- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29094 üzenetére
Elvileg tud trimet közvetíteni, kvm guest és az ssd közt, de nem tudom, mit kellett beállítani hozzá és költözéskor legyalultam a virtuális gépeket a notebookról.
A guestből az lsblk segítségével meg tudod nézni, alkalmasnak látja-e a virtuális géped a diszket ilyesmire, de erről sincs több emlékem. -
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29092 üzenetére
Qemu-ban futtatnád a fizikai vasra telepített windows10-t?
Mert az (szerintem) nem fog menni.
Telepítéskor a windows a hardverhez igazítja magát és a qemu-ban totál más hardverkörnyezetet fog találni. 10-esnél erre nem vennék ugyan mérget, korábbi verziók mind így működtek. -
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #29087 üzenetére
Mi köze a backup szoftvernek a snapshothoz?
Egyébként nem annyira a kötetet kell lecsatolni a konzisztens, nulla adatvesztéssel járó backuphoz, hanem az adatok írását végző szoftvert kell lelőni, ha nincs olyan adatbázisod, ami lehetővé teszi az online mentést.
Mondjuk azt nem tudom, btrfs/zfs tudnak-e ilyet, szerintem nem. -
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29059 üzenetére
Nem állítom, hogy pontosan értem, mit szeretnél.
Ha a B alatti könyvtárstruktúra módosítást szeretnéd az A-ra átvezetni, arra szerintem (!!) nem találsz automatizált megoldást.
Van az rsync, amivel azonos könyvtárstruktúrákat tudsz szinkronba hozni, akár úgy is, hogy ami az egyik oldalról hiányzik, azt törölje a másikon is, de ha jól értelek, akkor nálad olyan kellene, hogy x fájlt a sokadik alkönyvtárból fel kéne hozni mondjuk a második szintre (példa: A/s/d/f/x van most az egyik, B/m/x a másik helyen és te az A/s/d/f/x-et törölnéd, helyette lenne A/m/x, de ha az A/s/d/f alatt van olyan, ami a B/m alatt nincs, akkor azt megőriznéd)
Ezt jelen ismereteim szerint csak manuálisan lehet.Illetve még olyat csinálhatsz, hogy ha van elég helyed, hogy A alá visszamásolsz mindent B-ről, az új struktúrának megfelelően, de törlés nélkül és ráküldöd az fdupes parancsot, és ebből válogatod ki a felesleges fájlokat, majd törlöd őket.
Mondom: feltéve, hogy jól értelek és az rsync sem változott túl sokat az elmúlt két évben.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29062 üzenetére
Az kimaradt: a RAID nem véd a fájlrendszer sérülése ellen. (Pl zsaroló vírusok, vagy épp egy jól irányzott dd parancs
)
Értelme lehet házi használatnál is, például a sok kis kapacitású diszkből egy nagyot összerakni (ezt szintén kifelejtettem).
Csak mikor olyat látok, hogy valaki fontos adatot és RAID-et említ egy mondatban, akkor feláll a szőr a hátamon. -
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29060 üzenetére
Félve kérdezem: nincs itt némi kavarodás a fejekben a különböző RAID megvalósítások használatát/célját illetően?
Ami fontos, arról backupot kell készíteni, akár naponta többet is.
A RAID arra van, hogy hardverhiba esetén ne kelljen leállni, illetve egyes variációknál a performancia javítására.
Nem először látok olyat, hogy fontos adat=RAID, csak ezért említem.Ha olyan adatokról van szó, ahol akár pár percnyi adatvesztés is gondot okoz, akkor meg adatbázis, folyamatosan fizikailag másikndiszkre archivált redo logokkal. Vagy ha tud ilyet a btrfs/zfs, akkor akár azt is lehet használni.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #29056 üzenetére
Köszi, úgy egy órája fedeztem fel, hogy az ovmf picit több a sima efi-nél, csak nem volt időm foglalkozni vele (mindig így járok: kérdezek, aztán amíg várom, hogy valaki válaszoljon, unalmamban megtalálom a választ
)
Sajnos a secure bootot nem tudom mellőzni, mert hülye lesz tőle az alaplapom. Valami BIOS bug lehet, de pl több napos uptime után se reboot, se poweroff nem működik, bios/efi szinten lefagy, és ha nincs secure boot... már nem emlékszem, de akkor valamiért egyáltalán nem tudtam bebootolni rajta pendrive-ról. Régi Asus alaplap.
Eddig legfeljebb annyi problémám volt a secure bootból, hogy bsd-t nem sikerült telepíteni.Szerencsére az ubuntu megy vele.
De ha kicserélem az ssd-t, majd megnézem újra, hátha csak én rontottam el valamit amikor ki akartam kapcsolni. -
samujózsi
senior tag
Használ itt valaki LVM snapshot-ot online mentésekhez?
-
samujózsi
senior tag
Linuxon létezik olyan virtualizációs szoftver, ami linux hostRA (a vmware különböző variációi emiatt kiesnek azt hiszem) telepíthető és amivel a UEFI+secure boot is használható?
Mielőtt a fizikai vason nekiesek, szeretném virtuális gépen kipróbálni az archlinux telepítését ilyen környezetben.
A virtualbox tud UEFI-t (talán már működik is benne), de emlékeim szerint nem secure boot-os.
-
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29045 üzenetére
Tényleg be volt állítva. A routerre, ami viszont nem tud a tiltásokról.
Az egészből csak azt nem értem ezek után, hogy miért váltott a notebookom DNS-t, mikor az egyébként használt lokálist is elérte.
Most egysystemd-resolve -i wlp1s0 --revert
segítségével visszaállítottam az eredeti állapotot, de most megfelelően működik. Nem értem. Pedig azt hittem, hogy értem. -
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29045 üzenetére
Szerintem be volt, épp ezért anyáztam a drágám hülyesége miatt.
Jó, atitkosított(?hitelesített?) DNSDNSsec számomra ismeretlen terep, itt meg valószínűleg emiatt működött másképp a rendszer, mint ahogy azt elvártam, csak most egyszerűbb volt morogni miatta, mint utánajárni -
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29041 üzenetére
Félreérted: a docker, mint szoftver, a hivatalos tárolóban van. Viszont a docker által használt image-ek tartalma... na az már nem annyira tűnik megbízhatónak.
Ugyanez igaz a snap-re is. Ott is van hivatalos, meg nem hivatalos anyag, csak kevésbé vannak elkülönítve. Mondjuk egy dnsmasq konténer a dockerhez... van n+1, de ki tudja, mind megbízható-e? Inkább összerakom magamnak. De van ami nem tudok. -
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29039 üzenetére
Te írtad: (#29035)
Konkrét csomagot nem tudok, mert telepítés után első dolgom bekapcsolni a universe és multiverse repokat.
Nekem pont az volt a.kérdésem, hogy tudsz-e olyan disztrot, ami legalább ennyi csomagot biztosít a többé-kevésbé hivatalos repokból.Snapre meg a pycharm és a chromium amit említeni tudok, illetve valóban külső tárolóként a google chrome-ot.
-
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29035 üzenetére
Az a baj, hogy amihez ubin külső tároló kell, ahhoz általában a többinél is. Már feltéve, hogy a uni-/multiverse repokat is ide számoljuk. Vagy tudsz olyan disztrot, ami ennél széleskörűbb hivatalos csomagkészlettel rendelkezik? Ugyanis én azért ragadtam le az ubuntunál, mert ezen kellett a legkevésbé külsős csomagokra támaszkodni - igaz, azzal nem voltam teljesen tisztában, hogy a universe/multiverse mit is takarnak.
A snap használata lassan kényszer lesz, ahogy elnézem az ubuntu irányt, a docker meg... hát majd kiderül, meg az nem is ubuntu függő.
-
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29033 üzenetére
Közben lejárt a szerkesztési idő: annyit még hozzátennék, hogy nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz, a biztonsággal mindig úgy voltam, hogy amit tudok, megteszek az önvédelem érdekében, a komoly tippeket általában igyekszem legalább átgondolni, hogy érdemes-e adott esetben plusz munkát beleölni a rendszerbe, csak ehhez az is kell, hogy aki mondja, az legalább tudja, hogy miről beszél. A kioktató stílust akkor is rosszul tűröm, ha nálam lényegesen nagyobb tudással rendelkező produkálja. Ha meg olyan, aki messze van ettől...
-
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29033 üzenetére
Tökmindegy, az ubuntu is teli van nem hivatalos cuccokkal.
Lásd snap, docker, de emlékeim szerint a uni-/multiverse tárolók sincsenek komolyabb ellenőrzés alatt.
Egyébként csak beírtam, hogy linux repo malware és az első hírt belinkeltem, mint példát, hogy nem nulla az esélye egy ilyen fertőzésnek.
A wifi sem sérthetetlen (wpa2-vel bezárólag biztosan) stb.
Millió +1 lyuk van a linuxokon is, csak nem éri meg foglalkozni ezek kihasználásával, ezért hiszik sokan, hogy linux=tökéletes biztonság.
Windows-on is még a 95-ös vagy talán a 98-as volt az utolsó, amin vírusom volt, azóta csak pár furcsa eset, amit látszólag vírus okozott, reinstall lett a vége, de egyetlen kereső sem talált rajtuk semmit.
Ilyen alapon mondhatnám, hogy tisztán linux alapon, semmi esélye egy kártevőnek. -
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29029 üzenetére
Van egy dockerd nevű programja, ami rootként fut és adott esetben módosítja például a netfilter tábláit, láncait (meg csinál még rengeteg egyebet, én sem ismerem, most ismerkedek vele).
Ez nem a konténer, hanem egy menedzsment eszköz, ha jól értem. A konténernek általában nem kell root jog.A port kérdés jogos, végül is nem ő hallgat azokon a portokon, hanem a konténer, oda meg forwardolja a beeső kéréseket, tehát valójában a netfilter szabályok módosítása miatt szükséges (többek közt) a root jog.
De mondom, én sem ismerem még eléggé és egyelőre nehezen megy az ismerkedés, mert közben ezer más dologgal is próbálok foglalkozni. -
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29021 üzenetére
A demon?
Szerintem az teljesen normális.
Meg úgy általában az is gáz lenne, ha pl 1024 alatti portra rá tudna ültetni szolgáltatást root jog nélkül (még akkor is, ha ennek manapság nincs sok gyakorlati értelme)
Ebből a szempontból kb mindegy, hogy root vagy a capabilities által biztosított jogokról beszélünk (szerintem) -
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29019 üzenetére
Persze, a többit nincs is értelme azt hiszem.
Nem is azon problémázok, hogy működik. Csak azon, hogy a docker a saját kezecskéibe veszi a tűzfal szabályok módosítását, ami SZERINTEM nagyon nem illik a unix/linux filozófiába.Hacsak nem hagytam ki valamit az olvasásból, például a kvm nem csinál ilyesmit.
Más kérdés, hogy végső soron én magam kérem ezt a módosítást a -p kapcsolóval...
-
samujózsi
senior tag
válasz
samujózsi #29015 üzenetére
A docksit (
) olvasva a válasz az, hogy 42! ... izé..., hogy igen: a docker módosítgat ezt-azt a netfilter szabályok közt.
Ami engem kicsit zavar: nem okozhat ez biztonsági problémákat? Nem kavarhat be, ha a használt tűzfal konfiguráló szoftverben saját szabályokat alkalmazok, netán eleve nulláról felépítve, iptables parancsokkal magam állítom be ezeket a szabályokat?
Nem az lenne a normális, ha ezeket nem csinálná meg helyettem a docker? (Kicsit windows feelingem van tőle) -
samujózsi
senior tag
Nem vagyok nagy hálózatos ebből következően nagyon nem értek valamit: a szerveremen ufw segítségével piszkálom a "tűzfalat".
Elvileg az ssh kivételével minden blokkolva van.
Ha elindítok egy docker konténert és publikálom valamelyik portját, az viszont gond nélkül elérhető lesz kívülről.
Mondjuk egydocker run -d --name nginx -p 80:80 nginx
parancs hatására kinyílik a 80-as port, persze átirányítva a konténerbe.
Ezt akkor hogy? A docker "önhatalmúlag" beletúr a netfilter szabályaiba, megkerülve az e célra használt szoftvert? Vagy hogy éri el, hogy a tűzfal tiltása ellenére megnyíljon a publikált port? -
samujózsi
senior tag
válasz
sh4d0w #29011 üzenetére
Mert? Jobb helyeken hosszú évekre megy archivumba a log, worm tárolóra. Abban meg emlékezetem szerint van egyedi azonosító, ami a headerbe is bekerül. De javíts ki, ha tévedek, én már rég nem nézegetem a headereket. (Kb. azóta, hogy gmailre váltottam a freemailről)
Egyébként ezt szeretem a magyar fórumokban: az arcoskodás megy, a segítőkészség meg a béka segge alatt, sokszor mindez nulla tudással párosítva.
-
-
samujózsi
senior tag
válasz
vargalex #29001 üzenetére
Két külön dologról beszélünk.
Az eredeti lassulás(nak tűnő) dolog, hogy bár pl.wget -o /dev/null ...
paranccsal folyamatosan, 100Mbps (10-11MB/s) töltődik mondjuk egy linux ISO, a router admin felülete, a disqus komment szekció, meg úgy általában, elég sok oldal, iszonyat lassan, bár folyamatosan jelenik meg. A 33k-s modem sebessége csak enyhe túlzás volt, a látvány eléggé hasonlít rá. Szinte sorról, sorra jelennek meg az oldalak (bár nem mind).
Most például többnyire jól nyílnak meg a netes lapok, csak a hvg kommentfelülete akadozik notebookról. Ha ugyanazt megnézem mobilról, ott normális sebességgel nyílik.
A squid mindkettőnél aktív, reklámblokkolót megpróbáltam cserélni/kiiktatni, semmi változás, plusz a router webes admin felülete mindkettőről egyformán lassú...
Néha olyan az egész, mintha valami a háttérben dolgozna a hálózaton, csak nem látszana a netstat/ss kimenetében.A másik, hogy esetenként, naponta egy-két alkalommal, pár másodpercre fennakad a szeme a gépnek és se kép, se hang (hang egyébként is ritkán, mert nem ezen hallgatok zenét
)
A power management közreműködése egyébként elgondolkodtató, ezt eddig nem néztem, de körülnézek, hátha találok ott valami disznóságot.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28999 üzenetére
Abban van igazam, hogy nagy mellénnyel... hogy is szokták mondani? "Leugatsz" valakit, nem egyszer, istentelenül magas lóról beszélve, gyakorlatilag lehülyézel, miközben olyan dolgokba szólsz így bele, amikről halvány fogalmad sincs.
Igen, például az rkhunter hülyeséget jelzett, de ezt csak azért vehetem többé-kevésbé biztosra, mert a live rendszeren is ezt csinálja. Különböző linuxos fórumokon keresgélve is csak találgatásokat láttam ezzel kapcsolatban, érdemi magyarázatot nem.
Mivel a gyári telepítést követően az update sem megy vele, bele kell nyúlni a konfigba, ott most bármi lehet. (Értsd: bug, hibásan csomagolt default config, de akár az is megtörténhetett, hogy valahol illetéktelenek fértek hozzá valamelyik szerverhez - ez utóbbinak az esélye elhanyagolható, de nem nulla)Hogy van egy állandósult, lassú oldalbetöltés és van egy olyan jelenség, hogy esetenkén pár másodpercre minden megáll, azok közt lehet ugyan összefüggés, de semmi biztosíték rá, hogy van is. Elképzelhető hardver hiba, az adott ubuntu verziót érintő bug, konfigurációs probléma, akár a kernelben is stb. De az is lehet, sőt, valószínű, hogy ezek függetlenek.
Annyira mélyen nem ismerem a rendszert, meg nem is okoz olyan mértékű gondokat, hogy nekiálljak forrásból újrahúzni mindent. -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28997 üzenetére
Tudod az egészben az a vicces, hogy a jelek szerint sok esetben nem is érted, hogy mit kérdezek, csak belefáradtam, hogy újra és újra megmutassam, mekkora marhaságokat hangoztatsz, mint egyedi igazságot.
Vagy nem te voltál, aki itt megszakértette pl a LUKS jelszó kezelését?Láttál valaha rkhuntert, tudod egyáltalán, hogy mi az??? ("Shared szegmens hogy lehet gyanús" - talán futtass ubuntu 18.04-n firefox mellett egy rkhunter -c --rwo parancsot és nézd meg, mit ír ki! Aztán nézd meg ugyanezt 16.04 alatt és csodálkozz)
Tudod, általában azért kérdezek itt, mert bízom benne, hogy olyan is olvassa, aki segíteni próbál és tud, nem csak megmagyarázni, hogy miért vagyok hülye hozzá.
Ugyanezen a gépen, 16.04 ubuntuval, ugyanilyen hálózati konfiggal nem volt lassulás. Frissen telepített, up to date 18.04-nél valahol, valami lassít. Részben a böngészést, részben néha az egész GUI lefagy úgy, ahogy van. Logokban semmi nyoma, hogy hiba lenne.
-
samujózsi
senior tag
válasz
inf3rno #28995 üzenetére
Nem sima sebesség probléma az biztos (/dev/null-ba küldött debian ISO jön 10MB/s sebességgel)
Még az sem biztos, hogy hálózat, csak tapogatózni próbálok.
A router 6-8% terhelést mutat, de az admin felülete is ugyanilyen lassan töltődik. Emiatt kizárnám az elsődlegesen gyanúsított proxy-t, dns-t. Lehet az is, hogy az ssd-vel van valami gubanc és ahogy a böngésző írja a cache-t, az lassú. -
samujózsi
senior tag
válasz
Fecogame #28992 üzenetére
Na jó, már mindegy: ismerem a kérdezőt, csak ő nem tudta, hogy én én vagyok és muszáj volt picit trollkodni.
Nomeg volt egy halovány emlékem, hogy mire kellhet és úgy gondoltam, hogy ezek ágyúval verébre megoldások.
Egyébként a magam részéről: btrfs-ről elég sok rémtörténetet olvastam, nem lett a baràtom akkor sem, amikor kipróbáltam. Nem a hibái, inkább a bonyolultsága és pl az említett dedup feature túlzott memóriaigénye miatt.
A zfs... úgy tudom, a mai napig nem épült be a linux kernelbe, így kicsit nehézkes lehet a használata. Ennek ellenére kettejük közül inkább rá szavaznék, mert én átgondoltabbnak érzem a korábbi olvasmányaim alapján.Viszont ha valakinek a snapshot/online backup miatt kellenének, akkor inkább javasolnám a mindkettőnél kiforrottabb (linuxról beszélünk) ext4 + lvm használatot.
Persze mindez csak privát vélemény, valós tapasztalatom csak az utóbbival van. Btrfs-t próbáltam és eldobtam, zfs-ről meg csak olvastam.
-
samujózsi
senior tag
válasz
sh4d0w #28986 üzenetére
Nem, mert akkor pörögne a ventilátor ezerrel.
Egy furcsa dolgot találtam: rkhunter gyanús shared memory szegmenseket talált. Egyikük a putty, a másik három a firefox tulajdona. Ubuntu. Az első futására nem emlékszem, mert csak megszokásból futtattam, de 16.04-en ilyet sohasem írt.
Ennek még utána kell néznem.A korábbi log témára visszautalva, ilyen esetekben néha segít ha van régebbi log és át tudom nézni.
-
samujózsi
senior tag
Hálózatos hibakereséshez kérnék segítséget!
Illetve nem tudom, hogy egyáltalán hiba-e. A böngészőimben a weboldalak lassan töltődnek be. Sok esetben olyan érzés, mintha régi, 33.6-os modemen neteznék.
5GHz es wifit használok. Első körben a digit gyanúsítottam, de a router admin felülete is ugyanígy jelenik meg.
A network managerben 260Mbps, máskor 170Mbps látszik az adatlapon, szóval annyira nem lassú. Az ethtool -S mutat pár hibát, de elhanyagolható mennyiségben (tx_retry_failed: 3, rx_dropped: 32, tx_retries: 1955 - két nap alatt)Nem tudom, merre kellene keresgélnem.
Az sem kizárt, hogy a laptopomon van gond, de cpu, diszk terhelés nem látszik sehol.
Windows-on arra tippelnék, hogy vírus, de itt... -
samujózsi
senior tag
És most valami egészen más (nem
) :
Összefésülném több backup könyvtár tartalmát egybe. Az a gond, hogy lehet az egyes mentésekben azonos nevű, de eltérő tartalmú fájl.
Addig O.K., hogy rsync megcsinál egy merge-t, de rá lehet venni, hogy jelezze azt is, ha felülír egy már létező fájlt és azt is, ha kihagyott valamit, mert azonos néven, újabb fájlt talált? -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Na most akkor az Android az linux vagy sem:
[link] - a Google visszaterelné az androidot a mainstream(?) kernelre. Ha jól értem... -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28958 üzenetére
No, akkor lássuk, mi az amit érdemes lehet megőrizni (nem feltétlenül továbbvinni az új rendszerre) egy ilyen költözés során:
/home - egyértelmű
/root - ha olyasmit csinálok, amihez root jog kell és egynél több parancs kell hozzá, akkor nem szórakozom sudo-val egyenként, hanemsudo -i
és csinálom rootként.
/etc - konfigokból később ki lehet bányászni, ha valamit elfelejtek és hónapokkal, netán évekkel később újra be kell állítani
/var/log - számomra fontos infókat tartalmazhat, beleértve például az audit logját, a journal fájlokat (systemd)
/var/spool - itt lehetnek olvasatlan e-mailek, crontabok stb.
/var/lib/dpkg - debian alapú rendszernél a telepített csomagokról tartalmaz infót/usr/local, /opt, /usr/share - ezekkel nem vagyok teljesen képben, mert úgy vettem észre, nem feltétlenül szabványkövető a használatuk(vagy én nem ismerem eléggé a "szabványokat"). A share alatt lehetnek utólag módosított konfig fájlok (talán).
/usr/src - fontos lehet, ha saját fordítású kernelt kellett használni valamiért, mást nem sűrűn látok itt. (valójában csak a kernel forrásban módosított fájlok kellenek belőle)
/boot - itt leginkább a grub konfiggal kapcsolatos dolgok lehetnek izgalmasak./var/lib - itt is lehetnek fontos dolgok, például a kvm virtuális gépekhez tartozó image fájlok a libvirt/images könyvtárban. Ezen kívül vajon még mi?
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28960 üzenetére
Itt valami össznépi félreértés van
Ezt nem script csinálta. Régi ssd ki, át egy usb dobozba, azt bedugtam a szerverembe és rsync -a segítségével áttoltam az elsődleges backup diszkre, onnan meg majd takarítás után kirakom a backup backupjára. De ez mind manuális művelet.
A rendszeres backup valóban a /root/bin alól fut, de annak valójában a /usr/local alatt volna a helye, csak nem akartam még azzal is cifrázni a dolgokat.A notebookomon függőben van egy hosszabb hozzászólás, amiben összeszedtem, hogy mi az, amit egy ilyen költözéssel összekötött upgrade kapcsán megőrzésre méltónak tartok és miért. Csak azt még át kell nézni és befejezni.
-
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28950 üzenetére
Linuxon. Azt csak két és fél éve használom windows nélkül (előtte csak virtualizálva). Windows-t picit hosszabb időn keresztül.
Nem akarok én senkit meggyőzni, hogy mentse át a logokat és őrizgesse.
Én mentem, mert volt már, hogy segített. És ha egyszer segített, akkor máskor ne segíthetne ugyanígy?Linuxon sem csak feltörés okozhat furcsa, esetleg hibás működést (de azt is fel lehet törni, meg lehet fertőzni, csak másféle tudás kell hozzá, mint a windows fertőzéshez/töréshez)
Lehet hardveres probléma, lehet egy elcseszett, bugos update késleltetett hatása, lehet sok minden. -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28948 üzenetére
Nem, a log nekem arra kell, hogy lássam, ha már korábban is ott volt az a gyanúsnak tűnő dolog, illetve ha nem, akkor kb mióta látható.
Linuxon csak egyszer volt ilyenre szükségem, de amíg windows-t használtam, addig sokszor segített a régi event log kiszűrni a viszonylag új hibákat. Például, mikor úgy tűnt, feltörték a gépem vagy vírusos lett. -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28945 üzenetére
Log? Elég sokmindenre. Egyetlen példa: ha valami furán/hibásan kezd működni, akkor a logokat szoktam előszedni elsőre. Sokszor volt már, hogy azt hittem, találtam valamit, majd kiderült, hogy egy éve is ott volt ugyanaz, csak nem emlékeztem rá, viszont így már nyugodtan kihagyhattam a nyomozásból.
-
samujózsi
senior tag
Mielőtt legyalulom a notebookom régi ssd-jét: mit érdemes megmenteni/archiválni róla? (Ubuntu 16.04)
A /root, /home egyértelmű.
A /var/log is.
A /etc csak azért, hogy ha elfelejtettem volna valami beállítást, legyen miből visszakeresni.
A /usr/local nem volt használatban.
Más hely, ahol esetleg lehet lényeges konfig/log/adat? (Persze szabványos helyekre gondolok, nem a saját készítésű könyvtárakra)
Rémlik, hogy valahol a /usr vagy a /var alatt még lehet eldugva konfigurációs fájl, de nem jut eszembe, hogy hol és mi, ha egyáltalán létezik. -
samujózsi
senior tag
Van egy ethernet kábelem, amiről nem tudom, hogy megfelel-e a gigabites kapcsolat követelményeinek. (magyarán nem tudom, hogy van-e legalább Cat5E).
Ha ethtool-lal lekérdezem az adaptert és azt mondja, hogy Speed: 1000Mbps, Duplex: Full, akkor nyugodt lehetek? Vagy ez nem jelent semmit? (mérni nincs mivel per pillanat, a kábel feliratozásából meg nem derül ki, hogy milyen) -
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28923 üzenetére
Sysvinit és hasonlók alatt nem nagyon láttam beragadó scriptet shutdown-kor.
Talán egy olyan dologra emlékszem, ami hajlamos volt "normális" init rendszer alatt is megzakkanni: ha fel volt mountolva egy könyvtár NFS-en és kirántottam alóla a szervert, miközben nyitva volt rajta valami a kliens oldalon. Akkor a kliens nem bírt rendesen leállni.
De ezt is csak linuxon. FreeBSD-n ezt sem. -
samujózsi
senior tag
Ha rákeresel a "stop job is running timeout" kifejezésre, az első pár találatban ott egy válasz azt hiszem, a stackexchange-ről. A default átállításhoz a systemd-t kell újrafordítani, ez manapság ugye nem sűrűn jelent valós megoldást, egyébként meg az adott service konfig fájljában kell elhelyezni egy TimeoutSec= paramétert, de úgy emlékszem, ez valamiért vagy nem működik egyes service-ek esetében vagy valami egyéb gondot okozott, mert én végül feladtam és inkább kivárom azt a pár percet, míg leáll a gép/vagy kinyomom a szemit a power gombnál
-
samujózsi
senior tag
Nem tudjátok, van valami mód a netfilter táblák szabályainak debuggolására?
Küzdök az asus routerem firmware-ével, most eljutottam odáig, hogy van egy iptables-save kimenetem az eredeti, még jól működő firmware-éről és van egy a merlin-féle változatról, amiben már problémát okoz a logolás.
Az a baj, hogy átnézve az iptables-save kimenetét én úgy látom, hogy a logolás terén nem változott semmi, most mégis megjelennek olyan bejegyzések a logokban, amiknek nem kellene.
Elvileg a br0 inteface-en átmenő forgalmat logolja az eredeti is, kivéve, ha a manuálisan beállított routing szabályoknak megfelelő csomagot lát, mert azokat csak szó nélkül elfogadja. Az új fw és a merlin viszont ez utóbbiakat is logolja, ami miatt viszont lehal a hálózat időnként. Szeretnék bug reportot küldeni róla, de ahhoz jó lenne tudni, hogy mely szabály miatt kerül be a logokba a teljesen legális LAN-os forgalom. -
samujózsi
senior tag
vlan témában tudna valaki segíteni?
Azért nem a hálózatos topic-ban kérdezem, mert linux specifikusnak tűnik amit nem értek.Van egy asuswrt-t futtató routerem, rajta egy br0 bridge, ami tartalmazza a vlan1, eth1,eth2 portokat. (eth1 azt hiszem, a LAN switch, eth2 a wifi - vagy fordítva)
A vlan1 az eth0 interface forgalmának egy részét jelenti, amin van még egy vlan2 is.
Hogy tudom megnézni, mi kerül a vlan1 és mi a vlan2 interface-re ezen a routeren?A vlanoknál én ott akadtam el, hogy switch-ek fizikai portjait lehet tagelni, de az eth0 az egy önálló interface, ami konfigurációtól függően vagy csak mint eth0 működik, ha a WAN-t úgy állítom be, vagy van még rajta egy ppp0, ha PPPoE-re van konfigurálva.
És nem látom, hogy mitől/hol/hogyan kerül a forgalom egy része a vlan1, a másik meg a vlan2 vlan-ba. -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28908 üzenetére
Hát az biztos, hogy a notebookom felajánlja ezt az opciót. Hogy egy ilyen változtatást követően megmarad-e a diszk tartalma, annak nem néztem utána. Bekéri a régi jelszót egyszer, az újat meg kétszer.
Ami a változtatás lehetőségét illeti: ez ugye elsősorban arra van, hogy fontos adatokat védjen vele az ember. Képzeld el, hogy egy céges laptopot valaki használ egy ideig, majd kilép a cégtől. Szerinted mennyire jó ötlet a helyére belépő munkatársnak úgy átadni azt a gépet, hogy a benne lévő háttértár jelszavát egy immár külsős ember is ismeri?
-
samujózsi
senior tag
Systemd névfeloldás. Megőrülök tőle.
Van egy dnsmasq alapú szerverem, ami részben az itthoni eszközök neveit szolgáltatja, részben (elsősorban) arra hivatott, hogy blokkolja a nemkívánatos domainek elérését, szóval mindenképp szükségem van rá.
Az Ubuntu 16.04 telepítésekor is szívtam már ezzel, de nem emlékszem a végleges megoldásra: boot után nem találja a lokális neveket a gépem. Egysystemctl restart systemd-resolved
után már működik. Egészen a köv. bootig, amikor megint kezdődik elölről. Az a baj, hogy erre a google sem adott használható megoldást. Nincs valakinek ötlete, hogy legalább hogyan tudnám debugolni, hogy mi baja van?
Logokban sem látok semmi használhatót egyelőre. -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28904 üzenetére
Ez sem igaz teljesen: változtatni lehet (azt a jelszót, amivel a diszk nyílik), resetelni nem lehet az elfelejtett jelszót.
Linket nem tudok, tegnap néztem a BIOS-ban (dell e5570 vagy 80), hogy le is lehet venni a jelszóvédelmet.Amennyire utánajártam, az sem feltétlenül igaz, hogy a hardveres jelszót elfelejtés esetén ne lehetne kiütni, de ez eszközfüggő. Úgy tippelem, firmware hibák kihasználásával lehet megcsinálni, de alaposabban nem néztem utána, csak a google dobott fel pár utalást, de nem tűntek megbízhatónak, kihagytam őket.
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Két újabb kérdés:
1. Tudja valaki, a google chrome (tehát nem a chromium), hol tárolja a cookie-kat, illetve ha nem mondom neki, hogy törölje azokat, akkor miért törlődnek időnként mégis?Átköltöztem 16.04-ről 18.04-re, áthoztam a ~/.mozilla könyvtár és a ~/.config/google-chrome teljes tartalmát a régi rendszerről.
A Firefox úgy-ahogy rendben van, csak a cache tűnik hiányosnak, a chrome alól viszont eltűnt az összes cookie, viszont az egyéb history adatok megmaradtak.2. Van egy "apró" rsync logom. A végén ott van, hogy voltak hibák másolás közben, de hogy konkrétan hol, az nem derült ki. Hogy tudnám a kb. kettőszázezer sorból kiszűrni a "zajt" és megtalálni benne az érdemi hibaüzeneteket? Van erre valakinek ötlete?
ui: bevallom, most kihagytam a google-t, egyből ide jöttem.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #28897 üzenetére
Szoftveres alatt mit értesz? Ha például a LUKS is ide tartozik, akkor ott lehet jelszót módosítani. Sőt... ott több eltérő jelszóval is lehet dolgozni egyszerre.
Ui: ékezetes karakter bármilyen jelszóban nagy hiba. Szerintem. Főleg, ha a BIOS bootoláskor nem ad megfelelő billentyűzet kiosztást.
-
samujózsi
senior tag
válasz
sh4d0w #28888 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, csak ettől kezdve nem értem, hogy mi ette meg a mostani SSD-t.
Annak utánanéztem, hogy a LUKS nem jelent számottevő írástöbbletet, fstrim viszonylag rendszeresen futott, ext4 fs-t használok, swap ugyan van rajta, de nincs használatban és kb 50% szabad a 256GB-ból.
Mégis két év nem túl intenzív használat után nagyobb elhasználódást produkált, mint előtte négy év intenzív win7 használattal. -
samujózsi
senior tag
A tudomány mai állása szerint milyen módon illik belakni egy vadiúj SSD-t?
Régen erősen javasolt volt hdparm segítségével lefoglalni az ú.n. over provisioning területet (HPA a kulcsszó ha igaz)
Később azt olvastam, hogy ez felesleges, bőven elég, ha partícionálatlanul hagyok 5-10%-ot.
Még később olvastam olyat is, hogy valójában ez is felesleges.
Mindez több mint három éves infó, azóta változott-e valami, amiről nem tudok?Aztán emlékszem még az fstab discard opciójára, ami egyes SSD-k esetében gondot okozhatott, ezért került be egy naponta vagy hetente futó fstrim -v. Samsung 860Pro esetében mi a helyzet? Tudja valaki?
Van valami egyéb ami fontos lehet egy notebookba rakott SSD használatakor?
-
samujózsi
senior tag
Nem erre gondoltam.De mégis, csak az első mondatra válaszoltam kapásból.Általában "remegő kézzel" bökök a Küldés gombra, hogy vajon jó helyen van-e itt amit kérdezek vagy inkább menjek a kezdőbe vele.
Ahogy elnézem a kezdő topic-ot, ott sokkal több olyan kérdés van, amit néha nem is értek, nemhogy esetleg válaszoljak rá, itt meg legalább ami felmerül, azt úgy-ahogy értem.
Más kérdés, hogy általában előtte próbálom a google-t vallatni, csak az meg... hát olyan, amilyen. -
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #28877 üzenetére
Félreértesz, azt hiszem. Nem a konkrét tartalmára vagyok kíváncsi, hanem fogalmazzunk úgy, a metaadatokra. Az image konkrét méretére, a hozzá tartozó teljes leírásra, aminek egy része a search kimenetében megjelenik. Satöbbi.
Tegnap próbálkoztam közös felebarátunknál, a google-nél, és arra jutottam, hogy erre nincs parancs, valami webes API segítségével lehetne lekérni, ha jól értem. Ha... kérdés, hogy jól értem-e? -
samujózsi
senior tag
Hogy lehet megnézni egy docker image adatait anélkül, hogy letölteném?
Például:docker search ubuntu
Ez kidob rengeteg találatot. Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a legelső, az official milyen verziót tartalmaz? (vagy a méretére vagy a ... szóval bármi, ami egyébként elérhető infó)
Hogy tudom lekérdezni?Valamiért úgy érzem, ez nem egy triviális dolog.
-
samujózsi
senior tag
Visszatérve az SSD-re...
Ez a tavaly januári állapot:
9 Power_On_Hours 0x0032 099 099 000 Old_age Always - 2298
177 Wear_Leveling_Count 0x0013 098 098 000 Pre-fail Always - 49
Ez a mai
9 Power_On_Hours 0x0032 099 099 000 Old_age Always - 3593
177 Wear_Leveling_Count 0x0013 097 097 000 Pre-fail Always - 79
1300 óra, az kb. 150 napnyi használat. Az SSD ezt megelőzően kb. négy éven át egy Windows 7-es laptopban volt, úgy jutott el 30-35-ös Wear Leveling Count-ig.
Két éve linuxra váltottam, nincs HPA, nincs üresen hagyott terület, de nincs swap sem rajta, a fájlrendszer rendszeresen trimmelve van és közel 100GB szabad a fájlrendszeren. Így jutott el két év alatt 79-ig, holott jóval kevesebbet használtam, mint Windows alatt.
Ezt a linux okozza? Vagy ez a wear level nem lineárisan növekszik?Azért is furcsa, mert a szerverként használt gépemben is SSD van, de az Kingston, 7x24-ben megy, 28600 órán át volt bekapcsolva, mégis csak 4%-nyit csökkent a várható élettartama (SSD_Life_Left értéke 100-ról 96-ra csökkent, a threshold érték 11)
Viszont ezen be van kapcsolva a HPA, igaz, kevesebb van fenntartva, mint az ajánlott 10%.Lehet, hogy kár volt elhinnem amit talán az askubuntu-n olvastam arról, hogy felesleges az over provisioning?
Itt azt írják, hogy a raw value-val nem kell törődni.
-
samujózsi
senior tag
Az összefoglalót tudná javítani valaki? A kezdő linuxos topic, meg a mellette említett "A nagy Linux topc" (van még ilyen?) linkje hibás.
-
samujózsi
senior tag
Még valami: ha az ssd-t titkosítani akarom, van érdemi különbség a LUKS használat és az SSD hardveres jelszóvédelme közt?
Egy kiragadott példa: mondjuk lehet, hogy a LUKS gyorsabban amortizálja az SSD-t, mintha csak az SSD saját titkosítására hagyatkoznék? Ugyanakkor: ha jól sejtem, a jelszóvédett SSD-t nem biztos, hogy tudom használni másik gépben, vagy pl. USB házban, míg a LUKS használata nem okozhat gondot.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #28844 üzenetére
Azért akarom nulláról telepíteni, mert amikor úgy két és fél éve beköltöztem rá, akkor úgy voltam vele, hogy csak egy próba, majd megcsinálom rendesen. Aztán így maradt, teli szeméttel. Most ha váltok, akkor így is, úgy is jön egy desktop csere a unity->gnome váltás miatt. Viszont mivel már használtam ezen is gnome-ot, az pluszban bekavarhat neki, mert emiatt esetleg nem az új konfigot kapom, hanem megőrzi a régi gnome-os változatot, aminek nem örülnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tesla topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Revolut
- Cyberpunk 2077
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest