- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
boba6
senior tag
Én is megcsináltam, itt a leírás hozzá magyarul: http://synology-forum.hu/?oldal=cikk&id=155
Életben van november óta, most épp 7-es RC alatt.
DS918+ és Intel SSD-k -
Vastika
tag
Ez így első ránézésre némi synology-s parancsnév eltérésen kívül kb. pont úgy megy, ahogy linux alatt egy raid kötetet létrehoz az ember...
Szóval valószínűleg az van, hogy a klikkelgetős felületen nincs lehetőség a nvme meghajtókat raid kötetként konfigurálni, de amúgy meg miért ne működne a dolog?! Azok is csak "lemezek" a számítógépben, a linux meg a rugalmasságáról ismert úgy általában ;-) -
mtz81
tag
A HDD gyártók által megadott írási olvasási sebesség RAW módan, szekvenciális írás és olvasás esetén érhető el. Ha már egy fájlrendszert felraksz, akkor már soha többet nem jön létre szekvenciális írás olvasás, hiszen írni, vagy olvasni kell az adatot és az ellenőrzőösszeget, bejegyzést kell készíteni az adatbázisba az adat elhelyezkedéséről stb-stb. Ráadásul minden olvasás után az adatot vissza is írják, mert az olvasás közben gyengül a mágneses jel, és ha nem írnák vissza, akkor pár olvasás után eltűnne az adat a vinyóról.
A RAID5 írási és olvasási adatai a következőképpen alakulnak:
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: jelentős overhead - adat olvasása, paritás olvasása, adat írása, paritás írása (elemszám × írási sebesség / 4)RAID5 tömböt minimum 3 HDD vel lehet csinálni, de ebben az esetben az írási sebesség lassabb lesz mint egy HDD-nek. Négy HDD-vel érdemes kezdeni, mert ebben az esetben az írási sebesség megegyezik egy HDD írási sebességével. Minden egyes további hozzáadott HDD gyorsítja a tömböt.
-
-
mtz81
tag
Még egyszer és utoljára leírom!
NEM AZ A BAJ, HOGY NEM SYNO MATRICÁS SAMSUNG RAM VAN A NASBAN! AZ A BAJ, HOGY NEM TÁJÉKOZTATNAK A VÁSÁRLÁS ELŐTT, HOGY EZ NEM EGY GYÁRI ÁLLAPOTÚ TERMÉK, ÉS MÁS GARANCIÁLIS ÉS TÁMOGATÁSI FELTÉTELEK VONATKOZNAK RÁ, MINT AMI A SYNO HIVATALOS WEBOLDALÁN OLVASHATÓ.
NEM AZ ÁRA VAGY A NEM SYNO MATRICÁS RAM MIATT LESZ ÁTVERÉS! A FÉLRETÁJÉKOZTATÁS, VAGYIS INKÁBB A TÁJÉKOZTATÁS HIÁNYA MIATT LESZ ÁTVERÉS!
-
-
Dave™
nagyúr
Azt elfelejtettem hozzátenni hogy ez a 8TB-os "Blue" valójában egy He10 HGST lemez, ami egyébként más árkategória lenne egyébként is. Szóval megéri.
-
arn
félisten
sajnos belul is ugy van olcsositva, hogy a gigabitet szolgalja ki - pl a ket m2 cache 500mb/s savszelen osztozik, noha annak tobbszoroset tudnak. satan keresztul menne 2000mb/s, de azert latszik, hogy mire van kitalalva az egesz.
majd szepen eladjak a 2.5g, aztan az 5gt, majd a 10gt
filleres alkatreszekkel szedve be a premiumot. qnap is ezt csinalja, csak egy lepessel elobbre, meg azert hagy kiskaput (igaz 100-250 eurot akasztva le egy bovitokartyan, ami pcbe felebe se kerulne).
-
arn
félisten
oszinten szolva eddig azt csinaltam, hogy volt a nas szimpla ext4 particiokkal (hogy barmi van, kulso gepben olvashato legyen), es egy kulso vinyora backupoltam mindent bizonyos idokozonkent. ezen nem is akarok valtoztatni.
ami aggaszt... a vinyok kora. ilyenkor megdoglik a vinyo, nincs nasom - max a backuprol tudom a fileokat elerni, de egy usbs vinyot napi szinten hasznalni, foleg, hogy egyetlen peldany az adatrol szvsz nem tul jo otlet.
azt szeretnem, hogy amig garban, vagy beszerzes alatt van a vinyo,
1. addig is hasznalhato maradjon a nas
2. ne a backupra kelljen tamaszkodni
3. ne kelljen a vinyokert aggodni, mukodjon pusztulasig, legrosszabb esetben is legyen meg ket peldanyban minden (backup + nas single vinyo) -
Dave™
nagyúr
szerk: ez alapján van encode is az UHD 600-on, de hivatalos inteles forrást nem találtam.
-
Egon
nagyúr
Egy kicsit úgy érzem, a vita kedvéért vitázol.
Nem több 15 percnél (nagyságrendileg biztos nem), még első olvasatra sem. 2 pici segédprogramot kell felrakni, bootloader és dsm letölt, vid-pid érték kiolvas, pendrive-ra feltelepít, vid-pid átír, pendrive microserverbe bedug, bekapcsol, neten elér, dsm file betallóz, és kész. Újraindítással együtt legyen akkor 30 perc, de ennek több mint a fele passzív idő, amikor is a gépre vársz, nem csinálsz semmit. A microserveren mit is kell összeraknom?
Lehet hogy pár miniméterrel nagyobb a microserver, de megint a saját igényeidről írsz (kinek hova mi fér be), amiből nyilván nem kéne általánosítani. A boot-időt pont leszarom, sosem kapcsolom ki (ahogy a júzerek 99,99%-a sem, főleg aki pl. torrentezik is vele). A NAS lényege a folyamatos üzem. A DDNS-ről írtam, hogy nem kellett: belső fájlszerverként használtam, médialejátszók etetésére. Problémába nem futottam bele (leszámítva a DSM idióta jogosultságkezelését, ami a Syno-nál is előjött volna). A hangról annyit, hogy megőrülnék, ha a nappaliban menne 4 db diszk, mert zavaró a hangja. A 35W TDP arra vonatkozik, ha kihajtod a procit közel 100%-on, szóval megint nem érv, csak terelés (cserében ezzel meg tudok csinálni olyan, amivel egy ARM procis Syno összefossa magát, az Inteles meg laza négyszer ennyibe fáj, ekkora diszk-kapacitással). Jah, és az iLO megléte sem hátrény ugyebár...No meg PCI-Express slot is elenyészően kevés van egy Syno-ban, ha már mindenáron hasonlítgatni akarsz...
Az igaz, hogy a G8 akciós volt, nem véletlen hogy mindenki vette mint a cukrot. Most már jóval kisebb az árkülönbség, így nyilván nagyobb a relevanciája a Synok-nak (bár még mindig ott az épített NAS, mint komoly konkurencia, amiből világosan lejön, hogy piszkosul túlárazták ezeket az eszközöket: nevetségesnek érzem, hogy a szoftver értéke kb. a duplája egy dobozos Windows-nak, miközben a tudása annak töredéke).
Tovább nem offolnék, így a témát részemről lezártam. -
Somatom
veterán
-
Egon
nagyúr
Ebben rengeteg igazság van, nagyjából én is így gondolkozom (kapom is az ívet néha, hogy pl. mekkora gyökér vagyok, hogy kertész nyírja a füvet...
).
Ugyanakkor a konkrét esetben (Syno vs. Xpeno) nem biztos hogy igaz. Nettó 15 perc alatt lehet telepíteni egy Xpenology-t, sokkal egyszerűbb mint pár más konkurens rendszer. A frissíthetőség valóban probléma, ez miatt már volt hogy én is csúnyákat gondoltam, de - ahogy pl. a Quickconnect hiánya is - ez azért nem fáj sok embernek, mert ha szimplán otthoni fájlszerverként használatos (ahogy nekem ment évekig), akkor nem probléma a régebbi verzió és az egyszerű külső elérhetőség hiánya sem.
Egy HP G8 pedig nem lesz "nagyobb, rondább, hangosabb", mint egy négylemezes Syno NAS (a diszkek alaphangja sem viselhető el számomra, így mindenképp lakóhelyiségen kívül kerül elhelyezésre egy ilyen eszköz), és a bővíthetőség, rugalmas használhatóság sokmindenért kárpótol (ezzel együtt is simán lehet hogy egy gyári Syno lesz majd egyszer, sokára a következő NAS-om). -
Borisz76
nagyúr
Azt azért nem árt tudni, hogy az újabb kodek gondot is okozhat mert nem mindegy, hogy mivel is akarja az ember lejátszani! j
Egy PC-n nem lehet gond.
De egy smart tv..... az x264-t már a többségük megeszi, x265-t nem biztos!
Utána kell olvasni a tv leírásában.És ott van a hangsáv kérdése is....
A tv-k többsége nem kezeli a HD hangokat....
A DTS-el még megbirkóznak.Egyszerűsítheti a dolgot ha van egy normális házimozi rendszer a birtokunkban.
-
dkess
őstag
A 4 teljesen eltérő méretű mintából vettünk egy-egy képkockát olyan módon, hogy mindegyik JPG file (ami szintén tömörített
) kb. ugyanakkora méretű? Én most tényleg nem kötözködöm (komolyan
), no de ez így komoly?
Ugye a H264 illetve H265 esetében a tömörítés nemcsak illetve javarészt a képkockák (illetve több képkocka akár előre- és hátra is) közötti változásokon alapuló algoritmusok is vannak, melyek szintén veszteséges eljárások. Ilyenformán sample -t nézegetni (akár a képernyőképek mellett) van igazán értelme. Meg pláne mozgóképről beszélünk.
Persze így is lehet némi különbséget észrevenni, de van még egy apró kérdés. Jól látom a minták méretéből illetve a képek felbontásából (480*202), hogy ez SD? Igazából SD -nél eleve kb. majdnem mindegy minőség oldalról is illetve talán méret oldalról is (hacsak tényleg nem tízezres nagyságrendben tárolsz ilyeneket). Igazából ezen ok - illetve az első kettő bekezdésben taglaltak miatt - együttesen inkább nem véleményezném, akkor sem, ha látható némi különbség. Másfelől tényleg nem ez a kategória volt pedzegetve, hanem a FullHD meg a 8-10 GB -os release -ek ...
Ettől függetlenül értékelem a munkádat és ahogy írtam korábban is mindenki eldöntheti (sok szempont alapján), hogy neki mi az optimális megoldás azt is figyelembevéve, hogy ahogy írtam nemcsak a 8-10 GB -os release -ek jelenthetik ennek az alternatíváját ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Goddess of Victory: Nikke
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- E-roller topik
- Motoros topic
- Hardcore café
- ROG Strix G16 notebook: tökéletes harmónia
- Az új Battlefield bemutatkozása közelebb lehet mint hinnénk
- HDD probléma (nem adatmentés)
- További aktív témák...
- OHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD EU/HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD EU/HUN
- Intel Xeon Gold 6146 / 12 mag / 24 szál / 24.75M Cache, 3.20 GHz / 4.20GHz Turbó / Beszámítás OK!
- Apple Macbook Air 2017 olcsón
- Vegyes SAS 400gb ssd-k, hibátlan szektorokkal. 1db új 960gb
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest