- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Yettel topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
törölt tag
Kendek írta, mit csinálj.
De terminálban:sudo gedit /etc/apt/sources.list (Kendek: itt ugye ezt kell, nem a /etc/apt/sources.list.d/-ből törölni?)
Megkeresed az inkriminált sort, és törlöd.
Különben kisebb, célirányos képet tudsz csinálni, ha a másik két opció közül választod a valamelyiket.
-
grep -lr -e "YOUR_UBUNTU_VERSION_HERE" /etc/apt | sudo xargs sed -i "s+YOUR_UBUNTU_VERSION_HERE+natty+g"
Amúgy PPA-kat nem is így kell, vagyis nem is így érdemes felvenni. Így hogyan szerzed be a kulcsot? Mármint belehet de sokkal bonyolultabb, mint úgy beadni a címet, hogy pl. ppa:nemh/rendszerment.
-
törölt tag
Észrevetted?
10.10>2010. október
11.04>2011. április
11.10>2011. október
És mindez csak az Ubuntura vonatkozik.Itt nézelődj! -
törölt tag
"chown root /mappa parancs nem működik">Szerencsére.
Különben meg sudo kell elé. De jobban jársz a chmod-dal. Amit Kendek írt, az ugyan az, bár a gksu nem kell hozzá, mivel a saját tulajdonú fájljaidat manipulálod. Szerintem azért jobb a terminálos chmod, mert nekem volt már olyan, hogy elbasszarintotta, mikor grafikus felületen állítottam a jogosultságokat. Ha nem akarod a mappa elérési útját begépelni, akkor kinyitod a Nautilust, és a chmod -R 700(szóköz) után drag&drop behúzod a mappát a terminálba. Megjelenik a teljes elérési útja. Enter és örül.
-
törölt tag
chmod -R 700 /home/teneved/mappa
Ezzel saját magadnak van rajta olvasási, írási és futtatási jog, mindenki másnak (csoport és egyéb júzerek) tiltva van minden.
740>neked minden, csoport olvas, mindenki más tiltva
750>.; csoport olvas+végrehajt; .
760>.; csoport olvas+ír; .
770>.; csoport is olvas+ír+végrehajt; . -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Neked a fájl/mappa tulajdonosát kell megváltoztatnod root-ra. itt van a chown parancs szintaxisa, ez kell neked: [link]
Röviden, chown root /mappád parancs kell neked. Miután root lesz a mappa tulajdonosa, más felhasználó nem tud belelépni sem.
Egy teszt mappával próbálkozz először szerintem. Pl. root-kén indított MC-vel tudsz belelépni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Nowhereman
őstag
Különben meg ha bemész a synapticba simán felnyomhatod a kubuntu vagy épp a xubuntu pakkot, és beloggoláskor átállítod az alapértelmezett felületet KDE-re vagy Xfce-re(valahol ott, ahol a nyelvet is kiválaszthatod), akkor a rendszer kubuntuként vagy xubuntuként fog elindulni. Nem kell semmi újra instal, meg particiónálás!
-
A Natty-ban csak elenyésző GNOME frissítés lesz, gyakorlatilag semmi változást sem fogsz tapasztalni. A 2.32.1-ben már inkább csak hibajavítások kaptak helyet a 2.32.0-hoz képest.
Kubuntut tekintve kb. ezek változnak: samba fájlmegosztás, új nyelvválasztó modul, javított nyomtatóbeállítás, KDE SC 4.6.2, Oxygen GTK téma, GStreamer használata, KPatience pasziánszjáték a LiveCD-n. -
róland
veterán
Egyetértek Kendekkel.
Az Ubuntu egyik fő erénye a telepítés egyszerűsítése. Nem kell a neten vadászni mindenféle kétes eredetű programra, ahhoz crack-re, a telepítés során figyelni, hogy csak a kívánt program települjön s ne további tucat helypazarló "alkalmazás", nem kapok ínhüvelygyulladást a teleptés közbeni kattintgatásoktól.
Eltávolítás. Ha jól rémlik három, esetleg négy kattintás és már nyoma sincs a programnak. Nem kell még 3 registry tisztítót, uninstallert telepítenem, majd újabbakkal azokat eltávolítanom.A grafikus telepítőről meg annyit, hogy inkább mást csinálok a gépemen addig is, míg programot telepítek. Bőven elég visszajelzés az, hogy mikor újra ránézek a Szoftverközpontra, akkor azt jelzi, hogy települt a kiválasztott program.
-
Mi? A telepítőcsomagok és azok kezelése az egyik legpozitívabb dolog az Ubuntunál. Tudod, hogy kinek lenne kedve mindent egyenként, varázslókkal meg 28 kattintással feltenni. Nem beszélve a programok frissítéséről és eltávolításáról. Ha valaki ezt kedveli, akkor használjon csak Windowst, az a neki való. Szerintem elég nagy gáz a részükről, hogy egy nyamvadt Debian csomagot sem voltak képesek összedobni a vírusirtójukhoz.
-
Legközelebb olvasd el a leírást is:
Emerald - Decorator for compiz-fusion
This package provides a decorator for compiz-fusion and a themer applicationCompiz - OpenGL window and compositing manager
Compiz brings to life a variety of visual effects that make the Linux desktop
easier to use, more powerful and intuitive, and more accessible for users
with special needs. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én használtam Mintet, ami leírás ment Ubuntun, az rajta is ment (nem volt ott semmi butítás, sőt, full jó menüt csináltak neki, nem kellett gnomos felső menüvel vacakolni). Viszont miután egy frissítés elrontotta a gcc-t benne, futtathatatlan kimenetet gyártott, és ezt hosszú idő után sem javították, mennie kellett.
Mint után OpenSuse-ra álltam rá, na az eléggé komolyabbnak hat tőle. Most viszont tanulmányok miatt Debianos lettem, kezdem megszeretni, valahogy nem hiányzik se az Ubi (én azzal kezdtem a Linuxozást), se a többi. Talán kicsit az OpenSuse... -
Már hogyan lenne egy fogalom a kettő? Például Te az órádat visszaszoktad állítani egy órával, vagy helyre szoktad állítani? Te helyre szoktad hozni amit elcsesztél vagy visszaszoktál menni az időben, hogy ne kövesd el a dolgot?
Rengeteg ilyen példa lenne, egyáltalán nem ugyanaz valamit visszaállítani, mint helyreállítani. -
A rendszer-helyreállítást egy másik rendszerről kell elvégezni akkor, mikor a helyreállítandó rendszer olyannyira sem képes elindulni, hogy parancsokat tudj osztogatni. Tipikusan a legvégsőbb esetben kell a használatához folyamodni. Rendszer-visszaállítást meg akkor végezhetsz, ha visszaakarod állítani a rendszert egy korábbi állapotra. Ezt nem muszáj feltétlen akkor megtenni mikor baj van, lehet ezt azért is, mert kipróbáltál valamit, de nem tetszett, így könnyebb visszavonni a változtatásokat. Például az a Plymouthos probléma jó példa rá.
-
Nem emészt meg mindenféle disztrót, alapvetően az (?)Ubuntu telepítő ISO-kból tud csak telepítőpendrive-ot kreálni. Igaz, a Debian Squeeze-t még megtudtam vele csinálni, de annál is hibaüzenetet adott a végén. A lényeg, hogy ez nem egy általános cucc, kifejezetten a saját rendszeréhez tervezték.
-
dbius
veterán
Teljesen jól működik a sun java használatával az általad írt chat.hu oldalon a chat.
Ahogy nézem neked nincs feltelepítve a sun javához a plugin csomag, add ki az alábbi parancsot, majd indítsd újra a böngésződet:
sudo apt-get install sun-java6-plugin
Utána mennie kell. Ha mégsem fog menni, akkor a Te készülékedben lesz a hiba.
szerk: itt egy kép a bizonyosság kedvéért:
-
zed01
őstag
de sun java t nem találok még mindig a szoftverkozp.ban.
Már ne haragudj, de te milyen ubuntut használsz? Annak ott kell lennie, még akkor is ha nem veszed fel a külső tárolót, legfeljebb régebbi változatban.
Akkor próbáld meg úgy hogy megnyitod a synapticot. Felül a füleknél megnyitod szoftverforrásokat és engedélyezed az ubuntu partner tárolót, majd eltávolítod azt a tárolót amit én adtam meg. Nyomsz terminalban egy sudo apt-get update-t. és úgy keresel rá a szoftverközpontban a sun javára.
-
-
zed01
őstag
Az ubuntu korlátozott extrákban benne az openjdk, ami teljes értékű nyílt forráskódú java platform, ami rendben külső tároló nélkül is frissül és ugyanazt tudja mint a sun java. Ha mindenképp sun javára vágysz először távolítsd el a szoftverközpontból az openjavát és úgy telepítsd a sun javát.
Itt a tároló:
sudo add-apt-repository ppa:sun-java-community-team/sun-java6
-
zed01
őstag
Az Ubuntu Tweakkal rengeteg külső tárolót vehetsz fel, amik frissebb verziót biztosítanak az ubuntu alapértelmezett tárolóinál. Csak annyi hogy bepipálod az adott tárolót, a tweak elrendezi a többit, majd mikor végeztél nyomsz terminalban egy sudo apt-get update-t és elindítod a frissítéskezelőt.
-
A Mutteres Unity legnagyobb problémája a sebessége. Ezért is hagyták abba a fejlesztését és kezdtek bele egy Compiz pluginba, amely már garantálja a zökkenőmentesebb futtatást. Mavericknél szerintem érdemesebb netbookon is a sima desktop felületet használni, mint ahogy a régebbi kiadások esetében is. Az eddigi netbookos próbálkozások rendre kudarcba fulladtak az Ubuntunál, most viszont a szétválasztás meg is szűnik. Ezután nem lesz külön Desktop Edition és Netbook Edition kiadás, a jövőben egyszerűen Ubuntu lesz a neve a terjesztéseknek.
-
Most már ne nagyon szokd meg a GNOME paneleket, mert azok fejlesztése megszűnik. Ubuntuban a szerepét a Compiz alapú Unity fogja átvenni, ami a következő, e hónapban megjelenő kiadásban fog debütálni. Egy év múlva már az alaptelepítésből is kikerül és könnyen lehet, hogy függőségi gondok miatt a tárolóban sem lesz megtalálható majd.
-
sh4d0w
félisten
Állíthatod magasabbra a sudo timeoutját.
Szerintem ne csináld. Ha jól emlékszem, tán a grafikus műveletekre nem vonatkozik.
-
buca84
őstag
-
PuMbA
titán
Én csak akkor szoktam Synaptic-ozni, ha nem tudom a csomag nevét, mert sok idő mire megnyit.
"nekem az az érdekes hogy a terminálos megadásnál honnan szedi a gép a frissitéseket."
A hivatalos Ubuntu szofverforrások egy fájlban vannak (/etc/apt/sources.list) és innen szedi a Synaptic is a címet.
-
PuMbA
titán
Általában ha új stabil verziókat akarsz feltenni akkor és beírod gugliba a program nevét és utána hogy ppa (Personal Package Archives) akkor megtalálhatod a legutolsó hivatalos stabil verziót. Transmission PPA. Ezután már csak a
"sudo add-apt-repository ppa:transmissionbt/ppa"-t kell beírnod a Terminálba (a PPA hozzáadása a rendszerhez egyébként le is van írva angolul az oldalra képekkel együtt) és frissíteni kell. Pidgin, VLC Player,Firefox. Az ilyen hivatalos PPA-k sosem kavarnak be. -
zed01
őstag
Mert állandóan reformálni akarsz. A linux nem gondolkodik ha hülyeséget csinálsz, megcsinálja az akkor is ha végképp tönkremegy, pl. egy hirtelen ötlettől vezérelve leveszed a tálcáról az alkalmazásokat. Az is érdekes, hogy windowson soha nem voltál olyan nagy reformer, pl azon jó volt a windows saját boot logója is. Mi lenne ha feltelepítenéd a linuxot és egész egyszerűen csak használnád? Majd akkor reformálj ha használtad a linuxot pár évig és értesz hozzá, nulla tudással felelőtlenség.
-
törölt tag
Ja,ja, a csomagkezelőben.
Elvileg az újabb is ott van mellette. A szoftverforrásokat frissíted a kék nyíllal, balra fent. Eltávolítod a régit, vagy felajánlja frissítésre.
A source nem feltétlenül kell, de beadhatod. Legfeljebb kiveszed előle a pipát. Minden ilyen eksön után kék nyíl.Blokkolás: felesleges, hogy mutassa, úgyis mindent blokkol. Nézd meg a fájlokat, amiket írtam. AZ ufw.log-ban nem nagyon fogsz allowed kapcsolatot találni.
-
törölt tag
Frissebbet ezt a tárolót felvéve rakhatsz fel.
Az előbb leírtak nem túl mély turkálások, mi több, a
sudo ufw enable
alapvetően csak bekapcsolja az amúgy nem aktív tűzfalat, így mindenképp kell.
Ez az iplist, ahogy elnézem, grafikus lehetőség ipcímek blokkolására/engedélyezésére. Nem tudom, ez mutatja-e a blokklásokat, az ufw maga grafikusan biztos, hogy nem, de a /var/log/messages, a /var/log/kern.log és a /var/log/ufw.log fájlokban megnézheted a blokkolt/engedélyezett ipcímeket.
Az előző tárolót meg töröld. Nem kell. -
törölt tag
De a legegyszerűbb alap "kezelő":
terminálbansudo ufw enable
és be lesz kapcsolva egy alapkonfig tűzfal. Ez minden portot zártnak mutat kifelé, csak bentről kezdeményezett kérésekre érkező választ fogad. Ha a pingre sem akarsz választ, akkor ezt tedd:
/etc/ufw/before.rules fájlban
sudo gedit /etc/ufw/before.rules
kikommentezni (#-et rakni elé) a
-A ufw-before-input -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT
sort, utána
sudo ufw disable
sudo ufw enableés már az új szabályokkal megy a tűzfal.
Ha egy kicsit grafikusan akarod, akkor telepítheted agufw
csomagot, de ez a configfile manipuláláshoz képest kevesebb lehetőséget biztosít.
-
törölt tag
Amolyan Windowshoz való tűzfalakat ne várj! Gyakorlatilag más funkciót lát el az egyébként a kernel része netfilter/iptables. A rendszer felépítése eleve más. Ha egyes programoknak tiltani akarod a netre menést, akkor az ufw config fájljában ezt megteheted. De itt eleve nem akar minden program a netre szaladgálni.
Ha pedig a programok erőforrásokhoz, rendszerhez vagy egymáshoz férését akarod szabályozni, akkor az AppArmor vagy a SELinux a te programod.
Vagy ha tűzfalat akarsz komolyabban piszkálgatni, első körben FirewallBuilder. Régebbi csomag fwbuilder néven telepíthető a tárolókból, vagy a website-ról felvett tároló után a legújabb csomag is.
Package repository for Ubuntu pontnál -
Chuck Norris
senior tag
Szia
Én egy hp 210 netbookra tettem starter helyet 10.04 nrx-et, kicsit kellett küzdeni vele mert még a touchpad se működött elsőre normálisan. Az starter ott bukott meg, hogy a nőknek az szokott lenni az első, hogy kicserélik a hátteret, na itt az is csak regisztry turkálással ment. Aztán megkaptam, hogy tehetek rá ubuntut annál ami rajta van még az is jobb lehet. Egy hónap múlva a lány önállóan telepítette már a 3G USB sticket
Ugyhogy szerintem hajrá. Ja, a recovery particiókat semmiképp se csapnám felül a helyedben. -
Lényegében elég értelmetlen parancs a sudo su, de hatásos. A su így önmagában egy külön root shellt indítana, de Ubuntun nincs megadva a rootnak jelszó, így mikor kéri, nem tudjuk azt begépelni. A sudo segítségével lehetőségünk van más felhasználó jogaival cselekedni úgy, hogy csak a saját jelszavunkat kell megadnunk. Így összerakva a kettőt, kijön egy olyasmi, hogy root jogokkal indítunk egy root shellt. Helyesebb formája az, ha a sudo -i vagy sudo -s parancsot használjuk. De mindháromnak annyi a lényege, vagyis annyi hasznát tudjuk venni, hogy nem kell több parancs kiadásakor mindegyik elé sudo-t írni, ennyi. Használatuk nem minden esetben szerencsés, de általában semmi probléma velük.
Aktív témák
Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmgyűjtés
- Diablo IV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Parkside szerszám kibeszélő
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged