Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Honor 90 - modellalkat
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keef_Lee
senior tag
Hogyan lehet elf kiterjesztésű fájlt telepíteni?
-
Keef_Lee
senior tag
Van egy Dreamstream.elf fájlom, ami a linuxos telepítője lenne egy proginak.
Van egy ilyen leírásom:
- install the required dev-packs (libwxgtk2.8-dev, libgstreamer0.10-dev + libgstreamer-plugins-base0.10-dev, libgtk2.0-dev, libcurl4-openssl-dev, libdbus-glib-1-dev)
- run "make" in the "obj" subdirectory of your DreamStream installationAz első bekezdést a synaptic csomagtelepítőben megoldottam. Mit kezdjek ezután?
Ezt nem értem: run "make" in the "obj" subdirectory of your DreamStream installationInnét töltöttem
https://www.dream-multimedia-tv.de/dreamstream/index.php?subcat=9&ENGINEsessID=5979d5c7284ad9620999f7dc8307c964[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
válasz lev258 #23536 üzenetére
Kiadtam a make-t. Erre rengeteg hibaüzenet jött, csak úgy szaladt a képernyő. Ez felejtős.
Ha el akarom távolítani teljesen, akkor azt hogyan kell. A synapticban szedjem le egyesével a felrakott dev-packs (libwxgtk2.8-dev, libgstreamer0.10-dev + libgstreamer-plugins-base0.10-dev, libgtk2.0-dev, libcurl4-openssl-dev, libdbus-glib-1-dev)
és ezt a progit, hogyan szedjem le? -
Keef_Lee
senior tag
Telepítéskor 2 partíciót akartam. Az egyiket az oprendszernek, a másikat adattárolásra. Ez sikerült is, de valami nincs rendben, mert:
-Az adattárolásra szánt 25 gigát, ugyan látom, de nem enged rá írni. (Egy lost+found könyvtár van rajta összesen.)
-A partíciók jelei érdekesen alakultak: 1. sda1, 2. sda2 (kiterjesztett) ebben van az 5.partíció (sda5) és a cserehely partíció(sda6). Miért nem adott 3. és 4. nevet a partícióknak?
-Beállítások/Lemezek-ben annyit lehet, hogy tudom csatolni, meg leválasztani.Lubuntu a kicsike
Egész kezdem megszokni, kezdőként ma már conkyt reszeltem magamnak, egész jó lett. -
Keef_Lee
senior tag
válasz Keef_Lee #23595 üzenetére
Most csatlakoztattam a lemezkezelőben és utána adtam ki a parancsot úgy, hogy az sda5 helyett azt a hosszú számsort írtam be, amit odaírt (oce2fd....), most úgy tűnik, hogy jó. Köszönöm.
Akkor had kérdezzek még egy bónuszt
Conkyba szeretnék hőmérsékletet is kiíratni. Telepítem a sudo apt-get install lm-sensors
sudo sensors-detect (itt sokat kérdezett, mert nem ismert fel dolgokat.)
sensors
Utána két dolgot ír:
adapter virtual device +50.0 C
Core0 Temp: +41.0 C
Core1 Temp: +41.0 CKözben a winyot a lemezekkezelője egész más hőre írja. A proci pedig egymagos valójában. Ezt a virtual device-t meg nem tudom, hogy milyen eszköz.
Melyike micsoda szerinted? -
Keef_Lee
senior tag
Szeretnék egy asztalról indítható srciptet, ami felveszi a fixtv streamet, pl. egy óra hosszára, aztán 1 perc múlva kikapcsol.
winben bat-ot kipróbáltam az ffmpeggel működik, így:
@echo off
c:\ffmpeg-20151227-git-baf4c48-win64-static\bin\ffmpeg.exe -i rtmp://video.fixhd.tv:1935/fix/sd.stream -t 59:00.000 -r 25 -c copy d:\fix.mkv
shutdown /s /t 60
Azért ezt próbáltam, mert tudom, hogy ubin is van ffmpeg és ez a végső cél.
Hogy kell itt ezt megoldani?
(esetleg, hogy programozni is lehessen bele lehet írni valahogy azt is, hogy mikor induljon?)[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz spammer #23723 üzenetére
Ahogy ígértem, jelzem mire mentem...
Nagyon köszönöm a segítséget
Sikerült minden, sőt még egy kicsit trükköztem is a felvett fájl nevével, hogy ne legyen gond a mindig felülírási témával sem.
Ami miatt nagyon jó megoldás, hogy az ezeréves gépemen is csak 1,5-2 % CPU-t eszik felvétel közben.
A megoldás a következő volt:
fixtv_rec.sh létrehozása, chmod-dal állítva, mert menüben nincs ilyen, utána próbálgattam terminálból a ./ kombinációval futtatni, amikor készen lett, akkor desktopot is készítettem neki az Asztal könyvtárba.
Így néznek ki a fájlok:
fixtv_rec.sh
#!/bin/bash
name="`date +%Y-%m-%d_%H.%M`.mkv"
ffmpeg -i rtmp://video.fixhd.tv:1935/fix/sd.stream -t 1:00.000 -r 25 -c copy $name ; sleep 1m && systemctl poweroffFIX rec.desktop
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=FIX TV Record
Comment=Capture, FIX TV streams
Exec=/home/felhaszn/Letöltések/fixtv_rec.sh
Icon=video-display
Terminal=false
Type=Application
Categories=Recorder
Path=/home/felhaszn/Letöltések/ -
Keef_Lee
senior tag
válasz spammer #23756 üzenetére
Javítottam dollárra.
A végén a poweroff helyett suspend lett. Érdekes, hogy hibernate-hoz kérte a jelszót, de ehhez nem.
Közben rájöttem, hogy a double commanderben is tudtam volna a fájl attributumát javítani futtathatóra. Gondolom ezzel ugyanazt érném el, mint a chmod +x
Lassan, nagyon lassan rájövök néhány alapvető dolgora. Végülis hobbi ez, a régi gépen kísérlet... -
Keef_Lee
senior tag
válasz spammer #23765 üzenetére
Köszönöm a segítséged... A megadott úton haladtam egy darabig sikerrel, aztán a konkrét feladatnál:Hogy én mekkorát szenvedtem ezzel a crontab-bal.
Már virtualboxban egy Mint-tel is próbálgattam a crontab-ot, mert nem akart működni a felvétel.
Aztán kiderült, hogy a fix tv streamje nem működik elég gyakran. (Most sem éppen.) De hibaüzenet nem jött, viszont mivel az ffmpeg valamiért tovább futott a háttérben utána már semmit sem akart. Csak most jöttem rá 3 nap után erre. (Próbáltam másik streammel, de azokból 2 másodperc után leáll a felvétel.) Most csak simán a suspend van a parancsfájlban, hogy azt kipróbáljam, de nincs semmi hatása. Nem kér jelszót, nem alszik el, nincs hibaüzenet.
Azt hiszem ebbe a script készítésbe bele kellene merülnöm és biztos, hogy itt is meg lehet oldani valahogy (mint régen dosban), hogy error esetén ugorjon a végére, meg esetleg kérjen be paramétert, hogy mennyi ideig vegye fel vagy valami...
Már gondolkodtam hogy a corntabnak a létrehozott fájlját is szerkesztem más módszerrel, de azt sem találom, hogy hová teszi, így csak a saját editorával (-e kapcsoló) csinálom most. -
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
válasz Aethelstone #23804 üzenetére
Nekem ezzel működik egy nem feltétlenül a tiéddel azonos kártyán:
firmware-b43legacy
Tudom, attól is függ, hogy kinek mi a gyors és mi a lassú, de nekem nincs gondom vele. (Bár a lapos is régi.) -
Keef_Lee
senior tag
2 napja próbálok egy régi gépre feltenni valami linuxot. Már próbáltam sokfélét, de közben mindig "abbahagyja" a telepítést. Szerintem a DVD meghajtó nem olvassa már rendesen a lemezeket. USB-ről nem tud bootolni a bios ennél még. Közben gparted live cd-vel kellett a partíciókat is rendeznem, mert nem láttam egyet-kettőt az összegányolt telepítések miatt. Erről jutott eszembe, hogy ha ezt a cd-t olvasta, akkor a cd-ket még olvasná, de nem találok olyan debian alapút, ami ráfér egy cd-re. Tudtok ilyet? Vagy valami megoldást a telepítésre?
-
Keef_Lee
senior tag
Kösz Fenyő és Spammer! Közben valahogy a sokadik dvd-t kicsinyenként megette. Így a Lathronos féle voyager x2 remaster ment fel. Hihetetlen, hogy 2 nap után annyi minden kipróbálásával, hogy el sem tudnám mondani: most van egy win10-em és egy linuxom a régi gépen. A grubbal tudom indítani mind a kettőt. Működik.
Most azt hiszem iszom egy pohárral a nagy elégedettségre...
A win csak nézegetni lesz, mert ezen a gépen csak cammog. Bár a proci elég lenne neki, ahogy elnézem.
Viszont meglepő, hogy a xubuntu (voyager) sem eszik keveset. Lehet, hogy Lathronos pakolt sok mindent az indítóba, mert 270 Mb fölött van a ram foglaltság és a procit is futtatja a compton vagy mi. Majd "jön" ide és mondja, hogy mit csináljak... -
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
válasz Lathronos #23889 üzenetére
Értelek. Van erősebb gép is, abban virtualboxban mennek a dolgok. (Bár a voyager mondjuk nem is hagyja, hogy normális felbontásban, ablakban fusson.) Ez a masina csak arra van, lesz, hogy kiéljem a linux iránti érdeklődésem, hobbiként... Ezért keresek olyat, ami zökkenőmentesen elfut, de van benne tartalom is. Egyelőre ismerkedem a voyagerrel. Akkor mi az, ami feltétlenül be legyen pipálva, hogy minden jól működjön?
Az alkalmazásokat l tudom én indítani, ha akarom. pl. radiotray-t kivettem. -
Keef_Lee
senior tag
Na már majdnem úgy voltam vele, hogy rendben van, de valahogy eltűnt a hangerőállítása a tálcáról.
Az ikonokra toltam jobb gombbal, hogy eltávolítás a panelről... izomból, aztán most meg nem tudom kipróbálni a felnőtt tartalmú iptv streamet, mert lebukok...[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz Lathronos #23896 üzenetére
Ja most olvastam, hogy te is írtad a hangerőt... Kösz.
hát via s3 ide meg oda..., de HD-ben sportolnak a streamen a lányok..., csak a hanggal van valami, mert recseg, cincog és a zene elnyomja a párbeszédet...
Off:
á az asszony tv-zik. Magyar valóság... apu billenytűbetyár, anyu távkapcsoló fun, aztán megy holnap mindenki dolgozni, hogy "de ki pihente magát..."[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
wineben az itunes mennyire könnyen, korrekten szaladgál? (Láttam róla youtube videot, de ott valamiket a mappájában lecseréltek stb...)
-
Keef_Lee
senior tag
win alatt virtualboxban használom a linuxot. Van egy közös mappa az átjárhatóság miatt. Ez nagyon bevált nekem, de mindig ki kell adnom terminálban a következőt:
sudo mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000 Osztott_mappa /media/sf_Osztott_mappa
és persze utána a jelszót, aztán működik is.
Próbáltam parancsfájlt csinálni belőle, hogy csak dobbantsak rá, amikor kell, de nem jön össze valamiért.
Beletettem a fenti sort és sh-nak neveztem el, valamint átállítottam az attribútumát is 744-re.
Most így néz ki:
#!/bin/bash
echo on
$ sudo mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000 Osztott_mappa /media/sf_Osztott_mappa -
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
Lubuntu 15.10 felajánlotta, hogy frissíti magát 16.04 LTS-re. Én meg ráugrottam, most dolgozik még.
Erre olvasom itt a problémákat. Lehet, hogy elkapkodtam?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?