- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 965 - csúcs
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
g4dg3t
senior tag
válasz
Clairvoyance #2094 üzenetére
Ketfele textmode van: 80x25 es 40x25
Ha DOS alatt hasznalnad a progit, akkor egy megszakitas hivasaval valthatnal a modok kozt. Win alatt meg se probald
Egyetlen lehetoseged, h a konzol ablak tulajdonsagait allitod be ugy ahogy neked megfelel. -
Gyuri16
senior tag
válasz
Clairvoyance #2097 üzenetére
szerintem nem lehet. pascalban textmodod el lehet ugy kepzelni mint egy ketdimenzios tomb, ahol minden elemnek van egy karakter es egy szin tulajdonsaga. egy ilyen elemben lehet betu, ami fix akkora es kesz.
szvsz ne nagyon akarj csili vili programokat irni pascalban. termeszetesen egy bizonyos foku dizajnt kivan a program. ha pedig valami komolyabbat irsz erdemes lenne modernebb nyelvben gondolkodni (delphi) -
Clairvoyance
csendes tag
válasz
RoyalFlush #2096 üzenetére
Annyira nem fontos, csak szebben nézne ki a program... tudsz rá megoldást?
Ui.: tudom, h grafikusba sokkal szebb egy program, viszont nem akarnám teljes képernyőssé tenni a progimat, grafikus mód meg tudtommal így müxik -
RoyalFlush
őstag
válasz
Clairvoyance #2094 üzenetére
Miért szeretnéd megváltoztatni ?
-
Clairvoyance
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy nem grafikus módban meg lehet-e változtatni a betűméretet (úgy tudom sajnos, hogy nem), és ha (esetleg mégis) igen, hogyan? -
Gyomman
aktív tag
válasz
Gyomman #2092 üzenetére
NA megvan!
Viszont még azt vki megsúghatná, vajon zenét hogy lehet írni pascalban? Mármint tudom a kódot hozzá m eg mindenl, viszont ha tudom egy dallam kottáját, szal tudom a hangokat, azt vajon hogyan lehet pascalba beleprogramozni? (azaz egy-egy hang hány herz értéket jelöl?) -
Gyomman
aktív tag
válasz
Gyuri16 #2089 üzenetére
Alapból úgy van megcsináva, h az első hozzászólás van felül.. ezért válaszol folyton mindenki
Am annyi lenne, h nagyon hülye vok, mert nme találok TP7-et neten, pedog kerestem (borland, meg ien oan letöltő oldalak). Vki egy URL-t beszúrna? Előre is köszönöm! (addig is keresgélek) -
Hequila
őstag
Igazából kérésem nem ide illik, mert én nem elakadtam, hanem hozzá sem tudok kezdeni (és igazán nem is akarok...
)
Szóval a következő lenne a helyzet: felnőttképzésre járok, ami programozást is tartalmaz. Ám arra bejárni elég ritkán szoktam (nem tartozik szorosan a szakképzéshez, vizsga sincs belőle). Lenne egy féléves beadandó feladat, amit elmondani igen egyszerű, megvalósítani talán kicsit bonyolultabb.
Szóval kellene csinálni egy analóg órát, aminek vannak mutatói (óra, perc, másodperc) meg egy számlapja. Ennyi lenne a feladat, és az a kikötés, hogy Pascalban íródjon.
Mivel én a nevem kiíratásán kívül mást igazán nem tudok Pascalban megvalósítani, így megkérnék esetleg valakit, hogy ha unatkozik, és örömét leli az effajta dolgokban, megcsinálná nekem?
Nem tudom, hogy számít-e, de free pascalban kellene (bár szerintem a forrás szempontjából ez lényegtelen). -
Gyuri16
senior tag
válasz
benyeibenjam #2088 üzenetére
egy 4 eves kerdesre valaszoltal, azota meg lett vitatva...
szamolni kellene mar, hogy hanyan valaszoltak gabennak... -
Panther45
csendes tag
Köszönöm szépen ! holnap elválik ez h jó lesz e
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Panther45 #2085 üzenetére
attol meg hogy elmelet leirhattal volna programba, kiprobalni, leptetni, hatha rajossz a hibara..
szoval gondolom van egy tombod szamokkal, es ez a program a legnagyobb illetve legkisebb elemet keresne meg neked (az indexet es a konkret szamerteket is.
ha igy van akkor a hiba szerintem az elso if-ben van, ugye oda akkor jutsz ha talalsz kisebb elemet mint amit idaig talaltal, tehat elteszed a min-be (idaig jo) aztan ugyanezt elteszed a maxba (ez a hiba..), itt az indexet kellene eltenned a minindexbe: MinIndex:=i;
remelem ez volt az amire gondoltal
kozben eszre vettem masik hibat:
for ciklus helyesen igy van:
for i:={kezdoertek} to {vegertek} do
szoval te kihagytad a vegerteket, helyesen igy lesz:
for i:=2 to n do
(aztan meg az utolso end utan nem kellene pont, ha mar csak programreszletet irtal, mert az a for ciklus beginjehez tartozik..)amugy egy megjegyzes: szerintem felesleges a konkret ertekes is megjegyezni, hisz az ott van a tombben, eleg csak az indexeket eltarolni, es a vegen megtudod a legnagyobbat igy: A[MaxIndex] es ugyanigy a legkisebbet
-
Panther45
csendes tag
Sziasztok! egy apró kérésem lenne most
A[n]
Min:=A[i]; Minindex:=1;
Max:=A[i]; Maxindex:=1;
For i:=2 to do Begin
If A[i]< min then begin
Min:=A[i];
Max:=A[i];
End;
If A[i]> max then Begin
Max:=A[i];
Maxindex:=i;
End;
End.na,,, csak annyit szeretnék mivel ebből felelek majd és nem jól van leirva vmi benne... segitenétek h mi az ami rosz benne?
és még annyit h nem tom h ez a Min Vagy a Max kiválasztás ? :S köszönöm előre is ! Jah ez csak elmélet szal nem kell a program uses crt... stb
köszi sziasztok!!!
-
Lortech
addikt
válasz
MIFtIli #2079 üzenetére
Pont annyiszor írja ki a számot, amennyiszer mondtad neki.
Teljesen értelmetlen a rendezés ciklusába beletenni a kiíratást, mivel a ciklus futása közben még nem alakult ki a rendezett sorrend, továbbá mivel a külső és belső ciklusban is kiiratsz valamit, n-1*n-1 kiiratás van. Mit szeretnél kiíratni?Ha a rendezett tömböt, kellene egy új for ciklus a meglévő kettő alá külön, és végigmenve a tömbelemeken 1..n, kiiratni őket.
-
MIFtIli
aktív tag
heló!
egy egszerű tömbrendezés de vmiért nem működik. többször írja ki a számot mint kéne.program tombrendezes;
uses crt;
var
i,y,j,n : integer;
x:array[1..10] of integer;
begin
n:=10;
clrscr;
randomize;
begin
for i:=1 to n do
x[i]:=random(10)+1;
end;for i:=1 to n-1 do
begin
for j:=i+1 to n do
if (x[i]>x[j]) then
begin
y:=x[i];
x[i]:=x[j];
x[j]:=y;
write(x[j],',');
end;
write(x[i],',');
end;
readkey;
end. -
Lortech
addikt
válasz
Gabor90 #2076 üzenetére
Leírtam, hogy miért nincs értelme az if a < b-nek.
Az algoritmus bemenete a és b, kimenete a két szám legkisebb közös többszöröse.
A megoldás elve az, hogy a ciklus minden iterációjában növeli a-t vagy b-t rendre a vagy b eredeti értékével (melyet kezdetben eltárolunk c és d változóban) aszerint, hogy melyik a nagyobb, amíg nem egyenlők. Ha egyenlők, akkor megvan az eredmény: a = b.
Pl:
a=10 és b=15 esetén
c=a=10, d=b=151. a=10 kisebb mint b=15, ezért a=10+c=20
2. b=15 kisebb mint a=20, ezért b=15+d=30
3. a=20 kisebb mint b=30, ezért a=20+c=30
4. a = b = 30, ezért az eredmény is ez.Az most teljesen mindegy, hogy az a-t és b-t rögzíted le, és c-t és d-t növeled a-val vagy b-vel, vagy pedig fordítva.
Te az a és b eredeti értékét hasonlítottad, nem pedig a megnövelt értéket. Ezt abból lehet legkönnyebben látni, hogy a-nak és b-nek egyszer volt érték adva, amikor billentyűzetről beolvastad az inputot. Tehát a fenti példa szerint te mindig azt vizsgáltad, hogy 10 kisebb-e mint 15.
-
Gabor90
csendes tag
válasz
Lortech #2075 üzenetére
Hát eddig is sejtettem, hogy nem leszek én programozó, de most már...
Az if a<b-nek miért nincs értelme? A bekért két szám alapján dönti el, hogy a c vagy a d-vel végezze el a műveletet. A c és a d viszonyát hogy vizsgálja, azt nem értem, hiszen vmi értéket kéne adni neki.
-
Lortech
addikt
válasz
Gabor90 #2074 üzenetére
Gondolkozz.
Ezt a picinyke algoritmust próbáld megérteni először, ha nem megy sehogysem, akkor leírom én végső esetben. Aztán jöhet az implementáció.
Jól mondtad, ha a = 0 és b = 0 akkor a = b, és nem fog belelépni a ciklusba sohasem, akkor minek egyáltalán? Ez így nyilván nem jó.
Az if a<b -nek sincs értelme, mivel a és b egyszer kap csak értéket, beolvasáskor, ha értenéd az algoritmust, akkor látnád. Nem a bekért két szám relációját kell vizsgálni, hanem c és d viszonyát. Így az else ág teljesül(ne) mindig (ha belépne egyáltalán a whileba a vezérlés), és mivel c-t iratod ki a végén, ami egyszer sem kapott még értéket futás során, ezért marad 0.
-
Gabor90
csendes tag
Az lkkt-t most így próbáltam:
readln(a);
readln(b);
while c<>d do
if a<b
then c:=a+a
else d:=b+b;
writeln(c);csak így meg gondolom az elején a c meg a d értéke is 0 ezért 0át ir ki
De azért még próbálkozom -
Rover623
félisten
válasz
Lortech #2072 üzenetére
illetve tp 7.0-tól 0-k, így az eredmény is 0
Hmmm...ezen sokat gondolkoztam, miért pont 0-át terveztek "inicializálatlan" változónak...
A saját runtime rendszeremben (sok minden más mellett) át is írtam 0xFF-re, mert az sokkal hamarabb kibukik egy progiban ill. több galibát okoz.
Ez tutira rászoktatja az embert a kezdeti értékadásra...mindig jó megejteni..."rendes" programozó nem feltételez semmit egy addig nem használt változóról... -
Gabor90
csendes tag
válasz
Lortech #2070 üzenetére
Ha while x<>y -t irok akkor pedig minden számra 0át ír, pedig papíron levezettem és az alapján működnie kéne.
A bináris átalakítónál a mod elé betettem hogy while a=0 do, de igy is csak egyet ir ki, próbáltam begin end közé tenni de ugy se jó.
Azért köszönöm a segítséget
-
Lortech
addikt
Sokféleképpen megoldható.
Pl: -sorokban tárolod el a szavakat, 1 sor 1 szó. Readln-nal olvasol, amíg eléred a keresett szót, jegyzed mindig, hogy hanyadik sorban jársz. A másik fájlban meg elmész addig a sorig (annyi readln olvasás) ameddig a másik nyelvi fájlban is elmentél.-tipizált fájllal: csinálsz egy rekord típust két adatmezővel (angol: string, magyar: string), és 1 fájlba írod a szavak mindkét megfelelőjét reprezentáló rekordot. Ellenőrzésnél pedig egy fenti rekord típusú változóba olvasol be a fájlból a találatig.
-
Gabor90
csendes tag
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Meg kell csinálni az lkkt-t és egy bináris átalakítót.
Az lkkt -t ez alapján az algoritmus alapján próbáltam megcsinálni, de valami nem egészen stimmel.most így állok:
readln(x);
readln(Y);
x:=m;
y:=n;
while x=y do
if x<y
then x:=x+m
else y:=y+n;
writeln(x);de így nem számol ki semmit, mi a hiba?
A bináris átalakítónál pedig ott vagyok hogy:
readln(a)
b:=a mod 2;
a:=a div 2;
writeln(b);de így csak EGY 0át vagy 1est ír ki, és valahogy még visszafele kéne kiiratni
Előre is köszönöm a segítséget. -
D@ve89
tag
Hi! Szeretnék egy olyan programot írni, ami egyfajta angol-magyar szótárként működik. Tehát lenne egy olyan része, ami bekéri egy szó angol és magyar megfelelőjét, eltárolja egy angol.txt és egy magyar.txt-ben, és lenne egy olyan része, ahol lehetne tesztelni a bevitt adatok alapján a tudásom: tehát kiír mondjuk egy angol szót, nekem be kell írni a jelentését, és megnézi, hogy jó-e.
Namost addig okés, hogy létrehozom a két txt-t, el is tudom bennük tárolni a bekért szavakat.
Azt nem tudom csak, hogy ha a tudástesztelőnél kiír egy szót, akkor annak a megfelelőjét hogy keressem meg a másik txt-ben. Tehát: amit kiír, legyen mondjuk a 20. szó a fájlban, és akkor a másik txt-ben meg kellene keresnie a 20. szót. Szóval azt nem tudom, hogy lehet egy szóról megállapítani, hogy hanyadik helyen áll a fáljban, és hogy lehet egy fájlban keresni ezen elv alapján. -
Gyuri16
senior tag
válasz
lendern #2062 üzenetére
ha az a kerdes, hogy miert csak egy "ha"t ir ki, akkor azert mert mindig ugyan oda iratod (gotoxy) probald meg gotoxy nelkul, vagy ugy, hogy az x koordinatahoz mindig hozzaadsz a b valtozodtol fuggoen.
a tobbi kerdesed nem tul egyertelmu.. ha nekiallsz a konkret programoknak es elakadsz, itt biztos kapsz segitseget, de igy, hogy : "hogyan kell miegirni ilyen programot?" az nem megy.
-
Lortech
addikt
válasz
lendern #2061 üzenetére
Lehet.
2062: Hogyhogy mi akad el a repeatnél? Lefut b=0-10-re és kilép a ciklusból.
2063: Mielőtt nekiállsz egy Snake-nek, még gyúrjál egy kicsit szerintem
.
Használd a szerkesztés gombot, mert egy moderátor az orrodra fog koppintani. Idézet az alapelvekből: ha 4 percen belül eszedbe jut még valami a hozzászólásod után, akkor használd a MOD gombot.
-
lendern
csendes tag
Előre kösz a válaszokat...
-
lendern
csendes tag
ha a kukacos játékot meg akarom csinálni, hogy lesz a kanyarodás, ill. kukacnövekedés megoldva?
-
lendern
csendes tag
és még néhány:
miért akad el a gép mindig a repeat-until ciklusnál?pl.:b:=0;
repeat
gotoxy(40,20);
write('há');
b:=b+1;
until b=10; -
lendern
csendes tag
Hi ismét
Újabb problémám:
Lehet e pascal-ban órát csinálni? -
Gyuri16
senior tag
válasz
lendern #2059 üzenetére
readln(a); ha a string;
ilyenkor ha valamilyen szoveget irsz kepernyore es entert nyomsz akkor belekerul az "a" valtozoba.
ezutan tudsz az egyes karakterekre vonatkozni igy a[1] a[2] ...ha ugy akarsz egyes karaktereket beolvasni hogy ne kelljen entert nyomni (azaz amint megnyomod belekeruljon egy valtozoba) akkor nezd meg a readkey-t (+keypressed is jol johet)
-
lendern
csendes tag
Még egy kérdésem van:
hogy tudom azt megoldani, hogy a gép azt a sort, amit írok egybe beolvassa, utána pedig ugyan azt a szöveget karakterenként? -
lendern
csendes tag
Thx
-
lendern
csendes tag
Mit tud az inc? (Tényleg elég kezdő vok)
-
lendern
csendes tag
huh...
Mindkettőtöknek köszönöm
Van még1:
Számokat egymás alá írni a 20.oszlopba 20-ig
Én így próbáltam:
program szamok;
uses crt;
var
i:integer;
begin
i:=0;
repeat
gotoxy(20,1+i);
writeln(i);
until i=19;
readln;
end.Itt az a baj, h. csak a 0-t, és a 19-et írja ki
-
Lortech
addikt
Még mindig 1-től indexeljük pascalban a tömböket.
length [ i ] ? Input [ i ] gondolom.
Végigmész a for cikluson, és minden egyezésnél csinálsz valamit, de elvileg csak az volt a cél, hogy egyet találjon.
program keres;
var
szoveg:string;
i:byte;
beginszoveg:='akarmi ';
readln(szoveg[length(szoveg)]);
while not (szoveg[ i ]=szoveg[(length(szoveg))]) do
inc(i);if i=length(szoveg) then writeln('nem volt benne')
else writeln(benne volt');end.
Bár ezt tan nem kellett volna.
-
lendern
csendes tag
Ahamm...
Tényleg elég kezdő vok ebben a témában, és ebből csak annyit értettem meg, hogy végig kell nézetni a géppel az összes karaktert...Én is vmi ilyesmire gondoltam, csak nem tom, hogy hogy kell leírni...1000thx , ha leírod -
lendern
csendes tag
Hi mindenkinek...Nagyon új vok
Van egy kis problémám...Nem iskolafüggő, csak érdekel a megoldás...
Az lenne a lényege, hogy ha az ember beír egy szöveget, és abban szerepel bárhol egy előre megadott karakter, akkor lépjen a gép tovább.
Előre kösz, ha vki válaszra méltat
... -
Panther45
csendes tag
próbáltam am, ezen elgondolkozok ahogy irtad ! kösz a linket
jó8 nektek !
-
N!tRo
tag
válasz
Panther45 #2043 üzenetére
www.ebookz.hu
itt találsz pár anyagot a programozás elsajátításához.
fogadni mernék, hogy meg se próbáltad még levezetni, hanem csak mondogatod hogy nem megy
fogj már egy papírt kérlek és találd ki hogy ha számítógép lennél, hogy bontanád fel a 3178-at 3000-re 100-ra 70-re meg 8-ra vagy, 3ra, 1re, 7re, 8ra. -
Panther45
csendes tag
igazad van ! azért nem tudom levezetni ezt mert ezt órán beszéltük és nem ez az erősségem ...
vmi linket nem tudsz adni ahonnan lehet tanulni?
mert ami van "programozás alapja " v milyen könyvünk abba csak képletek vannak... szal azzal nem érek sokat! -
Panther45
csendes tag
köszönöm a segitséged! ^^ nitro próbáltam de nem megy... vmi linket nem tudnátok h lenne vmi leirás mert a tanárunk nem nagyon magyarázza ezt nekünk csak elmondja h mit kell, utána meg szarakodunk vele aztán segit picit és ugy jön rá nehezen, vki.. jó most persze nekem kellene rájönni h h kell de a semmiből én se tudom... na m1 kösz azért a segitséget meg ha ir erre vki azt is !
-
atm*RefeeZ
tag
válasz
Panther45 #2035 üzenetére
program szam;
uses crt;
vari i,n;
i:=1;
write('927);valami hasonlót próbálj.a nev:'akarmi'; nem valószínű,hogy működni fog.
a clrscr tényleg a program elejére kellene.
az elején szerintem a var helyett for-t akartál írni for i:=1 to n do begin <utasításblokk (sok pontosvessző végű mizé...)> end; end.valahogy így nézne ki de elég kusza,nem értem teljesen pontosan,hogy mi lenne a programod lényege viszont ha megírod örömmel segít akárki.
javítson ki akárki,ha tévedtem!
-
-
Panther45
csendes tag
kösz igy már tuti menni fog h segitettél Nitro..
-
Panther45
csendes tag
valahogy igy gondoltam de sztem nem jó igy...
program szám;
uses crt;
var i:=1 to n;
write('927');
delay(50);
NEV:'kilencszáhuszonhét';
clrscr;
end;
end.ez igy nem vmi működő verzió sztem...
most kérnék segitséget akkor tőletek... mit irjak v hogy? nem tom már hogy hogy irjam..:S -
Panther45
csendes tag
ez szorgalmi dolog azért szeretném beadni...
jó gondolkozok ezen és leriom ha jutottam vmire... hát elvileg a héten lehet beadni ezt ugy mondta ... -
N!tRo
tag
válasz
Panther45 #2031 üzenetére
Akkor most mellőzzük a pascalt.
Vegyük a Te logikádat. Írj egy számot egy papírra, és írd le az elemi lépéseket, amivel szöveggé alakítod az adott számot. Tehát próbáld meg kitalálni, hogy lehetne megoldani. Amint kitaláltad, le lehet programozni. De most egyelőre a megoldási menettel foglalkozz.
Meddig lehet beadni? -
Panther45
csendes tag
aha.. épp ez a gond, mert 3. os vagyok és nem ez a pascal az erősségem, egy szokásos progit megtudok irni, csak ezt nem :S
én ugy gondoltam h write-ba beriatni ezt h pl hatezer ötszáz stb... és előtte meg az eredeti számot write-al... de sztem igy nem lenne jó mert próbáltam de nem megy... azért kértem a segitéseteket mert 5öst lehet kapni ha leirom és beadom, nekem a 3as jó lennemert nem értem ...
na m1 ugyse tom megirni..
-
-
Panther45
csendes tag
ezt csak le kellene irnom ennyi a lényeg, de ennyit segithetnél lécci, más nem kérek neked nem nehéz de nekem igen, próbáltam de nem volt jó amit készitettem azért szerettem volna h segit vki...
-
Panther45
csendes tag
hmm és mennyi lenne? ^ˇmármint pénzbe ?
-
Panther45
csendes tag
óh.. és ha töltök fel v 200 gigát vmi oldalra v ilyesmi ,esetleg egy meghivó acc
ez jó üzlet lenne , csak ird meg lécci!!!!! bármit megadok érte ezekből !!!!!!!
-
Panther45
csendes tag
Sziasztok! lenne egy nagy kérésem! Csak annyit kellene h T. Pascalba beolvasok egy számot és ki kell iratni betüvel... ezt le tudná vki irni nekem? ha kell adok érte meghivót is vmi oldalra csak segitsetek lécci ! 1000000000000 kösz!!!!!!!!
-
papg79
tag
Na, rájöttem! A dolog így néz ki:
program ciklus;
uses crt;
var
begin
clrscr;
for i:=1 to 20 do
begin
gotoxy(80-i,i);
writeln('@');
end;
readln;
end. -
papg79
tag
Köszi! Megpróbáltam, de sajna így egymás alá írja ki őket. Más ötlet?
-
Sianis
addikt
Az a lényeg, hogy a for ciklusban nemcsak kiíratasz, nem előtte pozícionálsz is.
i,oszlop,sor:integer;
oszlop:=1;
sor:=80;
gotoxy(oszlop,sor); ( talán, nem tudom a bal alsó sarok koordinátáit)
begin
oszlop:=oszlop+1;
sor:=sor-1;
gotoxy(oszlop,sor);
write("@);
end
.
.
.Szóval valami ilyesmi. Régen Pascaloztam, viszont elméletben megoldom neked.
Sianis -
papg79
tag
Sziasztok!
Már megint gondban vagyok.....
A következő feladatot szeretném megoldani:
Írasson ki a képernyőre 20 db '@' karaktert a bal alsó sarokból átlósan felfelé és befelé! Van valakinek valami ötlete? Előre is köszi! -
papg79
tag
[I]Sziasztok!
Nemrég kezdtem a Turbo Pascal-t, de már az elején elakadtam a következő feladattal:
Írassa ki a számokat 1-től 20-ig egymás alá a 40. oszlopba! Én ezt így próbáltam megoldani:program ciklus1;
uses crt;
var
begin
clrscr;
gotoxy(40,1);
writeln(i);
readln;
end.
Ezzel csak az a gond, hogy kiírja a számokat egymás alá szépen 20-ig, viszont nem a 40. oszlopba. Mit rontottam el? Előre is köszi a segítséget!![/I]Erre valaki?
-
papg79
tag
Sziasztok!
Nemrég kezdtem a Turbo Pascal-t, de már az elején elakadtam a következő feladattal:
Írassa ki a számokat 1-től 20-ig egymás alá a 40. oszlopba! Én ezt így próbáltam megoldani:program ciklus1;
uses crt;
var
begin
clrscr;
gotoxy(40,1);
writeln(i);
readln;
end.
Ezzel csak az a gond, hogy kiírja a számokat egymás alá szépen 20-ig, viszont nem a 40. oszlopba. Mit rontottam el? Előre is köszi a segítséget!! -
N!tRo
tag
Azért nem írta ki háromszor a neved, csak egyszer, mert a cikluson belül volt a gotoxy parancs. Tehát mind a három alkalommal odapozícionáltál és mind a háromszor odaírtad, hogy Gábor. Azaz, olyan mintha fognál egy tollat, felírnád egy papírra hogy Gábor, majd ráírnál ugyanoda megint kétszer. Mit fogsz kapni? Egy darab Gábort a papírra (három rétegben
Én annak örülök, hogy nem azzal jöttél, mint kezdő felhasználó, hogy írjuk meg helyetted, hanem egy általad megírt szemantikai hibás progit állítottál elénk.
Ha van még kérdésed, tedd fel bátran. -
papg79
tag
Sziasztok!
Nemrég kezdtem el a Turbo Pascal-t, és a következő rövid programban szeretnék segítséget kérni. Írassa ki a keresztnevét a 20. sorba egymás mellé háromszor! Én így próbáltam:
program nevkiir;
uses crt;
var
i:byte;
begin
clrscr;
for i:=1 to 3 do
begin
gotoxy(10,20);
write('Gábor');
end;
readln;
end.Ezzel csak az a gondom, hogy csak egyszer hajlandó kiírni a nevet. Ha nincs benne a gotoxy akkor sima ügy. Előre is kösz a segítséget!
-
Castin
csendes tag
Tsé!
Bocs, hogy csak most írok... szal kipróbáltam amit írtál és ez egy azaz 1 db betüre müxik is... de nekem egy változóra kéne, egy for ciklusban, valahogy így:
readln(s);
writeln('A szövegben ',length(s),' karakter van.');
for i := 1 to length(s) do
begin
z := copy(s,i,1);
{Ide kellene valamilyen parancs, hogy át és vissza tudjam alakítani a betüket}
end;
A 'z' lenne az a bizonyos változó ami minden körben más... és így kellene minden körben kidobnia az ASCII kódokat betünként. -
Lortech
addikt
válasz
lordjancso #2003 üzenetére
-
lordjancso
senior tag
Xp-vel teljesen jó, úgyhogy most a programozás miatt fentvan az Xp... Na mind1.
Azt mondja meg valaki, hogy miért nem akar exe fájlt csinálni a TP?? Már tiszta ideg vagyok.. Elmentem, lefuttatom a cuccot és csak a pas fájl van, exe nincsen... -
hokuszpk
nagyúr
válasz
lordjancso #1987 üzenetére
szvsz torold a turbo.pif vagy tp.pif allomanyt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W541 - i7-4810MQ I 16GB I 512SSD I K1100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L570 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FULL HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Microsoft Surface Pro 7 Érintős Szétszedhető Laptop Tablet 12,3" -80% i5-1035G4 8/256 Retina
- BESZÁMÍTÁS! ASUS PRIME Z790M i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 TI 12GB Zalman Z1 Plus EVGA 850W
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 144Hz képfrissítés
- Részletre elviheted akár 365 napra Bankmentes , azonnal elérhető Dell GAMER laptop G15 5511
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone Xs Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3537, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest