Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
ráadásul azzal a kurva hdmi csatlakozóval is baszakodnak pi4, pi5 óta: arra MICRO hdmi került, holott elférne a full size hdmi csatlakozó is a boardra.
A kisebb board-os pi zero2-re meg rárakják a MINI hdmi-t, mégcsak nem is a MICRO-t, nehogy ugyanazt a madzagot tudjad használni
-
Soderes
senior tag
Magyarázat mindenre lehet találni, ha meg nincs akkor gyárt az ember.
Amikor indultak az volt a mottója : Computers for everybody!
Most már csak annak, aki megtudja fizetni.Tudod van annak egy diszkrét bája, ha minden modell váltásnál új ház kell, másik táp,
mert jelenlegi nem kompatibilis.A 3-ig velük voltam és nagyon szeretem a Rpi.
Aztán ők is beálltak a rablók sorába.
És külön gusztustalan, hogy ez egy Foundation. -
gusthy
veterán
Ez egy baromság, ezt magyarázom.
Attól, hogy a "csúcsmodell" 12-ben ez meg az volt, nem következik, hogy a mostani "csúcsmodell" ennek meg kell, hogy feleljen. Ha a jelenlegi csúcsmodell felsőbb kategóriába tartozik, mint a 12-es, akkor ez egy értelmetlen összehasonlítás. Valamiért ezt képtelen vagy megérteni.
Rávezető példa:
Ha van egy autógyár, aminek a csúcsmodellje egy kategóriába esik a Volkswagen Golffal, majd tíz év múlva elkezd gyártani egy Passat kategóriájú autót, akkor nem lesz összehasonlítható a két "csúcsmodell". Itt is pont erről van szó. -
Sketch001
aktív tag
Még csak nem is kell többet rakolteni feltétlenül. De ezt racionális okokkal osszekotni általában fölösleges. Pl nálam azért lett egy mini x86 pc, az rpi 5, 3 darab zero 3, meg a hálózati sallangok, mert vettem egy új nyomtatót, és végre meg tudom csinálni a racket amit régóta akartam
. A racionális dontes az lett volna hogy minden marad a nason ahogy eddig, és boldogan élek amíg meg nem. De abban mi a szórakozás?
-
Baltazár123
őstag
Én is a magyar cégnél vettem a 13. kerben, pár házra csak a pesti lakásomtól, úgyhogy pont jó helyen is volt nekem, amikor bementem érte. Tizen pár ezer forint volt. Egy 3B+ és leginkább torrentre használom és még ugyanaz a 64gb-os sd kártya van benne
sok sok éve. Biztosan van rajta már hibás szektor, de a használat során nem lehet észre venni még, úgyhogy marad, amíg bírja.A pi 4 meg az 5 már igényli az aktív hűtést, ezért se cseréltem le. Lassú, röcög, de kit érdekel, ha kell bekapcsolom és pár napig elszüttyög a háttérben, utána kikapcs. Remélem még sokáig bírja majd.
-
ricsip
addikt
Azért egy board computert ne hasonlítsd egy normál pc-hez.
Pedig éppen a Raspberry próbálja úgy pozicionálni a Pi5-öt, mint tökéletes desktop replacement...
Inkább leviszik a Pi5 RAM-ját is 1 GB-ra, csak nehogy a gyengébb board-jaikat pl. a Zero2W-t fel kelljen pimpelniük 1 GB-ra, amivel az sokkal alkalmasabb lenne minden olyan feladatra, amire meg a Pi5 overkill. Csak szinte mindenki ezt kéri tőlük évek óta, de hát szarnak ezek a vásárlók fejére a valóságban. -
Soderes
senior tag
Ezt kiírta : "Max 1 GB RAM-mal jelent meg a Pi 2 anno, ami már akkor se felelt meg egy normál PC memóriaigényének, egyszerűen nem igaz az, hogy a korabeli 1GB megfelel a mai 16GB-nak."
Matematikai feladvány : Ha szerinted 2012 óta 1.76 volt a pénzromlás és a RPI 1+ (az akkori csúcsmodell) az MSRP-je 35 dollár volt, akkor mennyinek kellene lennie Rpi 5 -nek(csúcs modell) ára ma?
-
gusthy
veterán
Kb másfélszeres pénzromlás volt. (2012 óta pontosan 1.76-szoros
)
Nem én hasonlítom a board computert a pc-hez, hanem te, amikor azt várod, hogy 16GB RAM-mal felszerelve kerüljön fillérekbe. 16GB DDR4 RAM önmagában 35-38eFt között mozog, ne várd, hogy a Raspberry fizessen neked, hogy sok RAM - ot vegyél tőle.Szerintem ami kb pariban van egy korabeli maxos RPI2-vel, az a mostani 4GB-os modell.
Nem tudom, milyen "Lite verzió" - ról beszélsz, ilyen, hogy Lite, nincs a RP termékek között.
-
Sketch001
aktív tag
Én maximálisan támogatom az erofeszitesuket, próbálják tologatni az embereket más gyártók felé...
az rpi 5 8 gb mellé akartam még vagy kettőt, de az árakat elnezve inkább vettem egy marék Orange pi zero 3-at, és betegszem őket swarm-ba, ha már úgyis kb mindent onnan futtatok... -
gusthy
veterán
Nem egészen világos, hogy miről beszélsz, egy 5-ös 4GB RAM-mal 29eFt, és azóta, hogy a Raspberry megjelent, volt némi infláció, az a 18eFt ma inkább 30 körül lehet, azaz kb pariban vannak. [link].
Max 1 GB RAM-mal jelent meg a Pi 2 anno, ami már akkor se felelt meg egy normál PC memóriaigényének, egyszerűen nem igaz az, hogy a korabeli 1GB megfelel a mai 16GB-nak.
16GB RAM az nem egy kicsi olcsó konfig, a RP egyszerűen gyárt nagyobb vasakat is. Amire ki lett eredetileg találva, arra most is nagyon olcsó. -
Soderes
senior tag
Emlékszem mikor útjára indul a Raspberry nagyon olcsó kis mini pc volt.
Amikor megjelent, ha jól rémlik a 2-est 15 K vettem ház nélkül. A 3-ast pedig 18-ért a magyar disztribútortól. Mind kettő a fullos verzió volt.
Na most ott tartunk, hogy az Rpi 5 65K.
Az új Rpi 5 CM kerül annyiba, amibe kerülni kellene a nagy testvérnek.Igaz, azt is ígérték, hogy a házak oda-vissza kompatibilisek lesznek az újabb modellekkel.
Hát ez se jött be. -
snemeth
aktív tag
A gyártó hangsúlyozza, hogy a drágulás csak átmeneti
Mert lesz az még drágább is.
-
Shrinkflation.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmvilág
- Battlefield-film készülhet - Michael B. Jordan is képben van
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- További aktív témák...
- Bérelhető csúcskategóriás PC RTX 5090-vel - Ryzen 7/9, DDR5 ram
- I5 8500 RTX 2070 16GB DDR4 500GB NVME 1TB HDD NOCTUA HŰTŐ
- 2K Gamer PC - Ryzen 7 5700 / RTX 5060 Ti / B550M / 32GB RAM 3600MHz / 1TB SSD / 650W Silver
- Gamer PC , i9 14900K , RTX 5070 , 32GB DDR5 , 2TB NVME
- Rackszekrény - APC NetShelter SX 48U, Fekete, 2258H x 600W x 1070D mm TAA
- Lego replika Tokyo 20051 építőkészlet doboz nélkül
- Micron 3400 512GB M.2 PCIe Gen4 SSD! 6600-3600MB/s
- Apple iPhone 13 128 GB Midnight 100% Akkumulátor 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eladó/BONTATLAN Lenovo LOQ i7-13650HX 24GB 1TB RTX 4060 8GB
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
A lényeg, hogy most kell bevásárolni, mert hiába drágul, még mindig olcsóbb, mint jövőre lesz. 
. A racionális dontes az lett volna hogy minden marad a nason ahogy eddig, és boldogan élek amíg meg nem. De abban mi a szórakozás?
sok sok éve. Biztosan van rajta már hibás szektor, de a használat során nem lehet észre venni még, úgyhogy marad, amíg bírja.