Hirdetés
- Törik-e a Pixel Pro, mint a tavalyi Fold?
- Google Pixel topik
- Nincs megállás akkuméretben
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megjött a jubileumi Pixel széria
Új hozzászólás Aktív témák
-
P@trick
tag
[OFF]
Valaki!Hogy lehet megadni egy ascii kódot változóval?
Én eképp próbálkoztam, de nem ment:
a1:=66;
c1:=#a1;minél hamarabbi válszt kérnék szépen
előre is köszi ;)[/OFF]
köszi, ha valaki is segített volna, de rá egy percre rá jöttem a megoldásra
(pedig már tegnap óta gondolkodom rajta)
(vazze nem jó az offolás)
-
Gyuri16
senior tag
-
uffff
csendes tag
Értem a megoldást, de a problémám sajnos egy picit nehezebb. Azért kérdeztem a páratlan számú iterációkat, mivel a problémám a következő:
azt szeretném megoldani , hogy egy változó páratlan számú hatványait a program elossza azon kitevő faktoriálisával.
például: x3 (x a harmadikon)/3!
x7/7! stb...
de csak a páratlan számlálók illetve faktoriálisok jók. -
uffff
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogy lehet megoldani azt, hogy a for ciklus változója csak a páratlan számokat vehesse fel? Vagy ha ezt for-ral nem lehet megoldani, akkor mit javasoltok? Előre is köszi! -
Lortech
addikt
Nummatos feladatok általában olyanok, amelyeknél nem a Pascal a lényeg, mert a legalapvetőbb szerkezetekkel össze lehet rakni a megoldást. Itt az algoritmus a problémásabb. Neten szerintem meg lehet találni a gausst szinte minden nyelven, de átgondolva a matematikai módszert, nem egy ördöngősség átültetni pascalra.
-
D@ve89
tag
Sziasztok!
Nekem Gauss-eliminációt kellene megvalósítanom m x n -es mátrixokon.
Viszont réges-rég Pascaloztam már, akkor se vérbeli profi módjára, egy kis segítséget szívesen vennék.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
szucsy3 #2290 üzenetére
eloszoris kell irni igy faktorialis szamolo fuggvenyt. ezt legegyszerubben egy ciklussal oldhatod meg. (ugye n! = n*(n-1)*...*1). arra kell vigyazni, hogy a faktorialis gyorsan no, ezert nagy szamok faktorialisa nem fog elferni a valtozoidban - longint -, de gondolom itt most nem ez a lenyeg
aztan johet a foprogram:
bekered a ket szamot (n,k).
teszteled, hogy negativak e illetve n>=k
ha sikerult akkor
eredmeny := fakt(n) / ( fakt(k) * fakt(n-k) ) ;termeszetesen mindent kommunikativan, latvanyosan es szepen pozicionalva (ha ezzel gond van akkor irj. leginkabb gotoxy kell itt, esetleg valami szineket hasznalhatsz)
-
szucsy3
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy program megírásában! Sürgős lenne!
feladat:
Írnom kellene egy programot, amely kiszámítja az(n alatt a k) értékét!
(n elemű halmazból ennyiféleképpen lehet kiválasztani k bd elemet, ahol a kiválasztás sorrendje nem számít!) pl: lottóhúzás. (kombinotarika)(n alatt a k= n!/ k!+(n-k)!
Pl: 5fős csoportból 3embert (5 alatt a 3)= 5!/3!*2!= 10féleképpen lehet kiválasztani.
Olyan programot kell írnod, amely bekéri az n és k változók értékeit, és kiszámítja a fenti képletet!
A képernyőn jelenjen meg, mit kérsz be, minek az eredménye jelenik meg - szóval legyen a program kommunikatív, látványos, szépen pozícionált!Amire figyelned kell: n és k nem negatív egész számok lehetnek;
n>=k, különben nem értelmezhető a feladat;megállapodás szerint 0! = 1.
Segítségeteket előre is köszönöm!!
üdv.
Béla -
Gyuri16
senior tag
ket napja ami valaszt kaptal a masik topicban jo volt, annyira nem lehetsz ketsegbe esve, ha onnan nem sikerult
ajanlom ezt megnezni:
[link]
itt olyanokat hogy:
Convergence
Iterative methods for reciprocal square roots
illetve Taylor sorok is vannak ott, azt is hasznalhatodezek kozul talan az iteracios modszer illik a tiedbe. szepen beleirod a kepletet a g fuggvenyedbe es akkor nagyjabol jo lesz
-
ocsi19
senior tag
Sziasztok!
Kaptam egy programozási feladatot: "Gyök meghatározása fokozatos közelítéssel"
Ezeket a segítségeket kaptam hozzá:
function fok_koz(x,eps:real; var r:boolean;g:fuggv):real;
var x0: real;
k: integer;
begin
writeln(' k x(k) x(k)-x(k-1)');
k := 0;
writeln(k:2, x:12:6, ' - ');
begin
repeat
x0:= x;
k := k + 1;
x := g(x0);
writeln( k:2, x:12:6, (x-x0):12:6);
until abs(x0-x) <= eps;
fok_koz:=x;
r:=false
end;r:=true;
end.és
"y=9,6e a -3,15x-ediken + 0,3x az 1,5-diken"
Nagyon megköszönném, ha valaki tudna egy picit segíteni, hogy hogyan induljak el, mert már nagyon kétségbe vagyok esve
Előre is köszönöm!
-
pazirezz
tag
hali...
lehet +oldották már a problémádat az "első" nevü progidban...de egy dolog biztos nem volt jo...:
nincs megadva, hogy a progyi melyik "unit"-ot használja...pl "uses crt;"
egy darabig olvastam a hozzászolásokat, senki nem irta ezt, csak hüjeségeket, hogy kisbetű, nagybetü...
na mind1...ez tutko hiba volt benne...
üdv.p -
cellpeti
nagyúr
válasz
fordfairlane #2284 üzenetére
OK!
Köcce,már én is rájöttem,miután átnéztem! -
cellpeti
nagyúr
válasz
cellpeti #2282 üzenetére
program osszeadas;
var eredmeny:integer;
i:word;
begin
eredmeny:=0;
for i:=1 to 100 do eredmeny:= eredmeny+i;
writeln(eredmeny);
end.Az ok,hogy az "i" megy 1-től 100-ig,de az "eredmeny" változó meg folyamatosan növekszik,csak a gond az,hogy nem 0-ról megy,hanem egy adott számtól(pl 1234-től)!!
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Van egy pascal feladat(1-től 100-ig kell összeadni a számokat),de nem tom mi nem stimmel benne!
Az "i" változónak 5050 értéke van,de nem tom miért.Tudnátok segíteni?
program osszeadas;
var eredmeny:integer;
i:word;begin
eredmeny:=0;
i:=0; //ez kell? //
for i:=1 to 100 do eredmeny:= eredmeny+i;
writeln(eredmeny);
end. -
Lortech
addikt
HF.. Ha most leírom a megoldást, az egyébként hello world v2 szintű feladatra, akkor legközelebb ugyanúgy nem fog menni a HF.
Át kell gondolni hogy matekórán hogy oldanád meg és levezetni a lépéseket parancsok sorozatára. Kell egy for ciklus, egy változó, meg összeadás és kiíratás. -
rolko
őstag
Sziasztok!
Segítségét szeretnék kérni... kaptam én egy házi feladatotde fogalmam sincs hogy kellene megcsinálni
A feladat: Beteszünk egy bankba 2008. jan. 01-én 50 000Ft-ot és onnantól számítva 10évig minden év jan 01-én beteszünk hozzá 50 000ft-ot. A kamatozás évi fix 8%. Írassa ki 2018-ig, évente mennyi pénz van a számlán...
-
Lortech
addikt
válasz
Dathomir #2278 üzenetére
No. Szemantikát eddig nem néztem, helyesbítenék, tehát:
tax := TaxRate * cost; ---kiszámolod a taxot.
total := Cost + TaxRate; --- az előbb kiszámolt taxot kéne hozzáadni, nem a rate-et, azaz
-> total := cost + tax.Egyébként ezzel már kb egyenértékű amit barátod írt. Neki üzenem, hogy a total deklarációját elhagyhatja, mivel nem használja. Valamint az integer deklaráció csak akkor jó, ha a cost csak egész szám lehet, az eredeti kódban valós deklaráció volt, tehát vsz. így kéne működjön.
-
Lortech
addikt
válasz
Dathomir #2276 üzenetére
Jó. (leszámítva, hogy 6.5% az 0.065) A forráskódot le kell fordítani a compile / build menüponttal (turbo pascal esetén), nincs értelme elmenteni exe kiterjesztéssel, ez nem így működik. Fordítás előtte át kell állítani a compile / destinationt disk-re, hogy a lemezre mentse a lefordított exe-t. Hogy hova menti az exe-t, azt az options / directories menüpont mondja meg, pl. alapból nálam a work könyvtár.
-
Dathomir
csendes tag
válasz
Lortech #2275 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséged!
program Sales;
(* Infested with bugs. Find them. *)
const TaxRate = 0006.5;
VAR Cost, total, tax: real;
begin
WriteLN('Input cost');
read(cost);
tax := TaxRate * cost;
total := Cost + TaxRate;
write('Output the total');
Write( total );
END.Ilyenre javítottam ki, ez most már jó? Megpróbáltam exe kiterjesztésben menteni, de nem indult el!
Üdv!
Dathomir -
Lortech
addikt
válasz
Dathomir #2274 üzenetére
Házi feladat.., azért adta, hogy önállóan megismerkedj a nyelv alapelemeivel.
Pascal könyv első néhány oldalának elolvasása után meg lehet csinálni.1,Pascal -> program - egyszerűen azért, mert ez a kulcsszó neve.
2, * ) nem jó, nem kell szóköz -> *)
3,CONSTANT -> const (lsd. előbbi), konstans inicializálásakor nem kell := , hanem =. % nem jó, tizedestört formában kell kifejezni a százalékot. 6.5 -öt oszd el 100-zal. ; kell a végére.
4, tax változó nincs deklarálva. (cost, total, tax:real;)
5, BEGEN -> begin
6, " helyett ' kell a stringliterál kezdetének és végének jelölésére. "Inputt" egy t, de szintaktikailag nem hiba. (legalábbis nem a Pascal nyelven)
7, -> read(cost); v. readln(cost);
8, x -> *, a szorzás operátora *, ; a végére.
9, = -> := , értékadás operátora :=
10, write('Output the total'); vagy (*Output the total*); attól függően, hogy komment akar lenni vagy kiírás.
11, write( total );
12, kell a pont a végére. (end.)Nem tudom mit hagytam még ki.
-
Dathomir
csendes tag
Sziasztok!
Informatika fakton kaptunk házit, de úgy, hogy a tanár még semmit nem tanított.
Ezt kell kijavítanunk:PASCAL Sales;
(* Infested with bugs. Find them. * )
CONSTANT TaxRate := 06.5%
VAR Cost, total: real;
BEGEN
WriteLN("Inputt cost');
ReadRealcost );
tax := TaxRate x cost;
total = Cost + TaxRate
(* 'Outputt the total' *)
Write( total );
ENDMegmondaná valaki, hogy mik a hibák és miért azok?
Válaszotok előre is köszönöm!
Dathomir -
tpismylife
csendes tag
Hát elég hosszan van levezetve de tudd be annak, hogy nincs egy éve hogy programozok.
program kordi;
uses crt;
var
u,v,r,fp,ap,k,x:integer;
x1,x2:real;procedure szamol;
var
a,b,c:integer;
begin
{fp az eredeti kepletben v}
a:=1;
b:=-2*u;
c:=sqr(u)+sqr(fp)-(2*fp*v)+sqr(v)-sqr(r) ;
x1:=(-b-sqrt(sqr(b)-4*a*c))/(2*a);
x2:=(-b+sqrt(sqr(b)-4*a*c))/(2*a);
end;
function egeszre(szam:real):integer;
var
i:integer;
begin
i:=0;
while i<szam do
inc(i);
egeszre:=i-1;
end;
begin
clrscr;
write('K‚rem az u-t: ');
readln(u);
write('K‚rem a v-t: ');
readln(v);
write('K‚rem az r-t: ');
readln(r);
fp:=v+r;
ap:=v-r;
k:=0;
repeat
fp:=fp-1;
szamol;
{eldönti hogy egész-e a kapott érték}
if x1=round(x1) then
begin
while x1<>x2-1 do
begin
inc(k);
x1:=x1+1;
end;
end
else
begin
x:=egeszre(x1);
while x<>egeszre(x2) do
begin
inc(k);
x:=x+1;
end;
end;
until fp = ap+1;
writeln;
writeln('A kordin ta pontok sz ma: ',k);
readln;
end. -
cucka
addikt
válasz
tpismylife #2271 üzenetére
Valamit nagyon nem értek.. arról volt szó, hogy egy adott körön belül található koordináta rácspontokat kell megszámolni.
Amit te leírtál, az egy ciklus v-r és v+r között. Ha v és r egész szám, akkor ciklus nélkül is tudhatod, hogy 2r+1 koordináta pont lesz. Ha v és r nem feltétlenül egész szám, akkor meg kiváncsi vagyok, milyen ciklust írtál, ami végig megy egy valós számokból álló intervallumon..A belső pontokat legegyszerűbben úgy lehet megszámolni, hogy mondjuk megnézed az összes pontot a (u-r, v-r) és (u+r, v+r) pontok által meghatározott téglalapból, amelyekre igaz, hogy távolságuk az (u,v) ponttól kisebb, mint r. Egyszerűen megoldható dupla ciklussal, de ha unatkozol, haladhatsz csigavonalban is egy tetszőlegesen megválasztott pontból (jellemzően olyanból, ami közel van a kör középpontjához)
mod: de lehet, hogy csak félreértettelek, kiváncsi vagyok a megoldásra
-
tpismylife
csendes tag
Szóval középpont (u,v) és súgár (r) az r+v megadja a kör legfölső pontját
ezt repeat ciklúsba tettem és mindig eggyel csökkentettem míg el éri az alsópontot (v-r)
(ez a kilépésifeltétel is). A lényeg pedig a megoldó képlet a körív és az (r+v)-1 metszés pontja innen pedig 'csak' meg kelllet számolni. Szerintem nagyon érdekes. De minden progiban van valami amitől érdekes, szerintem.
De nagyon kiváncsi vagyok a te megoldásodra is ha vázolnád legalább az algoritmust az jo lenne. -
cucka
addikt
válasz
tpismylife #2269 üzenetére
Milyen módszerrel oldottad meg a feladatot? Egyszerű dupla ciklussal nem túl nehéz, de nincs para, mert nagyon sok diák amúgy is totál kezdő lesz és az egyeteme általában megtanítják azt, amit vizsgán kérnek.
A maxint arra jó, hogy kiderítsd, hány byte-on van ábrázolva egy int, bináris adatok feldolgozásához esetleg jó lehet, de valószínüleg soha nem fogod használni..
-
tpismylife
csendes tag
Ha már ilyen penge mindenki megmondaná nekem valaki azt, hogy egy progi amely bekér
"x","y" középpontu "r" sugarú kör érkékeit és megmondja a körönbelül lévő kordinátapontok számát és értékeit milyen nehézségü. Csináltam egy ilyet és kiváncsi vagyok
van-e esélyem az egyetemen. Ja és ha valaki tud mutathatna nekem egy mintát a "maxint" használatára. Köszi. -
Lortech
addikt
válasz
Gyomman #2264 üzenetére
Szóval több bibi is van.
Ha tömböt paraméterként adsz át és ugyanolyan indexekkel akarod használni (pl itt 1-es kezdőindextől), akkor típusként definiálnod kell a tömböt.pl type
tombt = array[1..10] of integer;
var
szam: tombt;A procedúrák formális paraméterlistájában is így kell szerepeljen. Az első procban rossz a csere, fel van cserélbe a közbe és a szam[i].
-
Gyomman
aktív tag
Hello!
Megint visszatértem a jó öreg TP-hez, és máris egy gondba ütköztem. Az üzi végén lévő linkkel le lehet tölteni a forrásfájlt. Annyi lenne a baj, h rendezési módszereket gyakoroltam (illetve megvallom, uccsót inkább bemásoltam, majd azt holnap tisztázom magamban
), a program lényege, h beütünk 10 számot 1-256 között, és azokat a prgoram rendezi, menüből kiválasztható, h melyik módszerrel. Nos a program jól rendez, viszont mind3 módszernél az első beütött szám a 16832 értéket veszi fel, nem tudom hogy miért. Ha vkinek van ötlete, szívesen veszem.
Előre is köszönöm az észrevételeket.
-
nickwearby
tag
"az aminosavasnál nem maga a feladat, hanem az egész megértése volt a nehéz, az vitt el rengeteg időt. megoldása nem volt olyan bonyolult, csak addig eljutni...
és pont ezek miatt sztem az eddigi legnehezebb érettségi volt"Igen ,a négyes feladatnál jó ideig gondolkodtam, hogy most hogy kell értelmezni ezt a megoldást, aztán beugrott,
de az 5. 6. az még komplikáltabb.. -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2259 üzenetére
az aminosavasnál nem maga a feladat, hanem az egész megértése volt a nehéz, az vitt el rengeteg időt. megoldása nem volt olyan bonyolult, csak addig eljutni...
és pont ezek miatt sztem az eddigi legnehezebb érettségi volt. -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2259 üzenetére
itt már megírtam én is, más is. de akkor idézem:
erősen az a gyanum, h el lett írva a kulcs.
így nem ad jó megoldást, míg ha a melymeccset átírod melyfordulo -ra, akkor igen.
ilyen állapotban folyamatosan "nem verték meg" az eredmény, mivel 0 -nál egyik fordulo sem kisebb, if mindig hamis lesz, sose lép bele..pontosítva a 2. if -nél kell átírni, akkor jó lesz.
-
nickwearby
tag
Igazad van ,
teljesen rossz, amit írtam.Manuálisan megkeresetem a megoldást a txt fájlban,
és nem stimmelt.Viszont az egyikre még az eredeti megoldás sem adott jó választ
Az Erosek csapatnévre a 12. forduló lenne a megoldás, erre azt írja ki, hogy veretlen maradt....
És nem értem, hogy mi nem stimmel benne, mikor hivatalos megoldás.
Ehhez képest az aminosavas feladat sétagalopp. -
jasszer
őstag
válasz
Lortech #2232 üzenetére
"3, ezzel még nem találkoztam, nem látom különösebb értelmét. Nem véletlenül túl hosszú a fájlnév, és csak félreértelmezted az okát a problémának? (8+3 a max hossz DOS-nál, ezen hossz felett csak úgy lehet hivatkozni, hogy [fájlnév első 6 karaktere][~][sorszám][.kiterjesztés]. Más nem jut eszembe, tesztelni most nem tudom."
Igazad lett, épp a "_" karakterrel nőtt 9 karakterre a filenév hossza, mikor kivettem már értelemszerűen be tudta olvasni. Nincs esetleg vmi olyan unit, v windows-os pascal, ami tudna kezelni hosszabb fileneveket? Sajnos a sorszám nem jellemzi egyértelműen azt a file-t, amit be akarok olvasni...
-
D@ve89
tag
Sziasztok! Egyszerű lenne a kérdésem: hogyan lehet véletlenszerűen betűket generálni A-tól Z-ig? Én csak egy megoldást tudtam kiagyalni, mégpedig hogy minden betűnek megfeleltetek egy számot, és amelyik számot kidobja, az a betű lesz. Csak ezt így elég sok bepötyögni, van erre esetleg valami egyszerűbb módszer?
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2250 üzenetére
a te megoldasod akkor lenne jo, ha forrasfajlban sorba lennenek rendezve a merkozesek a fordulok szerint. viszont akkor a ciklus rogton veget erhetne, ha megtalalt egy meccset. amint latod nincsenek sorbarendezve, ezert a te programod gyakorlatilag egy veletlen meccset fog kidobni (ahol teljesulnek azok a feltetelek)
szerintem gondolkozz kicsit el rajta. az aktualisan legjobb meccsrol mindig ket dolgot kell megjegyezned, azt hogy melyik meccs az (hanyadik a tombben), es hogy hanyadik forduloban volt (es ezt kell a tobbi jelolttel osszehasonlitani). -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2250 üzenetére
ezt sztem értettük.
a programod viszont továbbra se.mod: ok, próbálom elmondani mit akarok, mit látok a kódodban:
van egy felesleges x változód, ami amúgy nem kellene(mert használhatsz i -t is).
inicializálsz egy melymeccs változót 50el (miért pont 50?).
futtatod a ciklust 1..112 ig
ha a meccs egyezik a csapattal, és ki is kaptak, akkor
lényegében az ciklusváltozót(1..112) hasonlítod az 50el első körben.namármost:
1, ha az első kikapás 50 után van, akkor már meghalt. (miért ne lehetne?)
2, ha 50 előtt, akkor átírod a melymeccset az i(1..112[lényegében csak 50]) -re
3, soha többet nem fog módosulni ez, mert i nő, mindig nagyobb lesz, mint a melymeccs..ez azt eredményezi, h ha az első kikapás 50. sor előtt van, akkor az lesz szted az 1. olyan forduló, ahol kikaptak(ez hülyeséd, pont Te írtad, h miért: összevissza vannak a fordulók). ha 50 után, akkor pedig úgy veszed, mintha ki se kaptak volna..
ezzel szemben az eredeti megoldás a fordulókat vizsgálja, végigmenve az egész(!) 112 soron, és a _forduló_ kisebb, mint az eltárolt forduló, akkor azt átírja. így kapod meg a legkisebb sorszámú fordulót, amit a feladat is kért.
ennél sokkal világosabban nem tudom leírni, ha ebből se érted, akkor majd más elmondja.
ill ha ez nagyon rossz, akkor kérnék legalább egy ilyen szintű magyarázatot, h miért.
-
nickwearby
tag
Azt, hogy keresse meg azt a csapatot, aminek a nevét az egyik előző feladatban bekértünk a felhasználótól,
pontosabban azokat a mérkőzéseket, amikor ez a csapat házigazda volt((( meccs[i].hazai)))),aztán ezek közül a mérkőzések közül azokat, amikor nem nyertek((((meccs[i].hgol<meccs[i].vgol))),
ezekből válassza ki az első fordulót, amikor megverték őket.
És akkor egy részlet abból a forrásfájlból, amit ehhez fel kellett használni:
112
14 1 2 0 2 Agarak Ovatosak
5 4 0 1 0 Erosek Agarak
4 0 2 0 2 Ijedtek Hevesek
8 1 1 0 0 Ijedtek Nyulak
8 3 2 3 1 Lelkesek Bogarak
13 0 1 0 1 Fineszesek Csikosak
2 1 0 0 0 Pechesek Csikosak
1 4 0 2 0 Csikosak Kedvesek
9 2 0 0 0 Nyulak Lelkesek
6 0 2 0 0 Ovatosak Nyulak
8 1 2 1 0 Gyoztesek Jelmezesek
8 1 2 1 2 Ovatosak PechesekAz eredeti fájl egy 112+1 soros szöveg,
az első számjegy jelenti a forduló sorszámát (vagyis, hogy pl. az első sorban leírt meccs eredmény a 14. fordulóban született.)112 sor van, ez 112 meccs,
de csak 14 forduló volt!!!
És valami fura okból kifolyólag a meccsek nem forduló szerint vannak sorrendben (effektíve semmi sorrend nincs).Remélem megvilágítottam most azt,
ami megzavart pár embert. -
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2246 üzenetére
megneztem a feladatot. szerintem az a mintamegoldas jo, csak abban a belso ifben melymeccs helyett melyfordulonak kellene lenni (es igy logikus is, hiszen a mostani verzioban meccset forduloval hasonlitasz ossze...)
a te megoldasod szerintem nem jo. amit csinal: megtalalja az elso olyan meccset a tombben, hogy teljesulnek a feladatban foglaltak, ezt az indexet elteszed es tovabb mesz, de soha tobbe nem lesz kisebb indexed (mert a for ciklusod felfele szamol). igy aztan az elso ilyan meccset kapod eredmenykepp ami megfelel, viszont semmit se tudsz rola, hogy milyen forduloban volt jatszvamaskor legyszives ne a kepfeltoltest hasznald, mert kulfoldrol gyakorlatilag hasznalhatatlan. van sok mas jo kepfeltolto
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2245 üzenetére
én tegnap megkerestem ezt az érettségit, megnéztem a feladatot és a kódot is. ez alapján mondom amit mondok..
de tényleg írd már le, h a Te kódodban pontosan mit is akarsz, mert továbbra is úgy gondolom, h semmi értelme.
-
nickwearby
tag
Sziasztok!
Bocsánat, rossz linket adtam meg,
Lortech figyelmeztetett rá
azon az oldalon az utolsó feladatsorokként a májusiak szerepeltek,
amiről beszéltünk, az viszont a 2007 októberi feladat volt.Itt vannak a helyes linkek: feladatleírás és a zippelt fájlok = források és a megoldás , most már a om honlapjáról.
Most már tényleg benne van a focis feladatsor.
-
bbazsy
őstag
továbbá az x változó teljesen felesleges
Gyuri16:
1, ilyet nem csinálok, h hasraütök és megadok egy számot. oké, h rögzített az input, de így sztem nem lehet tanítani programozni. max+1, 255, akármi jellegzetes, de nem 21.
2, ha igazam van, akkor nem írjuk el az OM által kiadott kulcsot. de legalább bekommentetózzük.. -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2242 üzenetére
vagy Te, vagy én nem érzem a feladat lényegét..
én változatom:
a melymeccs azt tárolja, h hányadik sorban van a meccs.
a Tiédet lényegében nem értem, h mit is akarsz.
114 vagy mennyi sor van (így emlékezetből), Te 50es kezdőértéket adsz. ha a keresett meccs az 50. sor után van, akkor már nem jó, ill azt se vizsgálod, h mikor kapott ki _először_, csak a legelső előfordulási helyet nézed. ez ettől még lehet az utolsó fordulóban, de a legelső sorban..elnézést ha rossz, este átnézem a postom meg a Tiéd, most így hirtelen futtában erre jutottam.
de egy jó ötlet lenne, ha megírnád, h miért azt írtad át, amit. mert sztem a felette postolt hsz -emben ott a jó megoldás, és vagy az, v a Tiéd rossz. -
nickwearby
tag
válasz
Lortech #2241 üzenetére
Nagyon szívesen.
Innen töltöttem le a forrásfájlokat és a feladatsort is.Érettségi feladatsorok - emelt szint,
És a legutolsó, 2007 májusi.Közvetlen linkek:
A feladatsor pdfben
A forrásfájlok
és a megoldás zippelveKösz szépen, hogy időt szánsz rá.
-
Lortech
addikt
válasz
nickwearby #2240 üzenetére
Ha elküldöd a teljes eredeti kódot, akkor megnézem.
-
nickwearby
tag
Kösz, hogy ránéztetek
Ma tisztább fejjel átgondoltam, és átírtam a kódot,
erre,
lefordította és futtatta a program rendesen és ugyanazt a megoldást adta (jót).Mondjuk még mindig nem értem az originál megfogalmazást,...
De a programban már egy másik helyen szintén átírtam, mert olyan műveletet használ megoldásként, hogy 20 percig néztem a sort és nem tudtam felfogni, mit akar vele.Na, szóval megoldottam másképp , minden jó, hajó a vége
-
Lortech
addikt
Nem folynék bele, nincs most időm átolvasni, csak annyi megjegyzés, hogy a TP 7.0 nullával inicializálja a szám típusú változókat automatikusan (a képen TP 7.0 van). Erre támaszkodni viszont programozói hiba szerintem.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2235 üzenetére
megneztem en is, maskor lerihatnad azt is, hogy mit csinal a program
szoval: szerintem is el van irva az az if. az hogy jo eredmenyt ir ki eleg hihetetlen szamomra, talan azert mert a pascal nem biztos hogy nullazza a valtozokat, igy aztan lehetett valami a melymeccs valtozoban, es ha eleg nagy szam volt benne akkor a progam bejut a belso if be. egy kis szerencsevel igy akar jo eredmenyt is adhatbbazsy:
azert 21 mert az a 42 fele
en ilyenkor nagysagrendekkel nagyobb szamot szoktam megadni, es beleirni melle kommentbe hogy miert van ott. -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2235 üzenetére
erősen az a gyanum, h el lett írva a kulcs.
így nem ad jó megoldást, míg ha a melymeccset átírod melyfordulo -ra, akkor igen.ilyen állapotban folyamatosan "nem verték meg" az eredmény, mivel 0 -nál egyik fordulo sem kisebb, if mindig hamis lesz, sose lép bele..
de az továbbra se világos, h miért pont 21et kapott kezdetben a melyfordulo, mikor nincs is annyi fordulo. persze ettől még jó, csak kérdés, h miért pont ennyi. miért nem 42?
--okosoktól: pascal ki is nullázza byte deklarálásnál a területet, v csak lefoglalja?
nekem is mintha az elején dobott volna valami eredményt, ezért kérdezem... -
nickwearby
tag
Üdv,
a korábbi érettségik programozási feladatait böngészem,
és a legutóbbiból valami nem világos.belinkelem a képet a feladatrészről:
ez a hatos feladat,
és ez a sor, amit nem értek pontosan:if meccs[i].fordulo<melymeccs then satöbbi...
Itt a melymeccs változó, ami nincs máshol deklarálva a feladatban,
a többi vagy kiderül a részfeladatból, vagy a beolvasott fájlból van,
az egész programot nem akartam ezért beírni.A "meccs[i].fordulo" értéke 1től (ha jól láttam)15ig lehet, mert annyi forduló volt,
a "melymeccs" viszont byte-ként van meghatározva a procedure elején, és nem adtak meg neki külön értéket,
ebből gondolom, hogy az kiindulásképpen nulla.Bizots, hogy az én gondolatmenetemben van valami probléma, mert
a program (nem én írtam, ez az egyik hivatalos megoldás...) lefut és kiadja a jó válaszokat.Valaki meg tudná magyarázni, hogy hogyan kell érteni a kiemelt sort?
Előre is kösz a választ:
Nick -
zvaragabor
senior tag
#2220 - Így sem okés valami az eredményekkel.
#2218 - Igen, tömbben kell megoldani, azt vesszük.Bocsi, hogy most válaszoltam, idáig volt egy pár hét szünet, és nem kellett vele foglalkozni.
-
jasszer
őstag
válasz
Lortech #2232 üzenetére
Köszi, lecsekkolom a helpben az említett függvényeket, meg letesztelem a fájlhosszos problemmát, lehet h az utóbbiban igazad lesz - annyira rég élek már az ablakos rendszerben h el is felejtettem h a DOS nem kezeli az ilyesmit... (aszittem h más ASCII kóddal próbálja keresni, v vmi)
-
Lortech
addikt
válasz
jasszer #2231 üzenetére
1, ilyen tömb indexelő nem lehetséges, copy függvény használatos erre
2, val függvénnyel tudsz stringből numerikus típust csinálni. "Type mismásolás".
3, ezzel még nem találkoztam, nem látom különösebb értelmét. Nem véletlenül túl hosszú a fájlnév, és csak félreértelmezted az okát a problémának? (8+3 a max hossz DOS-nál, ezen hossz felett csak úgy lehet hivatkozni, hogy [fájlnév első 6 karaktere][~][sorszám][.kiterjesztés]. Más nem jut eszembe, tesztelni most nem tudom.
-
jasszer
őstag
Sziasztok,
Egyszerű kérdéseim lesznek: 10 éve nem foglalkoztam Pascallal, de most kellene írnom egy progit, más nyelvet nem ismerek és kicsit elakadtam.
Adott egy fájlból beolvasott sor, amiben vannak betűk és számok. Szeretném beolvasni pl. a harmadik karaktertől a tizenötödikig az összeset, majd ezekkel műveleteket/feltételeket végeztetni. Ezekre emlékszem:
1.)
valtozo:=sor[1]; (ami a sor első karakterét adja meg a valtozo értékének, nekem vmi olyasmi kellene h valtozo:=sor[1-15], ami nem csak az első karater értékét adja neki, hanem az első tizenötöt kapásból)
2.)
Ha a file karaktereit egy stringbe olvasom be, akkor abból h tudok integert csinálni? (=műveleteket végezni vele, anélkül h type mismásolás legyen)
3.)
A file, amit be akarok olvasni ilyen formátumú: fajlneve_datum.log
Az alsóvonást viszont nem akarja megenni a Pascal, hiába adom meg a pontos elérési utat, átnevezés nélkül nem olvassa be az istennek sem...Köszi előre is a válaszokat...
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2221 üzenetére
bocs, tényleg 5 szakirány van, a tanáriktól picit 'messze' vagyunk, azokat nem vettem figyelembe. mire akarsz jönni?
nem tolakodás, 4. félévem végénél járok.ismétlésnek felesleges nekiállni, nem sokat fog érni. vagy megérted félév közben ami ott van, vagy nem.
többiektől bocs az offért, mi meg itt folytathatjuk.
-
Lortech
addikt
Shev7 észrevételén túl további képzavar, hogy a fordítónak semmi köze a futáshoz, ha a fordító hibát talál, akkor nem fordul le és nem fut a program, ha a futás során okozna hibát, az futási hiba, aminek a fordítóhoz nincs köze. Továbbá a readkey paranccsal miért is ne tudna mit kezdeni a fordító? Azért mert függvény, nem muszáj hívó oldalon foglalkozni a visszatérési értékével. Szóval igen tartalmas hozzászólás volt.
-
Lortech
addikt
válasz
nickwearby #2221 üzenetére
A read és readln bufferelt olvasás, utóbbinál entert nyomva (standard inputnál) az input buffer mutatója az új sor elejére mutat, előbbinél pedig az utolsó karakterre, amit beolvasott és még előtte marad az enter, így a következő olvasásra a readln azt látja, hogy nyomtál egy entert és vége. Az utolsó példa pedig nem azért vár lenyomásra a végén, mert a CRT unitot hozzáadtad, hanem mert a readkey másképp működik, az nem a bufferelből olvas.
-
nickwearby
tag
Igen, 8 éve, ez most egy kiegészítő lesz a felvételihez.Gyakorlatilag felvételi, csak fizethettem érte, mint a katonatiszt
Igen, úgy terveztem, hogy vizsga után nekiülök a matek ismétlésnek.
Ööö, hogyhogy a-b szakirány? A kar weboldalán úgy láttam, hogy 5 szakirány van, ebből 2 tanári. Ha nem tolakodás, hányadéves vagy?
-----------------------------------------
És akkor egy lényegi kérdés:
-------
Miért van az, hogy ha egy string változót beolvasok readln() paranccsal,
és ha ugyanazt megpróbálom read() paranccsal,
másképp viselkedik a program /TP7.0/?Konkrétan:
program readln() -al:
Beírom ezt:
program akarmi
var s:string;
begin
write('Írj be egy mondatot:');
readln(s);
writeln('Ezt írtad be:',s);
readln;
end.Ez szabályosan viselkedik: kiírja a kérést, aztán beolvassa és kiírja a beolvasott mondatot.
És utána enter lenyomására lép ki.Program read() -el:
program akarmi
begin
read(s); <------ itt megváltoztattam
readln;
end.Ez viszont azt csinálja, hogy miután beolvasta a változót azaz nyomtam utána egy entert ,
kilép.....Viszont ha beillesztem a crt unitot így:
program akarmi
uses crt;
begin
read(s);
readkey;
end.Na ezen már nyitva marad az ablak (nyilván), és
meg tudom nézni, hogy a prog ugyanazt csinálja, mint az első variáció********
Valaki meg tudná magyarázni, hogy miért ez a különbség
a read() és a readln()
között?
Miért igényli a read() a crt unitot, hogy nyitva maradjon az ablak? -
[HUN]Zolee
őstag
válasz
zvaragabor #2217 üzenetére
Akkor nézd meg így.
/nincs pascalom, csak itt írom meg, ezért lehet hibás/
program osztaly;
uses wincrt;
var vektor:array[1..10] of integer;
aktual,ossz,kor,i,felettidb:byte;
atlag:real;
begin
clrscr;
write('Kérem az aktuális évszámot :');
readln(aktual);
writeln('Kérem a tíz tanuló születési évét:');
for i:=1 to 10 do
readln(vektor[i]);
felettidb:=0;
ossz:=0;
begin
if (aktual-vektor[i]>=18) then felettidb:=felettidb+1;
ossz:=ossz+(aktual-vektor[i]);
end;
atlag:=ossz/10;
write('18 ev felettiek szama: ',felettidb);
writeln('A tanulók átlag életkora: ',atlag);
end. -
cucka
addikt
válasz
zvaragabor #2217 üzenetére
a for i:=1 to 10 ciklus belsejében elindítani egy for i:=1 to 10 ciklust az helyből rossz.
A program lényegi része ennyi. Mi általános iskola nyolcadik osztályában csináltunk ennyire egyszerű feladatokat. Igen, jól látod, egyáltalán nem kell semmilyen tömbben eltárolni a sorozatban beérkező számokat ahhoz, hogy összeadd őket.
begin
readln(szul_evszam);
ossz:=ossz+10;
if (aktual-szul_evszam>18) then inc(felettidb);
end;
write('18 even feluliek: ',felettidb);
write('atlag: ',ossz/10;mod.
még egy javaslat: ha nem szeretnéd magad szivatni a jövőben (amikor nem 13 sor lesz a program), akkor igyekezz normális változóneveket kitalálni. Mindent nevezz el arról, amilyen adat van benne, pl. a vektort ne vektornak hívd, mert az nem mond semmit, helyette lehet a neve eletkorok, az aktualis évszámot hívhatod évszámnak, stb. -
zvaragabor
senior tag
válasz
zvaragabor #2216 üzenetére
Ezt megoldottam. Valamint a felettiek meghatározásánál volt még gond.Ügyküdtem, itt tartok:
program osztaly;
uses wincrt;
aktual,ossz,kor,i,felettidb:byte;
atlag:real;
begin
clrscr;
readln(aktual);
readln(vektor[i]);
felettidb:=0;
atlag:=0;
begin
if (aktual-vektor[i]>=18) then felettidb:=felettidb+1;
ossz:=0;
begin
vektor[kor]:=aktual-vektor[i];
ossz:=ossz+vektor[kor];
end;
end;
atlag:=ossz/10;
write('18 ev felettiek szama: ',felettidb);
writeln('A tanulók átlag életkora: ',atlag);
end.Érdekes eredményeket kapok.
-
zvaragabor
senior tag
válasz
[HUN]Zolee #2215 üzenetére
atlag:=0; sornál ír ki hibát.
-
[HUN]Zolee
őstag
válasz
zvaragabor #2214 üzenetére
Nagyából megcsináltam, de nem biztos hogy hibátlan
. Ha teszel fel konkrét kérdést arra is választ kaphatsz. Üdv.
program osztaly;
uses wincrt;
aktual,i,feletti: integer;
atlag : double;
begin
clrscr;
readln(aktual);
writeln('Kérem a tíz tanuló születési évét: ');
readln(vektor[i]);
feletti:=0;
atlag:=0;
begin
if (aktual-vektor[i]>=18) then (vektor[i]=feletti) feletti:=feletti+1;
atlag:=atlag+vektor[i];
end;
atlag:=atlag/10
writeln("18 ev felettiek szama:",feletti);
writeln("atlageletrko:",atlag:2:0);
end. -
zvaragabor
senior tag
Üdv. Holnapra kellene házit csinálnom. Bekérem az aktuál évszámot, majd tömbbe bekérek 10 tanuló születési évszámát. Ki meg hogy hány 18 fölötti van, és az átlag életkort. Itt tartok:
program osztaly;
uses wincrt;
aktual,i,feletti,atlag:integer;
begin clrscr;
readln(aktual);
writeln('Kérem a tíz tanuló születési évét: ');
readln(vektor[i]);
feletti:=0;
if (aktual-vektor[i]>=18)
then (vektor[i]=feletti);
begin
feletti:=feletti+1;
end;
writeln(feletti);
end.Tudom, elég hiányos, és hibás bőven. Még csak most kezdtük a tömböket. Igazából a változókat nem értem, hogy mikor, mit, miért és mire kell állítanom, ha tömböket kezelek.
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2212 üzenetére
8 éve érettségiztél rendesen, vagy mi az a 8 év?
hiszed azt Te, h ezt fogod tanulni
kösd fel inkább a gatyád matek ügyileg, ha hozzánk jösszszakirányt dönteni meg ráérsz, ha MSczni akarsz. akkor A-B szakirány csak 1.5 év után válik szét
- bár állítólag most áttúrják, még talán pascalozni is fogtok...
ha meg segítség kell, jöhet privátban is akár..
-
nickwearby
tag
Nem én írtam.
Elte IK, programtervező informatikus,
azon belül a nem tanári szakirányok közül fogom valamelyiket kiválasztani (még nem néztem át a tantárgyleírásokat).Azért infó, mert a szakra előírt tárgyak közül csak a matek volt meg.
A kémia/fizika vagy biosz variációkat meg nem akartam 8 év után újra elővenni
Ez adta magát, elvégre ezt fogom (is) tanulni. -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2210 üzenetére
szóbelitől nem kell félni, ott nem nagyon tudnak/fognak szivatni. nálunk jópáran megcsináltuk a 30 pontot
utána hova tovább, h infó a választott?
Te írtál nekem mailt?
-
nickwearby
tag
Ja, az a 2006-os az aminosavakról? Hát igen
khmm...
De végül is valakinek meg a foci az, ami kiüti a biztosítékot
(az volt ősszel a programozásban)Kösz a biztatást,
úgy vagyok vele, hogy legyen meg , és akkor már van esélyem hogy felvesznek (az összes többi pontom maximum, csak kellet még egy tárgy, amiből van érettségim, és az infót találtam kézenfekvőnek).
Ha nagyon szenyó feladatok lesznek, 50%-ra akkor is biztos megcsinálom, utána meg 3 hét alatt a szóbelire fel lehet készülni simán, bár az csak 30 pont a 150ből... De akkor is.Na, megyek vissza tanulni
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2207 üzenetére
emelt szinten nem szivattak még nagyon, csak 1x a kémiás feladattal minket. ott se a prog része volt a nehéz, hanem a szöveg (nézd meg ha még nem láttad
)
jó tanács: amit meg tudsz valósítani függvénnyel, azt meg tudod írni máshogy is(akár globális vált+procedure).
nincs sztem sehol kiírásban, h milyen tagolású kódot kell használnod, szal ilyenen nem szabad fennakadni, megírod egyben (func nélkül), ha nem megy.
(félre ne érts, nem azt mondom, h ez a cél, de vizsgán vagy nagyon tudod a kezelési dolgokat, vagy megírod rondán, de funkcionálisan helyesen. ha meg később bele akarsz mászni rendesen, úgyis megtanulod...)btw adatbázisokra is gyúrj, nálunk azon hasaltak sokan...
-
nickwearby
tag
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2205 üzenetére
hat mi lesz vizsgadon nem tudom, de szerintem ilyenekkel nem nagyon eri meg kinlodni, regi pascalnak vannak hibai, pl hogy nem tud nagy tomboket kezelni, ezekkel lehet trukkozni, megtanit sporolni, de hogy ezzel szivassanak vizsgan nem hiszem.
recordokat tudod hasznalni. attol fugg hogy mit akar toletek a tanar. igazabol nem emlekszem, hogy pascalban kellett volna nekem egy olyan fuggveny ami recordot ad vissza.. sok sikert vizsgahoz, es ha valami nem megy nyugodtan irj ide -
nickwearby
tag
válasz
Gyuri16 #2204 üzenetére
Ok, kösz a választ,
azt hiszem azzal menni fog.Itt az lett volna a léneg, hogy a record és a típusos változók használatát tanuljam+gyakoroljam,
de ezek szerint azt jobb, ha mellőzöm a TP7.0-ban.Akkor ha ezek így nem működnek,
gondolom vizsgán sem kell pont ezeknek a használatára számítanom, ugye?
Erősíts meg benne -
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2203 üzenetére
Error 22: structure too large ez tipikus regipascalos hiba, nem nagyon tudsz vele mit kezdeni (bar lehet majd okosak szolnak valamit).
ha nagyon akarsz recordot visszakapni csinalhatod "var" parameterkent, ugy szerintem mukodnie kellene, probald meg (nekem most ezen a gepen nincs turbo pascalom) -
nickwearby
tag
válasz
Gyuri16 #2202 üzenetére
Hmm... Az a baj, hogy már kiválasztottam a turbo pascal 7.0-át a vizsgámhoz, és utólag már nem változtathatok rajta.
De ha már ezt a verziót is lehetett választani, akkor csak nem adnak fel olyan feladatot, aminek a megoldása nem kompatibilis az egyik programmal...
...
Akkor a record típus használatát függvényen belül TP7.0 alatt felejtsem el?
Vagy azért lehet használni, csak nem így?....
És akadt a következő példában is egy hiba,
Erre írja:" a:array[1..1000] of string; "
Ezt a hibaüzenetet:
"Error 22: structure too large "
A hibaüzenetek helpben azt írja, hogy max. 65520 byte mérete lehet a struktúrált típus.
Ez is olyan , ami a TP0.7ben nem fog működni?
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2201 üzenetére
ha jol emlekszem klasszikus turbo pascal nem szerette, ha egy fuggvenynek komplex valtozot kell visszaadnia (tomb, record). nem fog menni. free pascal es delphi valoszinuleg tudja
-
nickwearby
tag
Ok, akkor nem csak linkben.
Ez az:
------------------------------------------------
program record_tipusok;type szemely = record
nev: string;
szul_ev:integer;
end;var a:array [1..5] of szemely;
i,jelen:integer;function beolvas:szemely;
var x:szemely;
begin
write('Nev: ');
readln(x.nev);
write('Szuletesi ev: ');
readln(x.szul_ev);
beolvas:=x;
end;begin
for i:=1 to 5 do
begin
writeln('Kerem az ',i,'. szemely adatait...');
a[i]:=beolvas;
end;
write('Milyen evet irunk most? (pl.2004) :');
readln(jelen);
for i:=1 to 5 do
writeln(a[i].nev,' ',jelen-a[i].szul_ev,' eves.');
end.-----------------------------------
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS ProArt GeForce RTX 4080 SUPER OC 16GB - Garancia 2027.10.03
- iPhone 15Pro 128 GB titánkék 92% akku
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2540M I 4GB I 250GB I DVDRW I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 160GB I DVDRW I 14,1" WXGA I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2045, 95% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest