- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Apple Watch
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
lev258
veterán
Na itt állj meg, kezd érthetetlenné válni. A leírások szerint Winetricks-szel egyedül a mfc42-t kell felrakni. Semmi egyebet. Ez után simán indíthatod a telepítőt. Az még jelenthet akadályt, ha 64 bites rendszert használsz. Ilyenkor a Wine is alapértelmezetten 64 bites környezetet kreál, viszont ez még nem olyan szintű, mint a 32 bites. Ebben az esetben generáltatni kell vele egy 32 bites környezetet és oda telepíteni az alkalmazásokat.
-
imibogyo
veterán
Itt elég jól leírják a Wine-os link létrehozását azon verziókban, ahol van "Create Launcher" jobb egérgombos menüpont. Itt pedig azon kiadásokról olvashatsz, amikben már nincs meg ez menüpont. Ebben a pillanatban mondjuk kipróbálni nem tudom egyik megoldást sem.
-
Heeken
tag
Átkutattam neked érte a netet még egyszer. Itt találtam egy reportot a problémáról. Meg kellene nézned ezt és ezt a linket. Utóbbi tűnik egyszerűbbnek.
Ha mégsem működne, szólj.
-
Heeken
tag
Ez alapján próbáltad felrakni?
-
-
-
Nem letolás volt a cél, a pastebin használata praktikus, mert aki épp nincs benne a thread- ban, az elkezdi az egérgörgőt használni és a 10. görgetésnél már kész agyilag és tovább is megy. Viszont ha belinkeled a pastebint, akkora természetes kíváncsiság kezd működni.
(#20532) csixy Pestabin!
Ha FF- ot használsz, van kieg is és akkor tényleg csak pár katt az egész.
Most amúgy Ubit meg Chakrát is egyszerre? Utóbbi jóval nyűgösebb tud lenni, de legalább kapitány tartja a frontot kitartóan.
-
spammer
veterán
sudo apt-get update
Ez a listát/adatbázist frissíti. Ha a programokat akarod frissíteni, akkor kell a sudo apt-get upgrade (ilyenkor az előzőleg frissített adatbázis alapján tudja elvégezni, ugyanis akkor tudja, hogy van-e frissebb változat a programokból/csomagokból).
Elsőre elég a sudo apt-get update, ebből kiderül. Frissíti a listát, a végén majd írni fogja, hogy melyikeket nem sikerült elérni. Utána tudunk okosabbat mondani. Az is lehetséges, hogy átmenetileg nem elérhető egy tároló. De a GUI-s frissítéskezelő ilyenkor már hülyeségeket rinyál, hogy biztos nem jó a netkapcsolat.
-
spammer
veterán
Milyen boot javító CD?
Próbáld ki ezt: Boot-Repair
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repairszerk: ja hogy a grub megjavult. Törölni kell a tárolókat, ha GUI-n nem írja ki, melyikek a hibásak, akkor terminálból futtasd az update-et (vagy upgrade-et). Amúgy szerintem jobb máskor is terminálból frissíteni.
-
Siker!
No, ez jó hír és végre megértettem, hogy egy pendrivot gyakorlatilag egy plusz állandó meghajtóként akarsz használni. Így még az F12 nyomkodását is el tudod kerülni, ha csak ritkán használnád a penen lévő grubot, beállíthatod biosban a meghajtósorrendet bootoláshoz.Ez a GPT- s dolog tényleg okoz kavarcokat, én se használom, de hozzá kell szokni. Nekem már tüntetett el egy Chakrát tartalmazó partíciót is SSD- ről, amikor HDD- re tettem a Win7- et!
-
csixy
addikt
Még annyi megjegyzésem lenne, hogy amióta ezt a GPT-s hülyeséget kitalálták, még legacy BIOS beállítás mellett is valami GPT szerűséget rondít rá a diskre a windws8 vagy win10 és emiatt utána nem látja a linux LVM a partíciókat és mindenáron az egész vinyót akarja újrapartícionálni. Ezért ,ha winnyózt meg linuxot is akarok, akkor először gparteddel új msdos partíciós tábla felrakása ., majd a windows telepítése a linux által előkészített (első) partícióba. Utána már az LVM lát mindent és a winnyóz is azt hiszi, hogy jó helyen van.
-
Értem.
Azt nem értem, hogy mitől jobb, ha természetesen indítja magát a Win! Milyen előnyöket várnál ettől? A grub. cfg- ban is be tudod állítani, hogy a Win induljon és az is, hogy egyből induljon GRUB megjelenése nélkül, ha meg mégis Linuxot akarsz, akkor bootoláskor nyomod a Shift- et és előjön a GRUB. Ilyet nem csináltam még, de be lehet így állítani.
A GRUB partícióra telepítésével is lehet trükközni, de ezzel se próbálkoztam még.[link]Kipróbálhatod a GRUB customizer- t is, ott is be lehet állítani az alapértelmezett oprendszert.
-
napközben nem voltam netaktív
Nekem ez az általad felsorolt lista tűnik bonyodalmasnak, de értelmetlen is.
Nem értem, mi a gondod azzal, hogy telepíted a Win- t, utána a megfelelő Win beállításokat (secure és fast boot kikapcs) követően a Linuxot és az SSD- n (sda) lévő GRUB- ból választod ki az induló oprendszert.
Pendrive- on lévő GRUB esetén ráadásul több hibalehetőség is felmerül, az se biztos, hogy a 7. pont működni fog, mert a grub-update parancs az adott disztró GRUB- ját keresi majd frissítés céljából, ami nem ugyanazon a meghajtón van, de ebben nem vagyok biztos.(#20444) AthlonXP
Fel tudom úgy telepíteni ezt a linuxot egy HDD-re amin van hely úgy, hogy ne kelljen azt partícionálni?
-nem, a telepítés során könnyen tudod partícionálni a szabad helyet, ha a valami más opciót választod és nem az autó telepítést másik oprendszer melléha később egyéb okok miatt törölném a linuxot, a lemez linux által addig használt részét tudja majd használni a Windows?
-igen, de itt is újra kell partícionálnod ntfs- re(#20447) szacsee
SSD az sosem rossz 5let, de akkor tanulmányozd a linkelt hsz- ben lévő leírásokat! Persze, hogy kezeli az Ubi is a multit ugyanúgy , mint a Mint, csak én utóbbit ismerem behatóbban, azért írtam azt. Az alapok ugyanazok mindkettőnél.Az újabb kernelek már elbírnak az ilyen multis dolgokkal bármelyik disztrón.
SSD tipust említetted már? most nem ugrik be Én inkább arra tenném kipróbálásra a disztrókat, nem 100 éves vinyóra, bírják ezek az újabb SSD- k, így sosem használod el! Eleinte én is óvtam, de már rakok arra is disztrókat próbaképpen, bár a WD Black se lassú. -
Az Ubi telepítőjével érdemes ellenőrizni a partíciók meglétét, mert a Win hajlamos átbarmolni a már meglévő ext4 partíciókat időnként. Ezt olvasd át, ellenőrizd a 4-5. pontokat is, a GRUB- ot arra a meghajtóra kellene telepíteni, amin a rendszer van, ne jelölj ki neki partíciót! Ha nem megy, nézd meg a 8. pontot is. A leírás 8.1- hez készült, Win 10- hez még nem találtam, de jónak kéne lennie.
(#20415) AthlonXP Nyelvek telepítése
-
stopperos
senior tag
Mert a 10 es nincs a szoftverközpontban. Próbálj meg 3 as firefoxot telepíteni. Az sincs benne, frissül a flashplugin-installer és lehúzza a legújabb csomagot.
gyulank Ne próbálkozz félkész verzióval, sok benne még a hiba. Régebben volt gnome-session-fallback, szerintem te arra gondolsz, ami idézte a régi gnome hangulatát és a 2D/3D problémákra ott volt egy gnome3 2d verzió. Azóta hogy lekódolták, hogy a processzor is tudjon 3d-t gyorsítani, ezeket kihagyják. Azért van csak 1 gnome.
Hogy mi a megoldás a problémádra, nem tudom.Én nem használok gnome3-at. Unity és xfce4 az én felületeim. A többi eddig még nem jött be.
-
gyulank
addikt
Az nem játszik, mert nem lehet benne korlátozni a sávszélességet, na meg a nagy winyóm 7200as és satás, mindenem ezen van, és csak jobban lehet particionálni, vagy akármi a gépben, pl. hálózatba kötött gépen még a szabad területet sem feltétlenül írja ki minden, plusz nem mindent akarok mindenkivel megosztani, ezért is hagynám inkább a gépembe, plusz azért csak egyszerűbb simán megnyitni a torrentet és kész, mint belépni, behelyezni, kilépni.
-
stopperos
senior tag
Amd K7 (Socket A)? (Duron, Athlon, Semron)
Mert ha igen, akkor belefutottál az Adobe okozta hibába. 11.2-es verziótól a flash SSE2 utasításkészletet igényel, míg a K7 szériában még nincs benne. Kb 1 éve futottam bele a problémába.A megoldás az, hogy mindig visszamásolom a 10-es flasht a /usr/lib/flashplugin-installer mappába.
Itt van hozzá az askubuntu kérdés, amit akkor megválaszoltam. Azóta kiderült, hogy a 11.1-el is megy, amit el lehet érni az adobe honlapjáról.
-
Krystal_s
addikt
Köszi, szeretek előre felkészülni, hogy ne érjen meglepetés.
és inkább tanulok, jegyzetelek.
hcl: és Penge_4: nagyon köszi, ezeknek is utánanézek.
Amiket a centerből lehet telepíteni az még megy, de most még a tar.gz fájlokkal nem biztos,hogy boldogulok. Úgy olvastam, hogy a 7zip kitudja majd tömöríteni, de elindítani nem biztos ,hogy tudom.tomtyi: Sosem lehet tudni a mai világban már bármi lehet, de remélem működni fog.
Kendek: Így már világos
, csak most a Live cd-n, gondolom a rossz felbontás miatt nekem a Dash az egész képernyőn van így teljesen eltakarja az asztalt.
-
Ha az UEFI-s partícióra gondolsz, akkor simán láthatod, hiszen szabványos FAT32-ről van szó. Kivéve persze ha a Windows sajátját használja az Ubuntu is, mert azt valóban elrejti a rendszer. És egyébként ennek a partíciónak a csatolási pontja az a /boot/efi, és automatikusan csatolódik a rendszer indulásakor.
-
BIOS esetében csak annyi lényeg, hogy létre kell hozni egy partíciót, és a bios_grub jelzőt kell beállítani neki. Ez nálam egy 1 MB-os formázatlan partíció a notiban. A kicsit nagyobb, FAT32-re formázott partícióra UEFI esetében van szükség. Ennek tartalmát egy sima fájlkezelővel is nézegetheted.
-
kiskaktusz
addikt
Nincs pendrive a listában, de van 2, ami egyébként lehetne a pendrive is: 1, USB storage 2, diskette drive
Diskette drivenál boot error fogad, usb storage előre helyezésnél pedig bootol a w7 (ha a hdd után van a diskette a drive)
Az eszköz egyébként egy laptop, notebookBIOSsal, így nincs olyan sok állítgatási lehetőség.
De hogy a kérdésedre válaszoljak, nincs a listában olyan, hogy pendrive, sem pedig a gyártóra való utálás. A HDD-nek sincs több beállítási pontja a bootsorrendnél, csak annyi, hogy hard disk, csókolom. A pendrive piros LED lámpája egyébként bekapcsolás után már azonnal világít, ha ez számít, nem vagyok jártas sem bios, sem linux, sem flash memóriák terén.
-
kiskaktusz
addikt
Laptopról van szó, nincs több winyós beállításom a sorrendet tekintve, de az "USB storage" után most a "diskette drive"-val már érzékeli a dolgot, csak "boot error"-ral le is tudja. Utoljára az onetbootinnal tettem fel a pen-re a képfájlt, most megnézem a universal USB installert.
Azért kösz
-
-
Az IGP-k általában a központi memóriát használják. Notebookoknál szokott előfordulni gyakrabban, hogy az alaplapra forrasztott csip mellett dedikált memória is van (de ez így amúgy is csak félintegrált megoldás). Vagy esetleg van egy kisebb kiegészítő memória (SidePort), de amellett ugyanúgy használ(hatja) a központit is. Intelnél meg jellemző, hogy semmit sem lehet állítani hozzá.
-
-
-
Ha RAM hibára gyanakszol, nyomj egy Memtestet. (Ott van a települő CD-n elvileg.)
Csinálhat ilyet ramtól is, de nem elfogyás, hanem hiba miatt. Mindenesetre akkor mindenféle egyéb libák is jelentkeznének (és nem csak Mate alatt, de nem írtad, hogy a juniti megfelelően működik-e?), de attól még egy memtest lenyomása nem ügy, és kizárhatod vele a RAM hibát.
Különben nem lehet kontaktos valami a cuccban? -
-
Más kérdés, mitől. Nem a LED hal be bennük, hanem a meghajtó áramkör. Az meg már csak azért, mert gagyi kínai. (A LED meg akkor hal be, ha elméretezték a hűtését, de az ritka.)
Én mostanában energiatakarékos fénycsöveket javítok, tavaly nem vettem egy darabot sem már, mert ami megdöglött itthon, az mind javítható volt... -
T_Stark
őstag
Köszi a tanácsot, alszok rá egyet, ma már úgysem telepítek.
De valószínűbb hogy feltolom arra a 20GB-os helyre amit már megcsináltam neki, aztán lesz ami lesz.
Ha beüt a sz*r, még mindig inkább a Windows-t csesszem szét, mint a terás vinyómon csináljak valami adatvesztést ami csupa fontos dologgal van tele. -
T_Stark
őstag
(#6545) Syl
Akkor ezt a home partíciót szerintem én kihagyom ha ki lehet, amúgy sem tárolok semmit az ilyen előre elkészített mappákban Windows-on sem, azért van a 400-as partícióm meg a terás vinyó hogy a cuccok oda menjenek.(#6546) csixy
Az 1 terásat nem akarom bántani, az csak adattár, azon vannak az űberfontos dolgok, meg az amúgy is egy 5400 RPM-es Green vinyó, az 500-as meg 7200 RPM, a rendszert mindig arra teszem.
Az 500-asra akarom mindenképp rávarázsolni mindkét rendszert, ha lehet, ha nem lehet normálisan megoldani akkor meg marad ahogy van, annyira nem fontos. -
T_Stark
őstag
Na szóval, így néz ki a dolog:
Az 1MB-os unallocated nem tudom mitől van ott, de az már régóta ott van, nem tudok vele mit kezdeni.
A 350MB-osat a Win8 csinálta, a 45 GB-oson van a Win8, ez volt eddig 65, amiből lecsíptem 20-at, az lett az a 20GB-os unallocated amire az Ubit szánom majd.A 400GB-oson pedig adatok vannak.
Jó lesz ez így, vagy valamit elrontottam?
-
-
-
csixy
addikt
-
-
Elméletileg és jó esetben persze, a Windowst felismeri és berakja a GRUB indítómenüjébe.
Olyan nincs, hogy csak AMD-re való 64 bites telepítő. A fájl nevében az amd64 az az utasításkészletre vonatkozik, amit az Intel szépen lemásolt és átkeresztelt, viszont teljesen kompatibilis. Más disztribúcióknál ezt x86-64-nek szokták nevezni, de én speciel rokonszenvezek ezzel a megnevezéssel (hiszen milyen igazuk van). -
-
-
sgx
tag
-
mzx
senior tag
Semmi görcsölés nincs ebben. Bár az ő konfigjával szépen megy az Ubi is, de ő az egyik leggyorsabbat keresi. A Lubi lényegesen gyorsabb GUI-val bír, más tekintetben szinte azonos az Ubi -val, legfeljebb a telepítő egy kicsivel kevesebb applikációval rendelkezik default.
Leszedni a felesleges app-okat (Ubi esetén) meg kb annyi macera adott esetben, mint pótolni a hiányzóakat (Lubi esetén). -
oncsi
őstag
Eredetileg volt Swap partíció, de sosem használta (4GB-RAM nál) Most 8GB-van, és nincs Swap partíció, de van "logikai 2.1GB Swap file" Erre sem ír soha. Maga a rendszer stabil. Sok wincsit kezel, és a sajátjaival tökéletesen megy. Meg több külső HDD.vel is (EXT3 - NTFS-Fat32) Kizárólag a WD elements házban lévő nagyobb wincsikre háklis. (már ha következtetést akarunk levonni 2db wincsi partíció eltűnése nyomán) A 3TB-osat garis cserében kaptam, és a csere idejére vettem egy 2TB-os Elements-et. Az egy asztali géphez van kapcsolva, (SSD - 8gb RAM van - swap nincs ) és hibátlanul megy. Többször teleirtam, töröltem már. Ez is NTFS. Na, ez nem jönne jól ha eltűnne. Nem is merem az előbbi notik közelébe vinni.
Nagyon kellene egy ajánlott partíció tipus 2TB vagy nagyobb wincsire Win7-UBI közös használatához.
(osztott partíció csak végső esetben) -
fradi81
veterán
Ha van külön home, akkor ha véletlenül újra kell telepítened a rendszert, vagy éppen egy másik linuxot rasz fel, megmarad minden beállításod. Minden linuxos partíció legyen ext4-es. A grub meg SDA-ra mehet, és választható lesz a windows is. A particionálást érdemes előtte live cd-ről megcsinálni, de elsődlegesből csak 4 lehet így talán egy kiterjesztettet csinálni, amibe aztán mehet bármennyi logikai.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Airsoft
- Melyik tápegységet vegyem?
- Anime filmek és sorozatok
- Autós kamerák
- Bittorrent topik
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged