-
Mobilarena
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
Legelső próbálkozásom pontosan úgy történt, hogy Te 1. és 2. lépéseidbeli beállításokat végrehajtottam, majd ez után nyomtam csak rá a Save&Apply-ra, de már ez sem volt sikeres. Ezután kezdtem el lépésenkánt végrehajtani, és ekkor derült ki, hogy te 2. ás 4. lépésedet simán végrehajtja, de az elsőt nem.
Mivel konzolból sikerült megcsinálni az volt a hiba amit Alex eleve is gyanított: a Luci rollback funkciója valahogyan összeakad az 1. lépés Mentés és alkalmazásával.
@ Alex még1x köszi a kitartó segítséget!
-
petakpa1
őstag
Persze nyilván nem a 22-es és 80-as portokat nyitom ki wan felé, de egy port scannerrel simán kiszűrik a magasabb nyitott portokat is.
@ Szabolcs
HGW-m UPC-s, illetve mostmár Voda-s eszköz és szerinten nem támogat semmi ilyen specko funkciót, hogy MESH. El is engedtem ezt a témát, megleszek nélküle is -
petakpa1
őstag
Köszönöm, ez alapján sikerült belőnöm, most már a TpLInk van a switch helyén, és az osztja az ip címeket, de a gateway az továbbra is a HGW.
WAN -> HGW -> TPLink as switch -> PC irányú letöltési sebességet még tesztelgetem, mert mindtha nem mindig tolná ki a 500 Mbps-t...
Ha közvetlenül HGW-re dugom a PC-t (és PC TCP/IP konfigjában manuálisan adom meg a hálózati konfigurációt, (HGW-n DHCP funkció ki van kapcsolva ugyebár) akkor minden mérésnél megvan az 500 Mbps, tehát nem a netkapcsolat vag ISP gyengélkedik.
Még tesztelgetem, mi okozza a lassulgatást...
Illetve lenne még egy kérdésem:
Mit kellene beállítanom, ahhoz, hogy WAN felől is elérjem TPLink konfigurálós oldalát? Elég a HGW-ben egy portf fw szabály, amely egy általam kiválasztott portot (pl 12345) fw-ol a TPLink belső ip címére, azaz 192.168.0.2-re? Ezen belül melyik portra 22?
-
petakpa1
őstag
Aham, hát én nem a 1043ND-t akarom AP módban használni.
Hanem 1043ND lenne maga routerem, de wifi rádió le lenne tiltva rajta, és a wifi szórást a Cisco AP-re bíznám. Így kellene hoznia az 500 Mbps letöltést de csak kábelen.
Gondolatom szerint wifi rádió openwrt-ben való letiltása is szabadít fel valamennyi erőforrást CPU-nak, kérdés, hogy ez elég lesz-e arra, hogy vezetékkel rákötött 3 kliens (PC, MiniPC és AP), illetve az AP-n keresztül routolás szempontból szintén rajta lógó 10-15 kisebb adatforgalmat kapcsolati szálat bíró eszköz mellett átjon-e majd még az 500 Mbps ha letöltök egy nagy fájl-t PC-mre.
Pár hét és megtudjuk
, de valszeg OpenWrt installálása és beállítása kapcsán is lesznek még kérdéseim...
-
petakpa1
őstag
Ok. Akkor marad az utolsó 19-es.
Viszont a "csak a wifi-t AP-re" mondatokat nem értem.
Az alábbi lenne módon nézne ki a hálózaton:
Vodafone-os Compal HGW modem módba állítva.
1 patch kábel köti össze HGW-t a 1043ND WAN portjaval.
1043ND lenne a routerem.
1043ND-ben wifi rádió le lesz tiltva.
4 LAN portjahoz 4 eszköz csatlakozna patch kábellel: Fő asztali PC-m, egy MiniPC, a céges laptopon és a Cisco AP.
A wifit a Cisco AP szórnak, de a rá wifin kapcsolódó klienseknek a 1043ND osztaná az ip címeket és routolna is őket természetesen.
Wifin 2 okostelo, 1okostv, és kb 10 IoT eszköz lógnak, termosztát, klimak, porszívó, redőnyök kpi egysége, napelem invertere, webkamerak és ilyenek. Ezek igazából minimális forgalmat generalnak.500 Mbps letöltési sebességet végül is csak a saját PC-m vonatkozásában kellene tudnia a routernek. Az összes többi eszköznél nem lényeges a netsebesség. Magát a PC-sem torrentezesre használom. Csak azt szeretném, ha letöltöm egy nagyobb filmet az 500Mbs-el csorogjon lefelé.
-
andaman
tag
https://www.tp-link.com/hu/home-networking/wifi-router/archer-ax10/
Nem bonyolítom ez rendben lenne részemről, viszont van 2 szolgáltató.
A FlipTV jó lenne backup-nak...(ez utólag jött képbe...)
Ezt hogy lehetne összehozni, hogy ne kelljen kábelt dugdosni és konfigurálni egyik szolgáltató kiesése esetén? -
andaman
tag
-
petakpa1
őstag
Igen. Aktiválva is van
Viszont letöltési sebességen nálam ez nem segített, mert csak 120-as netem van, azt pedig flow offload nélkül is bírja a router.
Viszont bekapcsolt flow offload-dal alacsonyabb lett a CPU terheltség, így hagytam bekapcsolva.
Kollégának azért gwlim féle fw-t ajánlottam, mert azzal dokumentáltan mértek itt 600 Mbps körüli sávszélt WAN felől PPPoE kapcsolat esetén. Hogy hivatalos build is tudja-e ezt bekapcsolt flow offload esetén azt nem tudom sajnos tesztelni...
Mondjuk ha ő felteszi akkor igen. Kíváncsi vagyok visszatér-e még ide?
-
petakpa1
őstag
Bocs igazad van. Luci benne van a Mini Build-ben is, az alábbiak nincsenek benne:
- Cannot support package installation
- Have no USB SupportEbből az előbbi fájdalmas inkább, mert nekem a DDNS, WOL, uHTTPd csomagokra mindenképp szükségem van.
Ezért inkább a hivatalos build-et használom, 120-as netemhez bőven elég.
-
petakpa1
őstag
Köszi. Azt mondod ne erőltessem az ftp szerver funkciót ezen az routeren?
Amikor a gyári firmware-tól átváltottam Lede-re és ezzel együtt elvesztettem az ftp funkciót akkor egy Intel Atom x5-Z8300 alapú Win10-et futtató mini pc-n bekonfiguráltam egy ftp szervert. Azóta is így működik.
Ezt a MiniPC-t médialejátszónak használtam ezt megelőzően, ami ugye ha nem volt használva elment standby-ba. Miután az ftp szerver átkerült ár értelemszerűen 24h-ban megy, ami 1-2 w-al több fogyasztást jelent.Két szempont miatt mérlegelem, hogy visszamenjen a routerre az ftp:
- energiatakatékosság
- MiniPC élettartama. (Olcsó kínai gyártmány, nem tudom, hogy jót tesz-e neki a 7x24h üzem. Igaz ha nincs terhelés alatt akkor visszaveszi órajelét 480 Mhz-re, de mégiscsak folyamatosan jár.)Mit gondoltok?
-
petakpa1
őstag
Megvan, telepítást követően már ez is működik. Nagyon köszönöm!
Ez az egész Openwrt nagyon tetszik. A legjobb példája annak, hogy kellően optimalizált szoftverrel miket lehet kihozni régi vasakból is.
Egy Intel 7260HMW típusú wifi adatpterrel 300 Mbps linksebesség mellett 1 téglafalon keresztül ki tudom mérni a ISP-m által biztosított 120 Mbps sávszélességet, szóval a wifi rész is szuperül működik
-
petakpa1
őstag
Jelentem megtörtént az upgrade 19.07.2-re
Végül nem a beállítások megtartásával upgradeltem, hanem készítettem egy backup-ot, és azt töltöttem vissza miután a 19.07.2 felkúszott.
Először megijjedtem mert a menüben DynDNS szolgáltatásra kattintva hibát dobott a Lcui, de később valahogy megoldódott magától ez a probléma. Lehet volt közben egy reboot.
Wifi visszakapcsolására is elég nehéz volt rájönni, hogyan de végül megoldottam.
Amivel viszont nem boldogulok: 18.06.04-ben a Services menü alatt jelent meg az uhttpd szolgáltatás konfig felülete, 19.07.2-ben viszont se itt, se máshol nem találom
. Ebben tudnátok segíteni?
18.06.04-ben. magát az uhttpd szolgáltatást is manuálisan utólag kellett telepíteni, mert alapból nem volt benne a FW-ben.
19.07.2-ben viszont mikor telepíteni próbáltam már azt jelezte, hogy fenn van. Ennek ellenére a konfig felületét sehol nem találom. Mit kellene még telepítenem?Aminek viszont nagyon örülök az Software flow offloading funkció.
Ha ez nincs bekapcsolva és putty-on top parancs segítségével figyelem a SIRQ értéket (jól értem, hogy ez a CPU terheltség mértéke?) miközben egy 2 GB-os file töltök le asztali gépemmel, akkor olyan 75-85% értéket látok.
Ha viszont be van kapcsolva a flow offload akkor nem megy 50% felé a SIRQ
Jól gondolom, hogy az alacsonyabb CPU kihasználtság miatt némileg az áramfogyasztás és melegedés is kisebb lesz? Később hal meg a router?
Csak 120-as netem van, amit flow offload nélkül is kihajtott a router így azt sajnos nem tudom tesztelni, hogy mi a max sebesség amit tudna.
-
petakpa1
őstag
Neked v1-sen van ez fenn?
Simán ment a főverzió váltás? Hanyasról váltottál 19.07-re?19.07 verzió release notes-ben olvastam, hogy Lucin is történt fejlesztés, hogy kevésbé terhelje a router CPU-ját, viszont ezzel az újítással még nem minden Luci app kompatibilis. Ebből érzékeltél Te valamit?
Ha jól emlékszem csak 3 extra szolgáltatást telepítettem a 18.06-ban lévőkhöz képest:
- DynDNS
- Wake on LAN
- uHTTPdEzek Lucis konfig felületével lesz vajon probléma?
-
petakpa1
őstag
Köszi!
Most jelenleg ezen a verzión vagyok:
Firmware Version: OpenWrt 18.06.4 r7808-ef686b7292 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.170.32094-4d6d8bc)
Kernel Version: 4.9.184Ha jól látom a legfrissebb letölthető hivatalos a 19.07.2 erre az eszközre.
Beállításokat megtartó upgrade mehet szerinted? Jópár ip fixálás, port forward szabály be van állítva, nem szívesen konfigolnék mindent újra.
Gwlim féle verzióból továbbra is csak minibuild van v1-re, de ezekben régebben nem volt Luci, a nélkül viszont én nem tudom bekonfigolni.
Sajnos az aktuális readme-ből nem derül ki, hogy minibuildekben van-e vagy sem Luci? Erről tudsz valamit esetleg?Mivel a mostani netkapcsolatomhoz nincs szükség a gwlim féle sebességre optimalizált verzóra valószínőleg maradok a főverziónál. Már csak szabadidő kellene update-re
-
petakpa1
őstag
-
petakpa1
őstag
Tudom. Végigolvastam a topiknak azt a részét, de nem volt megoldás a problémára.
A probléma lényege annyi, hogyha openwrt fw van a v1-es routeren, akkor a 100 Mbps linksebességgel kapcsolódó eszközök a netről csak kb 45-50 Mbps sebességgel tudnak letölteni.
100 Mbps szabvány esetén a gyakorlatban elérhető átviteli maximális sebesség olyan 90 Mbps körül van. Ez a 90 Mbps körüli sebesség meg is van akkor, ha egy LAN-on lévő másik gépről töltök le adatokat a 100 Mbps linksebességgel kapcsolódó gépre. Ha viszont netről töltök le adatokat a 100 Mbps linksebességgel kapcsolódó gépre akkor csak olyan 45-50 Mbps sebsség van meg, annak ellenére, hogy a netkapcsolatom 120 Mbps-es.
(Ha gigabites linksebességgel kapcsolódó géppel töltök le netről, akkor meg is van a 120 Mbps körüli letöltési sebesség).
Bízom benne, hogy így már érthető -
djdaniel
senior tag
Köszönöm, sikerült!
Mertem egy speed testet kábelen 450mbit/s meg volt, utána beállítottam a WiFi jelszót, utána szintén mertem kabelon keresztül akkor már csak 120mbit/s volt a sebesség . Hogy kellene beállítanom? Wifi sebessége nekem nem számít. Kábelon keresztül szeretném kihasznalni az 500as diginetet -
djdaniel
senior tag
Sziasztok, wr1043nd v.1.8 felraktam amit a kolléga említett "lede-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin. Minden jó volt, elkezdtem a WiFi beállításokban turkalni, ramentem a mentesre, gondolkodott és vége. Maga a gép se látja h hálózatnal és nem tudok belepni sem a 192.168.0.1 címen. Valakinek valami ötlete?
-
-
-
petakpa1
őstag
Dyndns, Lan-on fix ip-k MAC cim alapjan, jopar port fw szabaly, wake on lan funkcio, roueter adminisztracioja wan felol is engedelyezett, ehhez valam sch? server szolgaltatast kellett beloni. Kb ennyi.
Ftp-t nem tudzam beuzemelni ezzel a fw-el.
Ja es van egy problemam is, amire tegnap dobbentem ra.
A 100 mbites vezetekes kliensekkel valami gondja van a routernek, mert lassu a netsebesseg. Majd mikor gepkozelben leszen nem telorol leirom reszletesen mit tapasztalok. Hatha valaki tud segiteni, van otlete, mit kene allitanom openwrt-ben.
-
-
A mért sebességet nézve, biztos, hogy nincsen bekapcsolva.
gwlim írja is az oldalán:
To enable FlowOffload go to NETWORK -> FIREWALLTo enable SFE go to NETWORK -> FIREWALL
Hogy biztosra menjek, megnéztem a saját V2-mön, "gyárilag" valóban nincs elindítva. (Ugye nálam AP módban megy, így nincs is rá szükségem.)
-
-
-
petakpa1
őstag
Köszi. Hétvégén megpróbálom akkor függőségek figyelmen kívül hagyásával telepíteni. Jól ertem, hogy csak puttyon keresztül lehet majd, nem Luciban.
2. Web szerver portját sem lehet Luciban állítani?
5. Tutira nincs Luci app ftp-hez?
Kicsit csalódott vagyok ezek hiánya miatt
Valahogy arra számítottam, hogy ilyen alap dolgokat Lucin keresztül tudok majd konfigolni.
-
petakpa1
őstag
Köszi, akkor rápróbálok valamikor arra mit fentebb linkeltél
Uccsó kérdésként:
A jelenlegi gyári fw-en az alábbi szolgáltatásokat használom, ugye ezek mindengyike lesz a openwrt alatt is?
- dhcp
- wifi bgn mixed módban 40 MHz szélességgel WPA2 titkosítással
- ftp server
- port forward
- firewall
- IP & MAC binding
- dyndns -
petakpa1
őstag
Ebben van webes kezelőfelület (Luci névre hallgat ha jól értem az OpenWrt oldalán lévő infókat)?
Miben más ez, mint az openwrt-ről letölthető legfrissebb 18.06.2 verzió? http://downloads.openwrt.org/releases/18.06.2/targets/ar71xx/generic/openwrt-18.06.2-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin
Utóbbit már nem ajánlják v1.x-re mert 32 MB RAM kevés neki... Esetleg próbálta itt valaki a 18.06.2-t v1.x routeren? Tényleg akadozik, netán fagy? Van tapasztalat? Kifejezetten fastpath miatti nagyobb wan2lan sebesség miatt tenném fel a legfrissebb openwrt-t. -
-
dbius
veterán
Üdv!
Nekem v1-es, nem moddolt 1043-as routerem van, amin jelenleg a legújabb gargoyle van.
Melyik fájlt kell letöltenem, ha ki akarom próbálni a lede fastpath verziót? Below 64mb könyvtárból a ...factory végződésűt gondolom, de szeretnék egy megerősítést kérni!
-
-
fanti
addikt
köszi a megerősítést!
lényeg, hogy van most a tulajdonomban 2db WR1043N V5 router, az egyiken a kolléga ajánlása szerinti OpenWRT van fönt, a másikon a gyári fw.
Mindkettővel ugyanaz van, azaz a WR1043N V5 hardverből nem kezeli jól a gigabitnél kisebb sebességű eszközöket.
Rendeltem egy öt portos 10/100/1000-es .
Ez a jövő héten jön meg, addig szégyenszemre visszatettem az öregecske 100megás TL-WR841N routert sviccsként, és így szépen kapja a TV a 75-95megabitet LAN-on lefelé.
Persze így a konyhában lévő gigabites asztali PC is csak 100megán sündörög, ami ugye nethez bőven sok, de torrenthez meg kevéske, de mint mondottam volt jön a sziccs.Kinek kell a két WR1043N V5 router?
Valaki megveszi?Az egyiken a gyári FW van, nem volt piszkálva, csak kétségbesésemben megvettem.
A másikon openWRT-s legújabb van.
Mindkettőnek megvan a saját tápja, és teljesen jól funkcionálnak, kivéve a gyevi bírót, azaz gigás eszközökkel pengetnek jól (pl. két gigás pc között lanon másoltam át az openWRT-sen 8 gigabájtos fájlt, 85- 110MB/s sebességgel.Ötezret kérek darabjáért + postát.
-
fanti
addikt
PONTOSAN!
"mert ha közbeiktatok a TV és a V5 közé egy gigabites switch-et, akkor se változik a helyzet..."
EZ KURVÁRA ÍGY VAN!!! EZ A V5 EGY NAGY SZAR! VESZEK EGY SÍMA GIGÁS SVICCSET 5K-ÉRT, OSZT CSÓKOLOM.....TP-LINK, KÖSZI!
-
Ez valami V5 jellegzetesség... Nálam a V2-vel semmi gond nem volt.
-
misimagaki
aktív tag
Szia!
Köszönöm a tippet. Kipróbáltam, tényleg jó. Tudja ezt az idő alapú dolgot is. De közben rájöttem, hogy az Acces Controll menü alatt gyári firmwareban is tudom állłtani a hozzáférést, vagy ezt rosszul gondolom?
Az nem azt szabályozza?Közben vissza kellett állnom a gyári fw-re - nem mindent sikerült beállítani, és kellett a hálózat. Van a fórumban is, meg a neten is számos visszaállás módszer. Általában tftpd alapúak.
Ezzel szemben letöltöttem innen a stripped gyári fw-t, és a LEDE firmware feltöltőjével megetettem a routerrel, és simán visszaállt. Igaz egy korábbira, de utána csak frissítettem a gyári legfrissebbre, és restore után ott volt a hálózat. :-) -
hugi0
őstag
Koszonom az informaciot.
100-as van, gondoltam ha adott a lehetoseg a nagyobra (+355Ft) akkor miert ne.
Megtalaltam a #68699 -es kommentett, ami alapjan akar en is elvegezhetem a muveletett.Igazsag szerint router csere elott is allok, mert az agyamra megy mar, hogy hetente-kethetente egyszer resetelnem kell. (500-as elofizetes eseten melyik router javasolt ?)
Es amikor eppen tetmerkozesen hal be, . . . hat az nagyon bosszanto tud lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Windows 11
- Autós topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fotók, videók mobillal
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged