ilyesmi amit leírsz, de engem ennek az elvnek a gondolatától is kiráz a hideg, pfhhh.
Csak akkor lenne reális ha mindenhol min 16GBit netkapcsolat lenne, ingyenes korlátlan felhővel. Ezt én már nem érem meg, de valszeg a fiatalok sem...
, meg az ükunokáik sem, mivel egy ilyen csomag soha nem lesz ajándék, mindíg is a pénzről fog szólni.
Jó hát ma a felsőosztály elérhet ilyesmit, de ők a kisebbség, meg a jövőben is hasonló lesz a társadalmi arány, márha túléljük a közelgő atomháborút. -
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Azokat azért nevezték netbooknak (az asztalit meg nettopnak), mert másra nem volt alkalmas, csak netezni. Akkoriban még a netezéshez kevesebb erőforrás kellett. Újabb inkarnációja a Chromebook, de annal igazából nem tudom, mi a helyzet, úgy gondolom, az futtat távoli erőforrásokon ezt-azt, úgyhogy az talán közelebb áll ahoz a netpc-hez, amire szerintem gondolsz.
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Hát...ez egy normális kártya !
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Netbook : igen, írogattak róla, de sehol nincs sztem. Elképzelés volt, de ma, és még a közeli jövőben sem reális. Jómagam és a többi user is szereti tudni, hogy a bitek lokálisan helyben vannak. Főleg retróban, ahol mi-mikor lesz letölthető(internet-archive most fullon üzemel, de ki tudja meddig).
Ultra sávszél+olcsó felhő sem mostanában lesz, valamint a jövőben is drága lesz...sztem. -
Nem bánom, hogy nem kezdtem el driverekkel szarakodni annál az SB0060 hangkártyánál. Vettem egy rendes SB0100-at ami az XP által feltelepített driverrel már ad hangot, szóval azzal tuti valami fizikai probléma volt. Rendes drivert még nem raktam fel illetve 98 alatt sem néztem meg, de ha XP-n megy akkor ott is fog.
-
Urban legend. Már kb 2010 környékén(vagy korábban ?) is vizionálták a netpc- t, semmi nem lett belőle. A net már relatíve olcsó, de egy nagy kapacitású felhő drága. Ebből sem lesz semmi, sztem. Local HDD/SSD/game marad, max az online gamehez kell egy 1GBit netkapcsolat, aztán szevasz.
-
arn
félisten
Szepen lassan azert utogeti be az nv a szogeket a gaming pc koporsojaba… lassan barmilyen cimet felrakhatsz, es futtathatsz felhoben, eleg lesz egy laptop, tv, tablet. Idovel nem lesz ertelme kiadni alkalmazast, csak megosztasz egy artifactot, a szolgaltatas meg hozzakapcsolodik. Hamarosan a nagyteljesitmenyu pc multido lesz, kapod a kepet meg hangot - a kor bezarul, innen indultunk par evtizede.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Játékoknál sem veszítettem semmit, 2017-ben is elég volt még a 8GB RAM, bár a Just Cause 3-nál a 16GB sokat javított a nagysebességű autózás és a hirtelen robbanások helyzetében. 8GB-val ilyenkor szaggatások voltak, 16GB-val a robbanás kevésbé szaggatott, autózni pedig nagy sebességgel is lehetett.
De a legtöbb esetben nem volt jelentős visszalépés a 8GB a 16GB helyett. Azért 2020-ra már erősen éreztem, hogy kell a 16GB, így lett az, majd gyorsan 24GB
Az már egy 4th gen géphez (pláne GTX950 2GB mellett, de amúgy még RX570 8GB mellett is) bőven elég. Aminek tényleg kevés, ott már a proci és a VGA is bibis lehet."sose voltam 1000 lapon böngésző fajta" --- én is megállok 10-12 lapnál, de erről eszembe jutott egy story :
Pár éve (3-4 éve körül) egy haver szólt, hogy lassú a gépe nézzem már meg. Elmentem hozzá, és amikor megláttam, hogy mi folyik a gépén, majdnem kiestem a cipőmből. Nyitva volt 3db google chrome, és mindegyikben 100+ ablak! A gép meg sosem volt kikapcsolva, így a nyitott ablakok egyre csak többen lettek, néha 1-1 új chrome is nyílt, de a korábbiak nem lettek bezárva. Mindehhez egy hegyesebb (7-8000-es) C2D volt 3GB(!) RAMmal. Alig hittem a szememnek! A gép persze folyamatosan swappelt, de totál megállás nélkül a RAM pedig 100%-on tele a CPU végig 100%-on, és ablak váltásnál lehetett látni, ahogy szépen rajzolgatja ki az ablakokat, meg pakolgatja bele a dolgokat. De durván lassan, egy total commander vagy egy percig rajzolódott kifelé. A HDD-n persze semmi hely...
Mert ez mindig mindenért új ablakot nyitott, volt, hogy ugyanaz a lap 1-1 chromeban 10-15-ször is nyitva volt, volt, hogy tök ugyanaz, vagy ugyanazon weboldal csak másik al site. Meg fórum, ugyanazon topic 5-6 különböző oldala, pár hetes és lapos/oldalas eltéréssel.
RESET után felvilágosítottam, hogy rosszul gondolkodott, mert ő azt hitte, hogy ilyenkor ha úgy hagyja akkor "elmenti" az oldalakat, és az neki onnatól bármikor előhúzható módon megmarad.
Bár nemrég mondta, hogy ismét elkezdtek gyűlni a TABok, mert annyi van nyitva, hogyha megakar keresni egy oldalt, akkor már egyszerűbb kinyitni egy új tabot és abba beleírni az oldal címét. Nem jártam nála, de eltudom képzelni, hogy kb ugyanez lehet most is. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Játékoknál nem tudom, egyébként nem sokat vesztettél szerintem. Már ha nem csináltál valami kreatív munkát is a gépen (kép vagy video szerkesztés, video vágás, CAD, stb). A nappaliban a kis netezős gépemben 16 giga van (amúgy indokolatlanul), de pl a laptopomban csak 8 giga, és tökéletes netezni, filmezni továbbra is. Mondjuk sose voltam 1000 lapon böngésző fajta, 10-12-nél megállok. Meg nem FB-ozok.
Viccen kívül, sokak netezési szokásainak nagyobb a ram igénye, mint a játéknak.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Athlon64 X2- őn nem próbáltam, Athlon-II X2 laposra felment a Win10, most is fent van rajta, szükségmegoldás volt. 2.4GHz proci/8GB RAM/SSD, döcög lassan. Cserélve lett RyZenes laposra, 16GB RAM/Win11.
Retró gépnek jó lesz az Athlon-II, konyhában kis helyen elfér. Win10 helyére megy XP, a DOS, Win3.11 pedig külső SSD- ről. Win98 felejtős, a HD4250- hez nincs driver. -
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Ilyen Altrixom nekem is volt

-
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Már 2017-et olvastam, arra reflektáltam, hogy akkor 2014-ben eléggé elöl jártam a 16GB-mmal, sőt én pont 2017 fele downgradeltem 8GB-ra :S
3080-ból nekem még pont a 12GB-osat sikerült elkerülni 10GB már volt kettő is
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Disk utility-vel felmásolhatod az installert az USB meghajtóra. Létrehozza a betöltőt és a megfelelő partíciót, kb. ahhoz hasonló, mint amikor Windowshoz rufust használtál, vagy a Win saját progijával elkészíted az USB-s Win 10-11 telepítőt. Kb. oda tekertem a videót ahonnan érdekes: [link]
-
válasz
Pista0001
üzenetére
A beepitett optika simna lehet, hogy halott. Hogyan probaltad az USB-s bootot? Mert szerintem, a beepitett boot valaszto, nem ismeri meg az USB-t. Be kell lepned az openfirmware shellbe es ott parancsokat kiadogatni ahhoz, hogy USB eszkozrol bootoljon. En soha nem probaltam USB-s optikarol bootolni, csak mezei storage eszkozrol. Ebben a threadben van sok relevans command, ami kellhet neked.
Alapvetoen, dugd ra egy mukodo Macra, ott terminalban, "diskutil list"-et hasznalva nezd meg, hogy hany particio van a cuccon, majd jegyezd meg a particio sorszamat. Ezutan dugd at a javitando gepre, azt kapcsold be, lepj be az Open Firmware shellbe. Ott ki kell listaznod az eszkozoket, hogy megtudd, mi lett a tied azonositoja, majd a linkelt oldalon levo leirasokbol, az eszkozazonositodbol es a particio sorszamodbol elo kell allitanod a commandot a boothoz.
De szerintem, ennel lenyegesen egyszerubb, ha egy modern Macra dugod a hattertarat valahogy, csinalsz rajta Apple Partition Mappel 2 db particiot, az egyik legyen "kicsi" (kb 8-10 giga; en ezt tennem a lemez vegere, hogy kesobb torolhessen es egyesithessem a masikkal) es a kicsi particiora restoreolnek egy 10.5/10.4 (kivant verziszamu) telepitot. Ezutan, erre ra tudsz bootolni a celgepen es fel tudod rakni a rendszert a nagy particiora.
-
Pikari
veterán
Szórakozásból kipróbáltam a windows 10 és windows 11 telepítőjét egy Athlon64 X2 rendszeren. Korábban erősködtek többen, hogy működik.
Annyit se mondott egyik se, hogy fapapucs. A windows 11 kirajzolta a logóját, majd semmi, 10 perc várakozás után kikapcsoltam. A windows 10 átváltotta kétszer a felbontást, valamit csinálgatott, aztán villogott a kurzor a sarokban. Szintén 10 percig vártam, és semmi, aztán kikapcsoltam.
Nem tudom, hogy magát a processzort nem szerette, vagy esetleg az alaplapi chipsettel volt valami problémája -e, de mindenesetre nem bootolt.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Az létezik, hogy nekem '95-'98 körül (vélhetőleg '93 körüli Debrecen környéki beszerzés) pont ilyen billentyűzetem volt?
Szerk: Utána pedig ilyen:
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Közben a 16gb cserét javitottam 2017-re, rosszul emlékeztem.
5GB-osból Quadro P2200 járt nálam (melóban a nevemre került, majd később le kellett adnom egy performace desktopot a IT-ra és nem bírta ki, hogy ne csempésszem haza hétvégére egy benchmark erejéig)
3080-ból csak 12gb volt (4070 12gb is volt egy rövid ideig).
Ja a 11 is kimaradt
(2080ti) -
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Azért az 1GB-ról 4GBra ugrani nagy volt, nekem mint írtam a 4GB pont kimaradt, de akkoriban nem is bántam, lévén még 32 bites rendszereket használtam, amik VRAM és egyéb RAM mennyiségek függvényében általáűban 3.2-3.5GB-t jelenítettek, és 500-800MB-ért nem akartam az amúgy rendszerigényesebb 64 bites rendszerekhez fordulni, pláne, hogy 2009 környékén ezekenek még kb semmi előnyük nem volt.
(Még korábban 2007-2008 fele született a mondásom az első A64-eket illetően, hogy "mire a 64 bit tényleg elterjed, kihasználják és lesz értelme, addigra ezek a CPU egy szatyor sós kiflit sem fognak érni" --- és igazam lett, de a kifli ára is csúnyán emelkedett
)2014-ben én a 16GB RAMmmal akkor eléggé elöl jártam, de éreztem is, hogy sok, overkill, mert 2016-7 környékén anyagi okból "belebontottam" a gépbe (sajnos egy időben ez bevett eljárás volt ha nagyon csóró voltam), és downgradeltem 8GB-ra. 2020-ban meg vissza 16GB majd nagyon rövid idő múlva 24GB...
5GB-os VGAval én is találkoztam már, hogy mi minden járt nálam, csak átfutóban, azt felsorolni is sok lenne. RTX3080 10GB pont van nekem

-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
2x512 DDR1-ről ugrottam 2x2GB ddr2-re a 4core dual lapban.
Aztán lett egy h61m lapom Celeron G530-cal meg 1x4gb ddr3-mal 2011 vége felé ha jól emlékszem.
2017-ben váltottam 2x8-ra meg 3470-re a gt amiatt
Szóval nekem kimaradt a 2 meg a 8 giga ram is.Vga meg hd3850 256 elromlott, használtam az IGP-t aztán lett egy HD7770 1GB.
Azóta járt nálam 2, 3, 4, 5!!, 6, 8, 12 és 16 gigás kártya is, egyedül a 10 gigás maradt ki. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
2009 nekem végig a 2GB jegyében telt, előtt az Athlon XPvel majd a Phenom 9500-nél. 4GB lett volna az igazi, de komplett gépváltás igen költséges volt, és valahol spórolnom kellett. Akkor még nem sejtettem, hogy utána jó sokáig nem fogok tudni a gépre költeni, akkor csak összehoztam volna a 4GB RAMot, de ugye nem tudtam. 2014-ben is csak a szerencsének köszönhettem, a 16GB-ra való ugrást, ha ott nincs szerencsém, akkor valószínűleg . a 4GB RAMot kihagyva - 2015 végén tudtam volna csak váltani.
A 6600GT nagyon vágyott kártya volt nekem eleinte. Aztán fórumokon és ismerősi körben iszonyú sok (főleg Inno 3D) hullott el, és így "kerüljük" kártya lett belőle. Mikor a 7300GT-t vettem, kb ugyanannyiért lett volna használtan 6600GT, de inkább a 7300GT-t választottam újan.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Jó volt ott a GTX950-em is, pláne, hogy kb GTX960 szintre volt húzva kb. A 10400F mellett nagyon hasított, pláne 1680-as felbontás mellett, csak a 2GB VRAm... az az ami kicsinálta. Ha 4GB-os 960-am lett volna, akkor megkockáztatom, hogy tavalyig vagy akár idei év elejéáig is halogathattam volna a VGA vételt. De nem baj, így legalább hamarabb lett RTX3060 -am, ami szintén bitamg jó kártya.
-
Pista0001
addikt
A saját odd-je úgy tűnik, nincs a helyzet magaslatán, próbáltam usb-s külső odd-t, de nem bootolt róla. Pcmcia-ba dugott cf kártya jó lehet? Vagy csak pendrive játszik usb-n? Vagy lehet, hogy ez még pont nem tud usb-ről bootolni?
Most épp ki van szedve a vinyója, az applications könyvtárat lemásoltam róla (lehet, hogy mellélövök, de onnan tudok telepített szoftvereket menteni?), a Mac pro-ra rádugom usb-n, csinálok új fájlrendszert, meg 2 partíciót, ahogy mondtad, és a másodikra teszek telepítőt, de jó lenne tudni, milyen módokon lehet még elindítani.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Ah, értem.
#121052 KROK640: 4 gigám ram-om volt, az AM3-at annyival építettem 2009-ben, aztán az ment tovább a Lynnfieldbe egy évre rá, 2012. nyár végéig annyi is maradt. Másodlagos gépben még pár évig megvolt, aztán eladtam azt a félkonfigot. Vram-ként már megkésve lett, asszem 2021-ben vettem a 1050ti-t, de még azért a nagyobb előtt. 2014. óta nem volt dvga-m használatban 2020-ig.
Azt a 6600GT-t szerintem én nem vettem volna meg újonnan, főleg nem 2005-ben. 2008-ban komplett konfigként került hozzám, akkor már elég elavult volt, és mellesleg borzasztó hangos. HD3850-re (512 megás) cseréltem 1-2 hónapon belül, azzal még jól bírta az öregecskedő S939-es 1 magos.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Van benne valami, de az aktuális kérdéshez említettem, hogy a Ti4200- at alapórajelen is kihajtja. @3.3GHz pedig kis tuning, ott eléri a @2.4GHz Barton teljesítményt. @3.3GHz Northwood sokkal kisebb teljesítményű, 3D teszt alatt látszik hogy reszket a kép, főleg a Nature teszt alatt. Emiatt javasoltam a Prescottot.
A gratulációt ismét kössz !
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Mondtam már neked, de a rend kedvéért megemlítem még egyszer : A te Prescottod olyan mint az én Athlon XP-m,. Egy különlegesebb, szerencsésebb példány. Az átlag azért nem ez.
Amikkel pl én találkoztam, forró fejűek voltak, elég gyenge tuning potenciállal. Persze abból a pár tucatból nem lehet nagyon komoly következtetéseket levonni.És egyúttal megragadom az alkalmat, hogy mégegyszer gratuláljak

-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
nekem a Gigabyte GTX1080 Xtreme--m volt vmi olyan gyari tunnerololos, hogy alapbol 2010-2020MHz-g boostolt
ezeknek 1608MHz volt a nevleges orajele elvileg, es 1733MHz s boost...
szoval ez egy +15%-t ravertett meg arra is
semmit nem csinaltam vele, gyarilag volt ilyen
innen meg lehet RivaTuner tudta volna meg tovabb is okositani, de ahova ez keves volt, ott nem az a +1-200MHz huz ki a sz4rbol -
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
#121021 T0mBd1gg3R : Az igencsak jó vétel volt, pláne, hogy most a legolcsóbb 2GB-os GTX950 2GB is 11K-ért van fent (és jegelve egy GTX960 4GB 10-ért
)Wilamette felejtős. Northwood-ból az A-kat eléggé jól lehetett tuningolni, az 1600A-k rendre mentek 2400-on, az 1800A-k meg 2660-ig, de sokszor kicsit tovább is.
Az 533-as Prescottotkat megint felejteném, mert clock-to-clock sokszor lassabbak ezen a szinten mint a NW.HT-s Nortwooddot vennék leginkább, utána HT-s Prescottot, szigorúan 800-as FSBvel. Plusz vannak a későbbiek ahol már egy háromjegyű szám is van a CPU nevében.
3200+ -os Bartonnal kb pariban mi van? nagyon nehéz megmondani, mert a Barton játékokban kb annak felel meg mint egy 3200-as P4, ugyanakkor tömörítésben jóval elmarad mögötte (kb 2200MHZ-es NW szintjén van) és akkor még ott a HT is ami valahol behozhatatlan előny, valahol pici hátrány. Ha játékban akarsz hasonlót akkor HT-s 3200 vagy afeletti NW, vagy Prescott. -
KROK640
nagyúr
válasz
Yutani
üzenetére
Nem olyan rossz kártya a GTX950 ...
Ráadásul az én példányom gyárilag OC-zott 1024MHZ helyett 1102MHZ-en megy, a BOOSTja meg 1279MHZ, na ezt én megküldtem 1466-ra
Így nem csak befogta a GTX960-at hanem szerintem meg is előzte.
Az, hogy szinte egy árban vannak*, megint csak nem véletlen, hiszen eléggé hasonló a teljesítményük, persze a GTX960 kicsit jobb.De nekem van itthon egy 2GB-os ASUS ROG Strix GTX960-am, meg ugye ez a jól húzós GTX950 2GB is ...

* LOL, olcsóbb most a HA-n a legolcsóbb GTX960 (10K), mint a legolcsóbb GTX950 (11K)

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Nálam a 4GB az RAMban és VRAMban is kimaradt. (Sima RAMnál is 2GB-ról ugrottam 16GB-ra, VRAMnál meg 2GB-ról 12GBra)
Eredetileg csak 6GB-os 1660S-t akartam, de pont akkor vett repülőrajtot amagyar gazdaságcripto szélhámosság, és emiatt elszálltak a VGA árak, minidg mire összegyűjtöttem az emelkedett árra megint elugrott az ára a kártyáknak előlem, 120 ezer felett pedig abba is hagytam az üldözést, nem akartam egy 70 ezres kártyáért 120+ ezret fizetni.
Aztán mire az árak rendeződtek, a keretem is stabilizálódott, és RTX3060 12GB lett belőle, kifejezetten a sok VRAM miatt (előttehárom kártyám is a kevés VRAM miatt esett ki).Nálad tényleg eléggé lineáris, kivéve a 128MB-os 6600GT esetén, kb minden mérföldkőnél megálltál

-
KROK640
nagyúr
válasz
3shae
üzenetére
Az akkor egész jó volt, a proci is, a RAM is kellemes mennyiség akkoriban.
Ráadásul az egy igen jó lap volt, AGP-vel és PCI-Evel. X800GTO -t jó ideig szerettem volna én is." Ez volt életem legdrágább kártyája, 43.000 forint volt" --- akkor nem mostanában vettél VGA-t. Manapság ennyiért már a belépő szintet osztogatják, a középkategória aljáért ennek a négyszeresét is lazán elkérik, a felső kategória meg 10× ennyinél kezdődik

-
válasz
Pista0001
üzenetére
Rapszódikus néha. A 99/2000/01/06 CPU limites masszívan.
3DM03 még igazi retró teszt. Win11 alatt is tűrhetően megy, bár a CPU teszt rosál, de azt nem számolja bele.
Zen2+GTX060- al, kicsit tuningolva mindegyik : 151038
De semmit nem jelent, 03 és 01 alatt is az egekben járnak az OC teamek. Win98 kategóriában lehet még labdába rúgni, a profi laborok XP alatt tolják. -
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Az OK, csak hogy én egy 3 éves XMG Core 15-öst akartam "megerőszakolni" vele...
-
cbmfan
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
az lehet, de nekem USB port kellett volna egérhez vagy pendrive-hoz.
-
T0mBd1gg3R kolléga reltíve új postoló itt, ha jól emléxem. Ezért a Prescott képességeit nem árt visszaidézni.
A 3 világbajnoki címből az egyik pld, laza 4145MHz/V2SLI/3175 pötty.
A vas. És a HWBot bejegyzés.
2940- es csúcsot toltam le, tehát a fölény elég nagy.
Későbbi, gyorsabb géppel már lassúbb(RyZennel is sokkal kevesebb pontot hoznak a Voodoo- k), korábbi postokban kifejtettem az okát. -
válasz
ata99
üzenetére
Persze, kell azért egy alap telepítési gyakorlat. A fentebbi filenévhez tartozó telepítő pld fent van felhőmben, de volt aki a készet sem tudta feltelepíteni.
Szabványos az ISO amúgy, nLite- al is tovább szerkeszthető, a FreeDom pld nem, más könyvtárakat használ.
D0- át végülis kiemeltem, E0 meg mégjobb, ha jóáron el lehet csípni.
Ti4200- at jól kihatja a Presi már 3GHz- en is, oda nem is fontos tuningolni, ha a használat a cél. -
cbmfan
senior tag
előtúrtam kártyákat, cardbus mind... akkor ez felejtős.
-
válasz
ata99
üzenetére
Igazából nem kell integrálnia semmit, van egy full vanilla iso amit XP kompatibilis gépekhez lazán lehet használni (775-ös agp-s konfigomhoz én is ezt használtam).
Arra a kérdésre meg, hogy miért ezt használom: Gyorsan felmegy, illetve a .net és visual c++ runtimes-okat sem kell neked külön egyesével feltenned mert a telepítés végén ezt is megteszi (illetve vannak még más dolgok is amiket lehet telepíteni, témák, mypal böngésző stb). -
ata99
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azért az az XP egy hozzám hasonló, alapoknak az alapjaival rendelkező mezei felhasználót meg tud izzasztani, mert ugye a nevében is benne van, hogy abba bele kell integrálni, bele kell mókolni a dolgokat. Na én úgy oldottam meg, hogy felraktam az asztali i5-re, abba raktam bele, aztán klónoztam M.2-re és úgy ment a notiba...
Lehet, ki kellett volna hangsúlyozni, hogy Presiből csak a D0-ásra vadásszon, a korábbiakat messziről kerülje...
Azon is picit elgondolkodtam, hogy hogyan fér meg az, hogy nem akarja kinyirni a vasat, meg hogy kihajtani.... -
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
P4PE-X/TE : 845 lap, VRM picit kisebb, @3.3-3.4GHz Prescott viszont kell hogy menjen. Asrock P4V88+ lapban ok, kb hasonló kategória.
A Prescott pedig @3.3GHz- en van fej-fej mellett a @2.4GHz Bartonnal. Northwoodot is próbáltam, de jóval lassúbbnak jött le nálam, elíndítottam pár tesztet, aztán ment is vissza a fiókba...A gyárilag 3GHz D0 Presi talán még nem drága, kettő van nálam, egyiket @3.7- en hajtom használósban, de pontgyűjtésre @4.1GHz- en még stabil.
-
FF23
őstag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
845-ös chipset DCH nélkül nem túl acélos VRM-mel, jobban jársz egy Northwooddal.
-
válasz
ata99
üzenetére
Ráadásul az XP könnyebben felmegy ma már őrült gépre, mint a 98SE. A beforgatott ISO- ba a szerkesztő már a filenévbe is bepakolja a használt modulok jelöléseit, pld :
Windows XP Professional SP3 x86 - Integral Edition 2024.11.29 (Customized Option; 2,3,4,5,7,8,A,B,C,D,E,H).iso
P4- re persze korábbi moddolt SP2/3- as telepítőt szoktam javasolni. -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
És hogy viszonyul a P4P800 a P4PE-X/TE laphoz? Nem akarom kinyírni Nincs szükség extra teljesítményre sem, csak korhűen.
Ha elérném a Barton szintjét, kihajtanám a Ti4200-at az már jó lenne.
Jelentősen költeni nem terveztem, korhű hűz, max ráfaragok egy Hyper 212 hűtőt (amúgy is lett már reszelgetve LGA1700-hoz) -
ata99
tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Ha beirod a keresőbe a Prescott-ot és a lista legvégére mész, ott találsz elég infót, mivel a téma úgy kb 3-4 havonta előkerül
Inkább az a kérdés, hogy mi van most és mit szándékozol vele kezdeni. Mert nem biztos, hogy érdemes pénzt ölni egy valamivel erősebb prociba csak úgy... a felsőkategóriás P4 procikért néhányan több pénzt szeretnének kapni, mint amibe egy 1156-os komplett low end platform kerül ( CPU+MB+RAM), ami ugye teljesitményben picit máshol van
Ha XP alatt játszani, akkor inkább DarthSun-nál érdeklődj, hogy hogyan varázsold fel az XP-t a mostani gépedre
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Alaplap/CPU hűtő/Ház/táp függvénye is. A Prescott @4.1GHz kb annyit kajál mint a @4.65GHz R3800X. Erős procihűtő, modern ház 12cm ventikkel és nálam jól megy P4P800- ban.
-
envagyok
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Kajál a Prescott
-
T0mBd1gg3R
veterán
Jaaj, megtaláltam, ilyen billentyűzetem volt a Bartonos géphez:
A pöcökkel lehetett görgetni (haverom röhögött, hogy cs*kló)
Alul meg volt kivágás, másolás, beillesztés, a nyilaknál meg APP (Alt+Tab) meg egy Close gomb ami Alt+F4-et nyomott és volt hogy sikerült NFSU-ban a cél előtt 10 méterrel megnyomnom.
Vagy 10 éve még láttam a padláson, de mivel már úgy lett elrakva hogy valami nem működött rajta úgy emlékszem ment padlásürítéskor a konténerbe.
Itt van egy cikk róla [link] -
envagyok
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Értelmes áron 3GHz-es p4-et találsz.
A 3.2-est nehéz jó áron kifogni, 3,4GHz-esek meg még drágábbak.
Én HT-t raknék bele, northwoodot.
Páran prescott szurkolók itt, de nem biztos, hogy erőltetni kellene. -
hobizoli
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Prescott-bol volt 2MB cache verzio is, 0 helyett 1-sel a tipusjelzes vegen
-
T0mBd1gg3R
veterán
Ebbe a múltkor megkerült P4PE-X/TE alaplapba milyen P4 procit lenne érdemes venni?
Northwood vagy Prescott? HT vagy nem? 800FSB vagy lassabb?HT nélkül:
Willamette feltételezem nem, eleve csak 2GHz-ig van 256KB cache, 400 FSB-vel
Northwood 3GHz-ig 512KB cache-el, 400 és 533 FSB-vel, néhol A és B betűvel megjelöltek
Prescott 2,4-2,8GHz már SSE3 képesen 1MB cache, 533 FSB-velHT-val:
Northwood 3,4GHz-ig 512KB cache, 533 és 800 FSB
Prescott E megjelöléssel 2,8-3,4GHz-ig SSE3 1MB cache 800 FSB, itt van valami HT 550 nevű is
Melyik van értelmes áron és teljesítményben? Melyik van pariban a Bartonokkal? -
Yutani
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Én azt hittem, sokkal lassabb a GTX 950, de nem. Ugyanaz a GPU, csak kicsit megnyirbálva, ugyanúgy 128 bites memória. A TPU szerint is elég kicsi a különbség, így egy jól meghúzott 950 nagyjából utolérheti a 960-at. Kéne egy tesztet csinálni, de 10k felett adják a 950-et, tulképpen 960 árban.
-
.-..-.
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Anno volt ezekhez a kártyákhoz egy "Creative Digital Audio Center" nevű program, amivel mp3 encode/decode is könnyen használható volt. Az "EMU10K1" tartalmazott egy hardveres mp3 decoder részt, amit ez a program ki tudott használni. Az öreg gépeken ez akkoriban jól jött.
(Sajnos azóta sem készült API hozzá vagy adták ki forráskód szinten, ezért tudomásom szerint az egyetlen program volt ami HW decoding-ot tudott.) -
-
cbmfan
senior tag
ezt figyeljétek, mit lőttem ma:
X1800GTO tesztpéldány
chatgpt ezt írta róla:
A zöld matrica alapján ez nem is sima ES/QS, hanem “NON-QUALIFICATION SAMPLE”, vagyis a “fejlesztés közbeni, elutasított revíziós mintadarabok” egyik verziója – ezekből a legkevesebb készül. Egy AnandTech fórumon említik, hogy mindössze 150 engineering sample szivárgott ki, amelyek közül csupán 30 volt működőképes.
ez hibátlanul működik
ekkora mákom még sosem volt, pedig lőttem már pár ritkaságot
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Nálam legalább lineárisan emelkedett a vram, nem volt ilyen anomália.
Compaq Deskro EN sff ATi Rage Pro 4 MB
MSI 9800pro 128 MB
Sapphire 9600pro 256 MB (a 9800 pro távozott a komett géppel betörés során, ennél meg elvitt a több vram bűvölete egyrészt, másrészt talán nem is volt már 2006-ban nagyon ilyen szintű kártya)
MSI 6600GT 128 MB (komplett S939 konfiggal jött, távozott hamar az életemből)
MSI HD3850 512 MB
Sapphire HD5770 1 GB
(Asus HD4350 nem t'om hány MB, szükségmegoldás az igp mentes platform miatt
)
Sapphire HD7870 2 GB
------------------------------------------------------
Sapphire R7 250 2 GB
MSI GTX1050ti 4 GB
Sapphire RX6650XT 8 GB
ASRock RX6750XT 12 GBA vonal alattiak vannak jelenleg is, meg ami azóta lett: FX5200, Quadro FXvalami (javítandó), GTX760, GTX770, Quadro P1000, GTX970, GT1030, 9200SE, 9600pro, 9800pro (javításra vár), X1650 (asszem), HD2400pro, HD2400XT, HD7450, ilyesmik. Akad belépő szint bőven
-
3shae
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Ja a SEX.. emlékszem, 2005 novemberben raktam össze gépet, és a procit sulinetre vettem.
ASRock 775 Dual 880pro
P4 630
2x512 ddr2 533
Connect 3d 9800 pro amit váltott egy x800 gto kártya. Ez volt életem legdrágább kártyája, 43.000 forint volt emlékeim szerint. Ja és az alaplapon volt agp és pci-e slot is. -
arn
félisten
Ha mar streacom, ez milyen beteg
[link]bar nagyon hasonlo hibaja van, mint amit mi regen csinaltunk extrem vizhutessel 2003/04 kornyeken. Ott is lehutottuk a gput es a cput faszan, de kozben nem hutott reszek, mint pl a lap vrm resze, izzott mint allat, az abit ic7 meg is halt a prescott tuningja alatt. Konkretan a blokkot rogzito csavarok tuzforroak voltak, addig a blokk huvos. Nem igazan lehet a legaramlatot meguszni, vagy egyedi megoldas kell minden hwre.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Persze bekavarhat ha rengeteg új effekt és alapos grafikus motor átdolgozást kap valami, de ez már általában remaster kategória, mintsem egyszerű HD/4K grafikus tuning. Szerintem elfogadható érv, ha ezeket nem tagadva átlagember a túlnyomó többséghez viszonyít.
Egyébként 2010-től már eleve Win7-re volt optimalizálva minden, 2008-ig jöttek nagyobb címek amik csak XP-re voltak optimalizálva DX10 nélkül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nem véletlenül jelenti neked ezt
A házhoz érkkezett sulinetes gépek 80-90% tényleg kb ez a kiépítés volt
Szerintem felén ezért lett 2003-2004 népproci az 1700-as Celeron, holott én már 2002-ben tudtam, hogy hulladék.Itt a faluban borzasztó sokan vették meg. Aztán meg mehettem a Linuxokat leszedni és Windowst rakni a helyére. Nem győztem járni a házakhoz, és mire a végének is felraktam az eleje összeomlasztotta, lehasználta

De volt egy másik nagy előnye is : Sokan rá hypeolódtak, hogy lesz saját számítógépük, és amikor kiestek a Sulinet programból, már akkor is akartak valamit, és itt jöttem én képbe az igencsak kedvező áraimmal, és lehetőségeimmel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Ja... mondjuk már késő este volt, és fáradt voltam, de így újra elolvasva tök logikus. Néztem is, hogy gyanúsan jó vétel volt.
2005-ben már a második Sulinet program volt, az már nekem kevésbé volt jó. Sok olyasmi is belekerült ami az elsőben nem volt, pl digit fényképező, nyomtató, hasonlók.
2005-ben 1GB RAM, meg 9800SE, a Barton mellé, WOW jó kis gép volt akkor. (Én még mindig 640MB RAMom és GeF3-ason voltam akikor is).Valahogy így volt, mert akkoriban eléggé sok gépet kellett kihoznom 120K-ból. (Gondoltam gyorsan rákeresek, de a google teljesen mást hoz "sulinet" "sulinet express" "sulinet express program" kereső szavakra is, mint amire mi gondolunk)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Valamin rugózni kell amin lehet

Emlékszem erre a csalós 4GB-ra a GTX970-nél, a maga idejében - részben emiatt - az egyik legrosszabb vétel volt annyiért amennyiért árulták. nekem ezek miatt szóba se jöhetett. Az igazi jóság egy GTX960 4GB lett volna, de az akkor már 80K körül volt, én meg 50K-ért akartam VGA-t, ígyis végül 58-ért lett a 2GB-os GTX950 (onnan még egy 10-es lett volna a 2GB-os GTX960). Aztán később lett sokkal olcsóbban GTX960-om is, persze hogy csak a 2GB-ás
Szóval van most itthon GTX950OC 2GB és GTX960 2GB is. A két kártya között papíron 30% a különbség, a Youtubeos játék tesztek alapján jó lesz az 15-20%-nak is a gyakorlatban, és arra emlékszem, hogy én OC-vel anno be tudtam fogni a 2GB-os GTX960-at
Szóval a GTX960 az inkább csak tartalék/érdekesség/portfólió bővítés.
Elmondhatom azt, hogy az első 4GB-os kártyám 2025-ben lett (és technikailag az sincs itt, mert havernél van kölcsönben) miközben 8GB-os már 2021 januárjában, 12GB-os meg 2023 januárjában
Athlon XP nagyon autentikus XP érára nekem is az van, meg egy félkész C2D
amihez van fekete ezüst monitorom, fekete-ezüst billentyűzetem, és egy ezüstös (zöld
) házam.Win7-re meg ugye a 4th gen, és a két GTX900-as.
Igen, ez is nagyon tipikus amit ísz, hogy 1 giga gddr5-tel és 2 giga ddr3-mal létezett, és akkor az ember itt hozzon döntést a két rossz között. De régen (a HD4890 előtt) ilyenkor mindig a gyorsabb de kevesebb VRAMot választottam, mert a játékoknak nem is kellett olyan sok, de az gyorsan.
Aztán a HD4890-nel az 1GB VRAM "végzett", a GTX950-nél megint a 2GB VRAM tette csereéretté ... ma meg már a 8GB VRAM is belépő szint, szóval ma már tuti, hogy a több VRAMot választanám. Szerencsére ma már nincsennek ilyenek, a több memória általában jobb és gyorsabb is, cserébe a kétféle kivitel között árban jóval nagyobb a különbség
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- BMW topik
- Nintendo Switch 2
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Parfüm topik
- Fujifilm X
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 9950X3D2 4.30GHz
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓS!! áthajtós érintős 360 szinteÚJ Dell 16 Plus 2-in-1 Ultra 7 258V Intel Arc 140V 32GB 1TB SSD
- Lenovo X13 i5-10310 16Gb ram 512Gb Nvme, érintőkijelző, számla, gar
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 i7-11850H 32 GB RAM 1000GB SSD NVIDIA T1200 Garancia
- Apple MacBook Pro 13" M2 (2022) 8GB / 256GB asztroszürke
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, meg az ükunokáik sem, mivel egy ilyen csomag soha nem lesz ajándék, mindíg is a pénzről fog szólni.
Viccen kívül, sokak netezési szokásainak nagyobb a ram igénye, mint a játéknak.
Rágugliztam már kínomban, de nem adott releváns találatot.
(2080ti)

Egyébként 2010-től már eleve Win7-re volt optimalizálva minden, 2008-ig jöttek nagyobb címek amik csak XP-re voltak optimalizálva DX10 nélkül.