Hirdetés
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
-
Mobilarena
Tomato firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
Buvana
aktív tag
Hi!
Az ismert eszközeim statikus ip címet kapnak a 192.168.1.x tartományban. (br0)
Hozzáadtam még egy dhcp szervert (basic/network/LAN) (br1) 192.168.8.100-250 között.Hogy tudom megoldani, hogy egy ismeretlen eszköznek a csalakozásakor a br1 be kerüljön és 192.168.8.xxx ip legyen kiosztva? (nem wifi, hanem LAN port!)
-
tjsz
Topikgazda
-
lehella
senior tag
Összeraktam úgy, hogy csináltam egy új Virtual wifit a br1 számára, egyetlen kiosztható IP cím tartománnyal a célgép számára. Ez mennyire járható megoldás? Így az Advanced/VLAN nélkül összejött a konfig. Egyébként nem lehet a wifi nevét valahogy elrejteni, hiába van levédve, hogy ne lássák az emberkék?
-
lehella
senior tag
Köszönöm a segítségeteket, haladok azért apránként

C osztályról B osztályra módosítással sikerült megoldani ugyan, de érdekel a másik megoldás is. Annak gondolom az is előnye, hogy a normál eszközeim nem kaphatnak mindenféle IP címet, a szokásos 192.168.1.* helyett.
Ehhez felvettem a Basic/Network/LAN alá az új br1-et.
Az Advanced/VLAN alatt mit kell ehhez beállítani? Itt a VLAN Ethernet alatti rész nem teljesen világos, hogy mi a feladata. Itt a br1 az új 192.168.100.1-es tartomány, amin wifin használom a notebookot, aminek az IP-t szeretném kiosztani.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
lehella
üzenetére
Van az alhálózatod mérete (mettől meddig tart: kezdő ip cím + alhálózati maszk) és ennek egy részén/egészén a dhcp ip-t oszt. A kívánt fix ip cím az alhálózat méretén kívül esik.
Erre két megoldás van:
1. (tjsz javaslata) Létrehozol egy másik alhálózatot (én ezt csinálnám)
2. (sztanozs javaslata) Megnöveled az alhálózatod méretét akkorára, hogy beleférjen az alhálózat méretébe is a kívánt fix ip cím (túl nagy hálózat lenne, ezért emiatt kevésbé ajánlom)Valószínű az alhálózati maszk szerepével nem vagy tisztában (kis olvasnivaló, de lényeget bemásolom):
"Ahhoz, hogy IP címről el lehessen dönteni, hogy „A”, „B”, vagy „C” osztályba tartozik-e, hálózati maszkot használnak. A hálózati maszk és az IP cím közötti logikai AND művelet a hálózat címét adja vissza (,míg a logikai INHIBÍCIÓ a gép címét adja). Így az „A” osztályú hálózat maszkja általában 255.0.0.0, a „B” osztályú hálózaté 255.255.0.0, míg a „C” osztályú hálózaté 255.255.255.0 .
A hálózati maszk (pl. Intranetben) arra is használható, hogy korlátozzuk a kiosztható IP címek számát. Például: Egy 30 darab gépet tartalmazó hálózat esetén választhatjuk hálózati maszknak a 255.255.255.224-et. Ebben az esetben az utolsó szám binárisan 1110 0000 – azaz 128+64+32=224 – ahol az utolsó 5 biten 0-tól 31-ig lehet számokat kiosztani. Mivel a 0 nem osztható ki, így 30 gépet lehet megcímezni."
-
tjsz
Topikgazda
válasz
lehella
üzenetére
Szia!
De fel lehet: Basic - Network - LAN
Itt fel tudsz venni egy un. új bridge-t, ahol beállítod, hogy a router-ednek mi legyen a fix IP címe (pl. 192.168.100.1) és legyen-e hozzárendelve dhcp, ott mettől meddig osszon IP címeket.
Utána pedig az Advanced - VLAN részben beállítod, hogy melyik porthoz legyen ez a bridge rendelve.
-
lehella
senior tag
Sziasztok,
a Tomatos routerem jelenleg 192.168.1.1....255 ip címeket oszt ki, azonban egy számítógépnek szeretném, ha 192.168.100.. kezdetű címet osztanék ki fixen. Önmagában a statikus IP cím megadásnál ezt most elmenti a router, ha a MAC cím alapján hozzárendelem, de nem osztja ki amit kértem. Mit kellene még ezen kívül beállítanom, hogy sikerüljön? Köszönöm
-
tjsz
Topikgazda
Sziasztok!
Bocsánat, elfelejtettem jelezni, hogy már van 2022.7 verzió is (2022. december végén jött ki).
-
tjsz
Topikgazda
válasz
B@ldrick
üzenetére
Mobilodra telepítsd az "IP Tools" nevü app-ot, az meg fogja mondani.
Jó eséllyel ugyanis az lehet a gond, hogy más a hotspot wifi hálózat tartománya és más a router-ed tartománya. Ilyenkor az ethernet bridge lan oldalára kötött eszköz a hotspot-os tartományból kap IP címet és nem éri el a router-t.
Pl. hotspot tartomány: 192.168.72.0/24
A router-ben beállított tartomány: 192.168.1.0/24 (a 192.168.1.1 is ebben a tartományban van).
Ha ilyenkor a bridge egyik LAN portjára egy számítógépet kötsz ÉS a router-ben valóban kikapcsoltad a DHCP-t, akkor a géped egy 192.168.72.0/24-es címet kap (pl. 192.168.72.11). Ilyenkor értelemszerűen a 192.168.72.11 cím (a géped) nem fogja látni a 192.168.1.1-n üldögélő router-ed (a mask miatt).
-
B@ldrick
aktív tag
Üdv.
RT-N16-on a freshtomato-K26USB-NVRAM32K_RT-MIPSR2-2022.7-AIO.zip van fent.
Beállítottam ez alapján Hot-spot wifire a Wireless Ethernet Bridge-t Automatic IP-t bepipálva, működik is de a router felületét nem érem el se az átjáró címén 43.1 se az 1.1-en ami a LAN résznél meg volt adva. Reset? -
Endless
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen kerestem de azt nem találtam. ruTorrent lett végül de ez rendesen jól megy
több torrentnél sem akad meg és normálisan seedel is. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Endless
üzenetére
Azért nem olyan rossz a helyzet. Nekem is Asus N18-as routerem volt + 1 TB 2.5 (ext4) és 1 év alatt a magoson a top 3000 be kerültem.
Ha nagyon penge vagy a routerbe le tudod tölteni a entware-t, abba a htop-ot . ott leveszed transmission prioritását.Így bár még lasabb lesz, de nem szaggat be a filmézés, internetezés. Sajnos az N18u csak egymagos... -
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
Endless
üzenetére
A transmission-ben van várósor opció, ott meg tudod adni, hogy egyszerre hány torrent lehessen aktív le, és feltöltésben is, a többi pedig várakozni fog amíg ezekkel végez.
Ha ezek megvannak, akkor pedig én qBittorrent-et raknék rá. De ettől a hardvertől csodát ne várj, minden kliens erősen le fogja terhelni, ha korlátozás nélkül töltesz le vele több torrentet is egyszerre.
-
Endless
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Tesztelgettem de ha több torrentet teszek be a transmission-ba nagyon lassan tölt illetve weben is kb 5 perc mire betölt. Olvasgattam érdemes lenne entware-t rakni rá? Elég kezdő vagyok van egy hdd-m amivel kipróbálnám ezt tudom a routeren keresztül formázni ext3-ra? Az után entware-t hogyan tudnám rávarázsolni?
-
Endless
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszönöm switch módban működik már. Abban még tudnál segíteni, hogy jelenleg passzív vagyok, és hogyan tudnék aktívvá válni?
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
Endless
üzenetére
Akkor valamit nem értesz. Ha az ASUS router módban van a T-s eszköz mögé kötve, akkor azok sehogy se lesznek egy hálózat, és azonos címtartományban nem fognak működni. Vagy Switch/AP módban kellene használni az ASUS-t, vagy átállítani valamelyik eszköz címtartományát. Ha az előbbi mellett döntesz, akkor lehet mindkét eszköz 192.168.1.x címen. Ez esetben viszont a Tomato-nak meg kell adni a Default Gateway és a DNS szerverek IP címeit, hogy magán a routeren is legyen net, vagyis a transmission tudjon letölteni.
-
Endless
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen csak fontos lenne egy hálózatban lenni mert mind a két tv-n szeretném elérni az Asusra kötött merevlemezt.
-
Endless
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen elindul, meg tudom nyitni látom is a listában a torrenteket de nem indul el nem mutatja a peer-t.Router módban vagyok az asusnak 1.2 a telekomosnak 1.1 az ip címe.
-
Endless
aktív tag
Letöltöttem az Asus N18-as routeremre a tomato NG-2020.6-AIO-64K-NOSMP firmware-t. Összekötöttem a telekom-os modem/roterrel, beállítottam PPPoe kapcsolatot stb. Hozzákötöttem a hdd-t látja is a tomato de a transmission valamiért nem indítja el a letöltést
nem is jelez semmi hibát, mit csinálhatok rosszul? -
lehella
senior tag
Sziasztok,
szeretnék a routeremnek TTB themet beállításani kinézetre. Ez régebben működött, az új firmware esetén valami hibádzik (FreshTomato Firmware 2022.6 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP
)A darkknight_asus_v2-ről van szó, amit sikerült letölteni, ott van a megadott helyen. Logban ez látszik, viszont nem "élesedik" be a téma:
Nov 30 15:46:24 user notice TTB[5548] INFO - Downloaded theme [ darkknight_asus_v2 ] from user defined url [ http://ttb.ath.cx ] and stored it locally in [ /nas/TomatoThemeBase ]
Nov 30 15:46:24 user notice TTB[5548] INFO - The theme [ darkknight_asus_v2 ] has been successfully applied
-
lehella
senior tag
Szia, köszi a segítséget igen így összejött. Plusz kiderült hogy publikus a címem, csa az int addresst írtam rosszul, destination címként a modem IP-jét írtam, de a szolgáltatás lett jó igen. Bridge módba egyébként nem is én rakom be, csak a szolgáltató tudja valahogyan.

-
tjsz
Topikgazda
válasz
lehella
üzenetére
Szia!
1. Nézd meg, hogy a "bridge módba kerülés" után most milyen IP címmel rendelkezel! (publikus vagy privát). Ugyanis a Telekom (is) hajlamos privátba rakni és akkor nem fogod kívülről elérni. Ha a WAN oldali IP címed 100.-val kezdődik, akkor privátod van. A https://whatismyipaddress.com/ mit mond?
2. "Port fowarding" menüben lehet állítani. Be kell állítani, hogy milyen protokolllal (érdemes both-t választani), milyen IP címről (src address - hagyd üresen ha mindenhonnan akarod), milyen portot (ext ports - ide írd be a 8888-t), milyen belső portra (int port - ez is legyen 8888), milyen belső címre (int address - itt add meg annak az eszköznek a belső címét, amit a 8888-n keresztül akarsz elérni). A Description mezőbe jegyzetet írhatsz (későbbi azonosítás könnyítése érdekében), ide írd be, hogy pl. "thermosztat" (ha pl. a termosztátot akarod elérni).
-
lehella
senior tag
Sziasztok, stabil még mindig a cucc

Viszont bridge módba került a Telekomos modemem és szeretném a 8888-as portot kivülről elérni. Ez régebben működött, most viszont nem. Ilyenkor hogyan kell beállítani a port forwardot a Tomatos routerben?
Elvileg ugye nem a modem IP címéhez kapcsolódik a WAN beállításoknál, hanem a szolgáltató által megadott publikus IP címemhez. A torrent klienst és a tracker portját tudom kívülről használni (9091 és 50000), ezeket a Tomato konfigban adtam meg. -
lehella
senior tag
Bakker, úgy néz ki a táp volt a gond
Másikkal egyelőre jól működik. nem volt semmi reset eddig
Köszi a tippet 
Ahogyan ide jutottam: random belassulások voltak a routerrel, amik megoldódtak ha a routert, vagy a telekomos modemet újraindítottam. Ezt megunva akartam új firmwaret felrakni és ment el vele fél napom
-
lehella
senior tag
Két böngészőben és inkognitóban is néztem, nem jön be a gui. Pingre van válasz és ssh-n is tudok loginolni.
Lehet hogy a gui meg az ssh is mind a 22-es porton lenne?
Most raktam fel a legújabbat, de azzal újraindulgat. Lehet kuka? -
lehella
senior tag
-
tjsz
Topikgazda
válasz
lehella
üzenetére
Szia!
Firmware upgrade:
1. kapcsold ki a router-t (kikapcsoló gomb hátul)
2. nyomd folyamatosan a reset gombot, miközben bekapcsolod. addig NE engedd el, amíg a bekapcsolás led nem kezd el villogni
3. a gépeden állítsd be egy 192.168.1.0 / 24 tartományba tartozó IP címet (192.168.1.1-et nem szabad)
4. indítsd el az "Asus Firmware Restoration Tool" programot, válaszd ki a megfelelő Tomato firmware-t, majd "upload" gomb
5. várd meg amíg végez ez a tool a feltöltéssel, utána a router automatikusan újraindul (kb. 3-4 perc)
6. nyomd a reset gombot 30 másodpercig, ezzel törölsz minden rossz beállítást
7. indítsd újra a router-t, web gui-n keresztül konfigurálható (192.168.1.1) -
lehella
senior tag
válasz
Dzsekó
üzenetére
Szia, valamilyen csoda folytán bejön a routeres webserver firmware feltöltésre. Miután végez az uploaddal, utána nem képes elindulni a router, csak újraindulgat. Frissítés előtt csináltam nvram resetet. Most váltogatom a firmwareket, bár olyanokat töltenék fel, amik régen működtek
-
lehella
senior tag
Sziasztok, hosszú idő után akartam resetleni az AsusN18U routeremet mert gondok voltak vele. Lehet rossz firmwaret raktam rá, mert a loginpage egy nagyon gagyi, az eredeti guira nem hasonlítható szövegből és linkekből áll. A lényeg, ott nem tudok új firmwaret feltenni, nem indul el. Ha kikapcsolom, benyomom a reset gombot majd bekapcsolom, egyszerűen nem megy recovery módba a router. Megakadtam, van ötletetek?
Ami elvileg most van rajta: tomato-RT-N18U-AT-ARM-3.5-140-AIO-64K -
Tav-Csoves
őstag
Új friss verzió jött ki a FreshTomatohoz
2022.6 2022.11.06
ARM Changelog [link] -
wody21
tag
@Intruder2k5 Ez már csak az ~órás ad-hoc tesztelés legutóbbi eredménye, nyilván 4G/LTE Type beállítással kezdtem.
@sztanozs Ma kerítettem ezt a modemet, semmilyen setup nem műkodott ezidáig. Android device USB kábelen, Wireless client-ként, és egyebek mind műkodtek, de ez a Hilink modem csak Win10 alatt hajlandó csatlakozni, Freshtomato csak Connecting-et jelez végtelenségig.
-
válasz
wody21
üzenetére
Az eszkoz valoban 4G (kepes) modem, nem hiszem, hogy az inicializacioban sokat szamitana a 3G/4G mod - btw mukodott ez a setup valamikor?
A DDWRT tamogatott eszkozok listajan ez a modell nem szerepel, csak a E3372h-153, nem tudom van-e erre normalis usb-modeswitch es firmware tamogatas.
-
wody21
tag
Kedves Tomato Guruk!
Kovetkező lenne a helyzet:
- Telekom SIM
- E3372h-320 Huawei 4G modem (Hilink)
- Freshtomato Version 2021.8 on D-Link DIR868LHogyan kell beállítani, hogy egyáltalán hajlandó legyen csatlakozni, és lehessen használni a Telekom hálózatát? Win10 PC-n nyilván műkodik a kütyü, de a router USB portjára dugva eddig semmilyen módon nem voltam képes internetet csiholni.
Mit rontok el? Pls help!
Koszonom előre is!
w21. -
Intruder2k5
MODERÁTOR
De valószínűleg az van, hogy ezen NVRAM változók alapján csak egy script generálódik amikor a webes admin felületen módosítod ezeket, és az szabályozza a forgalmat, amihez lehet még valamilyen szolgáltatást (pl. tűzfal, vagy hálózat) is újra kell indítani. Szóval első lépésnek jó, én is valahogy így indulnék neki, de kétlem, hogy önmagában ez elég lenne.
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zambozoli
üzenetére
Szia!
A bandwidth limiter-ben külön ilyen opció nincs (web-es felület menüjében). De meglátásom szerint egy időzített script futtatással (és benne a megfelelő nvram parancsokkal) megoldható lenne.
Én egyetlen helyszínen használok bandwidth limiter-t, a többi router-rel összehasonlítva az alábbi plusz NVRAM változók léteznek itt:
new_qoslimit_obw=
new_qoslimit_rules=192.168.1.11<2048<2048<2048<2048<2<0<0
new_qoslimit_enable=1
new_qoslimit_ibw=Szerintem, ha bandwidth limiter engedélyezve van, akkor nvram-ban létezik "new_qoslimit_enable", illetve new_qoslimit_rules-ban pedig az adott IP címre vonatkozó szabály látható.
Ezért ütemezetten akár a bandwidth limiter-t ki-be lehetne kapcsolni (nvram set new_qoslimit_enable=0 VAGY nvram set new_qoslimit_enable=1) VAGY new_qoslimit_rules-ból ki lehetne szedni azt az IP címet, amire az adott időszakban nem vonatkozna a korlátozás.
-
zambozoli
aktív tag
Sziasztok!
Hogyan lehet megoldani, hogy a Bandwidth Limiter időzítve legyen.
Pl.: egy IP cím sebességét akarom korlátozni egy bizonyos idő tartományban.Köszönöm!
-
tjsz
Topikgazda
válasz
Lasersailing
üzenetére
De a static dhcp alkalmazásával "fix" lesz a kamerák IP címe.
Szívesen!
-
tjsz
Topikgazda
válasz
Lasersailing
üzenetére
Ok, szuper!
Saját meglátásom szerint belső hálózatban érdemes az eszközöket (laptopok, asztali gépek, kamerák, TV, egyéb IoT cuccok, stb.) mindig DHCP-re rakni: egyrészt a DHCP szerveren (jelen esetben a Tomato-s router-n) mindig látni fogod, hogy mikor kért utoljára IP címet, tehát lehet látni, hogy az adott eszköz mikor volt még elérhető.
Másrészről ha máshova (más helyszínre) telepíted, akkor ott nem kell bajmolódni a fix IP cím átállításával, hiszen a helyi DHCP szervertől fog kérni IP címet és csak azt kell ellenőrizni, hogy mi lett az új címe.
-
Lasersailing
senior tag
Igen, bár inkább Te meg Intruder volt az aki létrehozta, ezen a fórumon keresztül

Közben sikerült a kamerát "átcsalogatni" a 3-as tartományba (reset, telefon wifi váltás, majd újrainstallálni mindent). A kamera programja pedig engedte, hogy az ip címet tartományon belül változtassam, így már 2-t is sikerült beállítanom. Szóval a probléma (nem Tomatoban, de) megoldva.
-
tjsz
Topikgazda
válasz
Lasersailing
üzenetére
Szia!
"(tomato osztja ki a 3-as és a 2-es tartományt is)"
Ez azt jelenti nálad, hogy létrehoztál 3x bridge-t? (Basic - Network - LAN-nál van ez beállítva)
-
Lasersailing
senior tag
Szia,
(Majdnem erre lenne szükségem, ezért erre válaszként írok)
Van egy Ip kamerám, ami most megkapta a 192.168.2.78-as IP címet. azt szeretném, hogy a címe fixen 192.168.3.152 legyen. Ezt hogyan lehet tomatoból megoldani?
(tomato osztja ki a 3-as és a 2-es tartományt is)
köszönöm előre is!
-
tjsz
Topikgazda
-
válasz
Neil Watts
üzenetére
A csomagkezelők közül már csak az Entware-t fejlesztik.
-
Neil Watts
veterán
válasz
sztanozs
üzenetére
Szia!
Pontosan ez volt a mozgatorugo az egesz mogott, igen. Az ios/android-on elerheto iprint and scan elegge hulladek, hogy mas jelzot ne hasznaljak. Androidon legalabb van sima plugin ami beepul es teszi a dolgat (vagy printbot
), de ios-re csak a gagyi appjuk van, ha nem airprint-ready a nyomtato.Vettem volna anno inkabb OpenWRT kompatibilis cuccot, ott 5 perc osszerakni egy nyomtatoszervert...
Ha CUPS-szal szeretnek kiserletezni, akkor Tomato ala mi a most ajanlott csomagkezelo? Optware / Entware / Entware-ng? Kisse el vagyok veszve.
Koszi!
Udv.
-
-
tjsz
Topikgazda
válasz
Neil Watts
üzenetére
Szia!
Ha jól látom, akkor ez egy wifi-s nyomtató?! Ha egy pc-re USB-vel rákötöd a nyomtatód, az látja? Mert ha jól emlékszem, akkor egyes nyomtatókon a wifi-t tiltani kell ahhoz, hogy az USB-n keresztül kommunikáljon. Egyébként miért nem wifi-n keresztül használod?
-
Neil Watts
veterán
-
zsolt_64
senior tag
Frehtomato új verzió : Stable: 2022.3
Ac66u_b1 en probléma mentes.
A 2022.2 ről történő verzióváltás során a konfiguráció kimentése majd a 2022.3 verzióba visszatöltése is működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Gyúrósok ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- Dell asztali gépek
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 16 M1 Pro (2021) 16GB/512GB karcmentes 87% akku 191 ciklus
- 27% - ASUS ProArt GeForce RTX 4080 SUPER OC 16GB GDDR6X 256bit Videókártya !
- AKCIÓ!!! KÉK! -20%!!! MACBOOK NEO!!!! - MAGYAR BILLES! - KÉK!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ha nagyon penge vagy a routerbe le tudod tölteni a entware-t, abba a htop-ot . ott leveszed transmission prioritását.Így bár még lasabb lesz, de nem szaggat be a filmézés, internetezés. Sajnos az N18u csak egymagos...

), de ios-re csak a gagyi appjuk van, ha nem airprint-ready a nyomtato.