Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MageRG

addikt

válasz Miklós315 #27338 üzenetére

"A tolerancia nem épülhet önfeladásra..."
    Nagyszerű gondolat, támogatom.
    Akkor most fordítsd meg: mért kell valakinek feladnia önmagát, ha ettől másnak diszkomfortérzete van? Eddig úgy tudtam, más baj nem történt.
    Hasonló példát véve:
    Ha a munkahelyen úgy határoznak, hogy fekete kollégák ne használják a vécét, mert ettől másoknak diszkomfortérzete van, menjenek a kijelölt színes WC-be, az rendben van?
    Kíváncsi vagyok a véleményedre, a fenti példa miben más...

"... nonszensz, hogy a mindenkori többségnek kell kushadnia ..."
    Ismét: ha pl. Svédországban messze több a nem vallásos, mint a hívő, akkor joguk van megtiltani a nyilvános helyen való imádkozást? Vagy joguk van múzeummá alakítani a templomokat? Elvégre azt jobban látogatnák...

A tranzíció kérdésében akkor látom a vita értelmét, ha konkrét, ellenőrizhető példákat hozol. Ez a téma sokkal bonyolultabb, mint aminek elsőre látszik. De szerintem is egy fontos vitatéma, akárcsak a felelősség kérdése.
    Az biztos, hogy már ma is olyan döntéskényszerbe hozzuk a kamaszokat (pl. továbbtanulás, autóvezetés), ami nagy felelősséggel jár, és nem mindenki érett rá.
    De azt végképp nem tudom hova tenni, hogy tudományos bizonyosságot akarsz, ugyanakkor a pszichológiai/pszichiátriai szakma konszenzusát meg nem fogadod el.

Viszont egy nagyon fontos dolgot felvetettél: az individualista vs. kollektivista szemlélet.
    Szerinted lehet előnye, ha közösség támogatja az egyén kibontakozását?
    Mert én látom az előnyét a kollektivizmusnak: koherensebb közösség, társadalmi felelősségtudat fejlesztése, szolidaritás.
    De tudom hogy vannak hátrányai: az egyén elnyomása a közösség érdekére való hivatkozással.

Új hozzászólás Aktív témák