- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
A régi Focal Alpha 65 és az új Evo is speciális eset, mert azoknak gyárilag is 40 Hz-en van a -3 dB pontja, pedig csak 6.5". Szóval mélyebbre mennek, mint a többi hasonló membránméretű stúdió monitor.
Szinusz generátorral fülre "mérni" nem érdemes, egyszerűen nem jó hozzá a fülünk, a legtöbb ember emiatt nagyon félreméri a dolgokat. Ha fülre akarod tudni, hogy meddig megy le, akkor jól ismert és megfelelően mély bassline-t tartalmazó elektronikus zenével a legegyszerűbb szerintem. Bár erre sincs mindenkinek füle, tehát pl valaki a 80 Hz + 120 Hz felharmonikusokat benézi (behallja?
) 40 Hz-nek. De az elektronikus zene pont ezért jó, mert ott van egy csomó szám, ahol nincsenek ilyen "mérést zavaró" felharmonikusok.
-
válasz
DarthSun #67327 üzenetére
Ja, de hány decibel? A Forty Sixty vége gyártó szerint 39 Hz, de -10 dB-n, az lófütty, már tökre nincs ott. A valós -3 dB meg 45-50 Hz körül lehet. A Solo 6C vége is 45 Hz.
Zárt fülesnél nem nehéz mélyre menni, de amúgy meg a 4 Hz az nonszensz. Fülesnél 30-35 Hz alatt gyakorlatilag értelmét veszti az átvitel, mert azt már nem hallani, hanem inkább érezni kell.
-
válasz
Dudly01 #67318 üzenetére
Persze, lelóghat, nálam mindig is lelógott. Raktam én olcsó állványra 20 kg-os KRK Rokit 10-3 G3-at is, kibírta az is.
Dönteni szerintem csak végszükség esetén, ha nincs más megoldás. De objektíve nem tudom van-e tényleges előnye a dolognak. Az állványokon van magasságállítás, az elég arra, hogy fülmagasságba lődd be a hangfal akusztikai középpontját, ami jellemzően a tweeter magassága vagy pár centivel alatta.
-
válasz
Khaosz55 #67317 üzenetére
Mint írtam, a 8" driver lényege a mélyebb hangok megszólaltatása, ami a 6.5" hangjából teljesen hiányzik. Jellemzően mély-orientáltabb elektronikus zenék, itt ugye elég gyakori a E1 és F1 hangra alapozás, ami 41 és 43 Hz, egy 6.5" hangfallal ez bukó, nincs, nem hallasz belőle semmit, akármit csinálsz. Szóval ez alapján kell dönteni: ha nem kell ilyen mély hang, akkor simán jó a 6.5", sőt jobb is, hisz belépő kategóriában kb mindig jobb középtartományuk van a 8"-nál azonos hangszórócsaládot tekintve.
-
válasz
Khaosz55 #67315 üzenetére
Egy pár M-Audio Forty Sixty 120e-ért szerintem nyerő lehetne. Beépített Bluetooth van benne, gondolom az applikációján keresztül tud sztereót, amiben EQ is van. Elvileg nem kell hozzá semmi, csak a két hangfal. 6.5", szóval nem apró. De ha kellenek a jóval mélyebb hangok (40 Hz) és/vagy fullkretén hangnyomás, akkor a nagytesó 8" Forty Eighty-n érdemes lehet még elgondolkodni 160e-ért, mint kompromisszummentes megoldás. Ezeknek gyakorlatilag nincs alternatívája ebben az árban.
Konzumerben az ilyen Edifier S1000MKII és hasonlók dolog lennének, de ez inkább nappaliba való, nem vennék ilyet kintre, lehet a hangnyomást se bírná annyira. Akkor inkább az Edifier S350DB / S351DB szintén 100-110e körül, ha az a lényeg, hogy legyen meg a szent 40 Hz, minél olcsóbban. Nyilván ez 2.1 se rossz hangra, csak szvsz a legjobb komromisszum ár/érték arányban házibuli jellegű dolgokra, ha nincs keret nyóccol stúdió monitorra.
-
válasz
Tristis #67079 üzenetére
Ez egy furcsa jelenség. Bluetooth 4.0 verziónak nincs köze a hangminőséghez, mert szinte minden cucc ugyanazt az SBC kodeket használja, s implementáció vagy forrásfüggő, hogy milyen a minősége. Vagy legalábbis elvileg az, mert én rosszat nem hallottam még, pl az R1280DB se szólt szembetűnően rosszabbul BT-ról. Ezért élek a gyanúval, hogy placebo jelenségről van szó, lásd még: FLAC vs MP3 (320 kbps), amiből nagyon kevesen mennek át a vakteszten.
Bluetooth 5.2-től egyébként az LC3 váltaná az SBC-t, erre kíváncsi lennék, hogy van-e az SBC-hez hasonló szórás, de szinte semmilyen eszköz eszköz nem támogatja. Az Edifier MR3 sem, az is csak és kizárólag SBC-t támogat, ugyanazt mint a többi.
-
válasz
tomiivagyok #67075 üzenetére
Ha a hangminőség az első, cserébe némi kompromisszum basszusban, akkor a fenti MR3, ha valami nagyobb hangfalt szeretnél, akkor Fenda R60BT, ez most 40e körül van Allegron.
-
válasz
alphamooncam #67070 üzenetére
Lol, amilyen puha műanyagnak ki, lehet jobban elcsatolja a bútortól, mint egy 50ezer forintos iso-acoustics állvány.
-
válasz
DarthSun #67023 üzenetére
Én 2.0 stúdió monitor mélyközepénél szoktam ajánlani a 8"-t, hogy ne kelljen mélyláda, akusztikailag a legjobb megoldás. Előnye hogy 40 Hz-ig lemegy és nagyobb a hangnyomás, cserébe a középtartomány részletességében van egy kis kompromisszum.
Ha a 12" lebontja házat normál hangerőn, akkor nagyon rosszul van beállítva. Nekem is 12" mélyláda van, nincs vele semmi ilyen gond, DSP korrekcióval.
-
válasz
Tristis #67016 üzenetére
Hát itt azért elég sok pontatlanságot sikerült összehozni. Pl az emberek egy jó része pont hogy a gyengébb minőséget szereti, lásd:
- puffogó basszusú bögreszettek, aggya a méjjet™ hangrendszerek
- V hangzásvilág preferálása
- hanglemez (vinyl, "bakelit") és egyéb analóg mánia (valamiért szeretik az alapzajt)
- digitálfóbiaAz Edifier S350DB / S351DB kapcsán csak előiítéleket puffogatsz. Ha visszaolvasol 10 évre visszamenőleg, akkor láthatod, hogy ÉN vagyok az, aki a mélyládás rendszereket NEM ajánlja. Aztán megvettem próbaképp az említett 2.1-es Edifiert és kiderült, hogy meglepően jó, sőt, konkrétan bestbuy. Persze hasonló áron az S1000DB / S1000MKII pl biztos jobb, de az R2750DB meg pont nem.
- van benne egy mélynyomó, a jó mélynyomók alsó árát 500 dollárra tartják, de minimum 300 dollárra
Szerintem meg 1000 euró körül indul egy jó mélynyomó, de most ez most miért is számít?
- túl sok komponensből áll
A mai cuccok általában erősen integráltak, ezért lehet már a viszonylag filléres cuccokban is DSP, mert pár chip kérdése az egész.
- 3 utas, aminél a hangváltás kritikus, most ha ennyire pici a középsugárzó, a hangváltás 200-600 Hz között érdekes dolgokra lehet képes, amiről nem vagyok meggyőződve, hogy működik.
Hogy lenne három utas? Ez egy 2.1, 160 Hz-nél van a mélyláda crossover. Szatelitek mélyközép- és magassugárzói között meg valahol 3-4 kHz körül.
- tudjuk, hogy az Edifier szándékosan tud csinálni jó és rossz rendszereket (nem hanghű) is, ezen látszik, hogy loudness-re van csinálva.
Nagyon nem. Sőt, épp ellenkezőleg: 1-2 kHz között emel és kicsit csapott a magas teteje. De ez kb ilyen 3-5 dB, szóval amúgy tök jó monitoros semleges hangzásvilága van.
Ha loudness jellegű hangzást keresel, akkor amúgy az S360DB ilyesmi. Bár a mély ebben sincs túltolva, csak a közép háttérben van.
-
válasz
Tristis #67010 üzenetére
Az Edifier S350DB / S351DB tök más. Utóbbi lényege, hogy kompaktok a szatelitek, 40 Hz-ig vannak hangok, s nem szar bögreszett. Ha van hely és elég ~45-50 Hz (nem kell az E1 hang, elég a G1 is), akkor sokkal inkább S1000MKII ajánlott, általános hanginőségre jobb lesz.
Amit írtál, az tökre nem a kérdezőnek megfelelő cucc. Pl nincs benne DAC. Túl nagy. A 7000 forintos csodakábel meg no comment.
Mérés szerint Polt XT 15 jó ha annyira mélyre megy le, mint egy Edifier MR3. Azaz 70-80 Hz-nél van a -3 dB pont. Persze hangnyomásra biztos jobb, de a passzív cuccoknak ez a baja mindig, hogy a subtartomány sokkal korlátosabb.
-
válasz
Tristis #67008 üzenetére
Szvsz inkább 200-300e felett.
De HiFi cuccokat én semmiképp sem vennék. Már csak azért sem, mert átlagos könnyen megvezethető lelkes amatőröket céloznak iszonyat túlárazással és rengeteg bullshittel (lásd kábel biznisz). Habár Chi-Fi tud meglepetéseket okozni, nekem is egy Topping E70 van DAC-nak. Mondjuk elsősorban az se a hangjáért.
Vagy másik gyártónak ott az Edifier, gyakorlatilag az is Chi-Fi.
Na de a lényeg, hogy én az aktív pro cuccokat preferálom, mert ők nem nézhetik (annyira) hülyének vásárlóikat, meg alap egy csomó olyan dolog, ami a HiFi-ben valamiért csak a top kategóriában van. Pl a bi-amp (tri-amp), DSP, vagy egyáltalán a normális tervezés. Persze van hátrányuk is, pl designban nincs sok választás.
-
válasz
flash- #67006 üzenetére
Nem tudom, lehet az MR3 jobban szól, de amúgy az S350DB / S351DB elég erős versenyző. Viszonylag kiegyenlített, leszámítva hogy kicsit középhangsúlyos 1-2 kHz körül, meg a magasak is kicsit csapottak. Hátránya leginkább a 160 Hz körüli keresztváltás. Viszont nem kb 70-80 Hz-nél van vége, hanem egy oktávval lejjebb: 35-40 Hz-nél.
És nem puffogós basszus, ha nem feszes, dinamikus.
FLAC-ot mindenképp érdemes megtartani, akkor is ha esetleg nem hallod, mert a tárhely kvázi ingyen van, nincs értelme spórolni.
-
válasz
flash- #67004 üzenetére
Az MR3 az nem monitor hangfalszett.
BT az forrásfüggő hogy milyen, leginkább a késés lehet probléma, bár ezt a TV-ken általában lehet kompenzálni. DAC-ot biztos nem vennék, legalábbis egy MR3+DAC árából már kb kapsz egy S350DB / S351DB szettet, amin alapból van optika is.
Ha nem tetted meg, akkkor helyedben levaktesztelném a hallásod, hogy mennyire hallod a tömörítések közötti különbséget. Pl ezzel lehet. Anno volt egy kutatás logouton, s a tesztelőknek kb a 10%-a hallotta az 320 kbps MP3-t csak. Bár ezek is mérnökök voltak, pl a legtöbb magát audiofilként azonosító hifista már a 192 kbps MP3-nál megbukott.
-
válasz
bostone #66999 üzenetére
Hogyan akarod billenteni? Inkább emelni érdemes, mint dönteni. És a lényeg, hogy az hangsugárzó akusztikai középpontja legyen fülmagasságban. Ez általában a magassugárzó szintje vagy picivel alatta. Az állvány jobban ajánlott, mint az asztal. Ideális esetben a két hangfal és a hallgató pozíciója egy egyenló oldalú, szabályos háromszöget alkot. Értelemszerűen a hangfalakat befelé, a hallgató felé kell forgatni, ezt csak azért írom, mert nem mindenkinél szokott egyértelmű lenni.
-
válasz
flash- #66984 üzenetére
Ha nagyon picit akarsz, akkor Edifier M60, az még kisebb, mint az MR3, MR4:
Viszont hangra fogalmam sincs, de az M60 az bi-amp, van Bluetooth (LDAC!) és USB-C csatlakozás is. Az biztos, hogy hangerőben gyengébb és nem megy annyira mélyre.
TV-nél nem tudom mi akar lenni a virtuális térhangzás, de ezek általában csak gagyi hangeffektek, a minőséghez nincs sok közük.
-
-
válasz
Tristis #66976 üzenetére
Minden hangfal zúg sajnos többé-kevésbé. Lehet az új Presonusok jobban zúgnak, mindenesetre az ilyesmi nem az erősítő osztályától függ.
Pedig a youtube relatív karakterbéli összehasonlításra jó. Abszolút hangra nyilván nem. Minőségi különbség megállapítása is necces, mert jó fejhallgató kell hozzá. De nem lehetetlen. Amúgy ki van mérve, screenshot:
Amúgy ez a mérés se az igazi, hisz közel sem tökéletes akusztikai környezetben készült, de a különbséget elég jól megmutatja a Presonus Eris E3.5 és Edifier MR4 között.
-
válasz
Tristis #66974 üzenetére
Presonus Eris E3.5 az jóval világosabb, mint az MR4.
Az A/B erősítő, tehát nem is zúg, mint minden más, amiben D osztályú erősítés van
Ez nem igaz. Bármilyen erősítő tud zúgni. Pl van nekem KRK Rokit 10-3 G3, abban AB osztályú tri-amp erősítés van, s brutál alapzaja van.
Az utódja a 10-3 G4, ez már D osztályú erősítést alkalmaz, de ugyanúgy zajos.
-
válasz
GhanBuri Ghan #66951 üzenetére
Az sosem árt, sőt. De a mélyeket azok nem nyelik el. Legalábbis nagyon-nagyon vastag elnyelő anyag kellene hozzá. Nem véletlen, hogy jobb stúdiókban konkrétan a falba szokták építeni a hangfalakat.
Minél magasabb a hang, annál egyszerűbb elnyelni, megszüntetni a nem kivánt visszaverődéseket. Szóval alapvetően ebből indulunk ki, a mélytartomány linearitását elsősorban a szobaelrendezéssel kell megoldani. Ebbe nemcsak a hangfalak és a hallgatói pozíció tartoznak bele, hanem a szobabútorok is, mert méretüknél és súlyuknál fogva azoknak is nagy hatása van a mélyhangokra. A maradék linearitási problémát legegyszerűbb, legolcsóbb és nem utolsósorban legrugalmasabb DSP-vel korrigálni. De lehetséges rezonátorokat is hangolni a konkrét problémás frekvenciákra, csak ez sokkal-sokkal pepecselősebb, főleg otthoni környezetben.A gyakorlatben persze nem mindig rossz a faltól elhúzott hangfal, bizonyos esetekben pont hogy így szól jobban. Ugyanis egy szobában nem egy, hanem általában 4 fal van, tehát a hátsó és oldalsó falakról is érkezhet kioltást okozó visszaverődés. Ezért érdemes próbálgatni.
-
Nem, ezt marketingesek találták ki, hogy az 1/6 elég, mert így lehet szép ábrákat gyártani. A magastartományban esetleg jó ez, de 100 Hz alatt legalább 1/24-et kéne használni, nem véletlenül van variable smoothing is opciónak, és a REW is ezt ajánlja.
Nálad a mostani elhelyezés a mérés alapján egy jó alap, nem kell hozzányúlni. Feltéve hogy a smoothing nem tüntet el problémákat.
A helyedben a REW-dal generáltatnék szűrőket a korrekciózatlan mérésből, variable smoothinggal. Nem értem miért bohóckodsz kézi szűrőkkel, kb végtelen idő olyan jót csinálni, amit a REW generál pár másodperc alatt.
-
válasz
olymind1 #66941 üzenetére
Úgy tűnik sub-nak nem árt ha rá van tolva a falra, míg a szatelit-main sugárzó esetlén a középtartományban durva 15db lyukak keletkeznek, ott jó a kint van.
Jajj, nemár.
A hangfalak hátrafelé csak basszust sugároznak, mást nem nagyon. A videón is ott a polár ábra, hogy 500 Hz felett már gyakorlatilag semmi nem megy hátra, tehát ez a fésűszűrés 200-300 Hz-ig számít. És akkor még nem beszéltünk a fal kezeléséről, mert a fenti képeken ugye egy minden frekvenciát tökéletesen visszaverő fal szimulációját láthatjuk.
A videónak pont az a lényege, hogy az ún. audiofilek 1+ méteres ajánlata hülyeség. Ennél sokkal bonyolultabb a kérdés. Amúgy nagyon jó videó.
-
Dehogy mondd ellent, csupán szigorúbb az általad linkelt ábra. Ami a hozzászólásomban lévő ábra szerint még szódával elmegy, az a linkelteden már tiltott. Szóval pont nekem ad igazat abban, hogy a 60-80 cm butaság. Kivéve persze ha 100 Hz felett tökéletesen van kezelve a szoba.
Nálad lehet valami egyéb anomália van, mérés mondana többet.
-
NEM. Ez a legnagyobb hiba amit elkövethet. Vagy legyen rátolva a falra (de 1-2 cm maradjon a reflexportnak, különben eltűnik a mély), vagy használj mélyádát. Különben kellemetlen nagy kioltás lesz.
Lásd Genelec ábra, ez jól összefoglalja:
A fal és a hangfal távolságának négyszerese lesz a kioltási frekvencia hullámhossza. Ez ideális esetben kisebb, mint a hangfal által kiadható legmélyebb hang. Tehát a távolságokhoz tartozó kioltási frekvencia:
30 Hz: ~2.85 m
40 Hz: ~2.14 m
50 Hz: ~1.71 m
60 Hz: ~1.42 m
70 Hz: ~1.22 m
80 Hz: ~1.07 m
100 Hz: ~0.85 m
125 Hz: ~0.68 m
150 Hz: ~0.57 m
200 Hz: ~0.42 m
300 Hz: ~0.28 m
400 Hz: ~0.21 m
500 Hz: ~0.17 mSzóval, a szabály a MAXIMUM 20-30 cm lenne, különben 300 Hz alatt lesznek a kioltások. Tehát pl 80 cm távolságnál kapsz egy szép nagy kioltást 107 Hz-nél, amitől agyfaszt kapsz. Viszont ha a hangfalad 50 Hz alatt nem szól, akkor 1.71 méter felett már oké az elhelyezés, hiszen ekkor a kioltás nem hallható tartományban van. Ha pedig pl mélyládát használsz és 80 Hz-nél vágod a szateliteket, akkor 1.1 méter lesz a minimum távolság.
-
válasz
Reaper #66898 üzenetére
Ez így konkrétan mocskos szar elrendezés sajnos. TILOS bármit a hangfal elé tenni, nagyon durván lerontja a hangminőséget. Az akusztikai középpontnak (általában ez a magassugárzó) a füled magasságában kell lennie, max kb plusz-mínusz 5-10 cm. Ha nincs hely, akkor peddig meg kell emelni a hangfalakat, s lefelé dönteni az optimális hangminőséghez, ehhez léteznek speciális állványok.
-
válasz
Tristis #66888 üzenetére
Persze, mert az R1700BT mélykiemelt, a Fenda R60BT meg ezek szerint nem. A nagyobb mélyhangszóró nem mélykiemelést okoz, hanem általában mélyebbre megy, illetve jobb szokott lenni a dinamikája is. Az ajánlott cuccok nagy része mind kis 4", nem volt 5" / 5.25" ilyen áron.
-
válasz
Yahhher #66885 üzenetére
Mármint ez nem az én véleményem volt, nekem semmi bajom az Edifierekkel, nekem is van / volt már pár (R1280DB, R2750DB, S350DB, S351DB, S3000 Pro). Ha nem Edifier, akkor vannak még ezek, érdemes lehet próbát tenni velük:
Wavemaster Base (30-35e körül)
Fenda R60BT (40-50e körül)Elvileg mindkettő jó cucc, de sok tapasztalat nincs velük. Viszont ha neked van R1280DB (?) meg R1700BT is, akkor tanulságos lehet az összehasonlítás.
A Fenda mondjuk most nézem 5.25", amiből semmi nincs ebben az árban, szóval még ha gyengébb is a hasonló árú ajánlottaknál, akkor is megérheti a méretkategória miatt.
Ha Edifier, akkor BT-osból még az MR3 lehet opció, de ez ugye mélyben a mérete miatt kicsit korlátos, viszont minőségre állítólag nagyon jó.
-
válasz
Tristis #66875 üzenetére
Én elhiszem, hogy neked nem tetszik az R1700BT, de ilyen ostobaságokat ne írj már, hogy az internet népe szerint a legjobb ár/érték arányú hangfala. Legalábbis ilyet nem írt itt senki, de máshol se nagyon láttam. Én úgy vettem észre, hogy az R1280DB-t szokták amúgy isteníteni sok helyen.
-
válasz
bostone #66874 üzenetére
AZ R1700BT akkor ajánlott, hogy ha szereted a populáris V karaktert. Azaz emelt mélyet és magasat. Ha semlegesebb karaktert keresel, akkor inkább Edifier MR4 vagy ha nem fontos 70 Hz alatti tartomány, akkor meg MR3, az még jobb.
Logitech micsodád van most? Az S06264B-re nem találni semmit, ez szerintem valami szériaszám, nem típusszám.
-
válasz
grizlisandor #66827 üzenetére
15e körül sajnos nincs semmi ajánlott.
R980T szokott néha leárazva lenni 15-20e környékére. Régen volt Genius 1250B, de ugye megszűnt, meg az is már 20e körül volt a végén.
Az inflációnak hála az utóbbi években eléggé elszálltak az árak. Egy csomó gyártó terméke vagy forgalmazása megszűnt, cserébe bejött az Edifier az országba normális áron, ezért vannak nagyrészt ezek ajánlva.
-
válasz
akkójóva #66828 üzenetére
100e forintért Edifier S350DB / S351DB ajánlott TV-hez filmekhez. Ez 2.1, de nem az a szokásos bögreszettes aggya a méjjet™ jellegű puffogás, hanem normális, feszes mély, ami nem nyom el mindent. Karaktere viszonylag semleges, leginkább közép-orientált, szóval a beszéd-érthetősége nagyon jó. De amúgy zenére is ajánlott. Persze a 160 Hz-es keresztváltás miatt a mélyközép nem a legjobb.
Ha lemondasz 40-50 Hz közötti hangokról (filmek, elektronikus zenék alja hiányozni fog), akkor általános hangminőségre jobbat fogsz kapni egy 2.0-tól hasonló árban, pl Edifier S1000 MKII.
Az fontos, hogy ha optikával csatlakozol a TV-re, akkor annak távjával nem fog menni a hangerőszabályzás, a hangfalét kell használni. Ha a TV távját akarod használni, akkor valami HDMI-ARC bemenetes cucc fog kelleni, de nem nagyon fog beleférni a 100ezres keretbe.
Vagy esetleg stúdió monitorok között lehet szétnézni, ha van füleskimenet a TV-n, akkor jack-RCA-val ráköthető, s menni fog a TV távjával a hangerő, habár lutri hogy a jack kimenet milyen. Nekem TCL 55C645-tel van tapasztalatom, azzal jól működik két Swissonic V8 stúdió monitor.
-
Pont ezt írtam én is, hogy mennyiségben nem lesz olyan.
Ez egy általános tévhit, hogy a stúdió monitoroknak steril hangzásuk lenne. Van mindenféle karakterű. Persze az ilyen Z623 jellegű cuccokhoz képest végülis sterilek, de azok után minden steril, nem csak a stúdió monitorok.
És a Z623 jellegű hangzás nem ízlés, hanem igény (pontosabban annak hiányának) kérdése. Lásd kannásbor: ott az számít hogy üssön, minden más lényegtelen. A Z623 jellegű szetteknél pedig az számít, hogy aggya a méjjet™, a többi mellékes.
-
-
válasz
Anubris #66800 üzenetére
Habár valamivel olcsóbb, de sokkal gagyibbnak os tűnik, azaz ár/érték arányban jelentősen gyengébb. Pl a magassugárzó a leggagyibb edifierekből van, meg a specifikációk alapján 50 Hz alá nem megy, bár utóbbi lehet csak elírás. Nincs vele tapasztalat, és én nem is kísérleteznék vele.
-
válasz
Anubris #66797 üzenetére
Az fontos, hogy Z625-ről ennyi pénzért bármire váltasz, hasonló mély-orientált élményed nem lesz. Ilyen szettről leginkább 8" stúdió monitorra, Edifier S350DB/S351DB-re vagy hasonlóra érdemes váltani, ha semmiben sem szeretnél visszlépni. Kivéve ha nem zavar, hogy nemcsak jelentősen kevesebb lesz a mély, de nem is lesz semmi hang 50 Hz alatt. Ha elektronikus zenét hallgatsz, akkor ez valószínűleg hiányozni fog.
-
válasz
gyenesmartin #66793 üzenetére
Na ez tök jó.
Habár a sokkal kisebb lyukas verzió lenne ideális, mert amint a gyerek meg tudja fogni a csavarhúzót vagy ceruzát, akkor mindenhova megpróbálja beledugni, ide is simán menni fog.
Talán valami olyasmi lenne a legjobb, ami csak egy keret, s arra belülről felrakható valami fémháló. Így kevsebbet kell nyomtatni is, csak fémhálót kell szerezni, vágni.
-
válasz
Tristis #66766 üzenetére
50 vs 40 Hz miért fontos és miért nem?! Sub-bassus tartományban nem írnak igazán zenét, ennek az a fő oka, hogy tisztában vannak a hangmérnökök azzal, hogy a legtöbb cucc egyszerűen nem megy le oda.
Ez nem igaz. A sima basszusgitár E húrja 41 Hz-es, szól ott mindn. De gyakorlatban elektronikus zenénél szokott legjobban szükség lenni a 40-50 Hz közötti tartományra.
A közép tartományban se nagyon írnak semmit, mert azt meg nehéz megszólaltatni.
Ennek a mondatnak semmi értelme. A középtartomány az 500-2000 Hz, itt elég sok minden történik, konkrétan szinte minden itt szól...
Arról nem beszél senki, hogy a basszus minősége és nem a basszus mennyisége fontos...
Pedig de. Ha csak a mennyiség számítana, akkor 2.1-es bögreszetteket ajánlanánk.
Jó persze, aki azt gondolja, hogy elektronikus zenével tudja megállapítani egy hangfal minőségét... annak tényleg jó az Edifier 1700-as...
Az a poén, hogy a közhiedelemmel ellentétben az elektronikus zene általában alkalmasabb a minőség megállapítására, mint a legtöbb akusztikus. Meg a rock / metál. Még pedig azért, mert egyszerre szólnak torz és tiszta hangok is, míg az akusztikus szinte csak tiszta hangokkal operál, kevesebb a felharmonikus. Meg az elektronikus zene rengeteg gyors tranzienst tartalmaz, amit nem egyszerű pontosan reprodukálni.
Én értem, hogy nagy az igény arra, hogy megcsapjon a mély, meg hogy technikai adatlap alapján el lehessen dönteni, de aki mélyet akar, az vegyen egy tisztességes álló hangfalat, és ne várja 30-40 cm-es dobozkáktól, hogy bármi történik.
Ez butaság. A 40 Hz pedig nem azt jelenti, hogy megcsap a mély, hanem hogy van 40 Hz, azaz nem fog hiányosan hangzani az adott zeneszám. Ha kell a 40 Hz, akkor általában 8" hangszóró kell. Persze van kivétel, pl Edifier S3000.
-
válasz
rocksteadyxx #66776 üzenetére
Ilyen egy utas megoldásokat én sajnos nem tudok jó szívvel ajánlani. Az Edifier S350DB / S351DB is már kompaktnak számít, ennél kisebb nemigen van. Esetleg Edifier MR3. De ha ez is túl nagy neked, akkor semmi ajánlható nincs ilyen icipici méretben.
-
válasz
Tristis #66763 üzenetére
Ezek a reddites linkek egyedi problémákat írnak le. Az elsőn nem is az ajánlott típus van, a másodikon valami windows szoftverhiba lehet, a harmadik meg normális, minden hangfalnak van alapzaja. A fontos nem a léte, hanem hogy zavaró szintű-e. Nekem nem rémlik erre panasz.
A youtube-os felvételek arra valók, hogy a karaktereket összehasonlítsd egy jó fülessel, nyilván nem az abszolút hangzás miatt.
Én nem mondtam, hogy a Genius rossz hangzású lenne. Az pedig miért ne számítana, hogy valami 50 vagy 40 Hz-ig megy?
-
200k-ig még 8" stúdió pár pont belefér. Ha elfér az asztalon. Mondjuk a 80-90 cm közelség az nem feltétlenül nyerő ekkora hangfalaknál, habár anno én így is használtam sokat. Miért pont S360DB? Annak ugye van egy hifis hangzása, ami megosztó.
Aprón most van 85e-ért egy használt Eris E8 pár, ami szvsz elég jó ár.
-
válasz
Tristis #66751 üzenetére
Az Edifier R1700BT egy V karakterű hangfal, és ezt a hangkaraktert úgy tűnik annyira nem szereted, hogy még a Genius 1250B-t is jobbnak tartod, pedig annak sincs sok köze a semleges hangzásvilághoz. Ebben az árkategóriában BT-val az R1280D van még, lehet az jobban tetszene. Vagy inkább a Presonus Eris E3.5 BT verziója. Esetleg E4.5 BT drágábban.
Hangkarakter összehasonlításokra ez a két videó jó támpont:
Edifier R1280DB vs Edifier R1700BT || Sound Demo w/ Bass Test
Presonus Eris E3.5 vs Edifier R1700BT || Sound Demo w/ Bass Test
Edifier R1700BT vs Presonus Eris E4.5 || Sound DemoAz utolsónál nagyon kijön az R1700BT dübörgése, a V hangzás, középtartomány hiánya.
csöves, lágy hangzást szeretem
Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy torzítania kéne, de ilyet nem tudunk ajánlani...
A többi igény amúgy oké, az R1700BT pont szembemegy azzal, hogy
nem kell sok puffogó mély, csillogó magas
. -
válasz
BluGain #66736 üzenetére
Nincsenek csodák, általánosságban jobb lenne a 2.0, az S350DB/S351DB csak azért ajánlott, mert nincs alternatívája 2.0-ban ilyen ár/érték aránnyal. A 100-300 közötti tartomány dinamikája itt is relatív gyenge egy 2.0-hoz képest, viszont minden másban meg nagyon jó. De ha nem kell 40 Hz és elég az 50 Hz, akkor S1000 MKII vagy hasonló 2.0 az ajánlott.
-
válasz
magmakocka #66734 üzenetére
Nem, volt egyszerre egymás mellett R2750DB és S351DB, és utóbbi egy kategóriával jobb hangú. Az R2850DB meg annyiban különbözik az R2750DB-től, hogy 6.5" helyett 8", lehet általános hangminőségre is jobb, de nem hiszem, hogy egy kategóriát tudna ugrani. Meg ezek a 3 utasok közelről nem szólnak jól, kell legalább 1 méter.
-
válasz
allnickused #66730 üzenetére
Az a baj sajnos, hogy manapság 20ezerért se nagyon kapni elfogadhatót. Inkább 30e körül indul. Itt a topikban a minimum egy hangfalnál, hogy két utas legyen, azaz legyen magassugárzó.
Anno, régi szép idők:
10-15e-ért kaptál belépőnek 4" Genius 1250B-t, ez megszűnt
20e körül 4" Microlab B77 (már nem forgalmazzák)
20e körül 4" Thonet & Vander Vetrag (most 35-50e!)
25e körül 5" Thonet & Vander Kürbis (most 55-60e!)
30-40e között 6.5" (!!!) Mircolab Solo 6C (már nem forgalmazzákJelenleg Edifierekből van nagyobb választék, egyszerűen nem nagyon van más márka. Ráadásul ezekből is kb minden 4" mélyközép.
Ha mélyebb basszus kell, akkor az 5" kb az 70-80e körül indul (R2000DB vagy Kürbis), a 6.5" szintén (R2750DB), de ezek tökre nem érik meg. Mert 90-100e körül ott a 8" mélyládás S350DB/S351DB, ami nemcsak mélyben, de szinte minden másban is sokkal-sokkal jobb, így érdemes ezt a pár 10ezret ráfizetni.
Persze ha nem kell a szent 40 Hz, csak jobb hangminőség, akkor 100e körül ott az S1000 MKII vagy egyéb márkák kisebb hangfalai. Ha pedig pici kell, akkor 120e körül már vannak jó cuccok, pl IK Multimedia iLoud, Adam D3V, kicsit drágábban Kali LP-UNF (állítólag nagyon jó).
-
válasz
bobalazs #66727 üzenetére
A folytatás a lényeg:
This plugging was required because the ports were leaking the entire back wave, all the way up to 2k. Not only that, they had a 10dB whistle at 750Hz. Plugging did not affect lower midrange headroom, so this was nothing but an improvement.
Ez azért...
De van ott sok más is. Nekem amúgy volt anno Z-3, annak "mélyládája" nagyon mókás szétszedve.
-
válasz
allnickused #66721 üzenetére
A bögreszettek tényleg kakkanat minőségűek. Ez nem vita kérdése. Ha valaki szerint nincs különbség egy Logitech Z313 és Edifier MR4 között a basszuson kivül, akkor nem tudok másra gondolni, ott nagyon alacsonyan van a léc. Ez nem személyeskedés, hanem annak megállapítása, hogy te szubjektív élményed pontatlan képet fest a valóságról.
És ennek semmiköze az ostoba kábelbarát hifista ezotériához meg az ilyesmihez, amire már szavak sincsenek. Pont annyira utálom ezt (ha nem jobban). mint te.
-
válasz
magmakocka #66723 üzenetére
Az elvileg kb ugyanaz, mint az R1700BT, csak van rajta optikai bemenet.
-
válasz
magmakocka #66719 üzenetére
Elég sokfélét jelenthető a mű magas, de talán arra gondolhatnak, hogy ki van emelve.
Egy bármilyen Logitech Z szériás bögreszettben meg nincs magassugárzó, így a magas hangok minősége az értékelhetetlen kategóriában landol. De kb a többi hang is. Egy 4-6 cm-es kis hangszóróról szól ugye a hangspektrum szinte egésze, általában 200 Hz-től 20 kHz-ig minden. Ez meg enyhén szólva nem optimális.
Itt vannak jó tesztek:
Logitech z313 Review
Logitech z623 THX Speaker System Review -
válasz
magmakocka #66716 üzenetére
Az semlegesebb hangú, nem lesz benne sok mély. Akkor inkább R1600TIII / R1700BT, ha félsz hogy kevés lesz a basszus.
-
válasz
magmakocka #66711 üzenetére
Ha csak az számít, hogy aggya a méjjet™, akkor bögreszettnek a Z623 ennek jól megfelel, mert tényleg mélyre megy, azaz 40 Hz-ig. Habár 55-60e forint rohadt sok érte, de nincs alternatíva, ha csak a mély mennyisége számít. A Z625 annyiban különbözik, hogy nem csak jackkel, hanem optikával is csaatlakoztathatod. Habár állítólag a hangi is más, a Z623-at jobban szeretik a népet.
Z313 / Z333 jellegű dolgokat felejtsd fel. Ezek nagyon picik, nem mennek mélyebbre, mint mondjuk egy R1280T/R1280DB vagy R1700BT, cserébe a magasaik is szarok. Persze ha überbrutálsok mélyet szeretnél akkor az ilyen apró bögreszettek jobban megfelelnek, de ennek annyi köze van a minőségi zenehallgatáshoz, mint woodman castingnak a gyermeknemzéshez.
-
válasz
allnickused #66710 üzenetére
Most egy mr4-et használok a pc-nél és a z313 pont olyan tisztán szólt, mint az mr4, csak volt basszus.
Ne haragudj, de ezzel leginkább a saját igényeidet írtad le, nem pedig azt hogy mi a különbség a kettő között.
-
válasz
rocksteadyxx #66688 üzenetére
Legolcsóbb normális 2.1 az az Edifier S350DB / S351DB. Ez ténylegesen jó, csak 90-100e körül van. Régen volt 60-70e körül még Klipsch ProMedia 2.1, de már nem kapni.
-
Ez normális. Nem fogja megoldani semmilyen csodakábel. Ha kihúzod a gépből a jack végét és megfod az ujjaddal, akkor pedig még jobban fog gerjedni, büzzögni.
Gondolom nincs letekerve a hangereje hangfalnak, mert a hangszerőszabályzó állásától függően hangos a büzzögés. Ezért kell letekert hangerővel bedugni a hangfal jackjét akármibe, különben BÜZZ.
-
Első körben én azt nézném meg, hogy milyen forrás eszközről csinálja. Tehát pl telefon vagy (akár több) PC között van-e különbség, ugyanarról a bemenetről. Ha nincs, akkor a hangfal baja lesz. Ha csak egy adott eszközről csinálja, akkor az a kérdés, hogy a hangkártya pufferméretéhez hozzányúltál-e. Mert ha kicsire állítod, akkor pattoghat a hang. Vagy attól is, ha valamilyen program túl nagy prioritással fut. Sajnos Windows alatt nagyon sokféle ok miatt történhet ilyen pattogós kihagyás.
-
válasz
arcitec #66671 üzenetére
Évente ki szoktál dobni 40-50ezret hangfalra? Konkrétan miről van szó?
Meg milyen csodahangfal? Milyen duma már ez?
Egyébként nyugodtan lehet ajánlani jobbat, én pl baromira unom, hogy jelenleg olcsón szinte csak Edifier van, mert a többi márka kivonult az országból, megszűnt a termékük vagy megdrágult. Az Edifier cuccok ára meg vicces módon lejjebb ment.
-
A hangos alapzajnak sok oka lehet. Pl táp pufferkondi elvesztette a kapacitását (50 Hz brumm szokott lenni), de jöhet a forrásból is. Esetleg egekbe van tekerve a hangerő, ekkor ugye üresjáratban simán hallható tud lenni az alapzaj. Vagy szimplán csak most tűnt fel, hogy magas alapzaja van.
A random reccsenésnek meg sok oka lehet. Lehet tényleg rossz valami a hangfalban, habár ez a tünet leginkább szoftveres probléma szokott lenni a forráson (pufferkiürülés), ha nem a gyengén szűrt táp.
-
válasz
arcitec #66651 üzenetére
Ez hatalmas tévedés, esetleg talán 20-30 éve igaz lett volna, de manapság a kínai cucc már nem feltétlenül a dzsunka minőséget jelenti. Sőt! Van egy halom prémium kínai márka, pl DAC-oknál a Topping, SMSL ilyen. Vagy billentyűzeteknél a Keychron, Akko és társai. Vagy említhetjük a Xiaomit, ami inkább olcsóbb cuccairól ismert, de rengeteg prémium terméket gyárt, még luxusuautót is (Xiaomi SU7). Amúgy autóban ugye ott a BYD, ami minimum Tesla szint, ha nem jobb. Meg említhetjük a Huawei-t is, ami már túl jó volt, így az USA szankciókkal kicsinálta, védve a saját piacát.
ZTE ugyanez.
Az Edifier is ilyen márka. Ennyi pénzért nincs jobb, pedig én örülnék neki, ha lenne. Az, hogy esetleg hamar megmurdál az nem a kínaisága, hanem olcsósága miatt van.
-
-
válasz
Dorien #66633 üzenetére
Ugyanazon az eszközön persze, hogy nagyobb a balanced kiemenet teljesítménye, de ettől nem lesz jobb a balanced. S nem is erről beszéltem, hanem általánosságban: nem kell ahhoz balancednek lennie, hogy nagyobb teljesítményű legyen.
Ismétlem: a balanced arra való, hogy csökkentse az interferenciát a hosszú kábeleknél. Ennyi, semmi több. Persze a szent hifizmus szerint léteznek ún. fully balanced eszközök, de ezek célja csupán az, hogy kétszer annyi alkatrészt eladhass. Lásd még: bi-wire.
-
-
válasz
fattyu #66613 üzenetére
A probléma a filmek sok.1-re keverése és a beszéd sáv... vagy nem hallom a beszédet, vagy amint akció van szakad a dobhártya.
Ez a filmes dinamika, szándékosan vannak hangos és halk részek. Ha zavar a relatív halk beszéd, akkor kétféle megoldás van MPC-HC lejátszóban a LAV Audio Decoder ablakában a Mixing fülön:
1. Fel lehet tekerni a Center Mix Level beállítást, azaz center hangerőt (amit persze lekever 2.0-ra).
2. Vagy ugyanitt bekapcsolod a Clipping Protection pipát a Normalize Matrix pipa helyett, így dinamikakompresszióval azonos hangerőszintre hoz mindent.
Az előbbi lehet kevés, az utóbbi meg lehet túlzás.
A második megoldást én speciel rühellem, mert a kompresszió hallható pumpálást okoz.
Esetleg még Norba69 fenti képén a Normalizálás pipát bekapcsolva a Max Erősítés értékével meg az alatta lévő csúszkával (miért van kettő?
) lehet játszani az optimális kompresszió beállításához.
Így nem kell külön center.
-
válasz
Viktor77 #66606 üzenetére
Igen. Mármint, hogy az aranyozott optikai csatlakozó a világ egyik legnagyobb bullshitje, hiszen a fénynek nem kell jó kontakt.
Meg vicc áron van. Pár ezer forintos cucc is jó lehet akár, mert egy digitális-digitális átalakítás, azt nehéz elrontani, habár igaz, nem is lehetetlen.
-
válasz
TigerCat #66601 üzenetére
Az furcsán hangzik, hogy a hangfal jack bemenete zajos, míg az RCA nem.
Ha mindenképp optikán szeretnéd használni, akkor valami USB-C cuccot keress, s akkor így a hangfalak beépített DAC-ja fog dolgozni a Mac ki tudja milyen minőségű DAC-ja helyett. Bár utóbbi lehet nem olyan rossz, de gondolom inkább csak azért akarod hátulról bedugni, hogy ne látsszon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Elemzés A zenehallgatásról dióhéjban I.
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- BestBuy topik
- Yettel topik
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Google Pixel topik
- PlayStation 5
- Házimozi haladó szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest