Hirdetés
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mozgás közben is megtalálhatod az Apple új nyomkövetőjét
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iOS alkalmazások
Új hozzászólás Aktív témák
-
tpismylife
csendes tag
Hát elég hosszan van levezetve de tudd be annak, hogy nincs egy éve hogy programozok.
program kordi;
uses crt;
var
u,v,r,fp,ap,k,x:integer;
x1,x2:real;procedure szamol;
var
a,b,c:integer;
begin
{fp az eredeti kepletben v}
a:=1;
b:=-2*u;
c:=sqr(u)+sqr(fp)-(2*fp*v)+sqr(v)-sqr(r) ;
x1:=(-b-sqrt(sqr(b)-4*a*c))/(2*a);
x2:=(-b+sqrt(sqr(b)-4*a*c))/(2*a);
end;
function egeszre(szam:real):integer;
var
i:integer;
begin
i:=0;
while i<szam do
inc(i);
egeszre:=i-1;
end;
begin
clrscr;
write('K‚rem az u-t: ');
readln(u);
write('K‚rem a v-t: ');
readln(v);
write('K‚rem az r-t: ');
readln(r);
fp:=v+r;
ap:=v-r;
k:=0;
repeat
fp:=fp-1;
szamol;
{eldönti hogy egész-e a kapott érték}
if x1=round(x1) then
begin
while x1<>x2-1 do
begin
inc(k);
x1:=x1+1;
end;
end
else
begin
x:=egeszre(x1);
while x<>egeszre(x2) do
begin
inc(k);
x:=x+1;
end;
end;
until fp = ap+1;
writeln;
writeln('A kordin ta pontok sz ma: ',k);
readln;
end. -
aviator17
csendes tag
Helo!
Köszi szépen a válaszokat!
Nitro kolega tömbös javaslatából elindulva oda lyukadtam ki hogy halmaz. Halmazt feltöltöttem a megadott elemekkel, felsorolásos módon halmaz:=[x,y, stb] ez frankón egyszerű volt majd egy másik halmazt másik elemekkel (ergo megszerkesztettem a két feltételt a két halmazban) és addig sorsoltattam a véletlen számokat amíg egy tag mindkét halmaznak eleme nem lett.
repeat
x:=random(93)+1;
until (x in halmaz1) and (x in halmaz2);
ennyi
ugyan baromi sok meló volt vele mer télleg 93 darab szám van és mivel említettem volt hogy virtuális légitársaság járatfoglaló programja lesz ez, így volt hét nap ugyebár ez hét külön halmaz melyek elemei az adott napon közlekedő járatok, és ugyancsak 7 járatfajta volt szintén hét külön halmaz melyek elemei az adott fajtájú járatok (nappali esti éjszakai stb). Tehát ezek szerint ha jól számolom akkor 49 darab if-es ciklusom van amelyben a két feltétel az előzetesen bekért nap (1-7) és az előzetesen bekért járatfajta száma, és ennek függvényében sorsol a random függvény egy olyan számot amely egyszerre eleme például a szerda és a reggel halmaznak, melynek eredménye egy szerda reggeli járat lesz 
Biztos vagyok benne hogy nem a legszebb megoldás nagyjából 500 sor így overall de hálistennek sikerült megcsinálni.
Köszönöm szépen mégegyszer a gyors válaszokat
Üdv
Ádám -
Wizardmon
csendes tag
Azért kell ciklust használni hogy ki legyen küszöbölve az olyan eset, mint pl. ha valaki nem 1 és 12 közötti hónapot ad meg. Meg a számoláshoz is szükséges. Pl. én nagyon megdolgoztatom az amúgyse jól működő progit, mert 1584-től minden évszámot ellenőriztetek vele, hogy szökőév-e, meg úgy adok hozzá mindig 365-öt. Valami ilyesmi. Bocsi, de nemtom megfogalmazni jobban.
-
ViragL
tag
Éredekes kérdés, hogy mennyi elméleti tudást érdemes felhalmozni, mielőtt az ember elkezd egy konkrét nyelvet megtanulni, hiszen elméleti háttér nélkül elég nehéz elkezdeni programozni, de tény, hogy a felesleges ismeretek felhalmozásásnak sincs értelme. (Talán a felesleges ismereteket felhalmozni mégiscsak jobb, mint szenvedni hiányuk miatt. Szerintem) Kettőnk között az a nagy külömbség, hogy máshol húzzuk meg a határt, hogy mi felesleges és mi nem.
Lehet egyébbként, hogy az álláspont amit képviselek b*romság, ha azt nézem, hogya programozás könyvek mind úgy kezdődnek, hogy írd meg a ''hello world''-öt, aztán majd elmagyarázzák neked, hogy mit is csináltál. Majd elgondolkodom rajta.
Érdekes, hogy te ennyire rossznak találod a linkelt jegyzetet, te vagy az első akitől azt hallom, hogy használhatatlan. Bár nem hiszem, hogy most akarnál megtanulni programozni, de ha mégis, szerintem a hozzáállásoddal van a baj
j. Ha eleve úgy álsz hozzá, hogy ez egy sz*r jegyzet, nyilván csak a hibáit foggod látni, mert eleve azokat keresed és nem tanulni akarsz belőle.
''...azt se fogja tudni, hogy kezdjen neki.'' Erre azt mondom, hogy megtanulja mi a ciklus fogalmát, felfogaja mire való, látja a felmerülő problémákat. Aztán, mikor előveszi a nyelvhez tartozó könyvet akkor már csak az implementációs kérdésekkel kell foglalkoznia. Már tudja mi a ciklus, csak azt kell megtanulnia, hogy konkrétan, hogyan néz ki (szintaktikailag és szemantikailag) az adott nyelvben.
Megjegyezném, hogy én nem ajánlottam senkinek, hogy az általam linkelt jegyzetből tanuljon programozni, csak azt mondtam, hogy ha ajánlanom kellene egyet, akkor talán azt javasolnám.
[Szerkesztve] -
ViragL
tag
Értem már, mire gondoltál a párhuzammal, előbb simán félreértettem. Tény, hogy programozóként gondolkodni, vagyis megtanulni ezt a gondolkodásmódot a legnehezebb.
Nem állítottam, hogy a operátorok precendenciája egy nagyon bonyolult dolog, csak felsoroltam ott néhány dolgot, amit, vélaményem szerint érdemes szakirodalombol tanulni, mivel forráskódbol nem a leg célravezetőbb.
Ha az vagy, akinek mondod magad, akkor nem értem mi a kifogásod az idézett szöveggel szemben. Ha kihagyom a mondatból az általad kifogásolt infix szót, akkor már nem fedi a valóságot, hiszen operátor precedencia csak az infix alakot használó nyelvekben létezik, mivel a prefix (és a postfix) alak egyértelmű. (a teljesség igénye nélkül: Minden programnyelvnek megvan a saját szabványa, amit hivatkozási nyelvnek hívunk.
Ebben pontosan definiálva vannak a szintaktikai és a szemantikai szabályok.)
Csak belenézel a jegyzetbe, és nem láttál benne példát, azt mondom ok, de honnan tudod, hogyí oda kéne egyártalán? Csak azért kérdezem, mert még senkinek sem panaszkodott. Olvasd végig a jegyzetet, akkor beszélhetünk róla, hogy hova kellene bele példa, és hogy milyen nyelven legyen az a példa. Mert ugye ez egy átfogó jegyzet a kezdéshez, nem kötődik konkrétan egyik prog. nyelvhez sem. Ezt azelőtt érdemes átnézni mielőtt elkezd valaki programozást tanulni, és nem arra való, hogy ebből tanulj meg egy konkrét nyelvet. (szerintem ismétlem magam...) -
ViragL
tag
Nem feltétlenü tartom helyesnek, hogy egy idegen nyelv és egy programozási nyelv közé ilyen szoros párhuzamot vonsz. (Eleve idegen nyelvet úgy tanul az ember, hogy már ismer egy másikat. Programozási nyelvet pedig úgy kezd el tanulni, hogy még nem ismer egyet sem már ez sokkülömbséget felvet.) De azzal, egyetértek, hogy gyakorlat nélkül nehézkes a tanulás, nagyon hasznos, ha tanulás közben megnéz az ember néhány példát, sőt lehetőség szerint minél többet.
A programozás tanulás és egy programozási nyel elsajátítása között külömbséget kell tennünk. Az általam linkelt jegyzet, pl egy remek módszertan, lehetővé teszi, hogy tanulmányozása után bármely eljárás orientált nyelvet gyorsan, hatékonyan meg tudja tanulni az érdeklődő. Megtanít a nélkülözhetetlen alapfogalmakra, ad egy rálátást a nyelvi eszközökre. (Még senkitöl, aki tanult belőle, nem hallottam, hogy nincs/vagy kevés a példa benne.)
Nem véletlen ragaszkodok ehez a módszerhez, a DE-IK-on talán a programozás oktatásának szinvonala a legjobb, sokan tanulunk olyan p.nyelvet, amit soha nem tanított nekünk senki, de van egy remek módszertanunk és biztos elméleti hátterünk, így nem okoz komolyabb gondot egyik nyelv sem (legalábbis eddig).
MOD: Azért nem alapjában képzeljük másként a p. tanulást, csak nem értünk egyet mindenben.
[Szerkesztve] -
ViragL
tag
Nos igen, a definiálás és az elmagyarázás két külön dolog. De, ha adunk egy hibás/hiányos definiciót és azon próbáljuk elmagyarázni, hogy az egyébként hibásan/hiányosan definiált eszköznek mit is kellene csinálnia, nos az nem nagy segítség. Jószándék ide vagy oda.
Visszaolvasva a hozzászólásomat, valóban nem szerencsés a fogalmazás, az ''egyetemi'' szó elvonja mindenki figyelmét a ''(lektorált!)'' megjegyzésröl, holott nem véletlenül írtam oda. Arra akartam utalni, hogy ha nem könyvböl, hanem jegyzetből tanul az ember és nem ismeri a szerzőt, akkor kezelje a jegyzetet fenntartásokkal. Ennél egy fokkal jobb, ha lektorálta valaki,
(akinek teszem azt, neve van a szakmában), az nyújt némi biztosnágot, abból a szempontból, hogy helytállóak a benne leírt dolgok. Sok íromény megtalálható a nete a témában, van köztük néhány. Nagyon kellemetlen, ha egy jegyzetről nem derül ki elég hamar, hogy használhatatlan.
Kérdésedre válaszolva: Igen, összefutottam egy két egyetemi jegyzettel. A linkelt definició előtt csak meghalyolni tudok, látom el vagytok ''kényeztetve'' az ELTE-n. Nos, én inkább Juhász István Programozás 1 c jegyzetét [link]javasolnám, ha konkrét jegyzetet akarnék ajánlani. Ez kicsit másjellegű, mint amit te linkeltél és talán inkább alklamas egy konkrét programozási nyelv elsajátításához szükséges elméleti háttér megteremtéséhez..
A kézzel-lábbal magyarázós módszer érdekes, sokszor az eredménye is. De azt el kell ismernem, hogy az is egy megoldás és szükség van rá, de nem mint elsődleges tanítási módszer. -
Wizardmon
csendes tag
Asszem kezdem érteni (a kezdem-en van a hangsúly
)
Ha ''j'' van a zárójelben, akkor ugyebár végrehajtja az i1-en a j összes elemét aztán az i2-n és az i3-on is ugyanígy, és a ''j'' beljebb van mint az ''i'' így az ''i'' csak akkor vált amikor a ''j'' már végigfutott. Lehet hogy homályosan fogalmaztam, de nálam ez jobban össze van állva
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
bahh, nem eleg, hogy megelozol, de raarasul olyannyira, hogy ketszer is beirtad, mig en csak egyszer ;p
egyebkent aprosag ugyan, de amit en hasznaltam (borland pascal 7) az ugy remlik nem nullazott semmit, azokat az ertekeket irta ki, amiket epp a memoriaban talalt
szerk.: lol, mar megint megeloztel
[Szerkesztve] -
-
Tangerine
senior tag
6 hatványaiból elég csak az aktuálisat tárolni.
Na az embernek mindig a legkézenfekvőbb m.o. nem jut eszébe.
Asszem megcsináltam, csak még tesztelem.
555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 (6-osban) = 48873677980689257489322752273774603865660850175 (a 10-esben)
-
Tangerine
senior tag
Ez így elméletben szép, de nekem nem jött össze. Pont ilyesmivel próbálkoztam tegnap.
A szorzás összeadás még működget, de ugyebár 6 hatványait kell a végeredményhez adni, ami kissé sokáig tartana szorzásokra bontani egy 60 jegyű számnál.
function fval(ss:string):integer;
var
er,hiba:integer;
begin
val(ss,er,hiba);
fval:=er;
end;
function fstr(ii:integer):string;
var
er:string;
begin
str(ii,er);
fstr:=er;
end;
function max(x,y:string):integer;
begin
if length(x) > length(y) then
max := length(x)
else
max := length(y);
end;
function osszead(x,y:string):string;
var
sossz:string;
hh,ii,aa,bb,ossz,mar:integer;
begin
sossz:='';
ossz := 0;
mar := 0;
hh := max(x,y) + 1;
while length(x) < hh do x:='0' + x;
while length(y) < hh do y:='0' + y;
for ii := hh downto 1 do
begin
ossz := fval(x[ii])+fval(y[ii])+mar;
mar := ossz div 10 ;
sossz:=fstr(ossz mod 10) + sossz;
end;
while sossz[1] = '0' do delete(sossz,1,1);
osszead := sossz;
end;
function szoroz(x,y:string):string;
var ii:integer;
er:string;
begin
er := '0';
if (x='0') or (y='0') then
szoroz := '0'
else
begin
for ii := 1 to fval(y) do
er := osszead(er,x);
end;
szoroz := er;
end;
Új hozzászólás Aktív témák
- bambano: Bambanő háza tája
- A részvénypiacot is kilőné az űrbe a SpaceX
- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Androidos tablet topic
- AliExpress tapasztalatok
- Házimozi belépő szinten
- Fogyjunk le!
- LG LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S25 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Pro Gamer Pc RTX 5070 TI / RYZEN 7 7800X3D / 32GB RAM / 1TB SSD
- Acer Predator Helios 300 Alza számlás garis i9-11900H 15.6" 144Hz RTX 3060 6GB GDDR6 16GB RAM 2x1TB
- Xbox 360 Kronos 500GB RGH3 - Dobozos gyűjtői állapotú
- i7 12700/ 32GB DDR4/ RTX3070Ti/ 1TB SSD alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3840
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
- Eladó Samsung Galaxy S22 8/128GB / 12 hó jótállás
- Asus Zenbook 14 Laptop UX3402Z i7
- Apple iPhone X Space Gray Ikonikus dizájn, Face ID, OLED kijelző 64 GB Használt, megkímélt ,100%
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

ugyan baromi sok meló volt vele mer télleg 93 darab szám van és mivel említettem volt hogy virtuális légitársaság járatfoglaló programja lesz ez, így volt hét nap ugyebár ez hét külön halmaz melyek elemei az adott napon közlekedő járatok, és ugyancsak 7 járatfajta volt szintén hét külön halmaz melyek elemei az adott fajtájú járatok (nappali esti éjszakai stb). Tehát ezek szerint ha jól számolom akkor 49 darab if-es ciklusom van amelyben a két feltétel az előzetesen bekért nap (1-7) és az előzetesen bekért járatfajta száma, és ennek függvényében sorsol a random függvény egy olyan számot amely egyszerre eleme például a szerda és a reggel halmaznak, melynek eredménye egy szerda reggeli járat lesz

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)