- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
benfolds #58858 üzenetére
Egy hagyományos trafó (valszeg ilyen van a tiédben, mert ezek hajlamosak zúgni) az erősítőhöz szükséges nagy teljesítménye miatt nem olcsó, és eleve kérdés, találsz-e megfelelőt, ami a kívánt feszültségeket az elvárt teljesítménnyel adja le, pont jó méretben.
Meg kell nézni, milyen van benne, mert ha egyszerű, két szimmetrikus szekunder kimenete van (teszem azt 2x24V-ot ad le), akkor viszonylag könnyen találhatsz helyettesítőt. Ha viszont van még ezek mellé más feszültségű kimenete is (előfordul néha az előerősítő vagy USB táplálásához külön), akkor már nem igazán van remény rá.Pl. egy nagyon régi Genius 1250X-ben gyárilag teljesen mereven volt rögzítve a trafó a hátlaphoz:
Azon, h kevésbé adja át a rezgését a doboznak, már egy alá berakott szivacsréteg is sokat segített:
Ott erre kevés lehetőség volt, mert a hátlapon persze nem lehet laza a rögzítés. Egy olyan típusnál viszont ahol alul van a trafó, megteheted, h egészen vastag gumilapra teszed rá, lazábban odacsavarozva, ami rengeteget tud csillapítani.
De ezek csak általánosságok, minden az aktuális helyzeten múlik.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
benfolds #58821 üzenetére
A mechanikus zúgás (ez is előfordul sajnos, de talán ritkábban, h idővel jelenne meg, általában kezdettől olyan) csak az erősítős példányból hallatszik, hiszen annak trafója rezeg, nem a hangszórómotor adja le a hangot, míg a másik esetben az erősítő kimenete zajos a rosszul szűrt tápfesztől.
Ebből adódóan a legegyszerűbb úgy elhatárolni, h ha az erősítő nélküli példányból is hallod, akkor van ilyen elektronikai probléma (nem garantáltan tápkondi, de többnyire az)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
benfolds #56892 üzenetére
Általában jobb is, ha nincs automatikus standby, mert ritkán pont jó az érzékenysége. Ha érezhetően fűt, akkor analóg erősítője lehet (ezeken külső hűtőborda is van), ott még 30W-nál nagyobb üresjárati teljesítményfölvétel is előfordul, ezért érdemes az említett master-slave konnektort használni, ha van rá mód. Max egy év alatt behozza az árát.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
benfolds #56887 üzenetére
Standby-ban lekapcsol mindent, ami nem kell: komplett erősítőt, BT vevőt és csak az infra vevő marad készenlétben (ill. olyan típusnál, ami tud bejövő hangra ébredni, az ezt figyelő áramkör is)
Régebbi, analóg erősítőjű típusoknál még nagyobb különbség lehet, mint a mai D osztályú erősítőknél.
A legegyszerűbb a gépre tenni egy master-slave hálózati elosztót, ha a hangszóró megjegyzi a beállításait áramtalanításkor. -
válasz
benfolds #42270 üzenetére
Kb így ciripel, mint ennek a videónak a második felében az a nagyon magas hang? Ez tipikusan a gépből jövő földzaj, lehet hangkártya, alaplap, táp. A PC és a hangfalak villásdugóival lehet esetleg játszani: közel, egy elosztóba dugni illetve fordítva bedugni. De nem hiszem, hogy ez utóbbiak segítenének. Valami föld-izolált hangkártya kéne.
-
thornadoj
aktív tag
válasz
benfolds #38604 üzenetére
szerintem a kürbis hibája hogy a mélyek nem elég feszesek és egyenletesek, de már megvan a feszes mély érzet (és szerintem ez az a kategória ahol ez az érzés kezdődik). a közép és a magas hangok rendben vannak. kicsit színezett szerintem, de nekem nagyon bejön a hangja
-
-
mekker
őstag
válasz
benfolds #38502 üzenetére
Kisebb bulikon néha csodálkozok, hogy a kis 2.1-egy milyen jól szólnak. Aztán amint megszólal valami, ami nem kifejezetten rádióra lett keverve, lassan kijönnek a hibái. Dobozhang, lyukas az egész magas, zavaros a mély (ami van), és elég maszatos a hangképe. Arra, hogy szóljon valami elég jók, de saját használatra már kevés. Innentől meg már filozófiai a kérdés, mert max. kényszerből hallgatja az ember.
(#38501) P.mini
Lényeges műszaki adat nem derül ki róluk, így csak annyit tudok mondani, hogy ha nem hajtod túl, akkor valószínűleg nem lesz bajuk. -
mekker
őstag
válasz
benfolds #38466 üzenetére
Azért nincs, mert nincs rá igény. Meg lehetne teremteni, jó példa erre a mobilpiac. Ki hitte volna még 10 éve, hogy majd az emberek 3 évente váltogatják a százezres telókat?
De nézd meg miket adnak ki a piacvezető cégek: skorpiógémer Genius, 22000W Sony módra, vagy a 60 000Ft-os Harmann bidé. Fejes/füleseknél is pofátlanul visszaélnek a hírnevükkel a gyártók.
Terjeszteni kell az igét, bízni kell a Népi Kínában, és eljő a parasztvakítástól mentes kánaán. -
dzsi23
addikt
válasz
benfolds #38466 üzenetére
Az átlag felhasználóknak csak az számít, hogy "üssön" a mély (rengeteg példa olvasható erre itt is), és gagyi PC-s 2.1-ből van is választék 0-100k között, örülhet a nép. Sajnos az ismeretségi körömben 70-80%-ban inkább ezeket a szutykokat választják, és el is vannak ájulva tőlük, és sokukat meggyőzni sem lehet. Amíg ezeket veszik, ezeket fogják gyártani.
-
-
mekker
őstag
válasz
benfolds #38452 üzenetére
Hát csináltam egy pár fotót a belsejéről.
Az elektronikához nem értek mélyebben. A kondikra gyártó sincs címkézve, de legalább 105°C van ráírva, azaz rakhattak volna bele ennél dzsunkább alkatrészeket is. A két nyák sincs túlbonyolítva. A psycho85-ös cikkben le van írva minden lényeges dolog. Kicsit más a belseje, de a lényegi alkatrészek nagyon nem változtak.Amit érdemes cserélni, az a jack- és a külső jelkábel (ehhez hozzá sem kell nyúlni a belsejéhez), a belső jelkábel (piros-fekete színű), a kondenzátorok és végül a műveleti erősítő chipje. Csillapító anyaggal körberagasztod a belső falakat például méterárus vatelinnel. Esetleg a lehetséges légréseket betömíted gyurmaragasztóval, vagy valami szigetelővel.
Ami még gyakori jóska tuning, az az, hogy bevattázzák/bezoknizzák a reflexnyílást. Ha brummog a mély vagy valami csúnya kiemelése van, akkor ezzel lehet rajta javítani. (ezzel még nem próbáltam, de 0Ft és könnyű tesztelni).Azt mondom, ha már 20-30 ezret kiadunk egy tisztességes forrásra, akkor ne a gagyi erősítő legyen a gyenge pont.
-
benfolds
őstag
-
kkp900
senior tag
válasz
benfolds #38392 üzenetére
Én is csatlakoznék ahhoz,hogy leírd a véleményedet a Kürbisrő!Mert amit rendeltem,Vertrag BT nem jön meg.Lehet Isten akarta ,hogy ne adjak ki több pénzt a Bluetoothra.A Macbookos topikban azt írják ,hogy nem szereti a laptop a BT hangszórókat.Csak kábelel akkor meg minek a plusz 10 ezer kiadás.Meg ugye ez még nagyobb is teljesítményileg.Szóval nagyon várom ,hogy mit fogsz majd írni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
benfolds #35610 üzenetére
Szerintem nagyon keveseknek lehet szempont, h a géphez ne kelljen vezeték, hiszen az általában könnyen megoldható, és sokkal jobb minőségű, mint BT-on keresztül lejátszani.
Szóval igen, ez inkább alkalmi telefon-rákötésre hasznos.
A másik pedig amikor teljesen vezeték nélküli, belső akkuról üzemelni képes a hangszóró is, de az aztán még inkább alkalmi használat, pl. kerti sütögetéshez, napozáshoz (és végképp gyengébb hangminőségű - de persze a feladata is csak annyi, h a telefon ványadt kis hangszórójánál jobb legyen)
-
válasz
benfolds #35439 üzenetére
Azon biztos nem a szubot hallod, ezt garantálom.
No offense, de neked nincs füled, ha az agybadugósnál jobban hallod a mélyet azzal a kis sztereóval. Ez kb olyan, mint amikor a kis trabantban a 100-at úgy érzed, mintha hangsebességgel mennél, míg egy nagy autóval meg lehet a 200-at is alig érzed.
-
válasz
benfolds #35436 üzenetére
Én azt vártam, hogy aggya a méjjet. Szerencsére nem úgy volt az. Min hallgatod? Azért 30-40 Hz-hez nem árt egy nagyobb tányér. Egy kisebbel max a felharmónikusokat (vagy -torzítást) hallod, az alaphangot biztosan nem. Az én kis stúdiós mélyládikám erőlködik a 30 Hz-nél.
-
válasz
benfolds #35293 üzenetére
Jaja, társasház. De nem kell moderálni a hangerőt. Földszinten vagyunk, egyszer jöttek le fentről, de akkor kb maximális hangerőn ment a nemtudommármi, szilveszter volt.
Amúgy ha stúdió monitorod van / lesz, akkor annyira nem kell félni a szomszédoktól. Egyszerűen nem hallatszanak ki, csak a szobában hangosak.
-
-
mekker
őstag
válasz
benfolds #34517 üzenetére
Hát nem az én korosztályom, de abból az 1-2 röpke infóból, amit találtam a neten (pl. Hifimagazin) egy pár használhatóbb hangsugárzó (pl. HS 280, Preludium) is mai ~50-80 ezer reál JMF-es árkategóriában mozgott, és akkor még kellett erősítő, deck, tuner legalább ugyanennyiért.
És közel sem mindegyik retro hifi volt mérnöki precizitással megtervezve.Abban sajnos igazad van, hogy itthon teng a piac al alsóbb kategóriában, viszont még így is van pár olyan termék 100k alatt, amik ár/érték arányban ezeknél már kissé előrébb vannak. Efelett meg ezek már labdába sem rúghatnak.
Meg azért technológiai és tudásbeli fejlődés ide-oda, a jó hangszóró (általában) ma is megköveteli, hogy legyen nagyméretű a doboz, a hangszóró, és a tápellátás+erősítő áramkörök is jó minőségben legyenek kivitelezve. Tehát már az a tény is határt szab, hogy egy 10-20 kilós dolgot kell használható minőségben össze eszkábálni, leszállítani és eladni.
Technikai fejlődésbe nagyon nem látok bele. Alsó-közép kategóriában ez a jobb anyagok használatában és a kompaktságban merül ki, a nagy dolgok valószínűleg a felsőkategóriában és a színpadi erősítésben vannak.
-
válasz
benfolds #34517 üzenetére
Hangszóróknál is van fejlődés, csak jóval lassabb, mivel elég bonyolult tudomány a hangkeltés. A legtöbb ember meg laikus / botfülű, és hangfalra esze ágában sincs sokat költeni (bezzeg TV-re), mivel nem vesz észre látványos különbséget. Max azt, hogy aggya a méjjet.
-
PpenoO
őstag
válasz
benfolds #34515 üzenetére
Azt azért ne feledd, hogy a hangkeltés egy sokkal régebbi "tudomány" mint a tv vagy a mobiltelefon. A hangszórókban is volt egy nagy fejlődés, hála a hadiiparnak. A mobiltelefon is az apple picsi pacsi után (amit lopott) önmagában már akkorát nem fejlődött csak terjeszkedett, elérhetővé vált. A kiegészítő szolgáltatások mellett csak az epenis (20 magos chip, 8k kijelző) teszik érdekelté a keresletnek és valljuk be eléggé unalmassá vált. Manapság már bármelyik csing csang műhely is tud hasonlót alkotni mint a kínai foxconn által gyártott iphone. A tvről ne is beszéljünk, Plazma kihalt, jelenleg az ócska tft (lcd) uralja a piacot, az olednek meg kell pár év. A hangfalak már rég túl vannak az ilyen fejlődési szakaszokon, amúgy meg 1985ben 2000$ volt egy tisztességes hifi, akkoriban pár ezer forintnál többet nem keresett az átlag magyar ember.
-
dudika10
veterán
válasz
benfolds #34497 üzenetére
Ez a téma teljesen értelmetlen. Az összehasonlítás más termékekkel meg aztán végképp.
A zene pont ugyan úgy vált széles körben könnyen elérhetővé, mint a film. Ha 30 éve akartál zenét hallgatni, arra ráment egy havi kereseted. Most ugyan azt a minőséget megkapod a havi kereseted töredékéért.
A lánc végén nem volt komoylabb fejlődés, De ahhoz teljes koncepcióváltásra volna szükség (ahogy az a TV-knél is megtörtént).
Szerintem itt zárjuk is le. Nem sok köze van a topik témájához.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
benfolds #34495 üzenetére
Nem hinném, hogy akkoriban egy belépő/középkategóriás TV-t 150K-ért adtak volna. És nem hiszem, hogy ekkora differenciák lettek volna a kategóriák között, mint most. Úgy látszik a LED TV "gyártástechnológiája" jobban "skálázható", így széles spektrumon lehet gyártani a nagyon gyatrától a high-end-ig mindent. A poén az, hogy most még a gyatrát is meg kell fizetni, mivel nem voltak anno ekkora különbségek ez az árakat is lent tartotta és ma egy "legalja" technikájú TV-ért olyan árakat kell fizetni, mint anno a közép-felső kategóriásokért. Persze nehéz érvényesen összehasonlítani a kettőt, sok minden változott, felbontás, képátmérő növekedett alap esetben is persze, de a "technológia" és a minőség pusztán relatíve nézve, soha nem került még ennyibe mint most.
Persze lehet, hogy tévedek, de én így látom most visszatekintve ennyi év után...
-
Bodz
nagyúr
válasz
benfolds #34368 üzenetére
A Logitech csak bluetooth, nincs rajta más bemenet.
Van, csak kérdés mennyit gondolsz költeni. Mondjuk ennyit biztosan nem, de nekem rögtön a Teac AI-301DA és a Denon PMA-50 jutott eszembe. Ezek korrekt, jó hangú, igazi mindenes kütyük. Egy csapásra le van tudva a jelenlegi hangkártya leváltása is.
Sokkal olcsóbban működőképes megoldás még pl. ez (nem hallottam), vagy egyéb hasonló kínai dolgok. -
Bodz
nagyúr
válasz
benfolds #34352 üzenetére
Alig drágább, mint a bluetooth-os Kürbis. Fogalmam sincs hogy szól, csak felhívom rá a figyelmed.
Amúgy kb. 10k egy nagyon alap szintű bluetooth dac, aztán mehet rá bármilyen hangfal. -
PuMbA
titán
válasz
benfolds #34349 üzenetére
Kürbis, de a Genius 1250B is előrelépés, amit egyébként visszaküldhetsz, ha nem tetszik
(#34350) 6n8sz: Hiába írják rá sok mindenre, hogy 20 Hz, attól még nem fogják "tudni". Az ilyen alsó kategóriás hangfalaknál pedig teljes hazugság ez az adat, ugyanúgy, mint a 20 000 Hz.
-
vinczepeter2
csendes tag
válasz
benfolds #34307 üzenetére
Az a baj, hogy ezt mindenki a saját rendszerén hallgatja, így nem jön ki hogy ténylegesen milyen?
Basszuscsapdákról tudtok nekem írni jókat, esetleg linkelni, hogy milyet érdemes? Ha rakok fel képet a szobáról akkor az elhelyezésben is tudtok segíteni? A baloldali hangfal csinál egy-két zavaró kiemelést... Valószínű az sem segít, hogy radiátorcső van mögötte.
-
válasz
benfolds #34307 üzenetére
Nekem tök az maradt meg, hogy szemetül szól. De lehet azóta javítottak rajta vagy ilyesmi, mert amit én hallottam, az kb 1993-as példány, az eredetileg még egy 486-os (akkor) csúcs pc része volt. Kb 12 éves volt a cucc, amikor összehasonlítottam egy bögreszettel (Z-2300) meg egy retro hifivel (Orion HS-200, Videoton DC3010). Hatalmas csalódás volt, bár valószínűleg az öregsége is közrejátszott, kontaktos potik, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Elemzés A zenehallgatásról dióhéjban I.
- Milyen okostelefont vegyek?
- Battlefield 6
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- Baldur's Gate 3
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3062, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest