Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• F4ther

tag

válasz IO.sys #46506 üzenetére

Megnéztem a memóriát:
    HP24D4U7S8MH-8
    Ez okozhat gondot?

Szombaton megpróbálkozok manuális beállításokkal, és kikapcsolom az AI tuningot, aztán meglátjuk hogy megy.

• F4ther

tag

Sziasztok,

Az Asus AI tuningos fagyás problémám nem oldódott meg, de figyeltem hogy mikor fagy:
    Néha elindulás után, ez a legritkább, amikor betölt a windows és kb eltelik 1 perc.
    Ezen kívül elég véletlenszerű, nem kell hogy terhelés alatt legyen a gép.

A következő hibaüzeneteket kaptam, nem túl választékosan:
    Machine check expection
    Clock watchdog timeout
    Whea uncorrectable error

Lehetséges hogy a memóriám bottleneck lenne a proci mellett és az okozza a fagyást?

Asus Rog Strix Z390-e gaming lappal
    Core I 7-9700k 5,2 ghz-re húzva.
    A memória valami olcsóbb kingston, 2200mhz, 4x8gb modul, de majd ma este megnézem hogy pontosítsak..

Futtattam windowsos memória diagnosztikát (Ami egyébként rettentő sokáig tartott, több óra) de nem talált hibát.

• F4ther

tag

Sziasztok,

Egy kis step-by-step guidet keresek, hogy állítsam be a processzort manuálisan. Eddig Asus AI tuningot használtam, viszont nem túl stabil. Hol lefagy egymás után 3-4x a rendszer, ilyenkor az AI visszavesz, aztán egy ideig jó, van hogy hetekig, majd megint elkezd fagyni, és megint állít paramétereket. Tehát amíg az AI-t használom úgy érzem sosem lesz igazán stabil. Legalábbis nem annyira, mint ha manuálisan lenne beállítva.

A következő az alaplap és proci:
    ASUS Rog Strix Z390-e gaming
    Intel core I7-9700K

Az AI általában 5,2 Ghz-ig húzza az összes magon, de néha vissza vesz 5,1 Ghz-re. De van amikor sokáig stabil 5,2-n is.

A hűtésről közvetlen egy Noctua NH-D15 gondoskodik, és elég jól végzi a dolgát, a paszta meg thermal grizzly kryonaut.

Előfordul ritkábban, mielőtt még a hűtés felpörögne egyáltalán (tehát nem is ér el túl magas hőfokot a proci), hogy csak úgy lefagy, pl windowsban, és csak startup alkalmazások futnak. Semmi terhelés. (Ilyenkor is visszaszabályoz az AI)

• F4ther

tag

válasz IO.sys #46272 üzenetére

Nem javasolnám a CPU_OPT-ot vízhűtésnek, van külön dedikált W_PUMP ami 3 amperes, a többi csak 1 amp. Persze el tud rajta futni, csak nem túl hatékonyan, és csak alacsony fordulaton, amíg nem vesz fel több áramot. AIO-ra is van külön dedikált csatlakozó ezen a lapon, AIO_PUMP néven. A CPU_OPT adatlap szerint is arra van, hogy több CPU venti tudjon futni. Igaz, lehet állítani minden csatlakozót PWM és DC üzemmód között. A lényege az lenne, hogy a fordulat külön szabályozható, igaz nem sok értelme van CPU esetében az én szempontomból. Igazából bármelyik csatlakozót lehet használni szabadon.. végülis ez nincs megkötve :) Főleg ha külső tápot használunk.

Félretéve a fan headereket, megpróbálom újra ezt az AI overclockot. Ha cinebenchet futtatok, szükséges a háttérben futó alkalmazásokat, bezárni, vagy prioritást módosítani? Hogyan lenne optimális ezt futtatni, hogy a lehető legpontosabb értéket adja?

• F4ther

tag

válasz IO.sys #46270 üzenetére

Mind a két venti ugyanolyan. Mind a kettőnek 4 csatlakozója van, PWM-esek. Igaz, nem cseréltem fel a kettőt (CPU_FAN, CPU_OPT), hogy megnézzem, hogy változik e a helyzet vagy csak a CPU_OPT fan csati ír hülyeséget :) Ezt megnézem majd.

A 44%, az AI overclocking. Ha bekapcsolom a funkciót, minden újraindításkor / bekapcsoláskor kiír egy bizonyos %-ot, hogy hogy áll az AI tuning. Az elején ilyen 10 / 20% körüli érték van, aztán hamar elmegy 40% körülre, de 44%-on megáll. Azóta nem változott. Ez úgy műnködik az ASUS leírása szerint, hogy ahogy használom agépet, ő fokozatosan figyeli a paramétereket, és az alapján állítja be az overclock értékeket, és biztosítja a rendszer stabilitását a "legjobb" beállítások elérésének érdekében. (Persze ez erősen marketing gyanús, de annak akinek nincs ideje erre, vagy nem akar belefolyni, jó dolog lehet, így nekem is). De kicsit olyan mint ha megakadt volna, vagy pedig egyszerűen lehet több idő kell neki, ezt nem tudom.

• F4ther

tag

Sziasztok,

Kezdő vagyok OC területén, első nekifutásra megpróbálkoztam az Asus AI tuninggal. Már napok óta 44%-on van. Az normális?

Esetleg felejtsem el a dolgot, és csináljam az egészet manuálisan? Sajnos nem sok időm van foglalkozni vele, így az AI tuning kézenfekvő volt.

Egyébként a konfiguráció a következő:
    ASUS Rog Strix Z390-e gaming
    Intel core I7-9700K
    Gigabyte Geforce 2060 RTX OC (gyári OC, nem a pro változat, 3 ventis)
    32gb Kingston memoria 2200 mhz

A hűtésre is AI optimalizációt alkalmaztam bios-ból. Egyébként alapvetően elég halk a gép, játék közben meg egyáltalán nem hallom, de nem is igen melegszik fel a hőmérséklet hogy felkapcsoljanak a ventik magasabb fordulatra.

A procit egy Noctua NH-D15 hűti, 2x 140-es ventivel felszerelve. Bár valamiért a CPU_OPT rossz fordulatot olvas ki, és ilyen 6000+ RPM értékeket ír ki.. egyébként nincs különösebb baja.

Cinebenchet futtattam, processzor 1356 pontot ért el, nem tudom hogy az mennyire számít jó / rossznak ebben a felállásban.

Jelenleg az AI tuning 5,2ghz boostot állapított meg, és 170 pontot adott hűtésre.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés