- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szelim74
csendes tag
A Synology is kínál 10 Gb-es kártyát, csak olyan modell kell ami tudja fogadni. Háttértárként erős nyomásnak kell lenni a NAS-on vagy elég türelmetlennek kell ahhoz lenni felhasználói oldalról, hogy ne legyen elég az ami van. Persze ez az én véleményem, nem tudom te mit, mekkorát, mennyit és milyen gyakran mozgatsz.
Egyenlőre link aggregation nélkül használom én is, meg ott van az opció lehetősége, de ez ma van. Fogalmam sincs mikor jön az igény saját magam részéről a változtatásra. Otthoni környezet, jelenleg ráérek kivárni mindent.
-
A rendszer és a beállítások mindegyik lemezen ott vannak. Ha kiveszed a két lemezt és a nagyobbikat teszed csak vissza, akkor elvileg minden megmarad, csak a programokat kell újra feltelepíteni (eovileg azoknak is az összes beállítását átveszi.
Azért a biztonság kedvéért egy konfiguráció mentést csinálj mielőtt elkezded.
-
kulu22
aktív tag
4db RAID10-ben. Azóta megszűntettem, az SSD-re dolgozom és egy 4 lemezes RAID5-re megy a replikáció. Érdekes módon az SMB-vel még jobb értékeket mutatott. A bibi ott van, hogy a teszt (utólag vettem észre) 1GB-os file-t használ. Ezt nagyon könnyen lekezeli a ram és a hálózat befolyásolja jobban az eredményt. Ha nagyon nagy file-t másoltam, akkor beállt olyan 350-400GB/s környékére írásban, olvasásban olyan 550-600GB/s környéke volt a RAID10-en. Ez nagyjából megfelel a Red-ekből számolható teljesítményének.
Az SSD nem hoz ennyit (nem tudom mi az oka), ott olyan 300-350GB/s amit folyamatosan visz, pedig Samsung PRO, tehát bírnia kellene az 500GB/s környékét.
Az iSCSI-nál rontott a szintetikus teszteknél a cache. Mivel az most az SSD-n van, nincs is oda beállítva.
Jelenleg úgy néz ki a rendszer, hogy a RAID1-en van minden fontos dolog és ez az elsődleges volume (ezen van a cache is), van egy 4 lemezes RAID5, erre megy minden helyi hálózati backup és replikáció + a média (filmek, zene), van egy SSD az SCSI-nak, meg egy single volume a kameráknak.
Úgy tűnik ez a felállás lesz jó arra amit terveztem. Nagyjából 3x sebességgel működik most minden a régi állapothoz képest, ez elegendő, hogy gördülékenyen menjen a munka. Amúgy sima otthon használatra szerintem durva overkill és feleslegesen nagy kiadás. -
kulu22
aktív tag
Ezek 10TB-os Red-ek. Érdekes módon a sima egy szem SSD (figyelembe véve a SATA limitet) nem hozott ilyen eredményt, de végül is maradtam annál. Ami feltűnt, hogy nagyon sokat számít az, hogy mennyi RAM van a gépben ami cache-re tud használni, érdekes módon az nvme SSD cache volt, hogy rontott a helyzeten.
Hónapok óta kísérletezek, hogy mi a legjobb összeállítás amire szükségem van, a tapasztalatom az, hogy (nálam programozói munkára) 300 MB/s környékén már nincs nagyon különbség érzésre a helyi és a NAS-on végzett tevékenység között.
Esetemben arra van szükség, hogy a sokszor TB-os nagyságú adatbázis mentése és visszaállítása gyors legyen. Ezért iSCSI-n dolgozom, a NAS-on pedig van rá egy snapshot replikáció. -
levimaster1
újonc
Huhh azt nem tudom CMR-e... honnan lehet megállapítani?
Unokatesóm nagy IT guru, és mondta h kössek rá külső winchestert, házzal+táppal az USB-re, és arra töltsem a torrentet, mer h ez így nagyon megterheli a NAS-t h a benne lévő 2 tárolóra megy a torrent és h a SWAP(??? legyen ez bármi is) megtelik, és azért lassul be az egész rendszer. Amúgy van egy felesleges LC-35U3-as külső házam meg benne egy 1Tb-os WD blue vinyó, de erre nem igazán áldoznám be...
Na nekem backup az semmi. Alig van adat a vinyókon, csak torrent szinte, az meg ha elvész, na bumm. Amit nem tudok, h a vodafone alias UPC mennyire tud ebben ludas lenni mert az 500-as net az utóbbi hetekben rendszerint be esik 1-10Mbit közé a 2-300ról... aztán nem értem h miért nem megy semmi... Ja persze náluk nincs hiba, és 2 hét alatt vagy 5x indítottam újra a modemet. -
Dave™
nagyúr
A RAID5 olvasásban gyors (minden lemezről párhuzamosan olvas), a RAID1 szintén de ott csak két lemez van. Ami írásban is és olvasásban is gyors az a RAID10. Az SHR belül RAID5 ha nem tévedek, csak van felette egy LVM, tehát ez gyakorlatilag ugyanaz, csak itt erősen függ a lemezektől a teljesítmény mert különfélék is lehetnek. Adatbiztonság: sokan azt hiszik, hogy a RAID védelmet nyújt, pedig csak a redundanciát oldja meg, én emiatt sem értem otthon miért olyan népszerű. Azt nem szabad elfelejteni, hogy kockázatai is vannak, és nem csak a rebuild, hanem vannak ún. Unrecoverable Read Error hibák, amik időnként előfordulnak, és minél nagyobb a lemez, annál nagyobb eséllyel fog bekövetkezni. URE hibák miatt a tömb is sérülhet, ami különálló köteteknél nem nagyon okozna gondot, maximum egy fájlban. A tükör egyik felének mennie kell önmagában is, viszont a Synology esetében ha pl. PC-ben szeretnéd megnézni a tartalmát oda kell LVM először ha jól rémlik, van leírás a Synology oldalán. Gondolom a rendszer meg hasonlók miatt nem csak annyi, hogy berakod a gépbe és kész.
-
Multibit
nagyúr
Mint, ahogy írta korábban egy kolléga: VPN!
A geoIP szűrés megbízhatatlan. Meg aztán a legfonrosabb: elsősorban nem a NAS-nál kell a biztonságért tenni, hanem a netkapcsolatod bemenetén, azaz a routernél. Ezzel nem azt mondom, hogy a LAN elemein ne tégy lokális intézkedéseket, de ahogy olvasom, itt az IT biztonságot sokan kizárólag NAS ügyként kezelik, mikozben a routeren minden beállítást alapértelmezetten hagynak (pl. UPnP). -
Csabroncka
addikt
A cache-nek fel kell töltődnie, minél többször kerül olvasásra/vagy felülírásra a fájl annál előrébb kerül a rangsorban a cache-ben amíg az be nem telik olyan 80-90% közé, ott tartja automatikusan.
A lényeg, hogy nem nagy méretű fájlok mozgatása lesz gyors, nálunk pár kilobyte-os word dokumentumok, pdf-ek, nagyobb méretű excell fájlok (ez a legnagyobb mennyiség) írása olvasása folyamatosan 50-80 aktív smb userrel, ezen valóban gyorsít.
de: a mailplus apró széttöredezett fájljait (1 levél 1 fájl) csak Raid1 SSD párral tudtam érdemben gyorsítani, igaz így egy levél visszakeresése a 40 ezerből kb 3 sec.
-
Ha a minimumra törekszel, akkor elég, ha annyi áthidalási időt biztosít, amíg a NAS biztonsági üzemmódba teszi magát, és leválasztja a köteteket. Ha beállítod kézzel, hogy az áramellátás megszűnését követően 5-10 percen belül tegye magát biztonsági üzemmódba, majd kapcsolja le az UPS-t, az egy élhető setup pl. Minimálisra nem érdemes levenni a lekapcsolási időt, mert akkor pillanatnyi áramszünetekre is biztonsági módba kapcsol feleslegesen. Az UPS kapacitásától függ, hogy hány ilyen kisebb szünetet tud megoldani, én egy kis Eatont használok, ez ~80 percet tud úgy, hogy csak a DS418Play 6GB van rákötve.
-
gyugyo79
addikt
1 kötet gyorsítható csak ! (1/2 db SSD-vel)
Érdemes ezt végig olvasni és megérteni minden figyelmeztetést. Pld, az eltávolítás menetét igen hasznos betartani mert már járt itt is pórul aki csak kikapcsolta a NAS -t és kivette az SDD -t és össze is omlott a kötet bekapcsolás után amihez rendelve volt. -
Csabroncka
addikt
Kötetre állítod be! 1SSD-vel csak olvasásra, 2 SSD-vel olvasásra (mind a kettő), vagy olvasásra és írásra is.
Elég jól megtolja az I/O teljesítményt, de kell a RAID mellé, hogy bírják a lemezek. Itt is mint korábban mondtam a legjobb elérés és írás a sok apró fájloknál mutatkozik meg.
-
Marci112233
addikt
Nemrég én egy DS418-ban véletlen kihúztam egy merevlemezt, és emiatt javítani kellett a rendszert neki. Viszont elfeledtem hogy elindítottam és este kikapcsoltam a NAS-t. Rggel bekapcsolás után ott folytatta a dolgot ahol este abbahagyta, szóval nagy eséllyel menni fog az újra bekapcsolás után az általad említett folyamata is, de ha mégsem akkor majd valaki kijavít.
-
Én egyszerüen beállítottam a NAS-on Balance-SLP-re, ennyi. Mellesleg egy not managed TP-Link Switch-en megy FritzBox router felé, sehol nem okoz gondot.
[kép]A gond csak a Balance-TCP esetén lehet, ha nem támogatja a hálózati eszköz. Ha valamiért gond lenne a bond-dal, akkor egy kis reset, azzal a hálózati beállítások + az admin user vissza van állítva. [link] (Ne kérdezd, hogy jöttem rá...)
-
Borisz76
nagyúr
-
Sanyi.mTs
addikt
Én is hasonlón agyaltam.
Raspberry Pi-t akartam összerakni (nulláról, azaz kellett volna táp, micro hdmi kábel), majd 3.5"-ös hdd-vel egybeépített házat néztem, majd az sw-t kezdtem nézni és arra jöttem rá, offsite nas-nak veszek 35-ért új ds120j-t. Valójában lejatszo.hu-ról 40-ért, mert ott megadják a 3 év garit, 5k-t megér +1 év gari. Csak annyit kell csinálnia, hogy a legfontosabb adatokat áthúzza magához. Szülőknél lesz, backup-kor bekapcsoltatom havi egyszer, majd mentés után kikapcsolom távolról. -
-
gyugyo79
addikt
A virtual machine manager -ben vannak virtuális gépek linuxok, windowsok bohóckodni, meg a Virtual DSM tesztelni ezt azt. Ezek komplett a NAS -on vannak és azon futnak, természetesen egyszerre egy fut csak amíg "játszok" vele
.
A Desktop al használt Linuxoknál és a Windowsnál 95% a HDD volt a szűk keresztmetszet amíg arról futott és nem a kis proci míg SSD-nél már 95% proci az.Félre értés ne essék még így is tényleg csak bohóckodni jó pld egy Win10 és nagyon kompromisszumosan használható mivel a J3455 önmagában is türelemre tanítana, és pld. érdemi munkára szerintem alkalmatlan.
Viszont arra kiváló például, hogy Virtual DSM -ben megnézzünk bármit. -
gyugyo79
addikt
Ez a legkevésbé folyamatosan használt HDD a NAS -ban azért ezzel csináltam. A NAS közben használva van
és egy 918+ (meg egy DX517) a kliens meg egy Win10
Van a NAS -ba ssd chache csak másik kötethez van rendelve
De az használva is van annyira, hogy torzítaná még jobban a mérést és nem fogok mindent leállítani + mindenkit letiltani hozzá. Amúgy jelentőset az sem változtatna a számokon.A 2x1az smb multichannel és nem támogatott a Synon (alapból ki is van kapcsolva és nem a DSM felületen bekapcsolható ) ezért nem lehet reklamálni és valami nem 100% -as vele egy ideje.
Van egy Samsung 860 QVO is virtuális gépeknek de az ugyan azt hozza sebességre mint a HDD ha így rátesztelek, de felhasználói élményre meg ég és föld amikor egy Virtuális gépet használni kell egyikről vagy másikról. De itt egy 1g -s mérés róla :
A RND4K -t nagyon tudja leginkább befolyásolni % -osan nézve ha a hálózat másra is van éppen használva a mérés közben (márpedig van). De így jobban vissza ad egy átlag minden napos használatot azért.
-
kulu22
aktív tag
1G-s kábelen nem lesz gyorsabb, 115-120MB/s-környékén tetőzik nálam is. Ha a 10G-n nézem akkor 390-410MB/s környéke a RAID10-re (WD 10TB-os sima Red-ekkel) az írás, az olvasás ennél gyorsabbnak rémlik. Épp kábel/switch csere van, így méréseket majd utána tudok csinálni ha érdekel.
-
Ispy
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Háztartási gépek
- Trollok komolyan
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hegesztés topic
- Drón topik
- További aktív témák...
- Gigabyte B450M S2H + Ryzen 5 1400 kisebb-nagyobb hibával
- Nokia 105 4G (2023) charcoal, Nokia 110 4G (2023) midnight blue
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- Philips 58PUS8505 Smart LED Televízió,146 cm, 4K Ultra HD ,Android, Ambilight, HDR10+ KIJELZŐHIBÁSAN
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest