Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Yettel topik
- Áll néma csend, repülő szárnya kint
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- iPhone topik
-
Mobilarena

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Milyen hw-en próbáltad?
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Nem tudom , ki ,hogy van vele kiprobaltam a fedora 44-et gnome felulettel lomha es lassunak ereztem , Ubuntu 26.04 LTS sokkal de sokkal gyorsabb , valaki tapasztalta netan ? -
Ablakos
addikt
Szeretném kipróbálni a zabbix 8-as (prelerelease) verziót. 26.04-re csak ez van. Ez a hibaüzenet érkezik a deb telepítés és apt update után:
Get:15 https://repo.zabbix.com/zabbix/8.0/unstable/ubuntu resolute/main amd64 Packages [5118 B]
Error: The repository 'https://repo.zabbix.com/zabbix-tools/debian-ubuntu resolute Release' does not have a Release file.
Notice: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
Notice: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
Notice: Some sources can be modernized. Run 'apt modernize-sources' to do so.Miért jön ez a hiba és hogy kell ezt feltenni?
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Köszi!

-
Albert.Tamas
tag
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Kezdem elengedni ezt a méret meg ram foglalás fóbiámat. 32giga ramom van 500gigás ssdm... Abba belefér. Meggyőztek a korábbi kommentek!
-
growler
őstag
válasz
I02S3F
üzenetére
Valamennyi igazság lehet benne, mert az Ubuntu kivételével a többi
kidásokban amelyek a konténeres csomagokat támogatják a flatpak az uralkodó.
De ettől még GB nagyságrendű futtatókörnyezetet igényelnek, és a csomagok is nagy méretűek. (Meg egyéb "apróságok")
(Persze, 'kinek a pap, 'kinek a papné, 'kinek a lányuk.
) -
Albert.Tamas
tag
válasz
I02S3F
üzenetére
irtad multkor Spotify hasznalsz nem kell snap verziot hasznalnod [link]
Debian / Ubuntu
Spotify for Linux is also released as a Debian package. Our aim is that it should work with the latest Long Term Support release of Ubuntu, but we will try to make it work for other releases of Ubuntu and Debian as well.
You will first need to configure our debian repository:curl -sS https://download.spotify.com/debian/pubkey_5384CE82BA52C83A.asc | sudo gpg --dearmor --yes -o /etc/apt/trusted.gpg.d/spotify.gpg
echo "deb https://repository.spotify.com stable non-free" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/spotify.list
Then you can install the Spotify client:
sudo apt-get update && sudo apt-get install spotify-client -
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Elvileg a flatpak kiforrottabb a snap-nél.

-
growler
őstag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Cseberből vederbe?

Avagy:
Egyik kutya, másik eb -
Albert.Tamas
tag
Ubuntu 26.04 LTS Snap mentesség
Utana:sudo apt install gnome-software gnome-software-plugin-flatpak flatpak
sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepoAPT .Deb . Flatpak csomagok lesznek
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Régebben is gond volt a témák felrakásával, már épp gondolkodtam, hogy a pling-ről le kéne szedni, de aztán láttam, hogy a téma alatt ott a linkje, így nem is volt nyűgös. Viszont a KDE fájlkezelője elég fura, mert nem tudom elérni a rendszemappákat oldalsávból, mondjuk már nem tudom, hogyan hívtam elő a szükséges mappát, ahová be kellett másolni...bár lehet ezt már a közben felrakott Nemo-ban oldottam meg.
Nem tudom, mit csinálnak ezek a koreaiak, de nagyon pörögnek gazdaságilag. Nemrég olvastam, hogy valami eszméletlen méretű GDP növekedést hoz nekik az AI-hoz gyártott félvezetők fejlesztése/gyártása. Nagy kockázatuk nem is volt a verseny miatt, mert a két esélyes a Samsung és a SK Hynix volt.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Én is ezért csináltam mentést, mert nem tudtam, hogyan fog viselkedni az EFI, én beraktam a Windows EFI-be, nem volt semmi problémája itt sem.
Téma: A Manjaro sem szedte le a minap, amikor próbáltam. Ott valami Plasma verzió baj lehet szerintem, nem köthető a disztróhoz magához. Csinált már ilyet máskor is, de ezt sem tudtam, hogy külön letölthető és telepíthető. Ismét kösz.

Az előbbi off-hoz: Dél-korea ingyen internetet ad az állampolgárainak! Kéne ez Tibikomámnak? Mer'ugye ki tudja mit ármánykodhatnak azok ott?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Gondolom megugrott a VPN használat ott is, mint az oroszoknál, hogy betiltották a Telegramot

-
válasz
Petya XT
üzenetére
Én egy nehezített menetet választottam, Windows 10 mellé tettem Dual-bootba.
Én kíváncsi voltam, lesz-e gondja, ha a Win11 EFI-jébe irányítom, de nem nyekergett, simán felment a Linux Mint után ez is ugyanoda, eddig mindig inkább csináltam külön egy félgigás EFI particiót a Linuxoknak. Itt mentés nem kellett, ha nem éli túl a Win, akkor így járt.
Valamikor úgyis cserélnem kell 1terásra a kis SSD-t, addig úgyse lakom be nagyon. A témát cseréltem Nordic-ra desktopon, azt viszont nem akarta letölteni a Rendszerbeállításoknál, valami hibát jelzett, de a témagyüjtő olalról leszedtem és beraktam a helyére és minden OK volt. Tényleg 10 perc alatt teljesen megoldható a belakása.Ubuntuval már nem is akarok kinlódni, úgyis megint csalódás lesz a vége...
Az előbbi off-hoz: Dél-korea ingyen internetet ad az állampolgárainak! Kéne ez Tibikomámnak? Mer'ugye ki tudja mit ármánykodhatnak azok ott?
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hát én itt már minden voltam, talán sztalinista még nem, de a Yandex(semmivel sem különb, mint a nyugati társai)-szel nem lőttél mellé
. Használom azt is, mert sok helyre nem jut el a Google StreetView, azokat a helyeket ott nézem meg, ha valami érdekel.
A kulcs: Ahol lehet. Kijelentkezve én is használom az Earth és Maps-ot is. Van FB fiókom, de nem nagyon használom, itt tudom tartani a kapcsolatot az ismerőseimmel. Telegram és X. Nyugaton élő ismerőseim: Whatsapp. Keleten élők: Telegram---> Alternatív infók, csatornák. Ez a vicc, hogy van itt alternatíva, de annyira beették magukat a nagy tech cégek a mindennapokba, hogy egy felület esetén, mint pl. a FB, amit a magyarok 98% használ, nem tudod kikerülni, kb olyan, mintha beülnél egy barlangba, ha nem használod.A Google az más téma. Rájuk tényleg haragszok.
Inkább az, hogy beverni a sarkat, oszt majd lesz valahogy. Amit lehet, kikerülni, kellemetlenkedni. És nem a warezről beszélek, ami fontos és értékes, azért fizetünk, ez nem is kérdés.Értelek persze, kikerülhetetlen sajnos.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Én egy nehezített menetet választottam, Windows 10 mellé tettem Dual-bootba.
Noh, előtte azért mentés az volt.
Valószínűleg nem lesz vele baj, a Zen kernel a sajátjuk, ha jól emlékszem. Nálam most a sallangmentesség, és az amdgpu volt fontos, de ez baromi pattogós, a fájrendszert is BTRFS-en hagytam, így muszáj leszek ebbe is belemászni alaposabban. De sok időm sajnos nincs, menjen amíg tud. Ha ez marad, márpedig úgy néz ki, szerintem nem lesz vele gond.Ubuntu: Egy füst alatt kipróbáltam azt is. Már az ISO mérete is gyanúra adott okot, nem is csalódtam. Rendkívül lassan indul, a DE-t sem veri szét az ideg. Nem is nagyon értem ezt az egész koncepciót. Egyszerűen képtelen vagyok megszokni ezt, főleg ezt a snap dolgot. olyan hibrid az egész. Én ragaszkodok az apt-hoz, de hirtelen azt sem tudtam, hogy mi van snapből, és mi natív. A Flatpakot is külön kell bütykölni, alapból nincs benne, ha jól néztem. Nem rossz rendszer ez, csak nem nekem való. Nem töltöttem el vele annyi időt, hogy releváns legyen a véleményem, inkább csak pillanatnyi benyomás.
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Ezek a kisemberek éppen 2 hete küldték el retkes f....-ba a nyakunkon ülő kormányt. Ennyit a kisemberekről.
Na OK, ugyanez nekem is eszembe jutott, miután leírtam, de itt szerencsére megszüntek az egyedi donkihóték és valahogy most nagyon mindenki egy célt látott a szeme előtt.Értelek én benneteket, igazatok is van, de megint csak azt mondom, ha nem lennének ezek, akkor mi lenne? Pont a globális jellege miatt terjedt el ez a sok szutyok szolgáltató, mint a Google meg a Meta. Ázsiában majd mindenre van saját alternatíva, legalábbis a nagyobb országokban biztosan.
Igaza van Tibinek. Ott kell nekik keresztbe tenni, ahol csak lehet.
Erre a keresztbe tevésre megint csak mosolygok! De legyen, Tibikomám keresztbe tesz a Meta-nak meg a Goggle-nak. Vagyis dehogyis, hiszen használja.
De ha nem használná...most akkor az se jó, ami kínai, az se ami amerikai, fene se érti ezt. Yandex? Mégiscsak orosz, az megbízható.
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Super! Örülök, hogy neked is bejött! Nekem régebben is bejöttek a Garuda dolgai, csak rettenetes körítés meg bloat DE-k, hiába próbáltam ki párat, nem bírtam pár óránál tovább, aztán észrevettem a KDE Lite verziót, az nagyon tetszett, csak utána gépet cseréltem, de most szerencsére eszembe jutott és desktopon nagyon sima volt minden vele. Ez a Zen kernel nem tudom mennyire lesz nyűgös, délután felraktam ugyanezt a HP ELitebook 865-re is Win mellé, ugyanolyan jó, csak kicsit fura 16" kijelzőn látni a megszokott 27" 4K monitor után.
Remélem jó sokáig nem kell vele foglalkoznunk, csak használni! -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nagyon off.
Ez a donkihótézés meg inkább megmosolyogtató, kisemberként mi hiába harcolunk, úgyis lehúzzák rólad a 7. bűrt is, akármit csinálsz.
Ezek a kisemberek éppen 2 hete küldték el retkes f....-ba a nyakunkon ülő kormányt. Ennyit a kisemberekről.
Google: Vagy nem. Millió szolgáltatás van, ami privacy, tech szempontból sokkal jobb, mint a Google cuccai. Nyilván az, hogy rátelepedtek a telefonokra az Androiddal, az hozta őket helyzetbe, de ott sem kötelező használni minden esetben minden funkciót... Egy Mega, vagy Proton esetében sincs sokkal több dolgod, mint a Google-al. Tibinek igaza van, mocskos és undorító amit csinálnak. A Fotókban a személyes képeid alapján felprofiloznak, és eladják marketingre külső, a fene tudja milyen cégeknek. A Youtube? Egy saját tartalmuk nincsen, abból élnek, hogy a felhasználók videóit nézed, amit telehánynak teljesen irreleváns reklámokkal. És fizetsz, ha nem akarsz reklámot, vagy blokkolod.
A kényelem nem minden. Igaza van Tibinek. Ott kell nekik keresztbe tenni, ahol csak lehet.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi a tippet ezzel a Garudával. Régen emlékszem, hogy nem volt szimpatikus. Ennél a KDE Lite verziónál nem volt semmi problémám, szépen dolgozik. Terminálból 10 perc alatt belaktam a fontosabb dolgaimmal, Chaotic AUR kuka, AUR, Flatpak be. Tényleg rendesen ki van könnyítve, és példaértékű a Garuda Tools, ezt átvehetné más disztró is.
Igen, ilyet kerestem, az AMD kártyám is működik normálisan, szépen visszaveszi az órajeleket. Ezt a zen kernelt figyelni kell, gondolkodom, hogy nem e inkább az LTS-t kellene használni, de az akkor visszalépés lenne 6.18-ra. Hagyom így. Ha különbséget kellene tennem, a Manjaro sokkal bloatabb, ez valahol az Cachy környékén van. De nem engedi el az ember kezét telepítés után, így relatíve könnyebb kezelni, mint a Cachy-t.
Ha nem említed, soha nem is jutott volna eszembe a Garuda, főleg nem a KDE Lite. Erre gondoltam. Semmi felesleges dolog. Érdekes volt vele találkozni, így 3 év után.
-
kpityu2
addikt
Ma volt egy KDE sikerélményem. Kell használnom az AudioRelay alkalmazást és sajnos úgy csinálták meg, hogy ha a főablakot bezárom, akkor bezáródik az értesítési sávon lévő ikon is. A tálcán ücsörgő minimalizált program meg idegesít. Szerencsére kiderült, hogy a KDE-nek van egy olyan funkciója, hogy ablakszabályokat lehet létrehozni, amivel meg tudtam csinálni, hogy munkamenet indításakor automatikusan indított AudioRelay-t minimalizálja és rejtse is el a tálcáról. Az értesítési sáv ikonjával meg újra elő lehet hívni a főablakot.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
OK, hogy utáljuk a Googlet meg mindent, de ha nem lenne ilyesmi, akkor mit csinálnál, ezt nem vetted számításba? Csinálnál magadnak felhőt meg levelezőszervert meg böngésznél, ahogy tudsz? Vagy fizetnél ezeknek havi 20eft-t? Az kéne persze, hogy minden szuper tutit biztosítsanak ingyér! L*fact! Mit kötelező ezekből használni? Semmit! Nem utálja ezeket senki, csak úgy nem szereti használni, ahogyan ők engedik. Nem? De!
Ez a donkihótézés meg inkább megmosolyogtató, kisemberként mi hiába harcolunk, úgyis lehúzzák rólad a 7. bűrt is, akármit csinálsz. Persze ha elhiteted magaddal, hogy most jól kibabráltál velük, az is jó pszichésen. De nem győzhetsz.
Én inkább használom például a Googlét a kényelem miatt. Eleinte sok címem volt, mert mind a dott free 15giga felhőt, de már inkább fizetek havi 690 pezót 100gigáért, hogy elférjek. Csinálok a mobilommal képeket és nem vacakolok, mint régen, hogy eljuttassam a gépemre, hanem leülök a géphez és ott vannak a képek, már tudom is managelni. Kevés időm van már(nyilván annyira azért nem, ne örüljetek) és az idő pénz.
Amúgy október óta van Xiaomi 15T-m és egyetlen relámot nem láttam a gyári appokban. Játékok meg appok ugye meg fizetősek vagy reklámosak. Mi ebben a fura?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Olyan nincs hogy nincs Leállítás.
Tényleg nincs, beírtam ott valami keresőbe, 50 sort kiadott mindenről, de leállítás semmi. Nyilván én vagyok birka, hogy ha le akarom állítani, akkor a leállítás kifejezés ugrik be elsőnek!
shutdown -s -t 5
Ugyanezt kaptam tegnap is, csak nullával és az műxik is szerencsére. Szegény Win még nem tudta, hogy utolsó leállására készülhetett ezzel a paranccsal. Lassan már egész gyüjteményem lesz pici Wint tartalmazó SSD-ből! Mondjuk most még gyakorlok egyet, felrakom mellé valamelyik disztrót.
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az átlagfelhasználónak szinte semmi fegyvere nem maradt a rettenet mennyiségű szemét, promó és kéretlen ellen csak az agresszív reklámblokkolás, a yt-dlp és a torrent.
És élek is ezzel és nem, nem azért nem nem fizetek elő mert földhözvágna anyagilag hanem mert évtizede szinte életcélommá vált hogy valahogy visszavágjak ezeknek a mammutcégeknek akik gyakorlatilag leuralják a világot és rám akarják kényszeríteni ez ő játékszabályaikat. Konkrétan a fél internetes szolgáltatás a Googléé.
És tesz is érte hogy megutáltassa magát, én csak a magam primitív fegyvereivel próbálok életben maradni.Mikor az asszony gyári telefonján kell valami matatnom elszönyülködök az én végletekig kiherélt privát adguard dns, 18 letiltott gyári bloatware app után az állandóan felugráló tisztító optimalizáló promóció és egyebek után.
Tolja a kéretlen szemetet az összes játék, app, a Google, a Xiaomi a Miui a böngésző stb.
Élhetetlen nekem.
Ergo ők kezdték és én mindent elkövetek hogy ellenálljak. Ha kell szürkezónához is nyúlok de még nem adtam fel. Undorító tényleg. -
-
válasz
lionhearted
üzenetére
Öregmotorosok...
OK, de én örök kezdő maradok. Lehet ma már hülyén hangzik, de azt hittem, a super, AI támogatott Win11-nél is megoldható annyi, mint a nem AI támogatott Archklónnál, hogy beírok valami ráutaló dolgot és megkérdezi a terminal, hogy mit szeretnék?így például:
Kikapcsolni x paranccsal tudom, készenlétbe y paranccsal etc.Mivel a Garuda KDE Lite esetén pont ez történt, nem ismerem a pacman-t fejből és -kapcsoló nélkül írtam be a parancsot, simán segített a terminal. Alapból úgy raktam fel a Garudát, hogy nem fogok a mobilba irkálni, hogy mit hogyan kell és megoldható volt minden, hiszen egy laikusbarát OS. A Windows11 nem nagyon az!
No mindegy, ennyit kibírtam. Amikor magamnak vagy családon belül valakinek beszerzek egy használtüzleti notit, mindig lezajlik ez a nagy barátkozás a gépen lévő Windows-zal, de sose sikerül megbarátkoznunk. Régebben mindig SSD nélkül kértem a notikat, hogy ne is kísértsem magam, de a mai SSD árak mellett jó az, ha van pluszban itthon több is. Meg se merem nézni, mennyibe kerülne egy DDR5-ös RAM bővítés a notiba, de egyelőre elégnek tűnik a desktopban is a 16GB DDR4 RAM.
-
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Semmi nincs mókolva, tök szűz Win11, viszont a jobb sarokban se találtam semmit, viszont ha nem egyből nyitom fel a fedelet, hanem X idő után, akkor már van ott ikon a jobb sarokban.
De mivel eddig egyedül a terminált találtam meg a Windowsban, a parancsot próbáltam és szevaszwinnnnnn...!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Köszi a helpet, ez már nagyon kellett!
Amúgy délután beírtam a power off-ot neki, de semmi!

Kíváncsi vagyok, mit tapasztalsz a KDE Lite-tal! Én már oda jutottam, hogy nem tudom eldönteni, mit próbáljak ki először a régi újnotin!
Mint vagy Garuda -
válasz
Petya XT
üzenetére
Nekem se volt különösebb gondom a Cachy-val, Cinnamonnal raktam fel, de ez a KDE Lite még így is jobban tetszik. Itt is mindent magadnak választasz ki, tök kezdőnek is jó, mert az orra elé ugrik ez a Setup ablak vagy mi a neve. Leginkább ez az energiagazdálkodása volt sokkal jobb a többinél.
De desktopnál ugyan nem számít, de tudat alatt ott volt, miért is próbálgattam erre kihegyezve disztrókat!
Sajnos ma már nem tudtam haladni a koradélután hazahozott notival, ugye Win11.... azért hagytam a fenébe, mert nem tudom hol kell szabályosan leállítani. Vicces ez gondolom wineseknek!

Ja igen, ebben segítsetek léci, az eladóval írtunk erről, azt írta, a panel közepén lévő win ablakra menjek rá és utána power ikon! Hát én kinéztem a szemgolyómat, de nincs opció a teljes leállításra! Power ikon sincs... Egyszer sikerült felnyitáskor, de nem tudom hogyan és azóta így se megy. Újraindítás is jó lenne persze, de az SSD csere mégis egészségesebb, ha nem járó motornál csinálom.
Ja és teljes AMD-s a noti, de ugye a részletekért fel kéne telepítenem egy rendes OS-t, például a VGA-ról totál semmi infót nem találtam Winben.

-
Ablakos
addikt
Ettől a fél perces boot képernyő késleltetésről nem tudnak megszabadulni. Persze lehet senki mást nem zavar. Rögtön grub matatással kell egy új telepítés után kezdenem.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nekem tetszett a Cachy, sőt. Élveztem, hogy kifejezetten én tudtam összeválogatni a cuccokat, így azért sokkal könnyebb volt érezhetően a masina. A fránya Cinnamon szívatott meg az X11-el az amdgpu-val. Mivel magasan tartja az órajelet a dual monitor miatt, a fogyasztás is megnő. 7W idle-ben, ennyi kellene, de így 30W, ez sok.
Ezért kérdeztem a KDE Lite-ot, mert lassan itt Cinnamon elengedés lesz, ha nem lesz Wayland még egy darabig. Ez a Mint esetében minimum 2026 vége, utána várható a többinél is. Gondolkodom, hogy mi legyen.
Van még egy olyan opció, hogy kiveszem az AMD-t, és kaparhat a HD4600, ami gyakorlatilag már akkor összesz@rja magát, ha a kurzort a böngésző ikon felé viszem.
Szoval érdekes ez. Esetleg GT1030-1050, de már így is egyre több a szemét itthon, a zárt driverről meg ne is beszéljünk...

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Még mindig nem érted.
Hát ezt mondom én is, hogy nem értem!

Totál értelmetlennek látom tobábbra is ezeket a sok évtizedes valamiket, amiben igazad lehetne, az a yt-dl...csakhogy ezt ne rójuk fel közvelen formában a Linuxnak, mivel quasi fizetős módszer megkerüléséről van szó. Hivatalosan ezt nem támogatják, a vadmegoldások meg nem működnek, hát ugye...
Mediplayerek, évente új kodekek formátumok jönnek. És a gyári repóba az SmPlayer "csak" 4 főverzióval van elmaradva.
Nekem 12 év alatt a régi verziós .deb csomagokkal sose volt gondom, de ugye én a normál homeuser kategóriába esem.
Amúgy nem akartalak volna megnevezni, de sejtettem, hogy ezzel előhívlak, mint Jolánka néni a jósnő a szellemet a palackból!
De már oly rég frocliztalak és ahogy látom a Kezdőben, Vasti74 kolléga is beállt melléd a klubba! 
Ma hazajött az új használtüzleti HP Elitebook 865 G9 és volt rajta win11, nyilván beindult, ahogy felnyitottam a notit. Semmit az égvilágon nem tudtam rajta megnézni a gépről, de ezt az érdekességet azért megmutatom, minden komment nélkül...mer'ugye a Linux meg a termial. Mindegy, jót röhögtem ezen és ennyi volt a Win erre az évre.
Jobbgombos Menu - Megnyitás terminalban

-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nyugi! Ha szereted, szereted! Senkire sem érdemes és nem is lehet semmit rákényszeríteni! Úgy használod a gépedet, ahogy jólesik! Azért színes a Linux világa (lásd azt a millió féle filozófiára épülő disztrót), hogy megtaláld benne, ami neked tetszik! Senkinek sem tartozol el- és beszámolással!
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Még mindig nem érted.
Az hogy Wine alatt használok egy 20+éves portable mp3 playert,
mivel azóta az mp3
semmit de semmit nem változott, ezért 25 év múlva is használható.
Ugyenez van pl. jpg vonalon is, érdekes a 20 éves IrfanView mai napig nyitja a jpeget.
Kontra yt-dlp aminek nem napra hanem percre frissnek kell lennie, mivel máshogy nem tud működni.
És a deb az összes repóba 2 éves
Mediplayerek, évente új kodekek formátumok jönnek. És a gyári repóba az SmPlayer "csak" 4 főverzióval van elmaradva.
Azt ugye sose hallottad tőlem hogy 15 éves Operával böngészek?
Taalán egyszer megérted ezt Uby. -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem ebben szerepe van annak is, hogy főleg műszaki érdeklődésű - és gyaníthatóan főleg férfi egyedek - használják a Linux-ot (és az Ubuntu-t). És hát van egy vágya, iránya annak, hogy "legyen minden friss".
És számomra - mint írottam - az Ubuntu egy kiváló kompromisszum a Debian stable és az Arch Linux között. És kutya baja, elüzemelget magának.

Én az Arch tanulási görbéjén túljutottam! Ment is egy darabig, de folyton eltört frissítés közben.
Pedig minden igényemre volt natív csomag.Próbáltam csinálni mentést róla Rescuezillával (a Clonezilla GUI-s változata), de az is eltört frissítés során (be sem boot-olt újraindítás után)! Úgyhogy van hozzá ingere a fenének!
Már nem babrálni, hanem használni akarom a gépet!

-
válasz
I02S3F
üzenetére
Pedig a homeuserek 98%-ának fedezné az igényeit, amíg a security upgrade időszak le nem jár, illetve nincsenek túl új hardverei. No de a userek jó része elég faramuci igényeket támaszt, ugyanakkor gyagyán ragaszkodik 30 éves, akár nem is Linuxos programokhoz, de persze amúgy minden más legyen rohadt friss, mert ezek a .deb csomagok már hú de öregek!
Ilyen bugyutaságok miatt járok a kezdőtopikba, nagyon jókat tudok mulatni! -
válasz
I02S3F
üzenetére
Jogos, az az egy pont nem volt off, a többi meg az Archklónok miatt!
Nem nagyon ismerem az Ubuntu dolgait, így a kérdésedre csak találgatni tudnék.
A 24.04 használata tényleg jobb ötlet, ha csak ennyi dologra használod a gépet, amit írtál, sok bosszúságtól megkíméled magad. Elég abba belegondolni, hogy az Ubuntu alapja, a Debian kiadása csúszik, de az Ubuntut meg köti a 04 havi kiadás (akkor lenne ez működőképes, ha magára az időre is lehetne alkalmazni egy ZRAM féle módszert).
Én még az Ubuntu alapú Linux Mintnél is várok pár hónapot a legfrissebb verzióra frissítéssel, pedig itt van bőven idő a két kiadás között. -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
"A kötött időpontú kiadás alapú disztrók majd a xx.04.3-tól lesznek az igaziak!"
(Ubuntu topik, Ubuntu témával nem off
).Arra kérnék egy értelmes magyarázatot, hogy az előző lts-t akkor miért vett el az ubuntu.com? Mert ennyire tolják a 26.04 szekerét?
Meggyőztél! A 24.04-et használom inkább tovább!

-
válasz
Petya XT
üzenetére
És akkor ér valami hátrány, ha ext-be rakod a fájlrendszert?
Nem hiszem, de célszerű BTRFS-en hagyni, mivel az egész rendszer erre optimalizált. Itt nem kellett install során olyan dolgokat választgatni, ami egy kezdőt megakasztana, mint a Cachy-n, emiatt is írtam a Kezdőbe anno, hogy nem való kezdőknek az. Azt is felraktam pár hete, de olyan semmilyen benyomást keltett. A suspend elég nyűgös valóban, a bolygók megfelelő együttállása kell az opimális működéshez az adott hardverösszetevőknél. A többi disztrónál ezen a desktopon a belső piros ledek világítottak leállás után is, itt azok is kialszanak. A suspend hülyeségeit nekem se nagyon sikerült levadásznom a logokból más gépeken, főleg az üzleti notebookokon volt minden...Sajna már minden disztró RAM-éhes, ha böngészel rajta, a Zram elég erős CPU esetén kifejezetten jó lehet, már itt is hozzányúlt a rendszer a swaphoz 9GB RAM használatakor és azok a programok, amik miatt ezt tette, minimálisan se lassulnak, mivel a RAM nagyságrendekkel gyorsabb az SSD-nél, amin a normál swapfile vagy partició futna. 16GB RAM azért még egy darabig elég az optimális rendszerfuttatáshoz meg nyilván sok függ attól, milyen oldalakat nyitsz meg böngészőn, nekem elég sok FB oldal volt külön füleken megnyitva meg mindenféle más oldalak is, így nyilván érthető a 9+ GB RAM használat is.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Régen láttam már a Garudát, lehet ideje volna megnézni. És akkor ér valami hátrány, ha ext-be rakod a fájlrendszert? Amit láttam Cachy-n, hogy ott a bootnál lehet a snapshotokat kiválasztani, de nem teljesen értem, így nem próbáltam ki. Azt sem tudom, hogy mit, hogyan, meddig tárol. Nálam a suspend érdekes, van amikor megy, van amikor egyáltalán nem, mikor, hogyan állnak a csillagok. Mindegy milyen disztró, valószínűleg a BIOS-om rosszul visel valamit olyankor. Nézegettem logokat, de semmit nem találtam, ami erre vonatkozott.
Érdekes ez a Zram történet, az írásod be van könyvjelzőve már egy ideje, de még nem olvastam el. Most beugrott, hogy múltkor is előjött a swap kapcsán. A RAM használat... én azt vettem észre, hogy egyre több kell majdnem minden disztrónak, ami nincs "kikönnyítve". A minap itthon is láttam majdnem 7 GB-ot, két böngészővel, és a flatpak-kal.
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Aham, Garuda. Én se értem még a BTRFS alapjait, de anno, amikor olvasgattam róla, jónak tűnt, mindenképpen modern az EXT-hez képest. Ezek a snapshotok idegesítőek, az eddig megszokott configokat se találom vagy más a tartalmuk... Ezt a RAM használatot letesztelem majd ki/be kapcsolt Zram-mal, mert 2giga plusz sok szerintem a Cinnamonhoz képest. Plasmakat eddig nem használtam napokig kikapcs nélkül, ezen a gépen a Cinnamont se, mert nem kapcsolt le minden suspend-del úgy, mint itt.
Összességében nagyon jó a rendszer, 12 éve nem volt olyan, hogy mióta felraktam valami mást Mint Cinnamon mellett, azóta csak azt használjam.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ez a Garuda disztrón volt? A KDE Lite? Nekem is sok a Plasma alapjáraton. Ezeket a BTRFS snapshotokat még most sem értem. Nekem is bele kellene mászni, hogy mi is ez. Hirtelen a Windows rendszervisszaállítási pontja jutott eszembe róla.
Tamás: Ez a snap dolog letiltható, vagy mélyen integrált a rendszerben? Nekem jól hangzik a Wayland Gnome, az amdgpu miatt. Flatpak vajon hogyanm muzsikálhat rajta. Eljutottam odáig, hogy megcsináltam a telepítőt, kipróbálnám.
-
válasz
I02S3F
üzenetére
Nem akarom babrálni. Csak működjön!
Én már évek óta így vagyok ezzel, a Mint Cinnamont felrakatm, pár desktop kinézet beállítás, néhány program telepítése és csak használtam. Mivel a nagy gamer felbuzdulásom addig tartott, míg ki nem derült, milyen facán működik a dolog, ezért kipróbáltam pár hypeolt Archklónt, nem jöttek be, ezért raktam fel a Garudát, de annak minden változata ízlésgyilkos, így újra elővettem a Lite KDE verzióját, itt annyira nincs fenn sok felesleges csomag, hogy még böngésző sincs alapból. Feljön egy GUI-s Assistant és ott kategorizáltan mindenből választhatsz. Lehet ezért is gyorsabb minden eddiginél, amit kipróbáltam. De innentől babrálni nem kell, nem egy agyontömött valami, amihez a legminimálisabb beállításokhoz mégis fel kell rakni külön valami Tweak kiegészítőt. Amúgy ha valamit mégis csinálnod kell, felugrik egy kisablak és leírja neked, mit kell tenned.
A BTRFS megismerése viszont nem kihagyható, előbb-utóbb úgyis meg kell szoknunk minden disztrón. RAM-ból amúgy többet eszik, mint az EXT4, de még nem hasonlítottam össze pontosan. Ez nyilván kevés RAM-nál gond...de most, hogy leírtam, rá is jöttem a tévedésemre. A Zram default nála és amitt mutat nyilván nagyobb RAM foglaltságot. Úgy látom ezek alapján, hogy az optimális minimum itt a 16GB RAM. Van 64GB desktop RAM-om tartalékban, de mivel nem fogok játszani, annak a árán inkább veszek egy HP EliteBook 865 G9 Ryzen 5 6600u notit. Ahogy elnézem ezt a KDE Lite disztrót, nagyon jó energiagazdálkodása van, eddig ez rakta csak úgy suspendbe a desktopot, hogy totál néma volt rajta minden, notinál meg ez elég fontos lesz.
-
válasz
I02S3F
üzenetére
Igen, a Gnome meg a téma az OK. A többit nem értem. Spotify meg böngésző. Ennyi. Nem túl nagy kihívás egy disztrónak! Már ugye ha sikerül telepíteni!

Erre a felhasználásra legtutibb egy KDE plasma Lite, ami nincs plafonig pakolva mindenféle jóval, csodaszép és eszement gyors. Néhány napja felraktam desktopra egy ilyet, azóta ki se kapcsoltam és csak csodálkozom...
Archklón egyébként, azért nem emlegetem itt, Kezdőben említettem. Majdnem elkezdtem blogot írni róla kezdőknek, de bele kéne jobban mélyednem, a BTRFS-t érdemes megismerni.
-
válasz
I02S3F
üzenetére
"Az Ubuntu van annyira összeszedett, összecsiszolt, ami két évre feledteti magát."
Akkor most már ketten is nevethetünk előbbi megállapításodon!

Szerintem még most szedi össze magát a csiszolgatáshoz!

A kötött időpontú kiadás alapú disztrók majd a xx.04.3-tól lesznek az igaziak! -
Albert.Tamas
tag
Ubuntu 26.04 LTS az osszes program amit hasznalok debes magyaran ki lehet kerulni a Snapot
-
Albert.Tamas
tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Nálam ilyen gond nincs.
MásUbuntu szerintem jobb mint a Kubuntu , snapot meg ki leher kerulni mondjuk igy DEB csomagok
-
I02S3F
addikt
Na! A hostname megadásánál nekem kifagy a telepítő
! -
kpityu2
addikt
Eddig mindig úgy kellett összebarkácsolni ezt a sötétszürke tálca (panel) + világos ablakok kombinációt.. Egy korábbi Lubuntun volt alapértelmezett, azóta mindenhol ezt állítom be. Még a Win 11-en is.
A rendszerikonok méretét érdemes a tálcamérethez igazítani, úgy jobban néz ki és láthatóbb is.
Még egy kis kényelmi dolog: A jobb szélső "Pillantás az asztalra" ikont át lehet kapcsolni "Összes ablak minimalizálása" módra, és akkor nem állítja vissza az összes ablakot valamelyik alkalmazás tálcaikonjára kattintva, hanem csak azt az egyet. -
szotadi
tag
Kubuntu-n én ezzel távolítottam el a "Snap" csomagokat:
[link] -
Joker88
őstag
Próbálnám telepíteni az új változatot ( 26.04 ) egy teljesen új gépre..
Ez a dolog fogad, miután betölt az USB-ről..
Ötlet ? -
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Egyébként nálam a Discover nem hozza fel a snapeket, csak a .deb típusúakat. A flatpaket azután hozza, hogy engedélyezve lett.
-
Jöttök egy sörrel.

Arra azért figyelni kell, hogy bele lehet futni olyan csomagokba, amiknél az apt kapásból szedi is le a snapd-t és a snapet. Ilyenkor a megfelelő PPA-t hozzá kell adni, majd prioritást beállítani a PPA verziónak.
-
De szép ez a KDE verzió. Adja.

-
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Tényleg úgy volt, ahogy mondtad. Azóta felraktam a Flatpaket és abból telepítgetek. Frankó megoldás ez így, mert nekem a Snap nem igazán bejövős.

-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F
üzenetére
Nem nagyon van jobb alternatíva Ubuntura. (Nyilván számomra) Mindent elfogadok az Ubuntu-ban kivéve a snap-et. Amit nem könnyű megkerülni!
A gépemet két dologra használom: Böngészés és Spotify. A HP Elitebook 840 G8-amon minden Linux egyforma teljesítménnyel fut. Nem igazán vehető észre különbség!
-Ragaszkodom a GNOME-hoz
-Az Ubuntu témája tetszik kizárólag, az összes téma közül (szubjektív és nem műszaki szempont, tudom)
-Az Ubuntu van annyira összeszedett, összecsiszolt, ami két évre feledteti magát.
-Nem (túl)régiek a csomagok. Kiváló kompromisszum a Debian stable és az Arch között.
-Jó a driver ellátottsága
-Van hozzá segítség (AskUbuntu, stb. )
-Jó hozzá sok tutotiral, dokumentáció.
stb.Messze az Ubuntu a legjobb számomra, csak az a fránya snap!
-
-
Dr.FantastiK
őstag
Bookmark -ba tettem.
-
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Már Kubuntuban is van ilyen? Emlékeim szerint Lubuntu 24.04-nél volt ilyen minimal opció.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple asztali gépek
- OLED TV topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fedora Linux
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Microsoft Office 2024 Home Business dobozos
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 50.000 ft
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Pro Plus 14 Core Ultra 5 238V 32GB 1000GB FHD+ TouchScreen ProSupport Plus gar: 2028.10.07
- MiniITX GAMING PC! Ryzen 7700 / RTX 5070 / B850I / 32GB DDR5 / 2TB NVMe / 750w Gold! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jobb ott Archklónozni.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. Használom azt is, mert sok helyre nem jut el a Google StreetView, azokat a helyeket ott nézem meg, ha valami érdekel.