-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dudee
senior tag
ha esetleg vkinek majd kéne, arra az esetre linkelem ismét:
https://github.com/zaki/mac-hun-keyboard/blob/master/Hungarian_Win.keylayout -
Alex91
félisten
[link] , egy kis olvasni valo...
Az ssd sebessege nagyban befolyasolja, hogy mennyire melegszik. Lassabb hazakba eleg a passziv hutes, a gyorsabb hazakba meg bazi nagy passziv es/vagy aktiv hutest hasznalnak. Es azt hiszem, hogy az ssd is visszavesz a speedbol, ha tulmelegszik.
Ha sima M4-es Mini van, akkor max. Thunderbolt4 johet szoba. De a linkemen latszik, hogy az USB 4.0-as haz eleg lesz. Jelenleg a legyorsabb kulso ssd hazak. a Thunderbolt5 csatolosokon kivul.
Amit meg erdemes tudni, hogy a Sata SSD-k ugy 500 MB/s-ot tudnak, 10 Gbps-hazakban az NVME SSD-k 1000 MB/s-ot, a Mac 20 Gbps-os hazakat nem kezel, igy ezek a 2000 MB/s helyett csak 1000 MB/s-ot tudnak, ilyenert nem erdemes tobbet fizetni. A 40 Gbps-os hazak eseten jelenleg ugy 3000 MB/s erheto el. Ezen hazak ugy 30-50k kozott kaphatok, es kell belejuk egy megfelelo NVME ssd is. Vagy van meg pl. az Adata SE920 gyarilag szerelt kulso SSD, kapcsolhat aktiv hutessel...
-
Syl
nagyúr
A DMG az olyan, mint egy ISO fájl. Azt felmountolod és találsz benne
- APP fájlt - ezt bemásolod az Applications mappába
vagy
- APK - ez egy "setup-exe", el kell indítani, végigvinni a next-next-finish lépéseketUtána az asztalon látható felmountolt DMG fájl ki lehet adni (jobb klikk "kiadás" vagy simán az ikont ráhúzni a dokkon látható kukára)
-
Godfather
aktív tag
Sose próbáltam apple egeret.
De majd aki használ, megmondja. Töltsd le a betterdisplay programot is, ezzel lehet valamennyit javítani a megjelenítésen is.
Az elején én is meglepődtem, hogy ilyen hülyeségek vannak macOS alatt, nem olyan, mint egy iPhone, vagy iPad, hogy bekapcsolod, aztán minden szép és jó. Sajnos itt, ha nem apple eszközöket használsz, kénytelen vagy mókolni csomó mindennel, mire nagyjából jó lesz. Az egér és monitor pont ilyen cuccok. Mással még nem volt gondom, de ugye ez a két eszköz az, amiken keresztül interakcióba lépsz a géppel, és pont ezekkel van kis gebasz. -
Godfather
aktív tag
Nem egyszerű feladat, eléggé el van kottázva macOS-en a nem apple egerek támogatása, ugyanúgy, mint a kijelzők kezelése. Én a linearmouse-t használom, lehet pár dolgot állítani benne. Szintén Logitech egérrel, MX master 3s. De ezzel se sikerült még olyanra hangolni, mint windows alatt.
-
Czo
addikt
En megvennem magamnak azt a tarhelyet az Appletol, amire igenyem van, ezert van 2TB az MBP-ben (2TB az iCloud elofizetesem is). Egy asztali gepnel egyebkent (amit ugye, nem akarok mozgatni) siman jo megoldas lehet, ha kulso eszkozre telepited a rendszert, vagy ha sajat usered home konyvtarat helyezed a kulso diskre. En mondjuk, csak akkor tennek ilyet, ha legalabb ugyonolyan teljesitmenyu lenne a kulso storage, mint a gep belsoje.
Egyebkent, maga a Photos peldaul teljesen jol hasznalhato bekapcsolt tarhely optimalizalassal, nekem van benne ~ 1 TB anyag, 64288 kep, 1504 video, de csak 62 GB-t foglal a disken (ebbol 17 GB-t barmikor le tudna torolni). Par macOS verzio ota (talan macOS 14? vagy 15?, mar nem emlekszem) az iCloud Drive hasznalhatosaga is nagyot ugrott optimizalt tarhelynel. A multban, csak a Finder-ben es a macOS specifikus API-val latszodtak a le nem toltott fileok, terminalbol, vagy UNIX API iranybol kozelitve, ezek a fileok nem leteztek, de ma mar ezek terminalban is latszodnak, igy barmilyen program szamara letezo filenak tunnek, igy nem kell kerulo uton szorakozni azzal, hogy az ember megyisson valamit egy nem macOS alkalmazassal. A gond nem ezekkel lesz, hanem pl a Messages appal. Nekem, ebben, benne van 10+ ev chat historyja, vegtelen sok atkuldott kep/video, es egyeb allomannyal. Hiaba van "Messages in Cloud" funkcio, ennek a tartalmat mindenaron offline akarja tartani a macOS es az iOS is, ez az a dolog, ami miatt nem tudok iOS eszkoz eseten, 256 giga ala menni, a 64-es keszulekeim iCloud login utan, nem hasznalhatoak. Ugyonez vonatkozik a kulso appokra is, pl ha egy iCloud szinkronizaciot hasznalo penzugyi nyilvantartoba 20+ eve benne van minden koltseged, blokkok lefotozva, akkor ennek az adatbazisa is 100 giga fole hizik, amit kotelezoen lokalban fog tartani az alkalmazas Macen es iOS eszkozon is.
-
-
cigam
titán
-
Alex91
félisten
Hat, eleg ellentmondásos
.
A 4K-s monitor 1920x1080-ra allitva pixelhelyes lesz, csak eppen 27 inchen kicsit nagyok lesznek az ikonok, betuk. (Ez a felbontas ugy 20” lenne jo.) 2560x1440-re allitva pedig nem lesz pixel helyes, de kvazi megfelelo meretuek lesznek a szovegek. Ugye 32”-en pedig 6k kellene a megfelelo pixel suruseghez…
-
vadkörte
addikt
Először is BÚÉK!
Másodszor! Magadnak akarj megfelelni és ne másnak. Mérd fel az igényeid - amennyire lehet reálisan - milyen programokat használsz Windows/linux alatt, azoknak van-e Mac-es verziója, vagy alternatívája. Pl. Win-es gépen az AIMP-t vagy a Foobar-t használtam zenelejátszásra. Fájó, de előbbi nincs Mac-re, utóbbi meg finoman szólva kiherélt. A kedvenc "szövegszerkesztőm" - Notepad++ - sincs Mac-re, de van alternatíva (akár AppStore-ból is) Windows-on nem bírok meglenni TC nélkül, Mac-en (és linux-on sem) nem hiányzik, a Finder (Dolphin) számomra untig elég.
Ha hosszabb távra gondolkodsz én a 16/512 verziót javaslom. A 16GB RAM munkára is elég lehet (kiadványszerkesztésre és fénykép feldolgozásra használom az M2 Mini-m és még nem nagyon futottam ki a RAM-ból). Tárhelyet pedig külső eszközzel lényegesen jobb ár/érték aránnyal tudsz bővíteni.Linux-os háttérrel a váltás amúgy is problémamentesebb lesz.
-
Czo
addikt
Az Apple Pay hianya "nem zavaro". Marmint, en soha nem hasznaltam ugy gepet a multban, hogy tudtam volna a wallethez hozzaadni kartyakat (marmint, magan a Macen), mert mindig csokkentett securitym volt. Viszont, ez szerintem sehol nem jon elo, mert a Safariban torteno Apple Pay-es fizetes, ahogy regen, ugy most is telefonos/oras jovahagyassal mukodik. Mashol pedig, nem talalkoztam meg macen AP-vel.
-
cigam
titán
1. Pontosan. Én egy 16GB-os Inteles-ről váltottam M-es 8GB-ra, de semmi hátrányát nem érzem a mindennapokban. A "Tevékenységfigyelőben" (mint Windows alatt a Feladatkezelő) van egy memória fül, ahol mutatja, hogy mi mennyit eszik, és alul van egy grafikon hozzá:
Ha kevés lenne a RAM a programoknak, ez a "memóriaterhelés" görbe feljebb szaladna a felső sávba, sárga, piros színnel jelezné, hogy adott feladathoz többre lenne szükség. Igaz nagyon ritkán nézegetem, de még csak sárga se volt az új gépen se.
Szóval 16GB "mindenre" elég2. Ne mások döntsék el mennyi tárhelyre van szükséged. Nagyon egyénfüggő kinek mennyi adata van, és azt hogyan tárolja. Ezt neked kell tudni, hogy mekkora helyen férsz el kényelmesen. (Pláne, ha van NAS, vagy külső tárhely is rádugva.)
Miért ne menne az Apple Pay, meg az AI?3. Másoknak mások az igényei, lásd 2. Ha meg tudod fizetni, és ki is fogod használni, jó választás a 16/512. De csak azért ne vegyél 512-t mert mások mondták, és több mint 300GB üresen ketyeg rajt évekig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged