- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen GPS-t vegyek?
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
IO.sys #46484 üzenetére
Szóval, a dolog bonyolultabb. Tehát amikor nekikezdtem ennek az egésznek, első lépés volt az XMP1 profil engedélyezése, a 3200 MHz beállítása, majd csak utána kezdtem neki az offsetes alulfeszelésnek. Ez így működött, csakhogy észre vettem, hogy az offsetes alulfeszelés miatt, a RAM gyári időzítése, egy rosszabb értékre állt át. Magyarán, ennek a RAM-nak [link] a gyári 16-18-18-36-as időzítésről, 17-18-18-36 lett.
Amennyiben az offsetes alulfeszelésről visszaálltam Auto-ra, abban a pillanatban a RAM hozza a gyári időzítéses értékeket.
Tehát jelenleg azzal küszködök, hogy non K-s prociról lévén szó, alulfeszeljem offset módban, ami jól működik, de valahogy a RAM-ot is jó lenne a gyári értéken használni. Na, ez nem megy nekem, mivel eddig ilyesmivel nem foglalkoztam, mivel a korábban 5 évig használt i7 4790-et, csak beraktam, azt hadd szóljon. -
válasz
IO.sys #46482 üzenetére
"Az XMP nem csak a ramot állítja, hanem minden mást is elvileg. Szóval ha beállítottál mindent és belősz egy profilt, akkor olyan, mintha semmit se csináltál volna."
Na, hát ez nekem kínai, abból is mandarin nyelvjárás.Na, akkor én csak annyit szeretnék, hogy a RAM működjön a gyári értéken, de ehhez viszont muszáj bekapcsolni az XMP1 profilt, mert ha nem kapcsolom be akkor csak 2400 MHz-en ketyeg. Viszont azt is szeretném, hogy mivel a proci amúgy is non K-s, az autónál kevesebb feszt kapjon, tehát kevesebb fogyasztás, hűvösebb proci.
Szóval, hogy lehet ezt a két dolgot összehozni, a lehető legegyszerűbb módon, magyarán alulfeszelés, de a RAM-oknál ez ne kavarjon be. -
r0b3r
senior tag
válasz
IO.sys #46466 üzenetére
Jelenleg így fest... van hely a szellőzésnek.
A két 140-es venti nyomja be a levegőt kb 500-as fordulaton, kifele semmi. A proci hűtésével most elégedett vagyok, ez alatt a batár Dark Rock 4 Pro alatt, 700-as fordulaton és NT-H1 pasztával, 4.4GHz-re húzva a proci 60-62 fokig melegszik fel max. 1.235V-on végül stabil lett a proci 4.4GHz-en is.
Talán csak a VGA hűtését érzem egy kicsit kevésnek. Miközben játék, vagy 3DMark alatt a húzott proci csak 60-ig megy fel, addig a VGA gyári beállításokkal 75-on megy max ventilátor fordulaton.
Egyébként közel néma lenne a gép enélkül... gondolkodtam rá kompakt víz, vagy nagyobb léghűtésen, de azok nem igazán hűtik a VRM és memória modulokat.
Így egyelőre nincs ötletem.
-
SzabolcsTari
újonc
válasz
IO.sys #46464 üzenetére
Kipróbáltam. Aktiválva volt. Kikapcsoltam, de a helyzet változatlan. Ugyanúgy 3,8 Ghz - 4,0 Ghz a maximum órajel. Utánna olvastam hogy mit irnak még erről a sebezhetőségről, de semmi érdemleges. BIOS frissitésre gondoltam még de azt nem merem, meg nem is próbáltam még. Ha van még ötlet erre a problémára megköszönöm!
-
-
ricsi99
addikt
válasz
IO.sys #46439 üzenetére
Cpu terhelés az aránylag egyforma... szintetikus tesztekben is kb egyenlő értékeket kapsz.....az extra + cpu feladatok amik kritikusak... 8,1 -10 ami hajlamos jobban tekergetni a hdd-t ,+ a kereső ,indexelő részfeladatok jobban terhelik a gépet...
Kicsit túl komplex lett a win10... ezért is kedvelik sokan még a win7-et... + csilivilibb ,mert a 8.1-töl kezdődően elég fapados lett a win.
A mérhető különbség szereintem ,hogy hdd +win10 =szenvedés
UI:a biztonsgi frissitések miatt pedig eléggé le van fogva a hdd hozzáfériési sebesség..... egy ssd-vel már mérhető rendesen...főképp a véletszerü adathozzáférés részen -
-
-
jozsi252
veterán
válasz
IO.sys #46407 üzenetére
Köszi a részletes magyarázatot! Nem szeretnék ebbe sok energiát ölni, mert igazából nincs is szükségem rá. Ha szükségem lenne rá akkor vennék 1-el erősebb procit. Akarok venni Oculus Rift S-et, ezért is akarok cserélni lapot meg procit, meg a pc-vel úgy vagyok hogy olyan 3 évente a főbb dolgokat cserélem, mert nem szeretnék annyira lemaradni, jó az ha minden szépen fut. Utóbbi időben kapott új házat meg gpu-t meg tápot a gépem, aztán most jött el az ideje a proci cserének vele együtt a lapnak is mennie kell.
Enhanced Turbo-t engedélyezem, aztán ezzel le is tudtam a dolognak a "tuning" részét.
-
jozsi252
veterán
válasz
IO.sys #46405 üzenetére
Gondolom hogyha a feszültséget gondatlanul választom meg akkor megtörténhet hogy kivégzem a procit? Ha nem is tuningolom akkor érdemes mindenképp engedélyezni a bios-ba hogy az összes mag tudjon 4.6GHz-en menni a 9600k esetén? Vagy a k-s procik esetén alapból engedélyezve van az "Enhanced Turbo"?
-
jozsi252
veterán
válasz
IO.sys #46403 üzenetére
Tervbe van véve proci csere, és nagyon esélyes hogy 9600k lesz a választott. Nem azért mert tuningolni szeretném, csak szeretnék aránylag elérhető áron egy erős procit. A sima 9600 még nem elérhető így azért nem azt veszem. Valószínű hogy én látom ilyen borúsan a dolgokat, de a tuninggal mindig úgy voltam hogy pár száz MHz vagy x% +fps nekem nem ér meg annyit hogy a procit hazavágjam.
Nem tudom amúgy hogy egy 9600k-nak mi az a biztonságos freki amin lehet folyamatosan használni, és nem szökik az egekbe a hőfok sem, de szerintem alapból is elegendő lesz a teljesítménye mindenféle húzás nélkül.
-
riantune
csendes tag
válasz
IO.sys #46377 üzenetére
Nos, először is köszönöm szépen a segítségedet!
Sajnos azonban úgy tűnik, hogy mégsem fog működni az alulfeszelés a sima i7-8700-zal kapcsolatban, mivel az MSI B360M Bazooka BIOS-a nem teszi lehetővé a VCore Voltage beállítási lehetőséget a kiválasztható paraméterek közül (csak ami az első képen látható, az van, a Z verziós alaplapoknál már megjelenik a VCore is). Szóval marad a Power Limit kitolás (ha ezek után van egyáltalán értelme), azt tudom állítani. Az AUTO paramétert át tudom írni akármekkora értékre manuálisan. Mégis mekkora Watt számot adjak meg? Honnan tudom mekkora legyen a Long és Short értéke?
-
kelna91
senior tag
válasz
IO.sys #46379 üzenetére
Köszi a választ, csak ez a rész nem világos: "Mindenekelőtt nézd át, tudsz-e rárakni a frekvenciájára DRAM vagy QPI frequencyvel."
Hogyan derítem ki, hogy meddig lehet elmenni frekvenciával? És meddig lehet elmenni feszültséggel? Mi a maximális, még biztonságos érték? Nyilván azzal kéne kezdeni, hogy azt beállítom, és úgy kezdem el keresni a legerősebb beállítást, nem? -
riantune
csendes tag
válasz
IO.sys #46360 üzenetére
Rendben, köszönöm szépen
a folyamatot megértettem. Alább betettem a bios-ról két képet. Inkább pontosítsunk, mielőtt nekiszaladok. Abban segíts kérlek, hogy az elsőnél melyik értéket csökkentsem és mekkora egységenként alulfeszeléskor, a másodikon pedig hogy melyik értékeket kell állítanom és vajon mekkorára a power limitek kimaxolásához.
-
h.adam.92
őstag
válasz
IO.sys #46369 üzenetére
24/7-re kell.
Input voltage-ra a haswell topik összegoglalója szerint nem sok. YT videókban is 1.8-1.9et javasolnak.
A VCore 1.32 és 0,05 még pluszban offset. LLC miatt tartja is ezt az 1.375V-ot, nincs vele baj, le is tudom hűteni. De vagy valami nagyon nem kap elég feszt, vagy ennél több már nem nagyon hozható ki ebből a prociból. -
riantune
csendes tag
válasz
IO.sys #46357 üzenetére
Érdekességképpen egy újabb párbeszédet osztok meg veled, amit az imént olvastam az alaplap topic-on:
Kérdés:
- Sziasztok! Sima 8700 alá keresek egy jó ár értékű lapot, egy M2 menne bele.Válasz:
- Az alzánál 25-ért best buy az ASUS ROG STRIX B360-G matx-ben vagy az MSI B360M BAZOOKA míg atx-ben az MSI B360-A PRO vagy ha van kicsit több akkor ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4...ha meg nagyon akarsz spórolni akkor ASrock B360 vagy B360M Pro4, de ők kicsit fapadosabbak és szeret melegedni (kis alulfesz+szellő és minden okés vele). Power limiteket ne felejtsd kitolni.Látod ezt? Én is hasonló választ kaptam pár hete. Mindössze ennyit. Ezzel az információval kellett továbblépnem nekem is. Alulfesz+power limit kitolás. Se több, se kevesebb. Ahogy kérdezted, hogy mi a cél vele, hát annyi, amennyi a fent látható adott válaszból kiderül. Próbálok megoldást találni. Gondoltam a legjobb helyre írok be ide ebbe a kezdőkhöz szóló tuning topic-ba, hátha majd itt megfejtik a feladványt.
-
riantune
csendes tag
válasz
IO.sys #46357 üzenetére
Valószínűleg nem értek annyira hozzá, hogy válaszolni tudjak a kérdésedre, vagyis hogy mit szeretnék az alulfesszel és a power limit kitolással. Mit szerethetnék? Én elsőre úgy értlemeztem, hogy azért kaptam ezt a tanácsot, hogy ezen beállítások megfelelő végrehajtása után nem fog annyira melegedni az a VRM. Gondolom. Ezen túlmenően sajnos nem tudom megmondani, hogy miért kaptam pont ezeket az infókat. Ha nem esik nehezdre világosíts fel kérlek. Mik a lehetőségeim? A vas kippatintása például jól hangzik. Van értelme egyáltalán nekiszaladni az említett alkatrészeimmel?
-
riantune
csendes tag
válasz
IO.sys #46355 üzenetére
Sokat olvasgattam az alaplap topicban a konfig összeállítása előtt. A keretem az alaplapra ~30e Ft körül volt és abban kértem az egybegyűltek segítségét, hogy melyiket típust érdemes választanom ebben az árfekvésben, amelyik lehetőleg kevésbé melegszik, nem forrósodik fel a VRM túlságosan. A Bazookát ajánlotta Milka 78 (való igaz, egyéb tesztekben is jól szerepelt a lap), a fenti választ kaptam tőle. Jó lesz, csak alulfeszelés és power limit kitolás. Egyelőre a sötétben tapogatózom...
-
Jamboo529
senior tag
válasz
IO.sys #46349 üzenetére
Köszi a segítséget!
Egész délutáni tesztelések után azt hiszem megtaláltam a nagyjából elfogadható megoldást.
A LinX -es tesztelésekkel egyből kijött, hogy a Vcore fesz így is alacsony volt. Fel kellett tornázni,hogy stabilan lefusson egy 20 perces teszt, majd még adtam rá egy kicsit. Így eljutott 1.1875-ig.
Aztán jött az IMC. De abból meg nem tudtam leszedni, mert egyből omlott a rendszer (8 osztással lejjebb már be sem töltött a windows, 4-nél pedig a teszten hasalt el. Talán 2 egységet tudtam volna levenni belőle, de azt meg már inkább meghagyom itt is tartaléknak. Talán attól még nem fog elégni). Szóval az marad a helyén. Egyelőre a memória is marad 1.5V-on.
Így fél órás teszt alatt sem csuklott meg.
Beállítgattam, amiket még mondtál.
Így az üresjárat 95W helyett ~15W.
A 19X szorzót meg leviszi minimumra (9)
A hőmérsékletek is alakultak. Üresjáratban 39-42 fok között ugrál.Szóval úgy néz ki egy darabig így marad.
Köszi még 1x. -
Jamboo529
senior tag
válasz
IO.sys #46347 üzenetére
Köszi a hasznos infókat.
Elkezdem akkor először letornázni a CPU feszt. Ha abból megvan a legalacsonyabb stabil, akkor jöhet az IMC fesz csökkentés is.A memória alapból 1.35V. Annak maradhat az 1.5?
Ha bekapcsolom a speedstepet és a C1E-t akkor ugrálni fog a szorzó. Ez nem jelent majd gondot a feszek esetében?
Gondolok arra, hogy most fix 19-es a szorzó. Ha feljebb megy mondjuk 21-22 re akkor nagyobb feszt is igényel, nem? -
LP700-4
tag
válasz
IO.sys #46330 üzenetére
Közben sikerült beállítanom, csak a manual voltaget kellet offseten állítani és így vissza veszi a feszt is és az órajelet is. Sajnos nem rendelkezem teljesítménymérővel, de ezzel a beállítással biztos kevesebbet fog fogyasztani idle módban. Ugyan úgy megy 4.5GHz-en és 1.225V-on max terhelésen. Elég ha, akkor megy ennyit amikor kell neki szerintem. Játék alatt a magok 65-67 fok között mozognak maxon.
Ennek a processzornak alap állapotában 140W a fogyasztása ilyen oc-val elv. 180-200W körül kell lennie. -
cooi11
senior tag
-
-
FaRkaS1991
csendes tag
válasz
IO.sys #46288 üzenetére
A jelenlegi félkonfigomra cserélném, Csak ramot kellene vennem hozzá, kb 40k-ba lenne az egész. Már csak azért is gondolkodom platformváltáson, mert később lehet azt is fejleszteni akár 7gen-re. Egyébként még a hőmérséklet miatt félek egy kicsit, mert van egy ilyenem http://www.thermalright.de/en/cooler/7/macho-rev.a-bw?c=9. A 3570k-t 4,4-en járatva maxi terhelés mellett ilyen 40-45 fokon tartja, közepesen szellőző házban. Most ha a 6600k-t is tudná 50-55 körül tartani, mondjuk 4,5-en járatva, akkor akár még jó is lehet.
-
F4ther
tag
válasz
IO.sys #46272 üzenetére
Nem javasolnám a CPU_OPT-ot vízhűtésnek, van külön dedikált W_PUMP ami 3 amperes, a többi csak 1 amp. Persze el tud rajta futni, csak nem túl hatékonyan, és csak alacsony fordulaton, amíg nem vesz fel több áramot. AIO-ra is van külön dedikált csatlakozó ezen a lapon, AIO_PUMP néven. A CPU_OPT adatlap szerint is arra van, hogy több CPU venti tudjon futni. Igaz, lehet állítani minden csatlakozót PWM és DC üzemmód között. A lényege az lenne, hogy a fordulat külön szabályozható, igaz nem sok értelme van CPU esetében az én szempontomból. Igazából bármelyik csatlakozót lehet használni szabadon.. végülis ez nincs megkötve
Főleg ha külső tápot használunk.
Félretéve a fan headereket, megpróbálom újra ezt az AI overclockot. Ha cinebenchet futtatok, szükséges a háttérben futó alkalmazásokat, bezárni, vagy prioritást módosítani? Hogyan lenne optimális ezt futtatni, hogy a lehető legpontosabb értéket adja?
-
F4ther
tag
válasz
IO.sys #46270 üzenetére
Mind a két venti ugyanolyan. Mind a kettőnek 4 csatlakozója van, PWM-esek. Igaz, nem cseréltem fel a kettőt (CPU_FAN, CPU_OPT), hogy megnézzem, hogy változik e a helyzet vagy csak a CPU_OPT fan csati ír hülyeséget
Ezt megnézem majd.
A 44%, az AI overclocking. Ha bekapcsolom a funkciót, minden újraindításkor / bekapcsoláskor kiír egy bizonyos %-ot, hogy hogy áll az AI tuning. Az elején ilyen 10 / 20% körüli érték van, aztán hamar elmegy 40% körülre, de 44%-on megáll. Azóta nem változott. Ez úgy műnködik az ASUS leírása szerint, hogy ahogy használom agépet, ő fokozatosan figyeli a paramétereket, és az alapján állítja be az overclock értékeket, és biztosítja a rendszer stabilitását a "legjobb" beállítások elérésének érdekében. (Persze ez erősen marketing gyanús, de annak akinek nincs ideje erre, vagy nem akar belefolyni, jó dolog lehet, így nekem is). De kicsit olyan mint ha megakadt volna, vagy pedig egyszerűen lehet több idő kell neki, ezt nem tudom.
-
Apollo_21
addikt
válasz
IO.sys #46257 üzenetére
Zsír a válasz amit kapok...itt ezen is gondolkodni kellene...szedd le kiderül ...ha érted akkor jó..?????
Akkor elkéne magyarázni hogy mi a fene köze van a proci feszemhez.
Tudom hogy lassít a rendszeren ezzel nincs baj, a baj azzal van hogy bekér +1tized V-ot az 1héttel ezelötti állapothoz, és nemtörtént más mint egy merevcsöves ujraépítés és egy bios frissítés. -
dvd_R+
őstag
válasz
IO.sys #46217 üzenetére
Most ezt nem értem, megnézteda képeket? ott vannak manuális értékek be írva ezeket "random" írogattam a vcore-n és a ddram vcore kivül nem tudom mit állít a többi de mindegyiket lejebb vittem
ha mindent vissza teszek autora sokkal magasabb értékek jönnek ki és magasabb hőfokok is
a mostani beallitassal 60 fok bf5 ben a jatek
de tudom hogy nem az igazi, mert nem értek hozzá és ha random számokkal ezt ki lehet hozni belőle ettől sokkal jobbat is tud, meg hát ott az a rengeteg dolog a képeken amikről szinten foggalmam nincs..
Ha van valaki aki tud benne segíteni az jelezze akár privátban -
dvd_R+
őstag
válasz
IO.sys #46215 üzenetére
sok egészséget a kis gyerkőcnek
gratula hozzá
Lefotóztam a bios oc menü-t hogy jelenleg hogy néz ki a dolog, jelneleg 60 fokig ment fel a cpu bf5 alatt eddig 65-70 ig ment fel, kérdés mi az ami jó és mi az ami nem a beallitasokból esetleg min csökentsek vagy növeljek ?
-
ricsi99
addikt
válasz
IO.sys #46201 üzenetére
Minden kártyának van egy gyárilag meghatározott watt szám felvétele... pl ráirják hogy ez a kártya 150w-os
Ezen felül van meg az az szabvány hogy egy videokártya max 300W ot fogyaszthat. /1-2 kari kivételével/
Tehát ha a power limitet feljebb vesszük akkor a kártya nem fog ebbe a korlátba ütküzni ha tuningoljuk pl.
Tehát nem a gyári feszt állitgatod vele ,csak a fogyásztási limitet. -
TiberiusX
tag
-
Szöö
csendes tag
válasz
IO.sys #46137 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen a választ. Az az igazság, hogy sokat olvasgattam a témában és nem engedtem el ezt a topicot. Letölöttem innen a non-k bios-t, https://overclocking.guide/download/asus-z170-a-non-k-oc-bios/ és követtem a leírást. Most járok 110 bckl-nél. Kíváncsi vagyok meddig megy el, majd jelentek és küldök képet. Kicsit izzadtam ezt a bios-t felflashelni, de eddig minden okés vele.
Egyébként egy LGA775 első generációs sychte mugen van 'ráhákolva' gumis alátétekkel és csavarokkal az alaplapra. Áll mint katiban a gyerek, és remekül teszi a dolgát
Üdv
G -
zsolti_20
senior tag
válasz
IO.sys #46143 üzenetére
Persze nem probléma.
Annyit hozzá tennék a teljes sztorihoz, hogy nem ennyi a vége a stabil tuningnak, csak nem volt itthon gap padom a VRAM és hűtő közé így pasztát kellett tennem, ezért a VRAM-ok jobban melegednek és hamarabb elhasalnak. Így sajnos "csak" +450mhz tuningot tudtam adni a video memóriáknak, az elképzelt 550-600 helyett, amivel elérhetem a 10k pontot is 3dmark firestrikeban.
Na akkor jöjjenek a képek. Első helyen az MSI AfterBurner és GPU-z adatok láthatóak:
msi-gpu
A CPU-n is lehetett bőven tuningolni, így már alapból 3.6Ghz-en megy, 1.1v mellett:
cpuJöjjön msot az érdekes része, mert sok beálítás elvan rejtve alapból a laptopok BIOS-ban, hogy ne tudjunk olyan könnyen overclockolni és ne tegyék tönkre a laptopjukat az emberek. Ezeket a rejtett beállításokat ellehet érni a BIOS fájl módosításával és a BIOS chip újra flashelésével. Hogy lássátok miről van szó belinkelek ide pár képet a jelenelgi unlocked BIOS-ról, ahol rengeteg beállítás vált elérhető ami alapból nem látható.
És itt lehet látni hogy a hozzáférési szintem Admisitrator:
kép6És ebben az youtuben talált videóban láthatjátok hogy nézett ki előtte a BIOS-om:
videoA bios kinyitására azért van szükség, hogy aztán Intel Extreme Tuning Utilityben tudjuk változtatni kellően a feszt,órajelet és szorzót.
Ezek mellett elsőként a VBIOS-t módosítottam 125TDP-ről 135 TDP-re, mivel a kellő hűtés elbírta ezt az emelést bőven. A VBIOS módosításnál az órajelet állítottam 1038mhz-ről 1203 Mhz-re ami tovább tuningolható MSI AfterBurnerrel. De ez az alap mostantól ami a VGA biosában szerepel. Feloldottam a MHZ és a feszültség korlátot is, így kilehetett ptóbálni hol a határ.
Hűtésként egy ebay-ről rendelt kínai 5 ventis hűtőpadot használok, plussz MX4 hűtőpasztát, amit a későbbiekben érdemes lecserélni folyékony fémra a gap padot pedig grizli extremre.És akkro a sok szöveg után jöjjön a végeredmény.
9541 pont 3dMark FireStrike-ban:
3d mark firestrikeJövőhéten visszatérek, akkor már remélhetőleg meglesz az új gappad, és elérem a 10k határt. Ezekkel a beállításokkal is jobb vagyok már mint egy HP Omen GTX1060-al és Intel i7 7700hq-val, de van még szufla benne.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
IO.sys #46137 üzenetére
De igen sajnos a BIOS mivel unlockolva van az a rész ami pont nekem kellene.
Sikerült addig eljutnom, hogy unlockoltam ami számomra kellett. Próbáltam WinFlashel újra írni, de azt a hibát kaptam hogy régebbi BIOS mint ami jelenleg fennt van. Találtam megoldást erre is, így vissza tettem az egyik régebbi BIOS-t. De moszt az a hibaüzenetet kapom hogy "Invalid BIOS-file.".
Ha WinFlasht használok akkor is, h BIOS-ból próbálom frissíteni akkor is. Itt elakadtam teljesen.
Ha nincs rá megoldás akkro csak 1 létezik még, hogy szétkell szednem a laptopot, kiforrasztani a BIOS chipet és azt közvetlenül felprogramoznom egy USB-s programozóval egy másik gépről.Ami furcsa számomra az az, hogy ez az eljárás G752-vel pedig hibátlanul működik, de a G751 valamiért nem engedi hogy felülírjam a régi BIOS-t az unlockolt változattal.
-
-
bot1978
senior tag
válasz
IO.sys #46130 üzenetére
Asrocknál az egyes a legmagasabb LLC szint sajnos.
Alacsonyabb hőmérséklet segíthet esetleg rajta, ha nagyon a határon van, de ez sajnos a "low-quality VRM" átok az egy ilyen.Régen a Gigabyte GA-Z77X-UD3H-at ajánlották ennyiért, kvázi az olcsók közül AsrockZ77Extreme4 árban. Azon jobb a VRM, mint az Asrock Z77Extreme4-en.
Én is utólag lőttem már használtan, mint a kolléga. Nem nevezném jó tuning alapnak. Nem nagyon szar, nem mondom, hogy kerülni kell, de nem nagy dobás. Szerintem teljesen normális, átlagos korlátokat feszeget a srác.
Na léptem, sziasztok. És kösz még egyszer a segítséget.
-
bot1978
senior tag
válasz
IO.sys #46107 üzenetére
Jó hát, mondják, hogy semmi értelme emelgetni az órajelet, oké tényleg nem sok értelme, de azért melóban elég halál böngészni tuning mentes gépen. Otthon megszokom, hogy 4GHz-en jár fixen bent meg speedstep szépen leveszi olvasás közben a cerkát, aztán kattintok egy linkre azon persze lesz valami összecsapott script, valami fincsi java, de elé azé’ kell a teljes képernyős flash reklám én meg csak fojtogatom a patkányt a markomban, hogy mi a tosz van már. Semmit nem ér az optikás net ilyen energiatakarékos vackokon. Értem én, hogy zöld bolygó, csak ha eleve egy cerka proci annak miért kell levenni az órajelét is könyörgöm? Amikor amúgy is jó ha 30W. Legalább egyetlen magja mehetne max órajelen 24/7-ben. Mese, hogy egyből kapcsol a speedstep és nincs különbség, állandóan várni kell. Már tiszta cipőtalp a ház széle, pedig nem is rugdosom. Annyit.
-
bot1978
senior tag
válasz
IO.sys #46105 üzenetére
Kinőttem már a dologból, csak annyit azért szedtem fel az évek alatt, hogy ránézek, ha kell a tuningra is és a Rift-ben az ED a 3570K-mal alap órajelen beszaggat nekem néha, ha viszont megrántom 4GHz-re akkor nem.
Szerintem ez ilyen Oculusos lehúzás, hogy vegyél erősebb procit, vagy lehet a speedstep kavar be, ami alapon engedélyezve van nekem mittomén, lusta vagyok utána nézni, de nagyon a pénzre mennek VR-nél mindenhol, szóval nem lennék meglepve, ha direkt úgy lenne a szoftveres része kitalálva, hogy azért ne legyen elég az ilyen régi i5 hozzá.
Tökmindegy így 4GHz-re húzva tökéletes hozzá, szóval marad így.
Biztos menne 4,3-at is, láttam képeket a neten, amikor kerestem az USB-re a megoldást, de annyira mindegy nekem, hogy teljesen…(#46104) ricsi99
jahh, van egy kis kehéje, hát Istenem, ezt leszámítva nekem is tudja, amit kell. Teljesen stabil emelt órajelen is a rendszer, végül is ez a lényeg. Mondjuk droppol szépet, de hát kit érdekel, nincs még szétfeszelve, csak 1,312V idle 1,296 és 1,28 közé bezuhan néha 100% alatt, azt akkor mi van? Lehet menne egyébként kevesebbel is. Kb. 3. próbálkozásom volt, de lusta vagyok vacakolni vele. Víz van a procin szóval a hűtés miatt sem érdemes nézegetni, hogy most mennyi az a minimum amivel tudja a négyet.
-
bot1978
senior tag
válasz
IO.sys #46091 üzenetére
3570K - 4GHz, szóval alig emeltem.
Pendrive oké, azon a sávszél oké, a Rift is működik, csak arra USB2-őt ír, meg ezt a fenti problémát, de működik az is.
Az a baj, hogy ha nincs tuning is vacakol néha a vezérlő, csak ha nincs tuning és éppen vacakol, akkor az van, hogy az eszközkezelőben nem jelenik meg a superspeed usb hub egyáltalán sehogy, hiba sincs és az usb3-as aljzatokban is csak 2.0-ás sávszél van, de működnek. Ilyenkor reboot a biosban disabled majd újra enabled mentéssel kilép és helyrejön. Szóval enabled mellett olyan, mintha a BIOS-ban ki lenne nyomva. Gondolom az energia részben át kéne nyomni, hogy ne kapcsolja le az USB-ket a géppel, csak akkor meg világít a bill. Szóval ez sem jó nekem. Utolsó BIOS-t feltettem (ez csak beta) de nem változott a helyzet tőle.
Nem nagy kaland, max veszek egy PCI-E USB vezérlőt ha elfossa magát, csak gondoltam hátha csak valami Z77-es lelki baj... amiről nem tudok.
-
gjung44
tag
válasz
IO.sys #46087 üzenetére
Próbáltam beállítani az adativ vcroe-nál az 1.250-es értéket (hogy ez legyen a max) mert manuálisra állítva remekül müködik így és nem is melegszik annyira a proci, de valamiért nem veszi figyelembe a beírt értéket és 1.4 fölé megy simán adaptiv módban. Ennyire még akkor se megy fel ha auto-ra állítom ezért gondolom valamit rosszul csinálok
-
dvd_R+
őstag
válasz
IO.sys #46050 üzenetére
Hm, hsz első részéhez nem tudok mit hozzá szólni..
A másik felét pedig köszönöm de már későmármint mire elolvastam megcsináltam,
Idle-ben 28-35 fokos játékok alatt max 55 fokos volt
sterss test alatt max 60fok3.7ghz idle terhelés alatt 4.7ghz a proci óra jel
gskill trident z rgb 3200mhz cl16 os ram cl15 -re időzítve minden kis apró beallitasból kihozva a max
illetve az alapalp msi z370 gaming m5 minden voltage belőve undervoltage / overclock -ra amit ki lehetett hozni belőle azt megtettem (azt hiszem)
Ha esetleg valaki hasonló cipőben jár ugyan ilyen alkatrészekkel, szívesen megosztom vele hogy mit mennyire állítottam a biosban -
dvd_R+
őstag
válasz
IO.sys #46048 üzenetére
Értem de ez megint egy olyan dolog hogy ehhez érteni kell és utána kell nézni, azért írok ide mert a "szájbarágós" alias hülye gyereknek mondjátok meg hogy vcore 1,55, cpu sa , stb-t mire állítsa
ha van valami nagyon beteg guru aki hobbiból is ezzel "szenved" és fejből megmondja hogy Z370 gaming m5 lappal melyiket mennyire tegyem(morcosmedve fórum társ ilyen volt..
) csak nem tudom elérni sajnos
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Végleges a HDMI 2.2-es verziója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Micro Four Thirds
- Call of Duty: Black Ops 7
- Külföldi SIM-ek itthon
- Diablo IV
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest