Új hozzászólás Aktív témák
-
CAB85
tag
Próbálgattam a hűtését. Egy NZXT H440-es házban van, elöl van 3db 120mm-es venti, ami elég rendesen tolja be a levegőt, fentre pedig betettem egy 140mm-est, ami kintről hoz be egy kis hideget. Mögötte pedig ugye ottvan a H80i, ami két ventivel viszi ki a levegőt. De egyik sem "közvetlen" hűtés, így nem hűti le rendesen. Zseniálisan átszellőzik a ház, minden alkatrész gyakorlatilag maximum langyos. A chipset viszont forró, megérinteni is csak egy pillanatig lehet (ez mondjuk akkor is így volt, mikor egy istenes léghűtés volt, de akkor a CPU hűtő a VRM sor felett fújta el a levegőt. Akkor nem jelentkezett ilyen látványosan a dolog. De egyik sem "közvetlen" hűtés, így nem hűti le rendesen. Van olyan alaplap, ami megbirkózik ezzel a problémával, aktív hűtés nélkül? Tegnap viszont két órán keresztül nem jelentkezett a probléma...
-
törölt tag
Túl sok Creative hangkártyához volt eddig szerencséd. Az enyémhez sincs W10 driver, mégis megy. Amihez van Vista-s, annak mennie kell, mert a driver modell azóta nem igazán változott. Énis a Vista-s drivert használom hozzá, pedig van W7-es is, de azzal kicsivel gyengébben szól.
Egyik ismerősömnek meg egy ESS Solo1-et izzítottam be W7 alatt, mert az Asus a szerencsétlen SoundMax-ot rakta a lapra, amihez az Analog Devices közvetlen támogatást nem nyújt, az Asus meg a nemtörődöm vizilényt alakítja vele kapcsolatban.
-
törölt tag
Igen, erre gondoltam én is. Amennyire észrevettem a VRM hűtése nem befolyásolja a throttling-ot sajnos. Emiatt hiába hűtöm, ezzel a BIOS-al nem tudom kellően túlhajtani a CPU-t. Kizárólag a fogyasztást nézi szerintem. Bár ezt is inkább valami képlettel számolhatja a vcore/órajel/cpu type alapján, mivel fogyasztásmérő vagy vrm temp szerintem nincs a lapon. Bár van egy "Auxiliary" nevű valami, ami terhelés függvényében melegszik, de szerintem nem az, mert jelenleg 50C-nál nem szokott magasabbra menni.
Fórumokat olvasgatva az derült ki, hogy az újabb BIOS-okba elméletileg azért tették be ezt a védelmet, mert az FX8xxx CPU-k túlmennek az AMD által hivatalosan megadott TDP értéken és akadtak VRM meghibásodások. Gondolom a támogatott CPU listából kivenni pedig üzletileg nem volna kifizetődő.
A jelenlegi 3.6GHz-nél és ~1.3V Vcore esetében úgy tűnik már nem kapcsol be a védelem. Ennél magasabb órajel/vcore esetében pedig igen. Próbáltam 3.7GHz, 3.8GHz, stb. értékekkel is. Prime95 alatt még nincs gond vagy nagyon sokára jelentkezik csak, de IntelBurnTest-el könyörtelenül előjön.
Még mindig gondolkodom a régi BIOS visszapakolásán. Hosszú órákat hagytam már menni külön VRM hűtés nélkül, 4GHz/1.44V-on, FullHD videókat kódolva és nem volt gond. Persze ez nem jelenti, hogy nem is lesz, de talán hűtéssel, ~3840MHz/1.35V-on nem lenne gond vele.
Van valami költséghatékony javaslatod? Pénzt áldozni most nem tudok fejlesztésre.
-
törölt tag
Az a helyzet, hogy jelenleg 3.6GHz-en megy a CPU @1.32V-al, mert fojton letilt a lap. Prime95 alatt nem, de linx teszt (IntelBurnTest) alatt így is throttling van. Nem volt jó választás ez a lap.
Bárhogy pakolom a ventit, terhelés alatt a VRM rész nagyon meleg. Akkor is ilyen, ha a gyári hűtőt használom a 14-es ventivel. Pedig az pakolja oda a levegőt rendesen, mert nagy légszállítású, kimondott CPU hűtő venti. Persze kérdés, hogy mennyire lehet meleg. Szerintem bármit csinálok terhelés esetén ez nem lesz langyos. -
törölt tag
Kicsit elnéztem. Az a 6-os venti igazából 7-es, de nem lényeges.
Az viszont igen, hogy BIOS-t frissítettem v2.7-re és a >=2.5 verziósak tartalmaznak egy beépített védelmet. Ha átlépi a proci a 125W TDP értéket, akkor a hőmérséklet 255C-ra vált és életbe lép a throttling. Sikerült belefutnom. Sajnos nem a VRM hőmérsékletét méri gondolom, de védi ezzel gyakorlatilag. Vissza is kellett vennem 3780MHz-re a sebességet.A VRM alatt fogva az alaplapot eléggé forró a cucc, de nem éget. Persze azért nem fognám perceken keresztül, de nem is kell elkapnom a kezem. Ez nem tudom elég hűtés-e így akkor neki. Most ki van pakolva az asztalra a lap és a venti rá van csak téve a csatlakozókra és a VRM bordára. Pontosan a lapra merőlegesen fújja a levegőt.
HWiNFO64-el monitorozva az értékeket észrevettem, hogy van egy plusz hőmérséklet érték a gyári program/bios értékekhez képest. Auxiliary néven hozza. Ez átlagban 42C körüli értéket mutat teljes terhelésen. Illetve még van egy T1/D1, de ez szerintem a ventin lévő érzékelő lehet. Mert hogy kilóg valami szenzor belőle.
Eddig a v2.4 BIOS-t használtam, abban nincs TDP átlépés védelem, de jó volna visszatenni, mert azzal a 4GHz-et throttling nélkül használhattam. Gondolom az, hogy átlépem a 125W TDP értéket még nem probléma önmagában.
-
törölt tag
Délután picit foglalkoztam a dologgal. Találtam itthon egy 4cm, 6cm, 8cm ventiket. A 4cm-es elég harmatosnak tőnik, azzal nem foglalkoznék, de a 6-os és 8-as még jó lehet. Elég hangosnak tűnnek, de ez van. A 6-os amúgy az AMD gyári hűtőhöz adott venti, a 8-as egy házhoz adták még.
Próbálgattam a behelyezést, egyelőre csak odatámasztva. Csináltam pár képet róla, kérlek nézd meg őket.
A 6cm-es venti befér a csatlakozók tetejére is. Csináltam róla pár képet szintén. Bér nem fedi le így teljesen a VRM részt, de a ráfújt levegő valamerre távozik. Hátha megoldáslehet ez is.
kép1 kép2 kép3A döntött megoldásnál befolyásoló tényező lehet, hogy a CPU hűtő venti brutális légszállítással rendelkezik. Az átlagos házventik ahogy láttam 40-50CFM légmozgást produkálnak, de ez teljes fordulaton (1600rpm) ~92-96CFM légszállítású. Jövő héten jön egy másik venti bele, ami 110CFM!!! Ezt csak azért írom, mivel a venti alja ~2cm-el a CPU hűtő lamellái alá lóg, esetleg az oldalról fújó 6 vagy 8cm-es venti levegőjét elnyomhatja. Főleg, hogy a lamellás részbe is belóg még pár centiméteren a venti. Persze lehet tévedek, csak egy gondolat volt.
-
törölt tag
Köszönöm, hogy segítesz. Eddig meg sem fordult a fejemben, hogy a toronyhűtő a VRM-et nem hűti. De tényleg igazad van. Most, hogy kiszereltem a lapot és belestem a borda alá, ott voltak a kis fekete "bigyók" és a padok. Nem sok vizet zavarhatnak.
A hűtőm a ház elejétől a vége felé tolta a levegőt. Próbáltam odatenni 8cm-es ventit, ráültetve a csatlakozókra és megdöntve a hűtő felé, de nem fér el. Merőlegesebben kellene állnia. Illetve ez esetben probléma lehet az is, hogy picit visszafele akarná fújni a levegőt. Lehet egy 6cm-es már dőlne annyit, de akkor az áramlás irányát is meg kellene fordítanom. Akkora ez a toronyhűtő, hogy semmi nem fér el tőle. Igazából az a baj szerintem, hogy a lap mélységében rövidebb a megszokottnál. Csak 2 sorban vannak a csavarhelyek is. A harmadik, ház elejénél futó 3db tartóra már rá sem fekszik.
A lényeg, hogy nincs ötletem hogyan tudnám elhelyezni a VRM hűtést ezen a lapon, ezzel a hűtővel.
Ha segítenél valahogy megoldani, az jó lenne, megköszönném. Nem direktbe értetlenkedek csak valahogy nem férek el. Ha gondolod visszapakolom a tornyotés lövök pár képet különböző szögből, hogy lásd hol, mennyihely van. Bár lehet át kéne menni a dologgal a léghűtés topicba.Viszont most kapja a levegőt az alaplap
Picit vissza kellett vennem a sebességből, de ugyanazt a feszt. hagyva kevésbé meleg az alaplap a VRMek túloldalánál. Eddig égetett, most csak meleg.
-
törölt tag
Kösz az infót és a képeket. Tudom, hogy nem a chipset szolgáltatja a tápfeszt csak pongyolán fogalmaztam, elnézést. Arra utaltam, hogy egy újabb (nekem ez a 990FX), jobban terhelhető (8+2 fázis) alaplapot választanék a mostani helyett. Már csak a majdani CPU csere miatt. Viszont akkor gyakorlatilag legyen 8+2 fázis (állítólag azzal jobban lehet az FX-8320-at túlhajtani) és ne törődjek a borda meglétével, igaz? Hűtöm levegővel a PCB-t és mást nem nagyon tehetek, ha jól értem. Akkor az a kérdés, melyik lap van normálisan méretezett VRM-el szerelve.
Update: a PCB erősen langyos terhelésnél. Hogy a CPU vagy a VRM az oka, nem tudom. A ház másik oldalát levettem és a cpu backplate környékén ki van vágva a fém a házon, ott fogtam meg.
-
törölt tag
Aha, így már értem. Köszönöm. Esetemben akkor valószínűsíthető, hogy gyanta van a borda alatt és az alaplap melegszik át? Lehet érdemesebb volna alaplapot cserélni egy normális hűtésűre, mert a top flow megoldás is csak félmegoldás esetemben, nem? Nem merném egy FX-8320 alatt ezt használni. Valami közepes 990fx chipset talán jobb választás lenne.
-
törölt tag
Tényleg nem vitatkozni akarok veletek, hisz 100%, hogy jobban értetek a dologhoz, mint én. Viszont biztos, hogy annyira nem meleg a borda. Lazán rajta tudom hagyni az ujjamat terhelés alatt is. Hacsak nem pusztult el a paszta a VRM és a borda között, akkor tuti nem melegszik fel olyan hőfokra. Persze jó volna mérni valahogy. Ettől függetlenül valóban ésszerűbb lehet ilyen hűtésre valami hőcsöves, de 90fokban elfordított, alaplap fele fújó hűtő. Tudnátok ajánlani esetleg valami jobb típust?
-
törölt tag
Értem, de hogyan oldjam meg? Nem férek hozzá egy ventivel a cpu hűtő miatt.
Mondjuk a hűtő csövei alatt elfúj a venti, mert leér teljesen a CPU talpra. 12cm-es venti lenne ami pont szintben van alul-felül a bordán, de ebben 14cm-es van. Ráadásul 96CFM légszállítással, de most jön bele új >100CFM légszállítással. Szerintem mozog ott a levegő. 4GHz-en járatva a Phenom II-t is csak langyos a borda.
-
törölt tag
Hoppá. Én SB, NB-t egyaránt 1.1V-on használom. Azt hittem ez is magas és 1V körül lehet talán.
FX topicban anno azt mondták felejtsem el ebben a lapban. Főként az oc-t.
-
GAbre
veterán
Kipróbáltam a ninja 3as ventimmel mi lenne,ha alulról hűteném(legutolsó kép).
Aki nem ismeri a ventit kb 3000rpmen megy,és szabályosan fázok,annyira hűvösnek érzem a levegőt.
És így is csak max langyosra tudta lehűteni felül meg a kockáim igaz forróak voltak,bár épphogy még ott tudtam tartani az ujjam.Jah és hol van még a nyári hőség,akkor mi lesz... :/Lehet működik,de iszonyat hangos így,házba max oldallap nélkül és kivezetett ventivel tudnám megoldani.
Arról nem beszélve,h így se 1 hosszú életű lapra kell számítani.
Ha valakinek ugyanígy melegszik én hagynám tönkremenni a lapot(ha nem garizák a meleg miatt már),ha még garos,mert ha így ki is húzza.Garancia után nem sok időt adok neki,h jó marad... -
GAbre
veterán
Nem tudom hogy rakjak ventit hozzá,ha a ninja 3amtól már nem fér el a kezem se.
Légáramlat meg megvolt:
Meg a képen látható területen ha nézed 3 venti húzza ki abból a sarokból a levegőt.
Illetve a ninja se vmi forró levegőt tolt oda nekik.Oldalról meg még 1 8as venti hozta előlről a levegőt+ az elején ami van,bár az vga felé nyomta.Amúgy csak közlöm nem kell fxes proci,h süljön a lap.phenom x945-el is köszöni szépen nekiáll főzni.
1 hibára rájöttem,nem jegyzi meg a memória mhz-et állandóan 1333-on megy.
Ha beállítom,akkor úgy marad addig még ki nem kapcsolom a gépet.Bár nem tudom,előtte csinálta,most hoztam haza a gépet összeraktam,és megjegyezte.
Beállítottam,kikapcsoltam,és megint elfelejtette
Jah és csak ezt felejti el,minden más megmarad. -
-
akela91
addikt
Szerencsétlenkedtem kicsit a régi lappal, az oldalsó ventit, nem szívóra hanem fújóra raktam, így megy egy kis áramlat a proci hűtő alá, ezáltal a VRM-re is, nyertem is pár fokot Aida szerint (alaplap temp, nem tudom hol van a mérő).
Az új lappal is az lesz a baj, hogy ahogy nézem a VGA-t csak a legközelebbi PCI-ba tudom tenni (x16), ami közvetlen az NB alatt van. Egy hely marad szabadon, az NB vonalában az X1-es slot felett, ahova ESETLEG be tudnék rakni valami mini ventit.
Agyalok még azon, hogy a Mugenen csak egy ventit hagyok, a távolabbi végén, így a VRM borda szabadon marad, és nem lóg rá semmi.
-
akela91
addikt
Szuper, holnap elvileg már meg is érkezik. Jelenleg ennyi venti van a házban:
felül egy ormótlan nagy 20cm- es, elöl is egy hatalmas, oldalt + hátul is egy-egy 12-es, a mugenen elől hátul szintén 12-12cm.Hova lenne érdemes pontosan irányítanom még valami kis ventit?(bár kétlem hogy sikerülni fog)
A procitól északra lévő bordára?(ez a VRM rész ha jól sejtem) Illetve a nyugatra lévő bordára (NB)?
A felső venti pont a VRM-ről fogja leszívni a forró levegőt, lehet elég lesz neki? A Mugen 2 hátsó ventije pont rálóg most is a VRM bordájára ( felette van pár centivel a venti alja)
-
Jakab66[hun]
senior tag
Na, belőttem. Így azért mindjárt másabb, bár kicsit érdekes a vezérlése...
Szépen halkan megy 40% körül, ráengedem a prime-ot, 40Cfoknál rápörög, 48-ig engedi el, aztán prime-ot leállítom, proci lehűl 18 fokra, de a venti marad magas fordulaton. Nem veszi vissza... kell neki 5-10 perc, és addig pörög mint a bolond...
-
lee56
őstag
Érdekes az -UD3 leírásánál a BIOS részben nem látok változást (3.Licenszelt AWARD BIOS), vagy csak lusták voltak a leírást frissíteni?
Amúgy biztos megunták, hogy egyedül ők nem UEFI-znek AMD vonalon, ezért az új rev, bár nem tudom mi haszna, talán valamivel átláthatóbb a grafikus felület, és kényelmesebb, de tekintve azt az időt amit egy átlagember a BIOS navigálással tölt, nem mondanám hogy életbevágóan fontos fejlesztés.
Miért nem jó a mostani rev-ed? Igaz te épp nem vagy átlagember
-
lee56
őstag
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-990fxa-ud3rev_30
Hát -UD3-hoz már van is(pedig még az előző revek közt sem tudom mi a különbség
) , szóval semmi sem lehetetlen
Vagy gondolod az új FX-ek miatt adták ki? Tudsz valamit?
Vaze : Ha tuningolni is akarsz majd, és nem csak szorzóállítással, akkor akármekkorát, ha nem, akkor egy minőségi 1866-osnál szerintem nem kell több.
-
Vaze
őstag
-
törölt tag
El kell felejteni a párhuzamos áramlású coolereket. Gyakorlatilag egyik sem hűti a lapot. Merőleges áramlásúból meg nem csak a gyári létezik. Bár nem tudom miért hanyagolják el ezt a szegmenst a gyártól, a Freezer teljesítményszintjét egy hasonló méretű merőleges áramlású is simán hozná, és nem is főne a lap.
De most mindenki a toronyhűtőkre élvez, mert ez a divat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest