- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nem nyílnak a Foldok?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
Feltettem a DSM7-et a DS116-ra, és eddig nagyon pozitív. A webes UI érezhetően gyorsabb, a felület sokkal letisztultabb és komolyabb (végre), minden korábbi szolgáltatás gond nélkül megy (a Drive-ot kellett frissíteni, illetve a Wodpress esetén egy javítás gombot nyomni), de ezek után eddig minden tökéletes és még gyorsabb is lett. A Photos most újraépíti az adatbázisát, ehhez újra feldolgozza az összes képet/videót, na ez sokáig tart természetesen.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Vastika #71306 üzenetére
Nyilván, de a Syno akár el is "ronthatja" egy frissítéssel, mivel nem sok érdeke fűződik hozzá, hogy egy 420+-ban 4+2 kötet legyen. A kommentek alapján megy frissítések után is, bár valakinek reboot után eltűnt állítólag. A Linuxos rész tiszta, a kérdés inkább az, hogy pl. újabb NAS-okon próbálta-e valaki (720+/420+ pl.), illetve van-e valami hosszabb távú tapastalat, ha igen.
-
Dave™
nagyúr
Sziasztok!
Kísérletezett valaki az nvme cache storage-ként való konfigurálásával? Tudom hogy csak cache-ként használható a DSM-ből, de egy 918+-szal elvileg megoldotta valaki SSH-n.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Somatom #62549 üzenetére
A legtöbben már egy NFS vagy SMB megosztást sem tudnának összehozni egy Linux alól, és akkor még nem említettük a jogosultságokat, kötetkezelést, fájlkezelést meg a többit. 5 éve használok kizárólagosan Linuxot mindenhol, mégis váltottam az OMV-ről, mert túl körülményes volt és rendszeresen szívás volt még az alap dolgokkal is.
Ráadásul még szóba sem hoztuk a hardvert: az egyedüli értelmes alternatíva a Gen8 microserver volt, amíg akciós volt, mert az csak 2x akkora mint egy négylemezes Syno, de 2-3x annyit fogyaszt, sokkal hangosabb, percekig bootol - hogy pár bosszúságot említsek első kézből.
Szerintem mindazoknak jó alternatíva a Syno, akik többre tartják az idejüket annál a néhány 10 ezer Ft-nál (mert otthonra teljesen felesleges a RAID az esetek többségében, így simán el lehet lenni egy egylemezes NAS-sal is).
-
Dave™
nagyúr
Majdnem mindenben. A gigabit egyáltalán nem biztos, hogy szimmetrikus, pl. koaxon 1000/200 a Telekomnál. Mivel a váltószám 8, ezért ez 125MB/s. Többnyire a lefele irány az érdekes, a feltöltés ettől teljesen független, ha be van korlátozva 1MB/s-re, akkor is seedel. Bőven vannak olyan HDD-k (nem is kevés), amik tudnak 220MB/s sebességet, igaz szekvenciálisan, a torrent meg pont nem az (csak rossz volt ez a kijelentés). A RAID0 kerülendő, de nem csak az tud gyors lenni, a RAID5 tömb írása is gyorsabb mint egy szimpla lemezé. Az SSD-k pedig elosztják a terhelést, így hacsak nem valami extrém szélsőséges a példa, akkor simán használható torrentre is, nyilván függ a mérettől, írási mennyiségtől meg az SSD típusától.
-
Dave™
nagyúr
válasz
zsamiatt #62316 üzenetére
Ezt nem értem én sem. Nyilván ezt fogja írni minden gyártó, Nespressotól kedzve a szervereken át az autógyártókig, aztán mégis él és virul az utángyártott eszközök piaca.
Sanya: Nem a Synologynak küldöd vissza, itt kezdődik. Aki nagyon parázik ki is veheti. A notebookoknál sem szokott gond lenni az utólag bővített RAM-mal, SSD-vel.
-
Dave™
nagyúr
Nagykerben szoktunk venni Synology NAS-okat, és ott is van amelyikben ez a két opció van (mármint alap kiszerelés, meg a bővített). DS220+ esetén - ez van most a közelemben - rajta van egy "with 6GB RAM" kör alakú matrica a dobozon. Akinek ezzel gondja van vegye meg az alap kiszerelést és vegyen bele amit szeretne. Értem a problémátokat, de teljesen elméleti síkon mozog szerintem, mert nyilván ugyanúgy megy a Cruciallal, mint a "gyári" (átcímkézett) Samsunggal. Aki elhiszi hogy lehet különbség, az vegye meg a gyári Synology modult meg az alap kiépítésű NAS-t és meg van oldva a problémája.
-
Dave™
nagyúr
Nettó 4-5 ezer Ft között van, és ahol én néztem, pont ennyi a két Syno között is a különbség.
Sanya Ahol mi szoktunk vásárolni nagykerben, ott pont annyival drágább a 6GB-os DS220+, amennyibe az a Crucial RAM kerül egyébként. Én is ugyanazt venném bele, Micron gyártmány, olcsó, megbízható, kompatibilis, működik. Ez a RAM kérdés borzasztóan túl van gondolva. Én anno pakoltam HP Enterprise Storage vezérlőbe is olcsó kommersz Samsung modulokat, kiválóan működött, nem attól lesz jó hogy rajta van a HP vagy Synology címke és egy valag pénzbe került.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
AiRLAC #61877 üzenetére
Nem is az az igazi baj az SMR-rel, hogy mire jó vagy nem jó, hanem hogy érezhetően gyengébb teljesítményben mint egy CMR lemez, viszont semmivel sem olcsóbb. Anno a Seagate archive sorozata emlékeim szerint érdemben olcsóbb is volt, és archiválásra meg backupnak egyébként is tökéletes az SMR.
A gond az, hogy CMR árban adják, sehol nem tüntetik fel hogy mik a technológiából eredő limitációk, és még csak az sem igaz hogy a kapacitás növeléséhez van rá szükség, hiszen a WD esetén pont a nagyobbak CMR-esek. A WD ráadásul emelt áron szándékozni adni a RED plus HDD-ket, amiket mondjuk egy évvel korábban még simán RED-ként árult az ERFX sorozat tagjainként.
Szerintem akkor sem elfogadható ez az egész ha a kapott 80-100MB írási sebesség is kielégítő, hiszen a CMR tudja ennek a dupláját is, és akkor még nem beszéltünk rebuildről. Akinek garanciában cserélnek egy ERFX 4-6TB-os modellt az most mit kap? Gondolom EFAX-ot, ami kapásból elég nagy probléma, de ha már lejárt a garancia nem is tud mit venni jelenleg, csak Pro-t vagy Seagate-et.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Tony Clifton #61801 üzenetére
120 ezer Ft-ot sokféleképpen el lehet költeni. Ha vettél volna egy DS118-at CMR-es lemezzel, akkor az sokkal gyorsabb lenne és ugyanúgy belefért volna. A merevlemezeknél most visszafejlődés van, ha nem vagy extra körültekintő könnyeb így járhatsz.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Tony Clifton #61798 üzenetére
Igen, ez SMR. A működési elve miatt érezhetően lassabb, mint egy "normál", PMR-es lemez. Ha mentésre meg hasonlókra használod az oké, de mivel itt az OS is erről fut meg minden egyéb, ezért ez sajnos biztosan beleszól a felhasználói élménybe.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Tony Clifton #61793 üzenetére
Amennyiben az sima Barracuda és nem Pro, akkor SMR-es lemez, ami azt jelenti, hogy átlapoló sávokat rögzít, emiatt jóval lassabb egy normál lemeznél. Nyilván a J-s Synology sem segít a dolgon. A Plex lejátszóhoz kell hogy a Synology-n telepítve legyen a Plex szerver, anélkül nem fog menni. A Video station helyett ott a Kodi pl. ha elérhető a lejátszón (vagy egy Pi-vel megoldani a Kodit pl. LibreELEC segítségével).
-
Dave™
nagyúr
Azt elfelejtettem hozzátenni hogy ez a 8TB-os "Blue" valójában egy He10 HGST lemez, ami egyébként más árkategória lenne egyébként is. Szóval megéri.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Intelligencs #61686 üzenetére
Ha van mentésed és egyébként sem pótolhatatlan dolgokról van szó, akkor felesleges RAID-ben gondolkodni szerintem, az alapvetően folyamatos elérésre van kitalálva, adatbiztonság szempontjából még kockázatokat is hordoz (lásd URE pl.) Ha pedig nincs RAID, akkor nem feltétlen kell NAS szériás HDD-hez ragaszkodni sem, nem fog hiányozni a TLER hiánya. Ha veszel két 8TB külső WD-t, ezekben CMR Blue szériás EZAZ sorozatú HDD-k vannak, 60 ezer Ft darabja, és lehet elég lenne a DS220+ is, ha nem kell a +2 mag, úgy már egészen jól fest a matek, nem? +30% kapacitás, amire még mindig dughatsz két külső HDD-t ha nem lenne elég.
Ez a kétfelé bontás hol jelentkezik problémaként? Gondolom a nagy része multimédia ha TB-okról beszélünk, ebben az esetben a lejátszón felveszel két forráskönyvtárat is és kész, majd az megoldja az összefésülést.
-
Dave™
nagyúr
válasz
szelim74 #61661 üzenetére
Link aggregation nélkül ugyanolyan gyors kifele (SMB-n vagy NFS-en) egy DS118, egy DS420j meg egy DS920+ (utóbbi kettő RAID5 kötettel, ami a többszörösét tudná), ez azért elég elgondolkodtató. És akkor még sehol egy 7200-as HDD vagy SSD, ami már önmagában is meghaladja a gigabit képességeit.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Csabi1984 #61615 üzenetére
A letöltések a torrent de megy oda más ideiglenes tartalom is. A belső lemez használható mindenre, igazából minden ott van, csak a letöltések megy a külsőre meg természetesen a backup. Lehet 2.0 is, de jobban jársz a 3.0-val, sokkal gyorsabb. A külső köteteket viszont nem tudod úgy kezelni mint a belsőt, azok csak egy sima megosztott mappaként jelennek meg.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Csabi1984 #61602 üzenetére
A DS118-on van két USB port, arra dughatsz külső HDD-t, teljesen mindegy hogy 2,5" vagy 3,5", de utóbbihoz külső táplálás is kelleni fog, ezért szokták a 2,5"-et preferálni, mert azt csak rádugod és megy. A kisebb csndesebb, kevesebbet fogyaszt és nem kell plusz áramforrás, cserébe lassabb, a nagyobb meg ennek az ellenkezője. Plusz 3,5"-ből kevesebb pénzért kapsz nagyobb kapacitást.
-
Dave™
nagyúr
válasz
sziszi-fuszi #61505 üzenetére
Nálam a munka funkciója kimerül a drive-ban és a backupban, valóban. Na de mi az, aminek éjjel is futnia kell? Kíváncsi vagyok.
zsamiatt A kamera eszembe sem jutott pedig adja magát. Bár gondolom nem erre gondolt munka alatt
-
Dave™
nagyúr
válasz
sziszi-fuszi #61486 üzenetére
Beállítod hogy este 11 és reggel 7 között (vagy ami jellemző rád) kapcsoljon ki időzítetten és máris lefaragtad a fogyasztás harmadát. Nálam így megy, mert amikor alszom akkor nem szokott kelleni
-
Dave™
nagyúr
A RAID5 olvasásban gyors (minden lemezről párhuzamosan olvas), a RAID1 szintén de ott csak két lemez van. Ami írásban is és olvasásban is gyors az a RAID10. Az SHR belül RAID5 ha nem tévedek, csak van felette egy LVM, tehát ez gyakorlatilag ugyanaz, csak itt erősen függ a lemezektől a teljesítmény mert különfélék is lehetnek. Adatbiztonság: sokan azt hiszik, hogy a RAID védelmet nyújt, pedig csak a redundanciát oldja meg, én emiatt sem értem otthon miért olyan népszerű. Azt nem szabad elfelejteni, hogy kockázatai is vannak, és nem csak a rebuild, hanem vannak ún. Unrecoverable Read Error hibák, amik időnként előfordulnak, és minél nagyobb a lemez, annál nagyobb eséllyel fog bekövetkezni. URE hibák miatt a tömb is sérülhet, ami különálló köteteknél nem nagyon okozna gondot, maximum egy fájlban. A tükör egyik felének mennie kell önmagában is, viszont a Synology esetében ha pl. PC-ben szeretnéd megnézni a tartalmát oda kell LVM először ha jól rémlik, van leírás a Synology oldalán. Gondolom a rendszer meg hasonlók miatt nem csak annyi, hogy berakod a gépbe és kész.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lasersailing #61295 üzenetére
Vezérlőpult - értesítés - speciális - belső tároló.
-
Dave™
nagyúr
szerk: ez alapján van encode is az UHD 600-on, de hivatalos inteles forrást nem találtam.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Borisz76 #61276 üzenetére
A tömörítés maga az H.265 vagy HEVC, az x265 az a library hozzá. Olvastam valamit, hogy pont a H.265 támogatás nem túl acélos az új NAS-okon, ez alapján 10-biten még dekódolni sem tud, 8-biten pedig csak dekódolni, a tömörítés nem megy. Ha ez tényleg így van (ganús, hogy semmi sincs róla a Synology oldalán, pedig korábban mintha kint lett volna), akkor H.265-re a gyakorlatban inkább használhatatlan, mint ajánlható, még a 18+ modellek jobban támogatták a HEVC-t. A HEVC önmagában a jövő videóformátuma, szerintem azt mindig célszerű kiemelni, hogy azonos minőség mellett akár feleakkora lehet a fájlméret, mint az elterjedtebb H.264-gyel, tehát már csak ezért is nagyon izgalmas. Egy sima PC a legtöbb esetben még akár az integrált GPU-val is simán tudja ezeket dekódolni és tömöríteni is valós időben, viszont a NAS-okba low-end intel megoldások kerülnek, aminél a GPU is low-end, és valószínűleg emiatt vannak ilyen limitációk.
-
Dave™
nagyúr
A két M.2-es foglalatba csak cache-ként használható az SSD, ha jól rémlik az egyik az írási, a másik az olvasási cache. Főleg komolyabb fáljszerver feladatoknál lehet értelme, ahol sokan dolgoznak egyszerre róla. Kötetet nem tudsz rájuk csinálni, arra be kell áldozni egy bay-t.
-
Dave™
nagyúr
Ez pont olyan, mint a bliccelés. Ha te kifizeted a jegyet, más meg nem, akkor helyette is te fizetsz. Lehet hozzá pc módon tapsolni, illetve lehet ellenérzést megfogalmazni is. Engem személy szerint hidegen hagy, ami picit zavar ha valaki még azokat nézi hülyének burkoltan akik fizetnek azért, amit végeredményben ő is használ, ingyen. Nem nehéz beáltni, hogy a fizető felhasználók nélkül neki se lenne mit használnia. De ez van, nem vagyunk egyformák
-
Dave™
nagyúr
6,5cm magasságban az a pár milliméter és csak az iLO fogyaszt 5-6W-ot még akkor is, ha ki van kapcsolva, tehát az egész nem nagyon tud 30W alatt megállni az ipari delta ventilátorral ami az egészet hűti (azt se felejtsük el, hogy 3. generációs intel van benne), meg ugye egy rég kifutott modellről van szó ami anno nyomott áron volt, de ha mindezektől eltekintünk, akkor tényleg tökre összehasonlítható
Nem kötelező egyébként Synology-t venni ha túlárazottnak tartod, van rengeteg egyéb alternaítva. Ha azért használod mert a DSM-et tartod a legjobbnak a piacon akkor meg elég relatív a túlárazott jelző, nem igaz?
szelim74: Gen8 Microserverről volt szó, az egy kompakt kocka, de még az is jóval nagyobb mint pl. a DS420+. Viszont az előbbi tényleg szerver örökségekkel bír: a ventilátor a külső hőmérséklet által szabályzott, 25 foknál már nem halk, a boot emlékeim szerint olyan 1-2 perc mindennel együtt és éktelen hangosan tudott sípolni is a kis onboard buzzerrel, de ezeket meg a fogyasztást leszámítva tényleg észre sem veszed a különbséget egy gyári Synology-hoz képest
-
Dave™
nagyúr
Biztosan több nettó 15 percnél, az maximum akkor lenne igaz ha minden elő van készítve és már tudod hogyan kell. Össze kellett raknod a gépet, el kell olvasnod hogyan kell telepíteni, mire kell figyelni stb. A Gen8 nem sokkal, de azért nagyobb (nekem már nem férne be a TV állványra), biztosan tudom hogy hangosabb (iLO vezérli a ventiket, elég túlbiztosítottan), sokkal lassabb a boot (én időzítetten ki-bekapcsolom, lehet ez nem is megy építettel), és akkor még nem bohóckodtál a DDNS-sel meg nem volt semmi probléma amibe belefutottál volna. Arról se feledkezzünk meg, hogy a Gen8-as nyomott áron volt 60-ért és egy 35W-os CPU-val jött, plusz az iLO is megeszik folyamatosan 5-6W-ot. A Gen10 már sokkal drágább.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Somatom #60783 üzenetére
Én értenék hozzá, de család mellett sokkal kevesebb idő jut a "felesleges" dolgokra, a NAS-sal való mókolás pedig az. Volt épített NAS-om, a hardvert meg a kényelmet nem nagyon lehet összevetni. Ez addig móka amíg több a szabadidő, mint a pénz. Amint fordul az élethelyzet sokkal szívesebben fizeti ki az ember azt a plusz 60-80 ezer Ft-ot, amit megkeres pár nap alatt, mint hogy ennél több időt öljön bele valami nagyobb, rondább, hangosabb és kevésbé megbízható végeredményért.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Borisz76 #60702 üzenetére
Bármilyen HDD-t tehetsz a NAS-ba.
Eltérés hangban és hőmérsékletben lesz
Meg rögzítési technológiában, meg firmware-ben, meg TLER támogatásban, fejparkolásban, cache-elésben és még ki tudja mi mindenben. Az Ironwolf és az EFRX pont nem problémás együtt, de mondjuk ha EFAX lenne akkor máris komoly gondok lehetnének a cmr smr párosítás miatt. -
Dave™
nagyúr
H264-H265: Itt ugye két veszteséges tömörítési eljárás között konvertálok - szintén veszteséges módon.
Mivel nincs veszteségmentes tömörítés mozgóképnél (legalábbis gyakorlati használatban), így igen, ez a helyzet. Ha megértjük hogy a HEVC nem mumus, hanem egy sokkal hatékonyabb tömörítés akkor érthető, hogy fele akkora méretben hozza azt a minőséget. 1080p-ről beszéltem végig.Ez már nem kicsit lesz látványos, hanem nagyon.
Részlet a Samsara című 2011-es filmből, 45. másodperc. Kivágtam egy percet az eredetiből, ez 73MB. Az egyik jobb minőségi beállításokkal lett H265-re tömörítve (nagyobb bitráta mint az eredeti, 81MB), az egyik kb. feleakkora (37MB), míg az egyik kevesebb mint harmadakkora (22MB). Mutasd a látványos különbségeket (konvertálás HD630-on vaapi-val, ffmpeg-gel exportáltam ugyanazt a keyframe-et). -
Dave™
nagyúr
H264-H265: elméletben van romlás, gyakorlatban nem mondod meg melyik melyik, viszont méretben csak az eredeti 40-50%-a. Ha lemész a H264 méretének 20-30%-ra, még akkor is figyelni kell hogy észre lehessen venni a különbséget. Sok mindent nem tudsz letölteni csak H264-ben, ezért van értelme konvertálni. CPU-val szerintem sincs értelme konvertálni, ellenben egy sima Intel HD630 is kb. 6W fogyasztással 3-4x sebességgel konvertál, vagyis egy átlagos film fél óra, nem 4. Ráereszted pár éjszaka és meg is csinálja a teljes könyvtárat. Nyilván akkor van értelme ha az eszközeid támogatják. Arról sem szabad elfeledkezni hogy amikor wifin keresztül streamel az ember nem mindegy hogy x vagy x/2 a bitráta. Szerintem nem baromság.
-
Dave™
nagyúr
-
Dave™
nagyúr
A felesleges hangsávok eltávolítása már mintha meglett volna, az eredeti felvetés az volt, hogy h265-re kell konvertálni a h264-et, mert fele annyit foglal és nem romlik a minőség. Enyhébb minőségromlással (nem feltűnő, csak ha egymás mellett nézed) le lehet menni akár az eredeti méret 15%-20%-ra is (!). Ha valamivel, ezzel lehet helyet felszabadítani.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Elemental #60659 üzenetére
Sok minden használható rá, én ffmpeggel csinálom ha kell, parancssorból, Linux alatt. Ha lehet érdemes GPU gyorsítást használni, úgy alig terheli a CPU-t. Még egy sima intel HD630 is teljesen jól használható rá.
BullZeye: elég régi hardver kell ahhoz, hogy így legyen. Szerintem az integrált intel HD graphics is már az 5. generációtól támogatja, a mobil eszközök, lejátszók meg okos tévék szintén régóta, ezek mind legalább 5 éves hardverek.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ Gold teljesen moduláris tápegység garanciával
- RTX5070Ti/ Ryzen7 8700F/ Asus PRIME X670-P/ Freezer 36/ új, bontatlan/ garancia
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest