Új hozzászólás Aktív témák
-
N!tRo
tag
válasz
Gyomman #1796 üzenetére
Üdv!
Elég csúnya ez a kód, sok benne a redundancia, próbáld alkalmazni a ciklusokat, azért vannak. Sok azonos kódot tegyél for ciklusba, figyelj arra hogy miként deklarálsz egy eljárást és miként hívod meg, mert ha eltér a két név, nem történik semmi.
Ne deklarálj felesleges változókat, csak a memóriát foglalod velük.
Tabbal, szóközzel vagy valamivel próbáld átrendezni a programodat, hogy jobban átlássad. Én szóközzel szoktam a ciklusokhoz tartozó részt ''kiemelni'', hogy egyszerűbben átlássam a progit.
Satöbbi...
Jegyzettömbbe átalakítgattam a progidat, nem tuti hogy jó mindenhol, a Notepad nem debugger.
program jatek;
uses crt,graph;
var i,szam,gd,gm:integer;
procedure elokepmenu;
begin
gd:=detect;
InitGraph(gd,gm,'');
for i:=1 to 24 do
for j:=1 to 3 do
outtextxy(j,i,chr(179-j));
SetTextStyle(0,0,3);
outtextxy(5,5,'JATEK NEVE');
SetTextStyle(0,0,1);
for i:=1 to 6 do
begin
sound(100*i);
delay(100);
end;
Nosound;
for i:=17 to 63 do
begin
outtextxy(i,3,CHR(219));
outtextxy(i,23,CHR(219));
outtextxy(i,21,CHR(196));
end;
for i:=3 to 23 do
begin
outtextxy(17,i,CHR(219));
outtextxy(63,i,CHR(219));
end;
outtextxy(34,5,CHR(177),'JATEK NEVE',CHR(177));
outtextxy(34,11,'1 : elsoprogram');
outtextxy(34,13,'2 : masodikprogram');
outtextxy(34,15,'3 : Kilep');
outtextxy(18,22,'Add meg a kivant utasitas szamat ');
readln;
CloseGraph;
end;
begin
elokepmenu;
readln(szam);
if szam>3 then halt;
repeat until keypressed
end; -
Lortech
addikt
válasz
Gyomman #1796 üzenetére
Uh.
procedure menu az procedure elokepmenu, ha jól sejtem, mivel a főprogramban az elokepmenu eljárást hívod.
Amikor grafikus módban vagy, akkor nem betűsorokban és oszlopokban adod meg a képernyőpozíciót, hanem pixelben, így a gotoxy, writeln eljárásokat felejtsd el. Helyette van outtextxy(x,y koordináta, szoveg).
Azokat a delay-soundokat -ha mindenáron szükség van rájuk - érdemes lenne egy ciklusba ágyazni. -
Gyomman
aktív tag
válasz
[HUN]Zolee #1795 üzenetére
ITT VAN (még csak az eleje);
program jatek;
uses crt,graph;
var i,j,k,szam:integer;
gd,gm:integer;
procedure menu;
begin
gd:=detect;
InitGraph(gd,gm,'');
for i:=1 to 24 do
begin
gotoXY(1,i);
writeln(CHR(178));
gotoxy(2,i);
writeln(CHR(177));
gotoXY(3,i);
writeln(CHR(176));
end;
gotoXY(5,5);
SetTextStyle(0,0,3);
writeln('JATEK NEVE');
SetTextStyle(0,0,1);
sound(100);
delay(100);
sound(200);
delay(100);
sound(300);
delay(100);
sound(400);
delay(100);
sound(500);
delay(100);
sound(600);
delay(100);
Nosound;
for j:=17 to 63 do
begin
gotoXY(j,3);
writeln(CHR(219));
gotoXY(j,23);
writeln(CHR(219));
gotoXY(j,21);
writeln(CHR(196));
end;
for k:=3 to 23 do
begin
gotoXY(17,k);
writeln(CHR(219));
gotoXY(63,k);
writeln(CHR(219));
end;
gotoXY(34,5);
writeln(CHR(177),'JATEK NEVE',CHR(177));
gotoXY(34,11);
writeln('1 : elsoprogram');
gotoXY(34,13);
writeln('2 : masodikprogram');
gotoXY(34,15);
write('3 : Kilep');
gotoXY(18,22);
write('Add meg a kivant utasitas szamat ');
readln;
CloseGraph;
end;
begin
clrscr;
elokepmenu;
readln(szam);
if szam>3 then halt;
repeat until keypressed
end. -
Gyomman
aktív tag
Nem akarok senkit sem zavarni, de most már a hangot SEM akarja lejátszani. Mi történt? Semmit sem változtattam a programon, de 3 különböző megnyitásnál egyre kevesebbet akart csinálni.
Valszínű a géppel mlesz valalmi? Mert már semmilyen hangot se akar megszólaltatni, csak krekeg 1-2-t.
[Szerkesztve] -
Gyomman
aktív tag
Sőt, most már csak a hangot játssza le...
-
Gyomman
aktív tag
Viszont most meg valamiért egy nagy szürke kockát jelenít meg, az isten tudja miért. De hülyének érzem megam most már
-
Lortech
addikt
válasz
Gyomman #1787 üzenetére
Mutass kódot, akkor tudunk jobban segíteni. Gyakori hiba, hogy a closegraph-ot lehagyják, akkor szoktak érdekes dolgok történni.
szerk: Jah, meg persze ALT+F5 után nem látod azt, amit előzőleg kirajzoltál grafikus módban, mert a closegraph visszaállítja a megjelenítést az eredetire, és törli a képernyőt. Szóval tegyél be a program végére egy readln-t ha ez a gond.
[Szerkesztve] -
Gyomman
aktív tag
válasz
[HUN]Zolee #1780 üzenetére
Kösz.
Most újabb gond van: Mindent rendesen megcsináltam a grafikus felülettel, de azt írja ki hibaként, hogy BGI Error: Graphics not initialized(use InitGraph). Pedig beraktam az InitGraphot, minden paraméterével. Megnéztem egy miontaprogramot az InitGraph-ra, ott meg azt írta ki, hogy valami EGAVGA.BGI fájlt nem talál, pedig pontosan meg van adva az útvonal.
Kezdem úgy érezni,. találn ez a grafika ez nem megy... -
PazsitZ
addikt
válasz
[HUN]Zolee #1777 üzenetére
SetTextStyle(betűtípus,irány,méret:word) egész pontosan
típus: default=0 TriplexFont=1 SmallFont=2 SansSerifFont=3 GothicFont=4
irány: HorizDir=0 VertDir=1
méret: 1-10 -
PazsitZ
addikt
-
Gyomman
aktív tag
Helló mindenki!
Én még most kezdtem el tanulni így otthon ezt a nyelvet, és még elég kezdő vagyok( kezdő grafika, számolás, randomize, sorrendbe rakás meg ilyen kis izék). Most próbálnék egy épkézláb kisebb programot összedobni, de van egy kis probléma(nem súlyos). Kerestem a problémára az általam kikölcsönzött alapkönyvben, de nem találtam. Az lenne a kérdés (ha lehetséges ilyen), hogy hogyan lehet betűméretett változtatni? Vagy ilyet nem lehet? -
szandisas
őstag
-
szandisas
őstag
válasz
Rover623 #1770 üzenetére
''If (betu>='a') and (betu<='z') then dec(betu,ord('a')-ord('A'));''
ezt naggyából értem... valami normális leírást tudsz nekem linkelni ahol meg tudom tanulni ? év végén vizsga lesz, csak egy kettesre hajtok
MOD:
erre ez volt a tanár példája:
Var
ch : Char;
Begin
ch:=UpCase('a'); {ch = 'A'}
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
-
szandisas
őstag
kaptam egy feladatot a suliban:
''Keressen megoldást egy – a felhasználó által begépelt – szöveg nagybetűssé alakítására. Könnyítés: zárjuk ki a szövegből a magyar ékezetes karaktereket!''
ezt meg tudná nekem csinálni valaki? nagy kérés lenne? -
VladimirR
nagyúr
válasz
richardCHEF #1765 üzenetére
mod a maradekkepzes
neked valami ilyesmi kell:
ha x mod 4 = 0, akkor ezt ir ki, egyebkent azt ir ki -
richardCHEF
csendes tag
sziasztok, na most nekem az kéne hogy van egy szám, amit elosztok 4-el, és ha lesz maradék akkor ezt ír ki, ha nem lesz maradék, akkor azt ír ki... csak azért zargatlak titetek ezzel, mert a könyvben az istennek se találtam meg!
köszi válaszotokat
-
alitak
senior tag
válasz
VladimirR #1762 üzenetére
Igen, így már működött, köszi a segítséget.
A val() függvényt még életben nem használtam, nem tudom mért keverem az ord() -dal.
Érettségire készülvén nem értem a tanárom. Majdnemhogy lecsesz, mert nem lett csilli-villi a program. ''Csak'' csinálja, ami a feladata. Érettségi lesz kb 20 percem, hogy megcsináljam a programomat. Ennyi idő alatt szerintem nem nagyon lehet egy értelmes felépítésű, csilli-villi kinézetű programot csinálni. -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #1761 üzenetére
egen, pontosan az ord char tipust var parameterkent
alitak: a megoldas, ahogyan jester is irta, valami ilyesmi: x := ord( a[1] );
ez csak az a elso karakteret adja at az ord fuggvenynek, s asszem, igy mar char tipusu lesz
a val egy string-ben levo szam valoban szamma alakitasara szolgal
fejbol pontosan nem tudom, de asszem ugy megy, hogy az elso parameterben levo string-et elkezdi az elejen nezni, es amig nem talal nem szamjegy karaktert, addig szepen pakolja a aszamjegyeket a masodik parameterkent kapott szam (asszem csak egesz elhet) valtozoba, a harmadik parameterben pedig visszaadja az elso nem szamjegy karakter poziciojat (de ezt a help ugyis leirja pontosabban)
valahogy igy mukodik (s:string, x, code:word):
s := '123asdf';
val( s, x, code );
ekkor s marad, ami volt, x felveszi az 123 erteket, a code pedig 4 lesz, mert a 4. az elso nem szamjegy karakter -
alitak
senior tag
Ezt a sort meŕt nem veszi be?
x:=ord(a)
ahol x --> longint, a --> string -
alitak
senior tag
Van egy string típusom, amiben van egy betű. Melyik paranccsal kapom meg az ascii kódbeli értékét? Fordítva melyik parancs működik?
-
TAVARIS
csendes tag
Hali!!
Hogyan lehet képet beilleszteni pascal progiba?
Lehet-e méretezni progin belül?
milyen formátumokat lehet beépíteni? (ha lehet)
PLEASE HELP ME!!!!!!!!!!!! -
Sportman
csendes tag
Sziasztok, egy kis segitség kéne a következő feladat megoldásához:
Egy titkosügynöknek van egy térképe, amelyen N katonai objektum van kijelölve. Kezdetben az ügynök az 1-essel jelölt saját objektumánál található és az N-el jelölt ellenséges objektumhoz kell eljutnia. Célja eléréséhez a létező utakat használja, mindenik út két különböző objektumot köt össze.
Mivel küldetése titkos csak éjszaka mozoghat, ezért zseblámpára van szüksége. Erre a célre K tipusu lámpát használhat - a W tipusu lámpa (1<=W<=K) elemei W wattosok, a W watt elhasználása után a lámpa többé nem világít, szerencséjére egyes baráti katonai objektumukon teljesen ujratöltheti az elemeit, vigyáznia kell, hogy mielött két objektumot összekötő úton elindulna az elemeiben levő wattok száma legyen nagyobb vagy egyenlő, mint az illető útszakasz megtételéhez szükséges wattok száma.
Ismerve az objektumok közti utakat és mindegyik út esetén a bejáráshoz szükséges időt és a zseblámpa által elhasznált wattok számát határozzátok meg azt a legkisebb számmal jellemzett lámpa tipust amely lehetővé teszi azt, hogy a célba éréséhez szükséges idő minimális legyen (a legkisebb fogyasztásu lámpa érdekel mindazon lámpa tipusok közül, amelyek minimális idő alatti célbajutást tesznek lehetővé).
Bemenő adatok:
A lampa.in szövegállomány első sorába az N és K egész számok vannak egy szóközzel elválasztva, a következő sorban N db egész szám található a {0,1} halmazból, ha az i-ik szám 1, akkor az i-ik objektum barátságos, vagyis feltöltheti az elemeket ha ehhez az objektumhoz ér, ha pedig 0, akkor az ügynök nem töltheti fel az elemeit ezen a helyen. Az első szám a sorban 1, az utolsó pedig 0.
Az állomány harmadik sorában található M, az utak száma. A következő sor mindegyike 4 szóközzel elválasztott egész számot tartalmaz a,b,T,W. Az a és b az objektumok közt kétirányu út található, melynek megtételéhez T időra van szükség és W wattot használ el.
Kimeneti adatok:
A lampa.out szövegállományba irjunk két egész számot szóközzel elválasztva: Tmin és Wmin
Példa:
lámpa.in
7 10
1 0 1 0 0 0 0
7
1 2 10 3
1 4 5 5
2 3 10 3
4 3 15 1
3 6 4 2
6 5 2 2
5 7 1 0
lampa.out
27 6 -
urban racer
senior tag
Üdv! Egy pascal progit hogy lehet berakni képernyőkímélőnek?
Én átneveztem .scr-re, beraktam a system 32-be, jobbklikk, telepítés, stbstb, de sehogy nem megy. Ötlet? -
N!tRo
tag
válasz
CocooN-z #1748 üzenetére
Biztos, hogy nem tökéletes számodra, de át tudod gondolom alakítani olyanra, amilyenre szeretnéd.
Ha valamit nem értesz, kérdezel, de ne legyél writeonly, jöjj rá magad.
program feladat;
uses crt;
var menu,enter:char;
index1,index2,pagecount,currentpage,namecount: integer;
name_per_page,search_number,matches:integer;
inputfile: text;
names: array[0..199] of string;
borndate: array[0..199] of integer;
pay: array[0..199] of longint;
newname,search_string:string;
procedure generate_datas;
begin
randomize;
for index1:=0 to namecount do borndate[index1]:=random(60)+1930;
for index1:=0 to namecount do pay[index1]:=(random(65000)*5)+50000;
end;
procedure read_names;
begin
assign(inputfile,'nevek.txt');
reset(inputfile);
namecount:=0;
repeat
readln(inputfile,names[namecount]);
inc(namecount);
until eof(inputfile);
close(inputfile);
generate_datas;
end;
procedure list_names;
begin
name_per_page:=10;
for index1:=0 to (namecount div name_per_page) do
begin
clrscr;
for index2:=(index1*name_per_page) to ((index1+1)*name_per_page)-1 do
if(index2<namecount) then writeln(index2+1,'. ',names[index2],' ',borndate[index2],' ',pay[index2]);
gotoxy(1,24);
writeln(index1+1,'/',(namecount div name_per_page)+1,' ... Enter lenyomasara folytatodik');
repeat
enter:=readkey;
until enter=#13;
end;
end;
procedure search(option: char);
begin
clrscr;
matches:=0;
case option of
'N': begin write('Kerem a tag nevet: '); readln(search_string); end;
'E': begin write('Kerem a sz�uletesi evszamot: '); readln(search_number); end;
'F': begin write('Kerrem a fizetest: '); readln(search_number); end;
end;
index1:=0;
repeat
case option of
'N': if search_string=names[index1] then
begin
writeln(index1,'. ',names[index1],' ',borndate[index1],' ',pay[index1]);
inc(matches);
end;
'E': if search_number=borndate[index1] then
begin
inc(matches);
end;
'F': if search_number=pay[index1] then
begin
inc(matches);
end;
end;
inc(index1);
until index1>namecount;
if matches=0 then writeln('Nincs talalat...');
readln;
end;
procedure write_data;
begin
clrscr;
write('Kerem a nevet: ');
readln(newname);
assign(inputfile,'nevek.txt');
append(inputfile);
writeln(inputfile,newname);
close(inputfile);
end;
procedure write_menu;
begin
clrscr;
writeln(' 1: Listazas');
writeln(' 2: Kereses nevre');
writeln(' 3: Kereses sz�ul.evre');
writeln(' 4: Kereses fizetesre');
writeln(' 5: Iras');
writeln(' Egyéb: Kilepes');
writeln;
write(' Mit valaszt: ');
readln(menu);
case menu of
'1': list_names;
'2': search('N');
'3': search('E');
'4': search('F');
'5': write_data;
end;
end;
begin
read_names;
write_menu;
end.
FELADAT.PAS
[link]
Nevek.txt
[link]
[Szerkesztve] -
CocooN-z
őstag
Szervusz
Csütörtökre, szül évet is random generálna tömbbe (itt meg lehetne adni neki hogy pl 1950- től mondjuk 75 ig, de ez tökmind1), azért, kellene gotoxy mert akkor látszódna hogy van közöm hozzá. Igen alulra nem ártana egy menüsor, ez nem rossz 5let. Sima egyszerű keresés tételt lehetne alkalmazni, évszámokra, nevekre, fizukra, csak azt nem tudom hogy lehetne megadni neki hogy 3 tömbön belül keressen.
-
CocooN-z
őstag
Sziasztok!
Szeretném megcsinálni a következő programot, amit programozás órára kellene elkészíteni, és jó lenne ha ezt le tudnám ugy adni hogy tök pöpec lenne, mert ez nekem nagyon nem megy most, és szeretném a segítségeteket kérni.
A program a szokásos procedure+főprogram felépítésben kellene h. legyen. Van 3 oszlop, példának: Név/fizetés/születési év. A Neveket, egy txt fileból egy tömbbe olvassa be, a számértékeket (fizu/sz.év) azokat random generálná két külön tömbbe(keresés céljából külön, vagy úgy nem jó). Egy képernyőn max 10-15 t kellene listázni és Enter (char23 azt hiszem) lenyomásával a következő 10-15 öt listázni (persze sorszámozva, következő oldalon meg folytatódna a sorszám nem 1. től kezdve). a bal/jobb alsó sarokban egy oldal mutató kellene, 1/18, 2/18 stb. Gondolom az össz lapoldalt a txt ben lévő nevek össz. számával lehetne kiszámoltatni vele. Az interaktivitásról meg annyit hogy a program tudjon keresni a nevek-fizuk-sz.év számok között, valamit akármikor lehessen appendolni a txt t, éppen ezért nem kell hogy rendezzen, hogy a végén látni lehessen mikor töltjük a txt t. Gotoxy legyen benne, mert ahogy ti tudtok progit írni az majdhogynem felső szintű, én meg per pill alig tudok ennek nekifogni, és feltűnő lenne, milyen szuperül nézne ki a source. Nagyon örülnék annak ha tudnátok segíteni nekem, én egy haverral próbálkozok jelenleg.
thx előre, hali. -
VladimirR
nagyúr
a funkcio megkapja a tomb-ot, es visszateresi ertekkent az atlagot adja vissza
azt, hogy mi legyen a fuggvenyen belul, fentebb mar N!tRo leirta
ehh, de lassu vagyok (lehet nem artana frissiteni, mielott irok)
N!tRo: de, ugy aakrta, hogy az egy tomb, csak i az index (*latszik is, hogy utana dolt a szoveg)
[Szerkesztve] -
N!tRo
tag
atlag:integer;
Na most, a függvény neve is atlag, a változó neve is atlag. Ezért type mismatch.
Nem kell deklarálni atlag nevű változót, deklaráltál már egyet a függvény nevében.
A másik.
avg:=1;
Na most, az átlagod innentől kezdve rossz érték lesz, mert az összérték a valóstól 1-el több lesz. A helyes megoldás: avg:=0;
A harmadik:
avg:=avg+t;
Nem úgy akartad, hogy a t egy tömb, és annak az elemeit adod hozzá?
Pl.: avg:=avg+t[z];
[Szerkesztve] -
GHouL^
csendes tag
Function atlag(Var t: ttipus):integer;
Var i:byte;
atlag:integer;
avg:real;
begin
avg:=1;
For i:=1 to z Do
begin
avg:=avg+t;
end;
avg:=avg/z;
atlag:=avg;
end;
és type mismatch van abban a sorban hogy atlag:=avg; de nem tom miért
ja és egyáltalán ez így jó?
nem írja ki hogy '+t' lenne
[Szerkesztve] -
GHouL^
csendes tag
hellóka! ismét 1 kis butus kérdésem lenne
van egy tömbön feltöltve adatokkal, és az adatok átlagát szeretném számolni, ezt hogy tudom? -
Thooome
csendes tag
ok THX meg is van
-
N!tRo
tag
válasz
Thooome #1727 üzenetére
Akkor talán kezdjük ott, hogy egy kör 360 fokra osztható fel. Nem pedig 59-re, ahogy te csinálod.
Ha 60 pontot akarsz (gondolom órát csinálsz), akkor a 360 fokot felosztod 60 részre és ezekkel a részekkel fogsz rajzolni. Azaz, 6 fokonként rajzolsz ki egy pixelt.
Kész programot ne kérj, a lényeg, hogy elméleti segítséggel Te oldd meg! -
Thooome
csendes tag
szal oant szeretnék csinálni, hogy körbe rajzoljon ki pontokat a képernyöre, de ha radiánokkal számol akkor nem egyenlö távra tesz egymástól és állitolag ugy kijönne, ha fokokkal számolna.
-
N!tRo
tag
válasz
Thooome #1725 üzenetére
Ha a programodban lévő for ciklus változója ( az i ) fok akar lenni és nem radián, gondolom ezt abból, hogy 1-től 59 fokig rajzoljon egy pixelt a képernyőre, akkor a putpixel előtt beírsz egy ilyen sort:
rad:=i*pi/180;
és a cos meg a sin paramétere a rad változó lesz.
De ha nem ezt akartad, akkor nemtom mit akarsz. Esetleg ha bővebben leírnád mit csinál a program, vagyis mit akarna csinálni ha jól működne, satöbbi. -
Thooome
csendes tag
és ezt hogy tudnám belerakni a progba?
-
Thooome
csendes tag
sorry én irtam rosszul fokokkal kéne nem radiánokkal.
-
Thooome
csendes tag
sziasztok. köszi az elözöért. most lenne egy oan gondom, hogy ezt a progot át kéne irni ugy, hogy radiánokkal számoljon:
program szamlap;
uses grafika;
var i:integer ;
begin
for i:=1 to 59 do
putpixel(round(sin(i)*100)+320,round(cos(i)*100)+240,2);
end. -
KPepe
senior tag
üdv!
Bocs, ha tévedek, de szerintem nem jó a cserélő rész a kódodban.
a[ j ]:=a[ i ]; helyett a[ j ]:=s; -nek kellene szerepelnie, mert különben az s-ben tárolt érték elveszik.
Pl. 5, 2, 3 esetén (ugye első lépésben az 5 - 2 párost hasonlítja)
s:=a[ i ]; 5
a[ i ]:=a[ j ]; 2
a[ j ]:=a[ i ]; 2
tehát a rendezés végén a tömbben 2, 2, 3 szerepel, az 5 elveszik. -
N!tRo
tag
berakod őket egy tömbbe
majd erre a tömbre viszel egy egyszerű cserés rendezést
és kész
rendezés:
for i:=1 to n-1 do
for j:=i+1 to n do
if a[ i ]>a[ j ] then
begin
s:=a[ i ];
a[ i ]:=a[ j ];
a[ j ]:=a[ i ];
end;
ahol az n a tömbbeli elemek száma
az a a számokat tartalmazó tömb
és i,j egész típusú változók
s meg segédváltozó a cseréhez
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
GHouL^
csendes tag
Hello! Hogy csinálnátok egy ilyen kis egyszerű feladatot ahol 3 bekért számot növekvő sorrendbe kell tenni? én if-re gondoltam hogy azzal lehetne! Esetleg ha valaki meg írni megköszönném, előre is köszi sajna még kezdő vagyok
-
N!tRo
tag
-
Thooome
csendes tag
sziasztok. HF-re kaptam egy olyan progot pascalba, hogy egy céltáblát kell csinálni és minden 2. karika piros. a céltábla megvan, csak a szinekkel van gond. Ha tudna vki segíten elöre is köszi.
u.i.: a céltábla ciklussal van készitve. -
N!tRo
tag
válasz
mhorpheus007 #1711 üzenetére
Round (függvény)
Egy valós számot kerekít egész számmá.
Deklaráció:
function Round(x: real) : Longint;
Példa:
writeln(1.4, ' rounds to ', Round(1.4));
üdv: atiS -
mhorpheus007
csendes tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne hogy van-e oylan eljrás vagy fv ami kerekíteni tud a pascalban?
konkrét elképzelésem az lenne hogy a két szám átlaga nem egész szám akkor kerekítse egy megadott feltétel alapján! -
-
btotyi
tag
válasz
Lortech #1708 üzenetére
Teljesen igazad van, de egy kezdő ilyen problémán sajnos fennakad. Erre próbáltam utalni. Mivel az általam beírt delphi kód nem fordul le tp alatt így ha egy kezdő beviszi tp alá, nem fog működni. Ilyenkor mindenki arra gondol, hogy a hiba benne - és nem a kódban - van.
Hiába foglalkozom programozással régóta, sajnos már magamban sem bízom eléggé. Neked meg nekem (és sok ilyesmivel nem kezdő szinten foglalkozónak) elég egy utalás vagy akár nem teljes kódrészlet vagy leírás a megoldáshoz, egy kezdőnek szerintem teljesen jó hibátlan kód kell. Én magam ezért a programot beírom, futtatom és csak utána publikálom. Az utóbbi időben főleg javas alkalmazásokat fejlesztek. A kezdeti időben sikeresen belecsempésztem pascalos kódrészleteket amik szintaktikailag helyesek voltak de szemantikailag nem. Mostanában az ellenkezőjét veszem észre magamon.
Ez egy kis magyarázat akart lenni.
Hogy az utolsó kérdesedre is válaszoljak : semmi probléma, nem vagyunk egyformák, pár mondatos beírások alapján meg csak felületes benyomásokat szerzünk egymásról. -
Lortech
addikt
-
btotyi
tag
válasz
Lortech #1705 üzenetére
Akkor mégsincs
Én tudom de ő nem tudja, TP meg nincs a gépemen sőt delphi-t is már másfél éve nem használom rendszeresen(pedig több mint húsz évig Pascaloztam).
A hibásan megadott példaprogramok meg több kárt okoznak mint segítenek. Mindig utáltam a már le sem forduló példákat.
[Szerkesztve] -
Style
csendes tag
válasz
Lortech #1705 üzenetére
Köszi szépen sikerült.
De mire rájöttem, hogy miért nem találta meg a filet...., mert ciklusba raktam a kiírást és a ciklusban volt a close(f) is és utána nem volt nyítva a fájl(logikus) és a ciklusba a rewriteot nem lehet berakni, mert akkor az elöző körben beleírt adatot ugyebár törli....
Fú néha megszeretem ezt a pascalt, de néha meg úgy hiányzik, mint púp a hátamra
Remélem sikerül a vizsga -
Lortech
addikt
Dehogynincs, csak text-nek hívják, de ugyanaz a filozófia. Tehát annyi a különbség, hogy textfile helyett text a típusnév, a hozzárendelés pedig assignfile helyett assign.
tehát:
uses crt;
var f: text;
begin
assign(f,'c:\valami.txt');
rewrite(f);
writeln(f,'teszt');
close(f);
end. -
btotyi
tag
Ez ugyan delphi kód de TP-ben is hasonlóan van csak ott még nincs TextFile ;
program Project2;
{$APPTYPE CONSOLE}
uses
SysUtils;
Var Kimenet : TextFile;
begin
AssignFile(Kimenet, 'kimenet.txt');
Rewrite(Kimenet);
WriteLn(Kimenet,'asasasas');
WriteLn(Kimenet,'bbbbbbbbb');
Close(Kimenet);
end. -
Style
csendes tag
Sziasztok!
Kiírással lenne egy kis problémám a programom végén.
Tömböt használtam helyezes, tornanev és osszpontszam, ezeket kéne kiírni külső fájlba. Programba szépen kiírja a végén, hogy
A(z) helyezes helyezet tornanev osszpontszam ponttal.
Így kéne külső fájlba is.
Próbálkoztam már azzal, amit a helpbe találtam, de nem igazán sikerült.
Előre is köszi a segítséget
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest