- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone topik
- Mobil flották
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Piros Arany kiadást kapott a kínai Z Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2259 üzenetére
az aminosavasnál nem maga a feladat, hanem az egész megértése volt a nehéz, az vitt el rengeteg időt. megoldása nem volt olyan bonyolult, csak addig eljutni...
és pont ezek miatt sztem az eddigi legnehezebb érettségi volt. -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2259 üzenetére
itt már megírtam én is, más is. de akkor idézem:
erősen az a gyanum, h el lett írva a kulcs.
így nem ad jó megoldást, míg ha a melymeccset átírod melyfordulo -ra, akkor igen.
ilyen állapotban folyamatosan "nem verték meg" az eredmény, mivel 0 -nál egyik fordulo sem kisebb, if mindig hamis lesz, sose lép bele..pontosítva a 2. if -nél kell átírni, akkor jó lesz.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2250 üzenetére
a te megoldasod akkor lenne jo, ha forrasfajlban sorba lennenek rendezve a merkozesek a fordulok szerint. viszont akkor a ciklus rogton veget erhetne, ha megtalalt egy meccset. amint latod nincsenek sorbarendezve, ezert a te programod gyakorlatilag egy veletlen meccset fog kidobni (ahol teljesulnek azok a feltetelek)
szerintem gondolkozz kicsit el rajta. az aktualisan legjobb meccsrol mindig ket dolgot kell megjegyezned, azt hogy melyik meccs az (hanyadik a tombben), es hogy hanyadik forduloban volt (es ezt kell a tobbi jelolttel osszehasonlitani). -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2250 üzenetére
ezt sztem értettük.
a programod viszont továbbra se.mod: ok, próbálom elmondani mit akarok, mit látok a kódodban:
van egy felesleges x változód, ami amúgy nem kellene(mert használhatsz i -t is).
inicializálsz egy melymeccs változót 50el (miért pont 50?).
futtatod a ciklust 1..112 ig
ha a meccs egyezik a csapattal, és ki is kaptak, akkor
lényegében az ciklusváltozót(1..112) hasonlítod az 50el első körben.namármost:
1, ha az első kikapás 50 után van, akkor már meghalt. (miért ne lehetne?)
2, ha 50 előtt, akkor átírod a melymeccset az i(1..112[lényegében csak 50]) -re
3, soha többet nem fog módosulni ez, mert i nő, mindig nagyobb lesz, mint a melymeccs..ez azt eredményezi, h ha az első kikapás 50. sor előtt van, akkor az lesz szted az 1. olyan forduló, ahol kikaptak(ez hülyeséd, pont Te írtad, h miért: összevissza vannak a fordulók). ha 50 után, akkor pedig úgy veszed, mintha ki se kaptak volna..
ezzel szemben az eredeti megoldás a fordulókat vizsgálja, végigmenve az egész(!) 112 soron, és a _forduló_ kisebb, mint az eltárolt forduló, akkor azt átírja. így kapod meg a legkisebb sorszámú fordulót, amit a feladat is kért.
ennél sokkal világosabban nem tudom leírni, ha ebből se érted, akkor majd más elmondja.
ill ha ez nagyon rossz, akkor kérnék legalább egy ilyen szintű magyarázatot, h miért.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2246 üzenetére
megneztem a feladatot. szerintem az a mintamegoldas jo, csak abban a belso ifben melymeccs helyett melyfordulonak kellene lenni (es igy logikus is, hiszen a mostani verzioban meccset forduloval hasonlitasz ossze...)
a te megoldasod szerintem nem jo. amit csinal: megtalalja az elso olyan meccset a tombben, hogy teljesulnek a feladatban foglaltak, ezt az indexet elteszed es tovabb mesz, de soha tobbe nem lesz kisebb indexed (mert a for ciklusod felfele szamol). igy aztan az elso ilyan meccset kapod eredmenykepp ami megfelel, viszont semmit se tudsz rola, hogy milyen forduloban volt jatszvamaskor legyszives ne a kepfeltoltest hasznald, mert kulfoldrol gyakorlatilag hasznalhatatlan. van sok mas jo kepfeltolto
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2245 üzenetére
én tegnap megkerestem ezt az érettségit, megnéztem a feladatot és a kódot is. ez alapján mondom amit mondok..
de tényleg írd már le, h a Te kódodban pontosan mit is akarsz, mert továbbra is úgy gondolom, h semmi értelme.
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2242 üzenetére
vagy Te, vagy én nem érzem a feladat lényegét..
én változatom:
a melymeccs azt tárolja, h hányadik sorban van a meccs.
a Tiédet lényegében nem értem, h mit is akarsz.
114 vagy mennyi sor van (így emlékezetből), Te 50es kezdőértéket adsz. ha a keresett meccs az 50. sor után van, akkor már nem jó, ill azt se vizsgálod, h mikor kapott ki _először_, csak a legelső előfordulási helyet nézed. ez ettől még lehet az utolsó fordulóban, de a legelső sorban..elnézést ha rossz, este átnézem a postom meg a Tiéd, most így hirtelen futtában erre jutottam.
de egy jó ötlet lenne, ha megírnád, h miért azt írtad át, amit. mert sztem a felette postolt hsz -emben ott a jó megoldás, és vagy az, v a Tiéd rossz. -
Lortech
addikt
válasz
nickwearby #2240 üzenetére
Ha elküldöd a teljes eredeti kódot, akkor megnézem.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2235 üzenetére
megneztem en is, maskor lerihatnad azt is, hogy mit csinal a program
szoval: szerintem is el van irva az az if. az hogy jo eredmenyt ir ki eleg hihetetlen szamomra, talan azert mert a pascal nem biztos hogy nullazza a valtozokat, igy aztan lehetett valami a melymeccs valtozoban, es ha eleg nagy szam volt benne akkor a progam bejut a belso if be. egy kis szerencsevel igy akar jo eredmenyt is adhatbbazsy:
azert 21 mert az a 42 fele
en ilyenkor nagysagrendekkel nagyobb szamot szoktam megadni, es beleirni melle kommentbe hogy miert van ott. -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2235 üzenetére
erősen az a gyanum, h el lett írva a kulcs.
így nem ad jó megoldást, míg ha a melymeccset átírod melyfordulo -ra, akkor igen.ilyen állapotban folyamatosan "nem verték meg" az eredmény, mivel 0 -nál egyik fordulo sem kisebb, if mindig hamis lesz, sose lép bele..
de az továbbra se világos, h miért pont 21et kapott kezdetben a melyfordulo, mikor nincs is annyi fordulo. persze ettől még jó, csak kérdés, h miért pont ennyi. miért nem 42?
--okosoktól: pascal ki is nullázza byte deklarálásnál a területet, v csak lefoglalja?
nekem is mintha az elején dobott volna valami eredményt, ezért kérdezem... -
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2221 üzenetére
bocs, tényleg 5 szakirány van, a tanáriktól picit 'messze' vagyunk, azokat nem vettem figyelembe. mire akarsz jönni?
nem tolakodás, 4. félévem végénél járok.ismétlésnek felesleges nekiállni, nem sokat fog érni. vagy megérted félév közben ami ott van, vagy nem.
többiektől bocs az offért, mi meg itt folytathatjuk.
-
Lortech
addikt
válasz
nickwearby #2221 üzenetére
A read és readln bufferelt olvasás, utóbbinál entert nyomva (standard inputnál) az input buffer mutatója az új sor elejére mutat, előbbinél pedig az utolsó karakterre, amit beolvasott és még előtte marad az enter, így a következő olvasásra a readln azt látja, hogy nyomtál egy entert és vége. Az utolsó példa pedig nem azért vár lenyomásra a végén, mert a CRT unitot hozzáadtad, hanem mert a readkey másképp működik, az nem a bufferelből olvas.
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2212 üzenetére
8 éve érettségiztél rendesen, vagy mi az a 8 év?
hiszed azt Te, h ezt fogod tanulni
kösd fel inkább a gatyád matek ügyileg, ha hozzánk jösszszakirányt dönteni meg ráérsz, ha MSczni akarsz. akkor A-B szakirány csak 1.5 év után válik szét
- bár állítólag most áttúrják, még talán pascalozni is fogtok...
ha meg segítség kell, jöhet privátban is akár..
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2210 üzenetére
szóbelitől nem kell félni, ott nem nagyon tudnak/fognak szivatni. nálunk jópáran megcsináltuk a 30 pontot
utána hova tovább, h infó a választott?
Te írtál nekem mailt?
-
bbazsy
őstag
válasz
nickwearby #2207 üzenetére
emelt szinten nem szivattak még nagyon, csak 1x a kémiás feladattal minket. ott se a prog része volt a nehéz, hanem a szöveg (nézd meg ha még nem láttad
)
jó tanács: amit meg tudsz valósítani függvénnyel, azt meg tudod írni máshogy is(akár globális vált+procedure).
nincs sztem sehol kiírásban, h milyen tagolású kódot kell használnod, szal ilyenen nem szabad fennakadni, megírod egyben (func nélkül), ha nem megy.
(félre ne érts, nem azt mondom, h ez a cél, de vizsgán vagy nagyon tudod a kezelési dolgokat, vagy megírod rondán, de funkcionálisan helyesen. ha meg később bele akarsz mászni rendesen, úgyis megtanulod...)btw adatbázisokra is gyúrj, nálunk azon hasaltak sokan...
-
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2205 üzenetére
hat mi lesz vizsgadon nem tudom, de szerintem ilyenekkel nem nagyon eri meg kinlodni, regi pascalnak vannak hibai, pl hogy nem tud nagy tomboket kezelni, ezekkel lehet trukkozni, megtanit sporolni, de hogy ezzel szivassanak vizsgan nem hiszem.
recordokat tudod hasznalni. attol fugg hogy mit akar toletek a tanar. igazabol nem emlekszem, hogy pascalban kellett volna nekem egy olyan fuggveny ami recordot ad vissza.. sok sikert vizsgahoz, es ha valami nem megy nyugodtan irj ide -
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2203 üzenetére
Error 22: structure too large ez tipikus regipascalos hiba, nem nagyon tudsz vele mit kezdeni (bar lehet majd okosak szolnak valamit).
ha nagyon akarsz recordot visszakapni csinalhatod "var" parameterkent, ugy szerintem mukodnie kellene, probald meg (nekem most ezen a gepen nincs turbo pascalom) -
Gyuri16
senior tag
válasz
nickwearby #2201 üzenetére
ha jol emlekszem klasszikus turbo pascal nem szerette, ha egy fuggvenynek komplex valtozot kell visszaadnia (tomb, record). nem fog menni. free pascal es delphi valoszinuleg tudja
-
N!tRo
tag
válasz
nickwearby #2199 üzenetére
nem tetszik neki a szemely tipusu visszateresi ertek
esetleg okosabbak lennenk ha az egesz kodot ideirnad -
N!tRo
tag
válasz
nickwearby #2187 üzenetére
még "legegyszerűbben":
gotoxy
-
mm00
aktív tag
válasz
nickwearby #2187 üzenetére
Csak a karaktersor első betűjét told el!
-
T_bee
aktív tag
válasz
nickwearby #2183 üzenetére
szia
a program végére (közvetlenül az end. elé) beteszel egy Readln() utasítást, és így fordítod le. Ekkor a program lefut, majd míg nem nyomsz entert, a dosos ablak megmarad, így megnézheted mit alkottál -
ttower
aktív tag
válasz
nickwearby #2174 üzenetére
options->directories->mindet állítsd ami nálad a tp mappája
-
ttower
aktív tag
válasz
nickwearby #2168 üzenetére
érvénytelen a filenév
[L:ide írjuk a linkelni kívánt url-t]ide a megjelenő szöveget[/L]
[L: http://kepfeltoltes.hu/080401/hibauzenet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]és ez jelenik meg[/L]
és ez jelenik meg
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision 3591 15.6" FHD IPS Ultra 7 165H RTX 2000 Ada 32GB 1TB NVMe gar
- - 73% A+ Thinkpad T14 / erős akku! gyárilag Magyar / 14" FHD / r5-4650u // 32/256G / +SZLA +GARANCIA
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- Precision 5560 15.6" FHD+ IPS i7-11850H RTX A2000 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- HP Thunderbolt 4 kábel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! PowerColor RED DEVIL 6900XT Ultimate 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Dell Latitude 7410 karbon i7 10610U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest