- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsi99
addikt
Sziasztok.
Adott egy p35ös alaplap Asus p5kVan egy sanda gyanum ,hogy biosban nem tudom vezérelni a chipset feszültségét.
ha pedig 1,5v vagy 1,7v állitok neki akkor el sem indul a lap.
kissebb értéket állithatok de nem érzékelhető a változás. Nem is melegszik egyáltalán a chipset
Aida64 az kijelzi a sb/nb feszültséget de ott nem látok változást ha változtatok a biosban.
Tudtok esetleg egy programot ami látja a chipset feszültséget?
Vagy az aida is jó és tényleg nincs változás.
Bios sajna a chipset feszt nem irja ki. -
ricsi99
addikt
válasz
freelanced #46449 üzenetére
80 fok alatt ne aggódj
Kezdésnek azért jó ha kicsit elmerülsz a bios beállitásokban mert...
Meg lehet ismerni mi-mire van...
Hajlamosak az alaplapok + feszt adni ennek annak a "tuning" miatt... ami nem biztos hogy szükséges...
Minden alaplap picit más és más... de föképp a cpu más ebböl a szempontból.
Amit leirtam azt hivják "Alapfeszes" tuningnak.
Ha majd ennél is töbre vágysz speciálisan az alaplap topicjában érdemes érdeklődni ,hogy a te lapod mely beállitások változtatásával viszi a magasabb tuningot...
Tuning tulajdonkép olyan mintha a kocsid elviszed egy szakszervizbe ahol mindent beállitanak a legjobb teljesítményhez... ha ezt ugye otthon csinálod akkor vagy a gyári tunning programokat használod , vagy te magad kézzel állitgatsz mindent.
Intelnek is van letölthető ingyenes tuningprogija ami szintén ezt tudja... sima csuszkás ,faék egyszerü. -
ricsi99
addikt
válasz
freelanced #46447 üzenetére
Bármely cpu élettarttalma akkor csökken/het ha a gyári maximum feszültség felett járatod /és/vagy nem megfelelő a hűtés....
Tied alaphangon 130w a fogyasztása ami nem kevés...
Kezdésnek ,lödd be manuálisan a vcore értéket amit az alaplapod is automatikusan is beállitana.
Ezutén kezd el egyesével emelni a szorzót.... minden szint után teszt ,ha eléred a magszimumot ahol stabil , ezzel a beállitással ugyan addig él mintha ,hozzá sem nyúltál volna.
Ha ennél többre vágysz ,szerezz be egy komoly léghűtést /vagy valami játékvizet és akkor már a feszültségeken is emelhetsz
90fok fülé semmiféleképp se ne engedd/ semmilyen teszt alatt...
Saját tapasztalatom... amig 80fok alatt tartod bármely esetben akkor semmi baja sem lessz ... -
ricsi99
addikt
válasz
cooi11 #46443 üzenetére
Xmp egy gyári" tuning" profil. Ezt nem biztos ,hogy a te alaplapod támogatja, vagy a biosa akármi... tehát mivel szabványon felüli a siker nem garantát
Próbáld meg kézzel beállitani azokat a paramétereket amik ax XMP-ben le vannak irva
Vagy inkább ha van a lapodnak topicja ott kérdezz körbe a ha nem vagy tisztában ,hogy a lapod speciális biosbeállitásaiban mit ajánlanak.
4 ramnál valószinü feszültséget kell emelned... 4 ram +xmp nem egyszerű -
ricsi99
addikt
válasz
IO.sys #46439 üzenetére
Cpu terhelés az aránylag egyforma... szintetikus tesztekben is kb egyenlő értékeket kapsz.....az extra + cpu feladatok amik kritikusak... 8,1 -10 ami hajlamos jobban tekergetni a hdd-t ,+ a kereső ,indexelő részfeladatok jobban terhelik a gépet...
Kicsit túl komplex lett a win10... ezért is kedvelik sokan még a win7-et... + csilivilibb ,mert a 8.1-töl kezdődően elég fapados lett a win.
A mérhető különbség szereintem ,hogy hdd +win10 =szenvedés
UI:a biztonsgi frissitések miatt pedig eléggé le van fogva a hdd hozzáfériési sebesség..... egy ssd-vel már mérhető rendesen...főképp a véletszerü adathozzáférés részen -
ricsi99
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #46429 üzenetére
Ha Default bios értékekel nem stabil a gép akkor gond van.
Elször kell egy stabil gép utánna lehet játszani a beállitásokkal. -
ricsi99
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #46423 üzenetére
Mivel teszteled amugy a fogyasztást?
Cpu fesz jele amúgy "Vcore" -
ricsi99
addikt
válasz
d@minator #46421 üzenetére
Szerintem a "TDP" a megoldás kulcsa.
Win 10 -et használsz? első körben az energiagazdálkodásnál
"maximális teljesitmény"- re raknám...
A "ZINTEL" nek van egy csoda tuning programja az XTU ezzel ha lehetséges lenne megemelném a "TDP" keretet.
Vagy egyébb progival... nem tudom adtak a a Notebookhoz valami rendszermahinátor programot
Amiket én olvastam ott tele volt reklámmal ,hogy hosszú rendszereidő ilyesmi.... szerintem varázsolni nem tudnak ,ezért a teljesitmény/fogyasztási idővel trükköznek.Minimum 25W-ra told fel
-
ricsi99
addikt
válasz
d@minator #46416 üzenetére
1,6 alatt csak akkor mehet ha a laptop/hővédelem korlátozza le...1,4ghz ...fsb rendben van 2.3 ig volna szabad leesnie nem?
Terhelés alatt mutass már pls egy cpu-z képet.
3,4 az csak marketing fogás... ha valami olyan progit használsz ami csak 1 magot használ....
de akkor win se legyen alatta mert az is alamuszi töbdmag terhelő software -
-
-
ricsi99
addikt
válasz
wasdffafaaff #46225 üzenetére
Jah és egy valamit tudj... -fokban elindul a jegesedés párásodás...az alaplapodon is!!!!!
Kezdőként ez az instan halál kategória. -
ricsi99
addikt
válasz
dvd_R+ #46218 üzenetére
Pár hsz el lejjebb azért irtam ,hogy kapcsold ki az oc-t ideigelinesen és nézd meg az értékeket.. mert az a normál üzemmod... ha visszakapcsolod az oc-t az alaplap automatikusan emeli a feszultségeket... na ezeket kell egyessével a normál álapotra vagy ahhoz közeli feszültséghez ,amig stabil a lap vissza vinni...
toll papir ... 10 perc alatt ez a teszt megvan aztán mér tudod ,hogy kb miket is kellene állitgatni.
Specifikusan ,ha van az alaplapodnak topicja ott tudnak mondani ,hogy ez a lap kb mely paramétereket igényel. -
ricsi99
addikt
válasz
dvd_R+ #46209 üzenetére
Nem , pont azt irtam le hogy a cpu -feszt (is) csökkensd , ezáltal a hőtermelést is kevesebb lessz.
Ha egy kicsit beleásnád magad a témába , látnád ,hogy kézi vezérléssel dolgozik mindenki.
De nekem 8 majd valaki leirja a csodaszert. Vagy bizz az alaplapod tervezőiben ,hogy miliméterre kitalálták neked ,hogy lessz a legjobb.
Ajánlom "bacsis" cikkeit , az ő blogjaiban kicsit részletesebbb -
ricsi99
addikt
válasz
dvd_R+ #46207 üzenetére
Egy tuningos lapnál ez érdekes kérdés...
Láttam van egy csomo letölthető utility... valamelyik nem tud eco modot?
Ami még biztos ha be van kapcsolva a lap overlock funkciója tuti hogy emeli az összes létező feszültségét.
Én ezt tenném
Belépnék a biosba és kikapcsolnám az összes extra oc-t... save, restart ujra be a biosba
Nekem auto érték mellett azért kiirja hogy az alapvetö feszülségek mekkorák.... gondolom a te lapod is tudja
Ez után mindt ami igy auton van beállitanám arra az értékekre ami aktuális manuálisan ... save majd restart.
Windows betölt és terheld le a géped ,hogy jobbak e a hőfokok.
Ha minden oké akkor restart ,be a biosba és visszakapcsolhatod az oc menűket....
Hidd el automata módban eszméletlen feszültségeket képes beállítani az alaplap....
Gondolom nem előszőr raktad össze igy a pasztázás oké.
Én szintén vizzel hűtök... de 80 fok még oké az fölé nem engedem
Amúgy nagyon kiváncsi vagyok hogy oc nélkül meddig megy fel a hőfok... az egy nagyon jó rendszer -
-
ricsi99
addikt
válasz
IO.sys #46201 üzenetére
Minden kártyának van egy gyárilag meghatározott watt szám felvétele... pl ráirják hogy ez a kártya 150w-os
Ezen felül van meg az az szabvány hogy egy videokártya max 300W ot fogyaszthat. /1-2 kari kivételével/
Tehát ha a power limitet feljebb vesszük akkor a kártya nem fog ebbe a korlátba ütküzni ha tuningoljuk pl.
Tehát nem a gyári feszt állitgatod vele ,csak a fogyásztási limitet. -
ricsi99
addikt
válasz
zsolti_20 #46194 üzenetére
Képzelj el egy autót
Gpu=motor
vram=váltó
a kettö teljesitményéből kapod meg ,hogy mekkora sebességre képes.
Van kismillió tipus ,amit igy ugy variálnak.
Nagyon egyszerű, leteszel valami programot és megnézed ,hogyha emeled a gpu órajelét ,goyorsul e a játék
azután ugyan ezt vram al
Kezdőként az MsiAfterburnert ajánlom. mind2 paramétert szépen álllitgathatod ,és ki is jelezheti neked az aktuális fps-t.
Amit még tudnod kell ,van olyan ,hogy power limit. Ezt told fel a maximumra.
Egyébb feszúltség paraméterhez ,kezdőként ne nyúlj.
Sok sikert -
ricsi99
addikt
válasz
TiberiusX #46187 üzenetére
Tehát adhadsz neki 1,3 -at és a a dinamic vcore + feszt még ha 1,3 nem elég.
az autóra tett értékek mindig változhatnak ,bármilyen beállitás után ezt vedd figyelembe
Tehát ha te pl 1,3 at állitasz lehet a dinamic vcore 0 megy
ha tp pl 1,2 állitasz lehet +0,1 et ad a procinak
Érdemes ha kiirja az alapállapotnál a ,hogy minek mennzi az értéke ,akkor átálitani mindent kézire ,hogy ne az alaplap próbálja kitalálni ,hogy neked mi a jó -
ricsi99
addikt
válasz
Szaki Bácsi #46159 üzenetére
CPU-Z ez nem hazudik. De az aida sem... feledatkezelőt meg hadjuk...
pl nálam is hülye -
ricsi99
addikt
válasz
bot1978 #46154 üzenetére
Mutass egy olyan laptopot amiben ez gyárilag benne van... aztán szidthatod a gyártót amelyikben nincs
.
Hm... én azért szeretnék néha memóriát / hdd-t /ssd-t vagy oprendszert cserélni benne... sőt cpu-t is , ha meg dedikált vga-m is van akkor meg had állitsam már be ,hogy épp mi nekem a jó.
Hűtési teljesitmény egy "gamer" laptopnél is necces ... nem hogy egy mezei asztali notebooknál.... -
-
ricsi99
addikt
Memoria oké? Az is tud ilyesmiket alkotni....
Esetleg ez? -
ricsi99
addikt
válasz
Vadászmenyét #46099 üzenetére
Letöltöd az alaplap weboldalán a hozzá , javasolt tweak programot.
Ezen egyesével emeled kizárólag a cpu szorzót. Minden 1 emelés után játszol tesztelsz fél orát ha stabil akkor mehetsz feljebb
Ahol már nem stabil ott eggyet visszaveszel ,elmented és ennyi... (Kezdő lépések)UI:Topic elején elolvasod a rövid összefoglalot.
-
ricsi99
addikt
válasz
bot1978 #46094 üzenetére
Igy értem... Ez nekem is ilyen ,szerintem széria hiba. Usb + az integrál vga nekem is vacakol. pl nem a legfrissebb bios-om van és win10 -es driver... ha legrissebb biost teszem fel az integrált vga nem megy , usb csak only 2.0. Ha felteszem a gyártó usb drivert azzal ugy ahogy megy ,de a régi házam usb elölapi kimenetelével is összeveszett.... mostanival "kopp kopp" megy... huzd le tesztképp.
Vagy megpróbálhatod régebbi biossal is...
UI:utolsó béta bios csak a spectre/meldown miatt van... ha nem szeretnéd lassitani a géped nyugodtan leszeheted -
ricsi99
addikt
válasz
bot1978 #46090 üzenetére
Ennél a platformnál a "bclk" az ami régen az "fsb"-volt . Itt viszont ha azt tolod megy fel minden az égadta egy világon ,nem lehet semmit szabályozni.Thx Intel....
Ha nem "k" -s a procid akkor a szorzó állitás kilöve. bclk-t max 105 -107 ig emeld ,feljebb már nem tesz jót semminek. Ha k-s akkor meg állitgasd azt.
Ne is feszeld szanaszét a lapot semmi értelme.
A te lapod a cpu résznél van olyan hogy Asrock Non-K Overclocking. Az kapcsold be és kapsz ingyen 200-300 mhz-t.
Nem tudom neked milyen procid van de egy mezei i52500 ból ezt tudtam kihozni egy hasonló csak z75 ös alaplapból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged