- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22089 üzenetére
Egyébként ez mit takar pontosan?
"microcode frissítés van (ez valóban új funkció)"
Ezt viszont ha jól emlékszel már használtam
"Viszont lehet adott programot az Nvidia-val futtatni, miközben Intel az alapbeállítás."
Úgy emlékszem optirun-t kellett írni a futtatni kívánt cucc elé és akkor dedikáltat használja, ez így szuper lenne, alapon ivga futna bőven elég alapfeladatokra a hd4600 csak mikor dedikált kell akkor használja az SLI-t
Viszont még mindig nemtudom melyik nvidia drivert tegyem fel, hogy stb stb :/
-
Lacpac
őstag
válasz
lev258 #22086 üzenetére
Ja-ja lejött a kűfődirül. Aztán nem települt. Hiába volt a forcepae kapcsoló.
Azt írta hibának hogy nem ismeri a cpu mikrokódot. Próbáltam a 12.04.05 LTS-t az alternatív telepítőt, de boot után csak egy villogó kurzort kaptam.
10.04lts fölment, befrissít 12-re, (persze már ez sem ment 2 kattal, megszünt a támogatása a rendszernek.)A vas:
HP T510 thin client 16GB flash-el.
VIA Eden X2 U4200 cpu, VIA VX900 chipset.Mit érdemes erre fölpakolni?
-
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #22078 üzenetére
Este megnézem, a Xubuntu is a grafikus felületen lövi le magát, így csak a kék (grafikus) képernyőt látom.
Szerk: igen, én a Windows 8.1 települése után láttam ezt, de ugye egyszerre tettem be az új (kis) HDD-t és telepítettem rá a Win-t, így nem lehettem biztos benne, hogy nem hardveres a gond.
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #22039 üzenetére
Szia a sudo blkid eredménye ami a 468 GB része:
/dev/sda1: UUID="2144406c-eed5-4458-be98-bae89e28b5d7" TYPE="ext4"
cat /etc/fstab eredménye:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda6 during installation
UUID=cc0d4864-d62c-4896-8e2e-5650748be79 / ext4 errors=remount
-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=0acbc127-9c23-404e-9a29-d8e48e60221c none swap sw
0 0
De nem tudom hogy tegyem be a 468 GB-tott tárhelynek?
Hiányoznak az alapismereteim. -
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #21969 üzenetére
A rendszerbeállítások adatvédelmi részében elegendő a Dash-keresés kikapcsolása, vagy szerkeszteni kell a Lens-re vonatkozó konfigurációs fájlt is?
Ez a parancs aktuális még?:
sudo apt-get remove unity-lens-shopping(#21970) duo
A netinstallos módszer tisztább alapokról építkezik, hiszen csak az kerül bele pluszban, amit szeretnél.
Én már romlott ember vagyok, menthetetlen, elvakított a csillogás, a laggos dekadencia. -
-
törölt tag
válasz
lev258 #21832 üzenetére
Az asztali gépemen úgy emlékszem van külön SecureBoot opció ki/bekapcsolhatóan. A laptopon kizárólag magát az UEFI-t tudom ki/bekapcsolni. Külön secure opció nincs. Ezért gondolom, hogy nem tud ilyet. UEFI-t bekapcsolva, EFI partíciót csinálva, mountolva feltettem a rendszert az SSD-re. Viszont nem tudom így van-e haszna igazából. Bootidő így is, úgy is igen rövid.
-
Audison
senior tag
válasz
lev258 #21820 üzenetére
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192
VGA-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-D-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 509mm x 286mm
1920x1080 60.0*+
1600x900 60.0
1280x1024 75.0 60.0
1152x864 75.0
1024x768 75.1 60.0
800x600 75.0 60.3
640x480 75.0 60.0
720x400 70.1 -
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #21797 üzenetére
Köszönöm! Amúgy várjatok egy kicsit, mert már megint előbb kérdezek, mint próbálkoznék. Most újra futtattam, és látom, hogy az error 0/0/0-n áll, előtte pedig nagyban pörgött az első szám (a másik kettő állt), de azt hittem, az egy progress-számláló, hogy hol tart... Márpedig ha sok bad block van rajta, akkor sokáig is fogja jegyzetelni... (elvileg nem kéne, hogy rossz legyen, de az első körben lement alvóba, lehet, ezért volt sok probléma...?
)
-
Clemi
veterán
válasz
lev258 #21741 üzenetére
Ugyanaz a parancssor jön be, mintha nem is telepítettem volna a grub-ot.
Előtte volt már a gépen az XP mellett linux (talán Debian de nem biztos), működött is, csak régen használtam így elfelejtettem a felhasználó név/jelszó párost, így legyalultam és gondoltam akkor már felteszem a legfrissebb Ubuntut.
-
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
lev258 #21721 üzenetére
Netkapcsi 40megás, ff hlmt5 alatt viszi de csak 720p-t enged átrakva flash-re lassul ugyanúgy de enged 1080-at, operában meg akármit csinálok ki-be kapcsolom a html5-öt akkor is lassan játsza le. Minitube teljesen OKés.
De csak a saját feltöltésü videókat szemétkedik amit a sony kamerával vettem fel.
-
Sztlaci
aktív tag
válasz
lev258 #21684 üzenetére
A Böngésző Chrominum névre hallgat.
Az apró betűs részben pedig volt rá hivatkozás, hogy eredeti szoftverrel kell visszavinni, lehet anélkül is átvennék, nem mintha szándékomban állna, egyenlőre jónak tűnik,még a kijelzője is viselhető, pedig TNT-s.
Ennek van valami eszközkezelője, hogy megnézzem a telepített drivereket? -
Sztlaci
aktív tag
válasz
lev258 #21681 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszokat!
DELL laptop, ráéreztél.
Csak azért szeretnék egy rendszer helyreállítót, vagy valami más mentést, mert van 14 nap csere garancia és az eredeti szoftverrel kell visszaadnom, ha mégis valami nem jönne be a gépen.
A Win alatt Ghost-ot használtam, Hirens boot CD-ről, osztott partícióra. De ezt a gépet még nem nagyon akarom szétbarkácsolni az első 14 napban. Most 1,5 óra alatt lemerült, ami nem lenne baj, de még 2,5 órát mutatott és mégis bedobta a törölközőt. Igaz az első néhány teljes töltés után ez még beállhat.
Van egy korábbi dobozos WIN 7-em, majd az megy rá és ha már lesz tapasztalat róla akkor WIN 10.
Korábban Live CD-ről Linuxot is használgattam, még az is megmaradhatna rajt, a legtöbb dologra az is jó, csak van néhány alkalmazás amihez Win kell.Az első bekapcsolás alap konfigurálása közben jött be az ablak,hogy akarok-e létrehozni helyreállító lemezt, betettem egy DVD-t és kiválasztottam erre lefagyott, semmire sem reagált néhány percig, majd kiírta, hogy a telepítő összeomlott, de utána elindult az Ubuntu.
És tényleg Chrome van rajta.
17,3"-os DELL IE3 5005 CPU; 4 Gb Ram+ 820M videokártya. Nem erőgép de azért még nem, mondanám nagyon gyöngének, az előző 2,4 Gh-es Pentium 4-es 760 Mb-os laptopomhoz.
Erre víruskergető javaslat?
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #21628 üzenetére
Pont Windows alatt ritkán tapasztalok fagyást és hibákat, a Flash szokott néha Firefoxban meghülyülni, más problémáim nem voltak sem Vista, W7, sem W8.1 alatt, pedig sokféle hardverkörnyezetben "felügyeltem" őket.
A 14.04 LTS Ubuntu alatt viszont gyakoribb vendég az elsötétedés, fagyások, amint azt tavaly óta tapasztalom. A korábbi kiadásokkal nem volt gond, az is igaz, hogy régebben kizárólag 32-bites kiadást futtattam.
Fél-egy perc után "magától" elmúlt, átmeneti fagyás volt, végül nem kellett bezárni a böngészőt.
Ilyesmiket korábban is csak Unity alatt tapasztaltam, másutt, amennyire vissza emlékszem, nem volt gond.
Főleg az Ubuntu Szoftverközpont szeretett fagyogatni, most ilyen gondom viszont nem volt. -
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #21620 üzenetére
Tudom, mindig kéznél van a 14.04 telepítő, használtam már egyébként más gépen. Hallgatok rád.
Milyen rendszert javasolsz, ami kiforrottabb? A 14.04-el korábban voltak nekem is komoly gondjaim.
A másik az, hogy régen szívesebben használtam 32-bites verziót PAE kernellel. Érdemesebb 64-bitesre váltani?
(#21622) leslieke
Igaz lehet, mert ráfrissítéskor halt be a gyári, persze sajnos előtte nem mentettem le a recoveryt, mert nem volt üres pendrive-om, jó hülye voltam, de meggyőztetek a tekintetben, hogy nem kár érte.
(#21623) lev258
Mi a csuda, ezt nem tudtam. Hogy lehet egy nyílt rendszert elbaltázni?
Okkencs főnök. Gnomehoz vagyok szokva, de ha jobb a legutóbbi KDE, akkor annak is nekiugorhatok.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #21617 üzenetére
Igazad lehet, mert az újabb LTS szebb is-jobb is (a betűk is "vasaltak", jól néznek ki), csak kíváncsi lettem volna a gyárilag "belőtt" rendszerre.
Ne fáradj inkább a kereséssel, köszönöm, hogy felajánlottad a segítséget.
Szerinted a Kubuntuval is érdemes lenne próbát tenni?
-
szuszinho
őstag
válasz
lev258 #21589 üzenetére
Azért nem úgy tűnik, mintha dolgozna a driver, mert egy sima egyszerű ablakot gyorsan jobbra-balra húzva "darabosan" mozgatja. Filmet nem indítottam most, azt nem tudom a lejátszás javult-e.
Kétszer próbáltam kilépni a kodi-ból, mind a kétszer megadta magát.
A rendszer alapbeállításokon van, nem nyúltam semmi felfüggesztéshez, vagy zároláshoz.
Alsa pedig azért kell a pulse helyett, mert csak ez küldi át a HD hangokat az erősítőre.Mivel HTPC, ezért szeretnék normális hangot, normális képpel, ahogyan pendrive-ról openelec alatt is működik.
-
szuszinho
őstag
válasz
lev258 #21579 üzenetére
Azt hittem ez könnyebb menet lesz. Keresgettem leírásokat, volt ami vagy 5 percig elkezdett telepíteni mindenfélét. Már fagyogatnak dolgok, újra fogom telepíteni a rendszert.
Amiben segítség kellene:
Pulseaudio törlése, alsa használata, beállítása alapértelmezettként.
Video driver telepítése, beállítása alapértelmezettként. Itt egyébként biztos, hogy az i965 kell? Lshw-ra i915-t dob. -
Eastman
addikt
válasz
lev258 #21583 üzenetére
Bár elfelejthetném az androidos programokat kompletten. Ubit használok a laptopokon, korábban az asztali gépeken. Logikus és felhasználóbarát. Legyen ilyen az okosfonom is!
Nem szórakoztatni szeretném, hanem használni. Szolgálja a gazdáját a cudar!Nézd:
http://m.kutyu.hu/cikk/2015/06/03/jovo_heten_debutal_a_masodik_canonical_ubuntu_mobilBíztató.
-
törölt tag
válasz
lev258 #21516 üzenetére
Ha a 16.04-et várja, akkor a 14.10 lejárta után 3 hónapig semmi frissítést nem kap a rendszere. Akkor már inkább most a 14.04-re vissza (vagyis újra), mert a 14.10-ről csak három lépésben 14.10>15.04>15.10>16.04 vonalon mehet, a rövid támogatású köztesek közül nem lehet egyiket sem átugrani upgrade-nél.
-
ngabor2
nagyúr
-
chab7
addikt
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #21432 üzenetére
Nálam is ment, de a switchable rész nem működött a T500-ban lévő Radeon HD 3650-el, csak az Intel GMA 4500MHD Integrált VGA-t használtam.
T530 alatt nem volt gond, csak az Nvidiás opencli-vel, ami mókolással ugyan megoldható volt, de a korábban még működő Wine játékok azután ennek ellenére sem váltak ismét futtathatóvá.
HP Probook 6570b alatt az Intel grafikával nem sikerült feljavítani a gyenge képernyő színeit.
Valami apróság mindig akad, amin bukik az adott hardver, ha a felhasználó nem guru(l).
-
Hurkaleves
őstag
válasz
lev258 #21364 üzenetére
pedig viszi gond nélkül mert a rátelepített android szépen vitte az egyik FHD filmet a NAS-ról és ha bele tekergettem is egyből oda pattant ahova tekertem!
4x1.6Ghz proci van benne és 1GB ram Mali400 GPU-val. ez azért nem olyan gyenge úgy gondolom...ezért nem akarom még temetni megnézem win10-el is.
mod: ha már itt járunk: a win10 eddigi kiadása jó ARM-re?
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21272 üzenetére
radeon 8330
Próbáltam a további illesztőknél, ott el sem indul a telepítés, meg le is töltöttem az amd oldaláról, kidobott egy csomó függőséget. Jó, felraktam őket kézzel. De akkor sem megy fel. Egyszerűen nem indul el a telepítés.
De sokan írják fórumokon, hogy miután feltették, már nem látták viszont az ubuntut, szóval félek kicsit tőle -
Zoli133
addikt
válasz
lev258 #21264 üzenetére
Közben kiderült, hogy a linkelt megoldás működik (config fájlt nem találja meg valmaiért de ez egy másik kérdés) csak valami bug miatt fekete a képernyő, terminál váltásra majd vissza lesz kép.
Amúgy meg nem a hétköznapokban tervezem így használni, egyéb terveim vannak ezzel. -
laszlohu
addikt
válasz
lev258 #21249 üzenetére
Bocs, de eddig Windows - os voltam, úgyhogy teljesen sötét vagyok Linux témában,
úgy használom, ahogy települt, néhány kissebb módosítástól eltekintve,
ezt a HWE gombot hogy kell előhozni?
hova kattintsak?mit jelent a backport?
sajnos nem tudom, hogy zárt , vagy milyen a vga driver
ilyen infokat tudtam kinyerni a chrome - ból :
Optimus true
AMD switchable false
Driver vendor Mesa
Driver version 10.1.3
Driver date
Pixel shader version 1.30
Vertex shader version 1.30
Machine model name
Machine model version
GL_VENDOR Intel Open Source Technology Center
GL_RENDERER Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile
GL_VERSION 3.0 Mesa 10.1.3 -
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21061 üzenetére
Ha jól emlékszem, legutóbb is, ugyanez történt, amikor mint-re akartam váltani. Egyszerűen minden jó, ha nem akarok semmi extrát csinálni. De amint valamit telepítenék, máris borul minden... Akkor is visszatértem az ubira, azóta is azt használom gond nélkül.
Szerintem arra cserélem most ezt is. Akkor nem kell annyit bajlódnom. -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21056 üzenetére
Ezt írja:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/linuxmint/mintSources/mintSources.py", line 1308, in <module>
codename = config_parser.get("general", "base_codename")
File "/usr/lib/python2.7/ConfigParser.py", line 330, in get
raise NoSectionError(section)
ConfigParser.NoSectionError: No section: 'general' -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21051 üzenetére
Hát, ez a qarecord nem tud csak waw-ot.
azóta méág megnéztem párat, azok vagy túl bonyolultak, vagy nem tudnak mp3-at
Na, még jobb, választottam egy egyszerűbb bejelentkezési képernyőt, nos azóta csak szürke a képernyő...és nincs tovább. Éreztem, hogy nem lesz jó vége...
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21048 üzenetére
Ok, sikerült feltenni az új betöltési képernyőt
(a mappa üres volt)
Viszont amit észrevettem, hogy sokkal lassabban tölt be a cinnamon, illetve összességében is lassabb, mint a Unity...
De mivel hasonlit a winre, ezt hagynám. Nem lehet vmi eye-candy-ket kiszedni, hogy gyorsabb legyen?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- E-roller topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- BestBuy topik
- Hobby elektronika
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest