- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
balpis #92039 üzenetére
A "rendszer"-be ezt is beleértettem. De akkor ez a felhasználókat és jogosultságokat jelenti eszerint?
Igen. A rendszer felkerül minden - a NAS-ba helyezett - lemezre.
A felhasználókkal és a hozzájuk tartozó jogokkal.
Ha több lemezed van és több kötetet is hoztál létre, akkor a telepített APP-ok ( Download Station , Audio Station...stb. ) első alkalommal meg is kérdezik !!! , hogy melyik kötetre szeretnéd telepíteni.
DSM 6-nál biztosan így volt.....sőt ott , akkor , be is lehetett állítani, hogy jegyezze meg a választ és ezután bármilyen app telepítésénél azt a kötetet használja mint alapértelmezett telepítési kötet.
A Download Station esetében pedig te megadtál egy "cél" könyvtárat, hogy hol jelenjen meg az anyag....miután letöltődött.
Ezt a könyvtárat kell átmásolnod az új kötetre.....egy MEGOSZTOTT mappába. A .torrent fájlokat vagy letöltöd újra a forrás weboldalról vagy ....magából a DS-ből is visszanyerhető !
- DS / azon belül katt egy torrentre.
- Jobb oldalon kis nyíl....részleteket fogja mutatni.
- Általános fülnél , legalul van arra lehetőség, hogy az eredeti torrent fájlt letöltsd. Ekkor a PC-n beállított alapértelmezett letöltési helyre másolódik a .torrent fájl.
Ha sok torrented van mint nekem....akkor így is sokáig tart.
Van másik lehetőség is , amit majd mások leírnak mert én nem szeretek belemászni root , meg anyám kínja módszerekkel..... -
Borisz76
nagyúr
válasz
balpis #92037 üzenetére
Az ötlet jó.
A rendszer minden lemezre felkerül.
Az adatokat file station-al másolhatod.
A korábban kivett , 4. Lemez , ami 1 kötet azt vissza tudod tenni.
Ezt a 4 Tb-s lemezt viszont nem tudod majd a nagyobb lemezhez hozzáfűzni , SHR-ben.....ha tervezted.Viszont a telepített App-okat is át kell majd helyezni....vagy újra telepíteni az új kötetre.
-
balpis
őstag
válasz
balpis #59017 üzenetére
Sziasztok!
csak érdekességként: az áprilisban említett, problémás 3. 3TB-s WD RED is cserére került (először a 3-ból 2, majd ezek egyike ismét)
Szerencsére a bolt (iway) nagyon korrekt volt, még meg is említették, hogy figyeljek a papírra, mert a garancia újraindul.
Úgy tűnik, van még EFRX raktáron (sőt, februári gyártás), így nem kell kevernem az új típust a régivel. És bizakodom, hogy nem kezdnek el újra megdögleni....
(illetve próbálok még backuppal védekezni, de ehhez külön hozzászólásban kérek majd segítséget) -
gergo36
csendes tag
válasz
balpis #59519 üzenetére
Na ma megpróbáltam megint, és most megy a dolog.
A szolgáltatói routeren minden eszköznek adtak fix IP-t. A szolgáltatói routerből az Asus LAN-ba a kábel, a többi eszköz maradt az Asus LAN-csatlakozójában. A hálóban lévő tv-rl elérem a Plex-et is. Laptoppal viszont csak akkor érem el a NAS-t és a Plex-et, ha kábelen csatlakozok. Ha wifin próbálok csatlakozni a szolgáltatói routerhez, akkor csak a QC keresztül érem el, és a Synology Assistant az állapothoz is azt írja: A csatlakozás nem sikerült. Wifin a Plex szervert sem érem el.
Valami ötlet?
Bocsi a fárasztó kérdésekért! -
gergo36
csendes tag
válasz
balpis #59486 üzenetére
Próbálom beállítania dolgokat. A NAS-t kábellel kötöttem a routerre, és a laptoppal is a routeren vagyok. Mindkettőnek adtak fix IP-t a szolg. routeren.
QuickConnect-nél a következő hibaüzenetet kapom:
Hálózati hiba történt. Ellenőrizze a DNS és a hálózati beállításokat.
A DDNS nem él. Nincs kapcsolat.
Próbáltam újat hozzáadni. Amint kiválasztom a Synology szolgáltatót, a következő hibaüzenetet kapom:Email: A Synology fiók adatai nem kérhetők le.
Külső IPv4 cím:-
NAT-olva lennék a szolgáltató felől?
Amikor az Asus router mögött volt minden, akkor ment szépen. Nem volt ezekkel semmi probléma.
Egyéb ötlet?
Mit csinálok rosszul?
Gyári visszaállítás segíthet? Ekkor a vinyókon tárolt adatok megmaradnak érintetlenül?
Köszi a segítséget! -
gergo36
csendes tag
válasz
balpis #59486 üzenetére
És hogy tudom a NAS-t a szolgáltatói routerre konfigolni? Porttovábbításokat és a fix IP-ket ott megadom és kész? És a NAS-t? Kábelen a NAS és egy laptop a szolgáltatói routeren és úgy átállítok mindent (QC, DDNS, stb) vagy alapbeállítás visszaállítása és újra konfogolom az egészet?
Köszi! -
chemand
aktív tag
válasz
balpis #59486 üzenetére
balpis bocs, nem neked szántam.
OpenVPN-ben tudna valaki segíteni?
Röviden felvázolnám a helyzetet:
Eddig gond nélkül működött az OpenVPN csatlakozás, mobilról látható volt a belső hálózat, minden eszközömet és a rajtuk futó szolgáltatásokat elértem.Néhány napja vettem észre, hogy a mobilom távolról csatlakozik a VPN szerverhez, de nem látja a belső hálózatot. Így pl. a torrentklienst sem.
2 dolog történt a közelmúltban: frissítettem a DSM-et, most már a legfrissebb van fent, illetve kísérletképpen (jelzem, nem annyira értek hozzá) link aggregation-t csináltam, mert a switch-em is tudja, gondoltam kipróbálom. Ez miatt módosítani kellett a VPN Server beállításait, figyelmeztető üzenet volt, a LAN1-et átállítottam Bond1-re.
Ennyi történt.
Fentiek alapján nem tudom, hogy miért nem látom VPN csatlakozáskor a belső hálózatot. Sajnos nem vagyok expert, ezért kérem a hozzáértők segítségét.
Köszönöm. -
gergo36
csendes tag
válasz
balpis #59478 üzenetére
Ha jól értelemezem, akkor a porttovábbítást csak a szolgáltatói routeren megadni, az Asusból meg vegyem ki. Kellene még valamit állítanom az Asuson? (AP-mód?)
Nemrég vettem az Asus routert, nem szeretném a szekrénybe bevágni, ha már megvan. 2 wifivel meg szinte tökéletesen lefedem a lást meg a teraszt is.
Ha az Asus LAN portjába megy a kábel a szolgáltatóiból, akkor a többi LAN-on csatlakozó eszköz kap majd netet?
Bocs, ha hülyeséget kérdezek, nem vagyok járatos ebben a témában.
Köszi! -
gergo36
csendes tag
válasz
balpis #59471 üzenetére
Szolgátatói router:192.168.1.1
TV:192.168.1.4
Asus router:192.168.1.5Az Asus 192.168.50.xx-es IP-ket oszt.
Eddig az Asus-on állítottam be a fix IP ket az eszközökhöz.
Akkor eszerint ezeket törölnöm kellene, és csak a szolgáltatói routerben kellene őket definiálnom?
A wifit mindkettő routerről használnánk. -
gyugyo79
addikt
válasz
balpis #59017 üzenetére
De ráadásul most még azt is nézd majd meg mit kapsz cserébe és ha WD30EFAX -ot akkor azt raidhez ne is kezd el berakni. Vagy próbálj az üzletben akkor bizniszelni, hogy ráfizetsz és adjanak mást vagy eladni és venni egy nem WDx0EFAX -es HDD -t.
Én mondjuk NAS-ba WD-t már nem is nagyon vennék .
Mivel a WDx0EFAX -3-6 TB-ig SMR = kuka még akkor is ha rendbe rakják és firmwareből megoldják, hogy ne dobja ki a raid rebuild mert nem kell sajnos otthoni körülmények közt sem sok, hogy kijöjjenek a hátrányai, bármit is állít ennek ellenkezőjéről a gyártó.
A 6+ meg azért mert ki tudja mikor találják ki, hogy oda is jó lesz az.Akit amúgy érdekel anno a Seagate Archive HDD -ken csináltak Synologyn (is) tesztet raid rebuild (RAID1) , szóval azt a marketing dumát se vegyétek be, hogy jó lesz az majd ha csak SMR -lemezeket használtok egy raidben.
(Nincs baj az SMR -el ha annak veszi valaki ami és tudja mire számítson és ezt az ára miatt vállalja is)Tehát még ha RAID5/6 -ba nem is dobja ki egy raid rebuild majd egyszer ezeket ha megoldják esetleg egy vezérlő frissítéssel, is kompromisszumos lesz a használatuk és ha azt nézzük, hogy ugyan annyiért és ugyan azokkal a feltételekkel árulják amiért még lehet rendeset is venni és a konkurencia meg hátha tanul ebből és nem lépi meg ugyan ezt akkor érdemes egy másik márkát választani....
-
balpis
őstag
válasz
balpis #58976 üzenetére
Hát elakadt az extended teszt így is....
Beraktam asztali gépbe, 3 éve volt utoljára win indítva rajta, most rájöttem, nincs HDS rajta (pedig valaha volt). Sajnos az ingyenes verzió nem futtat extended tesztet, de aztán rájöttem, hogy a gyártó (WD) oldalán is érdemes keresgélni.
A WD-től letöltöttem a DLGDIAG-ot.
A quick test ezzel is OK-t mondott. Azonban az extended itt már 70% körül elkezdett akadozni, majd félóra után kiszállt FAILED-del. "Text error code: 08 -Too many bad sectors deceted"
Szóval próbálkozom a garanciális ügyintézéssel. Eddig nagyon korrektek - bár nem túl gyorsak - voltak mindig.
(most jöttem rá: ez a legújabb RED-em, most februárban kaptam egy 2017. november vásárolt és két év után bedöglött helyettNagyon nem bízom már bennük. 3-at vettem kb. fél éves csúszásokkal, ebből az első keveset volt használva, még jó (de tesztelni fogom azt is most már...). A 2. 2,5 év után halt meg, a cserében kapott futott eddig 4 hónapot, egyelőre még jó, de a harmadik 2 év után adta be a kulcsot és a cserében kapott is döglődik 2 hónap után.
Enyhén szólva nagyon rossz statisztika, főleg, hogy nem egy sorozatból valók, ill. semmi strapa nem érte őket, és most az utolsó nem is ott van használatban, mint a korábbiak.Emlékeim szerint eddig 3.5"-os HDD összesen 2 halt meg a gépeimben: az első egy 320MB-os Caviar volt valamikor a 90-es években - sajnálom is, pár munkám mentés nélkül csak ezen volt meg
- , a második egy WD 500GB-os pár éve, ami egy MyBookban volt eredetileg és kb. 3-4 hetet ment összesen, de a sokéves állás után már nem lehetett elindítani.
(Ezek mellett 1-2 db problémás 2.5" is akadt, az iscsak sokévente egy...)Mindig eldöntöm, hogy WD inkább nem, de aztán valamivel csak meggyőzőm magam és kisebb kitérők után visszatérek. Azt hiszem, ezek után nem fogok...
-
dkess
őstag
-
gyugyo79
addikt
válasz
balpis #58949 üzenetére
Cseréld ahogy tudod. A tesztre meg ne várj nem fog lemenni. Vedd ki a lemezt (NAS leállított állapotában) és ha tudod rakd be egy gépbe és néz rá HDS-el .
Sajnos én amiket eddig láttam HDD-ket amiknél beállt a bővített s.m.a.r.t azoknál rosszabb volt a helyzet még annál is amit a Syno írt pld -
dkess
őstag
válasz
balpis #58949 üzenetére
Szia,
Én aggódnék, igen. A NAS egy DS418 lenne? Mivel WD30EFRX várhatóan nem lesz soká már (néhány boltban már nincs is egy ideje) - így elképzelhető, hogy érdemes lenne beszerezni egy cseredarabot.
A korábbi WD30EFRX -ek ugyanebben a NAS -ban haláloztak el? Mennyi bad sector -t mutat most?
A download station (torrent) az eléggé meg tudja "zabálni" a HDD -ket. Elsőkörben ezt állítsd le és akkor mehet az extended test.
-
dkess
őstag
válasz
balpis #58664 üzenetére
Igen, ez szomorú. Amennyiben jól értem, akkor 3 éven (garancia időn) belül 2 Red is elhalt. Egy rossz sorozatból akkor is meghaltak volna, ha Purple -k lettek volna ...
A megjegyzést nem tudom milyen apropóból kaptam ... Ugye korábban pont azt ecseteltem, hogy ne "rajongás" avagy éppen szín(vakság) alapján válasszunk HDD -t.
Alapvetően mindenki azt vesz amit akar, de amennyiben széles körben ajánl valamit ráadásul kioktató személyeskedő stílusban olyanformán, hogy még igaza sincs - na az egy másik "tészta" ...
-
kazan23
aktív tag
-
dkess
őstag
válasz
balpis #58508 üzenetére
Igen, a 'Mediaindexelés' menüben lehet látni, hogy éppen folyamatban van-e az indexelés vagy az állapot 'Kész'. Esetleg még azt érdemes megnézni, hogy az indexelt mappák beállítása rendben van-e (a Video Station -ben lehet beállítani külön - itt nem látszodó indexelt mappákat filmeknek):
@devil-k
A 10 HDD közötti keresgéléshez nem jó egy sima USB -s rack (akár csak egy lemezes)? A NAS -okon van előlapi USB is - feldugod, megnézed aztán lecsatlakoztatod. E miatt lehet nem a NAS csatlakozóit lenne érdemes koptatni + a NAS HDD hely az értékes dolog (a több helynek jelentős felára szokott lenni ...).
Továbbá lehet venni akár 8 (vagy többet?) lemezes külső rackstation -öket is és akkor mehetne minden HDD ezekbe. Avagy persze venni egy nagy HDD -t ...
-
válasz
balpis #58495 üzenetére
Sajnos a külső fiókos modellek hangosabbak, én jobban szeretem a négylemezes "j" modellek lehajtható hátlapos, belső fiókos megoldását, szerintem halkabb és a hűtés is hatásosabb bennük. Ugyanez a helyzet a kétlemezes belső/külső fiókos megoldásokkal, bár ott nem olyan nagy a különbség.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
balpis #58493 üzenetére
4 fiókos NAS esetén én is az SHR-t javaslom.
Dobj be a jelenlegi 2x3 Tb mellé még 3 Tb-t ....majd idővel egy negyedik lemezt is....
Így védve vagy 1 db lemez fizikai elhalálozása esetén is...sőt ugye az adatokat is eléred. Lemezt könnyebb cserélni mint adatokat visszahozni egy elhalálozott lemezről.OK, hogy nem fontos adatok.....de milyen rossz az amikor filmet akarsz nézni és eszedbe jut, hogy b@sszus....az a HDD-m pont meghalt amin a filmek voltak.
Én egy DS918+ modellt használok CSAK torrentre !
És abban is 4 x 2 Tb öreg Samsung lemez figyel SHR kötetbe rendezve.Természetesen a Döntés joga a tiéd !!!
Csak halkan jegyzem meg , hogy talán nem véletlenül ajánlja neked itt 4-5 fórumtárs is az SHR-t.....
Hang probléma pedig ne zavarjon....
Ez egy hálózati adattár.
Helyezd át máshová ahol van hálózati hozzáférés és kellően messze van mindentől.....ezáltal nem lesz zavaró a hangja.
Nálam is az előszobában van jelenleg....egy beépített szekrényben. -
Marci112233
addikt
válasz
balpis #58485 üzenetére
Nekem is 418 van de 2x4 TB-al indítottam szintén SHR-ben. Nemrég tettem bele egy harmadik 4TB-os merevlemezt, és csak bővítettem a tárhelyet az és maradtam SHR-ben vele. Neked is ezt javaslom, mert a tárhelyed így is úgy is 6TB lesz egy harmadik merevlemezzel, viszont SHR mellet marad az 1 lemezes védelem, míg a külön kötetnél nem lesz. Megoldható amit akarsz, de szerintem is felesleges.
-
Pubszon
veterán
válasz
balpis #58485 üzenetére
Ahogy Sanya is írta.
Most van 2 lemez, 2x3TB, összesen 3TB használható helyed van.
Külön kötetként beteszel egy 3TB-os lemezt, lesz 6TB használható helyed, melyből egy védelem nélkül lesz. Ha viszont hozzá adod az SHR kötethez, akkor is 6TB használható helyed lesz de az egész védve lesz egy lemez meghibásodás ellen.
Ugyan ez igaz ha egy 4. lemezt is raksz be. Akkor 9TB helyed lesz SHR-be védelemmel, külön kötet esetén pedig utóbbi 2 lemez nem lesz védve.
Véleményem szerint, jpbban jársz ha bővíted az SHR kötetet.
Olvasása gyorsabb lesz, minden lemez védve lesz és nem kell bajdlódni hogy mi melyik köteten legyen.Egyébként megoldható amit szeretnél.
-
Sanya
nagyúr
válasz
balpis #58485 üzenetére
Te most nem érted az shr működését.
Van 2db 3tb-os lemezed shr-rel, azaz van most 3tb tárhelyed, fotónak, dokumentumnak, hogy védve legyen.Akarsz egy külön kötetet 3tb lemezekből, amin nincs adatvédelem. Ez mind megoldható, a többi lemez akár soloban, akár raid0ban, akár jbodban os lehet, nem lesz védve.
De!!!!!
Ha most a 3tb-os shr-es kötetedhez hozzáadsz még egy lemezt, akkor shr-ben 3 db 3 tb-os diszked lesz, azaz 1 diszk adatvédelem, 2 diszk data, végül 6tb helyed lesz.
Ha hozzáadsz még egy 3tb-os lemezt, akkor meg 4db 3tb diszked lesz, 1 védelem, 3db adat. Ergó nem kell külön kötetet létrehozni, mind védett lesz 1 lemez tönkremenetel esetén is. -
MrCsiT
addikt
válasz
balpis #27589 üzenetére
"Még a felmappelt DVD-ISO is megy." - ezt kifejted kicsit részletesebben, hogyan is megy?
(szájbarágósan, ha kérhetem a magyarázatot.
)
..a "nem támogatott formátum" üzenetbe időnként én is beleszaladtam már 6-os DSM alatt. Érdekesség, hogy nem film lejátszása előtt mondta ezt az adott fájlra a NAS, hanem a lejátszás közben, tetszőleges film, véletlen százalékánál. A filmet újra elindítva, és beletekerve ugyanoda, meg végig ment.
Ezt nem tudom, hogy
- mitől lehet(ett) - eseti, nem tudom, lesz-e még?
- mit lehetne vele kezdeni..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest