- Milyen okostelefont vegyek?
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Apple iPhone 17 - alap
- Nincs több titok: íme, a Samsung Galaxy TriFold!
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maneszproger
csendes tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
A free pascal elfut, de menteni nem tudok egyikkel se hogy elfusson a program... Hiába adom meg a 64-bites Win 7-nek hogy Win XP SP 2 kompatibilitási módban fusson, vagy ha DOS parancssorból nyitom is meg akkor is hibát jelez, mivel NEM KOMPATIBILIS SZEREZZE BE A 32-BITES HELYETT A 64-BITES VERZIÓT! KÉRJÜK LÉPJEN KAPCSOLATBA A PROGRAM GYÁRTÓJÁVAL!
És ugye én írtam ezért idegesít, de nem tudom menteni, free pascalba meg FATAL hibákat ír ki az ékezetes betűk miatt és menteni se enged. Idegesítő dolog.
-
Maneszproger
csendes tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
bocsi csak az előbb siettem, felraktam gyors data.hu-ra a [forráskódot]
-
Maneszproger
csendes tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
program szamologep;
uses crt;
var a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k: integer;
l: real;
muvelet: integer;
Begin
clrscr;
writeln ('Üdvözöllek! Ez egy számológép program.');
writeln ('A program egész számokkal dolgozik, de az osztást 4 tizedesig írja ki!');
writeln (Kérlek gépeld be, a végrehajtandó művelet kódszámát!');
writeln ('Összeadás (1) -Kivonás (2) -Szorzás (3) -Osztás (4) ');
readln (muvelet);
If muvelet = 1 then
Begin
writeln ('Az összeadást választottad. Kérlek add meg az első összeadandót!');
readln (a);
writeln ('Most pedig a másik összeadandót!');
readln (b);
c := a + b ;
writeln ('Az eredmény pedig: ',c,' lett!');
End
Else
Begin
writeln ('Sajnos nem megfelelően adtad meg a műveletválasztást!');
writeln ('Kérlek indítsd újra a programot és próbáld újra!);
End;
If muvelet = 2 then
Begin
writeln ('A kivonást választottad. Kérlek add meg a kisebbítendőt!');
readln (d);
writeln ('Most pedig a kivonandót!');
readln (e);
f := d - e ;
writeln ('Az különbség pedig: ',f,' lett!');
End
Else
Begin
End;
If muvelet = 3 then
Begin
writeln ('A szorzást választottad. Kérlek add meg a szorzandót!');
readln (g);
writeln ('Most pedig a szorzót!');
readln (h);
i := g * h ;
writeln ('Az eredmény pedig: ',i,' lett!');
End
Else
Begin
End;
If muvelet = 4 then
Begin
writeln ('Az osztást választottad. Kérlek add meg az osztandót!');
readln (j);
writeln ('Most pedig az osztót!');
readln (k);
l := j / k ;
writeln ('Az eredmény pedig: ',l:0:4,' lett!');
End
Else
Begin
writeln ('Kérlek indítsd újra a programot és próbáld újra!');
End;
writeln (Köszönöm hogy használtad a programot!');
readln;
End.Jelenleg így néz ki.
-
Maneszproger
csendes tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Köszi, szépen, még csak 2 hete tanulok programozni, és eddig csak összeadós, szorzós kiírós progikat csináltunk órán, én már így is kicsit előrébb vagyok a csoport szintjéhez képest, mellesleg a fórum felépítése is furcsa még kicsit. Tehát akkor így kell kinéznie?
program nyisdmeg;
uses crt;
var name: string;
Begin
write ('Kérlek gépeld be a neved!');
readln (name);
If name='Julia' then
write ('Szia Julia! Szeretlek édes!')
End;
End.Vagy módosítsak valamit még? Sajnos a neten fent levő anyagot nem nagyon értem, és mire ezt tanuljuk az még egy hónap.
-
gatoth
csendes tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
nekem az i386 mappán belül egy ppcrossx64 alkalmazás van, de ha elindítom, akkor kidob egy szöveget egy DOS-os ablakban, alján press enterrel, ha nyomok entert, akkor újabb szöve, megint újabb, ezt 4-5x és utána enterre bezár.
Szóval ezek szerint rosszat szedtem le.
Tudnál dobni egy linket, amiről működőképeset tudok leszedni? -
vz12
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Jó, zárjuk le ezt.
Van igazságod neked is, de nekem is.
Úgy látom hogy mind2 "eredeti" kód még több sebből "vérzik", ezt jó látod. Azzal hogy jószándékúan próbáltam/tunk javítani egy kicsit a kódo(ko)n azzal még természetesen minden nem oldódik meg ..., mindent meg kellene oldani (a teljes "rendszert"). Az is probléma hogy amit felvetsz az lehet hogy egyik kódra igaz a másikra nem, és lehet hogy én a másikból indultam ki.
Egyébként egyetértek azzal hogy a bemenetet mindig ellenőrizni kell, sőt megtoldom azzal hogy az ilyen feladatokban az input paramétereket célszerű korlátok közé szorítani, pl. 2 jegyű számok, 3 jegyű számok, vagy ilyesmi.Részemről vége, peace.

-
vz12
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
De az jó.
Nem akarok nagyon tovább vitatkozni ezen, de ezeket a kódrészleteket azért nézd majd meg:
Egyrészt: until c>20
Másrészt: if c>19Persze lehetne rugózni még ezeken is, de azt a problémát amin vitatkozunk azt megoldaná integer esetben. Pont ezek a vizsgálatok zárják ki a negatív eset lehetőségét. Viszont word típus esetén ugye nem tud negatív lenni, hanem akkor hülyeség van.
-
RedSign
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
ha gondolod bemasolhatod a veglegest es megnezem, mert RedSign megoldasa nem tul jo.. (egyreszt le se fordulna, ha lefordulna vegtelen ciklus lenne. azon kivul nem az elso otven szamot nezi, hanem csak otvenig a parosakat)
Már közel 15 éve nem programoztam TP-ban, tehát esélyes hogy le sem fordul vagy végtelen ciklusba fut...
...szerintem az első 50-et néz, csak éppen kimaradt a while-ból egy i := i+1; ... 
-
bedohazi
aktív tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Elolvastam amit linkeltel, es erdekesnek is tartom... mert amiota bekottek az uj netet es a munaksemberek el is inditottak a gepen, miutan ezt azt 'klikkelgettek"(habar tudom mit mert mar raktam ujra a netet de nem errol van szo...), azota a Cntrol Panelben van egy ilyen nevezetu ikon :"CSNW" aza client service for netware. HA raklikkelek kettot akkor azt dobja ki, hogy The service has not been started. Ez meg nem is baj de amiota ez megjelent, azota gepindulaskor elojon az az ablak, ahol a gep nevet kell megadni es a jelszavat, de nalam a jelszo mezo ures es nemis kell semmit beirjak, csak okezzak. Ez abban rossz hogy a gep "magatol" nem indul bem, s ha ki akarom kapcsolni , start menunel shut downro megyek, akkor ott is elojon az az ablak ahol egy lenyilo fullel ujbol ki kelll kivalasztani a a shud downt, mig eddig a starbol a shutdownra menve elszurkult a kepernyo es csak a kozespso shud down ikonra kellet klikkelni. Ugy gondolom hogy ez a ket ablak indulaskor es kikapcsolaskor a CSNW muve, s at megoldottam valahogy, hogy indulaskor ne kelljen okezni(de amugy is elojon az ablak, csak el is tinik oke nelkul), de a kikapcsolaskor mar nem tudtam eltuntetni, ezt a CSNW-t sehol se tudtam torulni, s nem is tudom mit jelent s ezert a pascal miatt meg egyenlore nem torulom le a linkben leirtak szerint, nehogy valami legyen a nettel vagy valamivel.
Akkor megmondanad, hogy a csnw mi is az es lehet-e torulni? -
borsodika
őstag
válasz
Gyuri16
üzenetére
A szultánosnak kezdtem most neki, megtaláltam hozzá a javítási útmutatót de még így is felfoghatatlan számomra. Ez 1 2006-os emelt szintű érettségi feladat:
Értékelési útmutató:
a) Változó deklarálás (vektor[1..400]:logikai) .................................... 2 pont
b) Inicializálás...................................................................................... 2 pont
c) Külső ciklus ..................................................................................... 2 pont
d) Belső ciklus ..................................................................................... 2 pont
e) Ellenőrzés – kiíratás ........................................................................ 2 pont -
-
borsodika
őstag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Az első valamennyire megvan de sajnos a write-okat nem tudom hol helyezzem el és még tuti más hiba is lesz, előre is köszönöm a segítséget

Program kodolas;
uses crt;
var b,i,j:integer;
Begin
i:=1 to n do;
b(i)=false;
Writeln b(i)
End;
Begin
j:=0;
j+i<=n
j:=j+i
b(i):=(b(j))
End;
Begin
if b(i) then KI(i:4)
End;
End. -
Marked
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Kössz. Sokat segítettél, sikerült megcsinálnom, viszont a program, amit leírtál, nemigen működött. Ha az első elemet kérem le, kiadja, hogy 200, ha a másikat, akkor 300. Minden más elem az előző két elem négyzetösszegének a gyöke. Teszteltem, működik. Íme a programkód lényeges része:
FUNCTION Sorozat(X: Longint): Real;
Begin
If X>2 then Sorozat:= SQRT(( sorozat(X-1) * sorozat(X-1) ) + ( sorozat(X-2) * sorozat(X-2) ))
else begin
if X=2 then Sorozat:=300
else Sorozat:=200
end;
End;BEGIN
ClrScr;
WriteLn(Sorozat(3));
ReadKey;
END. -
jolti05
őstag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Középsuli, egy éves okj képzés, sosem tanultam semmilyen programnyelvet.

Guglit használtam először, mielőtt írtam ide, a 2. link alatt található feladatok közül meg is csináltam az első -azt hiszem- ötöt, utána már nem igazán ment
Eszem valamit, aztán elgondolkodom kicsit a kapott feladaton
Viszont kötelességem szólni, nekem nem osztottak logikát 
-
dany27
őstag
válasz
Gyuri16
üzenetére
oks
akkor szentem a láncolt listat fogom választani.
Kössz a segítséget!
Csak ezt még nem igazából értem mivel ilyent még nem használtam.
Azt hogy tudom elérni h a progi ne lépjen ki ha szerencsétlen júzer mondjuk betűt ír a szám helyet?? Valami beviteli maszk kéne ha tud ilyesmit a pascal. -
nickwearby
tag
-
nickwearby
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Ok, kösz a választ,
azt hiszem azzal menni fog.Itt az lett volna a léneg, hogy a record és a típusos változók használatát tanuljam+gyakoroljam,
de ezek szerint azt jobb, ha mellőzöm a TP7.0-ban.Akkor ha ezek így nem működnek,
gondolom vizsgán sem kell pont ezeknek a használatára számítanom, ugye?
Erősíts meg benne
-
nickwearby
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Hmm... Az a baj, hogy már kiválasztottam a turbo pascal 7.0-át a vizsgámhoz, és utólag már nem változtathatok rajta.
De ha már ezt a verziót is lehetett választani, akkor csak nem adnak fel olyan feladatot, aminek a megoldása nem kompatibilis az egyik programmal...
...
Akkor a record típus használatát függvényen belül TP7.0 alatt felejtsem el?
Vagy azért lehet használni, csak nem így?....
És akadt a következő példában is egy hiba,
Erre írja:" a:array[1..1000] of string; "
Ezt a hibaüzenetet:
"Error 22: structure too large "
A hibaüzenetek helpben azt írja, hogy max. 65520 byte mérete lehet a struktúrált típus.
Ez is olyan , ami a TP0.7ben nem fog működni?
-
Gyomman
aktív tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
Alapból úgy van megcsináva, h az első hozzászólás van felül.. ezért válaszol folyton mindenki
Am annyi lenne, h nagyon hülye vok, mert nme találok TP7-et neten, pedog kerestem (borland, meg ien oan letöltő oldalak). Vki egy URL-t beszúrna? Előre is köszönöm! (addig is keresgélek) -
N!tRo
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
nah hát fordítottam öt percet arra hogy a kedves kollega kívánságát teljesítsem, tessék:
program clrdev_test;
uses crt;
procedure clrdev(sx,sy,fx,fy:integer);
begin
gotoxy(sx,sy);
while (sx<>fx) or (sy<>fy) do
begin
write(' ');
if sx<>80 then inc(sx)
else begin inc(sy); sx:=0; end;
gotoxy(sx,sy);
end;
write(' ');
end;
begin
clrscr;
writeln('123456789');
writeln('123456789');
writeln('123456789');
writeln('123456789');
readln;
clrdev(3,1,2,2);
readln;
end.
Nem kellenek windowok.
Köszöntem.
[Szerkesztve] -
Tsabby
tag
válasz
Gyuri16
üzenetére
A feladat hogy a gép bekér két szót. miután beirta a másodikat a gépnek ki kell irnia hogy az 1-ből a legrövidebb uton hogy lehet a 2.szót létrehozni ugy hogy a jobbra , balra , törlés . és beszúrás funkciókat lehet használni.
egy példa :
1, traktor
2, trabant
megoldás:
balra töröl,balra töröl,balra töröl,balra töröl, bezúr''b'',jobbra beszúr ''a'', beszúr ''n'', beszúr,''t''
ezt irja ki a képernyőre ,
ennyi
Köszi
-
khalox
őstag
-
khalox
őstag
A hibás karakter pozícióját teszi bele (tehát ha az értéke nem nulla, akkor történt hiba). Ha hiba történt, akkor nincsen konverzió, a szám 'értéke' ''NaN'' azaz Not a Number.
A szám lehet byte, real vagy longint (egyéb esetben belső typecast történik), a string kezdődhet szóközökkel és lehet hexa, bin, oktális és decimális számleírás.
[Szerkesztve] -
b14
senior tag
Nem teljesen ertelek.
Talan egy kicsit.
Azzal kapcsolatban, amit iral (...123a....) nem probalkoztam, de nem is nagyon erdekel.
igy szoktam pl egy szam hosszusagat nezve:
uses crt;
var
a:string;
b,c,d:integer;
begin
clrscr;
writeln('Kérek egy számot');
readln(a);
b:=length(a);
val(a,c,d);
if d <>0 then begin writeln('hiba'); readln; halt; end;
writeln('Ez osszesen ',b,' jegyu szam');
readln;
halt;
end. -
b14
senior tag
Az elso string: tudod, hogy mire kell.
Az elso integer: A visszatérő értéke;
A masodik integer: ha <> 0 -val akkor nem csak szam volt a stringben(az elsoben) = hiba a konverzióban
egyebkent nem tudja(aki a kérdést feltette), hogy a word tipusuban szam van(szerintem)
de nem szemrehányás és nem is piszkálás szándékából irtam ezt; -
khalox
őstag
Err, ez tényleg mind szép, ám az eredeti probléma 'specifikációja', hogyismondjam... kissé hiányosnak tűnik.
Nem értem mit is akar? Szövegként adott szám karaktereit sorban word-ökké alakítani egy tömbben? Vagy egy stringként adott számot akar word-dé (mert arra van egyszerű függvény...).
Vagy a szöveg karaktereinek kódjait akarja 16 biten (unicode?)? Vagy mit?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Linux kezdőknek
- Xbox tulajok OFF topicja
- Dobozos formában is befutott az AMD 32 GB-os csúcs-Radeonja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Porszemnyi a világ legkisebb OLED pixele
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3435
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- Bomba ár! Dell Vostro 3550 - i3-2310M I 4GB I 250GB I DVDRW I 15,6" HD I HDMI I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

karatsuba még nekem is érthető.