- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- iPhone topik
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Netfone
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Aurát vált a Vivo V60
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
gergo36 #59534 üzenetére
Szia! Ez a szolgáltatói eszköz véletlenül nem telekomos? Ugyanis ha az akkor wifiről nem is fogod a vezetéken lógó eszközöket elérni. Ismert hiba jelenség némelyik T-s végpont esetén a lan és a wifi hálózat az eszközön belül külön van választva, és mint külön hálózat nem látják egymást, hiába azonos IP tartományban vannak. Azt nem tudom mondani, hogy segítséget kaphatsz, de hasonló problémával küzdőket találsz pl ebben a topikban: [link]
-
balpis
őstag
válasz
gergo36 #59534 üzenetére
Örülök, hogy összejött
Eez a wifis probléma nálam is előjött már. És itt is kérdeztem pár hete, de senkinek nem volt használható ötlete.
Azonban furamód most kipróbáltam, megy...
Pedig tuti semmit nem állítotam sehol.
Az asus wifijét használod ilyenkor? Ugyanabból a tartományból kapod a címet, mint vezetékes esetben? Ezt is aszolgáltatói routered osztja vagy az asus? itt lehet még esetleg probléma. -
dkess
őstag
válasz
gergo36 #59534 üzenetére
A szolgáltatói router -en a laptop WiFi kapcsolatára is fix IP -t adtak vagy csak a kábeles csatlakozásra? A laptop -al WiFi -n keresztül a szolgáltatói routerre kapcsolódsz vagy az Asus -ra? A szolgáltatói router kábelen az Asus melyik csatlakozójához kapcsolódik (WAN vagy az egyik LAN -ba)? Az Asus -ban be van kapcsolva a DHCP szerver?
Bár lehet én sem látom át teljesen az előzményeket, de elképzelhető, hogy a laptop WiFi -n másik alhálózatra kapcsolódik. Pl. amennyiben az Asus router WiFi -jére kapcsolódna, akkor meg is oldódna a probléma. Avagy amennyiben az Asus routerben kikapcsolod a DHCP szervert és annak LAN portjához kötöd a szolgáltatói eszközt és akkor a laptop WiFi mehet a szolgáltatói router -re is.
3. megoldás - bridge módba kéred a szolgáltatói routert és mindent az Asus router -en állítasz (DHCP szerver ON, DHCP Reservation beállítás, port-forward stb. stb.).
@oroszlan12
Amennyiben jól feltételezem, akkor kívülről szeretnéd elérni. A net szolgáltatód nem NAT -ol (cgNAT) véletlenül?
@felho001
Akkor jól értettem. Tedd fel a NAS -ra az mc -t és azzal már tudsz nézelődni.
-
balpis
őstag
válasz
gergo36 #59507 üzenetére
A laptoppal látod a NAS-t a LAN IP cím alapján?
A megfogalmazásod sajnos nem lett egyértelmű számomra, melyik routerre (asus vagy a szolgáltatóé) tetted most ezeket. Biztosan jó tartományban van a NAS (a szolgáltatód routereáltal meghatározott 192.168.1.X-et kapott - hajól emlékszem, ezt írtad korábban, hogy a router az 1.1). A default gateway a NAS-ban jó? (a ...1.1?)
Én simán a NAS-on adtam a fix címet (a DHCP tartományonkívülről), de a DHCP-t osztó routeren is beállítható, gyakorlatilag mindegy.
Reset után elvileg az adatoknak nem szabad elveszni, de vannak itt hozzáértőbbek. -
balpis
őstag
válasz
gergo36 #59482 üzenetére
Ahogy mofiba írja utánad, jó lehetne, de ha jól értem, nálad kell a a szolgáltatói router is, mert egy tv azon él.
Én simán levenném a DHCP-t az asusról, átdugnám LAN lábra a WAN-ról a kábelt (igen, a többi rátett eszköz is fogja látni a teljes hálózatot), adnék neki egy fix IP címet (de azt lehetőleg a többi vezetékes dolognak is)
a wifi beállításokat tem tudom, kell-e módosítani. Én két külön AP-t használtam régebben a földszinten és az emeleten, de az nagyon nem elegáns dolog... -
mofiba
csendes tag
válasz
gergo36 #59482 üzenetére
Szia!
Amennyiben nincs szükséged a szolgáltató routerére (mert az ASUS le tudná fedni a teljes lakást és amit még kell), akkor a szolgáltató routerét állítsd/állíttasd bridge modeba (avagy hogy csak és kizárólag átmenjen rajta a jel), az egyik LAN portjából menjen tovább a kábel gigabiten az ASUS WAN portjába.
Az ASUSON állítsd át az IPt a Neked megfelelő tartományba. Ha van bejelentkező/jelszó, akkor hagyd, hogy az ASUS ossza a dolgokat.
És én amondó vagyok, amelyik eszközt szeretnéd mindig elérni, ott állíts manuális IPt (NAS, TV, asztali gép). A wifin lógó eszközöknek nem életfontosságú a fix ip, ott jó lesz a DHCP.Amennyiben ez így nem megoldható, úgy ha jól emlékszem a korrekt hálózattopológiára, akkor Modemből kábel a jeltovábbító (ez esetben az ASUS) LAN portjába, a bejelentkező IPt vidd azonos tartományba, de olyanra, ami nincs használva a szolgáltatóiból (avagy korlátozd ahogy itt nemrég ajánlották, pl szolg 192.168.1.1, dhcp 192.168.1.2-49, Asus router 192.168.1.50, DHCP 192.168.1.51-100).
Így elvileg a teljes tartományban látniuk kell mind egymást, s akkor rendben is vagy, főleg, ha van fix IP is a rendszerben.A dupla NAT meg nekem egyelőre rejtély.
Én is most szívtam teljes rendszerrel, de azt hamarosan leírom mindenkinek, hátha van ötlet.És ha valamit elront az ember, mindig tud resetelni
-
balpis
őstag
válasz
gergo36 #59476 üzenetére
Lehet, hogy működne így is (megfelelő hozzáértő finomhangolással), de nem hiszem, hogy pl. a NAS a dupla NAT-oláson át tudja állítani a szolgáltatói routerben a portforwardingot.
Én - nem vagyok IP-s szakember, csak felhasználó! - átdugnám a routerem LAN portjába a szolgáltatói felé menő kábelt és levenném a DNS osztást benne.
A biztonsági kérdéseket (hogy mi előnyt hozhat az esetleges dupla tűzfal alkalmazása) nem lázom át.
Nekem is valami hasonló próbálkozásom volt korábban, de miután valahogy sikerült belőnöm a rendszert, rájöttem mosta távmunka időszakban, hogy a régi routerem FE portjai miatt túl lassú minden, és mivel elviselhető a net egyetlen Wifivel is a lakásban, így lecseréltem egy olcsó gigabites switchre... -
balpis
őstag
válasz
gergo36 #59469 üzenetére
én átdugnám az Asuson a WAN helyett egy LAN portba és ellenőrizném, hogy ugyanabban a hálóztaban van-e a szolgáltatói routered és az Asus. Lehet, régen mindkét eszköz a 192.168.0.x vagy 192.168.1.x volt, most meg az egyik .0.x a másik meg .1.x.
És DHCP-t csak az egyik eszköz osszon! (ha mindkettő, akkor külön, szeparált tartományból - pl. egyik 100-ig, a másik 100 felett - de ennek nem látom életszerű indokát...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest