Hirdetés

2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-01-13 11:22:51

Mobilarena

Kedves Érdeklődők!

Ez a topik azokkal a beépített erősítőt tartalmazó hangrendszerekkel foglalkozik, amelyekkel megteremthetjük otthonunkban a kellemes hangélményt.
Amennyiben komponens rendszer iránt érdeklődik valaki, tehát az erősítőt és a hangdobozokat külön szeretné megvásárolni, a hifi topikban segítenek 2.0 és 2.1 rendszert összeállítani, az 5.1-es és 7.1-es rendszerekkel kapcsolatban pedig a két házimozis (belépő és haladó szint) topikban tudnak tanácsot adni.

A témához szorosan kapcsolódnak ezen kívül az alábbi topikok:
Milyen hangkártyát vegyek?
Fejhallgató erősítő és DAC topik

A topik közössége elsősorban mindenkinek sztereó rendszert fog ajánlani, egyszerűen azért, mert se a 2.1-es, se az 5.1-es szettek nem igazán tudnak jó hangminőséget elérni az olcsó szegmensben.
A következő két logouton megjelent cikket ajánljuk azoknak, akik szeretnének picit elmélyedni a témában, például részletesen érdekli őket, hogy miért nem ajánlunk általában külön mélynyomóval rendelkező rendszereket:
- A zenehallgatásról dióhéjban I.
- A zenehallgatásról dióhéjban II.

Azoknak, akiket nem érdekel mélységeiben a téma, ajánlott elolvasni az alábbi rövid összefoglalót:

GYAKORI TÉVHITEK

„ ... 2.1-et akarok, mert annak jobb a mélye ... "

Legfeljebb több, de semmiképp sem jobb. Az olcsó rendszerek "mélyládáit" úgy hangolják, hogy hatásvadász hangjuk legyen, de ennek semmi köze a minőséghez.
Ilyen rendszert csak nagyon indokolt esetben fogunk ajánlani, fogadjuk el, hogy 100-ból 99-szer a sztereo rendszerekkel jár jobban a kedves kérdező.

„ ... 5.1-et akarok, mert úgy van térhangzás ... "

A térhangzás egy összetett problémakör, ami nem egyszerűsíthető le 6 darab hangkeltőre.
Pusztán attól, hogy 6 hangszóróból jön a hang egyszerre, még nem lesz térhangzás a szobában. Hasonló áron egy jó sztereóval sokkal jobb térleképzést érhetünk el.
Rendes térhangzás sajnos nem oldható meg olcsón (100 000 forint alatt), aki azt hiszi, hogy mégis, annak ajánljuk, hogy látogassa meg a házimozi topikot.

„ ... Ez a hangfal csak 20 wattos, de a másik amit néztem az 60 W ... "

Egyrészt ezek az értékek nem valósak, csupán a marketingesek agyszüleménye, másrészt a teljesítmény önmagában semmilyen tulajdonságot nem befolyásol.
Ha arra volnánk kíváncsiak, hogy mennyire lesz hangos az adott rendszer, akkor a becsléshez minimum az érzékenységet (a hangfal hatásfokát) ismernünk kéne.
Egy 20m²-es szobában bármelyik ajánlott doboz elég nagy hangzavart tud csinálni.
Melyik jármű lesz a gyorsabb, a 300 vagy a 100 lóerős? És ha előbbi egy traktor utóbbi meg egy motor?

„ ... De ez 20Hz-ig megy le, az meg csak 60Hz-ig ... "

Itt is igaz, hogy ezeket a számokat a marketingesek találják ki. Olyan ez, mint a 100 000km-t futott, nem dohányzó, nyugdíjas német orvostól vásárolt 15 éves autó. Ha igaz a mese, az csupán a véletlen műve.
Sose düntsünk számok alapján!

„ ... de ez THX-es, és csomó teszt van róla, hogy milyen jó ... ”

A THX plecsni ebben az esetben nem jelent semmit. Egyetlen követelménye, hogy eleget fizessen érte a gyártó. Ne dőljünk be más hárombetűs rövidítésnek sem.
Az interneten található tesztek jó része szintén fizetett hirdetés, és laikusként sem feltétlenül nehéz felismerni az ilyeneket.
Például ha egy teszt a gyári specifikációkkal büszkélkedik (például, hogy 20Hz-et is megszólaltat a rendszer, ld.: feljebb), akkor komoly már nem lehet.

„ ... zenére, játékra és filmre használnám. "

Ez nem tévhit ugyan, de muszáj megemlíteni. Kérünk szépen, ne írd le ezt, mert nem leszünk előrébb, 100-ból 99 ember erre használja a hangkeltőit.
Ha mindenképpen úgy érzed, hogy muszáj valamit írni, az a legnagyobb prioritást élvező tevékenység legyen.
Például: "Zenét 10 évente egyszer hallgatok, csak filmeket akarok nézni."

GYAKORI KÉRDÉSEK

„ Miért kerülendők a 2.1 / 5.1 rendszerek? "

Mert a hatásvadász mély érdekében beáldozzák a minőséget, főleg a szatelitek terén. Utóbbiak a legtöbb esetben egy utasok, s méretük is igen apró.
Oldalanként egy darab 2-3 hüvelykes hangszóróval nem lehet lefedni a frekvenciaspektrum lényegi részét.
Szerencsére hasonló áron vannak két utas 2.0-k, melyek sokkal jobb minőséget képviselnek, a mélyet is beleértve.

„ Mi a helyzet a 3 vagy több utas (oldalankénti hangszórós) szettekkel? "

A kevesebb néha több. Ahogy az utak (egy-egy oldalon található hangszórók) számát növeljük, egyre több problémával kell megbirkózni a tervezés során, ami bizony drága.
Biztosak lehetünk benne tehát, hogy az alsó kategóriában a komoly tervezést kihagyta a gyártó, tehát a végeredmény legfeljebb véletlenül lehet értékelhető.
De bizonyos "2.5" utas rendszerek (Microlab Solo 7C, Thonet & Vander Hoch) megfelelő szintet képviselhetnek, ha több mélyet szeretnél, de a 2.1-ek hátrányai nélkül.

„ Nincs senki hely / túl nagy, kisebb nincs? "

A hangkeltésnek ugyanúgy megvan a maga fizikája, ahogy a repülésnek például. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb méretek és tömeg szükséges a jó hanghoz. Ha tehát találunk egy 5*5*5 centis dobozokból álló, fél kilós 2.1-es szettet, ne várjunk tőle értékelhető eredményt.

„ Hogy járassam be az új rendszeremet? "

Ez egy eléggé megosztó témakör, megismételhető mérést végezni nem igazán lehet, nincs is értelme vitatkozni rajt, pláne nem az itt előforduló olcsó rendszerek esetén. Ami bizonyos, hogy az élmény a használat első 1-2 hetében változik, de az, hogy ez milyen mértékben köszönhető a bejáratásnak és milyen mértékben az összeszokásnak, nyitott kérdés marad. Nyugodtan használjuk az újonnan beszerzett rendszerünket már a kibontás után is, azonban a véleménynyilvánítást ne kapkodjuk el!

„ Ez meg ez esetleg nem lenne jó? "

Ha tudnánk, hogy jó, ajánlanánk. Két lehetőség van, vagy nem jó, vagy nem tudjuk, hogy milyen.
Ha úgy érzed, hogy a fentebb leírtak alapján esetleg tényleg jó lehet, akkor érdemes a figyelmünkbe ajánlani egy-egy szettet.
De ha egy 1.5 kilós, 5 000 forintos 2.1-ről kérdezed meg, hogy nem volna-e megfelelő, csupán azért, mert éppen az kapható a szomszéd zöldségesnél, azzal legfeljebb felidegesíted a topik lakóit. Inkább ne tedd.

HOGYAN KÉRJÜNK SEGÍTSÉGET?

Ahhoz, hogy igényeidre szabottan tudjunk segíteni, információkra van szükségünk, így mindenképpen kérjük, hogy válaszold meg az alábbi kérdéseket:

1. Mennyit szeretnél költeni?
2. Hol és hogyan használnád a hangfalat? TV mellett, íróasztalon, milyen messze leszel tőle, stb.
3. Milyen forrással rendelkezel? TV jack vagy optikai kimenete, DAC, hangkártya, telefon, stb.
4. Milyen extrák kellenek? Bluetooth, távirányító, optika, stb.

MIT AJÁNLUNK?

Konzumer kategória, avagy a "PC-s" hangfalak

Edifier R980T: Kellemes, sehol sem bántó hang. Genius 1250-nél jobb. Mi kell még? Ára 18000 Ft körül alakul.
Edifier R1800 TIII: Viszonylag kompakt méret. Döntött, ami asztal előtt ülve hasznos lehet. Távirányító is akad. Hangminőséget tekintve mindenféleképpen ez ajánlott a hasonló árú T&V termékekkel szemben. Kb 31000 Ft-ért szerezhető be.
Edifier R2000DB: Van bluetooth, optika, távirányító. Szintén döntött. Hangjába serm lehet belekötni a 65000 Forintos áráért.
Genius SP-HF160: USB tápos mini hangfal, ami a durván 2500 (!!) Forintos áráért elfogadhatóan, viszonylag jól szól. Noti mellé, nagyon kis igények esetén, munkahelyre ideális.
Genius SP-HF1250B: A legnépszerűbb hangfal a topikban. Belépőt jelent a normális hangok világának legalsó szintjére. Mindenkinek ajánlott, aki ilyen kategóriában hangrendszert szeretne vásárolni. Ára nagyjából 12000 Ft.
Creative GigaWorks T20 Series II: Kis méretű, elfogadható, pl. a 1250B-nél gyengébb hanggal rendelkező hangfal. Ára nagyjából 23000 Ft.
Microlab B73: Hasonló kategória, mint a Genius 1250B, csak valamivel drágább. A Geniussal ellentétben ennek hátul vannak a szabályzói és csak mélyhangszín állítható, a magas nem. Ára durván 13000 Ft.
Microlab B77: Kicsit nagyobb, előlapi hangerőszabályzású. A döntött design pedig jótékony hatású asztali elhelyezésnél. Ára durván 20000 Ft.
Microlab Solo 6C: Nagy méretű (210 x 270 x 361mm - szélesség x magasság x mélység), vásárlásnál érdemes figyelembe venni. Csak és kizárólag az új változat szerezhető be, akkor is, ha a boltok ezt nem tüntetik fel. A régit évek óta kivonták a forgalomból. Távirányítóval rendelkezik, és hangminőségre is korrekt. Ára nagyjából 36000 Ft.
Microlab Solo 7C: A 6C házibulis változata. Nagyobb hangerő, több mély, de a 6C-nél nagyobb hallgatói távolságot igényel. Ár / érték arányban nem annyira nyerő, ezért csak azoknak ajánlott, akik kihasználják az erejét. Ára nagyjából 50000 Ft.
Taga InTONE 2.1: Ha mindenáron, az összes tanács ellenére 2.1-et szeretnél. Ára kb. 85000 Ft.
Thonet & Vander Kürbis: Ne tévesszen meg senkit a német zászlók tömkelege, pont ugyanúgy kínai, mint az összes többi. Durván 32000 Forintért vihető haza. Létezik bluetooth változata is.
Thonet & Vander Vertrag: Ha éppen nincs nagy különbség árban, akkor érdemesebb Kürbis-t venni. Ára nagyjából 28000 Ft. Szintén létezik bluetooth változata.
Modecom Eclipse 180: Távirányító, bluetooth, optikai bemenet, nagy hang és méret. Kb. 55000 Forintért kellemes mindenes.
Modecom Eclipse 60: Erényei nagy testvéréhez hasonlóak, de sokkal kompaktabb méretben, szerényebb hanggal. Ára durván 40000 Ft.

Felfedezésre várnak (még nincs velük tapasztalat):
Modecom MC-HF30
Trevi AVX590: Távirányító, bluetooth, optika, koax.

Már nem gyártott, de használtan megfontolandó hangfalak: Genius SP-HF1255B, Modecom MC-SHF56, MC-SHF-80U, MC-SHF120U, Edifier R1600T Plus, R1900 RT II.

Kisebb méretű stúdió monitorok

Tascam VL-S3: Az igen kompakt méret és visszafogott ár ellenére jó hangminőség. A 3" mélyközép hangszóró természetesen kompromisszumot jelent, de kis helyre még így is az egyik legjobb választás. Ára nagyjából 32000 Ft
Alesis Elevate 5 MKII: Nagyon minimális alapzajjal és előlapi hangerőszabályzóval rendelkező hangfal. Ára nagyjából 40000 Ft
Fluid Audio F4: Remek hangú, kitűnő tér ábrázolású, kis méretű monitor. Ára nagyjából 55000 Ft.

Stúdió monitorok

M-Audio BX5 D3: Belépő szintű, de igen jó hangú darab. Különösebb zavaró hibája nincs, ezért feltétlen ajánlott! A konzumer kategória után talán az első hangfal, ami elindíthat az igazán minőségi zenehallgatás útján. Ára kb. 66000 Ft/pár
M-Audio BX8 D3: A legolcsóbb komolyan vehető 8" monitor. Kategóriájában tisztának mondható, nyílt hang, jó mély tartománnyal. Ha van elég hely, érdemes megfontolni! Ára nagyjából 100000 Ft/pár.
JBL LSR305: Igen népszerű darab. Élénk magas tartomány, jó tér, méretéhez képest korrekt mély jellemző rá. Ára nagyjából 80000 Ft/pár.
Mackie MR5, 6, 8 MK3: Erősen színezett, "fun" hangú hangfal család. Nagyot szólnak, harapósak, sok embernek erre van szüksége. Az árak nagyjából 80000, 100000, 140000 Ft/pár körül alakulnak.
KRK Rokit 6 G3: Ez is inkább a fun kategóriába sorolható. A Mackie MR6 MK3-nál gyorsabb és világosabb hangú. Ára nagyjából 115000 Ft/pár.
Presonus Eris E5: Visszafogott, nyugodt hangú monitor. Ára 95000 Ft/pár.
Prodipe Pro 5 V3: Kiegyensúlyozott hangú, kedvező árú monitor. Az ára 80000 Ft/pár körül alakul.

Természetesen ez nem egy komplett lista, majd mindegyikből van még más méret is, illetve egyéb gyártók termékei is szóba jöhetnek. Fontos lenne őket vásárlás előtt meghallgatni, de amennyiben erre nincs lehetőséged, akkor legalább beszélgessünk minél többet az igényeidről a topikban! :)


Hangzás leírására használatos szavak és jelentésük

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.