- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Ha programozáshoz akarod használni akkor mindenféleképpen használj hozzá egy fejlesztő környezetet amiben sokkal jobban dolgozik.
1.
A Visual Studio Code a legjobb erre.
Ehhez rengeteg plugint találsz ami segíti a kódolást a nyelvi modellek segítségével.
2.
De akár kipróbálhatod a Windsurf, Cursor IDE-k bármelyikét is.
3.
A másik lehetőség, hogy készíts egy chatgpt projektet Ezen belül pedig kérd meg hogy canvasban dolgozzon. Sokkal jobban átlátható lesz neked és az AI-nak is. Itt pl könnyedén vissza tudsz lépkedni az előző verziókhoz ha valami rosszul sikerült és folytathatod onnan a munkát. -
moseras
tag
Ismerős probléma:
-
consono
nagyúr
Persze, elég a 7W, de a teljesítmény is azzal arányos, csodák nincsenek. Ahogy néztem teszteket, egy Pi4-nél 20-szor gyorsabb Llama3.2 szöveg generálásban Ollama alatt (1 vs 20 t/s), de nem 7 W-on, hanem max fogyasztáson. Egy M2 Max-es Mac meg 130 fölött tol(ez volt még a tesztben). Tényleg ott jó, ahol szükség van a kis méretre, kis fogyasztásra és elég a 8GB megosztott memória mindenre.
Elfogadnám itthonra játszani -
consono
nagyúr
Az a kérdés, hogy az a 67/33 TOPS mire lesz elég. Ez nem sokkal több, mint amit az Intel meg az AMD a procijaiba is beletesz. DE 250 dollárért nem rossz játékszer, kapsz egy "Raspberry Pi"-t 8GB RAM-mal és 1024 CUDA core-ral, meg egy 6 magos procival. Így belegondolva egészen sok kvantált ki modell el tud rajta futni...
-
S_x96x_S
addikt
> hogyan használják az AI-t amikor terveztetnek vele valami tárgyat?
egy 3perces céges videó, hogy a mérnöki tervezésnél ők hogyan használják.
"Revolutionizing Engineering with AI: Design Optimization & Machine Learning"~ kell egy AI ami a CAD modult módosítgatja
és kell egy fizikai modell - amiben kiértékeli azáltal, hogy szimulációkat futtat le,
a szimulációs eredményekből próbál tanulni a modell és egy új módosítást javasol
amit megint kiértékel a szimulációs rendszer. És egy új módosítás ... és egy új szimuláció.Az AI - ezt így fogalmazza meg érthetőbben mint ahogy én leirtam:
"""
Tanulás a szimulációs eredményekből: Az AI figyeli a szimulációs eredményeket, és ezek alapján „tanul”. A gépi tanulás segítségével felismeri a sikeres és kevésbé sikeres tervezési mintákat. A sikertelen szimulációs kimenetek alapján új változtatásokat javasol, majd ismét teszteli, így egyre inkább optimalizálja a modellt a kívánt célra.
"""És sokan emiatt félnek az AI-tól ;
hogy az AI egyszer megtanulja, hogy saját magát hogyan tudja fejleszteni
és akkor mi leszünk az AI(szuperintelligencia) háziállata ; -
5leteseN
senior tag
Én ezt úgy próbálnám megoldani, hogy az általános AI-MI-t kiegészítem.
Először egy szakmai tudással kiegészített LoRA tűnt jó megoldásnak, majd a RAG (szinten a szükséges szakmai tudás-kupaccal feltöltve) tűnt még jobbnak.
Sajnos ezek annyira újak( mint az egész AI-MI terület), hogy nincsenek közkézen az ehhez szükséges "Tools"-ok és oktató anyagok, pedig rengeteg órát keresgélem ezeket. -
5leteseN
senior tag
Ha valami olyasmire gondolsz(ami nekem is vágyam lenne), hogy: tudja megoldani azt a problémát, hogy egy pörgős Suzuki motorhoz rakjon egy áttételt, ami leviszi motor kedvező fordulatszám tartományát 2500 körülire és tegyen az ide csatlakozó propellerhez egy állásszög vezérlő lehetőséget is, és mindez bírja ki, a motor max teljesítményét(+50% biztonsági tartalék), akkor (szerintem) ez az a VALÓBAN használható tudásszint, amit soha nem fognak kiadni a "Nagyok" kezükből(ingyen)!
...cserébe kapjuk folyamatosan a parasztvakítást!
Valami nevedből következtethető kapcsolódó példát hoztam(talán sikerült).
A leírt példával próbáltam jelezni, hogy értem a problémát!
Értem? -
S_x96x_S
addikt
> ezeket a köröket már megfutottam évekkel ezelött
Ha ingyenes megoldás nincs,
akkor kell valakit találni, aki korrepetál ( pénzért )
és ha csak pár ezer Ft-ot tudsz fizetni egy remote online óráért,
lehet, hogy arra is lesz jelentkező.
És heti 2-3 óra korrepetálással - már át tudsz lendülni az első nehézségeken.de amúgy manapság már az AI sokat segít - a néha nem árt valami humán segítség.
-
S_x96x_S
addikt
> mivel nem tudok egyáltalán kodolni
(nem ismerlek és nem tudom mi lenne az ideális neked )
de általánosságban, érdemes megismerni az alapokat
vagyis érdemes lehet,
valamilyen egyszerű programozási gyorstalpalót elvégezni,
hogy ha el akarsz mélyedni a témában.
pl. https://www.codecademy.com/catalog/language/python
aminek van folytatása is:
https://www.codecademy.com/catalog/subject/artificial-intelligence> Meg általában nálam sose szokott mukodni elsöre
> az ami ott igy a hibákat se tudom, hogy lehet kijavitani vagy mit kell olyankor tenni.nyugi, ez velem is előfordul, hogy valami nem működik elsőre.
Ez teljesen normális. Nekem például jelzés, hogy valahol nem tökéletes a megértésem
és rá kell szánnom az időt - hogy az adott témát jobban megismerjem.szerintem érdemes keresned
egy (programozási) mentort a családi barátok vagy az ismerősök között,
aki segít az első sikerélményeket megszerezni.----
de amiben egy jobbfajta AI manapság még segíthet, hogy segít elmagyarázni egyes fogalmakat, tippeket ad hibaüzenetek megoldására, stb.
-
S_x96x_S
addikt
> ... kodolásra szakositott AI ... AI ugynokok
valami hasonlót keresel?
https://github.com/kyrolabs/awesome-agents?tab=readme-ov-file#software-development
(szerintem van alternativa )Ha teszteled őket - akkor irhatnál valamilyen véleményt róluk, melyikben mi tetszik és mi nem.
de van általános - agents keretrendszer is - hogyha sajátot szeretnél irni.
pl. https://github.com/openai/swarm -
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Nincsenek időbeli koráltjaik. A katakterhossz amiben tudnak válaszolni az szinte hasonló mint egy GPT4 modellnek.
Mivel neked programozásra kell ezért nem egy önálló felületet kell használnod mint a Misty, LM Studio vagy Open WebUI hanem a fejlesztőkörnyezetedbe beépített AI kell.
Cody vagy bármi hasonló. Ezeket meg tudod halytani helyi gépen futó LLM-ek használatával is amit az Ollama szolgál ki. -
consono
nagyúr
-
consono
nagyúr
Ezt próbáltad esetleg kódolási segédnek? https://code.fittentech.com/en Elvileg jobb és gyorsabb mint a Gihubos Copilot...
-
S_x96x_S
addikt
> alamit kell a kodoláshoz is érteni,
ááá ... Ezek az AI-k 8 éveseknek valók ..
https://x.com/rickyrobinett/status/1825581674870055189// megelőztek .. pár másodpercel .. de legalább ugyanarra gondoltunk.
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Egy bizonyos kódsor fölött már nem a ChatGPT chat ablakát használjuk kódoláshoz hanem egy feljesztő környezetet amit AI támogat meg.
Pl Visual Studio Code + Cody
Vagy a most leginkább felkapott Cursor amit már direkt erre terveztek. Terben van ezeknek a bemutatása csak ha naponta ennyi mindent jelentenek be akkor egyszerűen nem érem utol magam. Főállásban talán menne -
DarkByte
addikt
Ebben semmi újdonság nincs.
Eddig is volt a neten komplett végigjátszás, tutorial, strategy guide, játékban megvehető előnyt adó item-ek, stb.
Az emberek lusták, illetve a fomo működik. Neked is ki kell tolni a játékot mielőtt mindenki más az interneten/haverok közül megteszi (ugyanez TV sorozatokkal, filmekkel..)
Én sem szeretem ezt, de ilyen világot élünk. Folyamatos zsongás, megállás nélküli rohanás dolgok után, gyorskajálda az egész élet.Amúgy ez AI-val hatványozottan igaz, szeretem követni, de abban is néha van hogy tartok pár nap szünetet, mert émelyítő..
-
CRTs
aktív tag
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Több ilyen megoldást is tudsz használni. Ráadásul ezek mind nyílt forráskódúak:
1. LMStudio + AnythingLLM
2. PrivateGPT
3. Nvidia Chat with RTX
4. Ollama + OpenWebui
Lehet készítek egy összehasonlító videót a témában. De most éppen egy mi a leggyorsabb képgeneráló módszer saját gépen a következő videó alapja. -
scream
veterán
A programozás megtanulása nem 1-1 nyelv betanulását (szintaxis szinten) jelenti, hanem egy gondolkozásmód elsajátítását, aminek az alapja a metematika és logika, erre építenek az algoritmusok, amikre meg építenek különböző nyelvi elemek (pl típusok) amik 1-1 adott oldalról próbálnak valamilyen specifikus "kihívást" megoldani/megközelíteni/könnyíteni, és a nyelveken felül meg az architektúra (hogyan érdemes szervezni a service-ket/stb) áll (kb).
Ezt a matematikai - logikai - programozás elméleti részt nem lehet csak úgy 1-1 hsz-ben átadni, nem véletlen az sem, hogy egyetemen erősen építenek ezekre (értsd több féléven keresztül, egymásra épülő tárgyak), mert ez tudja megadni a kellő alapot.
A különböző bootstrap iskolából kikerült programozókra nem azért "néznek csúnyán" a szakmabeliek, mert "fáj nekik", hogy csak pár hónap tanulással megszereztek valami képesítést/állást, hanem azért, mert utána nekik kell velük/az általuk írt kóddal dolgozni - ami syntax szinten lehet, hogy jó, de általánosságban nincsen más mögöttes dolog, hogy miért úgy került megvalósításra a kód, ahogyan - hanem azért lett olyan, mert így tudta megoldani (ami általában nem lesz performáns, így plusz idő és energia mindenkinek) és ami plusz munkaerő lenne, nem hogy hozzáad, hanem elvesz a fejlesztési időből. (Nyilván két talppal állva a földön, senki nem senior szinten kezdte a pályafutását, nem is ez az elvárt).
-
consono
nagyúr
Szerintem gyúrj rá egy alapszintű programozási tudásra, mielőtt ennek neki akarsz futni. Az "AI" segít a programozásban, de a lényeg itt a segíten van. Komplexebb megoldásnál már elvéreznek az ingyenes modellek. Meg saját tapasztalat a ChatGPT-vel, hogy hajlamos nem odafigyelni pl arra, hogy egy parancsban vessző vagy pontosvessző az elválasztó karakter, stb. Szóval kell az, hogy valamilyen szinten értsd és felül tudd bírálni a gépet.
Illetve még egy dolog: érdemes egy már működő progival új beszélgetést kezdeni és onnan folytatni. Meg megfelelően előkészíteni a beszélgetést (gyakran már annyi elég, hogy azt mondod neki, hogy képzelje magát egy senior szoftver fejlesztő helyébe). Az ugye megvan, hogy amit tripla idézőjelek között beteszel a ChatGPT-nek, azzal tud dolgozni? Szerintem a már működő programkezdeményt is így érdemes egy új beszélgetésbe beírni.
Utolsó gondolat, de ez megint inkább programozás technika: ne teljes szoftvert próbálj vele íratni, hanem csak egy-egy funkciót ellátó függvényeket. Ezek kisebbek, önmagukban is működőképesek, egyszerűbbek. Utána már ezekből te tudsz legózni, de ezzel visszatértünk az első mondatomhoz... -
5leteseN
senior tag
Ilyen szintű dolgok "véletlenül"
nem szoktak ingyenes formában lenni. Amikor mégis összejönne, akkor a fizetős verziók formátumai szoktak változni(valamilyen "nagyon-nagyon-fontos" képesség miatt), ami miatt a nehezen elért átjárhatóság ismét elvész, lásd MS-Word .doc formátumainál, és egyebek...
Olyanról hallottam, hogy hasonló esetben korábban pár elszánt(egyébként mérnök-)személy regisztrált személyenként 4-5-6-... mail-cimet, és azokkal elkezdték az ingyenes szoftverek fejlesztőcsapatait "támadni" és fél+ év kitartó levelezés után sikert értek el: megcsinálták a szabványok (szokásosnál gyorsabb) követését az adott területen.
Ez természetesen csak egy városi legenda, de állítólag igaz!Szerintem, ha megtaláltad azt a 2-3-ingyenes programot, amiből össze tudod állítani a neked szükséges "tudás-mixet", akkor regisztrálj pár Yahoo-Gmail-... címet és egy VPN-t hozzájuk...
Kis csapatmunkával meglepően jól lehet segíteni a "jó irányt" az ingyenes programok fejlesztőinél!Vannak csodák, meglepő módon dolgozni kell értük.
-
ptesza
senior tag
Még mindig kicsit kevés az információ.
Ha fizikai tulajdonságokat szeretnél szimulálni akkor ott az ANSYS meg a Discovery. Sajnos brutál áron.
Viszont megnéztem jobban is ezt a Omniverse-t. Hát ez tényleg hihetlen, hogy mire lehet képes. Szerintem neked valami kinematikai szimulációs programra van szükséged. A legtöbb 3D modellező program, ami képes összeállítások(assy) kezelére azokban kellene lenni valami kinematikai modul-nak. Vagy lehet Fusion360-ban 'manuál módszerrel próbálgatni, ha egyszerűbb dolgokról van szó. -
ptesza
senior tag
Hát ez elég ismerősen hangzik. Nekem egy lottószám generátor programot fejlesztett. Érdekes, hogy a szerencsejátékban nem vehet részt de ebben nem talált kivetni valót. Pedig nem is említettem azt a szót, hogy lottó de egy idő után rájött és már a véletlenszámokat lottószámként kezdte el hivatkozni.
Azt javaslom, hogy a jelenlegi kódot add be egy teljesen friss chat-be és kérd meg, hogy értelmezze neked és lássa el megfelelő megjegyzésekkel. Ezután próbáljad meg újra innen folytatni. Azt vettem észre, hogy egy idő után elfárad és tényleg olyan dolgokat csinál amiket említettél.
Azt nem tudom, hogy egy saját gépre telepített AI mennyire lenne megoldás, de bennem van a gondolat. Volt egy kis gépfejlesztés nemrég és vettem egy 3060 12GB VGA kártyát is. Nekem most erre futotta.
Csak azért írtam le mert eléggé VGA RAM igényes tud lenni egy saját AI és az utolsó információm alapján Nvida kell.
-
Geller72
veterán
Erre még azért várni kell, nem beszélve arról, hogy a tréning átlag felhasználónak, programozói tudás (főleg, ahogy én látom, python) nélkül kb. lehetetlen. Ráadásként, ha egyedi problémáidra szeretnéd használni, akkor full egyedi tréningre van szüksége, aminek adatbázisát neked kell összeállítani, beszerezni..és ahogy látod is, nem kicsi csomagokról van szó.
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
folyamatosan iteráljuk a kódot. Kérünk tőle egy minimális alapot és folyamtosan figyelmeztetve, hogy az eddigieket is vegye figyelembe generálja le bővebben. Vagy akár csak azt a rövid részt amit meg kell változtatni. Mivel rengeteget beszél és kommentel alapesetben így hamar meg lehet tanulni mit miért kell az adott programnyelven használni.
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Mi az irodában fejlesztőkként nap mint nap használjuk. Sajnos azt kell, hogy mondjam ha nem tudsz programozni akkor egy idő után kínkeserveresen nehéz olyan kódot írni vele ami minden elemében megfelel neked és még működik is. Hosszú kód írására alkalmatlan. Nem lehet még vele kis projekteket sem nagyon megoldani amikor szerteágazó fájlok halmazával dolgozol.
Vannak direkt olyan LLM-ek amiket kódolásra tanítottak be le is tudod tölteni őket a saját gépedre. Próbáld ki azokat is. LM Studio a legjobb felület hozzá. -
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
A Custom GPTs-re gondolsz? Az egyedi GPT modellekre? Mert az pont ez amit mondasz.
https://youtu.be/AESsenyhy1A -
-
User_2
tag
tulajdonképpen bármire is elegendő a 2000 karakter tekintve a képességeit.
felteszel egy kérdést, kérést, ami emberi szempontból egy, válasz szempontjából 3-5 különböző paraméter amire figyelni kellene, de az ingyenes verzió a válaszai alapján rendre csak 1-2-re képes koncentrálni, a többit jóhiszeműen elfelejti.annyit lehet tenni, hogy papíron, fejben megszerkesztesz egy kérdés-válasz sorrendet, amik lazán kapcsolódnak egymáshoz, azaz a naaagy kérdést/feladatot felbontod részeire, az ingyenes verzió által is megválaszolható kérésekre.
a kéréseid így egyébként jobban fejlesztenek téged, az ingyenes verzió meg elvégzi helyetted a pogramozás egyébként időigényes/unalmas begépelős feladatát. -
vaakuum
addikt
Elvileg az idén év vége felé a 4.0 ingyenessé válik, amikor megjelenik a 4.5-ös verzió.
Esetleg azt próbáld meg, hogy első körben azt kéred tőle, hogy a válasz felét készítse el 1950 karakteren, majd a következő kérdésbe visszamásolod neki az egészet azzal, hogy folytassa.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Meghúzza a nadrágszíjat a gyártóüzemeiben az Intel
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Autós topik
- Alkoholista nevelde
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- További aktív témák...
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Sony PlayStation 5 (PS5) Pro Játékkonzol
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- GRADO GW100x bluetooth fejhallgató eladó.
- Új Thinkpad P1 Gen 6, FHD+ IPS, i7-13700H, NVIDIA Quadro A2000 Ada -8GB-, 64GB DDR5 1TB NVMe, 4G LTE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged