- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- iPhone topik
- Nem lesz Xiaomi 16
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
khalox
őstag
Használjátok már a FreePascal-t a DevPascal GUI-val (az utóbbi az a kezelőfelület, nem pedig Delphi klón
), mindkettő tök ingyen van, nincs szívás a CRT unittal és windows meg minden alá létezik... egészen komoly dolgokat is lehet velük gyártani.
Lépjünk már túl a Turbo-n... (meg a Borlandon)... -
KovacsUr
addikt
válasz
szabi244 #290 üzenetére
Tessék: Bővebben: link
-
KovacsUr
addikt
A Borlandtól. Bővebben: link
-
VladimirR
nagyúr
ha jol tudom nem lehet
Bővebben: link --- freepascal
Bővebben: link --- devpascal (delphi klon)
--- ezekben tudsz ingyen pascalozni, bar az igazsag az, hogy nem hasznaltam egyiket sem meg -
Dr.Burn
őstag
Nem tudja valaki honnan lehetne a Turbo Pascal-t letölteni ingyenesen?
-
VladimirR
nagyúr
válasz
[HUN]Zolee #287 üzenetére
elnezest, hogy ilyet kerdezek, de menezted magat a file-t is, vagy csak abbol gondolod, hogy nem irt bele, hogy nem kerdezte mit irjon?
-
szabi244
csendes tag
Kedves Szenty!
Én még mindig a 200 az hibával küszködök. Az előbb ajánlottad fel a kollegának hogy felteszed valahova a javitott TP7-et. Ha feltennéd, akkor azt én is szívesen letölteném. -
Szenty
tag
válasz
Mellesleg küldd már el pls azt az exe-t, amit a géped fordított, kíváncsi vagyok rá!
-
Szenty
tag
válasz
Kezdem azt hinni, igen. Milyen pascalod van? Ha akarod felteszem valahova a Borland Pascal 7-et. Ez gyakorlatilag egy extrás TP7. És már alapból nem rendelkezik a 200-as hibával a crt unitban. ~10MB.
Üdv,
Szenty -
Szenty
tag
válasz
[HUN]Zolee #285 üzenetére
Biztosan azért nem űködik, mert nem létezik a file, amihez appendelni akarsz.
A program tehát (egy kis dupla ellenőrzéssel):
program file_teszt;
uses crt;
var f : text ;
v1,v2 : byte;
s : string ;
begin
clrscr;
assign(f, 'proba.txt');
s:='Szoveg '; v1:=12; v2:=34;
{$I-}
append(f);
{$I+}
if (IOResult <> 0) then begin
{$I-}
rewrite(f);
{$I+}
if (IOResult <> 0) then begin
writeln('A file nem hozhato letre!');
halt(1);
end;
end;
write(f,v1, v2+30);
writeLn(f,v1, v2+7);
close(f);
readkey;
end.
[Szerkesztve] -
b14
senior tag
válasz
[HUN]Zolee #278 üzenetére
HI
Sztem tulbonyolitod
Ugy egyszerubb lenne, hogy :
uses crt;
var
f: text;
s:string;
begin
clrscr;
assign(f,'filename.kit');
append(f);
writeln(f,s);
readkey;
end.
Szerintem igy jo
Nem irtam commenteket (magyarazatokat) , remelem nem is kel, de ha megis akkor szolj.
Ez a program egyszeru valtozata, nincs benne fajl letezesenek ellenozese (file exist)
Ha tudok meg segiteni akkor szolj
[Szerkesztve] -
Szenty
tag
Figy, mondom még1x, szöveghez számot _nem lehet_ hozzáadni!
Vagy ha igen, akkor szerinted mennyi 'alma'+5???
Át lehet a szöveget valóban konvertálni számmá, de utána már két szám összeadásáról beszélünk.
A konvertálás a val utasítással történik, így:
val(str, szam, kod);
A str értelemszerűen a string, amiből konvertálunk, a szam az integer, amibe. Ha ezek után a kod változó nem 0, akkor azt a pozíciót tárolja, ahol a sztringben nem értelmezhető karakter volt.
[Szerkesztve] -
KisKope
csendes tag
Hy!
Hozzá lehet adni, csak most nem jut eszembe a megfelelő parancs amivel át kell alakitani elötte!
Ezt szokták használni adatbekéréseknél, hogy megfelelő adatot adtak-e be.. persze némi hibakezeléssel egybekötve.. Ha érdekel a parancs, utánna nézhetek (réhen játszottam pascallal) -
Szenty
tag
válasz
[HUN]Zolee #278 üzenetére
Mondd, ez lefordult Neked egyáltalán? Szerintem nem.
[...]
v1,v2 : string;
[...]
write(f,v1, v2+30);
writeLn(f,v1, v2+7);
Sztringhez (szöveghez) nem lehet számot hozzáadni!!!
Ezért nem megy. Legközelebb meg légyszi írd be, hogy hibás, nem fordul le!
[Szerkesztve] -
szabi244
csendes tag
tényleg találtam az eddigi hozzászólások között erre infó.
newdelay -t kellett letölteni, ezt meg is tettem, bemásoltam az unit könyvtárba. Az irt programba au uses után és a crt elé beírtam a newdelay-t. DE a fordító azt üzente hogy nincs ilyen newdelay.tpu fájl. mit kellene még csinálnom vele, hogy tudja használni ezt a fájlt? -
[HUN]Zolee
őstag
hy. az lenne a gond, higy nem ír a file-ba és nem tom mi a rossz
program uzlet ;
type
ptype = array[0..4096] of char;
var f : text ;
v1,v2 : string;
puffer : ptype;
a : string ;
begin
assign(f, 'proba.txt');
settextbuf(f, puffer);
append(f);
write(f,v1, v2+30);
writeLn(f,v1, v2+7);
flush(f);
close(f);
readLn;
end. -
zenit
tag
válasz
szabi244 #274 üzenetére
Azért azt leírhattad volna, hogy melyik Pascal verziót használod...
Na mindegy, pl. innen mazsolázhatsz: Bővebben: link -
szabi244
csendes tag
mit lell csináljak hogy a programom indulásakor ne ezt írja ki?
--error 200 division by zero-- -
Szenty
tag
Np.
A megoldásokkal végül is nincsen baj, csak egy kicsit fapadosak.De majd alakulni fognak, csak idő kérdése. (Meg persze programozói tapasztalaté.)
Javaslom, tanulgass bele egy kicsit az algoritmusokba (Angster Erzsébet-nek volt egy jó könyve, talán Programozzunk Tpascalban, barna színe van, két kötetes). Utána pedig assemblyzzél egy kicsit, ott meg lehet tanulni, hogy mi hogyan működik ténylegesen, hogyan lehet optimalizálni.
Megkérdezhetem különben, mennyi idős vagy, mióta pascalozol?
Üdv,
Szenty
[Szerkesztve] -
b14
senior tag
bocs, de most nem vagok valami jo formamban, es elnezest kerek az elozo kisse ''tulreagallt'' uzenetemert.
Bar az megsem ertem, hogy a megoldasokkal mi a baj?
Es azt sem, hogy Khalox-nak mi baja van velem, mert mindig ezt magyarazza , hogy melik bolygorol vagyok
Valamit mar ujithatna a szovegen. -
Szenty
tag
Köszönöm, hogy megvédesz, nem támadó szándékkal írtam. Ahogy elnézem, B14 kolléga nincs is olyan jó barátságban a pascallal, mint ahogy írta (elolvasgattam a fórumbeli megoldásait).
B14 írta: Ha valaki nam értené: Delphiben a textbox caption mezője.
Bocs, de Delphiben nincs TextBox. TEdit osztály van, és a Caption annak egy tulajdonsága (property), nem pedig mezője. Mezők adatbázisokban vannak.
Üdv,
Szenty
[Szerkesztve] -
Szenty
tag
No, mindjárt összeszedjük...
A TVisiont _NEM_ ajánlom. Amennyiben nem tudsz rendezni egy File of Record-ot, semmiképpen nem ajánlom Neked, mert ObjektumOrientált a drága, és nagyon sok vesződés van vele. Tudnám javasolni esetleg a swag letöltését. (SourceWare Archiver Group) Ez egy ingyenes forráskódgyűjtemény Pascalhoz, régen _nagyon sokat_ használtam, sajna már abbamaradt a bővítése, de ha megtalálod valahol a neten, az is elképzelhető, hogy találsz magadnak ilyen TextField-implementációt.
Más... A rendezésben megpróbálok segíteni, csak pls írd be a rekord szerkezetét (pascal kódot ide!), és hogy melyik mezője alapján szeretnél rendezni. A többit meglátjuk.
Üdv,
Szenty -
b14
senior tag
B-52 csendbe van
-
b14
senior tag
válasz
Pufokaboka #245 üzenetére
Hogy kell asm-ben programozni?
Konyv? -
b14
senior tag
egyaltalan hogy lehetne az egeszet?
Mi az a turbo vision? mar hallottam rola
mert a pascalban jartas vagyok alapszinten jo programocskakat irtam ar de nem tudom hogy folytassam! -
KovacsUr
addikt
Na, csak találtam egyet
Delphi 6 Personal -> Bővebben: link
Delphi 6 Update 2 -> Bővebben: link -
b14
senior tag
Hi!
Hogy lehetne megcsinálni azt turbo pascalban readln-nel, hogy bekerek egy adatot, de már legyen egy editálható sor is.
Ha valaki nam értené: Delphiben a textbox caption mezője.
Előre is kösz -
-
bakaiadam
csendes tag
sziasztok,még 2 kérdésem lenne:hogyan lehet a forrásban asm-re váltani,és a júniusi computer panorámához adott cd-n a virtual pascalban bekapcsolni a graph unitot,mert ez nem graph.pas-t keres hanem graph.vpi -t keres és ilyet nem találtam,lécci segítsetek
-
bakaiadam
csendes tag
köszönöm a gyors segítséget,kár hogy nincs hjlongó smile
-
bakaiadam
csendes tag
sziasztok,a következő problémám lenne
program egy;
var c:char,
var k:byte;
begin
randomize;
k:=random(20);
k:=k+97;
{és mivel az a asci kódja 97 és az angol ábécé kb 20 betüs,de nem ez alényeg,azt szeretném,hogy a c változóba legyen beírva karakterként,magyarul a c változót karakterekhez lehessen hasonlítani}
end
kérlek segítsetek és bocs a hülye fogalmazásért. -
khalox
őstag
-
khalox
őstag
Mármint az én mondanivalómat?
Azt akartam elböfögni, hogy a TP helyett, ami leginkább DOS alatt megy normálisan és egy elég 'furcsa' kezelésű integrált szerkesztője van, szóval ahelyett érdemes áttérni FreePascal-ra, ami mindazt tudja, amit a TP, csak linux/windows alatt (vagy akármi alatt - ez benne a szép). Annak is van karakteres IDE-je, de helyette van egy csomó ingyenes grafikus keret is, pl. a Dev-Pas - így érdemes valamelyikre lecserélni.
Ezeken kívül az egyéb hibákról nem is beszélve - crt unit új processzorokon , grafika új videokártyákon, stb... ilyenekkel a FreePascalban nem találkozol.
A furcsa szerkesztő alatt azt értem, hogyha valaki megtanult kezelni egy egyszerű szövegkészítőt win alatt, akkor a turbo felülete elég hajtépés lesz neki (persze amikor azt írták, akkor még a win-é volt a furcsa...) -
khalox
őstag
-
khalox
őstag
Mivel nem fizetnek meg annyira, hogy felhúzzak X gépre Linux-ot, meg belőjek rájuk Kylix-et, ezért az érdekelne, hogy van-e a Delphinek oktatási célra használható (akár valamiféle limitált) verziója?
-
b14
senior tag
Hello!
Nem hiszem, hogy bárkit is érdekelne, de felsorolnám az általam ajánlott könyveket.
Computerbooks: Programozzunk Turbo Pascal Nyelven.
Pirkó József: Turbo Pascal 5.5 (elég régi könyv)
Én ebből tudom, amit tudok. -
b14
senior tag
Hello
Valaki tud egy rovid megoldast egy file of record gyors sorbarendezése (abc név szerint)
Elore is koszi -
khalox
őstag
válasz
KovacsUr #214 üzenetére
Na... csak bökte a csőrömet... bibi.
Deeeee van NaN:
PROGRAM ieee1(OUTPUT);
VAR no_num : REAL;
pos_inf, neg_inf : REAL;
null : REAL;
BEGIN
null := 0E0;
no_num := null / null;
pos_inf := 1E0 / null;
neg_inf := -1E0 / null;
Writeln(no_num, ' ', pos_inf, ' ', neg_inf);
END.
Kimenet:
XL Pascal NaN +INF -INF
Gnu Pascal NaNQ INF -INF
(FreePascal: const NaN = 0/0;és voilá).
Persze egyik sem turbo pascal, de szabványos (annak kell lennie - még a bitsorrendje is rémlik lebegőpontos ábrázoláskor). De, hogy a VAL nem ezt adja vissza, az tényleg szinte biztos, szal igazad van...
[Szerkesztve] -
b14
senior tag
Gyuri 16!
Mi a tljes neved? -
khalox
őstag
A hibás karakter pozícióját teszi bele (tehát ha az értéke nem nulla, akkor történt hiba). Ha hiba történt, akkor nincsen konverzió, a szám 'értéke' ''NaN'' azaz Not a Number.
A szám lehet byte, real vagy longint (egyéb esetben belső typecast történik), a string kezdődhet szóközökkel és lehet hexa, bin, oktális és decimális számleírás.
[Szerkesztve] -
b14
senior tag
Nem teljesen ertelek.
Talan egy kicsit.
Azzal kapcsolatban, amit iral (...123a....) nem probalkoztam, de nem is nagyon erdekel.
igy szoktam pl egy szam hosszusagat nezve:
uses crt;
var
a:string;
b,c,d:integer;
begin
clrscr;
writeln('Kérek egy számot');
readln(a);
b:=length(a);
val(a,c,d);
if d <>0 then begin writeln('hiba'); readln; halt; end;
writeln('Ez osszesen ',b,' jegyu szam');
readln;
halt;
end. -
b14
senior tag
Az elso string: tudod, hogy mire kell.
Az elso integer: A visszatérő értéke;
A masodik integer: ha <> 0 -val akkor nem csak szam volt a stringben(az elsoben) = hiba a konverzióban
egyebkent nem tudja(aki a kérdést feltette), hogy a word tipusuban szam van(szerintem)
de nem szemrehányás és nem is piszkálás szándékából irtam ezt; -
-
Gyuri16
senior tag
válasz
bakaiadam #206 üzenetére
tehat van egy string:
c:='ablakuveg';
hogy szett tudd szedni charokba (nem WORD, mert az szam) ahhoz szukseg van 8drb charra, vagy pedig egy tombre, tombbel szebben meg lehet csinalni, valhogy igy:
var
c:string;
a:=array [1..10] of char; {itt a 10et atirhatod nagyobbra, ha kell}
i:integer;
begin
c:='ablakuveg';
for i:=1 to length(c) do a:=c;
end.
szoval ennyi -
bakaiadam
csendes tag
sziasztok,megpróbálom pontosabban felvázolni a problémmát,,
var a:byte;
var c:string;
var b:char{de ebben,nem vagyok,biztos,lehet,hogy word,aza lényeg,kogy 1 karakter fél er benne};
begin
a:=random(30);
if a=28 then c:='ablakuveg';
na és ennek a szónak kéne minden betüjét char-okba szedni,lécci gyorsan kérdezzetek,ha valami nem tiszta,mert nem sokat internetezek -
Gyuri16
senior tag
ezt csak konkretra irtam, amugy ha jol tudom van egy eljaras ami ezt megcsinalja maga, val, vagy mi a neve, valahogy igy val(string, word); vagy forditva, helpbe meg lehet nezni
val(str,int, int);
a masodik az neki kell valamire, a kozepsobe rakja, egy integer tipusuba
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Ilyet se láttunk még, 1000-rel promotálja X3D-s CPU-it az AMD
- Milyen NAS-t vegyek?
- ASUS routerek
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Egyelőre táblázattal segíti a Borderlands 4 futtatását a Gearbox
- Megválik a legfontosabb mérnökétől az Intel
- Borderlands 4
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- JBL Xtreme 4 új, bontatlan akciós áron eladó!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2045, 95% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest