Hirdetés
- Google Pixel topik
- Elalmásodik a Xiaomi: 100 wattos töltéssel érkezik a 16 Pro Max
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Hamarosan itt az Amazfit T-Rex 3 Pro – fotók, infók az új óráról
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
- Megdöntheti az iPhone 4 rekordját az iPhone 17
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cimbi_88
csendes tag
b14 ha szarúl írod meg neki a programot akkor nem csoda hogy nem megy neki ahúgy egy pár helyej full szar.
-
rOwLeY
őstag
Bárki aki tudja kérem segítsen,fontos lenne!!
-
b14
senior tag
uses crt;
var i, j ,k:integer; s:array [1..100] of string; w:string;
begin
clrscr;
i:=0;
repeat
inc(i);
write('Az '+i+'. érték: ');readln(s[ i ]); {A *-gal lehet megszakítani a bevitelt}
until s[ i ]<>'*';
k:=i;
for i:=1 to k do
for j:=1 to i-1 do
if(s[j] > s[j+1] then { csere }
begin
w := s[j];
s[j] := s[j+1];
s[j+1] := w;
end;
clrscr;
for i:=1 to k do writeln('Sorba rakva az '+i+'érték: '+s[ i ]);
end.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Találtam neked egy kódot is:
procedure rendez;
var i, j: integer;
begin
for i:=1 to meret do
for j:=1 to i-1 do
if(t[j] > t[j+1] then { csere }
begin
w := t[j];
t[j] := t[j+1];
t[j+1] := w;
end;
end;
A rendezés neve buborék rendezés, tehát ami nem megfelelő az jön fel, mint a buborék.Jó kis találmány ez bizony! Ha frodítod a feltételt, akkor fordítva rendez. Nagyon egyszerű! Remélem neked beválik.
-
rOwLeY
őstag
HELP!
Fontos lenne a segítségetek:
Egy olyan progi kell amiben bekérsz tökmind1 mennyi nevet, és ABC sorrendben írja ki őket!
Semmi ötlet nem jut a eszembe!
THX! -
gammar
csendes tag
Hogyan lehetne egy 20-30 szamjegyu szamot definialni, tehat longintnal vmivel jobb kellene
-
Rover623
félisten
Érdekes, csak nekem működik minden rendesen...?
Persze néha felmegy 50%-ra, amikor minden műx...de hát azért van a HT...
A FreePascal nekem is szimpi...csak a baj, hogy a fő project-emet nincs erőm átírni bele, pedig évek óta korlátoz már a TP...
Persze ha te átültetnéd a 143.000 soros kis utility-met...meghálálnám pár rekesz bambival... -
AND1
őstag
Haliho...
Tanulgatom, de hát nem nagyon megyKérdés... holnap kéne írnom suliba progit jegyre de nem tudok magamtól. Van olyan Pascalos aki itt lesz topic (PH!) közelben 10-11 között? Ha nem menne bemásolnám feladatot és ha lenne vki aki segítőkész segíthetne nekem.
hm?
-
AND1
őstag
Ez sem az igazi. Nekem kicsit bonyolult is. Valami más nincs?
-
VladimirR
nagyúr
tp fizetos, abbol imho nem talalsz
freepascal? Bővebben: link -
AND1
őstag
Kérdés emberek:
Hol tudok végre normális Tp-t szeretni ami elindul xp alatt? Mert ahányat szedtem az eddig hibát írt ki indításnál. Most találtam egy Rie Pascal nevü wines tp clone-t, nem is rossz, csak demo és nem enged menteni.
Hmm? -
b14
senior tag
válasz
Panzermeyer #672 üzenetére
Felvettelek.
-
b14
senior tag
válasz
Panzermeyer #670 üzenetére
milyen eljérésok kellenek? msnem van.
-
Panzermeyer
tag
üdv oll, eljárásokban és függvényekben tud valaki segíteni nekem?
ha tud akkor adok icq vagy msn címet is -
jeszi
tag
Olyan Pascal program kéne, melyben szimplex módszer van. Tud valaki segíteni?
(Természetesen a kód kéne)
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
gyuszmok #666 üzenetére
Szia!
2. Folyamatábra (flowchart): Alapelemeit Neumann dolgozta ki. Az egyes szerkezeti elemek között nyilakkal jelöljük a végrehajtási sorrendet.
Folyamatábra alakzatok:
Téglalap: Valamilyen értékadó utasítás, vagy eljárás. (pl k:=15;)
Rombusz, vagy lapos hatszög: Egy, vagy többágú kiválasztás. ( k=15? vagy igaz, hamis kiment pl)
Paralelogramma: Adatáramlás. (Érték bekérése, érték kiírás, writeln, readln)
Kör: Vezérlõ utasítások. (Start, End, ezekből csak egy-egy van program elején, és végén) -
gyuszmok
tag
Folyamatábrához tudtok olyan oldalt linkelni ahonnan normálisan kivehető, hogy milyen jelzés mire való?
-
Lortech
addikt
A változtatás abban van a tiedhez képest, hogy egy logikai segédváltozóval vizsgáltam meg, hogy prím-e, illetve ezzel jeleztem. Ha volt osztója ( ha ''külső for ciklus indexe'' mod ''belső for ciklus indexe''=0), akkor nem prím (volt:=false lett), és ki lett íratva. Egyébként fejlettebb megoldás az, hogy csak a vizsgálandó szám négyzetgyökéig keresi és nézi az osztókat. (szerk: lehet még sokkal tovább is szépítgetni persze, van pár jó ötlet a linken)
Én is csináltam belőle benchmarkot, meg többen is rajtam kívül, csak tudnám merre van...
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
lamadou
senior tag
közben szépítettem a progit:
program prim;
uses crt;
var i,k,s,szam,ig,tol : integer;
begin
clrscr;
writeln('Add meg mettől szeretnéd vizsgálni a számokat!');
readln(tol);
writeln('Add meg meddig szeretn‚d viszgálni a számokat!');
readln(ig);
s:=ig;
for i:=tol to ig do
begin
for k:=2 to i-1 do
begin
if i mod k <s then s:=i mod k;
end;
if s>0 then begin
writeln(i);
szam:=szam+1;
end;
s:=ig;
end;
writeln('Összesen ',szam,' prímet találtam, a választott tartományban.');
readkey;
end.
Így szebb nem? -
lamadou
senior tag
Úgy gondolkodtam, hogy megviszgálom az összes számot 10-ig(vagy amennyit oda írok), hogy mennyi maradékot ad 2-től i-1-ig az összes egésszel osztva. az s változó arra szolgált, hogy az eddigi legkissebb maradékot számolja. Ha az összes osztóval (i-1) végzett, akkor prímszám esetén s nagyobb lesz mint 0. Ha egyenlő nullával akkor nem prím. Amúgy ezt procitesztre is lehet használni. Mondjuk átírod 10000-re a 10-eseket, és leméred mennyi időbe tellett amíg kiszámolta. Amúgy én a te programodat nem igazán értem. Leírnád te is, hogy hogyan gondoltad?
tényleg: nem tudtok valami parancsot amivel időt lehet mérni? Tehát amikor elkezd számolni ''elindítja a stoppert'', amikor végez akkor meg leállítja?
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
Leírnád, hogy hogy gondolkodtál? Nézegetten az előzőt is, de elég nehezen fogom fel. Az s változó szerepét nem nagyon tudom hova tenni. Pl megadsz neki más értéket, és akkor is ugyanaz lesz az eredmény.
Az előzőt amúgy erre javítottam ki, vagyis inkább átírtam:
program prim;
uses crt;
var i,k : integer;
volt:boolean;
begin
clrscr;
for i:=2 to 10 do
begin
volt:= false;
begin
if i mod k =0 then volt:=true;
end;
if volt=false then writeln(i);
end;
readkey;
end.
[Szerkesztve] -
lamadou
senior tag
hello! szerintetek ennek a programnak mit kellene csinálnia?
program prim;
uses crt;
var i,k,s : integer;
begin
clrscr;
s:=10;
for i:=1 to 10 do
begin
begin
if i mod k <s then s:=i mod k;
end;
if s>0 then writeln(i);
end;
readkey;
end.
én úgy gondoltam, hogy kiírja a prímeket 10-ig, de nem. csak az 1, 2, 2-at. Hol a hiba? -
VladimirR
nagyúr
válasz
gyuszmok #650 üzenetére
procedure kiir(mit:string);
begin
writeln('ezt irtad: '+mit);
end;
procedure beolvas(var mibe:string);
begin
write('irjal be valamit: ');
readln(mibe);
end;
s: string;
begin
beolvas(s);
kiir(s);
end.
2:
var tomb:array[1..15] of string;
i: byte;
begin
for i:=1 to 15 do
tomb[i]:='ez a tomb'+i+'. eleme';
for i:=1 to 15 do
writeln tomb[i];
end.
[Szerkesztve] -
gyuszmok
tag
Sziasztok, egy kis segítséget kérnék tanult ph-soktól.
Tuda nekem vki küldeni egy olyan megírt progit amiben procedúrákat vannak.
A másiknak pedig olyannak kellene lennie, ami 15 elemű vektort tartalmaz.
Tudna vki segíteni?
Előre is köszi. -
Vki(x)
csendes tag
Jónapot!
Én egy fiatal programozó vagyok, 13 éves!
Már évek óta programozok Turbo Pascalban, és saját erőmből eljutottam egy bizonyos szintreA grafikus képernyőt gyakorlottan kezelem, tömbök, rekordok használata, típusok, stb. Engem mondanak a szüleim és a haverjaim a ˝Csodálatos elmének,,... Egy korombeli, hozzám hasonló megszállott fiatal programozótanoncot keresek! Már majd' egy éve írom a TFM 1.0-t, ez egy elég bonyolult program, teljes mértékben grafikus, objektumorientált menüvel...
Segítség!
Uranium235@freemail.hu -
b14
senior tag
A 3. hozzászólás ebben a témában.
Ugyan az. -
Blunk
csendes tag
Bocs hogy zavarlak nem tudjátok véletlenül hogy lehet képet beilleszteni grafikus módba,meg hogy lehet sokszínt csinálni
-
DiVaD
senior tag
válasz
EEdem_Dtx #639 üzenetére
Thx!
A Te gondodra megoldás(mármint a bgi):
procedure egavga; external; {$L EGAVGA.OBJ}
procedure goth; external; {$L GOTH.OBJ}
procedure trip; external; {$L TRIP.OBJ}
procedure kilep(fnev: string);
Begin
Writeln('Nem sikerült beépíteni az ',fnev, ' állományt!');
Halt(1);
End;
IF RegisterBGIdriver(@egavga)<0 then kilep('EGAVGA'); {ez a egavga.obj beágyazása}
IF RegisterBGIfont(@goth) <0 then kilep('Goth'); {karakter font beágyazása}
IF RegisterBGIfont(@trip) <0 then kilep('Trip'); {dettó}
BGI-ből OBJ-t a binobj.exe-vel bírsz konvertálni -
-
DiVaD
senior tag
Köszönöm a segítségeteket!
Mostmár csak egy dolog kéne...hogy lehetne belefordítani az EXE-be a grafikai unitot?Mert a progim megy, de csak pascalos gépen...(ott is csak akkor ha a ''c:\TP\BGI''-ben megtalálja az okosságot...
Tud valaki erre megoldást? -
EEdem_Dtx
csendes tag
válasz
[HUN]Zolee #634 üzenetére
Nem kicsit
UP #632 -
b14
senior tag
válasz
[HUN]Zolee #634 üzenetére
-
EEdem_Dtx
csendes tag
Hello.
Ha valaki le tudná írni, v tudna küldeni egy linket, a 'Lovász-Gács' rendezésről, nagyon hálás lennék. -
DiVaD
senior tag
Sziasztok!
Nem rég kezdtem tanulni a pascalt. De már is van egy nagyon nagy gondom...(mivel 2 nap múlva bekell adni a házit)
Az a gondom,hogy nem jön össze grafikus módban Integer változó kiírása...Ez egy sima összeadó program, de grafikus módban kell beadni.
íme:
változók:
XPontok, Ypontok,osszeg,x,y,d,a: Integer;
maga a problem:
OutText(20,30,Xpontok,' ',Ypontok);
Azért kell a graf. mód,mert úgy szebbMeg az egérkurzor is jobban néz ki...
Lehet,hogy volt már ez a gond és elírtátok...akkor sorry, de valahogy már 3 óra szenvedés után nincs kedvem elovlasni 600-700 hozzászólást..
Segítségeteket előre is köszönöm.
[Szerkesztve] -
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
''Error while linking'' hibaüzenetet miért ír? mondtak már olyat hogy lépjek ki majd vissza a pascalba de ez akkor is fennált.
Előre is köszönöm a helpet. -
VladimirR
nagyúr
válasz
[HUN]Zolee #625 üzenetére
ajanlom mindenkinek a figyelmebe Angster Erzsebet turbo Pascal 6.0 'A'..'Z' konyvet
az elejen van egy kis ez, meg az, ciklusok, elagazasok, tipusok, aztan sorra veszi a fobb junitok fuggvenyeit
gyakorlatilag egy leforditott pascal help, de nagyon jol hasznalhato, valahova masoltam is belole a filekezelessel kapcsolatban -
VladimirR
nagyúr
nem, boven nincs benne ez az elso 30 oldalban, de meg 40 oldalasokban is csak a tartalomjegyzek utan
ez nem resze a dolognak, igen keves konyv celja a fuggvenyek bemutatasa, sokkal inkabb helyezi a hangsulyt arra, hogy hogyan kell programozni, s nem arra, hogy ehhez milyen figgvenyek allnak rendelkezesunkre
utobbira utt a sugo, abbol elo lehet turni az ilyeneket (persz a dos-os tp sugolya erre nem a legjobb, mert csak fgv nev alapjan tudsz benne keresni) -
b14
senior tag
válasz
[HUN]Zolee #621 üzenetére
Turbo Pascal.
-
Sihto_
tag
válasz
[HUN]Zolee #618 üzenetére
Jahh bocs nem tudtam, hogy ennyire az elején tartassz - azért ez tényleg minden pasval könyv első 30 oldalában ott van
-
Sihto_
tag
válasz
[HUN]Zolee #616 üzenetére
Elöször átalakítod szöveggé és utánna kiírod a grafius kiiró fügvénnyel
-
[HUN]Zolee
őstag
Hogyan lehet kiírni szám típusú változót grafikus képernyőre?
-
VladimirR
nagyúr
válasz
[HUN]Zolee #613 üzenetére
round?
pl.: q:=round( 220+20*b); -
[HUN]Zolee
őstag
Szeretnék segítséget kérni, mert nem tok rájönni hogy hogy alakítsak egy real típust egész típusúvá. Az int és a (szam) div 1 et valamiért nem szereti, és mindig a S80REAL hibát kapom.
q,w : longint;
x1,y1,a,b: real;
readLn(a);
readLn(b);
x1:=5;
y1:=2*a*x1+b;
q:=(( 220+20*b) div 1);
moveto(550,q);
q:=(( 375+(x1*20)) div 1);
w:=(( 220+(y1*20)) div 1);
linerel(q,w);
mindhárom esetben a 2. vastagított zárójelnél írja a hibát.
[Szerkesztve] -
b14
senior tag
válasz
hummerdikk #611 üzenetére
Pascalt talalsz a freepascal.org-on.
MOD: leirast pedig a prog.hu-on talalsz.
[Szerkesztve] -
hummerdikk
őstag
Sziasztok!
Elszeretnem kezdeni megtanulni a TPt.
Segitenetek? Meg jo lenne ha valaki elkuldene nekem.
Koszonom!
Ui.: Szajbaragosan a kezdetektol -
gLes
őstag
Hát ez nem túl sok információ de mivel TP-ben vagyunk gondolom arra gondol, hogy van egy X méretű String-eket tartalmazó tömb, és ha az összeset megtöltötted, akkor kiírsz egy csillagot és pá...de ez hülyeség...úgyhogy inkább azt kéne, hogy van monnyuk egy 100db Stringből álló tömböd (azé 100 monnyuk mer senkinek sem lesz türelme ennyit beírogatni) és akkor te szépen readln-nal olvasgatod be a tömbbe a cuccost és ha beír egy *-ot az illető akkor kiszállsz...monnyuk nemtom kezel-e ekkora tömböt a TP
A Delphi kezelne, sőt akár dinamikusan is
Szal a beolvasás vhogy így:
var
A: array[1..100] of String;
I: Integer;
S: String;
begin
for I := 1 to 100 do
A[I] := '';
I := 0;
repeat
Inc(I);
readln(A[I]);
until (A[I] = '*') or (I = 100);
end;
Szal vhogy így
[Szerkesztve] -
bakgab
csendes tag
Elakadtam én is - segítsetek, ha kérhetem.
Kéne egy olyan program, ami képes számokat beolvasni - még akkor is, ha a felhasználó gonosz módon betűkkel is próbálkozna.
Szóval jól le kéne kezelni a hibákat, hogy semmivel se lehessen kiakasztani... se túl nagy számokkal se betűkkel... Írjon ki mindig mindent, hogy épp mit rontott el a t. billentyűromboló... -
AND1
őstag
''A Program olvasson be String adatokat egy tömbbe! A beolvasás végét a * karakter jelezz!''
Ez a dolgozat feladatom. Valaki tudna segíteni???? plz... -
VladimirR
nagyúr
válasz
Darth_Revan #599 üzenetére
valami olyasmi kell neked, hogy egy tombbe felveszed a cimleteket (20 000, 10 000, 5 000, 2 000, 1 000, 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5, 2, 1), meg van egy masik tomb, amiben azt szamolod, hogy az adott cimletekbol mennyi kell, aztan bekered a szamot
ezutan van egy hatultesztelo ciklusod, ami azt nezi., hogy a szam mikor lesz nulla (ekkor kilep belole), ezen belul pedig egy eloltesztelo (belepesi feltetel: az input szambol megmaradt resz, nagyobb, mint az aktualis cimlet), ami az adott cimlettel csokkenti az input szamot, es felir egy darabot az aktualis cimlethez
ehhez az kell, hogy van egy valtozod, ami azt mutatja, hogy epp melyik cimletrol van szo (ennek megfeleloen vonsz le a belso ciklusban az input szambol, s ez alapjan irsz fel 1-1 darabot az eppen aktualis cimlethez), ezt a belso cillusbol valo kilepes (vagy bele sem lepes) utan noveled egyel
ha vege a kulso ciklusnak (vagyis kileptel belole), akkor a ket tombnek megfeleloen ki tudod iratni, hogy mely cimletekbol mennyi szukseges -- ha gondolod leirom az algoritmust es programot is szivesen, de inkabb ez alajan probald meg magad elkesziteni
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2113, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest